Aurul dacic
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
- Povestea aurului dacic a generat, de-a lungul ultimelor secole, nenumărate legende, stârnind imaginația a generații întregi. Chiar și azi avem detectoriști și vânători de comori care caută cu tenacitate și înfrigurare în zona Munților Orăștiei (și nu numai) tezaurele pierdute ale lui Decebal și ale nobililor săi. Tot așa cum avem și căutători de aur aluvionar în apele râurilor din Apuseni. Și pe vremea dacilor, și acum, tot cu șaitrocul se căuta aurul din râuri. Tehnologie neschimbată de 2.000 de ani.
Revenind la povestea episodului de astăzi, mai spunem că lipsa de interes a statului român față de patrimoniul și istoria sa a făcut ca siturile arheologice să fie literalmente devastate de căutătorii de comori. Nu se știe și, probabil, nu se va ști niciodată cât de multe podoabe din metale prețioase au fost descoperite și furate, dar cu siguranță faima acestor comori a depășit cu mult granițele realității.
În episodul de astăzi al Colecționarului de Istorie vorbim despre aurul dacic și încercăm să separăm adevărul de legendă.
Cât de bogați în aur au fost dacii? De unde provenea aurul lor? La ce îl foloseau? I-au atacat romanii pentru a pune mâna pe comorile lor sau au existat și alte motive? De ce nu s-au găsit și mine de argint din perioada dacică și cea romană? S-a salvat Imperiul Roman cu prada capturată în Dacia? Unde și-a ascuns Decebal imensa comoară înainte ca regatul să fie cucerit de Traian? Ce tezaure s-au descoperit până acum? Ce s-a întâmplat cu ele? Sunt autentice brățările dacice?
Despre toate acestea, dar și despre multe altele, istoricul Andrei Pogăciaș îi povestește jurnalistului Matei Udrea în episodul 26 al Colecționarului de Istorie.
Le mulțumim prietenilor de la PressOne.ro, care ne găzduiesc în studioul lor și ne ajută în producție.
Vă mulțumim și vouă, tuturor celor care ne susțineți financiar, pe Patreon ori aici. Ne puteți ajuta și cu un share, un like ori un comentariu „pentru algoritm“ :). Fără tot acest efort conjugat, poveștile noastre din trecutul românilor și al omenirii n-ar putea ajunge la public.
Dacă vi se par interesante discuțiile noastre înregistrate video, ne puteți susține financiar pe Patreon, unde vă așteaptă și alte producții ale noastre, disponibile doar acolo:
/ colectionaruldeistorie
Multe articole despre subiecte cu temă istorică puteți găsi și pe www.colectionaruldeistorie.ro.
Pe Instagram suntem de găsit la / colectionaruldeistorie
În sfârșit, pe Facebook avem pagina www.facebook.c...
Dacă doriți să ne scrieți, adresa de email este matei.udrea@colectionaruldeistorie.ro
Vizionare plăcută!
Tack!
M-am îndrăgostit de episoadele voastre! 🙂 Felicitări! Vă salut din Basarabia! Mulțumim!
Mulțumim!
Vă mulțumim și noi pentru sprijin! :)
Buni ! Ca de fiecare dată!
Bine ati revenit la formatul de doua ore
formatul e în funcție de subiect
@ si eu care credeam ca e in functie de disponibilitatea studioului :))
@@ebabogdan19adrian unii chiar asta cred ...
@@andreipogacias4244 app v a mai zis cineva multumesc pt tot efortul
A fost parca o pregatire intensiva pt luna asta nebuna!
Am invatat despre legionari, razboaiele mondiale, rusi, economia comunista, daci si tunelurile lor … Am intrat multumita voua, noi comunitatea vaccinati in nebunia asta
P.S. unde e linku ala de patreon?
Va multumesc mult, dragilor, pentru inca un episod minunat, care mie mi-a mers la inima. In zilele astea in care toti am luat-o putin razna, voi sunteti o oaza de cunostinte, umor, realism si bun simt. Sper ca a fost un comentariu pertinent si neretardat 😂
Mulțumim pentru cuvintele frumoase!
Mai bine că n-ați făcut despre alegeri. Eu nu mai pot să mai duc așa ceva, e copleșitor. Excepțional episod, ca de obicei!
cel mai fain podcast
Mișto video ❤
Ca de obicei... Excelent!
Bună seara!
Urmăresc cu mare interes emisiunile dumneavoastră și doresc să vă transmit felicitările mele pentru acest podcast, ca de altfel toate postările dumneavoastră.
Felicitări pentru emisiune …!
Toată stima pentru dumneavoastră și invitatului dumneavoastră, dl. Andrei
Mulțumim!
"Auguste multumiri pentru augustii nostrii prezentatori"!
Multumim, Andrei!!!
