Üniversite Öğrencilerinden Nasıl Startup Ekibi Kurulur?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 18

  • @Mertzkul
    @Mertzkul ปีที่แล้ว +3

    Videoda en hoşuma giden söz ise "%90'ı insan %10'u teknoloji". Türkiye'de ki literatüre bu türkçe içerikleri kattığınız için de ayrıca teşşekür ederiz.

  • @baranacikgoz
    @baranacikgoz ปีที่แล้ว +2

    Abi merhaba, tam da video konusunda olduğu gibi 4 üniversite öğrencisi bir startup kuruyoruz. Benimle beraber 3 tane bilgisayar mühendisliği 4.sınıf öğr. ve 1 tane yeni mezun arkadaşımız ile toplamda 4 kişiyiz. Fikrimize güveniyoruz, teknik kabiliyetimize de güveniyoruz. Baştan aşağı bir sistem tasarlayıp hayata geçirebilecek seviyedeyiz. Businnes canvamızı oluşturduk, rakip analizi yaptık, TR'de henüz rakibimiz yok(bildiğimiz araştırdığımız kadarı ile). Şuanda haftada bir 2,5-3 er saatlik toplantılar ile soft bir şekilde ilerliyoruz. Bir sonraki toplantıda olmazsa olmaz featurelara karar verip, tech stack seçip görev dağılımı yapıp mvp'yi oluşturmaya başlayacağız. Sana sormak istediğim bir kaç şey var:
    - MVP oluştuğu zaman yatırımcıya gitmeden önce kullanmasını istediğimiz hedef kitleye ulaşıp kullandırtmaya başlayacağız elimizde inandırıcı bir kullaıcı sayısı olduğu zaman yatırımcılara gideceğiz, bu yöntem doğru mudur?
    - Yatırımı nerede ve kimden aramalıyız?
    - Yatırımcıya gitmeden önce şirketi kurmuş olmak mı gerekir yoksa mvp ile gidilebilir mi?
    - Hepimiz eşit derece ortak olacağız diye anlaştık, şirketi nasıl kurmalıyız?
    - Hepimiz şuanda halihazırda resmi olarak çalışıyoruz, bu bize sorun olur mu?
    - Ne zaman şirketleşmeli ne zaman markayı tescil edip isim hakları vs vs(bilmiyorum nasıl oluyor) yapmalıyız? Şuanda kayıtlı bir domain ismimiz var ve marka ismimizin de o olmasını istiyoruz.
    - Başta sistemi komple ücretsiz yapacağız, bize çok bir maaliyeti yok sunucu maliyetleri vesaire haricinde, uygulama tutulana kadar, kullanıcı sayıları artana, yatırım alana kadar vesaire daha iyi bir yol var mıdır?
    - Bize önerebileceğin ekstra bir şey var mı?

  • @halitsever198
    @halitsever198 ปีที่แล้ว +1

    8:27 Mark Zuckenberg geldi hemen aklıma :D

  • @baybarsssss
    @baybarsssss ปีที่แล้ว +1

    Bir start up nasıl kurulur şeklinde sonu gelmeyen çok detaylı bir video gelse eminim çok mutlu oluruz ve sonu gelene kadar izleriz Daron Abi

