Datorita efectului pronuntat de polaritate la vita de vie, un butuc nu prea merge sa fie condus pe mai multe niveluri pentru ca in timp nivelurile inferioare se degarnisesc. O solutie mai buna pentru conducerea vitei de vie pe bolta este formarea de mai multe etaje de productie dar cu un singur etaj pe fiecare vita. O astfel de proiectare poate fi vazuta aici: th-cam.com/video/rzcM62bLkZ8/w-d-xo.html
Asa sa fie! 🙂 In primul rand imi face placere si ma relaxeaza. Apoi sunt numeroase studii care au demonstrat ca gradinaritul e benefic pentru sanatatea psihica. Si cred ca timpul petrecut in natura ajuta si la sanatatea fizica...
Buna ziua La minutul 17:41 a-ți efectuat o taiere asupra unei coarde multi anuale. Din unghiul in care s-a făcut filmarea, este greu de estimat la ce distanta de punctul de inserție al corzii care este direcționată spre partea dreapta , s-a făcut tăierea. Important este ca tăierea sa se facă la o distanta dublu diametrului corzii care s-a tăiat. Daca coarda pe care a-ți tăiato avea aproximativ 30mm, atunci trebuie lăsat 60 mm din coarda veche si apoi facem tăierea. In acest mod , noi putem preveni influenta dăunătoare a ,,zonei de uscare,, asupra circuitului limfatic .Tăierile efectuate la o distanta mai mica de dublu diametrului corzii care se înlătură , afectează circuitul limfatic normal al vitei de vie, producând o strangulare si chiar o deviere a acestuia. La corzile de 1 an si 2 ani , se pot aplica tăieri chiar din apropierea punctului de inserție. Începând cu anul trei trebuie sa ținem cont de regula de mai sus. In rest felicitări pentru videoclipul realizat.
Buna ziua! Aveti dreptate, am taiat prea scurt. Insa acea vita este una mai batrana care urmeaza sa fie eliminata asa ca nu am dat atentie la taiere. Multumesc frumos pentru observatie!
Pai daca aveti sarme orizontale puteti sa o conduceti cum am facut eu. Daca nu vreti sa formati cordoanele asa jos atunci le formati pe o sarma mai sus. Dar tineti cont ca ea oricum va creste mult in inaltime si va trece mai sus de ferestre. Se va face ca un zid de verdeata. Parca asta ziceati ca vreti, sa va faca umbra. Daca nu aveti stalpi cu sarme orizontale ci e aproape de bloc si vreti sa o urcati pe bloc pe verticala, aia e alta poveste si se conduce altfel... Plange pt ca este putin intarziat... Trebuia ceva mai devreme taiata, mai ales in oras unde este mai cald decat in afara.
Am o bolta circulara la 2.6m. Cu asfel de taiere merge sa acopar din ambele parti toata bolta sau ce tip se preteaza pt astfel de bolta? Scopul meu ar fi sa produca pana la 2m iar sus sa mentina umbra. Nu doresc sa ajung cu rodul sus de tot. Cand inbatraneste trebuie schimbata sau taiata de jos si plecat iar cu ea?
Da, merge cu vite de vie pe ambele parti taiata in acest fel. Cordoanele se refac in timp daca imbatranesc prea mult si nu mai dau randament. Puteti sa conduceti vita si vertical si sa creati formatiuni de rod laterale formate din cep si coarda de 1 an asemanator cu taierea Guyot dar etajat pe sarme. In acest fel doar tulpina verticala este lemn multianual si urcati cu ea pana unde vreti iar pe lateral veti avea coarde lungi care se inlocuiesc in fiecare an. Depinde si ce soi de vita de vie aveti... daca se preteaza la taieri lungi, medii sau scurte.
