Selam, İsra 42 bu konuda harika bir ayettir. Şöyle ki: (Kovulmuş şeytandan, Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.) "De ki: "Eğer söyledikleri gibi O'nunla beraber başka ilahlar olsaydı o zaman onlar mutlaka Arş'ın sahibine bir yol ararlardı." Bu ayetteki "yol ararlardı" hem olumsuz hem olumlu anlamda alınabilir. Olumsuz anlamda alırsanız, Arş'ın sahibine yani mutlak otoriteye karşı galip gelmek ve o konuma yerleşmek için savaşırlardı manası gelir, olumlu anlamda alırsanız, o ilahlar bile Allah'a ulaşmak, O'nun gözdesi olmak için çaba sarfederler, birbirleriyle yarışırlardı manası gelir. Dolayısıyla, muhtaç olan bu ilahlar gerçek anlamda ilah olmazlar. Kahhar olan bir tek ilah vardır, her şey üzerinde kontrol sahibidir ve muhtaç değildir.
Şöyle ki, eğer birden fazla Tanrı varsa ve bu tanrılardan biri bir şey istiyor, diğeri de başka bir şey istiyorsa şu üç ihtimalden biri meydana gelecektir: Ya her iki ilâhın da dilediği olacaktır. Ya her iki ilâhın dilediği de olmayacaktır. Yahut da ilâhlardan birinin istediği olacak, diğerininki olmayacaktır. Bir, iki ilâhın istediği iki zıt şey mümkün olamaz. Zira aynı anda iki farklı şeyin vuku bulması aklen mümkün değildir. İki, iki ilâhın da dilediği olmuyorsa ikisi de ilah değildir, zira istediklerini gerçekleştirmekten acizdirler. Üç, birinin istediği oluyor, diğerininki olmuyorsa bunlardan sadece biri ilahtır, diğeri ilah değildir. Yine tek tanrı ortaya çıkar. Evreni birden fazla tanrı yarattı ise, karşımıza iki ihtimal çıkar. A) Ya bu ilahlar kendi başına evren yaratmaya kadir değildirler, birbirlerine muhtaçtırlar. B) Ya da kendi başlarına evren yaratmaya kadirdirler, birbirlerine ihtiyaçları yoktur. Eğer bu tanrılar, evreni yaratmak için birbirlerine muhtaç ise hiçbiri tanrı değildir, çünkü acizdirler. Eğer bu tanrılar, evreni kendi başlarına yaratma gücüne sahiplerse; bir diğer tanrıya ihtiyaç yoktur. Kendisine lüzum ve ihtiyaç olmayan şey de Tanrı olamaz. Dolayısıyla yine, aklen bir tanrının var olması gerekmektedir.
Peki hiç ilah yoksa ne olacak? Ben müslümanım ama ilah varsa deizm falan olamaz zaten ilah varsa asaletli olur ölümden sonra cexa verilir ilah yoksa ölümden sonra cexa ve hayat olamaz bu da bana mümkün gelmiyor ölümden sonra cexa ödül olması zorunlu görünüyor em büyük delillerden biiri bence bu Allahın varlığına dair
Tarihi meseleleri binlerce aktaran kaynaktan değil de kendi ekmeklerine yağ süren kaynaklardan inceliyorlar(kaynak demeye bin şahit ama...), bu sebeple ney doğru ney yanlış onlara göre bi önemi olmuyor. Hatta kimileri dünyadaki herhangi bir nesneyi bile kabul etmiyor. Kendini inkara kadar gidenler bile var. Ya da bir yaratıcıyı kabul etmemek için milyarlarca yaratıcıyı kabul edenler.
@@Sokrates-01 iki farkli ikizin sonsuz gecmisten sonsuz gelecege kadar dusunculerin ayni kalmasi beklenebilirmi? Irade sahibi ustelik . butun sistemin parcalarini noktasina kadar ayni dusunen iki mutlak irade.1 gram akli olan bunu yazmaya utanir. Ama sende yok. Herseye kadir bir Allaah kendisi gibi Herseye kadir bir Allah daha olmasi. . enis hocanin dedigi gibi. Ya trt 2 acilir ya 3 acilir. Yada yenisemezler yada Anlasip ayni kanali acarlar. Bu 4 durumdada Ikiside Allah olamaz. Anlasmak taviz vermektir. Yenisememek gucu yetmemektir. Tamamen herseyi ayni tum dusunceleri tum sifatlari ayni iki.mutlak iradeli canli olabilirmi? Bu bir iluzyondan ibarettir. Eger tek bir tanrinin evreni yaratmak ve herseyi yonetmesi icin gucu yetiyorsa diger tanriya ihtiyac yoktur. Ihtiyac olunmayan sey zaten tanri olamaz... Diger tanriya ihtiyaci varsa kendisi Tanri degildir. Iki farkli tanrinin ayri fikirleri varsa ikiside tanri degildir. Eger bir tanrinin gucu herseye yetiyorsa fikirleri dusunceleri... Diger tanriya ihtiyac yoktur. Ihtiyac duyulmayan seyde tanri olamaz.. Bilmem 1 gram aklin alirmi.. Ayrica mumukun durumlari ele alalim.herseye kadir iki farkli tanri biribiri gibi dusunmek zorunda degildir. Eger ayni seyleri dusunmek zorundalarsa hep yine ikiside tanri degildir.
@@Sokrates-01 eger tanrilardan birine ihtiyac yoksa evreni ve insanligi herseyi yaratmak icin o zaten herseye kadir degildir ve tanri degildir. Sen profil resmine sokrates koyunca bisey dusundugunu felan mi zannettin. Al boyle kalirsin ortada. Oncelikle tanri kavramininin tanimina bakacaksin. Mutlak iradeli .. Herseye kadir ve onun disindaki seylerin var olmasi onun var olmasina bagli. Yani herseyin ona ihtiyaci var. Eger tanrilardan biri digerine muhtac degilse iki farkli tanrinin tek dogru seyi dusunse bile tanri disindaki herseyin (kadir olunan herseyin) var olmasi iki tanridan birine bagli degildir. Tanrilardan birine ihtiyac yoktur. Yoklugu halinde herseyin var olmaya devam etmesi durumunda. O zaten hicbirzaman tanri olmamistir... Senin yasin 7 8 se bunu anlamaman normal.
@@Sokrates-01 sen anlamiyorsun. Sen tanrinin ne oldugunu bilmiyorsun. suyun icilmesi icin benim ona hamle yapmam gerekiyor. Ama ben hamle yapmiyorum.. Demek.istedigin bu. Seninde gozden kacirdigin sey su AMA SU ICILDI.. oysaki suyun icilmesi bana bagliydi. Ben hamle yapmadanda su icilebiliyorsa suyun icilmesi bana bagli degildir. Tanrinin tek bir sifati yoktur.herseye kadir oldugu gibi Tanri herseyin ilk nedenidir. Herseyin yaratilmasi var olmasi evrenin dunyanin onun var olmasina.bagli ve onun hamle yapmasina bagli.. Eger tanrilardan biri hamle yapmadanda hersey var olduysa ve yasamini surduruyorsa o zaten TANRI degildir. Hicbiriise yaramayan birseydir. Eger herseyi ortak yaptilarsa ikiside birbirinr muhtactir. Ikiside tanri degildir. Eger birinin herseye ilk neden olmasi yetiyorsa digeri tanri degildir. Hic bir hamle yapmayan oylece bombos duran hicbi ise yaramayan varligininda yoklugununda bir onemi olmayan bos birseydir artik o. Ve bu zaten tanri degildir Butun bu aciklamalara gerek bile olmadan. Herseye kadir bir tanrinin diger tanriyada kadir olmasi gerekir. Fakat iki tanri hep ayni seyi dusunse bile birbirlerine kadir degildir. Mumkun hic bir durumda Tanrinin kadirliginin bozulmamasi gerekir. Herseye gucu yetenin mumkun hicbir durumda gucunde eksilme olmamasi gerekir. Hep ayni seyi dusunseler bile sonsuza kadar mumkun durumlardan biri bir an farkli.dusunmeleridir. ikiside irade sahibidir. Dolayisiyla mumkun durumlardan birinde iki tanridan birinin kadirligi ortadan kalkar.
@@Sokrates-01 bunun yani.siraa.. Iradeyle karar verip secilen bir durum icin Ya dogrudur Yada Yanlistir diye bir durum soz konusu degil. Aksiyolojik onermeler yani.ahlaki onermeler ahlaki durumlarda gecerlidir. Verdigimiz kararlar ya dogru yada yanlis olmak.zorunda degildir ahlaki bir konu degilse. Diyelimli.. Ben uyuyacam. Onumde elimde iki yastik var. Herseyiyle ayni sertligi boyutu .. Sadece rengi degisik. Biri mavi biri kirmizi.. Benim.maviyi.secmem dogru bir davranistir diye bilirmisin? Yada kirmiziyi secmemen yanlistir diyebilirmisin?. Hayir cunku burada Evrensel ahlak kurallariyla ilgili bir durum soz konusu degil. Herkes iradesi dogrultusunda hangi rengi seviyorsa onu secer. Bu iki tanrinin ( sanki iki tanridan bagimsiz bir dogru varmis gibi surekli onu secmeleri soz konusu degildir. Ahlaki onermeler disinda. ( farkli bir konu ) iki tanrida insan oldurmek yanlistir yada suclu cehenneme gider iyiler cenette gider fikirlerinden hem fikir olabilir. Ama gokyuzunun mavi olmasi yada dunyanin 6 evrede yaratilmasi yada denizlerin bu renkte olmasi dunyanin bu boyutta olmasi vs gibi aksiyolojik onermeler barindirmayan tamamen irade keyfe gore secilen durumlarda iki tanrinin surekli ayni seyi dusunmesi soz konusu degildir. Bunun rasyonel bir temeli yoktur. Irade kisiseldir. Ve bir tanrinin gokyuzunu mavi yapmasi digerininde kirmizi yapmasi dogrudur yada yanlistir diye birsey soz konusu degildir. Cunku dogruluk yanlislik meli ve mali.icerir. dolayisiyla tanrilardan birinin iradesi surekli digerine baglidir. Dolayisiyla biri tanri degildir. Yada birinim iradesi yoktur. Iradesi olmayan seyde tanri degildirm yani ne kadar zorlarsan zorla her turlu tek tanri vardir
1- *Dünyayı kontrol eden ve yöneten tek bir gücün olması argümanı* : Dünyada iki güç olsaydı, dünyada apaçık bir kaos ve kargaşa olurdu. Dolayısıyla bu dünyada düzen olması, sadece bir tanrı olduğunu gösterir. 2- *Peygamberlerin ortak mesajı argümanı* : Birden fazla tanrı olsaydı, diğer tanrılar da insanlara rehberlik etmesi için peygamberler gönderirdi, ancak böyle bir şey asla gerçekleşmemiştir. Yani diğer tanrıların gönderdiği peygamberlerin olmaması onların (diğer tanrıların) var olmadığını gösterir. 3- *Tüm paralellikleri ve ortakları reddetme argümanı* : Tanrı'nın özü sınırsız ve aşkındır ve tüm mükemmelliklere sahiptir.Allah sıfatları ile, yani kudreti ,ilmi ve iradesi ile her yeri kuşatmıştır; fakat zatı itibariyle hiç bir şeyin içerisinde değildir. Sınırları olmadığı ve varoluştaki mutlaklığı nedeniyle, hem özünde kendisiyle bir şeyler paylaşan hem de onları kendisinden ayıran bir paralel veya ortak olamaz. Sıfatları açısından başka bir tanrıya yer kalmaz. 4- *Tanrı'nın bileşiminin olmaması ve sınırsız olması argümanı* : Tanrı'nın hiçbir parçası ve ihtiyacı yoktur. O mutlak bir varlıktır ve mutlaklığı nedeniyle hiçbir şey O'nun varlığını sınırlamaz. Başka bir vacip olsaydı, her biri farklı varlıklara sahip olacak ve biri diğerinin varlığından yoksun olacaktı. Bu nedenle, varlıkları sınırlı olacak ve her iki tanrı da kompozisyonların en kötüsü olan varoluş ve yokluktan oluşacaktı. Yaratılmışların ise sınırlı varoluşu ve Tanrı'nın sınırsız varlığı herhangi bir paralelliğe yer bırakmadığı için hiçbir mumkin al-wujud (koşullu varlık) Tanrı'ya paralel olamaz.
Kankam özellikle 4 numaralı argumanini beğendim lakin birden fazla tanri olunca neden kaos olsun ki? Bu düşünceler Tanrıyı hayır benim dediğim gibi olacak deyip ağlayan küçük bir kız çocuğuna benzetmez mi? Her şeyin bir en iyi seviyesi vardır birden fazla olan Tanrılar hep o en iyisini takdir eder mantıken çünkü akıllı olmak zorundalar. E burada neden bir uyumsuzluk meydana gelsin?
@@mertuzun3965 Kardeş, güzel bir soru. Haşa birden fazla tanrı olsaydı, ya bir fiili ikisi de irade etmek isteyecekti ya da biri isteyip öteki istemeyecekti. Eğer bu fiil iyi ise zaten çekimser kalmak seçeneği eleniyor. Şimdi bu fiili ikisinden biri istemiyorsa, daha önce yazdığım gibi kaos çıkıyor. Peki senin dediğin gibi her ikisi de bu fiili veya yaratılması istenen şeyi istiyorsa kaos çıkar mı ? Bu noktada kaos çıkmaz ama dolaylı olarak sen yine tek bir tanrı sonucuna ulaşmış olursun. Sürekli aynı şeyleri isteyen ve yapan bir sürü tanrı aslında, tek tanrı olmuş olur. Çünkü fiillerinde ve zatlarında bir farklılık yoksa biz bunlar arasında nasıl çokluktan söz edeceğiz ? Dersen ki ikisi de aynı şeyi ister ama gücü yeten o fiili gerçekleştirir, o zamanda bu tanrılara eksiklik atfetmemiz gerekir. Eee eksik olan tanrılar neyin iyi olup olmadığı noktasında yine uzlaşamaz bu da yine kaosa götürür ki Yunan mitolojisindeki birbirleriyle savaşan tanrılar bu eksik tanrı anlayışından doğuyor. Kısaca , fiiller birebir aynı olduğunda çokluk olmaz. İki insandan söz edebiliyorsak, uzayda hiç bir zaman aynı fiilleri aynı anda yapamayacaklarındandır. Örneğin, senin vücudundaki atomlarının uzaydaki konumları ile benimkileri aynı anda aynı yerde olabilseler ki bu mümkün değil biz iki kişi değil tek bir kişi olmuş oluruz. Yani mutlak uyumluluk ancak teklik ile mümkün olur. Zaten tanrının mükemmel oluşu da bu teklikten gelir.
@@mertuzun3965 Kardeş , güzel bir soru sormuşsun. Haşa birden fazla tanrı olsaydı, ya bir fiili ikisi de irade etmek isteyecekti ya da biri isteyip öteki istemeyecekti. Çekimser kalma seçeneğini söylemiyorum bile çünkü iyi olan şeyde çekimser kalmak da olmaz. Şimdi bu fiili ikisinden biri istemiyorsa, daha önce yazdığım gibi kaos çıkıyor. Peki senin dediğin gibi her ikisi de bu fiili veya yaratılması istenen şeyi istiyorsa kaos çıkar mı ? Bu noktada kaos çıkmaz ama dolaylı olarak sen yine tek bir tanrı sonucuna ulaşmış olursun. Sürekli aynı şeyleri isteyen ve yapan bir sürü tanrı aslında, tek tanrı olmuş olur. Çünkü fiillerinde ve zatlarında bir farklılık yoksa biz bunlar arasında nasıl çokluktan söz edeceğiz ? Dersen ki ikisi de aynı şeyi ister ama gücü yeten o fiili gerçekleştirir, o zamanda bu tanrılara eksiklik atfetmemiz gerekir. Eee eksik olan tanrılar neyin iyi olup olmadığı noktasında yine uzlaşamaz bu da yine kaosa götürür ki Yunan mitolojisindeki birbirleriyle savaşan tanrılar bu eksik tanrı anlayışından doğuyor. Kısaca , fiiller birebir aynı olduğunda çokluk olmaz. İki insandan söz edebiliyorsak, uzayda hiç bir zaman aynı fiilleri aynı anda yapamayacaklarındandır. Örneğin, senin vücudundaki atomlarının uzaydaki konumları ile benimkileri aynı anda aynı yerde olabilseler ki bu mümkün değil biz iki kişi değil tek bir kişi olmuş oluruz. Yani mutlak uyumluluk ancak teklik ile mümkün olur. Zaten tanrının mükemmel oluşu da bu teklikten gelir.
