Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog: th-cam.com/video/BFYqQBXFh-g/w-d-xo.html De NSB: th-cam.com/video/Y8iQh6KDIKk/w-d-xo.html Nederlanders in de Waffen-SS: th-cam.com/video/AMeELAih5HM/w-d-xo.html
Mooi verteld. Bijzondere aanleiding om geschiedenis te gaan studeren. Overigens mijn ouders liepen op het Damrak richting de Dam toen ze de schoten hoorden. Wijselijk zijn ze maar teruggegaan.
Mijn ouders hebben de oorlog overleeft en de verhalen leven weer op dit kanaal, de zgn , ‘ moffen hoeren’ werden niet alleen op hun hoofd kaalgeschoren maar kregen een klodder teer op hun kruis 😉 Dank voor je levendige beschrijving van de oorlog , iets wat niet vergeten mag worden ❤
Toen mijn schoonvader nog leefde,en de oorlog kwam ter sprake. Dan kwam altijd het verhaal over de Dam ter sprake. Dus heel erg bedankt voor dit verhaal.
Bijzonder verhaal over je opa! Mooi om te horen hoe hij je heeft geinspireerd om te doen wat je doet. Ik deel graag een verhaal over mijn eigen opa in de ww2. Mijn grootvader zat bij de Koninklijke Marine en lag in Den Helder toen de Duitsers in mei 1940 binnenvielen. De beste man is toen overgestoken samen met de hele marine. Heeft in de maanden daarna deelgenomen aan het leggen van mijnenvelden voor de kust van Nederland. Is naar de oost gestuurd, is daar een maand voor de Japanse aanvallen weggehaald en via de VS naar Engeland gereisd. Is daar op de net aangekochte van Galen 2 (1942) geplaatst (de vervanger van de in de nieuwe Waterweg gezonken van Galen) en heeft deelgenomen bij de verovering van Madagascar. Na de val van de oost voer zijn schip konvooidiensten en anti-onderzeeboot acties vanuit west Australie in de Indische oceaan (leuk is dat, we hebben al zijn brieven nog; rode kruis briefjes, maar ook veel correspondentie met allerlei jongedames die hij in verschillende haven plaatsen had leren kennen + dagboeken, waarin hij ook tragisch beschrijft hoe zijn beste vriend in zn armen stierf als gevolg van een Japanse strafing run), nam deel aan enkele bevrijdingen van eilandjes rond Nieuw Guinea, was onderdeel van de eerste 'bevrijdingsmacht' in Indonesie en in 1946 keerde hij eindelijk naar Nederland terug waar hij werd onthaald als 'held'. Ik heb de man nooit erg goed gekend, ik was te jong, maar wat ik weet is dat hij ernstig was beschadigd door al hetgeen hij had meegemaakt. 6 jaar van huis en in oorlog is niet gezond voor een mens. Mijn opa zijn naam was Arie van Aalst.
Mooi verhaal, mijn wijlen moeder was er ook bij, ze was 13 jaar en vluchtte naar het straatje achter de bijenkorf. Ze vertelde ook over de dode mensen waar ze tussendoor moest rennen, een triest verhaal.... Dankjewel voor het maken van deze mooie video
Mijn oma was er ook en werd in de bosjes gegooid waar nu het monument op de Dam staat. Naar haar verhalen bleek dat de Duitsers vanuit hun frustratie enorm veel gedronken hadden en begonnen te schreeuwen en uiteindelijk schieten.
Mijn opa ging samen met mijn oma naar de Dam samen met mijn tante en vader. Mijn tante is van 1938 en mijn vader van 1941. Mijn oma was altijd te laat, en ook hierbij gelukkig. Ze liepen op de Nieuwedijk toen een menigte op hen af kwam rennen. Mijn opa begreep dat ze maar beter weer terug moesten gaan... Ook ik ben door de verhalen van mijn Opa enorm geinterresseerd geraakt in het hele verloop van de WW2 en geschiedenis in het algemeen. Je maakt hele leuke videos, Ik kijk er met veel plezier naar... Groetjes JaronLegel
Ik zie deze video nu. Razend interessant, net als je andere video's over WO II. Mijn moeder (inmiddels overleden) was hier ook bij. Zij was toen 16 jaar en behoorde tot de groep van mensen die zich achter het draaiorgel ("Het Snotneusje") hadden verscholen.