La minutul 29:21 este un caz interesant , si anume la butucul care are un brat bine dezvoltat in partea stânga in comparație cu cel din partea dreapta ,care cu toate ca a fost tăiat corespunzător , nu a prezentat nici o creștere in anul care a trecut. Când spun interesant , ma refer la cauzele care au provocat aceasta anomalie . Au fost prea multi muguri lăsați in vegetație ? un an mai secetos ? rădăcinile nu au avut suficiente dezvoltate si astfel nu au putut asigura suficiente substanțe nutritive sa hrănească sistemul aerian ? a fost omisa s-au aplicata necorespunzător una din regulile cu privire la taiere ? Butucul este probabil de an IV, maxim V si dupa opinia mea (de nespecialist), nu a putut sa hrănească toți mugurii. De asemenea am observat ca probabil a-ți lăsat anul trecut o coarda secundara cu cel putin 2 cepi de rezerva care va ajutat anul acesta sa faceți cordonul nou pe partea stângă. Decizia a fost una buna deoarece acum puteți relua procesul de formare a butucului si pe partea dreapta. Interesant ar fi ca in primăvara anului 2022 , la viitoarea taiere sa reveniți cu un video clip la același butuc , pentru a observa dezvoltarea butucului in urma tăierilor aplicate in acest an. Consider ca nimic nu este mai frustrant , ca sa constați ca deciziile pe care le-ai luat cu privire la tăierile aplicate in anul care a trecut , nu au dat rezultatele scontate si trebuie sa reiei procesul de formare a butucului, asta in cazul fericit ca ai mai lasat o rezerva care sa te ajute in acest proces. O zi buna si spor la treaba !
Am observat si eu. Vita a fost bine dezvoltata, a fost udata, am taiat din ciorchini in primavara si am lasat un singur strugure pe lastar tocmai pentru a evita supraincarcarea, ciupit in verde lastarii mai dezvoltati pt a directiona seva catre lastarii mai putin dezvoltati pt echilibrarea vitei... Singurul lucru care a fost mai aparte a fost faptul ca joarda din care am format cordonul drept era orientata spre stanga si eu am curbat-o spre dreapta. Nu prea se vede in video cum era curbata. Deci probabil un flux dezechilibrat al sevei care a mers mai mult pe stanga. Ca atare este importanta conducerea lastarilor pentru urmatoarele cordoane chiar de la legarea in verde.
corzile ce se vor forma la a doua sarma, nu se vor suprapune cu cele ce se vor forma la cea de-a 3-a sarma? adica nu se vor incalca, nu va fi prea mare aglomeratie? Intreb fiindca eu am soiuri de masa cu crestere foarte viguroasa, cresc corditele foarte lungi si vreau sa ma elucidez ce tip de formare sa adopt! Multumesc
Sunt doar niste lampi care se incarca de la soare si lumineaza noaptea. Le-a agatat mama acolo, cica sa arate frumos prin curte noaptea... 😀 Sunt doar de estetica, nu au nicio treaba cu vita de vie.
Va salut Multumesc mult pentru raspuns. Eu am o vie 140 butuci de capusunica și noham albă pusă pe araci . Am văzut cred ca la dumneata transfer din joasă pe araci pe sârmă și spalieri. Așa aș vrea să fac și eu .Ma gândeam sa fac o încercare pe un rand și dacă merge fac și restul ls anu ( treaba de durata ) de asta tot intreb și mă documentez .încă o dată mulțumesc frumos
Da, asa am convertit-o eu treptat dupa cum am avut timp. Cate 2-3 randuri pe an... Este mult mai bine pe sarma! Dar trebuie sa aveti distanta mai mare intre randuri. Recomand 1.5 m. Daca aveti mai putin puteti incerca dar va bate soarele mai putin fata de atunci cand e pe araci... Capsunica si Nohan au vigoare ceva mai mare asa ca nu dati gres cu conducere Guyot. Eu insa am zis sa incerc cu Cazenave sa vad daca merg bine si asa... Incepeti conversia cate putin in fiecare an ca sa nu pierdeti brusc din productie. Daca mergeti pe Guyot va recomand sa mergeti initial pe 2 punti de rod si apoi puteti creste la 3-4 punti de rod in functie de cat duc vitele.
Va salut Cum aleg un tip de taiere (guyot ,cazenave,guyot multiplu,speroni s.a.) in functie de ce ? Soi, pergole,joasă, pe spalieri sau estetica? Multumesc !