Birden çok kudretli tanrıya aralarında muhteşem uyum var diyerek kapı açabiliriz. İslamın tanrısının her şeyi bilen ve sonsuz kudretli olması da içinde bir sürü çelişki yaratıyor, mesela bu tanrı kendi yarattığı evrimin oluşumunu kuran'da bilimle çelişen şekilde anlatıyor. Yahudi kavmini zamanında kayırdığını sonra onlara yüz çevirdiğini söylüyor, yıldızları şeytanlara atılan taşlar sanıyor, Güneş'in, Dünya'nın ve Ay'ın ne olduğunu bilmediği gibi onları nasıl hareket ettiğini bile bilmiyor.
Evrim ile çelişen bir şey yok, evrim ile uyum içerisinde olabilir. yahudi kavmini kayırdığını söylemiyor, göktaşları şeytanlara atılan taşlardır zaten, gezegenlerin ve Güneş’in ne olduğunu biliyor ve nasıl hareket ettiğini de biliyor. Bir sürü yanlışın var. Ayrıca konu da bu değil. Muhteşem uyum olması önemli değil, birden fazla Tanrı var diyelim (ki bu imkansız) biri aralarında en güçlü olmak zorunda, eğer zaten birisi daha güçsüzse o Tanrı olamaz.
@@Mr.Nobody-. neden biri daha güçlü olmak zorunda? Ben bu sorunu muhteşem uyumlu diyerek çözüyorum. Kuran okumadığınız belli, Allah, yahudi kavmini kayırdığını söylüyor ama sonra yüz çevirdiğini belirtiyor. Kuran'da, evrenin, dünyanın oluşumu fantastik ve bildiklerimizle çelişen şeyler. Hiç de her şeyi bilen, her şeye gücü yeten bir tanrının yapacağı şeyler değil.
@neveah66.6 sen Kuran'da hiç Yahve adını duydun mu? Allah kendi adını mı unuttu? Yahudi kavmine beni bu adla anacaksınız dediğinde yalan mı söyledi? Al sana bir tutarsızlık daha.
@@erenyildirim4268 bravo , kutlarım.. . Tanrı güçlü bir insandır veya tam tersi güçlü bir insan tanrıdır. Mitolojideki tanrılara bak, hep bu dünyada olanların yansıması..Tarih boyunca Mısır firavunları , krallar , imparatorlar hep buna örnek.. artık bugün bilim ve demokrasiyle azalmıştır bu durum, buna paralel din de iyice zayıflamıştır özellikle Avrupa. Avrupa'da güçlü insan yoktur, eşitlik vardır , bu nedenle din ve tanrı düşüncesi de iyice soluklaşmıştır. Ben Akad Kralı Sargon tanrının oğlu, aynen böyle der.
Peki sorum şu: Noksan sıfatlardan münezzeh ve görevleri farklı birden çok tanrı olamaz mı? (Mesela bir tanrı yaşamla diğer tanrı ölümle veya daha çok tanrı olduğunu varsayarsak her biri başka kanunlarla yükümlü olabilir mi?)
Farklı fonksiyonları yerine getirme kudretinde olmazsa buda tanrı için noksandır. Kudreti varsa ama yinede farkı fonksiyonu yerine getiren başka bir tanrı varsa burdada hikmetsiz bir iş olmuş olur. Yine bir noksan olmuş olur.
Arkadaşlar özür dilerim, Fakat Enis hoca cevap verene kadar bunu yayınlamaya devam edeceğim. Adım Mustafa Kurdoğlu, Elektrik Mühendisiyim (55 yaşındayım). Konuyu 3 senedir çok yoğun bir şekilde araştırıyorum ve bir kitap yazdım. Konu çok ciddi ve derindir. Ben şuan için Senegal'de yim, çalışıyorum. Burada konuyu üniversitelere götürmeyi planlıyorum. Maalesef Türkiye'deki üniversiteler ilgilenmiyorlar, (İlahiyat fakülteleri, Matematik, Bilgisayar mühendislik fakülteleri) onların yapacak çok daha önemli işleri var?!! Beni Lütfen Edip Yüksel ve onu takip eden 19'cu takımı ile aynı kefeye koymayın ve karıştırmayın. Okuyucudan özellikle rica ediyorum. Lütfen. Bu ön yargıdan lütfen kendinizi kurtarın. Çok kuvvetli dediğim argümanın tamamını bu satırlarda vermem mümkün değil, merak edenler mail adresim vasıtasıyla benimle temas kursun. Tanıyan, bilen, gücü yeten Allah rızası için Konuyu Enis hocaya ulaştırsın. Benim gücüm yetmedi. (Konuyu tanıtmada çok başarısız olduğumu kabul ediyorum) Argümanın gücü, insanlığın bugünkü ve gelecekteki teknolojiyle yapamayacağı bir şey olmasından kaynaklanıyor. Bu yapı hiç bir yorum olmadan direkt Kur'an dan alınıyor. Kur'an'ın insanlar tarafından bir benzerinin getirilemeyeceğinin bilimsel (matematiksel) ispatıdır. Detayları sonra konuşabiliriz. Şimdi olayın özüne gelelim. Ön açıklama: Bugünün teknolojisi bize bir metnin değiştirilmesinin veya benzerinin üretilmesinin engellenmesi için kriptolojiyi kullanabileceğimizi göstermiştir. Kur'an'da Allah açıkça; Kur'an'ın değiştirilemeyeceğini ve bir benzerinin üretilemeyeceğini beyan etmiştir. 15 - Hicr Suresi - Ayet 9 - Şüphesiz o Zikr'i (Kur’ân'ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz. 17 - İsra Suresi - Ayet 88 - De ki: "Andolsun, insanlar ve cinler bu Kur’ân'ın bir benzerini getirmek üzere toplansalar ve birbirlerine de destek olsalar, yine onun benzerini getiremezler." Dolayısıyla, Kur'an metni içinde kriptolojik bir yapı aramamız gayet mantıklıdır. Bu kriptolojik yapı bulunmuştur, Fakat aynı zamanda uzman kişilerin konuya uzak durmaları sebebiyle, amatörlerin elinde, konu maalesef oyuncak olmuş, suistimal edilmiştir. Ben bu konuyu, bir uzman olarak (Ben elektrik mühendisiyim, uzmanlık alanım otomasyon, aynı zamanda Toronto üniversitesi IT bölümü diplomam var) ele aldım ve dünyanın bugüne kadar Kur'an ile ilgili bilmediği çok önemli olguları ortaya çıkardım. En önemlisi Kur'an'ın bir benzerinin insanlar tarafından üretilemeyeceğini Matematik olarak ispatladım. Bu matematiksel yapı zincir halkaları gibi birbirine bağlı matematiksel denkliklerden oluşur. Her matematiksel denkliğin bir olasılık değeri vardır. Bu olasılıklar birbirlerine bağlanarak uzadıkça olasılık değeri düşer ve düşmeye devam eder, sonu yoktur, gittikçe daha derinleşir. Örnek olarak verelim: 1. grup denklikler: 8 adet denklik olduğunu gördüm, olasılık değeri : 1 / 29.800.068.666 29,8 Milyar'da 1 ihtimaldir. 2. grup denklikler: 2 adet denklik var, olasılık değeri : 1 / 36.100 36 bin'de 1 ihtimaldir. Toplam Olasılık değeri: 1 / 1.075.782.478.866.670 1 Katrilyon'da 1 ihtimaldir. 3. grup denklikler: 1 adet denklik var, olasılık değeri : 1 / 1.000.000.000 (yaklaşık, çok daha derin olma ihtimali var)) 1 Milyar'da 1 ihtimaldir. Toplam Olasılık değeri: 1 / 1.10+24 1 Septilyon'da 1 ihtimaldir. 4. grup denklikler: 1 adet denklik var, olasılık değeri : 1 / 1.000.000.000 (Yaklaşık, çok daha derin olma ihtimali var) 1 Milyar'da 1 ihtimaldir. Toplam Olasılık değeri: 1 / 1.10+33 Bu şekilde gidiyor. Bugüne kadar 35 adet bir birine bağlı denklik buldum, araştırılırsa, çok ama çok daha fazlası da bulunabilir. Benim bulduğum denkliklerin toplam olasılık değerinin yaklaşık olarak 10 üzeri + 90 'da bir olduğunu tahmin ediyorum. (Çünkü olasılık değerini bile hesaplayamıyorum.) 3. grup olan denkliği örnek olarak veriyorum. Bu denkliği bende yaparım diyen varsa özellikle (Mutlaka) görüşelim. Elinizde domino taşları olduğunu düşünün, bu taşlar iki gruptan oluşuyor. Bir grupta, taşların üstünde 40 sayısı yazıyor ve 1855 tane taş var, diğer gruptaki taşların üstünde 8 sayısı yazıyor ve 292 tane taş var. Toplam 2147 (1855 + 292) tane domino taşı var elinizde. Bu taşları arka arkaya dizmenizi ve büyük, bir hayli büyük bir sayı, 4002 basamaklı bir sayı oluşturmanızı ve bu sayının da 19'a tam bölünmesini istiyoruz. Devamı aşağıdaki yorumda;
3-cü argumanınızla alakalı bir sorum var. Televizyon örneyi üzerinden düşünürsek, bahsettiğiniz iki ilahın her birine ait kendi televizyonları olmaması için felsefi bir gerekçe varmı. Yani haşa 2 ilah ve her birisinin kendisine ait yasaların, kendilerine ait varlıkların bulunduğu evren, ve ya varoluş biçimi olabilir mi? p.s. ben Allahın tek olduğuna iman etmiş bir müslümanım çok şükür, sadece bazı şeyleri anlamakda zorlanıyorum. p.s.s. içerik için çok teşekkür ederim, videolarınız kafamdakı bir çok soruya ışık tuttu.
Biri çıkar İki yada daha fazla tanrı mümkün. Her birinin kendi evreni olur. . Aynı mekan ve evrene hükmetmeleri gerekmez der. Bu soruya verilebilecek kısa bir cevabı şudur. Soyut tanrı olamaz. Soyut tanrı olursa o zaman sonsuz sayıda tanrının olması da muhtemeldir. Çünkü onları sınırlayacak bir durum olmaz. Ama tanrı şey' olmalı. Cisim anlamında "şey" değil. Yani idrak edilemezse de bir vücuda sahip olmalı. Kendisine vardır diyebileceğimiz bir künhe sahip olmalı yani. Bu durumda iki tanrı olması imkansızlaşır. Çünkü her bir tanrının varlığı/vücudu bir diğerini sınırlayıp bir mekana hapsedeceği için ve sınırlanmış, mekana hapsedilmiş bir tanrı kusurlu ve eksik ve tam hakimiyet sahibi olamayacağı için iki yada daha fazla tanrı olamaz.
ilk başta kesinlik belirterek SOYUT TANRI OLAMAZ dedin sonrada SONSUZ TANRI OLMA OLASILIĞI MUHTEMELDİR dedin yani tek tanrıda olabilir.kendinle çelişiyorsun
@@kayrayarar bizden ayrı olarak tasavvur ettiğin Tanrı dedigin varlık bir şahsiyete sahip. Bu durumda kendine münhasır bir varlığı/vücudu olmalı . Allah'ın zati sıfatlarına bak.
ilk delil diğerlerinden daha güçlü. tanrıların ne düşüneceğini ne isteyeceğini nereden bileceğiz her tanrı kendi evreninden sorumlu olabilir belki birbirlerine karışmazlar
4 ปีที่แล้ว +1
Zamansızlık mekansızlık birdir birden zamanlık mekansızlık olamaz o yüzden Allah birdir
Tam emin olmamakla birlikte bence bu ifade çokluğu ifade etmekte. Bizde 7'den 70'e diye bir deyim vardır. Onun gibi bir anlamı ifade edebilir. Tabi bu dediklerim yanlış olabilir. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olanlardan bilgi almak gerek. Allah rn doğrusunu bilir.
Hocam su sekilde dusunebilir miyiz ? sayilar aslinda birer sifattirlar. Biz birseylerin bir araya gelmesine bir isim koyariz sonra onu sayiyla sifatlariz. Mesela 5 hic bir sey ifade etmez. Ama bardaktaki suyu dusunup 5 bardak su diyebiliriz veya 5 damla su veya 5 adet su molekulu veya daha da asagiya inebiriz. Insan zihni sonsuza kadar indirebilir. Bir seyi sayiyla sifatlayabilmek icin bir madde olmasi gerekir. 5 adet su bardaginin yan yana olursa burda 5 bardak diyebiliriz. Ancak ayni yerde ayni anda bulunma ozelligi olsa ve bu bes bardagi ayni anda ayni yere koysak 5 bardaktan bahsedemeyiz. Yani sayinin var olmasi mekan ve zamanla alakali bir seydir. Bir örnek vereyim. Bir cismin golgesini bir yere dusurelim. Dusen golge yerde sadece iki boyutu olur. Sonra ayni yere ayni anda bir baska cismin golgesini dusurelim. Ne olur yine tek gökge. Tekrar baska golge dusurelim yine ayni. Sonsuz tane golge yapabilsek ayni anda yine elimize tek gölge olacak. Bunu dusunerek 2 boyuttan tek boyuta dusurelim oyle varsayalim bir tek boyutlu cizgi olsun. Sonsuz tane tek boyutlu cizgi ne yapacaktir Yine bir cizgi. Simdi bu tek boyutlu cizgiyi de tek boyuttan kurtarip boyutsuz yapalim ve bu boyutsuz olan seyden sonsuz tane yapalim ne elde ederiz diger ikisi gibi yine bir. Yani bizim tanri birdirden kastimiz cüzlerden meydana gelmez ve katlanamaz iste tamda dedigim sekilde dusunsek yani biz golgenin kalinligini yariya dusursek onda biri milyonda birine dusursek yine ayni seyi elde ederiz. Tam tersi katlasak binlerce milyonlarca koysak yine ayni seyi yani biri elde ederiz. Bunun gibi birden fazla tanri demek yine bir demek, On tanri demek bir demek, Sonsuz tanri yine bir tanri demek degil midir?
@ArdaÖzkan-b3r hz Allah in ayan veya araz olmadığı cuzlerden olusmadigi bütün kelam kitaplarında yazar. Diğer kısmını kendi düşüncelerim illa hatalar vardır hocaya yazdım ama cevap gelmedi.
Hocam akılla delillendirilebilen herşey yüzde 100 kesin gerçekmidir? Mesela Allahın varlığı gibi ya da 2 3 tane tanrı olduğu gibi bunlar yüzde 100 gerçek kesin olabilirmi bunlardan biri
Hocam size bir soru sormak istiyorum: tanrının tekliğini veya çokluğunu evrene bakarak anlayabiliriz diyorsunuz eyvallah ama tanrının sayısı hakkında yorum yapmak ne kadar akla mantığa sığar sonuçta sonsuz kudreti olan birşeyin sayısı hakkında yorum yapmak ne kadar mümkün?
@Tavşancık 2 sene önce yazmıştım. Ama yazdığımdan anladığım kadarıyla yazıyım. Sayıları biz fiziksel düzlemdeki algımızla algılayabiliriz 5 tane kaleme 5 dememizin fiziksel düzlemde olmaları ve sayılabilir olmaları. Felsefi olarak da tanrı fiziksel düzlemden bağımsız olarak kabul edilir. Yani birden fazla demen biraz imkansız oluyor.
Abi zinanın cezası ile ilglili bir video hazırlasan olurmu bide seriatta el kesmeler oluyormuş bu benim kafamı çok kurcalıyor bunun ile ilgili bir video hazırlasan olurmu
Kardeşim direkt Kuranda yazıyor bu cezaların olduğu. Bu konuyla ilgili videoya ne gerek var ki? istersen maide süresini açıp okuyabilirsin. Tabii ki bu suçların cezasının uygulanması için bir sürü şart var. Hırsızlık yapan kişi ihtiyaçtan veya zorunluluktan çaldıysa eli kesilmez. Bir miktarın altında çaldıysa eli kesilmez şahitler olmalı falan filan. Zina da ise şöyle oluyor(cezası 100 veya 80 sopa olması lazım). 2 evli olmayan insan birbiriyle ilişkiye girerse bunu açık gören şahitler olması lazım veya kendilerinin itiraf etmesi lazım. Ama günahı açmak yerine gizleyip tövbe etmek daha doğru diye biliyorum. Bu cezaların uygulanması için bir sürü şart var. Zaten çok az uygulanmış cezalar bunlar çünkü millet korkuyor. Bu zamandaki "evladim kapıyı 2 kez kilitle sürgüyü çek şunu yap bunu yap" gibi şeylerin soylendiginide hiç sanmıyorum :) Zaten Hz Muhammed(sav) "hakimin(had cezası verirken, yani bu tarz cezalar) affetme de hata yapması, ceza vermede hata yapmasından daha hayırlıdır" gibi bir sözü var. Bu konu için instagramda "delillerle islam" sayfasına bakabilirsin. Belki hatam olmuştur eğer olduysa affola.