Mijn vader (1928-2020) liep achter het paleis, ongeveer ter hoogte van de Spuistraat/Nieuwe Zijds en heeft de schermutselingen met de BS aldaar gezien. Ik heb hem er ooit over geïnterviewd, maar kan de audiofile helaas niet meer terug vinden. In ieder geval ben ik mijn hele leven zeer bewust geweest van die schietpartij en denk eraan als ik over de Dam loop, waar ik vlakbij woon. De namen van slachtoffers zijn in de straat verwerkt in het gedeelte tussen Nieuwendijk en Damrak. Ook er is er een boekje uitgebracht met foto's van onder andere cineast Bert Haanstra, die daar rondlieop op 7 mei.
Het verhaal van Prins Bernhard en de onderhandelingen is ook wel interresant. Prins Bernhard had namelijk de auto van Seys-Inquart in handen gekregen door het verzet en reed hiermee naar Seys-Inquart toe om daar de onderhandelingen met hem aan te gaan. Seys-Inquart kon dit niet echt waarderen :)
@@TimDutch Ach zo,dat wist ik niet.Maar ik kan me zo voorstellen dat het het eigengereide optreden van de BS inzake dezes betrof.Heeft U wellicht een linkje waar ik er over lezen kan?
Lees dit artikel anders even door - wellicht dat je dit best interessant zal vinden: gerard1945.wordpress.com/tag/schietpartij-dam/ De schietpartij op de Dam, op 7 mei 1945, was te danken aan de Binnenlandse Strijdkrachten, het ongedisciplineerde leger van Prins Bernard.
Hier vind je mijn Engelstalige video over Frieslandse geschiedenis: th-cam.com/video/gWQov56eO2g/w-d-xo.html Een Nederlandse versie zal er niet komen helaas.
Mooi verteld en weer een fiets , vele naoorlogse kinderen hebben verhalen gehoord van ouders en familie waar de fiets in WO2 een hoofdrol was bedeeld. Je kunt dus stellen dat na de Stengun de fiets het belangrijgste item was voor verzet en overleven in Nederland onder de bezetting.
Mooi doorgegeven, als je weet dat na enkele generaties de jeugd weinig weet van 1940-1945. ik ben van na de oorlog er was in geheel Europa niks heeft echt nog een tijd geduurd voor dat economie aantrok. jaren 55 heel Europa lag plat. Ik vond de memoires van mijn pa over de oorlog in oude kast, Een Amsterdamse jongen in oorlogstijd: boek en op CD . 1 van de vele persoonlijk verhalen
Mijn opa was toen net 18 geworden en hij mocht toen bij de binnenlandse strijdkrachten hij was er bij op de dam op 7 mei hij heeft nog een schot gelost naar de Duitsers toe toen is hij met 2 andere vrienden die ook bij de BS zaten weggerend.
Misschien maar goed ook dat hij is weggerend. En omdat-ie toch nog één schot heeft gelost kan hij zichzelf ook als strijder tegen de Duitsers beschouwen ;)
Mijn opa was er ook bij. Genaamd rode cor. Had via kromout wapens voor het verzet gemaakt, het verzet getraind en georganiseerd. Het is n schande wat halsema met de dam heeft gedaan. En ik walg ervan.
Mijn vader heeft het hier wel eens over, die was daar ook die dag, met zijn zus en hun moeder, die is toen ergens gevlucht en heeft een hele dag bij iemand in de kelder gezeten. Ben benieuwd of ik hem ergens op foto of video materiaal terug kan vinden.