Salutare! In primul rand in functie de soi. La cele cu lastari fertili spre varf indicat este cu coarde lungi asa cum este la Guyot. Pentru cele cu fertilitate spre mijloc merge si cu coarde lungi dar si scurte cum e la Cazenave. La fertilitate spre baza merge in cepi de 2-3 ochi cum e la Speronat. Apoi... de regula la soiuri viguroase precum cele de masa se taie in coarde lungi sau medii. La soiurile de vin, de obicei de vigoare redusa, se taie in cepi sau coarde scurte. Nu exista o formula fixa si puteti jongla cu ele dar in principal vedeti ce caracteristici are soiul.
Nu sunt cordoane, sunt coarde si se inlocuiesc in fiecare an pt ca o sa folosesc o taiere Guyot. Vedeti videoclipurile despre taierea Guyot ca sa intelegeti th-cam.com/play/PLo25aPNO0LiC0dcSVsJBGqiMQ2s41KPV1.html
Ma scuzati, acum am vazut ca era vorba de conducerea Cazenave. Am crezut ca ati comentat la celalat videoclip cu formare 1 singur nivel Guyot pe fiecare vita... Aici sunt cordoane si raman multi ani daca e taiata bine.
Asteptam de mult o prezentare competenta pentru semibolta. Am colindat internetul, dar n-am gasit nimic de valoare in acest sens. Postarea domniei tale imi elimina multe lacune, fapt pentru care va asigur, donule Tberiu Ghioca, de deplina mea consideratie.
Sa stiti ca se poate conduce in mai multe feluri si depinde si de soiurile de vita cand alegeti un tip de conducere. Nu inseamna ca ce merge la mine merge si la dvs...
Cazenave merge la orice soi de vita de vie care fructifica pe ochii de jos sau la mijlocul coardei adica in primii 4-5 ochi. Inca nu stiu sa va spun la hibrida dar eu via din gradina care era pe araci am convertit-o pe sarma si am condus-o in sistem Cazenave. Puteti sa va uitati prin videoclipuri cum am facut. O sa incep sa vad de la anul care din ele se preteaza la aceste taieri si care nu. Si la care nu merge, tai cordoanele laterale si le schimb pe Guyot.
Merge, cum sa nu, dar regula principala e sa ai un butuc de vie destul de Viguros ca mai apoi poti sa i faci orice conducere doresti, ca pana la urma diferenta de conducere a coardelor dintre un cordon speronat si cazenave este : La speronat-Coarda cep, cep, cep... iar la cazenave- Coarda/ cep coarda, cep coarda.... dupa vigoarea butucului
Am observat ca la al doilea cordon de la a treia sarma nu ai mai lasat coarda centrala. Cum va mai merge vita in continuare pe bolta daca nu mai are central ?
Din acele 2 cordoane laterale vor fi formate punti de rod care vor merge in sus si vor forma semi-bolta. Asa cum in via pe spalieri pleaca coarde in sus ca un zid asa vor pleca si din acestea si vor forma un fel de acoperis. Iar din cordoanele de pe prima sarma se va forma zidul pe lateral. Sper ca m-am facut inteles.
salutare, e nevoie neaparat de cordita? Am vazut si prin carti ca multi elimina cum ai lasat tu cordita si lasa doar cepul de 2-3 ochi de sub ea, adica lemnul de ani si cel de an de deasupra primei cordite de an se elimina
Salut Tiberiu Din corzile care le tai, poți să-mi dai și mie ? Vreau să fac butași. Sau poate ai butasi de masa din Rusia aș fi interesat sa cumpăr câțiva.
Ehe... Deja sunt tocate si puse in gramada de compost. Oricum nu sunt un soi prea grozav... Nu am soiuri din Rusia. Cei de prin Republica Moldova ar putea avea...
@@alextatutu8103 Cred ca nu este Arcadia... Vad ca unii ii zic Terez dar nu este nici soiul Tereza... Arata ca in aceste poze: marynush.sunphoto.ro/Terez Insa poate fi si acest soi: www.agrodenmar.ro/vita-de-vie-polar Ideea este ca nu au nicio aroma, pulpa este semicrocanta si nici nu sunt prea dulci. Nu exceleaza prin nimic. Sunt alte soiuri mult mai bune.