@@henryhazlitt9016 Ayette zinaya yaklasilmamasi söyleniyor. Çünkü yaklaşırsan meyl edersin. Meyl edersen sıkıntıya düşersin. O yüzden sen zinaya ne kadar yaklaşmazdan Allaha karşı hurmetini göstermiş olursun. Mesela bir baba düşün 2 oğlu var. Babaları "ben dışarı çıkıyorum. Bu oda da bana annemden kalan bir vazo var. Onu sakın kırmayın" diyor. Çocuklardan biri odaya giriyor ama kırmamaya dikkat ediyor. Oteki "ayy şimdi yanlışlıkla masaya çarpar düşürürüm babamın sözünü yere düşürürüm" diye düşünüp odaya girmiyor. Hangisinin hürmeti babasına daha fazla? Tabii ki son söylediğim çocuk. Böyle de sen zinaya ne kadar yaklasmazsan o senin Allaha hurmetindendir. Yaklaşman doğru değil. Ama zinayı bizzat işlemek gibi de değil.
Bu konuda tam emin değilim ama şöyle bir cevap var: Allah isimlerinin ortaya çıkması için bizi yarattı yani örneğin Allah merhametlidir ve bu merhametini açığa çıkarmak için o merhametini gösterebileceği canlılar yaratmıştır gibi dediğim gibi tam emin değilim bu konuda ama mantıklı gelmiyor da değil
Dört temel kuvveti birleştiren bir teori bulunamazsa dört farklı Tanrı vardır diyebilir miyiz? Düşünce deneyinde birden fazla ilahın tercihlerine göre farklı evrenlerin oluşup bunun üzerinden devam etmesi mümkün müdür? Yoksa kadir sıfatını taşıyan bir ilahın tüm evrenlerin mi hakimi olması gerekir?
Yukarıdaki Yorumun devamı: Kur'an'dan aldığım yapı, bu sayıyı oluşturuyor ve 19'a tam olarak bölündüğünü görüyoruz. Buyurun buradan başlayabilirsiniz olayı anlamaya, denemeye. Biraz ciddi düşündüğünüzde, gerçekten aciz kaldığınızı rahatlıkla anlayacaksınız. Elimizdeki hesap makineleri 15 basamaklı sayıları işleyebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Dolayısıyla 4002 basamaklı bir sayıyı elinizdeki güncel kullandığınız hesap makineleriyle bölemezsiniz. Yardımcı olmak maksadıyla size büyük sayıları böleceğiniz bir web adresi veriyorum. Bu adreste büyük sayıları rahatlıkla bölebilirsiniz. goodcalculators.com/big-number-calculator/ Dünyada ilk defa İnternete yayınlana bilgidir. (19.08.2020) Kur'an'dan alarak oluşturulan ve 19'a tam olarak bölünen sayıyı burada paylaşıyorum. Benzerini bende yapabilirim diyen ile mutlaka görüşelim. Aşağıda verdiğim büyük sayının 19'a tam olarak, kalansız bölünebildiğini verdiğim web sayfasındaki bölme işlemini kullanarak teyit edebilirsiniz. Sayının üstüne çift sol tık yapınız ve kopyalayınız, goodcalculators.com/big-number-calculator/ adresindeki web sayfasına geçiniz ilgili kutucuğa yapıştırarak devam ediniz. (Orada Mod işlemini kullanırsanız denkliğin 0 (sıfır) olduğunu göreceksiniz, bu sonuç sayının 19'a tam olarak, kalansız bölündüğünü gösterecektir.) 408408408404040404040404088404040404088408404088404088840404040840404084040404084040404084040404084040404040404040408404084040840404040404040408404040404040404040404040840404040840408404040408404040408404040404040404040404040404040404040404040840408404040840404040404040404040840404040404040404040404040404040404040404040404040404040840408404040404040404040404040404040404040404040404040408404040404040404040408404040404040404040840404040404084040408404040404040404040404084040404040840408404040408404040404040404040408404040404040404040888404040404040404040404040408404040404040404040408404040840404040404084084040404040404040404040404040404040404040404040404040840404040404040884040404040404040404040404088404040840404084040404040404040404040408404040404040408408404040404040404040404040408404040408404040408404040404040404084084084040840840404040404040404084040404040840408404040404040840404040404040404040404084040404088404040404040404040404040408404040404040840840840840404040840404040408408404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040840404040404040404040404040408404040404040404040404040408404084040404040408408408404040404040840408404040840404088840404040840404040404040404040408404040408408408404040404040404040404040404040408408404040404040404040404040404040404040404040404040840404040404040404040408404040404040404040404040404040840404084040404040408404040404040404040404040404040840840404040404084084084084084084040404040404040884040408404084040408404084040404084084040404040404084040404084040404040404040404040404040404040408840404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040408404040840408408404040840404040404040840404088408404040404040404040404040404040404040404040840404040408404040884040408884040404040408404040404040840840404040404040404040404040404040404040404040840840404040404084040404084040404084040404040404040404040404040884040404040404040840404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084084084040404040404040404040404040408408840840884040404040404040404040404040840840840404040840408404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084040404040404040408404084040404040840404040840404084040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084084040408840404040840840404040840408404040404084084040404040404084040840404084040840404040404040404040404040404040404040404084040404040404084040404040404040840404040404084040404040404040404084040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084040404040840404040404040404040404040408404040404084084040404040404040404040404040404040404040404040408408404040404040840404040840840404084040408404040404040404040408404040404040408404040408408408404040404084040404084040404040404040408404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084040404040404040404040404040404040404040404040404040404084040404040404040404040404040404040840404040404040404040408408404040404084040840404084040404040404040404040404084040404084040404040404040840840840408404040404040404040404040840840884040404040404040404040404040404040404040404040404040840404040404040404040404040404040840404084040404040404040404040404040404040404040404040404040408404040884040408408404040404084040840404040404040404040840840404040404040408404084040404040404040404040404040404040404040404040840404040404084040840404040404040404040840404040840404040840404040404040404040404040404040408404040840404040840408408408404084040404040840404040404040404040404040404040404040404040404040840404084040840404040404040840404040404040840404040404040404040404040404040404040840404040840404040884040884040840840404088404040408404040840404040840840404040404040404040404040404040404084040404040408404040840404040404040404040404040404040404040408404040840404040404040404040404040404040404040884040408404040404040404040404084040404040404040404084040404040404040404040404040404040840408404040404040404040404040 ≡ 0 (mod 19) Bu sayının Kur'an ile alakası nedir, nereden çıkıyor bu sayı, Kur'an'ın kriptolojisi ile ne ilgisi var, Kur'an'ı temsil edebilir mi?... v.s. sorulara daha geniş bir platformda cevap vermem mümkündür. Hepsinin cevabı çok net ve bilimseldir. Yoruma dayalı değildir. Kişiye göre değişebilecek durumu yoktur. Herkesin kabul edebileceği bir netliğe sahiptir. Kur’ân’ın meydan okuması işte budur, böyledir, kesinlikle çok ciddi bir iddiadır. Kur’ân matematiği kullanarak meydan okumaktadır. Bende yapabilirim diyen öne çıksın ?!! Bütün insanlığa meydan okuyorum. Kur'an'daki ortaya çıkardığım matematiksel denklikleri sağlayan sayıları (Kodlamayı) bulamazsınız ve Kur'an'ın metninde bulunan bu kriptolojik yapıyı yapamazsınız, Kur'an'ı değiştiremezsiniz ve bir benzerini getiremezsiniz. Sonuç olarak; El-Azim olan Allah doğruyu söyledi. 15 - Hicr Suresi - Ayet 9 - Şüphesiz o Zikr'i (Kur’ân'ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz. 17 - İsra Suresi - Ayet 88 - De ki: "Andolsun, insanlar ve cinler bu Kur’ân'ın bir benzerini getirmek üzere toplansalar ve birbirlerine de destek olsalar, yine onun benzerini getiremezler."
Argümanlar Tanrı'nın her şeye kadir olduğu varsayımı ile kurulmuş ama politeist dinlerdeki anlatılarda genellikle Tanrılar her şeye kadir olarak tasvir edilmiyor sanırım. Hatta politeist dinlere kadar gitmeye gerek yok, Tevrat'ta da her şeye kadir bir Tanrı tasviri yok.
Bir tanrının her şeye gücü yetebilir belki ama diğer tanrıların gücü her şeye yetmeyebilir. Bunu çürütmek imkansız gibi. Çok tanrıcılık hâlâ mümkün gözüküyor bence. Sadece Tanrıyı nasıl tanımladığınıza bağlı.
abi çok güzel olmuş,elinize emeğinize sağlık ama benim aklıma bu konuya benzer takılan belki saçma bir soru var,benim şahsen günümüz teknolojisinin ve siri gibi robotların bu kadar gelişmiş olması ve insana çok benzemesi biraz aklımı karıştırıyor,bizden üstün bir varlık evreni insanların tasarladığı oyunlar gibi tasarlayıp bizi dinlerle deniyor olabilir mi ve bu islam a ters düşer mi,kabul ediyorum bu soru çok saçma ama aklımı çok karıştırıyor birisi bu soruma cevap verirse ciddi anlamda çok mutlu olurum,şu anda sanırsam aklıma tek takılan soru bu
Bulabildin mi benim de aklıma takılan tek soru bu belki Cebrail yalan söylüyor belki bu dini gönderen yaratıcı değildir falan gibi sorular haşa ben de cevabını arıyorum Allah’ın izniyle bulacaz
@@emircankzl10 size bu konuda sorunun saçmalığını sorgulamanı öneririm,ben o şekilde kurtuldum,başka türlü sorular hep türüyor,bu arada lütfen sorunun saçmalığı derken hakaret olarak algılamayın 😊
Birbiriyle her konuda uyumlularsa bu zaten tek bir iradeleri olduğunu gösterir. Bu durumda senin tanrıların tek bir varlığın sıfatlarından öte şeyler değil. Birden fazla tanrı varsa mutlak bir şekilde kaos çıkar diye boşuna söylemiyorlar.
bu video disinda cogu video guzel, bu hic ikna edici degil, kullarin yaratilma sifatini Allahtan munezzeh tutabiliyoruz, ama iki veya daha cok Tanri olunca yaratilmislarin kurallarini isletiyoruz. zamandan munezzeh ve birbirleriyle ortak calisan veya isleri bolunmus Tanrilar neden olamiyor anlayamadim.
Hocam sizce Görünmezlik yüzüğü olan bir insanın tecavüz etmemesi cinayet işlememesi enayilik midir? Bunu pek çok takipçisi olan bir ateist söylemişti siz ne düşünüyorsunuz?
@med rose İnsana imkan verdiğiniz zaman kötülük yapmayacak insan yoktur. Bunu bilmiyorsanız ya psikoloji bilmiyorsunuz ya da yaşınız küçük. Gibi gibi büyük sapkın düşünceleri yayan ve kitlesini ergenler oluşturan binlerce kişinin takip ettiği biri bu şahsiyet. Video 3.100 like almış adamın 102 bin takipćisi var.
@med rose Bu insanlara göz yummamak lazım. Yarın öbür gün bunun anlattıklarını uygulayacak insanlar var. 15 - 20 yaşındaki insanların beyinlerini yıkıyor. Bu videoyu kitlesi olan insanların eleştirmemesi göz yumması geleceğe ihanet.
@med rose tam linçlik söylemler bunlar. Herkes bu örnekle dalga geçmeye başlarsa zaten kitlesinin ergenler olduğu bir youtuber diremez. Görmeye görmeye normalleştiriyoruz. O ergen kitle bunun yanlış olacağını anlayacak yaşta değil. Dili değiştirmemiz lazım. Ciddiye almadan deli muamelesi göstererek dalga geçerek eleştirilebilinir bu konular. Çünkü saygıyla yaklasırsak saygı duyulabilir ve ikna edilmesi gereken bir konuymuş anlamı çıkar. Müslümanlar hep etikten kaybediyor. Ama ateistler müslüman kılığına girip yorumlarda müslüman taklidi yapıp algıları yönetirken biz buna bile susarsak artık kefen giyip ölümü bekleyelim daha iyi. Biraz da algıları biz yonetelim. Uslubunca hakkı neyse onu vererek yapalım ama yapalım artık.
Tanrı'nın kadiri mutlak olması şart mı? Objektif bir Tanrı tanımı mümkün mü? Ya bu sözde ilahlar Yunan Mitolojisindeki uyum içinde çalışıyorlarsa? Bu sorulara cevap verir misiniz
Müslümanlar olarak "Allah kaldıramayacağı taş yaratabilir mi" sorusunu safsata olarak nitelendirip sorunun hatalı olduğunu söylüyoruz Ya politeistler de aynısını bizim için belirtirse ne cevap vereceğiz?
Merhaba ENİS BEY tam da bu konuyla ilgili size maille soru atmıştım fakat cevap vermediniz ve bu videoda da cevabını bulamadım. Soru şudur, Allah gıbı varlığı kendinde olan ezeli başka bir ilah neden olamaz? Kur'andaki tum tevhıd ile ilgili ayetler Allahın bu evrenın uzerınde tek tasarruf sahıbi oldugudur. Tamam bunda zerre kadar kuşku yok fakat sormak ıstedıgım ezeli iki ilah OLABİLİR her biri kendi varlık alanına hukmeder bırbırıne karışmaz ve boylece anlaşmazlıklar da cıkmaz. Hem sıızn dediğiniz gıbı ılah her seye gucu yetmek zorunda degıl. Ikı ezeli ilâh tan bırı diğerinden ustun olabilir bu ikisinin bişiler yaratıp hukumranlık surduremeyeceği anlamına gelmez. Bu soruyu Caner taslaman, suleymanıye vakfı, erhan aktaş, edip yuksel, emre dorman, zeki bayraktar ve risale sayfalarınına gonderdım bazıları hala cvp yazmamış bazıları benım ilgi alanıma girmez dedıler hayret ettim bir ilahıyatcı bunu diyebilir mı? Arkadaslar sizler de cevap verebilirsiniz bu bir meydana okuma degıldır beraberce düşünüp bu soruya farklı hem dını hem felsefi cevaplar getirelim
Tanrı kavramı soyut bir varlık ifade ettiği için bilinemez.Senin sormuş olduğun soruya kimse doğru bir cevap vermesi mümkün değil dostum. Olasılık üzerinden ve kişinin kendi perspektifinden bir cevap alırsın ama bu doğru seni tatmin edermi? Var olduğunu kabul edip düşündüğümüzde birden fazla olmasının önünde bir engel göremiyorum. Olabilir. Offf bu iş zor dostum.
