Oyun Geliştirme Eğitimi Almak | Konuk: Güven Çatak

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 76

  • @imperialdramonfightermode2096
    @imperialdramonfightermode2096 4 ปีที่แล้ว +15

    Çok değerli bir misafir var. Ama çok değerli de bir Sinan Abimiz var. 🙂

  • @muhyasgok2967
    @muhyasgok2967 4 ปีที่แล้ว +4

    Çok önemli bilgiler edindim sayenizde. uzun bir süredir kendimi oyun geliştirme alanında geliştirmeye calisiyorum, bir türlü kırılma noktasına ulaşamadım. Bug jr veya buna benzer bölümlerin sayısal puanlamalarla öğrenci alması benim geleceğime çok büyük bir kamçı vurdu(şuanda ingilizce öğretmenliği okuyorum). Bu videonun daha diplerine inmiş halinin gelmesini merakla bekliyorum

  • @coltraneblue
    @coltraneblue 4 ปีที่แล้ว +3

    Keyifle izledim ancak değinmek istediğim bir iki konu var. Oyun yapmak hepimizin bildiği üzere oldukça multidisipliner bir iş. Arkada ciddi bir mühendislikle beraber sanat ve tasarım süreci dönüyor. Yani bir oyun yaparken sinema televizyon mezununa da grafik veya fizik motoruyla ilgilenecek mühendise de belki bölüm tasarımını yapabilecek iç mimarlık entas gibi bölüm çıkışlı arkadaşlara da yazarlara ve müzisyenlere de ihtiyaç var. Tüm bu yeteneğin dilinden anlayıp yönetecek ve yönlendirecek insanlara ise çok daha fazla ihtiyaç var. Ben açıkçası tüm bu alanlara ait birikimin bir lisans programında tam olarak verilebileceği konusunda emin değilim ve bu sektöre adım atmayı düşünen arkadaşlar için sürecin ne tarafında yer alabileceklerinin daha detaylı bir şekilde anlatılması gerektiğini düşünüyorum. Mevcut bölümlerin en büyük avantajı bahsedildiği üzere iyi bir network ve bu networkle beraber bir iş çıkarma potansiyeli ancak içerde nasıl bir formasyon alacaklarını da bilmeli adaylar. Sonra sanat tasarımıyla uğraşmak isteyip mühendislikte kaybolanlar çıkabiliyor :)

    • @guvencat
      @guvencat 4 ปีที่แล้ว

      Aslında videoda bahsettim ama detaya giremedik tabii çok fazla süre kısıtından dolayı :) Oyun prodüksiyonu odaklı bir eğitim verdiğimizden ve 3 ana departmanda Game Design, Game Art ve Game Development eğitim verdiğimizden bahsettim. Bahsettiğim bu ana departmanlar ve etrafındaki seçmeliler bahsettiğiniz tüm alanları kapsıyor ve günün sonunda 360derece oyunu yapmaya odaklanıyor, konsept aşamasından pazarlamaya kadar, dışarda bıraktığımız tek alan oyun mühendisliği (ki çok geniş başka bir alan, sıfırdan oyun motoru yazmak gibi). Eskiden bu tip bölümler yok iken bahsettiğin disiplinlerden insanlar bir araya geliyordu (ki halen de gelebiliyor), şu an mesela bahsettiğiniz disiplinlerden bir çok arkadaş lisans değil ama master programımıza geliyor, bir oyun tornasından geçmek için. Evet network önemli ama kesinlikle bahsettiğiniz formasyon pas geçilmiyor. Ders programımıza da bakabilirsiniz. Teşekkürler :)

  • @yusufaruk2038
    @yusufaruk2038 4 ปีที่แล้ว +3

    Çok çok merak ettiğim, araştırmakta olduğum bir konuydu. Akşam izleyeceğim şimdiden teşekkürler. Bir de geçen gün Habertürkteydin Sinan abi gözümüzden kaçmadı 😄

  • @savasozturk00
    @savasozturk00 2 ปีที่แล้ว +1

    Keyifle izledim, çok bilgilendirici olmuş.
    24. Dakikada devlet üniversitelerinde oyun tasarımı bölümü olup olmadığı soruluyor. Bu programın yapıldığı zaman yoktu ama 2021’de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde 4+1 yıllık %30 İngilizce Dijital Oyun Tasarımı lisans bölümü açıldı. Hatta ilk öğrencilerini aldı ve hazırlığı geçen öğrencileri ile eğitime başladı.