@@HistoryHustleNederlands Het viel gelukkig mee, en ze kon ter plaatse behandeld worden. Maar ze heeft wel haar leven lang een aandenken gehouden in de vorm van een litteken. Ze vertelde graag over hoe ze als meisje en oudste van een groot gezin de oorlog en alle angstige momenten beleefd heeft, eerst in het noorden en later in Amsterdam.. en zo dus ook over de 7 mei beschietingen op de Dam, waar ze na de hele oorlog veilig te zijn doorgekomen, alsnog gewond is geraakt. En ze kon er zo mooi over vertellen, dat je het ook echt beleefde.. bijna alsof je erbij was.
Dankjewel voor het delen van dit interessant en emotioneel verhaal Stefan. Telkens leer ik wel wat bij. Eigenaardig dat die wanhoopsdaad tegen de burgerbevolking door de Kriegsmarine is gepleegd. Men zou verwachten dat zoiets door de SS zou gedaan zijn.
nou oftewel de BS heeft het veroorzaakt en jij verteld dit goed want ik heb dit verhaal vaker gehoord en dan noemen ze die afspraak met de Canadese en Engelse nooit
Eigenlijk ben ik heel nieuwsgierig waarom u niet met uw opa dieper over deze dag heeft kunnen praten? U weet al heel veel. En gezien uw beroep en het gegeven dat uw opa nog niet zolang geleden gestorven is, is het eigenlijk jammer dat er een stukje van het verhaal open is gebleven. Wel goed dat dit verhaal verteld wordt.
Wat overigens ook zeer interessant is, is deze video: th-cam.com/video/mSf5zhYerAA/w-d-xo.html Deze video toont de beelden van bevrijdingsfeesten in Amsterdam van 26 t/m 28 juni 1945. Amsterdam was al een tijdje bevrijd, maar de herwonnen vrijheid werd nog uitbundig gevierd in de zomer van 1945.
@@HistoryHustleNederlands dank voor je reactie. Mijn vader , Joop Niewöhner, was er met twee vrienden die allebei Arie heetten. Vandaar mijn vraag, maar zij zullen daar gewoond hebben. Alle goeds gewenst voor je werk! Groet, Ilse Siebesma
@@HistoryHustleNederlands Ze leeft niet meer. Ik weet alleen dat haar moeder en zus, haar kwamen zoeken. Ze was die dag ook nog 18 geworden. Veel werd er niet over de oorlog gepraat, en ik heb ook nooit doorgevraagd. Weet nog wat andere dingen, en heb nog wat foto's uit de oorlog.
@@HistoryHustleNederlands Alsjeblieft. Ik ga wel proberen om in de beelden die er van zijn, te kijken of ik haar kan vinden. Er rent op een gegeven moment een meisje weg, en aangezien ze na de oorlog atletiek ging doen, ze heeft zelfs nog met Fannie Blankers-Koen getraind, en wedstrijden gelopen, dat ik denk dat zij dat misschien wel eens kan zijn.
Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog:
th-cam.com/video/BFYqQBXFh-g/w-d-xo.html
De NSB:
th-cam.com/video/Y8iQh6KDIKk/w-d-xo.html
Nederlanders in de Waffen-SS:
th-cam.com/video/AMeELAih5HM/w-d-xo.html
Bedankt dat je je persoonlijk verhaal vertelt. Sterkte met het verlies van je opa.
Bedankt voor je bericht Lely:)
Erg mooi hoe jij het verhaal weet te vertellen. Diep respect.
Dank!
Mooi verteld. Bijzondere aanleiding om geschiedenis te gaan studeren. Overigens mijn ouders liepen op het Damrak richting de Dam toen ze de schoten hoorden. Wijselijk zijn ze maar teruggegaan.
Bedankt voor uw reactie.