Mehmet kardeş dediğin gıbı eger salt akılla düşünürsek buna çözüm bulamayız. Hem zaten akıl buna benzer daha birçok konuda acız kalacaktır. Ancak içinde yasadıgımız evrenin ilahı bu konuda bize bişi verebilir bunu da vahiyle bıidirıyor ." Allah çocuk edinmemiştir; O'nunla beraber hiçbir tanrı yoktur. Öyle olsaydı her tanrı, kendi yarattığını sevk ve idare eder, onlardan biri diğerine üstün gelmeye çalışırdı. Allah, müşriklerin yakıştırdıkları sıfatlardan uzaktır." (mumınun suresi, 91) Bu ayette bunun olmadığını soyluyor Allah. Ve eger başka ilah olmuş olsaydı mutlaka anlaşmazlık cıkacagını da çıkarıyoruz ayetten.. Ya Allah her seyı vahiyle acıklamılş zaten kullarını rehbersiz bırakmamış elhamdülillah. E tabı İÇİNDE yasadıgın evrenin sahıbıne yanı Allaha ınanır guvenıyorsan bu gecerli.. Çünkü bunu kabul ETTİĞİn zaman gonderdıği mesajondaki tum bılgıleri dogru olur. Allah biz aciz insanlardn neden bişi saklasın? Yada neden yalan soylesın tum vahıyde dogrulugu, durüstlüğü tavsıye ettıgı halde? Yada Allah ıstese bu soruyu düşünemezdık de? Aslında sadece bundan bıle Allah a olan guvenım artıyor, aklımıza bu tur kapsıtedeki soruları sorma melekeyı verdıgı için Allahu Ekber! Ben konuyu çözdüm kolay gelsın
Bir başka ayette de hadıd suresinde Allah evvel ve ahirdir deniliyor yani ilk ve son. Evvel ilk demek başlangıcı olmayan sonsuz bir ilk olan şeyi düşün. Başka ilahlar olsa bile ondan sonra olmuş olacaklaarı için ne kadar ilahlık vasfına sahıp olabıılırler ki. Ve hem zaten sonsuz ilkten sonra gelen herhangi bır varlık Evvel olan ilaha baglı olur onun konntrolunde olur bu da da illa denilmez cunku melekleri de aynı şekılde düşünebilirsin Allah onlara da bırtakım yetkiler vermiş mesela. Lut kavmıne melekleri gonderıyır helâk için. Bu acıdan bakarsan meleklere bile tanrı denilebilir fakat işte tum bu varlıklar evvel olan sonsuz ilk olan Allaha bağlı olacagı için yıne sadece Allah var ollabılıyor
hocam birkac sorum var 1.İçinde bulunduğumuz sınırlı evrene imkanları kısıtlı dunyaya bakarak bunu yapanın mukemmel sınırsız ozellikleri oldugundan nasil emin olabiliriz ? 2.Böyle sinirsiz sonsuz ozelliklere sahip bir tanrinin peygamberle konuşması abes degil mi dahasi bir kitapta hükümler verip bu hukumlerin zamanla uygulanmasi zor hale gelmesi de abes degil mi ?
@@hukukcu2443 zina eden kadına 4 sahit araniyor mesela kamera kaydi olsa da mi 4 sahit aricaksin yoksa aramicak misin en basit ornek recmi el kesmeyi saymiyorum bile zaten ?
Arkadaşlar, Enis Hoca doğru yolda ilerliyor. Yolu sorgulama yoludur. Bir gün nesnel gerçekliğe ulaşacaktır. Zaman alsa da. Ama şimdilik videolarda sorulara getirdiği açıklamalar zayıf ve yanlıştır. Açıklamalarda yürütülen mantığın tam tersini yürüterek de aynı tarzda açıklamalar yapılabilir. Ben de Enis Hoca tarzında açıklamalar yapacağım :) Occam'ın usturası ilkesi kısaca der ki, bir olayı açıklamada varsayımları gereksiz yere çoğaltmayın, basit olan açıklama muhtemelen en doğru olandır. Maalesef bu ilke felsefede kullanılsa bile bilimde bir geçerliliği yoktur. Bilim bize göstermiştir ki, evreni anlama yolunda getirdiğimiz açıklamalar gitgide karmaşıklaşmaktadır. Örneğin, üzüm keki de denen ilk atom modelinde, artı ve eksi yükler bir arada düşünülmüş, daha sonra çekirdeğin keşfiyle bu model çöpe atılmıştır. Bu sefer elektronlar, çekirdeğin etrafında dönen eksi yükler gibi düşünülmüştür. Tıpkı gezegenlerin güneş etrafında dönmesi gibi. Ama bu da kuantum fiziğinin keşfiyle geçerliliğini yitirmiştir. Elektronların, dönme hareketinden ziyade, belli anlarda belli konumlarda bulunma olasılığı hesaplanabilen parçacıklar olduğu görülmüştür. Daha sonraları sadece pozitif yüklerden oluştuğu düşünülen çekirdekte yüksüz parçacıklar da keşfedilmiştir. Daha da sonraları, çekirdekteki bu parçacıkların da kendi iç yapıları olduğu gözlemlenmiştir. Gördüğünüz gibi, ilk yapılan basit açıklama, doğru olmak zorunda değildir. Occam'ın usturası ilkesi, bir şeyi ispat etmek ve kanıtlamak için kullanılamaz. Birden fazla tanrı olsaydı, evrende düzen olmazdı denilemez. Evrende dört temel fiziksel kuvvet vardır. Biri çıkıp diyebilir ki, bir kuvveti bir tanrı, başka bir kuvveti başka bir tanrı tasarladı, en sonunda bir başka tanrı da tüm kuvvetler arasındaki uyumu sağladı. Evren böyle ortaya çıktı. Antik Yunanlılar da tanrıları buna benzer şekilde, farklı olaylardan sorumlu insanüstü varlıklar olarak düşünmüşler. Tüm bu kuvvetler ileride birleştirilse de birleştirilmese de bu açıklama geçerli olacaktır. Şu an kütleçekimi ile diğer üç kuvvet birleştirilemiyor. Eğer hiçbir zaman birleştirilemezse, biri diyebilir ki, iki farklı tanrı, her biri kendi ölçeğinde geçerli ve diğerinden ayrı/bağımsız kuvvetleri yarattı. Biri küçük diğeri büyük ölçekte çalışıyor. Böyle açıklamalar da gayet doğal getirilebilir. Ayrıca, tanrıları, birbirleriyle anlaşamayan, sürekli çatışma ve bir güç mücadelesi içinde olan varlıklar olarak düşünmek, onları insani özelliklere sahip varlıklar yapar. Tanrılar böyle olmak zorunda değildir. Tanrının herkes için aynı bir tanımı yoktur. Tanrı ihtiyacı, önceleri, insanların çevrelerinde gerçekleşen yağmur, fırtına, şimşek, kuraklık, deprem, sel, güneş tutulması gibi doğa olaylarını açıklamak için ortaya çıkmıştır. Bu inanç, toplumdan topluma farklılık gösterir. İlk toplumlar, tanrıdan ziyade iyi-kötü ruhlara inanırken, daha sonraları, tekli-çoklu tanrı inançları gelişmeye başlamıştır. Budizm gibi bazı inançlar ise, tanrılara gerek duymayıp içsel bir aydınlanmaya yönelmişlerdir. Günümüzde ise tanrı inancı, doğa olaylarını açıklamaktan ziyade, ben niye varım ve evren niye var gibi en temel varoluşsal soruları cevaplamak adına bazı insanlar tarafından sürdürülmektedir.. Tanrıda olması istenen tek özellik yaratıcı olmasıdır. Onun dışındaki tüm özellikler gereksizdir. (Ayrıca Occam'ın usturası ilkesi bunu gerektirmez mi :)) Tanrı sonsuz ve her şeye kadir olmak zorunda değildir. Biri çıkıp diyebilir ki, sonsuzluk ve mantık gibi kavramlarını yaratan da tanrıdır. Tanrı için bu kavramlar geçersizdir. O yüzden tanrı için mantıksal kavramları yürütmek bizi bir yere ulaştırmaz. Bir tanrı şunu yapmak istiyor. Diğer tanrı da tam aksini yapmak istiyor. İkisinden biri bunu yapamayacağı için aynı anda birden fazla tanrı olamaz dersek, tanrı kendinden büyük taş yaratabilir mi, yaratamazsa kadir değildir, yaratırsa en büyük değildir diyenlerden ne farkımız kalacak :) Ayrıca, biz insanlar olarak da gelecekte bilinçli simülasyonlar yaratabiliriz. Bu, ne bizim sonsuz, ne her şeye kadir, ne de tek kişi olduğumuzu gösterir :) Siz ne yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben gece gündüz düşünüyorum.
Bu videoyu izlediğimde açıklamalar mantıklı gelmişti ama sonradan aklıma şüpheler takıldı. Bu yorum aklıma gelen tüm şüpheleri içeriyor. Yoksa aklın yolu bir mi?
Her şeye kadir ise bu tanrıların bilgisi de eşittir. Doğru olan hangi kanalı açmaksa onu tercih ederler çelişki olmamışta olabilir. Belirleyici etken karşıt hareketlerde bulunmaksa, mantık olarak çelişki olmazsa birden fazla olup olmadığını bilemeyiz. O halde şuan da uygulamada bi çelişki olmaması da tek Tanrı olmasına kanıt değildir. Tanrılar ortak hareket ediyor olabilir diyebiliriz.
@@hukukcu2443 Bilgisi sonsuz olan 2 varlık aynı mantığa sahip 1 sonuçta birleşeceklerdir birinin başka bir şey diğerinin de başka bir şey isteme gibi bir olasılığı yoktur çünkü ikisinin de eşit derecede kudreti vardır
Başlangıçta zaten bu ön kabulü yaparak yola çıktık, eğer olup olmadığını tartışırsak zaten bunu değil Tanrı’nın var olup olmadığı konusunu konuşmak gerekir.
@@harunner9903 . Benim için önemli olan Allahın veyahut Tanrının varlığı değildir. Tanrı ve Allah üzerinden inşsa edilen dinlerin insanların, insanlığın değişimine vereceği cevaplardır..
@Ali Sayın eğer gerçekten Tanrı’nın varlığı ilgilendirmiyorsa din anlamı sadece temellendirilmemiş bir hayat tarzından ibaret olur. Lakin eğer Tanrı’nın varlığına bir kişi inanırsa( işte o zaman hayatını anlamlı bir şekilde temellendirebilir), ön yargılarını bir kenara bırakıp, Tanrı’dan yardım talep edip çabalarsa doğru yola ulaşmak için, o yolu bulur. Eğer günün sonunda bulmak istediğin şeyi bulamazsan en azından şu kısa ömürde hayatı anlamdırmak uğruna yapılan tek anlamlı sayılacak şey olur. bu senin perspektifinden islam olmak zorunda değil. Ben bunu tecrübe etmesem önermezdim. Hatırlıyorum da inanca dair tecrübelerimi iki ay boyunca intiharla yaşam arasındaki çizgiyi beni yaşama bağlayan tek ip inanabilmeme verdiğim ihtimaldi ki bugün doğru bir karar verdiğime inanıyorum. Yanlış anlaşılmasın ölüm o zamanlar benim için o kadar korkunç bir şey gelmiyordu kulağa hatta yaptığım hayat felsefesinde yaşamdaki mutsuzlukların ilacıydı.
Eğer istersen yardımcı dahi olabilirim, ama inanç başka bir kişinin başka bir insana müdahale edemeyeceği nadir şeylerden... bu yüzden tek yapabiliceğim istediğin cevapları önüne sunmak olur.
Tanrı eyer Tek olsaydı Dünyada 4000 ,den fazla din olmazdı her din bir Tanrı anlamına geliyor demeki Tanrı Tek deyilmiş bence bu,da yetersiz Yeryüzünde sekiz milyar insan var bu olay her kesin bir Dini Bir Tanrısı var anlamına geliyor şu dünyada hiç bir kimse kimsenin Dini,ni Tanrısını kabül etmek zorunda deyil her kesin Dini,de Tanrısıda inancıda kendine.
@@YunusKULL hatırlatığın için Teşekür, sende Tanrı manrı işini bırak yatıtılmışlarla uğruşmak Tanrıyı buldum ,deyildir Bütün isanlığın bulmak için sefer ber olduğu Mutlak yaratıcıyı Arabul senin Tanrı dediklerin onun emrinde bir kasaba yönetecisi hükmündedir Okey.
@@YunusKULL madem onteleji okumuşsun baya bilgilisin o zaman Tanrı kuralarının kısır döngüsü içinde donüp durma çık çemberin dışına bütün bildiklerini bir kenara köy tarafsız bir düşünceyle araştırmanı yap Binlerce yılık hep aynı makam aynı nakarat çalmakla Sen onteleji okudun diye kendini büyük bir gizemli araştırmacı Olarak kendin kabül etiremezsin Haydi sen ezberlerine devam et, zil çaldı okul Açıldı Ali okula gel,işte sizin bilginiz bukadar Neyse biz size çalışmalarınıda Kolay gelsin diyelim belki bir gün ,O büyük başarıya ulaşırsın İyi günler hoça kalın.
Selam, İsra 42 bu konuda harika bir ayettir. Şöyle ki:
(Kovulmuş şeytandan, Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.)
"De ki: "Eğer söyledikleri gibi O'nunla beraber başka ilahlar olsaydı o zaman onlar mutlaka Arş'ın sahibine bir yol ararlardı." Bu ayetteki "yol ararlardı" hem olumsuz hem olumlu anlamda alınabilir. Olumsuz anlamda alırsanız, Arş'ın sahibine yani mutlak otoriteye karşı galip gelmek ve o konuma yerleşmek için savaşırlardı manası gelir, olumlu anlamda alırsanız, o ilahlar bile Allah'a ulaşmak, O'nun gözdesi olmak için çaba sarfederler, birbirleriyle yarışırlardı manası gelir. Dolayısıyla, muhtaç olan bu ilahlar gerçek anlamda ilah olmazlar. Kahhar olan bir tek ilah vardır, her şey üzerinde kontrol sahibidir ve muhtaç değildir.
Yoktan var eden ,yaratanların en güzeli yüce Allah’tır.
Yaratanlar diye bir şey yok tek yaratıcı Allahtır
فتبارك الله احسن الخالقين
@@ozwillywonka Biz var edemeyiz yaratamayız. Biz ancak murad eder ve çalışırız sonunda Allah Yaratır. Tek ilah ve tek yaratıcı Allahtır.
Muhammet Emin Bayram biz ve onlar onun izni ile vardan var ederiz O yoktan var eder
Muhammet Emin Bayram yaratılanları yoktan var eden Allah kerimdir
Allah razı olsun hocam.
Şöyle ki, eğer birden fazla Tanrı varsa ve bu tanrılardan biri bir şey istiyor, diğeri de başka bir şey istiyorsa şu üç ihtimalden biri meydana gelecektir:
Ya her iki ilâhın da dilediği olacaktır. Ya her iki ilâhın dilediği de olmayacaktır. Yahut da ilâhlardan birinin istediği olacak, diğerininki olmayacaktır.
Bir, iki ilâhın istediği iki zıt şey mümkün olamaz. Zira aynı anda iki farklı şeyin vuku bulması aklen mümkün değildir.
İki, iki ilâhın da dilediği olmuyorsa ikisi de ilah değildir, zira istediklerini gerçekleştirmekten acizdirler.
Üç, birinin istediği oluyor, diğerininki olmuyorsa bunlardan sadece biri ilahtır, diğeri ilah değildir. Yine tek tanrı ortaya çıkar.
Evreni birden fazla tanrı yarattı ise, karşımıza iki ihtimal çıkar.
A) Ya bu ilahlar kendi başına evren yaratmaya kadir değildirler, birbirlerine muhtaçtırlar.
B) Ya da kendi başlarına evren yaratmaya kadirdirler, birbirlerine ihtiyaçları yoktur.
Eğer bu tanrılar, evreni yaratmak için birbirlerine muhtaç ise hiçbiri tanrı değildir, çünkü acizdirler. Eğer bu tanrılar, evreni kendi başlarına yaratma gücüne sahiplerse; bir diğer tanrıya ihtiyaç yoktur. Kendisine lüzum ve ihtiyaç olmayan şey de Tanrı olamaz. Dolayısıyla yine, aklen bir tanrının var olması gerekmektedir.
MaşaAllah la kuvvete illa billah (Kehf 39) Çok güzel bir açıklama olmuş.
Peki hiç ilah yoksa ne olacak?
Ben müslümanım ama ilah varsa deizm falan olamaz zaten ilah varsa asaletli olur ölümden sonra cexa verilir ilah yoksa ölümden sonra cexa ve hayat olamaz bu da bana mümkün gelmiyor ölümden sonra cexa ödül olması zorunlu görünüyor em büyük delillerden biiri bence bu Allahın varlığına dair
Mükemmel bir açıklama...
oo canım sen tanrılara insan sıfatı yüklemişsin, şu olamaz u olamaz diyorsun adı üstünde tanrı. basit bir iddia.
@@xwest3454 Allah'ın sıfatlarına ters düşüyor yorum gayet doğru
Bi ara da Hz Muhammed (sav) hiç yaşamadı falan diyorlardı :):)
Hala diyen var merak etme 😆
Hacı o konuda ciddilermiydi yaw????🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
Tarihi meseleleri binlerce aktaran kaynaktan değil de kendi ekmeklerine yağ süren kaynaklardan inceliyorlar(kaynak demeye bin şahit ama...), bu sebeple ney doğru ney yanlış onlara göre bi önemi olmuyor. Hatta kimileri dünyadaki herhangi bir nesneyi bile kabul etmiyor. Kendini inkara kadar gidenler bile var. Ya da bir yaratıcıyı kabul etmemek için milyarlarca yaratıcıyı kabul edenler.