    • @lordmegatron7263
      @lordmegatron7263 11 หลายเดือนก่อน

      ardından bayaa bir üniversite de daha açıldı ama eğitim kaliteleri nasıldır bilmiyorum büyük ihtimal hepsi bahçeşehirden görüp açtı

  • @muhammedcicek77
    @muhammedcicek77 4 ปีที่แล้ว +7

    Çok tuhaf ya, tam da açıp TH-cam'a "oyun yapma da ne ola ki" yazacaktım ve bunu gördüm. Bu bana bir mesaj olabilir mi Sinan abi :)

  • @Silphatos
    @Silphatos 4 ปีที่แล้ว +2

    Çok güzel bir video olmuş genç arkadaşlar için (ve sektör değiştirmeye cesareti olan orta yaşlı arkadaşlar için :p)
    Güven Çatak'ı da görmek güzel oldu, aklıma Gökhan&Batu doktorlar geldi, onlarla da iletişiminiz varsa bir bölümde davet etseniz hoş olur.

  • @mertunal2521
    @mertunal2521 4 ปีที่แล้ว +1

    Cok guzel bir video olmus devaminin gelmesini cok isterim ancak 44 dakika su gibi akip gecti ve biraz daha detaya inilebilse cok iyi olurdu :)

  • @akatoruko
    @akatoruko 4 ปีที่แล้ว

    Harika bir video çok bilgilendirici.Umarım aileler durumu anlamıştır.Bu sektör Türkiye’nin geleceği olabilir.

  • @toprakaktepe9111
    @toprakaktepe9111 4 ปีที่แล้ว

    Ben Güven beyle bir kaç yıl önce İTÜ ve BAU ortaklığıyla düzenlenen bir eğitimde tanışmıştım. Çok iyi ve bir o kadar da nitelikli bir insan. Aldığımız eğitimlerde bizimle çok yakından ilgilenmişti (VR ile alakalıydı ) .

  • @PeacefulYakuza
    @PeacefulYakuza 4 ปีที่แล้ว +1

    Abi eski dergilerden Guven abi gibi sevdigimiz eski yazarlari ara ara cikartip sohbet etseniz cok guzel olur.

  • @halilekiz3695
    @halilekiz3695 3 ปีที่แล้ว +1

    Devamını bekliyoruz hocam.

  • @emreturan6259
    @emreturan6259 4 ปีที่แล้ว

    Oyun geliştirme ile ilgili çok video izledim video içeriğe katılıyorum herşeyi yaşayarak öğrendim ama böyle en geniş vizyon ile oyun geliştirmeyi anlatan bir video ile daha önce karşılaşmadım. Keşke daha önce öğrencilerinizden bir olmuş olsaydım diyorum. :)

  • @igciburak
    @igciburak 4 ปีที่แล้ว +1

    Güven Bey'i Level dergisinden hatırlıyorum. Sanırım aynı dönemde bir de Mega Emin vardı. Konsol oyun incelemelerini severek okurdum. Ah eski günler.

  • @akifozkalay
    @akifozkalay 4 ปีที่แล้ว

    Elbette bu tarz videoların devamını bekliyoruz.

  • @gangeleye
    @gangeleye 4 ปีที่แล้ว

    Eskileri görmek ne güzel.. Güzel de bir sohbet olmuş. Yine eskilerden birilerini konuk almak mümkün değil midir? Özellikle Berker'i, Batu'yu, Gökhan'ı görsek, Gökhun Sungurtekin'i konuk alıp eski günlerden bahsetseniz hoş olmaz mı?

