ANTARCTICA, pământ "românesc"

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 ก.พ. 2015
  • De aproape 10 ani, graţie unui singur om care a avut puterea să treacă peste piedicile şi indolenţa autorităţilor de la Bucureşti, Romania este prezentă pe cel de-al şaselea continent. Tricolorul flutură, şi la ora la care vorbim, pe singura staţie de cercetări polare a României din Antarctica. Dar cum istoria a demonstrat că o poveste românească de succes are puţine şanse să aibă un final fericit - în majoritatea cazurilor din cauza nepăsării - acestă baza de cercetare poate fi pierdută. Cu toate că ar aduce beneficii enorme statului român, atât pe plan ştiinţific cât şi pe plan economic.
    România a semnat abia în 1971 Tratatul Antarcticii, document iniţiat în 1959 prin care întregul continent fusese desemnat o zonă a păcii şi a cercetării ştiinţifice. De atunci şi până după 1990 prezenţă României în zonă a fost slabă. Cu excepţia câtorva expediţii de cercetare, ca parte a unor iniţiative private.
    In 2005 cercetatorul Teodor Negoita obtine pentru Romania, printr-o intelegere cu statul australian, o baza de cercetări în estul Antarcticii.
    La anul expira memorandumul de înţelegere cu statul australian iar cercetatorul nu mai este printre noi.
    Studiile care pot fi făcute acolo au aplicabilitate în multiple domenii şi sunt aur curat pentru anumite multinaţionale.
    Cum s-a ajuns la aceasta situatie si mai ales ce sanse mai sunt ca Romania sa pastreze statia de cercetare din Antarctica, aflaţi dintr-un reportaj marca la Reporterii Realităţii.
    *Reporterii Realitatii, 8 februarie 2014

ความคิดเห็น • 1

  • @stantirda6654
    @stantirda6654 ปีที่แล้ว

    Acest om trebuie considerat un erou național.