Uğraşmaya ve dikkate almaya değmez insanlar.
İşleri güçleri gençlerin zihinlerini bulandırmak
@@muhammedavc2023 malesef 🥲
hocam çok güzel videolar devam edin :)
Her fikri,isteği aynı olan iki tanrı zaten bir tanrıdır.
@@Sokrates-01 herşeyleri aynı olan ikizlerin düşünceleri farklı olur
@@Sokrates-01 iki farkli ikizin sonsuz gecmisten sonsuz gelecege kadar dusunculerin ayni kalmasi beklenebilirmi? Irade sahibi ustelik . butun sistemin parcalarini noktasina kadar ayni dusunen iki mutlak irade.1 gram akli olan bunu yazmaya utanir. Ama sende yok. Herseye kadir bir Allaah kendisi gibi Herseye kadir bir Allah daha olmasi. . enis hocanin dedigi gibi. Ya trt 2 acilir ya 3 acilir. Yada yenisemezler yada Anlasip ayni kanali acarlar. Bu 4 durumdada Ikiside Allah olamaz. Anlasmak taviz vermektir. Yenisememek gucu yetmemektir. Tamamen herseyi ayni tum dusunceleri tum sifatlari ayni iki.mutlak iradeli canli olabilirmi? Bu bir iluzyondan ibarettir.
Eger tek bir tanrinin evreni yaratmak ve herseyi yonetmesi icin gucu yetiyorsa diger tanriya ihtiyac yoktur. Ihtiyac olunmayan sey zaten tanri olamaz...
Diger tanriya ihtiyaci varsa kendisi Tanri degildir.
Iki farkli tanrinin ayri fikirleri varsa ikiside tanri degildir.
Eger bir tanrinin gucu herseye yetiyorsa fikirleri dusunceleri...
Diger tanriya ihtiyac yoktur. Ihtiyac duyulmayan seyde tanri olamaz.. Bilmem 1 gram aklin alirmi..
Ayrica mumukun durumlari ele alalim.herseye kadir iki farkli tanri biribiri gibi dusunmek zorunda degildir. Eger ayni seyleri dusunmek zorundalarsa hep yine ikiside tanri degildir.
@@Sokrates-01 eger tanrilardan birine ihtiyac yoksa evreni ve insanligi herseyi yaratmak icin o zaten herseye kadir degildir ve tanri degildir. Sen profil resmine sokrates koyunca bisey dusundugunu felan mi zannettin. Al boyle kalirsin ortada. Oncelikle tanri kavramininin tanimina bakacaksin. Mutlak iradeli .. Herseye kadir ve onun disindaki seylerin var olmasi onun var olmasina bagli. Yani herseyin ona ihtiyaci var.
Eger tanrilardan biri digerine muhtac degilse iki farkli tanrinin tek dogru seyi dusunse bile tanri disindaki herseyin (kadir olunan herseyin) var olmasi iki tanridan birine bagli degildir. Tanrilardan birine ihtiyac yoktur. Yoklugu halinde herseyin var olmaya devam etmesi durumunda. O zaten hicbirzaman tanri olmamistir... Senin yasin 7 8 se bunu anlamaman normal.
@@Sokrates-01 sen anlamiyorsun. Sen tanrinin ne oldugunu bilmiyorsun. suyun icilmesi icin benim ona hamle yapmam gerekiyor. Ama ben hamle yapmiyorum.. Demek.istedigin bu. Seninde gozden kacirdigin sey su
AMA SU ICILDI.. oysaki suyun icilmesi bana bagliydi. Ben hamle yapmadanda su icilebiliyorsa suyun icilmesi bana bagli degildir.
Tanrinin tek bir sifati yoktur.herseye kadir oldugu gibi Tanri herseyin ilk nedenidir. Herseyin yaratilmasi var olmasi evrenin dunyanin onun var olmasina.bagli ve onun hamle yapmasina bagli.. Eger tanrilardan biri hamle yapmadanda hersey var olduysa ve yasamini surduruyorsa o zaten TANRI degildir. Hicbiriise yaramayan birseydir. Eger herseyi ortak yaptilarsa ikiside birbirinr muhtactir. Ikiside tanri degildir. Eger birinin herseye ilk neden olmasi yetiyorsa digeri tanri degildir. Hic bir hamle yapmayan oylece bombos duran hicbi ise yaramayan varligininda yoklugununda bir onemi olmayan bos birseydir artik o. Ve bu zaten tanri degildir
Butun bu aciklamalara gerek bile olmadan. Herseye kadir bir tanrinin diger tanriyada kadir olmasi gerekir. Fakat iki tanri hep ayni seyi dusunse bile birbirlerine kadir degildir. Mumkun hic bir durumda Tanrinin kadirliginin bozulmamasi gerekir. Herseye gucu yetenin mumkun hicbir durumda gucunde eksilme olmamasi gerekir. Hep ayni seyi dusunseler bile sonsuza kadar mumkun durumlardan biri bir an farkli.dusunmeleridir. ikiside irade sahibidir. Dolayisiyla mumkun durumlardan birinde iki tanridan birinin kadirligi ortadan kalkar.
@@Sokrates-01 bunun yani.siraa.. Iradeyle karar verip secilen bir durum icin Ya dogrudur Yada Yanlistir diye bir durum soz konusu degil. Aksiyolojik onermeler yani.ahlaki onermeler ahlaki durumlarda gecerlidir. Verdigimiz kararlar ya dogru yada yanlis olmak.zorunda degildir ahlaki bir konu degilse. Diyelimli.. Ben uyuyacam. Onumde elimde iki yastik var. Herseyiyle ayni sertligi boyutu .. Sadece rengi degisik. Biri mavi biri kirmizi.. Benim.maviyi.secmem dogru bir davranistir diye bilirmisin? Yada kirmiziyi secmemen yanlistir diyebilirmisin?. Hayir cunku burada Evrensel ahlak kurallariyla ilgili bir durum soz konusu degil. Herkes iradesi dogrultusunda hangi rengi seviyorsa onu secer.
Bu iki tanrinin ( sanki iki tanridan bagimsiz bir dogru varmis gibi surekli onu secmeleri soz konusu degildir. Ahlaki onermeler disinda. ( farkli bir konu ) iki tanrida insan oldurmek yanlistir yada suclu cehenneme gider iyiler cenette gider fikirlerinden hem fikir olabilir. Ama gokyuzunun mavi olmasi yada dunyanin 6 evrede yaratilmasi yada denizlerin bu renkte olmasi dunyanin bu boyutta olmasi vs gibi aksiyolojik onermeler barindirmayan tamamen irade keyfe gore secilen durumlarda iki tanrinin surekli ayni seyi dusunmesi soz konusu degildir. Bunun rasyonel bir temeli yoktur. Irade kisiseldir. Ve bir tanrinin gokyuzunu mavi yapmasi digerininde kirmizi yapmasi dogrudur yada yanlistir diye birsey soz konusu degildir. Cunku dogruluk yanlislik meli ve mali.icerir. dolayisiyla tanrilardan birinin iradesi surekli digerine baglidir. Dolayisiyla biri tanri degildir. Yada birinim iradesi yoktur. Iradesi olmayan seyde tanri degildirm yani ne kadar zorlarsan zorla her turlu tek tanri vardir
1- *Dünyayı kontrol eden ve yöneten tek bir gücün olması argümanı* : Dünyada iki güç olsaydı, dünyada apaçık bir kaos ve kargaşa olurdu. Dolayısıyla bu dünyada düzen olması, sadece bir tanrı olduğunu gösterir.
2- *Peygamberlerin ortak mesajı argümanı* : Birden fazla tanrı olsaydı, diğer tanrılar da insanlara rehberlik etmesi için peygamberler gönderirdi, ancak böyle bir şey asla gerçekleşmemiştir. Yani diğer tanrıların gönderdiği peygamberlerin olmaması onların (diğer tanrıların) var olmadığını gösterir.
3- *Tüm paralellikleri ve ortakları reddetme argümanı* : Tanrı'nın özü sınırsız ve aşkındır ve tüm mükemmelliklere sahiptir.Allah sıfatları ile, yani kudreti ,ilmi ve iradesi ile her yeri kuşatmıştır; fakat zatı itibariyle hiç bir şeyin içerisinde değildir. Sınırları olmadığı ve varoluştaki mutlaklığı nedeniyle, hem özünde kendisiyle bir şeyler paylaşan hem de onları kendisinden ayıran bir paralel veya ortak olamaz. Sıfatları açısından başka bir tanrıya yer kalmaz.
4- *Tanrı'nın bileşiminin olmaması ve sınırsız olması argümanı* : Tanrı'nın hiçbir parçası ve ihtiyacı yoktur. O mutlak bir varlıktır ve mutlaklığı nedeniyle hiçbir şey O'nun varlığını sınırlamaz. Başka bir vacip olsaydı, her biri farklı varlıklara sahip olacak ve biri diğerinin varlığından yoksun olacaktı. Bu nedenle, varlıkları sınırlı olacak ve her iki tanrı da kompozisyonların en kötüsü olan varoluş ve yokluktan oluşacaktı. Yaratılmışların ise sınırlı varoluşu ve Tanrı'nın sınırsız varlığı herhangi bir paralelliğe yer bırakmadığı için hiçbir mumkin al-wujud (koşullu varlık) Tanrı'ya paralel olamaz.
1-3-4 harika
Satanizm hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kankam özellikle 4 numaralı argumanini beğendim lakin birden fazla tanri olunca neden kaos olsun ki? Bu düşünceler Tanrıyı hayır benim dediğim gibi olacak deyip ağlayan küçük bir kız çocuğuna benzetmez mi? Her şeyin bir en iyi seviyesi vardır birden fazla olan Tanrılar hep o en iyisini takdir eder mantıken çünkü akıllı olmak zorundalar. E burada neden bir uyumsuzluk meydana gelsin?
@@mertuzun3965 Kardeş, güzel bir soru.
Haşa birden fazla tanrı olsaydı, ya bir fiili ikisi de irade etmek isteyecekti ya da biri isteyip öteki istemeyecekti. Eğer bu fiil iyi ise zaten çekimser kalmak seçeneği eleniyor. Şimdi bu fiili ikisinden biri istemiyorsa, daha önce yazdığım gibi kaos çıkıyor. Peki senin dediğin gibi her ikisi de bu fiili veya yaratılması istenen şeyi istiyorsa kaos çıkar mı ? Bu noktada kaos çıkmaz ama dolaylı olarak sen yine tek bir tanrı sonucuna ulaşmış olursun. Sürekli aynı şeyleri isteyen ve yapan bir sürü tanrı aslında, tek tanrı olmuş olur. Çünkü fiillerinde ve zatlarında bir farklılık yoksa biz bunlar arasında nasıl çokluktan söz edeceğiz ? Dersen ki ikisi de aynı şeyi ister ama gücü yeten o fiili gerçekleştirir, o zamanda bu tanrılara eksiklik atfetmemiz gerekir. Eee eksik olan tanrılar neyin iyi olup olmadığı noktasında yine uzlaşamaz bu da yine kaosa götürür ki Yunan mitolojisindeki birbirleriyle savaşan tanrılar bu eksik tanrı anlayışından doğuyor.
Kısaca , fiiller birebir aynı olduğunda çokluk olmaz. İki insandan söz edebiliyorsak, uzayda hiç bir zaman aynı fiilleri aynı anda yapamayacaklarındandır. Örneğin, senin vücudundaki atomlarının uzaydaki konumları ile benimkileri aynı anda aynı yerde olabilseler ki bu mümkün değil biz iki kişi değil tek bir kişi olmuş oluruz. Yani mutlak uyumluluk ancak teklik ile mümkün olur. Zaten tanrının mükemmel oluşu da bu teklikten gelir.
@@mertuzun3965 Kardeş , güzel bir soru sormuşsun. Haşa birden fazla tanrı olsaydı, ya bir fiili ikisi de irade etmek isteyecekti ya da biri isteyip öteki istemeyecekti. Çekimser kalma seçeneğini söylemiyorum bile çünkü iyi olan şeyde çekimser kalmak da olmaz. Şimdi bu fiili ikisinden biri istemiyorsa, daha önce yazdığım gibi kaos çıkıyor.
Peki senin dediğin gibi her ikisi de bu fiili veya yaratılması istenen şeyi istiyorsa kaos çıkar mı ?
Bu noktada kaos çıkmaz ama dolaylı olarak sen yine tek bir tanrı sonucuna ulaşmış olursun. Sürekli aynı şeyleri isteyen ve yapan bir sürü tanrı aslında, tek tanrı olmuş olur. Çünkü fiillerinde ve zatlarında bir farklılık yoksa biz bunlar arasında nasıl çokluktan söz edeceğiz ? Dersen ki ikisi de aynı şeyi ister ama gücü yeten o fiili gerçekleştirir, o zamanda bu tanrılara eksiklik atfetmemiz gerekir. Eee eksik olan tanrılar neyin iyi olup olmadığı noktasında yine uzlaşamaz bu da yine kaosa götürür ki Yunan mitolojisindeki birbirleriyle savaşan tanrılar bu eksik tanrı anlayışından doğuyor. Kısaca , fiiller birebir aynı olduğunda çokluk olmaz. İki insandan söz edebiliyorsak, uzayda hiç bir zaman aynı fiilleri aynı anda yapamayacaklarındandır.
Örneğin, senin vücudundaki atomlarının uzaydaki konumları ile benimkileri aynı anda aynı yerde olabilseler ki bu mümkün değil biz iki kişi değil tek bir kişi olmuş oluruz. Yani mutlak uyumluluk ancak teklik ile mümkün olur. Zaten tanrının mükemmel oluşu da bu teklikten gelir.
Birden çok kudretli tanrıya aralarında muhteşem uyum var diyerek kapı açabiliriz.
İslamın tanrısının her şeyi bilen ve sonsuz kudretli olması da içinde bir sürü çelişki yaratıyor, mesela bu tanrı kendi yarattığı evrimin oluşumunu kuran'da bilimle çelişen şekilde anlatıyor. Yahudi kavmini zamanında kayırdığını sonra onlara yüz çevirdiğini söylüyor, yıldızları şeytanlara atılan taşlar sanıyor, Güneş'in, Dünya'nın ve Ay'ın ne olduğunu bilmediği gibi onları nasıl hareket ettiğini bile bilmiyor.
Evrim ile çelişen bir şey yok, evrim ile uyum içerisinde olabilir. yahudi kavmini kayırdığını söylemiyor, göktaşları şeytanlara atılan taşlardır zaten, gezegenlerin ve Güneş’in ne olduğunu biliyor ve nasıl hareket ettiğini de biliyor. Bir sürü yanlışın var. Ayrıca konu da bu değil. Muhteşem uyum olması önemli değil, birden fazla Tanrı var diyelim (ki bu imkansız) biri aralarında en güçlü olmak zorunda, eğer zaten birisi daha güçsüzse o Tanrı olamaz.
@@Mr.Nobody-. neden biri daha güçlü olmak zorunda? Ben bu sorunu muhteşem uyumlu diyerek çözüyorum. Kuran okumadığınız belli, Allah, yahudi kavmini kayırdığını söylüyor ama sonra yüz çevirdiğini belirtiyor. Kuran'da, evrenin, dünyanın oluşumu fantastik ve bildiklerimizle çelişen şeyler. Hiç de her şeyi bilen, her şeye gücü yeten bir tanrının yapacağı şeyler değil.
allah ve yahve aynı cunku
@neveah66.6 sen Kuran'da hiç Yahve adını duydun mu? Allah kendi adını mı unuttu? Yahudi kavmine beni bu adla anacaksınız dediğinde yalan mı söyledi? Al sana bir tutarsızlık daha.