Salut cum pot obtine si eu numarul tau de telefon? Am 280 de butasi cumparati din zona buzaului de an 3,4,5 ; ca 7- 8 soiuri masa si vin.nu am putut sa o prind toata in acelasi an pt ca m au pacalit 2 vanzatori de la buzau.anul acesta apeoape toata mi a facut struguri.multumesc frumos astept numarul
Salut! Nu te supara dar nu pot sa pun numarul meu public aici ca ma trezesc pe urma ca ma suna oricine... Spune ce intrebari ai si iti raspund daca stiu.
Astia de aici din bolta nu sunt altoiti. Este un soi de masa hibrid de noua generatie care este rezistent la filoxera. Au boabele galben verzui, lunguiete si putin ascutite spre varf. Cred ca este Arcadia dar nu sunt sigur. O sa ii filmez cum evolueaza in urma conducerii pe care am facut-o.
Nicidecum. Ce am prezentat este doar o posibila conducere pe care am ales-o eu pentru acest soi de vita de vie. Puteti merge si stil palmeta pe toate sarmele cu un singur cordon condus alternativ pe stanga/dreapta. Adica pe prima sarma mergeti doar cu un cordon pe stanga, pe a 2-a cu un cordon pe dreapta, apoi iar pe stanga pana unde vreti... Fiecare cordon pe care il adaugati de jos in sus se formeaza in 1 sau 2 ani in functie de vigoarea vitei. La fel de bine puteti avea bolta formata doar din coarde de 1 an conduse vertical si pe care le inlocuiti in fiecare an. Sau cordon vertical multianual cu cepi de rod. Totul depinde de cum va place si de particularitatea de rodire (la baza, la mijloc sau spre varf) a soiului de vita de vie pe care il aveti.
Buna. La min 14.50, pt. vita Arkadia, ati format doua paliere de cordoane, la sarmele 1 si 3. Acum dupa un an de la filmare, Arkadia s-a comportat ok cu aceasta conducere? S-au dezvoltat ok lastarii de pe ambele paliere? Intreb, pt. ca vreau sa plantez si eu niste butasi de Arkadia, pe bolta, si nu stiu ce mod de conducere sa aleg. Imi dati o sugestie? Multumesc.
In primul rand am aflat intre timp ca de fapt soiul nu era Arkadia ci Coarna Alba. Da, s-au dezvoltat bine ambele insa e prea devreme sa trag o concluzie. La anul o sa vad daca se pastreaza echilibrul. Cred ca mult mai bine s-ar preta o conducere Guyot la nivelul de sus. E bine sa fie o incarcare de ochi mai mare la baza si mai mica la nivelul de sus.
@@taran.de.weekend Deci, cu Arkadia, ar fi bine sa fac si eu 2 etaje la o vita ( bolta de 3-3.5m), sau sa plantez vitele mai apropiate ( 40-50 cm ), cate un singur etaj la fiecare, insa la sarme diferite ( ex. sarma 1 si 3 )?
@@cristy2636 Eu zic ca e mai bine cu un singur etaj pe butuc si puse vitele mai des si formate etaje consecutive. Eu asa o sa fac pe viitor cand voi pune alte soiuri.
Desigur. Fiecare soi in parte se taie diferit. Aici eu am prezentat pentru soiul Dattier de Saint Vallier care are o fertilitate buna catre baza coardei.
@@taran.de.weekend coarda este luată de vecinu meu de la un strugure de vânzare, un strugure mare alb. A tăiat strugurele și coarda a pus-o la școală. Și mi-a dat-o mie și am plantato. E viguroasă, pe boltă dar na făcut până acum nici un strugure.
Ba da. Insa eu fac acesta operatie cand se umfla capusa si e cat bobul de porumb caci atunci se rupe foarte usor. Doar trec cu mana pe sub coarda si imediat se rup. Vedeti th-cam.com/video/o0JitBXG0HM/w-d-xo.html Daca mergeti insa pe o conducere de tip Guyot atunci ochii inferiori nu se elimina.