Mooi man dat je dat verhaal uit jou eigen opa's mond hebt kunnen horen. Heel goed kanaal trouwens jou History Hustle Nederlands
Dank voor het kijken.
Bedankt
Dank voor uw donatie!
Mijn ouders hebben de oorlog overleeft en de verhalen leven weer op dit kanaal, de zgn , ‘ moffen hoeren’ werden niet alleen op hun hoofd kaalgeschoren maar kregen een klodder teer op hun kruis 😉 Dank voor je levendige beschrijving van de oorlog , iets wat niet vergeten mag worden ❤
Dank voor je bericht.
Barbaars zeg
Toen mijn schoonvader nog leefde,en de oorlog kwam ter sprake.
Dan kwam altijd het verhaal over de Dam ter sprake.
Dus heel erg bedankt voor dit verhaal.
Dank voor je bericht!
Bijzonder verhaal over je opa! Mooi om te horen hoe hij je heeft geinspireerd om te doen wat je doet. Ik deel graag een verhaal over mijn eigen opa in de ww2.
Mijn grootvader zat bij de Koninklijke Marine en lag in Den Helder toen de Duitsers in mei 1940 binnenvielen. De beste man is toen overgestoken samen met de hele marine. Heeft in de maanden daarna deelgenomen aan het leggen van mijnenvelden voor de kust van Nederland. Is naar de oost gestuurd, is daar een maand voor de Japanse aanvallen weggehaald en via de VS naar Engeland gereisd. Is daar op de net aangekochte van Galen 2 (1942) geplaatst (de vervanger van de in de nieuwe Waterweg gezonken van Galen) en heeft deelgenomen bij de verovering van Madagascar.
Na de val van de oost voer zijn schip konvooidiensten en anti-onderzeeboot acties vanuit west Australie in de Indische oceaan (leuk is dat, we hebben al zijn brieven nog; rode kruis briefjes, maar ook veel correspondentie met allerlei jongedames die hij in verschillende haven plaatsen had leren kennen + dagboeken, waarin hij ook tragisch beschrijft hoe zijn beste vriend in zn armen stierf als gevolg van een Japanse strafing run), nam deel aan enkele bevrijdingen van eilandjes rond Nieuw Guinea, was onderdeel van de eerste 'bevrijdingsmacht' in Indonesie en in 1946 keerde hij eindelijk naar Nederland terug waar hij werd onthaald als 'held'. Ik heb de man nooit erg goed gekend, ik was te jong, maar wat ik weet is dat hij ernstig was beschadigd door al hetgeen hij had meegemaakt. 6 jaar van huis en in oorlog is niet gezond voor een mens. Mijn opa zijn naam was Arie van Aalst.
Dank voor je bericht. Ongelooflijk wat hij allemaal heeft meegemaakt!
Goede video! Bedankt voor de leerzame informatie en nog gecondoleerd met uw opa. 🙏
Dank voor het kijken en reageren.
Mooi verhaal, mijn wijlen moeder was er ook bij, ze was 13 jaar en vluchtte naar het straatje achter de bijenkorf. Ze vertelde ook over de dode mensen waar ze tussendoor moest rennen, een triest verhaal.... Dankjewel voor het maken van deze mooie video
Dank voor je reactie.
Mijn oma was er ook en werd in de bosjes gegooid waar nu het monument op de Dam staat. Naar haar verhalen bleek dat de Duitsers vanuit hun frustratie enorm veel gedronken hadden en begonnen te schreeuwen en uiteindelijk schieten.
vind dit soort video's erg intressant en dit is ook steeds meer een reden om me te verdiepen in de geschiedenis.
👍👍👍
keep up the good work, ik geniet enorm van uw videos! dank voor uw bijdrage om het verleden een onderdeel van ons heden te laten zijn.
Dank voor je bericht.
Mijn opa ging samen met mijn oma naar de Dam samen met mijn tante en vader. Mijn tante is van 1938 en mijn vader van 1941. Mijn oma was altijd te laat, en ook hierbij gelukkig. Ze liepen op de Nieuwedijk toen een menigte op hen af kwam rennen. Mijn opa begreep dat ze maar beter weer terug moesten gaan...
