Operatii de formare a vitei de vie anul 2 - anul 3 - Guyot - din primavara in toamna

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ก.ย. 2024
  • Ce operatii de formare se efectueaza la vita de vie, de la anul 2 pana la anul 3 de la plantare, pentru conducere semi-inalta de tip Guyot pe spalieri si sarma?
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    In primavara se face taierea vitei de vie de 2 ani la nivelul primei sarme:
    • Taierea vitei de vie a...
    Pentru conducere Guyot, la sfarsit de aprilie - inceput de mai, se efectueaza plivitul lastarilor la vita de vie de 2 ani si se lasa 2 - 4 lastari iar restul se elimina:
    • Plivirea vitei de vie ...
    In toamna dupa caderea frunzelor se efectueaza copcitul vitei de vie:
    • Copcitul sau cotoratul...
    Apoi se efectueaza musuroitul vitei de vie:
    • Musuroirea vitei de vi...
    Acei lastari lasati in urma plivitului sunt suficient de dezvoltati iar coardele rezultate vor urma ca in primavara urmatoare, cand vita de vie va fi anul 3, sa fie conduse orizontal si taiate corespunzator.
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Ultimele videoclipuri: / @taran.de.weekend
    #operatii #vitadevie #Guyot #anul2 #anul3

ความคิดเห็น • 51

  • @gabryelvaduva8959
    @gabryelvaduva8959 2 ปีที่แล้ว +2

    Da Domnule informați foarte utile care mulți sunt în domeniu şi nu vor să le înpărtăşească te salut cu respect.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว +1

      Asta incerc eu sa fac: sa pun in practica tot ce am citit ca sa fie cat mai simplu de inteles pentru toata lumea. Sa invatam toti sa taiem corect.

    • @gabryelvaduva8959
      @gabryelvaduva8959 2 ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend Da am văzut sănătate maximă.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว +1

      @@gabryelvaduva8959 Sanatate!

  • @adrianobasy5797
    @adrianobasy5797 2 ปีที่แล้ว +1

    Stimate domn Tiberiu Ghioca , daca toti oamenii s-ar uita la ce faceti pentru noi , inloc sa stea pe facebook sau sa aplece urechea la politicienii lumii , viata pe pamant ar fi mai "verde" !
    Va multumim pentru timpul depus !

  • @alivianardeleanu5380
    @alivianardeleanu5380 2 ปีที่แล้ว +3

    Multumesc frumos pe acest video,asa o sa fac plantatia mea de ananas,sper sa imi si iasa lucrarea.

  • @alexmilan55
    @alexmilan55 2 ปีที่แล้ว +2

    Salut ! Parerea mea este ca la prima vita ar trebui sa tai o coarda la cep si pe una sa o lasi pentru rod, poate duce vita de anul 3 o punte de rod, iar in anul 4 faci doua punti de rod. Daca le tai pe ambele la cep, mai pierzi un an fara rod si nu e cazul, caci e suficient dezvoltata vita. La cea de-a doua vita, as face un Guyot simplu si doi cepi acum in anul 3, eliminand lastarul cel slab de sus, apoi as merge pe Guyot dublu din anul 4. Pentru o calitate buna si o buna aerisire, Guyot dublu e ideal

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว +1

      Ai dreptate. Insa totul tine de cat de bine dezvoltata e vita de vie. La coardele pe care le am eu cel mai probabil asa o sa fac: din cele 2 coarde una o tai la cep si cealalta o las de productie, urmand sa plivesc lastarii sau strugurii de pe ei in functie de incarcarea vitei. Daca coardele sunt subtiri e mai bine sa fie taiate ambele la cep ca sa intareasca radacina.
      Cred ca cel mai bine o sa las pe viitor 3 lastari la vitele de anul 2 cu conducere Guyot bilateral din care 2 ii tai la cep pentru puntile de rod finale si o coarda o las de productie ca sa am totusi ceva struguri.
      Cand zici Guyot dublu vrei sa zici Guyot bilateral sau dublu bilateral(cate 2 coarde paralele in ambele directii)?