Pai ca sa intelegeti trebuie sa aveti cat de cat cunostinte despre vita de vie. Daca nu le aveti va recomand sa o luati de la zero si veti intelege. Incepeti de aici: th-cam.com/play/PLo25aPNO0LiDvsS1bsmxjbzo2rFSVBytr.html
Tiberiule, m-ai Dezamagit Total. Ma abonasem pe canalul tau pt ca-mi placuse sistemul tau de taiere la vita de vie acasa la tine in cordon speronat totul OK, si am crezut ca te pricepi la taierile la vita de vie, dar mi am dat seama ca nu e asa. In cazul de fata conducerea vitei de vie nu are nimic de a face cu cordoane speronate' si cazinove' . Asa zisele bolte' sau pergole' sunt proiectate pentru conduceri inalte si Super inalte a corzilor de vita de vie pentru a acoperi un foisor sau o terasa etc. si pentru asta avem nevoie de o conducere a coardelor pe inaltime si nu pe lungime (orizontal). Ca atare pt a forma o bolta avem nevoie de un butuc de vie destul de Viguros (peste 5 ani) pt a putea lasa din el doua coarde lungi sau foarte lungi ca mai pe urma daca ne permite butucul sa mai lasam mai apoi cordite, iar daca nu, lasam doar cepi de maxim 3 ochi, iar puntile' de rod se fac mai pe urma tocmai sus pe bolta in functie de placerea' sau cunostinta fiecaruia, dar cu grija fara a epuiza butucul de vita de vie. Bafta multa PS. Daca doresti iti pot trimite o poza cu un Butuc de vita de vie la un bloc de la mine din oras care a crescut pana la etajul 4 astfel incat toata lumea la balcoane pana la acel etaj mananca struguri si se bucura de umbra si de cantecul pasarelelor chiar si la bloc, dar nu cu o conducere Cazenave' sau Cordon speronat nici intr un caz.
Asta e... 😀 Pai eu NU vreau conducere la inaltime. Ce am eu nu este o arcada sau un foisor pe care sa il acopar deasupra ci o semi-bolta. Daca as face cum zici tu tevile nu ar putea sustine greutatea spre varf pentru ca sunt suspendate in aer. Daca sistemul de sustinere ar fi fost tip arcada as fi folosit o conducere tip Pergola rationala sau Cordon dublu genevez. Pe mine ma intereseaza sa am umbra deasupra si sa produc struguri pe lateral. Asa ca este un mix de taiere adaptat situatiei mele particulare... o combinatie intre Cazenave si cordon Lenz Moser.
@@taran.de.weekend Asta e altceva maestre, pentru ca o conducere 'creatie proprie' am si eu la mine acasa pentru a forma un fel de "gard viu" sau un "paravan" viu din vita de vie de pana la max 3m inaltime pe verticala (anti vant, anti praf, anti fonic si in acelasi timp o 'combinatie' de estetica, gust, culoare, O2 si de ce nu, elixir al tineretii...), iata cateva din beneficiile vitei de vie pentru cei care nu stiu inca-asta nu e in cazul tau. Scuze pentru com meu , nu am vrut sa fiu rautacios, doar ca nu intelesesem. Spor la treaba in continuare
@DJ KaTa Fara maestre ca nu sunt. Invat si eu si fac destule gafe... Si stai linistit ca nu ai fost deloc rautacios. Chiar daca erai crezi ca alta treaba nu am decat sa pun la suflet orice? 😆
Datorita efectului pronuntat de polaritate la vita de vie, un butuc nu prea merge sa fie condus pe mai multe niveluri pentru ca in timp nivelurile inferioare se degarnisesc. O solutie mai buna pentru conducerea vitei de vie pe bolta este formarea de mai multe etaje de productie dar cu un singur etaj pe fiecare vita. O astfel de proiectare poate fi vazuta aici: th-cam.com/video/rzcM62bLkZ8/w-d-xo.html
Mulțumesc. Îmi pare rău că nu te.am găsit mai demult...ești teribil de generos prin prezentarea acestor învățăminte.
Cu placere 🙂
Foarte tipicar şi foarte curat. Mulţumesc. Multe explicaţii utile.