Ook ik ben door de verhalen van mijn Opa enorm geinterresseerd geraakt in het hele verloop van de WW2 en geschiedenis in het algemeen.
Je maakt hele leuke videos, Ik kijk er met veel plezier naar...
Groetjes JaronLegel
Dank voor je reactie Jaron!
Ik zie deze video nu. Razend interessant, net als je andere video's over WO II.
Mijn moeder (inmiddels overleden) was hier ook bij. Zij was toen 16 jaar en behoorde tot de groep van mensen die zich achter het draaiorgel ("Het Snotneusje") hadden verscholen.
Dan zou ze wellicht nog wel op één van de foto's te zien zijn. Dank voor je reactie, Leo!
Mijn vader (1928-2020) liep achter het paleis, ongeveer ter hoogte van de Spuistraat/Nieuwe Zijds en heeft de schermutselingen met de BS aldaar gezien. Ik heb hem er ooit over geïnterviewd, maar kan de audiofile helaas niet meer terug vinden. In ieder geval ben ik mijn hele leven zeer bewust geweest van die schietpartij en denk eraan als ik over de Dam loop, waar ik vlakbij woon. De namen van slachtoffers zijn in de straat verwerkt in het gedeelte tussen Nieuwendijk en Damrak. Ook er is er een boekje uitgebracht met foto's van onder andere cineast Bert Haanstra, die daar rondlieop op 7 mei.
Dank voor je bericht.
geweldig verhaal Stevan, groetjes uit Nieuw Zeeland. 🙂
Dankjewel voor je bericht.
Wat een ontzettend interessante video zeg!
Dank voor het kijken.
Goh !! Ik ben onder de indruk Stefan
Dank!
Bijzonder verhaal dus mede door je opa ben je geschiedenis gaan studeren. En deze bijzondere mooie waargebeurde verhalen kan vertellen. 👍
Bedankt weer voor je reactie!
Het verhaal van Prins Bernhard en de onderhandelingen is ook wel interresant. Prins Bernhard had namelijk de auto van Seys-Inquart in handen gekregen door het verzet en reed hiermee naar Seys-Inquart toe om daar de onderhandelingen met hem aan te gaan. Seys-Inquart kon dit niet echt waarderen :)
Tim Dutch Veel taalmoeilijkheden bij de onderhandelingen zullen er echter niet zijn geweest,denk ik....tussen een Duitser en een Oostenrijker.
@@feikotemme8736 taalmoeilijkheden misschien niet. Maar voor Prins Bernhard waren er wel moeilijkheden.
@@TimDutch Ach zo,dat wist ik niet.Maar ik kan me zo voorstellen dat het het eigengereide optreden van de BS inzake dezes betrof.Heeft U wellicht een linkje waar ik er over lezen kan?
Lees dit artikel anders even door - wellicht dat je dit best interessant zal vinden: gerard1945.wordpress.com/tag/schietpartij-dam/ De schietpartij op de Dam, op 7 mei 1945, was te danken aan de Binnenlandse Strijdkrachten, het ongedisciplineerde leger van Prins Bernard.
@Tim: dat van die auto leerde ik onlangs via het Bevrijdingsjournaal.
Ik hoop echt dat jij mijn geschiedenis leraar word want die ik nu heb bakt er niks van ❤️
Ai ai, geef hem vooral dit kanaal door zou ik zeggen.
Dank je wel, je lijkt op je opa, hij zal wel trots zijn (geweest).
Dank voor je reactie.
Kun je misschien een video maken over de geschiedenis van Friesland?
Hier vind je mijn Engelstalige video over Frieslandse geschiedenis:
th-cam.com/video/gWQov56eO2g/w-d-xo.html
Een Nederlandse versie zal er niet komen helaas.