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 2 ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend Guyot dublu, adica bilateral. Eu asa gandesc ca e cel mai bine la o vita pe care o conducem Guyot bilateral, sa treaca intermediar printr-un Guyot simplu ca sa nu o incarcam prea mult, dar sa avem si ceva rod. Cat despre Guyot triplu sau cvadruplu, aici e o discutie, depinde si ce vrei de la vitele tale, daca vrei productie mare spre comercializare, da, e o varianta la soiurile de masa foarte viguroase. Dar cu riscurile pe care le implica, aerisire mai proasta, tratamente efectuate mai dificil, munca mai multa. Daca vrei pentru consum propriu, Guyot bilateral iti ofera si productie bunicica si calitate si lejeritate la intretinere. Asta e parerea mea amatoristica :) Te salut si iti zic si la multi ani in noul an ca nu am apucat

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว

      @Alexandru Mihalcea Si eu tot spre bilateral inclin pentru soiuri cu struguri mari. Insa pentru soiuri cu struguri medii sau cu cresteri foarte viguroase e nevoie sa se lase mai mult lemn ca sa compenseze productia sau sa tempereze cresterile. Iar asta se obtine fie prin distante mai mari intre vite pe rand cu coarde bilaterale mai lungi, fie prin mai multe coarde (3-4) care sa fie conduse paralel. Hai la multi ani si sa avem parte de sanatate! 🙂

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 2 ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend Ce carti de Dejeu ai ? Sa stii ca tot caut sa comand online si nu mai gasesc nicio literatura de specialitate cat de cat actuala despre viticultura, ampelografie, taieri si forme de conducere. E jale, nu imi vine sa cred, de asta sunt atat de importante videourile astea. Si xeroxuri sa gasesc si tot ar fi bine

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว

      @@alexmilan55 Asa e, nu mai sunt in stoc pe nicaieri. Editurile care au drepturile de tiparire sunt vechi si aproape in faliment. CERES de exemplu mai are un singur angajat si e pe pierdere... I-am contactat pt reeditare dar nu raspunde nimeni. Partea buna este ca le gasesti in biblioteci. La Aman au catalog online catalog.aman.ro/opac Eu am mai mult carti vechi de prin anticariate. Singura noua este "Taierea si conducerea vitei de vie" Am zis ca am timp sa le cumpar dar naiba s-a gandit ca dispar complet...

  • @a.arabagiu4215
    @a.arabagiu4215 ปีที่แล้ว

    Ce s_a întamplat cu lastarii care au fost ciupiți pentru a impiedica crestetea lor ? Acum sunt doar 2 lasati .Restul când au fost inlaturați.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      Lastarii ii ciup in anul 1. In anul 2 nu fac nicio ciupire. Sigur nu ati incurcat videoclipurile?

    • @a.arabagiu4215
      @a.arabagiu4215 ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend Poate nu m_am exprimat corect .S_a mentionat faptul că în anul doi pentru o conducere semi_înaltă , cordița se taie la nivelul primei sârme .Pe acea cordiță se opresc primii doi lastari de sus iar restul se ciupesc .În videoclipul actual mai sunt prezentati doar primii lastari , cei lasați .Eu am intrebat ce sa intamplat cu lastarii care au fost ciupiti pentru ca acum cordița este goala ( mai sunt doar lastarii pastrati intenționat) .

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      @@a.arabagiu4215 Hmm... In anul 2 pastrez 2-4 lastari de sus la Guyot, si 2 la Cazenave si Cordon speronat. Ceilalti lastari ii elimin complet. Nu cred ca am zis ca ii ciupesc dar o sa verific.

  • @radudumitrascu31
    @radudumitrascu31 5 หลายเดือนก่อน

    Soiul Moldova, feteasca regala si muscat Ottonel cum as putea sa le formez?Se poate cordon speronat?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  5 หลายเดือนก่อน

      Feteasca regala merge pe cordon speronat, vedeti un astfel de butuc aici th-cam.com/video/zxVAHBcGVrY/w-d-xo.html Moldova si Ottonel merg Cazenave sau Guyot (recomandat).