Occam'ın usturasını çıkardı ve vurdu masaya. Helal olsun :)
Siz burada kralları anlatıyorsunuz, bir ülkede iki kral olmaz. Allah eşittir Kral.
senin açıklaman daha tatmin edici geldi bana
@@erenyildirim4268 bravo , kutlarım.. . Tanrı güçlü bir insandır veya tam tersi güçlü bir insan tanrıdır. Mitolojideki tanrılara bak, hep bu dünyada olanların yansıması..Tarih boyunca Mısır firavunları , krallar , imparatorlar hep buna örnek.. artık bugün bilim ve demokrasiyle azalmıştır bu durum, buna paralel din de iyice zayıflamıştır özellikle Avrupa. Avrupa'da güçlü insan yoktur, eşitlik vardır , bu nedenle din ve tanrı düşüncesi de iyice soluklaşmıştır. Ben Akad Kralı Sargon tanrının oğlu, aynen böyle der.
Allah razi olsun
Keşke tanrıyı görebilsek😢😢😢😢
Yine çok güzel bir paylaşım olmuş 👍💭
Peki sorum şu: Noksan sıfatlardan münezzeh ve görevleri farklı birden çok tanrı olamaz mı? (Mesela bir tanrı yaşamla diğer tanrı ölümle veya daha çok tanrı olduğunu varsayarsak her biri başka kanunlarla yükümlü olabilir mi?)
Farklı fonksiyonları yerine getirme kudretinde olmazsa buda tanrı için noksandır. Kudreti varsa ama yinede farkı fonksiyonu yerine getiren başka bir tanrı varsa burdada hikmetsiz bir iş olmuş olur. Yine bir noksan olmuş olur.
@@halachtv teşekkür ederim
@@ertugrulkaya3867 rica ederim kardeşim
Kürtajı etik açısından inceler misiniz
Arkadaşlar özür dilerim, Fakat Enis hoca cevap verene kadar bunu yayınlamaya devam edeceğim.
Adım Mustafa Kurdoğlu,
Elektrik Mühendisiyim (55 yaşındayım). Konuyu 3 senedir çok yoğun bir şekilde araştırıyorum ve bir kitap yazdım. Konu çok ciddi ve derindir.
Ben şuan için Senegal'de yim, çalışıyorum. Burada konuyu üniversitelere götürmeyi planlıyorum.
Maalesef Türkiye'deki üniversiteler ilgilenmiyorlar, (İlahiyat fakülteleri, Matematik, Bilgisayar mühendislik fakülteleri) onların yapacak çok daha önemli işleri var?!!
Beni Lütfen Edip Yüksel ve onu takip eden 19'cu takımı ile aynı kefeye koymayın ve karıştırmayın. Okuyucudan özellikle rica ediyorum. Lütfen. Bu ön yargıdan lütfen kendinizi kurtarın.
Çok kuvvetli dediğim argümanın tamamını bu satırlarda vermem mümkün değil, merak edenler mail adresim vasıtasıyla benimle temas kursun.
Tanıyan, bilen, gücü yeten Allah rızası için Konuyu Enis hocaya ulaştırsın. Benim gücüm yetmedi. (Konuyu tanıtmada çok başarısız olduğumu kabul ediyorum)
Argümanın gücü, insanlığın bugünkü ve gelecekteki teknolojiyle yapamayacağı bir şey olmasından kaynaklanıyor.
Bu yapı hiç bir yorum olmadan direkt Kur'an dan alınıyor.
Kur'an'ın insanlar tarafından bir benzerinin getirilemeyeceğinin bilimsel (matematiksel) ispatıdır. Detayları sonra konuşabiliriz.
Şimdi olayın özüne gelelim.
Ön açıklama: Bugünün teknolojisi bize bir metnin değiştirilmesinin veya benzerinin üretilmesinin engellenmesi için kriptolojiyi kullanabileceğimizi göstermiştir.
Kur'an'da Allah açıkça;
Kur'an'ın değiştirilemeyeceğini ve bir benzerinin üretilemeyeceğini beyan etmiştir.
15 - Hicr Suresi - Ayet 9 - Şüphesiz o Zikr'i (Kur’ân'ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz.
17 - İsra Suresi - Ayet 88 - De ki: "Andolsun, insanlar ve cinler bu Kur’ân'ın bir benzerini getirmek üzere toplansalar ve birbirlerine de destek olsalar, yine onun benzerini getiremezler."
Dolayısıyla, Kur'an metni içinde kriptolojik bir yapı aramamız gayet mantıklıdır.
Bu kriptolojik yapı bulunmuştur, Fakat aynı zamanda uzman kişilerin konuya uzak durmaları sebebiyle, amatörlerin elinde, konu maalesef oyuncak olmuş, suistimal edilmiştir.
Ben bu konuyu, bir uzman olarak (Ben elektrik mühendisiyim, uzmanlık alanım otomasyon, aynı zamanda Toronto üniversitesi IT bölümü diplomam var) ele aldım
ve dünyanın bugüne kadar Kur'an ile ilgili bilmediği çok önemli olguları ortaya çıkardım. En önemlisi Kur'an'ın bir benzerinin insanlar tarafından üretilemeyeceğini Matematik olarak ispatladım.
Bu matematiksel yapı zincir halkaları gibi birbirine bağlı matematiksel denkliklerden oluşur. Her matematiksel denkliğin bir olasılık değeri vardır. Bu olasılıklar birbirlerine bağlanarak uzadıkça olasılık değeri düşer ve düşmeye devam eder, sonu yoktur, gittikçe daha derinleşir.
Örnek olarak verelim:
1. grup denklikler: 8 adet denklik olduğunu gördüm, olasılık değeri : 1 / 29.800.068.666 29,8 Milyar'da 1 ihtimaldir.
2. grup denklikler: 2 adet denklik var, olasılık değeri : 1 / 36.100 36 bin'de 1 ihtimaldir. Toplam Olasılık değeri: 1 / 1.075.782.478.866.670 1 Katrilyon'da 1 ihtimaldir.
3. grup denklikler: 1 adet denklik var, olasılık değeri : 1 / 1.000.000.000 (yaklaşık, çok daha derin olma ihtimali var)) 1 Milyar'da 1 ihtimaldir. Toplam Olasılık değeri: 1 / 1.10+24 1 Septilyon'da 1 ihtimaldir.
4. grup denklikler: 1 adet denklik var, olasılık değeri : 1 / 1.000.000.000 (Yaklaşık, çok daha derin olma ihtimali var) 1 Milyar'da 1 ihtimaldir. Toplam Olasılık değeri: 1 / 1.10+33
Bu şekilde gidiyor. Bugüne kadar 35 adet bir birine bağlı denklik buldum, araştırılırsa, çok ama çok daha fazlası da bulunabilir.
Benim bulduğum denkliklerin toplam olasılık değerinin yaklaşık olarak 10 üzeri + 90 'da bir olduğunu tahmin ediyorum. (Çünkü olasılık değerini bile hesaplayamıyorum.)
3. grup olan denkliği örnek olarak veriyorum. Bu denkliği bende yaparım diyen varsa özellikle (Mutlaka) görüşelim.
Elinizde domino taşları olduğunu düşünün, bu taşlar iki gruptan oluşuyor. Bir grupta, taşların üstünde 40 sayısı yazıyor ve 1855 tane taş var, diğer gruptaki taşların üstünde 8 sayısı yazıyor ve 292 tane taş var. Toplam 2147 (1855 + 292) tane domino taşı var elinizde.
Bu taşları arka arkaya dizmenizi ve büyük, bir hayli büyük bir sayı, 4002 basamaklı bir sayı oluşturmanızı ve bu sayının da 19'a tam bölünmesini istiyoruz.
Devamı aşağıdaki yorumda;
Devami?
3-cü argumanınızla alakalı bir sorum var. Televizyon örneyi üzerinden düşünürsek, bahsettiğiniz iki ilahın her birine ait kendi televizyonları olmaması için felsefi bir gerekçe varmı. Yani haşa 2 ilah ve her birisinin kendisine ait yasaların, kendilerine ait varlıkların bulunduğu evren, ve ya varoluş biçimi olabilir mi?
p.s. ben Allahın tek olduğuna iman etmiş bir müslümanım çok şükür, sadece bazı şeyleri anlamakda zorlanıyorum.
p.s.s. içerik için çok teşekkür ederim, videolarınız kafamdakı bir çok soruya ışık tuttu.
Biri çıkar İki yada daha fazla tanrı mümkün. Her birinin kendi evreni olur. . Aynı mekan ve evrene hükmetmeleri gerekmez der.
Bu soruya verilebilecek kısa bir cevabı şudur. Soyut tanrı olamaz. Soyut tanrı olursa o zaman sonsuz sayıda tanrının olması da muhtemeldir. Çünkü onları sınırlayacak bir durum olmaz. Ama tanrı şey' olmalı. Cisim anlamında "şey" değil. Yani idrak edilemezse de bir vücuda sahip olmalı. Kendisine vardır diyebileceğimiz bir künhe sahip olmalı yani. Bu durumda iki tanrı olması imkansızlaşır. Çünkü her bir tanrının varlığı/vücudu bir diğerini sınırlayıp bir mekana hapsedeceği için ve sınırlanmış, mekana hapsedilmiş bir tanrı kusurlu ve eksik ve tam hakimiyet sahibi olamayacağı için iki yada daha fazla tanrı olamaz.
ilk başta kesinlik belirterek SOYUT TANRI OLAMAZ dedin sonrada SONSUZ TANRI OLMA OLASILIĞI MUHTEMELDİR dedin yani tek tanrıda olabilir.kendinle çelişiyorsun
@@Sokrates-01 okuduğunu anlamaya çalış.
Vücuda sahip olmalıdan kastı anlayamadım. Tam hakimiyet sahibi bir Tanrı neden olmasın ayrıca? Birisi tam kudret sahibidir, diğeri değildir.
@@kayrayarar bizden ayrı olarak tasavvur ettiğin Tanrı dedigin varlık bir şahsiyete sahip. Bu durumda kendine münhasır bir varlığı/vücudu olmalı . Allah'ın zati sıfatlarına bak.
@@protestateinsan9334 Sen kafandaki Tanrı konseptine göre yorum yapıyorsun.
Zaten Kuranın her mucizesi ve Peygamberimizin(sallallahu aleyhi ve sellem) peygamberliğinin delilleri de aynı zamanda Allah'ın birliğine delildir.
There is only one lord of the ring, only one who can bend it to his will 👑💪🏻
ilk delil diğerlerinden daha güçlü. tanrıların ne düşüneceğini ne isteyeceğini nereden bileceğiz her tanrı kendi evreninden sorumlu olabilir belki birbirlerine karışmazlar
Zamansızlık mekansızlık birdir birden zamanlık mekansızlık olamaz o yüzden Allah birdir
videoların devamı hep gelmeli :)
Ateistleri kudurtmaya devam ;)ağzınıza sağlık hocam.
Gerçekten amaç kudurtmak değil.. hakikati görmek belki bizim gördüklerimizi onlar görmüyordur
Önemli olan iki tarafında birbirini anlayabilmesi
Hocam Kur'an da geçen "7 gök " den ne anlamalıyız
Tam emin olmamakla birlikte bence bu ifade çokluğu ifade etmekte.
Bizde 7'den 70'e diye bir deyim vardır. Onun gibi bir anlamı ifade edebilir.
Tabi bu dediklerim yanlış olabilir.
Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olanlardan bilgi almak gerek.
Allah rn doğrusunu bilir.
Hocam çoklu evrenlerin varlığınin Allah'in varlığı ile celismedigiyle ilgili detaylı bir aciklama yapabilir misiniz?
th-cam.com/video/os50WNFdvbg/w-d-xo.html
İnceledi :)
Hocam su sekilde dusunebilir miyiz ? sayilar aslinda birer sifattirlar. Biz birseylerin bir araya gelmesine bir isim koyariz sonra onu sayiyla sifatlariz. Mesela 5 hic bir sey ifade etmez. Ama bardaktaki suyu dusunup 5 bardak su diyebiliriz veya 5 damla su veya 5 adet su molekulu veya daha da asagiya inebiriz. Insan zihni sonsuza kadar indirebilir. Bir seyi sayiyla sifatlayabilmek icin bir madde olmasi gerekir. 5 adet su bardaginin yan yana olursa burda 5 bardak diyebiliriz. Ancak ayni yerde ayni anda bulunma ozelligi olsa ve bu bes bardagi ayni anda ayni yere koysak 5 bardaktan bahsedemeyiz. Yani sayinin var olmasi mekan ve zamanla alakali bir seydir. Bir örnek vereyim. Bir cismin golgesini bir yere dusurelim. Dusen golge yerde sadece iki boyutu olur. Sonra ayni yere ayni anda bir baska cismin golgesini dusurelim. Ne olur yine tek gökge. Tekrar baska golge dusurelim yine ayni. Sonsuz tane golge yapabilsek ayni anda yine elimize tek gölge olacak. Bunu dusunerek 2 boyuttan tek boyuta dusurelim oyle varsayalim bir tek boyutlu cizgi olsun. Sonsuz tane tek boyutlu cizgi ne yapacaktir Yine bir cizgi. Simdi bu tek boyutlu cizgiyi de tek boyuttan kurtarip boyutsuz yapalim ve bu boyutsuz olan seyden sonsuz tane yapalim ne elde ederiz diger ikisi gibi yine bir. Yani bizim tanri birdirden kastimiz cüzlerden meydana gelmez ve katlanamaz iste tamda dedigim sekilde dusunsek yani biz golgenin kalinligini yariya dusursek onda biri milyonda birine dusursek yine ayni seyi elde ederiz. Tam tersi katlasak binlerce milyonlarca koysak yine ayni seyi yani biri elde ederiz. Bunun gibi birden fazla tanri demek yine bir demek, On tanri demek bir demek, Sonsuz tanri yine bir tanri demek degil midir?
Gerçekten çok mantıklı nerden buldun bu argümanı kaynak verebilirmisin?
@ArdaÖzkan-b3r hz Allah in ayan veya araz olmadığı cuzlerden olusmadigi bütün kelam kitaplarında yazar. Diğer kısmını kendi düşüncelerim illa hatalar vardır hocaya yazdım ama cevap gelmedi.
@@smnkyl eyw kral
herşeye gücü yeten bir varlık düşünün herşeye. bundan 2 tane olması çok mantıksız olurdu sebebini açıklayamıyorum ama mantıksız olurdu
Hz. Nuhun ve eski insanların uzun yaşamaları moleküler saat bilgileriyle çelişir mi hocam ne düşünüyorsunuz
Hz. Nuh konusunda Mehmet Okuyan bana haklı geliyor ya, dinle bakayım gerçekçi gelecek mi?
Eski insanların uzun yaşadığı palavra tostum.Bu tür konuları sormak ve kendini tatmin etmek istiyorsan cübbeli Ahmet gibi kişilere sor.
Hocam ,tanri yi anttopoformik tanrı anlayışı çerçevesinde tanımladınız ama olmadi, herşeye kadir varlık birbiri ne çelişik karar beklenemez zaten
Hocam akılla delillendirilebilen herşey yüzde 100 kesin gerçekmidir? Mesela Allahın varlığı gibi ya da 2 3 tane tanrı olduğu gibi bunlar yüzde 100 gerçek kesin olabilirmi bunlardan biri
Selamun aleyküm.
Ve Aleyküm Selam, Hayırlı Cumalar kardeşim :)
Allah razı olsun beyler. :))
Hocam size bir soru sormak istiyorum: tanrının tekliğini veya çokluğunu evrene bakarak anlayabiliriz diyorsunuz eyvallah ama tanrının sayısı hakkında yorum yapmak ne kadar akla mantığa sığar sonuçta sonsuz kudreti olan birşeyin sayısı hakkında yorum yapmak ne kadar mümkün?
@Tavşancık seni tanıyor muyum
@Tavşancık 2 sene önce yazmıştım. Ama yazdığımdan anladığım kadarıyla yazıyım. Sayıları biz fiziksel düzlemdeki algımızla algılayabiliriz 5 tane kaleme 5 dememizin fiziksel düzlemde olmaları ve sayılabilir olmaları. Felsefi olarak da tanrı fiziksel düzlemden bağımsız olarak kabul edilir. Yani birden fazla demen biraz imkansız oluyor.