Wow kippevel! Zo dichtbij het verhaal van de dam.
Idd. Dank voor het kijken.
Mooi verteld en weer een fiets , vele naoorlogse kinderen hebben verhalen gehoord van ouders en familie waar de fiets in WO2 een hoofdrol was bedeeld. Je kunt dus stellen dat na de Stengun de fiets het belangrijgste item was voor verzet en overleven in Nederland onder de bezetting.
👍
Mooi doorgegeven, als je weet dat na enkele generaties de jeugd weinig weet van 1940-1945.
ik ben van na de oorlog er was in geheel Europa niks heeft echt nog een tijd geduurd voor dat economie aantrok.
jaren 55 heel Europa lag plat.
Ik vond de memoires van mijn pa over de oorlog in oude kast, Een Amsterdamse jongen in oorlogstijd: boek en op CD .
1 van de vele persoonlijk verhalen
Met mooi verhaal bedoel ik dat je het mooi verteld hebt......
👍
Krijg steeds meer waardering voor u. Dank u voor alle geschiedenis die wij nooit mogen vergeten.
Bedankt Cees.
Mooi gedaan kerel met uitzicht op de Dam
Dank.
Oei even slikken hoor. Wat een mooi verhaal.
Dank voor het kijken.
Mooi vidio
Dank, Richard!
Mijn opa was toen net 18 geworden en hij mocht toen bij de binnenlandse strijdkrachten hij was er bij op de dam op 7 mei hij heeft nog een schot gelost naar de Duitsers toe toen is hij met 2 andere vrienden die ook bij de BS zaten weggerend.
Misschien maar goed ook dat hij is weggerend. En omdat-ie toch nog één schot heeft gelost kan hij zichzelf ook als strijder tegen de Duitsers beschouwen ;)
Mijn opa was er ook bij. Genaamd rode cor. Had via kromout wapens voor het verzet gemaakt, het verzet getraind en georganiseerd.
Het is n schande wat halsema met de dam heeft gedaan. En ik walg ervan.
Wat heeft Halsema met de Dam gedaan dan?
@@HistoryHustleNederlands iedere tweede week n antisemitische optocht, demonstraties met hakenkruizen, oproepen tot het uitroeien van alle joden.
Mijn vader heeft het hier wel eens over, die was daar ook die dag, met zijn zus en hun moeder, die is toen ergens gevlucht en heeft een hele dag bij iemand in de kelder gezeten. Ben benieuwd of ik hem ergens op foto of video materiaal terug kan vinden.
Interessant! Dank voor je bericht!
Mijn in 2004 overleden oma was daar ook als meisje van 17 jaar, en is daar door een afgeketste kogel gewond geraakt net boven haar knie.
Heftig!
@@HistoryHustleNederlands Het viel gelukkig mee, en ze kon ter plaatse behandeld worden.
Maar ze heeft wel haar leven lang een aandenken gehouden in de vorm van een litteken.
Ze vertelde graag over hoe ze als meisje en oudste van een groot gezin de oorlog en alle angstige momenten beleefd heeft, eerst in het noorden en later in Amsterdam.. en zo dus ook over de 7 mei beschietingen op de Dam, waar ze na de hele oorlog veilig te zijn doorgekomen, alsnog gewond is geraakt.
En ze kon er zo mooi over vertellen, dat je het ook echt beleefde.. bijna alsof je erbij was.
Mooi verhaal zeker toen je vertelde over je opa
Bedankt voor je bericht.
Mijn opa heeft daar toen nog foto's van gemaakt vanuit de Bijenkorf. Wiel van der randen
Interessant!
Dankjewel voor het delen van dit interessant en emotioneel verhaal Stefan. Telkens leer ik wel wat bij. Eigenaardig dat die wanhoopsdaad tegen de burgerbevolking door de Kriegsmarine is gepleegd. Men zou verwachten dat zoiets door de SS zou gedaan zijn.
