Placing solar panels yourself in practice 1: Assembly and connecting of the panel

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ส.ค. 2024
  • Is installing a solar panel really that easy? On many films they are 'suddenly' installed and the details and the 'how and why' have escaped you.
    While installing one panel myself, I will go into various details, as well as (preventable) made mistakes.
    The mounting materials are from Esdec,
    the solar panel is a Risen RDM132-6-385M,
    the microinverter is Enphase's IQ7+.

ความคิดเห็น • 37

  • @alfonsvandermullen9374
    @alfonsvandermullen9374 ปีที่แล้ว

    Geweldig zo'n mooie en zorgvuldig uitleg. Ik blijf je volgen!!

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      Fijn te horen Alfons! Bedankt voor het laten weten.

  • @henrikwaaitaal4831
    @henrikwaaitaal4831 ปีที่แล้ว

    ik heb niet kunnen zien of je een aardkabel tussen de rails van het paneel en de aarde van de woning heb gemaakt, dit is zeer belangrijk.

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      Inderdaad heb ik dat niet in beeld gebracht, bedankt voor het benoemen Henri! Inderdaad zou de DC spanning van het paneel door een beschadigde of verouderde draad van het paneel (in dit geval maximaal 44,5 VDC) op de constructie kunnen komen te staan. Dus minder dan op een vaste telefoonlijn aansluiting staat. Aarding van dit ene paneel dus niet zozeer vanwege kans op dodelijke afloop maar je kunt het wel voelen en daardoor schrikken (en vallen).
      Stof voor een andere video.

    • @peli71
      @peli71 ปีที่แล้ว

      ​@@chrix2381 En daarom kwam de leverancier met het goede advies om een kabeldoos op het dak te monteren met daarin een aardedraad.

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      @@peli71 Bedankt voor de aanvulling. Dan had de aarddraad inderdaad direct kunnen worden aangesloten.

  • @RB-qq7jj
    @RB-qq7jj 6 หลายเดือนก่อน

    Buurman en buurman vind eigenlijk dat dit soort installaties eigenlijk alleen gecertificeerd uitgevoerd mogen worden. Niet alleen voor juiste montage maar ook om je buren te beschermen tegen brand gevaar ect. Is dan wel duur laten doen , schoenmaker blijft bij ze leest !
    Tuurlijk hobby is leuk maar vermogens die hierbij komen kijken zijn niet mals...

    • @chrix2381
      @chrix2381  6 หลายเดือนก่อน

      Gecertificeerd uitvoeren: door wie gecertificeerd? Hier naar gekeken op internet en dan zie je bijvoorbeeld: "De installateurs zijn allemaal erkend met een certificaat: een VCA-certificering en een BRL6000 certificaat. Hierdoor krijgt u gegarandeerd kwaliteit. Voor zowel het product als de installatie en de afwerking.". Zowel een VCA-certificering als BRL6000 hebben niets te maken met juiste montage of elektrische aansluitingen. Quasi belangrijk. Wel mee eens dat als je niet weet wat je aan het doen bent je er niet aan moet beginnen.
      En dat geldt ook bij het vervangen van een snoer van (bijvoorbeeld) een waterkoker waar nog grotere vermogens bij komen kijken.

  • @meindertkootstra6444
    @meindertkootstra6444 ปีที่แล้ว

    Dit mag dus wel de omvormer schakelt gelijk uit wanneer de netspanning uitvalt .

  • @jrrooster8103
    @jrrooster8103 ปีที่แล้ว

    Het is al heel lang verboden om pv installatie met een stekker aan te sluiten. Dit moet op een aparte eind groep en wel een aardlekautomaat. Slecht voorbeeld dit dus.
    Ook dat hobby gebeuren met krimpkous en lijm is een gruwel voor elke professional.