Va multumesc pt tot ce faceti
Felicitări pentru episod!
Aștept video despre indo-europeni, epoca bronzului, ce popoare s-au format după invazia lor, războiul troian, oamenii mării, colapsul epocii bronzului și multe alte subiecte despre care nu se prea găsesc informații veridice pe TH-cam 💯
@gavriilparaschivu5932 Printre cele mai bune serii despre epoca bronzului: www.youtube.com/@DanDavisHistory
Excelent episod!
Fain podcast!
Cu toate ca denumirea de "Aurul dacic" nu anunța nimic surprinzător, am aflat chestii interesante.
Felicitări!
Mulțumim!
domnilor, va mulțumesc pentru podcast.
Super interesantă discuția. Felicitări!
Mult efort, multă documentare și un fel fain rău de a face glume cu noi, despre noi și despre o Istorie care se încăpățânează să rămână misterioasă și necunoscută!🥰😊Felicitări amândurora și mult succes în continuare!!!🙏🏻 Mulțumesc frumos pentru podcasturile voastre, din care am aflat lucruri noi sau care mi-au confirmat informații mai vechi!🤗
Mulțumim! :)
@@colectionaruldeistorieCu bucurie! Meritați.🥰
Super fain! Multumesc domnilor!
Mulțumesc băieți. 😊
Foarte buna emisiune!
Respect, domnilor !
Bun. Foarte buni. Respect
Super fain !
Excelent ca deobicei. Felicitari.😊
Sunteti geniali, v as asculta non stop
Mulțumim!
Mă, voi sunteți holoangări, mai ales domnul doctor, caci el sigur știe ce înseamnă 😉. Mă bucur sincer pentru fiecare material pe care îl publicați, îmi place stilul de șuetă amicala care este foarte reconfortant.
Nu am auzit o singură trimitere la documente! Exact ca la crâșmă!
Multumesc
Bun!
Buni!!
Foarte buni !!!
Este clar ca pe vremea lui Burebista si a lui Decebal se lucra cu criptomonede si uite de asta nu au batut monede, logic 😂
Dacii sunt in spatele Bitcoin
Serios ?
Și comunicau prin telepatie și nu aveau nevoie de limbă scrisă.
Corect. Pentru ca știau ca Bogdan Peschir, un dac adevărat, va avea nevoie de ele peste milenii pentru a finanța chemarea salvatorului de popor.
Clar nu v-ati prins😂v-ați dus pe fenta ocultei 😂
Păi tunelurile alea de sud Bucegi cum credeți că au apărut?Au scos dacii air cu găleata 😂Ai cărat tâlhării de romani până sau cocoșat air la Roma😂Degeaba încercați să spuneți că nu am fost buricul pământului !
Foarte pertinent materialul și bine documentat!Sunteți aceiași oameni bine pregătiți și mai ales buni povestitori!Respect!
Bun bun 👍
Excelent
Dacii erau foarte bune pe obținerea fierului, foarte buni, e foarte posibil să dea fier pe aur, troc, comerț, de asta ar fi interesant un studiu spectografic pe toate piesele de aur găsite în situ, de aur sau argint, e posibil să vină mult aur din Macedonia grecească unde sunt multe surse de aur, cum s-a găsit un coif macedonean pe Siret, comerț
Like and subscribed numai ce am văzut titlul!💙
Total greșit, Georgescu e de altă părere 😂😂😂😂😂. Vă urmăresc cu mare interes, să aveți o zi minunata
Joke’s on you! N-am mai avut alegeri!😅 Fain episod si e fain ca e o discutie intre prieteni. 🙂
Va rog sa păstrați tema istoriei alegerilor din România pentru viitor. Este totuși un subiect de interes
Pentru viitorul mai indepartat, pentru ca orice s-ar discuta intr-un astfel de podcast privitorii ar face paralele cu situatia de moment iar comentariile ar degenera in lupte politice la zi.
Deja s-a vazut la podcastul "live" de ieri cu intrebari pe teme istorice (podcast anulat din motive tehnice) ca intrebarile pe asa zise teme istorice se refereau la chestii de actualitate cu paralele in trecut.
