De aardlekschakelaar (en de zekering)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 11

  • @Jobobaboss
    @Jobobaboss 3 ปีที่แล้ว +2

    Zeer duidelijk. Bedankt!

  • @MrRuitenberg
    @MrRuitenberg 3 ปีที่แล้ว +2

    Mooie opstelling en goede uitleg!

  • @anthonygermonpre9931
    @anthonygermonpre9931 ปีที่แล้ว +1

    Hoi, in uw opstelling is de aarding op de nul aangesloten, gaat de stroom ook weg als de aarde enkel via aardepen verbonden is?

    • @drwijnen1729
      @drwijnen1729  ปีที่แล้ว

      Zeker. In een echte meterkast gaan de aarde- en de nuldraad allebei naar de aarde. Dat is heel letterlijk: ze gaan de grond in. hoogspanningskabels die de stroom vanaf de energeicentrale naar je huis brengen, hebben dus alleen maar "bruine" draden. De nul is niet nodig, want die gaat door de aarde heen. Dat scheelt een heleboel kabels en dus geld. Anders gezegd, zoals ik het hier aansluit, met de nul en de aarde aan elkaar verbonden (voor de aardlekschakelaar natuurlijk) is ook hoe het in het echt is.
      Maar ook als dat niet zo zou zijn, zou het nog steeds werken: de aardlekschakelaar kijkt of er meer stroom in gaat dan uit. Als een deel van de stroom door de aardedraad naar de nul gaat, maar dus niet door de aardlekschakelaar, dan is dat natuurlijk zo en dan sluit hij het af. Maar ook als de stroom op een of andere manier naar een andere plek zou gaan, zou dat verschil er zijn: stroom die ergens heen weg loopt, gaat niet door de blauwe draad. En dus ziet de aardlekschakelaar een verschil en sluit hij de stroom af.
      De uitzondering is als de stroom nergens heen gaat. Bijvoorbeeld als je op een goede isolator staat en je raakt de bruine draad aan. Omdat de lading nergens heen kan, gaat er dan geen stroom lopen. En dan sluit de aardlekschakelaar dus ook de stroom niet af. Maar dat is niet erg, want dan is er ook geen probleem: het gevaar van elektriciteit is dat er stroom door je lichaam loopt. Als dat niet zo is, is het dus wat dat betreft niet nodig om de stroom direct af te sluiten. Het is natuurlijk wel een gevaarlijke situatie. Dat is waar de aardedraad voor is, die zal in zo'n geval zorgen dat de aardlekschakelaar de stroom al wel afsluit, lang voordat je hem aan kunt raken.

    • @drwijnen1729
      @drwijnen1729  ปีที่แล้ว

      Nog even een opmerking omdat wat ik hierboven zei eigenlijk niet helemaal waar is. Ik had de hele opstelling aangesloten via een zogenaamde scheidingstransformator. Dat is een kastje dat simpel gezegd de bruine en blauwe draad gelijk maakt. Dat betekent dat je beide draden veilig kunt aanraken, zolang je ze maar niet tegelijk aanraakt. En "veilig" betekent dan dus dat er geen stroom door je heen gaat lopen wanneer je dat doet.
      Dat betekent dus dat als ik de aarde van de opstelling aan de echte aarde gehangen had, dat er dan geen stroom doorheen zou lopen. Dus dan zou de aardlekschakelaar de stroom niet afgesloten hebben. Maar dat komt dus door mijn opstelling met een scheidingstransformator. Dat maakt het veiliger voor mij, maar die zit niet in de meterkast. Dus in huis sluit de aardlekschakelaar de stroom wel af als je je stopcontact bijvoorbeeld verbindt met de verwarming.

  • @gerritpinas
    @gerritpinas 3 ปีที่แล้ว +2

    Opm:Jouw belichting achtergrond is slecht ,maar ik volg u.tekening niet zichtbaar.

    • @drwijnen1729
      @drwijnen1729  3 ปีที่แล้ว +1

      Dank je voor de tip. Fijn dat het wel te volgen was. Het verbaast me dat de tekening niet zichtbaar is; bij mij wel. Misschien kijk je op een kleiner scherm en is het daarop niet (goed) te zien.

    • @gerritpinas
      @gerritpinas 3 ปีที่แล้ว

      Bedank voor u reactie,het lag aan mij mob.,kun u ook uitleggen over aardpennen en de juiste waarde moet zijn graag.

    • @drwijnen1729
      @drwijnen1729  3 ปีที่แล้ว

      @@gerritpinas Mooi, dan is dat opgelost.
      Ik leg graag uit, maar ik begrijp je vraag niet goed. Kan je hem met iets meer woorden stellen?

  • @NojzzFN
    @NojzzFN ปีที่แล้ว

    Nice🫠

    • @courgine
      @courgine ปีที่แล้ว

      rare guy ben jij