  • @katifurkan
    @katifurkan 4 ปีที่แล้ว +8

    Başlamadan ziyade ilerisi için öneriler var mı ? Yani sektöre nasıl girerim ya da oyun geliştirmeye nasıl başlarım şeklinde çok video var. Fakat genelde işin ilerisi ile ilgili olarak çok video bulunmuyor. Yani işin derinine, inceliklerine inmek istediğimizde çok kaynak bulamıyoruz. Oyun geliştirmede başlangıç aşamasını geçtikten sonra ne yapmalıyız şeklinde bir video gelebilir mi ?

    • @omerfarukbykl6097
      @omerfarukbykl6097 4 ปีที่แล้ว

      "İşin ilerisi"nden kastın ne?

    • @katifurkan
      @katifurkan 4 ปีที่แล้ว

      ​@@omerfarukbykl6097 Başlangıç aşamasından sonrası.
      - Oyun performansı nasıl artar.
      - Oyun pazarlaması nasıl yapılır.
      - Oyun tasarımında dikkat edilmesi gereken şeyler.
      örneğin entity component system gibi ileri özellikler.

    • @omerfarukbykl6097
      @omerfarukbykl6097 4 ปีที่แล้ว

      @@katifurkan Başlangıç aşaması olayını kendin kafanda kurmuşsun :D
      Oyun optimizasyonunu programlama ile pratikte uğraşmaya başlayınca nasıl yapabileceğini anlamaya başlıyorsun.
      Pazarlama konusunda bir şey demiyeceğim ama internette bu konuda tecrübeli insanların konuşmaları filan var, yazılar da var; istersen onlara da bakabilirsin.
      "İleri"den kastettiğini anladım gibi, İngilizcen varsa bol bol kaynak var. Öneri istersen kendi beğendiklerimden de önerebilirim.

    • @katifurkan
      @katifurkan 4 ปีที่แล้ว

      @@omerfarukbykl6097 "Başlangıç aşaması olayını kendin kafanda kurmuşsun :D "
      - Genelde başlıklar böyle atılıyor diye dedim. Kafamda bit şey kurmadım. Bir çok kanalda "başlangıç rehberi" tarzında videolar var. Burada amacım sitem etmek değil. Gelecekteki videolardan haberdar olmak için sordum.
      "Öneri istersen kendi beğendiklerimden de önerebilirim."
      Kendi beğendiklerinden önerir misin ?

  • @muhammedcetinturk699
    @muhammedcetinturk699 3 ปีที่แล้ว +1

    Selamin aleyküm hocam ben oyun aldım ve oyunumu geliştirmek istiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim iyi çalışmalar

  • @EnsArTRance
    @EnsArTRance 4 ปีที่แล้ว +1

    Güven Abi ile ilk tanışmam 2014'te Turkcell Geleceği Yazanlar Mobil Oyun Atölyesi'ne iMeTech ekibi olarak katılmamız ile olmuştu. 11 ekip olarak seminerlere katılıp donanımlı hocalarımızın yapıcı değerlendirmeleri ile mobil oyun projelerimize yön verme fırsatı elde etmiştik.
    Matematik bölümü okumama, İşletme mezunu olmama ve grafik tasarımcı olarak reklam ajansında çalışmama rağmen gönlüm hep Oyun sektörü ile birlikte olmuştur.
    Sinan ve Güven gibi abilerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Kesinlikle konu bu video ile sınırlı kalmamalı.

  • @blacqroot
    @blacqroot 4 ปีที่แล้ว +6

    Abi alanım dışında olmasına rağmen hobi olarak bayağı bir tecrübe edindim nerelerde iş-staj başvuruları yapmam lazım iş yerlerin kriterleri neler oluyor bu piyasada gibi soruları cevaplarsanız çok sevinirim.

    • @guvencat
      @guvencat 4 ปีที่แล้ว +1

      Geniş bir konu, topluluklara girmeni tavsiye ederim, oralarda dönüyor bu muhabbetler, ÜNOG'dan başlayabilirsin videoda altını çizdiğim gibi. Bir de tabii şirketlerin kendi ilanlarını da web siteleri ve linkedin üzerinden tarayıp fikir edinebilirsin. Kolay gelsin :)

    • @blacqroot
      @blacqroot 4 ปีที่แล้ว

      @@guvencat Teşekkürler

  • @isocan4284
    @isocan4284 4 ปีที่แล้ว +1

    Hocam bir ekleme yapayım. Şu an Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'de tezli ve tezsiz yüksek lisans programları var. ODTÜ'de doktora da var diye biliyorum.