De exemplu istoricul Alex Stoenescu (care are o serie de podcasturi despre istoria Romaniei moderne) a evitat sa vorbeasca despre situatia partidelor istorice in interbelic pentru a nu lasa impresia ca o critica a cutarui partid de la 1930 ar fi o aluzie la partidul cu acelasi nume din 2024. Anuntul lui a venit cu o luna inainte de alegeri si mi s-a parut ciudat atunci, dar in aceste zile mi se pare intelept (vazand ca insasi BOR, care se declara neutra, a dat zilele trecute un comunicat cu o orientare partizana vizibila)
hm....
istoria alegerilor din statul Romănia ( apropo, 6 ani ne-o trebuit să ne hotărâm cum să-i zîcem ) o să pară plictisitoare - îi cam " aceeași Mărie, cu-altă pălărie "
diferă doar personajele și " scenografia "
@@adrianmarin3195 lasă ciupercile
Felicitări mult succes 👏
Și continuați să spuneți adevărul istoria pe dovezi și fapte 🤝
Pentru clarificari la minutul 35:00 ,aurul se afla in filoane cantonat in roci relativ masive ,datorita eroziunii aceste filoane ajung la suprafata si sunt sfărmate de intemperii si odata ce ajung in rau sunt “macinate”de acesta filoanele nu au dimensiuni foarte mari de la cativa cm la cativa metri ,deci aurul nu izvoraste impreuna cu apa
OK. Mulțumim pentru explicații.
❤️❤️❤️
❤
Comentariu pertinent si neretardat:
am ras la faza chelti celti, tot aia e.
Bafta!
:)))
Salutare! Eu nu sunt specializată în depozite aurifere, dar îmi amintesc de la cursuri de depozitele de tip ‘placers’, adică o acumulare de minerale, depuse prin separare gravitațională în timpul procesului de sedimentare (provenite dintr o sursă anume). Există depozite placer cuaternare si paleoplacersuri - aluviunile râurilor ai căror afluenți drenează zone cu mineralizații aurifere. Acestea reprezintă doar un tip de zăcăminte… exista mai multe tipuri de zăcăminte aurifere, bineînțeles, aurul nativ fiind cel mai important. Păcat ca nu pot să pun o poză :)
Vă mulțumim pentru explicații, sunt bine-venite. Evident, noi am spus și-n emisiune că nu suntem specialiști în geologie și nu ne pricepem.
@@colectionaruldeistorie Cu placere! Și eu va mulțumesc pentru podcasturi :)
Mult succes în continuare! 👍
Buna dimineața! Sunt un pasionat de istorie și urmăresc cu mult interes emisiunile d-voastre. Foarte interesant subiectul dar aș avea o observație. Sunt din Apuseni și înaintașii mei au fost mineri aurari. S-a pus aici problema minelor de argint din Dacia. Stimați domni este o problemă cantitatea uriașă de argint și de aur dobândită de români potrivit descrierii lui Criton. În minele de subteran filonul de aur este încorporat într-un angrenaj mineralier ce cuprinde foarte mult argint. În Dacia nu se cunoaște dar în Lydia antică natura a și îngemănat aurul și argintul într-un aliaj care se numea electrum și a servit la turnarea primelor monede. Argintul nu se găsește alături de aurul aluvionar dar în subteran se găsea din abundență. Nu mi se pare că autorii antici au exagerat mai ales că și firma canadiană care dorea să exploateze aurul din Roșia Montana miza de asemenea pe o cantitate triplă de argint rezultat din exploatare. Revenind însă la prezentul efervescent aș face o sugestie că într-un viitor apropiat să ne lămuriți în aceiași formulă de prezentare despre daco-mania cu accente paranoice ce ne-a inundat viețile la actualele alegeri democratice. Vă mulțumesc!
informațiile despre argint prezentate în acest podcast au fost luate din lucrări științifice despre zăcăminte etc...
@andreipogacias4244 zăcămintele aurifere sunt de mai multe feluri. Cel de la Roșia Montana ( probabil cel mai bogat din Europa) este auro-argintifer. În cartea intitulată Aur și Țărână am explicat detailat întregul proces de prelucrare a aurului. Inginerii romani antici nu erau mai proști ca inginerii contemporani. Iar dacii erau interesați mai ales de aur căci nu aveau monede de argint. Romanii și grecii însă aveau.
@mariusszekely1123 Mulțumim pentru explicații. În ceea ce privește miturile despre daci, am făcut astă-iarnă, în februarie, o emisiune care a atins acest subiect, cea în care vorbim despre 10 mituri din istoria românilor. În plus, am tras acum un episod de o jumătate de oră în care discutăm despre afirmații pe teme istorice făcute de un candidat la președinție. Zilele următoare îl publicăm.
Cel mai simplu ca să știi de unde vine aurul se face analiză spectrografică la Măgurele și se poate ști exact de unde vine, fiecare mina din lume are o micro amprentă, în funcție de anumite metale foarte rare care îi dau amprenta specifică, cea mai mare cantitate de aur aluvionar din punct de vedere geologic este în câmpia română, in depozitele de nisip și prundiș ale celor două râuri mari Oltul și Argeșul, doar că exploatarea nu e rentabilă economic
Si filmul "Durak", legat de Rusia si de cum e Rusia pe interior.
Merita!😉
Cât de curând voi posta filmul unei proaspete descoperiri ,legat de subiectul dvs, dar ceea ce îl face deosebit este ca se întâmplă in Mureș, județ care nu se laudă cu prea multe descoperiri dacice, totuși în ultima vreme și strict datorită detecției apar tot mai frecvent, fără a fi identificat un centru de putere in zonă.