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      Bedankt voor de reactie JR. Wat het verboden zijn van een paneel met een stekker aan te sluiten: zelfs bij Essent geven ze aan dat het mag: www.essent.nl/kennisbank/zonnepanelen/wat-zijn-zonnepanelen/zonnepanelen-met-stekker Tevens worden Stekkerpanelen her en der te koop aangeboden. Mogelijk dat er verschil is in verbod tussen één paneel en een hele installatie?
      Wat het krimpkous gebeuren betreft was ik geïnspireerd door krimpverbinders met krimpkous isolatie, google bijvoorbeeld op "Waterdichte krimpkous doorverbinders met smeltlijm." en "HellermannTyton Heat-Shrink Cable Joint Kit". Professioneel zijn er dus wel dit soort manieren maar ik geef toe, niet op de tijdrovende manier zoals ik het deed.

    • @peli71
      @peli71 ปีที่แล้ว

      Niet helemaal waar. De NEN norm geldt (helaas) alleen voor professionals. De norm is geen wet.... Als je op een *veilige* manier je PV installatie aansluit mag dit ook op een andere manier als particulier. Je kunt dan denken aan max 500W invoeren door de PV-installatie. Bij kortsluiting wordt dan max 16A + 2,3A geleverd. Hier zou een huisinstallatie op gedimensioneerd zijn. Echter of dit verstandig en veilig is laat ik in het midden.... zeker omdat er teveel hobbybobs zijn die eigenlijk niet precies weten waar ze mee bezig zijn en zich teveel laten leiden door een goedkope oplossing.

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      @@peli71 Bedankt voor de toelichting. Omdat er bij mij helemaal geen 16A afgenomen wordt van deze groep zou ik beter de 16A 'stop' voor een 10A exemplaar kunnen vervangen. Is eigenlijk altijd veiliger om niet zwaarder te zekeren dan nodig.

    • @peli71
      @peli71 ปีที่แล้ว

      @@chrix2381 inderdaad, dit is een redenatie vanuit een veilige oplossing te creëren.

  • @chrix2381
    @chrix2381  ปีที่แล้ว

    Ik kreeg een reactie die om een mijn onbekende reden helaas niet is geplaatst:
    Theo de Koning heeft gereageerd: 'De twee lassen laten verspringen. Wordt alles niet zo dik. Er is waterdichte krimpkous. Een linkje mag blijkbaar niet hier. Probeer te zoeken op: krimpkous-waterdichte-kabellas'

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      Bedankt Theo, beslist geen censuur, zeker niet voor deze mooie aanvullende tip.
      Ik bedacht me later ook nog dat vulcaniseer-tape ook goed toepasbaar zou zijn geweest. Soms komen de ideeën pas later...

    • @peli71
      @peli71 ปีที่แล้ว

      @@chrix2381 Gietmof op het dak!

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      @@peli71 Bedankt! Ook een mogelijkheid!

  • @sjoerdboersma1446
    @sjoerdboersma1446 ปีที่แล้ว

    Volgens de nen mag dat niet zo met de kabel er is ook het risico op brand gevaar met deze conector

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      Bedankt voor het meedenken en de reactie. Ik bezit de NEN norm niet en weet niet hoe de relevante tekst exact luidt.
      Waarom er brand gevaar is met deze connector (stekker?) kun je misschien toelichten want dat begrijp ik niet.

    • @sjoerdboersma1446
      @sjoerdboersma1446 ปีที่แล้ว +1

      Ik doel meer op de manier hoe u de kabel verlengt daar zijn las dopen voor . Deze zijn meer voor 12 volt

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว +1

      Bedankt voor het verduidelijken. De krimp connectors ('Butt Splice') zijn gespecificeerd tot 300V als het isolatiemateriaal PC is en 600 V als het Nylon is. Zonder meer zijn er fraaiere manieren om de draden met elkaar te verbinden maar het is qua spanning beslist binnen de specificaties van de krimp connectors. Ze worden overigens niet alleen voor laagspanning gebruikt maar ook in veel (huishoudelijke en professionele) apparatuur. De blauwe krimp connectors zijn voor 1,5 - 2,5 mm2 draad, andere kleuren voor andere dikten (ooit in de autobranche gehoord dat ze rode voor de plus gebruiken en blauwe voor de min, dan is het dus een onbetrouwbare verbinding).