    • @radudumitrascu31
      @radudumitrascu31 5 หลายเดือนก่อน

      @@taran.de.weekend am înțeles, butașii ii plantez la o distanta de 1.60 cm, este prea mare distanta pentru conducere guyot sau cazenave ?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  5 หลายเดือนก่อน

      @@radudumitrascu31 As zice ca e bine

    • @radudumitrascu31
      @radudumitrascu31 5 หลายเดือนก่อน

      @@taran.de.weekend mulțumesc, credeam că este prea mare distanta

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  5 หลายเดือนก่อน

      @@radudumitrascu31 pt Cazenave e putin cam mare... 1,3 e de ajuns. La Guyot eu le am la 1,25 dar sunt nevoit sa trec coardele de la butuci vecini una pe langa alta pe sarme paralele.

  • @PaulDanciu
    @PaulDanciu ปีที่แล้ว

    Nu merge taiat la cep de doi ochi o coarda si cealanta sa o lasam pt productie?Tinand cont ca via vie este destul de dezvoltata

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      Merge. Eu le-am taiat pe ambele la cep pt ca nu mi s-au parut suficient de dezvoltate.

    • @PaulDanciu
      @PaulDanciu ปีที่แล้ว

      @taran.de.weekend am inteles idee .Asa voi face si eu,este prima mea taiere mie frica sa nu gresesc.As fi vrut sa iti arat pozele pt a ma ajuta in decizie.Craciun Fericit , multumesc pt ceea ce invat de la tine!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      Pai e simplu. In anul 2 se taie la nivelul primei sarme si se pastreaza 3-4 lastari din varf. In anul 3 din cele 3-4 coarde in functie de vigoarea lor se opresc 2 cepi de 2 ochi cu pozitie inferioara si 1 sau 2 coarde cu pozitie superioara. Daca butucul nu a mers bine se poate jongla si se lasa fie doar 2 cepi, fie un cep si o coarda, fie 2 cepi si 1 coarda. Totul depinde de dezvoltarea coardelor... O coarda e normal dezvoltata daca are o grosime intre 8 si 12 mm. Cate coarde si la ce grosime aveti pe un butuc?

    • @PaulDanciu
      @PaulDanciu ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend am 2 sau 3 coarde pe butuc unele au grosime peste 8mm dar nu mai mic de 6m ...

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      @@PaulDanciu Atunci lasati o singura coarda de rod si restul cepi.

  • @virgilspatacean8841
    @virgilspatacean8841 2 ปีที่แล้ว

    cind se patiseria corzile pe sarma, în verde sau în roamna

  • @elapop1224
    @elapop1224 ปีที่แล้ว

    Acest fel de conducere merge și la soi muscat Ottonel ?

  • @gheorghedavid1274
    @gheorghedavid1274 2 ปีที่แล้ว

    La ce înălțime este prima sârmă?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว

      La 60 cm. Pt detalii vedeti th-cam.com/video/NKNUle7daYU/w-d-xo.html

  • @mariusvdm6425
    @mariusvdm6425 6 หลายเดือนก่อน

    Salut ce soi este via?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  6 หลายเดือนก่อน +1

      Salutare! Sunt multe soiuri. Vreo 70.

    • @mariusvdm6425
      @mariusvdm6425 6 หลายเดือนก่อน

      @@taran.de.weekend Imi poti spune care este cel mai bun soi pentru vin?
      Multumesc!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  6 หลายเดือนก่อน

      @@mariusvdm6425 🙂 nu exista. Fiecare soi are calitatile lui. In functie de ce va doriti, puneti unul sau mai multe soiuri.

    • @mariusvdm6425
      @mariusvdm6425 6 หลายเดือนก่อน +1

      Multumesc frumos!

  • @szavokari2
    @szavokari2 2 ปีที่แล้ว

    Asa se face la th-cam.com/video/kNQpYJiUeTE/w-d-xo.html

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 ปีที่แล้ว

      Si ce este diferit fata de ce am explicat eu?

    • @szavokari2
      @szavokari2 2 ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend La fel este acelasi metoda!