Ar fi fain daca ati face un episod cu rascoala din 1907
Ne-am gândit.
Vrem sa aduceți un specialist pe epoca bronzului va rugam frumos !!!
Încercăm. Deși pare simplu, nu e chiar așa.
Să aveți un 2025 plin cu bine,domnilor,să fiți sănătoși în primul rând!
Și să ne mai bucurați cu discuții ca aceasta cât mai des posibil,căci un om bine informat contează...
Buna seara! multumesc pentru doza de istorie, putem gasi undeva o lista cu toate cartile recomandate in podcast-uri? Multumesc!
Bravooos valahian People și Supllex liberum Valahorum și Forza nea Călin.....file de poveste......speram sa fi Mesianicul Salvator al patriei și poporul Valahorum.....sa nu ne dezamăgești că Emil Constantinescu.....atenție la neatenție și grija la negrija......conștiința statusul și atitudinea sa vina.din Credință personala și nu din Religia generale., gen Sfinții prigoniți și persecutați ,Boca ,Nil Dorobanțu, Petrache Lupu, Și sfinții pușcăriilor bolșevice ....înțelepciunea și pricerea le găsești la Iluștrii Strămoși, Mihai Eminescu, Tudor Vladimirescu,Paulescu, Pavel Corutz , Brâncuși ,Tutea ,Eliade Alexandri, Creanga, .....iar echipa de administrare trebuie alcătuită din Oameni ,elite ,valori și merite naționale......Zmeii căpcăunii hudra cu 12 capete.....răii viclenii perverșii maleficii diabolicii..... s-au unit contra anti împotriva lui Uncle Călin.....Ooooo istoria prostia omeneasca valahiceascaaaaa și umanoidă.....pleacă PSD și PNL de la guvernare, după ce ne-au îndatorat 200 de miliarde de euro.....și or sa vina AUR USL și SOS Reper anul viitor , care în fața dezastrului economic financiar, o să facă căcatul praf.....sa vezi beliciuni in 2025.....
Stimate domn Udrea, idea de a vorbi, face cunoscuta si a cadorisi pe cei alesi cu o carte sau mai multe, este splendida.
Cartea este prin esenta ei o sursa de informatie impartasita cu lectorul, iar cei ce sunt mijlocitorii intre autori si cititori sunt de toata isprava...De aceea si din alte considerente mai marunte , dumneavoastra si colegul sunteti admirabili nu doar pentru munca de informare si divulgare istorica dar pentru ca semnalati multe carti si autori.
Daca aveti o adresa electronica unde pot trimite carti in format pdf, istorice si nu numai, in engleza si romana citesc si in afrikaaner dar nu cred ca v-ar interesa 🙂
Binele si utilulpe care il faceti este binevenit sa vi sa intoarca...cel putin de la mine prin carti.
Bine faci intreit gasesti si inzecit gandesti - asta am inventat-o eu ad hoc asa 🙂
Am cerut un email domnului Pogaceas dar...nu a raspuns :-))))))))))))))))))))))))
Multumesc ca sunteti .
Noi vă mulțumim pentru gândurile bune. Probabil că Andrei nu v-a văzut mesajul. Avem o adresă de email chiar în descrierea de sub emisiuni: matei.udrea@colectionaruldeistorie.ro
@@colectionaruldeistorie Multumesc de raspuns
Inca mai aveti timp sa faceti un live inainte de alegeri 😊
Eu mă așteptam la mai mult, mă așteptam să-mi spuneți că Danemarca era Dacia
:)))))))))))))))))
Foarte interesant episodul. In Romania se fac cautari cu Lidarul?
da, se fac
@@andreipogacias4244 si se face cercetare pe urma lor? s-a gasit ceva interesant? sau doar se pun la dosar pt cand or fi bani si pt altceva in afara de vile pt klaus?
@@valentiniliescu7521 nu am informațiile necesare. în unele cazuri puține știu că se lucrează pe ce s-a descoperit, in altele doar s-a aflat ce e în unele zone... tre bani mulți, n-avem...
@@andreipogacias4244 multumesc de info. sunt curios, cam cat costa un sezon de explorare a unui sit arheologic? imi imaginezi ca variaza costurile dar cam care sunt sumele necesare?
Like, share, subscribe. In sfarsit un podcast mai lung de o ora.
Andrei are lupul dacic pe tricou? :)) Mulțumim de podcast
e doar un lup ;) :))
@@andreipogacias4244 ei, nu!... E dacic!!!
Bună ziua, cum se numește sursa informațiilor amintite între 1:28:36 - 1:29:20?
Ce interesantă ar fi o emisiune cu Pogăciaș și Daniel Roxin.