    • @baybarsssss
      @baybarsssss ปีที่แล้ว +1

      Dostlar bunun yanında nacizane kendi edindiğim bazı start up deneyimleri de var, zamanında unutmamak için LinkedIn'e böyle bir not almıştım. Belki işinize yarar
      Herhangi bir işe girişmeden önce neler yapmak gerek?
      İlk adım bu iş her ne hakkında ise o işi daha önce yapmış tecrübe sahibi insanlarla tanışmak ve o kişilerin tecrübesinden sonuna kadar yararlanmak. Herhangi bir gri alan bile bırakmayana kadar onlara her konuyu danışmak. Taslak olarak beliren yol haritasının ardından bunu daha belirgin hale getirmek ve planı uygulamadan önce yine tecrübeli kişilere bunu danışmak. Güncellemelerin ardından plan artık hazır. Planın çok detaylı olmasına gerek yok. Zaten süreç boyunca bir çok değişiklik olacak ancak ekip büyüklüğü, ekip bilgi seviyesi, süreç uzunluğu ve maliyet gibi şeyler belirli bir kalıba oturmalı.
      Planlamanın ardından sıra ekibin nasıl olacağı hakkında. Talebe göre iş seviyelerine istinaden zaten oluşturulan ekipte bence önemli bir başka kısım da ekibin birbiriyle uyumlu, toleranslı ve saygılı olması. Çok tecrübeli ve yetenekli bir ekiple harika işler çıkarılabilir ancak bahsettiğim 3 özelliğin de mutlaka bulunması gerektiğini düşünüyorum. Doğru kriterlere göre oluşturulan ekibin ardından sıra artık işin uygulanmasına geliyor. Bu sırada ekibe işin maliyeti ve ölçeklendirilebilirliği hakkında da doğru bilgi vermek gerekiyor. Ekip oluşturulduktan sonra ve tam işe geçmeden önce yine tecrübeye güvenmek ve danışmak gerekiyor. Aslında danışma konusunun belirli aralıklarla rutin şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum.
      Başlama zamanı geldiğindeyse bu işle ilgili benzer özelliklere sahip işlerin detaylı analizinin yapılması ve buna göre iş içeriğindeki materyallerin belirlenmesi gerekiyor. Her bir departmanda yapılacak bu opsiyonlar tüm ekibe danışılarak yapılabilir. Teknik konular dahil tünel sendromu etkisinden kurtulmak için fikri değerli insanlar burada etkili olabilecektir. Bu kısım da tamamlandıktan sonra artık detaylı planlama ve yol haritası hazır demektir. Her şey çok net şekilde belirlenmiş ve hazırlık süreci tamamen bitmiş demektir.
      Yapılan planlama ve sürekli danışma durumu rutin ve net olduğundan proje işleyişi çok daha kolay olacaktır. İşleyişte ise önemli olan nokta ekibi diri tutabilmektir. Motivasyon ve etkileyici konuşmalar ile ekibi sosyal anlamda da doğru yönde yönlendirmek işin çok daha etkili bir biçimde hayata geçmesini sağlayabilecektir. İlk başlardaki ağır süreç belirli bir yerden sonra artık düzenli şekilde işlemeye başlayabilecektir. Belirli bir mesafe kat edince yapılabilecek ödüllendirmeler, bir adım bir adım daha gitmeyi sağlayacaktır. O adımlar ise süreçte yaşanabilecek zorluklar veya değişken durumlara göre başarı merdivenlerini çıkmayı sağlayabilecektir. Eğer her şey belli bir oranda doğru giderse artık iş başarılı olmuş demektir.
      Burada bahsettiğim bir çok şey kişisel olarak ne düşündüğüm ve belirli seviyedeki tecrübem ile ilgili yorumlar. Yanlışlar veya eksiklikler tabi ki olabilecektir.

    • @baybarsssss
      @baybarsssss ปีที่แล้ว +1

      +++ bir şeyler de eklemek isterim. Eğer üni öğrencisiyseniz ve ekip de böyle ise bence süreç hemen hızlı şekilde bitirilmeye oynanmamalı. Daha önceki ekibimde daha çok yaptığımız işi belli süreç boyunca öne alınca bir süre sonra ekipten ani ayrılmalar yaşandı. O yüzden ekibe tolerans ölçülü şekilde sağlanmalı ve mümkünse iş arka planda yürür olmalı. Eğer network e sahipseniz freelance işler alıp ekibe bunu vererek bahsettiğim düzenli motivasyonu sağlayabilirsiniz. Bunun dışında ekibi arkadaşlarınızdan sakın oluşturmayın ileride ciddi problemler yaşarsınız. Yani süreç boyunca da ekiple yine mesafeli olun çünkü bir süre sonra ekip disiplini kaybedebiliyor ve iş iyice saçma bir hale gelebiliyor. En kötü senaryoda iş ve arkadaşlık ayrımını net yapın ve mesela dc'de bir iş toplantısındayken kişisel konulara hiç girmeyin. Ekip arkadaşlarınızın toplantı için ekstra durumlar hariçi sizi veya ekibi bekletmesine çok toleranslı davranmayın. Proje ile ilgili de pazar araştırması yapmak çok önemli, o yüzden bu konuya çok ciddi kafa yorun yoksa yine ileride hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bunun dışında B planınız ve yedek olası ekip arkadaşlarınız bulunsun, devamlılık sağlamak önemli. Son olarak şunu söyleyeceğim. Eğer fikriniz ciddi bir zaman ve emek istiyorsa ve öğrenciyseniz o işe girişmeyin. Çünkü ekip bulmak eğer elinizde bu işe hevesli kişiler yoksa çok zor. Daha küçük ölçekli fikirleri hayata geçirmek daha uygun olabilir.