    • @guvencat
      @guvencat 4 ปีที่แล้ว +1

      Evet var, biz daha çok İstanbul ve lisans programları odaklı konuştuk, teşekkürler ekleme için.

  • @turanvarolsun747
    @turanvarolsun747 4 ปีที่แล้ว

    Cansınız şahane sohbetti

  • @ozzdnmz1419
    @ozzdnmz1419 4 ปีที่แล้ว

    Acaba covidden dolayı online olan eğitimler sonrası için de kalıcı bir opsiyon olabilir mi? İstanbul dışındayım. Yüksek lisans için mümkün değil İstanbul'a gitmem. Nereden bilgi alabiliriz :(

  • @abrahamlaerion
    @abrahamlaerion 4 ปีที่แล้ว +2

    Bu muhabbet için kendi adıma teşekkür ederim.
    Bir sorum olacaktır: Ülkemde oyun geliştirme adına böyle bölümler yok. Kısacası Türkiye vatandaşlığı olmayan birisi başvurabiliyor mu bu bölüme?

    • @guvencat
      @guvencat 4 ปีที่แล้ว +2

      Evet Abraham, yabancı öğrencilerimiz çok var, başvuru mümkün, bau.edu.tr üzerinden international students sekmesine bakabilirsin :)

    • @abrahamlaerion
      @abrahamlaerion 4 ปีที่แล้ว

      @@guvencat Cevabınız ve yardımınız için teşekkür ederim hocam, mutlaka göz atacağım.

  • @Metalwrath2
    @Metalwrath2 4 ปีที่แล้ว +7

    Benim de unreal engine ile geliştirdiğim oyunum önümüzdeki ay Steam'de yayınlanacak bir aksilik olmazsa. Çok bu işin prosu olmasam da soruları olan varsa cevaplayabilirim.

    • @nilelle5744
      @nilelle5744 4 ปีที่แล้ว

      nerden çalışıyorsun ue4'ü udemy falan mı?

    • @Metalwrath2
      @Metalwrath2 4 ปีที่แล้ว +1

      @@nilelle5744 Udemy'de de güzel dersler var ancak ben Udemy kullanmadım. Unreal'da yapmak istediğim şeyi küçük parçalara bölüp bu parçaların nasıl yapıldığını TH-cam üzerinden öğrene öğrene gittim. Bir süre sonra zaten temel mantığı kavrayınca kendi kendini geliştirebilir seviyeye geliyorsun.

    • @nilelle5744
      @nilelle5744 4 ปีที่แล้ว

      @@Metalwrath2 geliştirici sayfanı paylaşabilir misin steamde

    • @Metalwrath2
      @Metalwrath2 4 ปีที่แล้ว +1

      @@nilelle5744 Steam arama kısmından uluc sahin olarak aratırsan çıkıyor.

    • @SeLaMeTYlmaz
      @SeLaMeTYlmaz 4 ปีที่แล้ว

      Drive 1986 oyununuz buldum sizi ekledim istek listesine böyle gelişmeleri görmek çok güzel :)

  • @onurjor
    @onurjor 4 ปีที่แล้ว +2

    Üniversite gecelerimin şahı Desperados , yancısı AOE dır :)

  • @MeitoshusuiTR
    @MeitoshusuiTR 4 ปีที่แล้ว

    Dikey geçiş ile bahçe şehir e geçmek mümkün mü ?