Cât despre domnul Pogăciaș, poate are dreptate în ce zice, nu sunt istoric nici expert în daci. Dar modul batjocoritor și în zefleme atunci când vorbește în anumite momente mă face să vreau să îl scuip intre ochi.
nu ar fi interesantă deloc o astfel de emisiune. dacă ești așa sensibilă la modul de a vorbi al unora, du-te scuipă-te singur ;)
O emisiune cu cei doi ar fi foarte interesanta dar nu stiu cat de bine s-ar intelege iar pe langa asta tonalitatea ar fi la nivel inalt 😊
Domnul Roxin este pro-dac iar domnul Pogacias este in zona echilibrata dar putin aplecat spre romani, cel putin asa vad eu lucrurile, dar asta nu trebuie sa deranjeze pentru ca fiecare are parerea lui si e loc pentru toata lumea.
Legat de comentariul despre cum vorbeste domnul Pogacias ... urat din partea dumneavoastra.
@@Iulian-PricopieVasile nu, nu ar fi deloc interesantă, vă asigur.
Am inteles 😊
@Iulian-PricopieVasile deci în loc să accepti evidentul, tu îmi spui că e urăt din partea mea că doar scot în evidență un fapt? Atunci dă-mi voie să îți zic eu urât din partea ta, pentru că accepți comentarii ironice din partea invitatului tău la adresa celor ce nu îi împărtășesc convingerile.
Sunt sigur că Pogăciaș nu are diplomația lui Roxin. El e genul ce ar incepe cu ironii la adresa lui Roxin. Întotdeauna cel cu inteligența mai mică va începe să ridice vocea și să ironizeze pe celălalt.
Ar fi interesant sa faceti si drumul acela spre tunelurile dacice sa terminam odata cu acest capitol. Dar să luați si "specialistii cei mai onesti" cu dumneavoastra sa demonstreze ca acelea sunt tunelurile despre care se tot vorbeste, si sa vedem unde naiba duc, ca daca duc pe Lună, vreau sa fac si eu o excursie, poate gasesc niste teren petrolifer, sa ma capatuiesc.
n-avem așa buget :)))
Da intradevar e greaca numele ΚΟΣΩΝ de pe moneda ,si accentul se pune pe prima silaba....corect spus...
chestia aia ca Traian a venit in Dacia pentru aur ca era sarac , am auzit o pe vremea cand eram mic de tot clasa a 6 a 7 a , deci nu e noua de la dacopati , era un cliseu de la comunisti :) ma bucur enorm ca dupa o sacosa de ani , aud de la voi lucruri pe care uneori ma intrebam daca numai eu le stiu , imi ziceam ba dar numai eu am citit istoria buna , chiar toti au ramas cu istoria reinventata de partidul comunist ? :) toate cele bune si este o placere sa va ascult
Cele trei brățări datate ca apartinând cumpenei mileniilor 2-1 B.C. se pare că provin din Crișana.
O posibilă explicație a lipsei de interes pentru portul podoabelor din aur în epoca dacică este aceea că ele sunt ușor confundabile cu cele din bronz, statutul fiind mult mai vizibil în cazul etalării argintului. (Zic numa')
Am cautat si eu "Grupul pasionatilor de istorie" si am gasit ca are vreo 30k de membri. Langa el mi-a apartut "Grupul pasionatilor de ciuperci comestibile din Moldova", cu vreo 175k de membri.
Voi chiar v-ati ales un domeniu de nisa.
:))))))))))))))))))))
:)))))
🎉
Am va,ut un film documentar pe.Netflix despre aceste bratari. Si zicea la fel ca bratarile.erau ofrande si ceva legat de energii.
Nu prea are nimeni de unde să știe care a fost treaba cu brățările respective. Putem specula, a spus și Andrei asta în emisiune. Dar, dacă dacilor nu le-a plăcut cartea și nu ne-au lăsat nimic scris, n-avem de unde să știm. Ar fi fost bine să fi avut și ei niște istorici, niște nobili care să-și fi scris memoriile, niște filosofi care să fi scris niște tratate, cum au avut grecii și romanii.
Paftale (soluție pentru lapsus)
Salut, despre ce familie din Italia este vorba?
Au găsit in județul Arad,la Santana o cetate ce are 9000ani.Ati aflat de ea ?
Au îngropat totul din lipsa fonduri
da, se știe de ea de citeva zeci de ani... s-au făcut săpături serioase acolo...
80% din argintul extras la nivel mondial, este ca produs secundar al mineritului aurului si cuprului.
E bine de știut.
Buna seara, daca ne puteti spune, ce s-a intamplat cu live ul anuntat, Multumim.
Am scris în seara respectivă. Din motive tehnice (nu s-a putut rezolva problema cu sunetul), am fost nevoiți să-l amânăm pentru o altă zi.