    • @snelskees
      @snelskees ปีที่แล้ว

      @@sjoerdboersma1446 Deze zijn ook voor 230 volt.Amp klemmen worden in heel veel apparaten gebruikt.En met een goede krimptang is de verbinding zeker goed.
      En er is krimpkous waar lijm in zit om het waterdicht te krijgen.

    • @peli71
      @peli71 ปีที่แล้ว

      NEN is een norm, geen wet. Echter, deze hobby bob constructie kan m.i. veiliger door je een beetje aan de standaard te houden. Ofwel, gietmof op dak, aardedraad monteren en 2,5mm2 kabel koppelen met WAGO 221-413 connectoren.

  • @RogierYou
    @RogierYou ปีที่แล้ว

    In Amerika mag dit niet. De stroom direct aan het netwerk toevoegen. Wanneer er een storing in het netwerk gerepareerd moet worden worden de monteurs geëlektrificeerd door de stroom die jij toegevoegd hebt.
    Ook is. De stekker levens gevaarlijk omdat je de pinnen met 220v kunt aanraken.

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว +1

      Bedankt voor je reactie. Zodra de micro omvormer geen spanning krijgt uit het lichtnet, komt er ook geen spanning uit. Als ik de stekker uit de wandcontactdoos haal kan ik er direct met mijn vingers aan zitten, er staat geen spanning op. Zou er iets gebeuren met de elektrische installatie en de aardlek (in de meterkast) schakelt uit, schakelt het paneel ook direct uit omdat die geen spanning meer krijgt uit het lichtnet. Dat geldt dus ook wanneer er gewerkt moet worden aan de installatie, dan schakelt de monteur eerst de spanning in de meterkast uit. Sleutelt hij/zij aan het netwerkt zonder de schakelaar in de meterkast om te zetten, maakt het op zich niet uit of hij/zij geëlektrocuteerd wordt door de 230 VAC 16A geleverd door de energiemaatschappij of dat de 1,3A van dit paneel er bij moet worden opgeteld.

    • @eudorian111
      @eudorian111 ปีที่แล้ว

      Hoe moet het in America dan? Indirect? Moment dat je de stekker er uit haalt staat er geen spanning meer op. Dus dit kan prima. Nagenoeg dezelfde,anti-islanding standaard geldt in America ook. In America zou alles door een metalen doos langs een houten frame lopen, op een stekker die ook onder spanning staat als je hem er half uit trekt. Oh, en er loopt twee keer zoveel stroom.

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      @eudorian111 In ieder land gelden er regeltjes en die zijn niet altijd logisch. Daarnaast is er nog de praktijk en het inschatten van risico. En dan bedoel ik niet het risico van worden ontdekt als je je niet aan de regeltjes houdt 😀 Disclaimer: in Nederland is NEN 1010, 712.411.1.1 kennelijk van toepassing op deze situatie. Ik zeg in de video ook niet dat het mag maar dat ik het op deze manier heb gedaan.

    • @peli71
      @peli71 ปีที่แล้ว

      @@chrix2381 Niet helemaal waar er staat, afhankelijk van het merk micro-omvormer, nog enkele seconden spanning op PV-AC zijde. In Nederland is eigenlijk nog een Enphase relais nodig die PV scheid van huisinstallatie.

    • @chrix2381
      @chrix2381  ปีที่แล้ว

      @@peli71 Ik moet toegeven dat ik niet gemeten heb hoe snel de spanning bij de gebruikte micro-omvormer weg valt als de netspanning wegvalt. Kan ik nog gaan onderzoeken!