  • @skyfly4696
    @skyfly4696 3 ปีที่แล้ว

    Sinan abim Güven hocam adamsınız

  • @emrenurogluu
    @emrenurogluu 2 ปีที่แล้ว

    Hocam selamlar nasılsınız kafama takılan birkaç soru var size danışmak istiyorum izninizle. Sorularımı numaralandırarak aşağıya yazıyorum.
    1) Anne babaların oyun sektöründe iş bulamazsın gibi düşünceleri gerçekleri yansıtıyor mu ? (Türkiye'de çalışacak biri için.)
    2) Türkiye'nin mobil oyun sektöründeki yeri şu an nedir, gelecekte nasıl olacak ?
    3) Stratejik olarak konsol ve bilgisayar yerine mobilde oyun geliştirmek daha kolay ve daha kazançlı olabilir mi ?
    4) Yazılı sınavların yanında direkt ekip olarak oyun geliştirip not aldıgımız sınavlar var mı ?
    5) BAU dışında bölümün en iyi 2 üniversitesi nedir ve neden ?
    6) Sektörde yazılım mühendislerinin yanında spesifik olarak oyun yazılımcısı arandığı doğru mu ?
    7) Türkiye'de bu eğitimi alıp yurt dışına açılma olanaklarımızı hangi yönde yorumluyorsunuz ?
    8) Sektörde piştikten sonra kendi şirketimizi açıp kendi paramızı kazanmak, sizce bir hayal mi ?
    9) BAU mezunları yurt dışındaki oyun şirketlerine gittiler mi, gittilerse nereye ve hangi pozisyonda ?
    Not: Bu sorular Güven Hocama mail ve ig yolu ile iletilmiştir. Cevapları izin verildiği takdirde alt satırlarda paylasılacaktır.

  • @nilelle5744
    @nilelle5744 4 ปีที่แล้ว +2

    ben şuan unity öğreniyorum ilerde ue4 öğrenmek istiyorum ama adam akıllı içerik yok udemy eğitimleri de baştan savma :(

    • @omerfarukbykl6097
      @omerfarukbykl6097 4 ปีที่แล้ว

      Türkçe mi bakıyorsun?

    • @nilelle5744
      @nilelle5744 4 ปีที่แล้ว

      @@omerfarukbykl6097 evet..

    • @nilelle5744
      @nilelle5744 4 ปีที่แล้ว

      altyazıyla çoğunu anlasam da aynı hissi vermiyor bilmiyorum zorlanıyor gibiyim.

    • @omerfarukbykl6097
      @omerfarukbykl6097 4 ปีที่แล้ว +5

      @@nilelle5744 İzledikçe gelişiyor.
      Bu arada bir şey söyleyeyim: 1. videoda gelişmez, 1000.de gelişir.
      Yani hemen birkaç video izleyip de ingilizce daha rahat anlamayı bekleme. Ama sürekli yaparsan bir gün anlamaya başlıyacaksın, yapmazsan hiçbir zaman anlamazsın veya süreci geciktirirsin.

  • @erd97
    @erd97 4 ปีที่แล้ว

    Merhaba. Bahçeşehir Üniversitesi Sanat ve Tasarım Programları altındaki Doktora Programları bölümünde Türkçe ve İngilizce olmak üzere OYUN GELİŞTİRME TEKNOLOJİLERİ bölümünü buldum (videoda da bahsettiğiniz). Ama diğer bölümlerin detayları için tıklanabilir linkler varken OYUN GELİŞTİRME TEKNOLOJİLERİ bölümü için tıklanılabilir bir link veya bölüm konusunda bilgi bulamadım. Acaba bu bölümle ilgili bilgileri nerede bulabilirim. Teşekkürler. İyi günler.

    • @guvencat
      @guvencat 4 ปีที่แล้ว

      Merhaba Erdinç, geri döndüm sana :)

    • @erd97
      @erd97 4 ปีที่แล้ว

      @@guvencat Mailiniz için teşekkürler. Size mail üzerinden dönüş yaptım. İyi günler. Sağlıkla kalın.

  • @farukkara2270
    @farukkara2270 4 ปีที่แล้ว

    Merhaba video için teşekkürler. Üniversite öğrencisiyim. Benim merak ettiğim kendi kendime oyun yaparsam bu oyunu yayınlamadan önce şirket kurmam gerekir mi? Vergi vermek ilk anda gerekli mi? Öğrenci olduğum için herhangi bir gelirim yok ve şirket açmak gerekiyorsa bunu karşılayamam. Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim teşekkürler.