@@colectionaruldeistorie Am inteles. Va multumim si va asteptam cu un alt live cand puteti!
Nu era pe la Moscova ?
Dacia, era și dincolo, de Maramureș... Uitați-vă pe hărțile vechi, pentru a vedea cât a fost Dacia, în timpul, lui Burebista...(Sunt convinsă că știți și adevarul, nu doar, ce aveți voie, de la "stăpâni" să ne spuneți... Sunteți, totuși,istoric!).😮
Astazi mi-am comandat cartea cu legionarii intr-o librarie Humanitas ce nu o avea te stoc.
E o achiziție foarte bună.
In momentele recente,in care China si El Salvador au descoperit zacaminte enorme de aur, ramanem optimisti si noi 😂
Sa știți oameni buni ca dacă ne vorbiți la caterinca și fără argumente asa va dam crezare sau like la podcast.
Mai și glumim. Am spus încă de la primul episod că avem discuții relaxate, nu lecții la tablă, cu manualul într-o mână și arătătorul în cealaltă.
se putea si mai bine...atit sa putut !
Vindeti o carte a unui om care nu a mai fost vazut la fata din 78
pe 6 ,parca trebuia sa faceti un live ?????
Au avut probleme tehnice
Ba da, am explicat în acea seară atât pe Facebook, cât și în anunțul inițial privind emisiunea. Am avut probleme tehnice, pur și simplu nu s-a putut rezolva problema cu sunetul. Am așteptat până la 20.45, s-a lucrat la asta, dar n-am putut să-l facem.
Urmeaza sa plec la cina...ce poate fi mai util urmarindu-va, in timp ce ma machiez ?!
Luna in sagetator in tranzit , planetele si astrele se vor alinia cand veti avea live-ul: 🙂
cu drag
Stirea, daca memoria nu imi joaca feste, era de genul: tot aurul pur (ipotetic 1000 puritate si nu 999 ce se gasesc in lingoruile ce salasuiesc in cavouti bancare) de 2.000 ani obtinut pana acum , dupa extragere si rafinare...s-ar putea transforma intr-un cub de 20 metri
.🙂
@LaviniaVetuschi E posibil. Un cub cu latura de 20 de metri înseamnă ceva enorm. Dacă înmulțim lungimea, lățimea și înălțimea, ajungem la 8.000 de metri cubi! Densitatea aurului e mare, 19.320 de kg/metru cub. Deci ne dă 154.560 de tone!
@@colectionaruldeistorie Sunt de acord cu dumneavoastra stimabile domn Udrea, as fi scris exact in acelasi mod...doar ca sambata seara pe fuga...intelegeti 🙂
Ne putem imagina cum ar arata cubul de aur:
un apartament din blocurile comuniste are inaltimea utila de circa 2,5 - 2,6 m si cu plafonul inclus se apropie de 3 m (rotunjesc cifra).
Cubul ar fi pe fiecare latura cat inaltimea unui bloc P + 6 (20 m / 3 m = 6,66 -> rotunjit la 7 etaje)
bine ati bagat faza cu apa subtil acolo. si recomandarile de carti.
talibanii nici n-au simtit nimic 😂
Mai glumim și noi, mai ales acolo unde, vorba lui Andrei, avem de-a face cu elucubrații. În rest, cărțile pe care le-am recomandat sunt citite de noi și sunt foarte-foarte bune. Au relevanță mare.
Am aflat de curând că noi dacii.... am inventat mersul biped 😂
Deci existau mine dar erau săraci.
Pierd vremea cu voi.
sărac ești tu la minte...
eu tot astept a doua parte din primul razboi mondial in romania…😢
Facem. Sunt evenimente foarte multe și importante.
Mărgelele din Egipt au ajuns în Dacia pe sub tunelele de sub marea Neagră 😂
:)))
Aur dacic, vad tepes, fanarioti, arhivele de la viena,.... mamaaaaa ce teorie a conspirației ar iesi de aici 😮!!!!
:))))))))))))))))))
Domnul Pogacelgodacel, doctor în istorie! Ați luat doctoratul cu sacoșa și sunteți în slujba lui Soros și Orban al Ungariei.
Aveți o logică superbă!
Să vedem dacă am înțeles bine, ce ați spus:
1. Tracii nu au fost decât niște sălbatici, niște sarantoci, care nu aveau după ce bea apă! Dar…Romanii le-au făcut statuii din marmură pentru zei, pe cele mai importante monumente ale lor.
2. Romanii au venit la sarantocii de traci, au stat 165 de ani, pe banii lor și la plecare au lăsat aur de-al lor, peste tot prin Dacia. La ce au venit, dacă noi eram săraci?