@Tavşancık evet
@Tavşancık insan gibi düşünme
Abi zinanın cezası ile ilglili bir video hazırlasan olurmu bide seriatta el kesmeler oluyormuş bu benim kafamı çok kurcalıyor bunun ile ilgili bir video hazırlasan olurmu
Kardeşim direkt Kuranda yazıyor bu cezaların olduğu. Bu konuyla ilgili videoya ne gerek var ki? istersen maide süresini açıp okuyabilirsin. Tabii ki bu suçların cezasının uygulanması için bir sürü şart var. Hırsızlık yapan kişi ihtiyaçtan veya zorunluluktan çaldıysa eli kesilmez. Bir miktarın altında çaldıysa eli kesilmez şahitler olmalı falan filan. Zina da ise şöyle oluyor(cezası 100 veya 80 sopa olması lazım). 2 evli olmayan insan birbiriyle ilişkiye girerse bunu açık gören şahitler olması lazım veya kendilerinin itiraf etmesi lazım. Ama günahı açmak yerine gizleyip tövbe etmek daha doğru diye biliyorum. Bu cezaların uygulanması için bir sürü şart var. Zaten çok az uygulanmış cezalar bunlar çünkü millet korkuyor. Bu zamandaki "evladim kapıyı 2 kez kilitle sürgüyü çek şunu yap bunu yap" gibi şeylerin soylendiginide hiç sanmıyorum :) Zaten Hz Muhammed(sav) "hakimin(had cezası verirken, yani bu tarz cezalar) affetme de hata yapması, ceza vermede hata yapmasından daha hayırlıdır" gibi bir sözü var. Bu konu için instagramda "delillerle islam" sayfasına bakabilirsin. Belki hatam olmuştur eğer olduysa affola.
@@furkan-zn1wb mesela 2 tane insan var bunlar sokakta birbirlerine sarılıyorlar bunlara kırbaç cezası varmı
@@henryhazlitt9016 Tabii ki hayır :D
@@henryhazlitt9016 Ayette zinaya yaklasilmamasi söyleniyor. Çünkü yaklaşırsan meyl edersin. Meyl edersen sıkıntıya düşersin. O yüzden sen zinaya ne kadar yaklaşmazdan Allaha karşı hurmetini göstermiş olursun. Mesela bir baba düşün 2 oğlu var. Babaları "ben dışarı çıkıyorum. Bu oda da bana annemden kalan bir vazo var. Onu sakın kırmayın" diyor. Çocuklardan biri odaya giriyor ama kırmamaya dikkat ediyor. Oteki "ayy şimdi yanlışlıkla masaya çarpar düşürürüm babamın sözünü yere düşürürüm" diye düşünüp odaya girmiyor. Hangisinin hürmeti babasına daha fazla? Tabii ki son söylediğim çocuk. Böyle de sen zinaya ne kadar yaklasmazsan o senin Allaha hurmetindendir. Yaklaşman doğru değil. Ama zinayı bizzat işlemek gibi de değil.
@@anarhacizada Bu sayfayı attigin için teşekkür ederim. Aklıma gelmemiş. Gerçekten çok güzel bu sayfada
İyilik ve kötülük var. En az 2 tanrı olması muhtemel değilmi? Bir tanrı neden böyle varlıklar yaratıp iyiyi bulmaya çalışsın ki.
Bu konuda tam emin değilim ama şöyle bir cevap var: Allah isimlerinin ortaya çıkması için bizi yarattı yani örneğin Allah merhametlidir ve bu merhametini açığa çıkarmak için o merhametini gösterebileceği canlılar yaratmıştır gibi dediğim gibi tam emin değilim bu konuda ama mantıklı gelmiyor da değil
Dört temel kuvveti birleştiren bir teori bulunamazsa dört farklı Tanrı vardır diyebilir miyiz? Düşünce deneyinde birden fazla ilahın tercihlerine göre farklı evrenlerin oluşup bunun üzerinden devam etmesi mümkün müdür? Yoksa kadir sıfatını taşıyan bir ilahın tüm evrenlerin mi hakimi olması gerekir?
Dört temel kuvvet ?
Kütle Çekim, Manyetik, Zayıf Nükleer ve Güçlü Nükleer Kuvvet
Diyemeyiz
Yukarıdaki Yorumun devamı:
Kur'an'dan aldığım yapı, bu sayıyı oluşturuyor ve 19'a tam olarak bölündüğünü görüyoruz.
Buyurun buradan başlayabilirsiniz olayı anlamaya, denemeye.
Biraz ciddi düşündüğünüzde, gerçekten aciz kaldığınızı rahatlıkla anlayacaksınız. Elimizdeki hesap makineleri 15 basamaklı sayıları işleyebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir.
Dolayısıyla 4002 basamaklı bir sayıyı elinizdeki güncel kullandığınız hesap makineleriyle bölemezsiniz. Yardımcı olmak maksadıyla size büyük sayıları böleceğiniz bir web adresi veriyorum.
Bu adreste büyük sayıları rahatlıkla bölebilirsiniz.
goodcalculators.com/big-number-calculator/
Dünyada ilk defa İnternete yayınlana bilgidir. (19.08.2020)
Kur'an'dan alarak oluşturulan ve 19'a tam olarak bölünen sayıyı burada paylaşıyorum. Benzerini bende yapabilirim diyen ile mutlaka görüşelim.
Aşağıda verdiğim büyük sayının 19'a tam olarak, kalansız bölünebildiğini verdiğim web sayfasındaki bölme işlemini kullanarak teyit edebilirsiniz.
Sayının üstüne çift sol tık yapınız ve kopyalayınız, goodcalculators.com/big-number-calculator/ adresindeki web sayfasına geçiniz ilgili kutucuğa yapıştırarak devam ediniz.
(Orada Mod işlemini kullanırsanız denkliğin 0 (sıfır) olduğunu göreceksiniz, bu sonuç sayının 19'a tam olarak, kalansız bölündüğünü gösterecektir.)
408408408404040404040404088404040404088408404088404088840404040840404084040404084040404084040404084040404040404040408404084040840404040404040408404040404040404040404040840404040840408404040408404040408404040404040404040404040404040404040404040840408404040840404040404040404040840404040404040404040404040404040404040404040404040404040840408404040404040404040404040404040404040404040404040408404040404040404040408404040404040404040840404040404084040408404040404040404040404084040404040840408404040408404040404040404040408404040404040404040888404040404040404040404040408404040404040404040408404040840404040404084084040404040404040404040404040404040404040404040404040840404040404040884040404040404040404040404088404040840404084040404040404040404040408404040404040408408404040404040404040404040408404040408404040408404040404040404084084084040840840404040404040404084040404040840408404040404040840404040404040404040404084040404088404040404040404040404040408404040404040840840840840404040840404040408408404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040840404040404040404040404040408404040404040404040404040408404084040404040408408408404040404040840408404040840404088840404040840404040404040404040408404040408408408404040404040404040404040404040408408404040404040404040404040404040404040404040404040840404040404040404040408404040404040404040404040404040840404084040404040408404040404040404040404040404040840840404040404084084084084084084040404040404040884040408404084040408404084040404084084040404040404084040404084040404040404040404040404040404040408840404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040408404040840408408404040840404040404040840404088408404040404040404040404040404040404040404040840404040408404040884040408884040404040408404040404040840840404040404040404040404040404040404040404040840840404040404084040404084040404084040404040404040404040404040884040404040404040840404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084084084040404040404040404040404040408408840840884040404040404040404040404040840840840404040840408404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084040404040404040408404084040404040840404040840404084040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084084040408840404040840840404040840408404040404084084040404040404084040840404084040840404040404040404040404040404040404040404084040404040404084040404040404040840404040404084040404040404040404084040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084040404040840404040404040404040404040408404040404084084040404040404040404040404040404040404040404040408408404040404040840404040840840404084040408404040404040404040408404040404040408404040408408408404040404084040404084040404040404040408404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404040404084040404040404040404040404040404040404040404040404040404084040404040404040404040404040404040840404040404040404040408408404040404084040840404084040404040404040404040404084040404084040404040404040840840840408404040404040404040404040840840884040404040404040404040404040404040404040404040404040840404040404040404040404040404040840404084040404040404040404040404040404040404040404040404040408404040884040408408404040404084040840404040404040404040840840404040404040408404084040404040404040404040404040404040404040404040840404040404084040840404040404040404040840404040840404040840404040404040404040404040404040408404040840404040840408408408404084040404040840404040404040404040404040404040404040404040404040840404084040840404040404040840404040404040840404040404040404040404040404040404040840404040840404040884040884040840840404088404040408404040840404040840840404040404040404040404040404040404084040404040408404040840404040404040404040404040404040404040408404040840404040404040404040404040404040404040884040408404040404040404040404084040404040404040404084040404040404040404040404040404040840408404040404040404040404040 ≡ 0 (mod 19)
Bu sayının Kur'an ile alakası nedir, nereden çıkıyor bu sayı, Kur'an'ın kriptolojisi ile ne ilgisi var, Kur'an'ı temsil edebilir mi?... v.s. sorulara daha geniş bir platformda cevap vermem mümkündür. Hepsinin cevabı çok net ve bilimseldir. Yoruma dayalı değildir. Kişiye göre değişebilecek durumu yoktur. Herkesin kabul edebileceği bir netliğe sahiptir.
Kur’ân’ın meydan okuması işte budur, böyledir, kesinlikle çok ciddi bir iddiadır.
Kur’ân matematiği kullanarak meydan okumaktadır.
Bende yapabilirim diyen öne çıksın ?!!
Bütün insanlığa meydan okuyorum.
Kur'an'daki ortaya çıkardığım matematiksel denklikleri sağlayan sayıları (Kodlamayı) bulamazsınız ve Kur'an'ın metninde bulunan bu kriptolojik yapıyı yapamazsınız,
Kur'an'ı değiştiremezsiniz ve bir benzerini getiremezsiniz.
Sonuç olarak; El-Azim olan Allah doğruyu söyledi.
15 - Hicr Suresi - Ayet 9 - Şüphesiz o Zikr'i (Kur’ân'ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz.
17 - İsra Suresi - Ayet 88 - De ki: "Andolsun, insanlar ve cinler bu Kur’ân'ın bir benzerini getirmek üzere toplansalar ve birbirlerine de destek olsalar, yine onun benzerini getiremezler."
Argümanlar Tanrı'nın her şeye kadir olduğu varsayımı ile kurulmuş ama politeist dinlerdeki anlatılarda genellikle Tanrılar her şeye kadir olarak tasvir edilmiyor sanırım. Hatta politeist dinlere kadar gitmeye gerek yok, Tevrat'ta da her şeye kadir bir Tanrı tasviri yok.
Bir tanrının her şeye gücü yetebilir belki ama diğer tanrıların gücü her şeye yetmeyebilir. Bunu çürütmek imkansız gibi. Çok tanrıcılık hâlâ mümkün gözüküyor bence. Sadece Tanrıyı nasıl tanımladığınıza bağlı.
Harika
abi çok güzel olmuş,elinize emeğinize sağlık ama benim aklıma bu konuya benzer takılan belki saçma bir soru var,benim şahsen günümüz teknolojisinin ve siri gibi robotların bu kadar gelişmiş olması ve insana çok benzemesi biraz aklımı karıştırıyor,bizden üstün bir varlık evreni insanların tasarladığı oyunlar gibi tasarlayıp bizi dinlerle deniyor olabilir mi ve bu islam a ters düşer mi,kabul ediyorum bu soru çok saçma ama aklımı çok karıştırıyor birisi bu soruma cevap verirse ciddi anlamda çok mutlu olurum,şu anda sanırsam aklıma tek takılan soru bu
Bulabildin mi benim de aklıma takılan tek soru bu belki Cebrail yalan söylüyor belki bu dini gönderen yaratıcı değildir falan gibi sorular haşa ben de cevabını arıyorum Allah’ın izniyle bulacaz
@@emircankzl10 size bu konuda sorunun saçmalığını sorgulamanı öneririm,ben o şekilde kurtuldum,başka türlü sorular hep türüyor,bu arada lütfen sorunun saçmalığı derken hakaret olarak algılamayın 😊
Tanrii bana yardım etmiyor ya
İyi de doğaları gereği birbirleriyle uyumlu olabilirler.
Birden fazlaysa nereye kadar uyumlu
Birbiriyle her konuda uyumlularsa bu zaten tek bir iradeleri olduğunu gösterir. Bu durumda senin tanrıların tek bir varlığın sıfatlarından öte şeyler değil. Birden fazla tanrı varsa mutlak bir şekilde kaos çıkar diye boşuna söylemiyorlar.
bu video disinda cogu video guzel, bu hic ikna edici degil, kullarin yaratilma sifatini Allahtan munezzeh tutabiliyoruz, ama iki veya daha cok Tanri olunca yaratilmislarin kurallarini isletiyoruz. zamandan munezzeh ve birbirleriyle ortak calisan veya isleri bolunmus Tanrilar neden olamiyor anlayamadim.
Kudretsiz olur, hikmetsiz olur bu da noksan yapar, tanrı noksan olmaz.
Hocam sizce Görünmezlik yüzüğü olan bir insanın tecavüz etmemesi cinayet işlememesi enayilik midir?
Bunu pek çok takipçisi olan bir ateist söylemişti siz ne düşünüyorsunuz?
Miamond mema aptalı
@med rose 10. Dk da başlıyor.
th-cam.com/video/zsLQU9_ij1A/w-d-xo.html
@med rose İnsana imkan verdiğiniz zaman kötülük yapmayacak insan yoktur. Bunu bilmiyorsanız ya psikoloji bilmiyorsunuz ya da yaşınız küçük. Gibi gibi büyük sapkın düşünceleri yayan ve kitlesini ergenler oluşturan binlerce kişinin takip ettiği biri bu şahsiyet.
Video 3.100 like almış adamın 102 bin takipćisi var.
@med rose Bu insanlara göz yummamak lazım. Yarın öbür gün bunun anlattıklarını uygulayacak insanlar var. 15 - 20 yaşındaki insanların beyinlerini yıkıyor. Bu videoyu kitlesi olan insanların eleştirmemesi göz yumması geleceğe ihanet.
@med rose tam linçlik söylemler bunlar. Herkes bu örnekle dalga geçmeye başlarsa zaten kitlesinin ergenler olduğu bir youtuber diremez. Görmeye görmeye normalleştiriyoruz. O ergen kitle bunun yanlış olacağını anlayacak yaşta değil. Dili değiştirmemiz lazım. Ciddiye almadan deli muamelesi göstererek dalga geçerek eleştirilebilinir bu konular. Çünkü saygıyla yaklasırsak saygı duyulabilir ve ikna edilmesi gereken bir konuymuş anlamı çıkar. Müslümanlar hep etikten kaybediyor. Ama ateistler müslüman kılığına girip yorumlarda müslüman taklidi yapıp algıları yönetirken biz buna bile susarsak artık kefen giyip ölümü bekleyelim daha iyi. Biraz da algıları biz yonetelim. Uslubunca hakkı neyse onu vererek yapalım ama yapalım artık.
Bence 3 tane Tanrı var
Hocam neden islamı seçtiniz
Ve kuran mucizeleri hakkinda bütünleştirici bir video gelse çok iyi olur
Tanrı'nın kadiri mutlak olması şart mı? Objektif bir Tanrı tanımı mümkün mü? Ya bu sözde ilahlar Yunan Mitolojisindeki uyum içinde çalışıyorlarsa? Bu sorulara cevap verir misiniz
Müslümanlar olarak "Allah kaldıramayacağı taş yaratabilir mi" sorusunu safsata olarak nitelendirip sorunun hatalı olduğunu söylüyoruz Ya politeistler de aynısını bizim için belirtirse ne cevap vereceğiz?
@@guzelnsan1328 Reis,Yunan mitolojisinde uyum icinde calismiyorlar surekli kavga ediyorlar....
@@hukukcu2443 Doğrudur peki düzgün bir görev taksimatı yapılmışsa ne olacak?
@@guzelnsan1328 Hocam,görevleri aralarinda paylaşmışsa o zaman sonsuz güçte bir tanri olmaz,bir tanri baska bir seye muhtac olamaz...
@@hukukcu2443 sonsuz güçte bir tanrı olmak zorunda mı
Hz. Muhammed hiç yaşamadı sonradan bu hikayeler uyduruldu diyen karmati arman kanalının iddiaları gibi iddialara cevap veren bi video yapar mısınız?