    • @guvencat
      @guvencat 4 ปีที่แล้ว

      Bu soruyu bence ÜNOG gibi topluluklarda sormalısın :)

  • @fexriabdiyev5098
    @fexriabdiyev5098 4 ปีที่แล้ว

    Merhabalar benim bir sorum varda. BAU da okuyan biri varsa cevaplarsa sevinirim. Ben BAU ya dikey gecis yapmak istiyorum ve sorum su SAT le gecis yapmam mumkun mu ve minimum puan nedir SAT ile gecis icin. Bu gecis surecinde bir oyun (yapa bilecyim kadar tabiki) yapmayi duwunuyorum. Nasil bir surecden gecmem gerekiyor yardimci olurusaniz mutesekkur olurum.

    • @guvencat
      @guvencat 4 ปีที่แล้ว

      Fexri merhaba, doğrudan bana yazarsan ilgili kişiye yönlendirebilirim: guven.catak@comm.bau.edu.tr

  • @tubeswatch2704
    @tubeswatch2704 4 ปีที่แล้ว +1

    PARA (:
    Kesinlikle konuşmanız gereken en önemli konu. "Ben ne kazanırım?" değil, "Ben ne yatırırım?". Oyun yaptırmak ne kadar tutar?(Biliyorum binlerce değişken var.) Yetenekli ve istekli (ortalama-dahi olmayan)birinin 3 ayda yapabileceği 'hypercasual' bir oyun kaç kişiye, kaç günde, kaç liraya yaptırılabilir? Bu olası oyunlardan 10 tanesini fonlayabilecek biri konuşmanızda da sözünü ettiğiniz (yanlış anlamadıysam) devlet teşvikinden nasıl yararlanabilir? Ne tür bir 'monetize' yöntemi şu an daha geçerli? Hangi oyun türüne hangi parasallaştırma yöntemi görece verimli sayılabilir? Ne tür bir pazarlama yapılmalı ve o pazarlama bütçesinin oranı oyunun bütçesine göre yaklaşık ne olmalı? İlk 5 deneme için yatırımın % kaç dönüşü başarısızlık olarak değerlendirilmeli? Günümüze dek yaptığınız oyunlarla ilgili istatistikler(ticari sır kapsamına girmeyecekler)... En çok oynanan oyununuzun ve en az oynanan oyununuzun kaç kullanıcı tarafından ne süreyle oynandığı...
    Gördüğünüz üzere soru çok. Paragraf da kullanmadım ki bombardıman etkisi yaratsın (:
    Farkındayım, bunları hakkını vererek konuşup ilk elden deneyimleyebilmek için 'okul açmışsınız'(ön ayak olmuşsunuz vb. Ki uzaktan da olsa çabalarınızın, izleyici-okuyucu olarak, tanığıyım).
    Yıllardır aklımda olan soruların bir kısmını sormama olanak sağladığınızdan dolayı size sevgilerimi sunmak istiyor ve sunuyorum;
    Sevgiler (:

    • @guvencat
      @guvencat 4 ปีที่แล้ว +1

      Sağlam sorular, teşekkürler :) Sektörden birisinin cevaplaması en doğrusu olacaktır, zira gerçekten hyper casual yapmaya odaklanmıyoruz bu 4 yıllık progrramda, yazık olurdu yoksa emeklerimize :) Hyper Casual çok daha business odaklı bir tür, pekala bu işin okulunu okumadan girişip deneme yapabileceğiniz bir alan. Belki bir sonraki programda sektörden ve doğrudan bu konuların ortasında olan bir profesyoneli çağırabilir Disket Kutusu? :)