3. Ne-au latinizat uniform, pe o suprafață mai mare decât cea ocupată, în doar 165 de ani, cu soldați din toate colțurile imperiului, care nu vorbeau latina. La ei acasă , în inima imperiului, în 2200 de ani de Imperiu Roman, nu au reușit să latinizeze nimic, nu vorbesc latina.
Poate va învredniciți să răspundeți la aceste trei nedumeriri!
🫶🏼🫶🏼🫶🏼
Nu e aur dacic in epoca bronzului pt ca nu existau daci atunci .
Au calculat aia cu 165 de tone cat din aurul dacilor provenea din jafuri si cat din Dacia ?
In legatura cu "marele Burebista" - in primul rand era get nu dac , dupa cum spune Strabo si care diferentiaza dacii de geti prin locatie. In al doilea rand Burebista apare in doar doua izvoare istorice - Strabo si inscriptia din Bulgaria . Strabo l-a considerat grozav , dar poate ca nu era chiar asa grozav , daca nimeni altcineva nu a auzit de el . Oricum Ovidius , exilat la Tomis, nu auzise de el , din moment ce nu-l pomeneste niciodata . Sau poate influenta si cuceririle lui Burebista sunt departe de ce ne lasa Strabo sa credem - sau ce ne imaginam noi .
Vaaaai, sî vezi ci țo iei de la unii 😮 Dacia s-o învecinat cu Australia, să știi ! 😂 Sima !
@@Ionel22 Daa . Burebista venise din Noua Zeelanda .
@seaman5705 Din Noua Zeelandă, să trăiți!
N-a zis nimeni că ar fi aur dacic în epoca bronzului. Dimpotrivă, exact asta am zis și noi în emisiune. Ne bucurăm că ați urmărit episodul despre Burebista.
@@colectionaruldeistorie Ba da - v-a scapat din nou dupa ce ati explicat ca nu erau daci in epoca bronzului .
Am urmarit si episodul vostru despre Burebista, dar l-am citit si pe Strabo si altele care duc la concluzia ca dacii nu prea au existat inainte de sec 3-2 BC, iar povestile despre ei sunt gretos exagerate .
Unde e live-ul promis?
NU mai este necesar.Asa sa primit ordin de la stapani,alegerile au fost anulate.Angajati in martie sunt decorati.Daca nu...belu...pardon ghencea 3...poate ?
Least entitled Romanian
Am explicat chiar în seara respectivă atât pe Facebook, cât și în update-ul făcut la anunțul video privind emisiunea. Am avut probleme tehnice pe care pur și simplu nu le-am putut depăși. Colegul nostru, Mihai Eremia, s-a străduit de la 18.20 până la 20.45 să rezolve cu sunetul, dar nu i-a dat de cap. Am fost nevoiți să reprogramăm.
Din câte știu e ilegal să dai cu detectorul într-un sit, citiți legislația, e ilegal, dacă dai cu detectorul in sit se consideră tentativă de braconaj, dosar penal
nici nu am zis asta. și nu e tentativă, e chiar faptă penală. cunosc f bine legislația în domeniu.
@andreipogacias4244 ați spus că au venit detectoriști și au găsit discurile de fier întregi lângă locul unde arheologii găsiseră doar fragmente, adică au folosit detectorul in sit, eu asta am înțeles
@@catalin5674 a, da, normal că e ilegal, așa s-au ciuruit multe situri în țară... nici n-am zis că e legal...
@@andreipogacias4244 și cum le-au declarat dacă au dat cu detectorul in sit, e o fractură logică în ce afirmați
@@andreipogacias4244 și cum au declarat că le-au găsit lângă zona unde au săpat arheologii, puteți să revedeți podcastul ca să înțelegeți la ce mă refer și ce ați declarat, să vă explic pe românește, dacă dai cu detectorul unde au săpat arheologii e ilegal că e sit, dacă dai cu detectorul lângă locul unde au săpat arheologii, adică in sit, e ilegal, dacă le găsești și le declari înseamnă că ai săpat în sit, dosar penal, nu mi se pare așa greu, sau poate că succesiunea faptelor nu e logică pentru toți sau pentru autorități, sau poate că au săpat lângă pe alt deal, că pentru mine lângă e maxim 50 de metrii, pentru uni 2 Km e aproape
dacă Dacii aveau atâta aur de ce mai faceau jafuri
Erau un popor foarte războinic. Deosebit de violenți. Apoi, aceasta pare o întrebare retorică. Romanii, dacă erau așa bogați, de ce mai cucereau alte teritorii? Sau Imperiul Persan. Sau otomanii. Oricât ai avea, niciodată n-ai destul.
sport național
E clar, domnule doctor, că faceți parte din ocultă! ... 😢 Nu-i ireal, aurul dacic! Normal, că aveți niște " daruri" constatăm asta, din felul cum "vedeți" dumneavoastră, istoria Daciei. Păcat! 😮 După "cercetarile" dumneavoastră, dacii, habar n-aveau de nimic... Pe bune?!!!.... Nu vă trage conștiința, de urechi, sau macar de ... barbă?!!! 😅
domnule, mai degrabă v-ar trage pe dvs gramatica de nas. Urmăriți alte podcasturi în care tot Andrei povestește despre daci că erau cei mai buni prelucrători de fier din afara lumii greco-romane și cel mai puternic stat din Europa, exceptându-i pe romani, la momentul Burebista și, apoi, Decebal. Sunt lucruri fel de fel, unele pozitive, altele negative.