Oha harbimi
www.bilimveyaratilisagaci.com/2020/03/226-bizans-misir-cin-ve-ermeni-kaynaklarinda-hz-muhammed-ve-erken-islam/
Karmatiye cevap verek ;)
Merhaba ENİS BEY tam da bu konuyla ilgili size maille soru atmıştım fakat cevap vermediniz ve bu videoda da cevabını bulamadım. Soru şudur, Allah gıbı varlığı kendinde olan ezeli başka bir ilah neden olamaz? Kur'andaki tum tevhıd ile ilgili ayetler Allahın bu evrenın uzerınde tek tasarruf sahıbi oldugudur. Tamam bunda zerre kadar kuşku yok fakat sormak ıstedıgım ezeli iki ilah OLABİLİR her biri kendi varlık alanına hukmeder bırbırıne karışmaz ve boylece anlaşmazlıklar da cıkmaz. Hem sıızn dediğiniz gıbı ılah her seye gucu yetmek zorunda degıl. Ikı ezeli ilâh tan bırı diğerinden ustun olabilir bu ikisinin bişiler yaratıp hukumranlık surduremeyeceği anlamına gelmez. Bu soruyu Caner taslaman, suleymanıye vakfı, erhan aktaş, edip yuksel, emre dorman, zeki bayraktar ve risale sayfalarınına gonderdım bazıları hala cvp yazmamış bazıları benım ilgi alanıma girmez dedıler hayret ettim bir ilahıyatcı bunu diyebilir mı? Arkadaslar sizler de cevap verebilirsiniz bu bir meydana okuma degıldır beraberce düşünüp bu soruya farklı hem dını hem felsefi cevaplar getirelim
Tanrı kavramı soyut bir varlık ifade ettiği için bilinemez.Senin sormuş olduğun soruya kimse doğru bir cevap vermesi mümkün değil dostum.
Olasılık üzerinden ve kişinin kendi perspektifinden bir cevap alırsın ama bu doğru seni tatmin edermi?
Var olduğunu kabul edip düşündüğümüzde birden fazla olmasının önünde bir engel göremiyorum. Olabilir.
Offf bu iş zor dostum.
Mehmet kardeş dediğin gıbı eger salt akılla düşünürsek buna çözüm bulamayız. Hem zaten akıl buna benzer daha birçok konuda acız kalacaktır. Ancak içinde yasadıgımız evrenin ilahı bu konuda bize bişi verebilir bunu da vahiyle bıidirıyor
." Allah çocuk edinmemiştir; O'nunla beraber hiçbir tanrı yoktur. Öyle olsaydı her tanrı, kendi yarattığını sevk ve idare eder, onlardan biri diğerine üstün gelmeye çalışırdı. Allah, müşriklerin yakıştırdıkları sıfatlardan uzaktır."
(mumınun suresi, 91)
Bu ayette bunun olmadığını soyluyor Allah. Ve eger başka ilah olmuş olsaydı mutlaka anlaşmazlık cıkacagını da çıkarıyoruz ayetten.. Ya Allah her seyı vahiyle acıklamılş zaten kullarını rehbersiz bırakmamış elhamdülillah. E tabı İÇİNDE yasadıgın evrenin sahıbıne yanı Allaha ınanır guvenıyorsan bu gecerli.. Çünkü bunu kabul ETTİĞİn zaman gonderdıği mesajondaki tum bılgıleri dogru olur. Allah biz aciz insanlardn neden bişi saklasın? Yada neden yalan soylesın tum vahıyde dogrulugu, durüstlüğü tavsıye ettıgı halde? Yada Allah ıstese bu soruyu düşünemezdık de? Aslında sadece bundan bıle Allah a olan guvenım artıyor, aklımıza bu tur kapsıtedeki soruları sorma melekeyı verdıgı için Allahu Ekber! Ben konuyu çözdüm kolay gelsın
Bir başka ayette de hadıd suresinde Allah evvel ve ahirdir deniliyor yani ilk ve son. Evvel ilk demek başlangıcı olmayan sonsuz bir ilk olan şeyi düşün. Başka ilahlar olsa bile ondan sonra olmuş olacaklaarı için ne kadar ilahlık vasfına sahıp olabıılırler ki. Ve hem zaten sonsuz ilkten sonra gelen herhangi bır varlık Evvel olan ilaha baglı olur onun konntrolunde olur bu da da illa denilmez cunku melekleri de aynı şekılde düşünebilirsin Allah onlara da bırtakım yetkiler vermiş mesela. Lut kavmıne melekleri gonderıyır helâk için. Bu acıdan bakarsan meleklere bile tanrı denilebilir fakat işte tum bu varlıklar evvel olan sonsuz ilk olan Allaha bağlı olacagı için yıne sadece Allah var ollabılıyor
Hocam 4300 tane dinden İslamın tek doğru din olduğu ne kadar doğru?
th-cam.com/video/TSk0LxApZ4Y/w-d-xo.html
%100
4300 din arasından neden islam? Yaz youtubeye çıkar
Kral bence tek bitane tanrı yok birden fazla var
bencede gercekten
hocam birkac sorum var 1.İçinde bulunduğumuz sınırlı evrene imkanları kısıtlı dunyaya bakarak bunu yapanın mukemmel sınırsız ozellikleri oldugundan nasil emin olabiliriz ? 2.Böyle sinirsiz sonsuz ozelliklere sahip bir tanrinin peygamberle konuşması abes degil mi dahasi bir kitapta hükümler verip bu hukumlerin zamanla uygulanmasi zor hale gelmesi de abes degil mi ?
Hocam,zamanla neden zor hala gelsin ?
@@hukukcu2443 zina eden kadına 4 sahit araniyor mesela kamera kaydi olsa da mi 4 sahit aricaksin yoksa aramicak misin en basit ornek recmi el kesmeyi saymiyorum bile zaten ?
@@mehmetcan7989şahit bir olaya tanık olan demek değil mi yani bi insan kameradan görünce o olaya tanık olmuş olmuyor mu bence oluyor
Arkadaşlar, Enis Hoca doğru yolda ilerliyor. Yolu sorgulama yoludur. Bir gün nesnel gerçekliğe ulaşacaktır. Zaman alsa da. Ama şimdilik videolarda sorulara getirdiği açıklamalar zayıf ve yanlıştır.
Açıklamalarda yürütülen mantığın tam tersini yürüterek de aynı tarzda açıklamalar yapılabilir. Ben de Enis Hoca tarzında açıklamalar yapacağım :)
Occam'ın usturası ilkesi kısaca der ki, bir olayı açıklamada varsayımları gereksiz yere çoğaltmayın, basit olan açıklama muhtemelen en doğru olandır. Maalesef bu ilke felsefede kullanılsa bile bilimde bir geçerliliği yoktur. Bilim bize göstermiştir ki, evreni anlama yolunda getirdiğimiz açıklamalar gitgide karmaşıklaşmaktadır. Örneğin, üzüm keki de denen ilk atom modelinde, artı ve eksi yükler bir arada düşünülmüş, daha sonra çekirdeğin keşfiyle bu model çöpe atılmıştır. Bu sefer elektronlar, çekirdeğin etrafında dönen eksi yükler gibi düşünülmüştür. Tıpkı gezegenlerin güneş etrafında dönmesi gibi. Ama bu da kuantum fiziğinin keşfiyle geçerliliğini yitirmiştir. Elektronların, dönme hareketinden ziyade, belli anlarda belli konumlarda bulunma olasılığı hesaplanabilen parçacıklar olduğu görülmüştür. Daha sonraları sadece pozitif yüklerden oluştuğu düşünülen çekirdekte yüksüz parçacıklar da keşfedilmiştir. Daha da sonraları, çekirdekteki bu parçacıkların da kendi iç yapıları olduğu gözlemlenmiştir. Gördüğünüz gibi, ilk yapılan basit açıklama, doğru olmak zorunda değildir. Occam'ın usturası ilkesi, bir şeyi ispat etmek ve kanıtlamak için kullanılamaz.
Birden fazla tanrı olsaydı, evrende düzen olmazdı denilemez. Evrende dört temel fiziksel kuvvet vardır. Biri çıkıp diyebilir ki, bir kuvveti bir tanrı, başka bir kuvveti başka bir tanrı tasarladı, en sonunda bir başka tanrı da tüm kuvvetler arasındaki uyumu sağladı. Evren böyle ortaya çıktı. Antik Yunanlılar da tanrıları buna benzer şekilde, farklı olaylardan sorumlu insanüstü varlıklar olarak düşünmüşler. Tüm bu kuvvetler ileride birleştirilse de birleştirilmese de bu açıklama geçerli olacaktır. Şu an kütleçekimi ile diğer üç kuvvet birleştirilemiyor. Eğer hiçbir zaman birleştirilemezse, biri diyebilir ki, iki farklı tanrı, her biri kendi ölçeğinde geçerli ve diğerinden ayrı/bağımsız kuvvetleri yarattı. Biri küçük diğeri büyük ölçekte çalışıyor. Böyle açıklamalar da gayet doğal getirilebilir. Ayrıca, tanrıları, birbirleriyle anlaşamayan, sürekli çatışma ve bir güç mücadelesi içinde olan varlıklar olarak düşünmek, onları insani özelliklere sahip varlıklar yapar. Tanrılar böyle olmak zorunda değildir.
Tanrının herkes için aynı bir tanımı yoktur. Tanrı ihtiyacı, önceleri, insanların çevrelerinde gerçekleşen yağmur, fırtına, şimşek, kuraklık, deprem, sel, güneş tutulması gibi doğa olaylarını açıklamak için ortaya çıkmıştır. Bu inanç, toplumdan topluma farklılık gösterir. İlk toplumlar, tanrıdan ziyade iyi-kötü ruhlara inanırken, daha sonraları, tekli-çoklu tanrı inançları gelişmeye başlamıştır. Budizm gibi bazı inançlar ise, tanrılara gerek duymayıp içsel bir aydınlanmaya yönelmişlerdir. Günümüzde ise tanrı inancı, doğa olaylarını açıklamaktan ziyade, ben niye varım ve evren niye var gibi en temel varoluşsal soruları cevaplamak adına bazı insanlar tarafından sürdürülmektedir.. Tanrıda olması istenen tek özellik yaratıcı olmasıdır. Onun dışındaki tüm özellikler gereksizdir. (Ayrıca Occam'ın usturası ilkesi bunu gerektirmez mi :)) Tanrı sonsuz ve her şeye kadir olmak zorunda değildir. Biri çıkıp diyebilir ki, sonsuzluk ve mantık gibi kavramlarını yaratan da tanrıdır. Tanrı için bu kavramlar geçersizdir. O yüzden tanrı için mantıksal kavramları yürütmek bizi bir yere ulaştırmaz. Bir tanrı şunu yapmak istiyor. Diğer tanrı da tam aksini yapmak istiyor. İkisinden biri bunu yapamayacağı için aynı anda birden fazla tanrı olamaz dersek, tanrı kendinden büyük taş yaratabilir mi, yaratamazsa kadir değildir, yaratırsa en büyük değildir diyenlerden ne farkımız kalacak :) Ayrıca, biz insanlar olarak da gelecekte bilinçli simülasyonlar yaratabiliriz. Bu, ne bizim sonsuz, ne her şeye kadir, ne de tek kişi olduğumuzu gösterir :)
Siz ne yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben gece gündüz düşünüyorum.
Kanka müslüman mısın?
Merak işte
Bu videoyu izlediğimde açıklamalar mantıklı gelmişti ama sonradan aklıma şüpheler takıldı. Bu yorum aklıma gelen tüm şüpheleri içeriyor. Yoksa aklın yolu bir mi?
evrene hakim yasalar olmasi tek bir yasakoyucuya isaret edermi ki
Hocam ülkemizde israf haksızlık zulüm hadsafada bunlarada değinirmisin
med rose felsefeci siyasetle ilgili konuşamazmı ne garipsin
Silivri hiç hoşumuza gitmiyor dostum
Gerek yok....
olamezetto
Her şeye kadir ise bu tanrıların bilgisi de eşittir. Doğru olan hangi kanalı açmaksa onu tercih ederler çelişki olmamışta olabilir. Belirleyici etken karşıt hareketlerde bulunmaksa, mantık olarak çelişki olmazsa birden fazla olup olmadığını bilemeyiz. O halde şuan da uygulamada bi çelişki olmaması da tek Tanrı olmasına kanıt değildir. Tanrılar ortak hareket ediyor olabilir diyebiliriz.
Biri futbol biri basketbol izlemek istiyor.Burda dogru yoktur....
@@hukukcu2443 tanrı isteyemez isterse o onu aciz yapar
@@hukukcu2443 Bilgisi sonsuz olan 2 varlık aynı mantığa sahip 1 sonuçta birleşeceklerdir birinin başka bir şey diğerinin de başka bir şey isteme gibi bir olasılığı yoktur çünkü ikisinin de eşit derecede kudreti vardır
@med rose İnsan beyninin idrak edemeyeceği bir konu diyip bugün teistlerin bazı sorulara verdiği cevabı vereyim
@@Sokrates-01 isteyememesi asıl aciz yapar onu.
Yaratıcının olduğu kesinmiş gibi konuşuyorsun..:)))
Başlangıçta zaten bu ön kabulü yaparak yola çıktık, eğer olup olmadığını tartışırsak zaten bunu değil Tanrı’nın var olup olmadığı konusunu konuşmak gerekir.
@@harunner9903 .
Benim için önemli olan Allahın veyahut Tanrının varlığı değildir. Tanrı ve Allah üzerinden inşsa edilen dinlerin insanların, insanlığın değişimine vereceği cevaplardır..
@@harunner9903 İnsanlıgın degişimine İslâm Dini ,"Müceddid " ler ile cevap veriyor/verir.
@Ali Sayın eğer gerçekten Tanrı’nın varlığı ilgilendirmiyorsa din anlamı sadece temellendirilmemiş bir hayat tarzından ibaret olur. Lakin eğer Tanrı’nın varlığına bir kişi inanırsa( işte o zaman hayatını anlamlı bir şekilde temellendirebilir), ön yargılarını bir kenara bırakıp, Tanrı’dan yardım talep edip çabalarsa doğru yola ulaşmak için, o yolu bulur. Eğer günün sonunda bulmak istediğin şeyi bulamazsan en azından şu kısa ömürde hayatı anlamdırmak uğruna yapılan tek anlamlı sayılacak şey olur. bu senin perspektifinden islam olmak zorunda değil. Ben bunu tecrübe etmesem önermezdim. Hatırlıyorum da inanca dair tecrübelerimi iki ay boyunca intiharla yaşam arasındaki çizgiyi beni yaşama bağlayan tek ip inanabilmeme verdiğim ihtimaldi ki bugün doğru bir karar verdiğime inanıyorum. Yanlış anlaşılmasın ölüm o zamanlar benim için o kadar korkunç bir şey gelmiyordu kulağa hatta yaptığım hayat felsefesinde yaşamdaki mutsuzlukların ilacıydı.
Eğer istersen yardımcı dahi olabilirim, ama inanç başka bir kişinin başka bir insana müdahale edemeyeceği nadir şeylerden... bu yüzden tek yapabiliceğim istediğin cevapları önüne sunmak olur.
Doğru başlık Tanrı eğer olsa tek olabilir mi? Çünkü mantıklı olan her şey gibi çoğul olmasıdır.
srgs
Tanrı eyer Tek olsaydı Dünyada 4000 ,den fazla din olmazdı her din bir Tanrı anlamına geliyor demeki Tanrı Tek deyilmiş bence bu,da yetersiz
Yeryüzünde sekiz milyar insan var bu olay her kesin bir Dini Bir Tanrısı var anlamına geliyor şu dünyada hiç bir kimse kimsenin Dini,ni Tanrısını kabül etmek zorunda deyil her kesin
Dini,de Tanrısıda inancıda kendine.
biraz ontoloji oku belki böyle zırvalamazsın
@@YunusKULL hatırlatığın için Teşekür, sende Tanrı manrı işini bırak yatıtılmışlarla uğruşmak Tanrıyı buldum ,deyildir
Bütün isanlığın bulmak için sefer ber olduğu
Mutlak yaratıcıyı Arabul senin Tanrı dediklerin onun emrinde bir kasaba yönetecisi hükmündedir
Okey.
@@YunusKULL madem onteleji okumuşsun baya bilgilisin o zaman
Tanrı kuralarının kısır döngüsü içinde donüp durma çık çemberin dışına bütün bildiklerini bir kenara köy tarafsız bir düşünceyle araştırmanı yap
Binlerce yılık hep aynı makam aynı nakarat çalmakla
Sen onteleji okudun diye kendini büyük bir gizemli araştırmacı
Olarak kendin kabül etiremezsin
Haydi sen ezberlerine devam et, zil çaldı okul Açıldı
Ali okula gel,işte sizin bilginiz bukadar
Neyse biz size çalışmalarınıda
Kolay gelsin diyelim belki bir gün ,O büyük başarıya ulaşırsın
İyi günler hoça kalın.