    • @tubeswatch2704
      @tubeswatch2704 4 ปีที่แล้ว

      @@guvencat Ne demek, görevimiz (:
      Yapması görece kolay olacağından 'aşırı sıradan' oyun türünü örnek olarak yazdım. Yanıtları 'bildiğiniz yer'lerden vermeniz de beni ayrıca mutlu eder.
      Örneğin oyun yapmak için oluşacak ekipte temel olarak ne türde uzmanlığı(bölüm tasarım, oynanış, sanat yönetmeni vb.) olan insanlar kesinlikle olmalı?
      3 kişi tam zamanlı, 2 kişi dışarıdan destekle, 4-6 saat sürecek 2B Platform oyunu, 6-8 ayda, 20-30.000$'a yapılabilir mi?
      Biliyorum; (önceki iletideki sorular da dahil) bu sorulardan kiminin yanıtları sürekli değişiyor, kiminin kesin yanıtları yok ve olmayacak, kiminin yanıtlarını siz bilmiyorsunuz, kiminin yanıtlarını kimse bilmiyor ve kimi sorular için de bu istisnaların tümü geçerli (:
      Benzer konularda paylaşılan bilgi o kadar yetersiz ki, 'Türk Oyun Sektörü'ne olanakları yettiğince emek veren sizleri uzun yıllar öncesinden bu yana(kesintisiz olmasa da) okuyucunuz olarak tanımasam "Lan içeride milyonlar götürüyor olmalılar ki paradan hiç konuşmuyorlar." derim. Tersine, ne denli paylaşımcı olduğunuzu, bencil insanlar olsaydınız bile bilgiyi paylaşmadan sektörü büyütemeyeceğinizi bilemeyecek kadar (özür dileyerek :) salak olmadığınızı ve ülkemizde adına 'oyun sektörü' diyebileceğimiz çeşitlilikte bir güç oluşmadığını, oluşana da 10 koyup 1 bile alamama olasılığının çok yüksek olduğunu biliyorum.
      Kendimi sizlere yakın gördüğümden uzattım yazıyı (:
      Kısacası, benzeri konularda olanaklar yettiğince konuşulmalı. Başta Sinan Bey olmak üzere Disket Kutusu da bu yazılanları göz önünde bulunduracaklardır düşüncesindeyim.
      Sevgiler (:

    • @guvencat
      @guvencat 4 ปีที่แล้ว

      @@tubeswatch2704 selam, geniş, dinamik, göreceli ve spesifik konular :) biz eğitim tarafında kaldık, yani önce oyun yapmayı öğrenelim, para yapmaktansa :) diğer türlü fasonculuğa döneriz, tekstil sektörümüzün yükselişi ve düşüşü malum. Benim o yüzden rolüm hem bir akademisyen hem de tasarımcı olarak yaratıcı oyunların çıkmasını sağlamak. Şu an birkaç rakam vermek yeterli olmayacaktır. Bir de tabi seni tanımam gerek, neden soruyorsun, nerden bakıyorsun bu olaylara ki ona göre cevap vereyim. Bu arada 'Oyun Sektörü' oluşuyor ve çeşitleniyor, lütfen bizi ve ÜNIG'u sosyal medyadan geriye sar, o kadar farklı şeyler ile uğraşıyor ve farklı ürünler veriyoruz ki eğitim oyunlarından Lovecraftian RPG'lere kadar :) Dışardan bakınca bi yere kadar, içeri girmeniz gerek, içeri derken de indie game dev scene kastım. Bence de bir program daha yapalım. Spesifik sorularını bizzat yaz bana, burayı yakalamak zorlaşıyor gittikçe, mail adresim en sonda. Teşekkürler, sevgiler! guven.catak@comm.bau.edu.tr

  • @erenozturk3916
    @erenozturk3916 4 ปีที่แล้ว

    iyi

  • @daven1654
    @daven1654 4 ปีที่แล้ว

    20:55

  • @majoringram76
    @majoringram76 4 ปีที่แล้ว

    oyun yapmak istiyorum, nasıl yaparım ?

    • @omerfarukbykl6097
      @omerfarukbykl6097 4 ปีที่แล้ว +2

      google/ youtube: "how to make games"

    • @majoringram76
      @majoringram76 4 ปีที่แล้ว

      @@omerfarukbykl6097 i dont know english

  • @emrenurogluu
    @emrenurogluu 2 ปีที่แล้ว

    18:00