Păi văd că după părerea voastră, Herodot,Dio Cassius și alții ca ei fac parte din echipa lui Georgescu, adică impostori nu?😂
nush unde vezi asta
Câtă vreme exista lege privind interzicerea promovării ideologiei legionare ma întreb de ce se scriu cărți despre legionari. Se dorește sa se dea informatii celor care sunt iubitori de acea ideologie?!?! In urmă cu ceva sni I. Cristoiu a scris despre Zelea Codreanu. Se dorește reînființarea legiunii?! Istoria nu trebuie uitată dar elemente din ea , cele negre, ar trebui tratare cât mai sumar.
Exista legi impotriva promovarii nazismului, dar se fac filme cu subiecte din al doilea razboi mondial in care apar uniforme germane de epoca si salutul nazist.
Aceste legi au prevazut dreptul de a trata astfel de subiecte in filme sau in articole istorice, cata vreme nu li se face apologia (promovarea).
In muzee pot fi expuse uniforme naziste pentru a arata echipamentul de lupta al unui soldat german.
Eu inteleg substratul mesajului tau:
- daca se scrie o carte istorica despre Corneliu Codreanu, iar cartea se incadreaza in lege (nu ii face promovare)
unii cititori ar putea fi interesati de subiect si poate l-ar vedea pe Codreanu ca exemplu pozitiv.
Daca nu citesc despre el, poate il uita sau nu il baga in seama.
Internetul e mare si cine doreste poate descarca si citi in original (germana) sau in traducere engleza cartea Mein Kampf. Nu cenzura sau evitarea subiectului il duce in uitare.
Se spune că templul Artemisei din Efes, una din cele șapte minuni ale lumii antice, a fost incendiat de un om care dorea ca numele său să fie cunoscut peste veacuri.
Și deși efesenii au decis că numele lui să nu mai fie pronunțat sau scris vreodată...cunoaștem acel nume.
E bine să știm ce a fost și ce au făcut oamenii. Să știm cum Hitler sau Codreanu au convins masele, care a fost metoda și discursul.
Ca să nu mai repetăm niciodată, trebuie să știm ce nu trebuie repetat!
Nu confundați propaganda cu istoria. Istoria este o știință care se ocupă de studierea trecutului. E normal ca istoricii să studieze diversele epoci și să scrie despre ele. Cum altfel ne-am putea cunoaște trecutul?
@@danielstan1613la TV este interzis să pronunți numele unui market sau i produs al unui brand! De ce? Se consideră promovare, reclama. Deci e o chestiunea de interpretare și de interes în interpretare😮😅😮😅
@@constantinvrabie3812 Am detaliat in context ideea de 'promovare' prin cuvantul 'apologie'.
In marketing stim ca simpla mentiune a unei marci comerciale are efect de promovare asupra publicului, fara sa mai fie nevoie de vreun text apologetic.
Vezi textele de felul "Marlboro" care apareau pe eleronul masinilor de Formula 1 prin anii 1980 - 2000 fara niciun alt text pentru ca nu era necesar in transmiterea mesajului - din 2006 regulamentul F1 interzice reclame la tigari.
Mi-am permis sa scriu "Marlboro" fara sa ii fac apologie, dar altfel nu puteam explica ideea de mai sus.
Dar precum spune @coletionaruldeistorie nu putem face istorie fara sa pomenim nume de personaje istorice negative, dar nu inseamna ca ii promovam.
Știți ce cred eu ? In legătură cu cantitatea enormă exploatată de romani in Dacia? Cred ca romanii vorbesc despre minereu cu aur (pietriș, grohotiș) cărat în care si dus la Roma unde extrăgeau aurul curat...de aici cifrele asa mari ... se face o confuzie de mărime ...știți ca acum vre-o 20 de ani in România au fost prinși o bandă de rromi ce extrăgeau ilegal minereu de aur din zona Roșia Montana si il transportau cu o dubiță undeva in județul Teleorman unde îl extrăgeau cu ajutorul unui chimist , care folosea ceva acizi ...
Nu e plauzibil. Prelucrarea se făcea la fața locului. De ce te-ai căra pe o distanță atât de mare cu minereul, când îl poți extrage chiar acolo?
@colectionaruldeistorie corect