Bedankt voor je reactie.
Mooie verhaal. Vandaag 27 april 2022
Dank voor je reactie.
Ik mis het initiatief van BS-leider Overhoff dat een einde aan de schietpartij op de Dam maakte.
Oké, voel je vrij om dit te delen.
Daar zit je dan als generation X-er niet voor de eerste keer History Hustle te bingewatchen...🤫
😁
Mijn vader en opa stonden op de dam, tijdens dolle dinsdag.
Ze zijn ternauwernood weggekomen.
Heftige tijden, gelukkig maar dat ze zijn ontsnapt.
nou oftewel de BS heeft het veroorzaakt en jij verteld dit goed want ik heb dit verhaal vaker gehoord en dan noemen ze die afspraak met de Canadese en Engelse nooit
Uiteindelijk waren het de Duitsers die de trekker overhaalden.
Mijn moeder was er bij.
Je zal toch zo'n geschiedenisleraar hebben. Wow..
👍
Ontroerend 😥
Dank voor je reactie.
Eigenlijk ben ik heel nieuwsgierig waarom u niet met uw opa dieper over deze dag heeft kunnen praten?
U weet al heel veel. En gezien uw beroep en het gegeven dat uw opa nog niet zolang geleden gestorven is, is het eigenlijk jammer dat er een stukje van het verhaal open is gebleven. Wel goed dat dit verhaal verteld wordt.
Tja, we spraken over zoveel dingen en dit was er één van.
Wat overigens ook zeer interessant is, is deze video: th-cam.com/video/mSf5zhYerAA/w-d-xo.html Deze video toont de beelden van bevrijdingsfeesten in Amsterdam van 26 t/m 28 juni 1945. Amsterdam was al een tijdje bevrijd, maar de herwonnen vrijheid werd nog uitbundig gevierd in de zomer van 1945.
Interessant!
ik schaam me voor de binnenlandse strijdkracht
Tja, niet echt de helden zoals ze zichzelf graag zagen. Gezegd moet worden dat veel BS'ers uit het verzet kwamen.
@@HistoryHustleNederlands ik denk dat het ongeval niet was gebeurd door dat ene incident btw ik ga morgen magneet vissen in amsterdam
de Nederlanders kwamen hun afspraken niet na . Dit is wat je krijgt als je tijdens een oorlog niet aan de afspraken houdt
Ik beschouw het als een drama.
Dag, heeft je opa op de Adelaarsweg in Amsterdam gewoond?
Weet ik niet. Hij verbleef destijds tijdelijk bij een oom. Zijn familie kwam uit Assendelft.
@@HistoryHustleNederlands dank voor je reactie. Mijn vader , Joop Niewöhner, was er met twee vrienden die allebei Arie heetten. Vandaar mijn vraag, maar zij zullen daar gewoond hebben. Alle goeds gewenst voor je werk! Groet, Ilse Siebesma
Mijn moeder was daarbij.
Wat waren haar ervaringen? Interessant om daar meer over te weten.
@@HistoryHustleNederlands Ze leeft niet meer. Ik weet alleen dat haar moeder en zus, haar kwamen zoeken. Ze was die dag ook nog 18 geworden. Veel werd er niet over de oorlog gepraat, en ik heb ook nooit doorgevraagd. Weet nog wat andere dingen, en heb nog wat foto's uit de oorlog.
@@robterhorst5007 Dank voor je reactie, Rob!
@@HistoryHustleNederlands Alsjeblieft. Ik ga wel proberen om in de beelden die er van zijn, te kijken of ik haar kan vinden. Er rent op een gegeven moment een meisje weg, en aangezien ze na de oorlog atletiek ging doen, ze heeft zelfs nog met Fannie Blankers-Koen getraind, en wedstrijden gelopen, dat ik denk dat zij dat misschien wel eens kan zijn.
das waar
👍
Je hebt een kei van een opa gehad!
De September ridders.
?