    • @knuftung9124
      @knuftung9124 3 หลายเดือนก่อน

      @@baybarsssss Değerli mesajlarınızın hepsini okudum. Size özel olarak sorular sormak için hangi platformdan ulaşabilirim. Şimdiden teşekkürler

  •  ปีที่แล้ว

    Çok güzel, üniversite bunları öğrenmek ve uygulamak iyi gelirdi.

  •  ปีที่แล้ว

    Ben de giriştim. Sonra takım oyuncu olamadığımı ve işlerimi önceliklendiremediğim için ayrıldım.
    Bence ne olursa olsun, böyle bir deneyim yaşamak güzel. Benimkisi biraz acı bitti.
    Çok fazla içgörülerim oldu.
    Mentorluk yaptığım ilgili herkesi yönlediriyorum. Ya yönet, yönetmiyorsan bir hayale ortak ol. İşlerin o kadar kolay olmadığını görsünler diye.

  • @mccelik
    @mccelik ปีที่แล้ว

    Teşekkürler

  • @Mertzkul
    @Mertzkul ปีที่แล้ว +1

    Ama bir yerden başlamak gerek! Her başarısızlığı bir tecrübe olarak görmek ve bu yolda dikenlerin acısıyla gülmeyi öğrenmek gerek. Ve yine sizin de bahsettiğiniz temel startup ile ilgili kavramlar var. Bence kişi bunları kendi keşfetmeli kendi perpektifi ile bakmalı. Hatta bana kalırsa startup'ın ne olduğunu bile bilmeyen girişimcilerin başarı oranı daha yüksek. Çünkü onlar yapısını inşa ederken hazır beton kalıpları değil elleriyle işledikleri tuğlaları kullanıyorlar.

  • @Mertzkul
    @Mertzkul ปีที่แล้ว

    Ben 17 yaşındayım bahsettiğiniz şeylerin neredeyse hepsini lise 9.sınıfta (14 yaşımda) yapıyordum. Şu an cidden büyük yol kat ettiğimi farkettim. Ben mükemelliyetçi biriyim bu yüzden gerek geliştirdiğimiz uygulamalar gerek web siteleri, hepsine MVP gözü ile bakıyordum. Aslında ı noticed that it was Maximum Available Product. 😂 Üniversite konusuna gelirsek üniversitede ilk defa startup kuran biri bence kısa zamanda fazla yol kat edemez. Ya çoğu işi dişini sıkıp kendi yapacak ya da teorik olarak müthiş bir ekip yönetim performansı sergileyecek. Pratikte mümkün değil... Videoya gelirsem, sizi Microsoft for Startup'a kabul aldığımdan beri takip ediyorum. Tam ayrınıtya girecekken geri çekiliyorsunuz, tam da olması gerektiği gibi açıklamışsınız herşeyi. Bu arada son bir kaç yıldır sanal pos alanında çok iyi gelişmeler var. 16 yaşında şahıs şirketi kurup PAYTR ile yurt dışından USD,EUR ödeme alabiliyordum. Eğer sadece yurt içinden ödeme alacaksanız şirkete sahip olmanız da gerekmiyor.

    • @daronyondemTR
      @daronyondemTR  ปีที่แล้ว +2

      Cok sagol yorumun icin. Ayrintiya girsem sonu gelmez ayrica ana konudan da super uzaklasma riski var :) O nedenle surekli ana konuya geri donmeye calisiyorum.
      Sahis sirketi kurmadan odeme almanin bir yontemi olmali. Yurt disinda bu sekilde online sanal pos hizmetleri var. TR'de var mi bilmiyorum. Son cumlen degerli. Bilmiyordum, enteresanmis. Sahis sirketi de atla deve degil ama eger adi ortaklik vs islerine donusecekse attigin tas vs urkuttun kus oluyor :)

    • @halitsever198
      @halitsever198 ปีที่แล้ว

      ​@@daronyondemTR Aslında bir nevi var diyebiliriz, ama bence crypto en iyi çözüm :). Ayrıca shopier gibi bireysel ödeme alabildiğin bir kaç api sağlayan platform da var.

    • @IbrahimHalilGENES
      @IbrahimHalilGENES ปีที่แล้ว

      Başarılarının devamını dilerim

  • @turkerboss4981
    @turkerboss4981 ปีที่แล้ว

    türkiye de hangi üniversitelerde startup kurmam ve bu tarz işlere gönüllü öğrencileri bulmam daha kolay olur?

  • @IbrahimHalilGENES
    @IbrahimHalilGENES ปีที่แล้ว