Domnule Tiberiu Ghioca , cred ca o sa aveti o viata sanatoasa , petrecandu-va timpul printre pomi
Asa sa fie! 🙂 In primul rand imi face placere si ma relaxeaza. Apoi sunt numeroase studii care au demonstrat ca gradinaritul e benefic pentru sanatatea psihica. Si cred ca timpul petrecut in natura ajuta si la sanatatea fizica...
Multumesc frumos sa aveți sănătate!
Felicitări. Văd și eu o taiere deasupra ochiului la o grosime de clește.Spor la treabă.
Multumesc la fel!
Buna ziua
La minutul 17:41 a-ți efectuat o taiere asupra unei coarde multi anuale. Din unghiul in care s-a făcut filmarea, este greu de estimat la ce distanta de punctul de inserție al corzii care este direcționată spre partea dreapta , s-a făcut tăierea.
Important este ca tăierea sa se facă la o distanta dublu diametrului corzii care s-a tăiat. Daca coarda pe care a-ți tăiato avea aproximativ 30mm, atunci trebuie lăsat 60 mm din coarda veche si apoi facem tăierea.
In acest mod , noi putem preveni influenta dăunătoare a ,,zonei de uscare,, asupra circuitului limfatic .Tăierile efectuate la o distanta mai mica de dublu diametrului corzii care se înlătură , afectează circuitul limfatic normal al vitei de vie, producând o strangulare si chiar o deviere a acestuia.
La corzile de 1 an si 2 ani , se pot aplica tăieri chiar din apropierea punctului de inserție. Începând cu anul trei trebuie sa ținem cont de regula de mai sus.
In rest felicitări pentru videoclipul realizat.
Buna ziua! Aveti dreptate, am taiat prea scurt. Insa acea vita este una mai batrana care urmeaza sa fie eliminata asa ca nu am dat atentie la taiere. Multumesc frumos pentru observatie!
Frumos explicat.Spuneti mi va rog cu prima sarma la ce distanță se pleacă de la sol...iar apoi următoarele ce distante au intre ele
Mulțumesc
Pai daca nu urmariti cu atentie... 00:29
Frumos explicat!
Ce distanță aveți intre butuci
Cat lăsați coardoanele stânga...dreapta că lungime
Ms
Vedeti detalii la th-cam.com/video/rzcM62bLkZ8/w-d-xo.html
Asa am și eu dar vreau s.o înalt la ferestre ca stau la bloc.Chiar azi am curățat din ea și am vazut că plânge.Multumesc Tiberiu.
Pai daca aveti sarme orizontale puteti sa o conduceti cum am facut eu. Daca nu vreti sa formati cordoanele asa jos atunci le formati pe o sarma mai sus. Dar tineti cont ca ea oricum va creste mult in inaltime si va trece mai sus de ferestre. Se va face ca un zid de verdeata. Parca asta ziceati ca vreti, sa va faca umbra. Daca nu aveti stalpi cu sarme orizontale ci e aproape de bloc si vreti sa o urcati pe bloc pe verticala, aia e alta poveste si se conduce altfel... Plange pt ca este putin intarziat... Trebuia ceva mai devreme taiata, mai ales in oras unde este mai cald decat in afara.
Am o bolta circulara la 2.6m. Cu asfel de taiere merge sa acopar din ambele parti toata bolta sau ce tip se preteaza pt astfel de bolta? Scopul meu ar fi sa produca pana la 2m iar sus sa mentina umbra. Nu doresc sa ajung cu rodul sus de tot. Cand inbatraneste trebuie schimbata sau taiata de jos si plecat iar cu ea?
Da, merge cu vite de vie pe ambele parti taiata in acest fel. Cordoanele se refac in timp daca imbatranesc prea mult si nu mai dau randament. Puteti sa conduceti vita si vertical si sa creati formatiuni de rod laterale formate din cep si coarda de 1 an asemanator cu taierea Guyot dar etajat pe sarme. In acest fel doar tulpina verticala este lemn multianual si urcati cu ea pana unde vreti iar pe lateral veti avea coarde lungi care se inlocuiesc in fiecare an. Depinde si ce soi de vita de vie aveti... daca se preteaza la taieri lungi, medii sau scurte.
La minutul 29:21 este un caz interesant , si anume la butucul care are un brat bine dezvoltat in partea stânga in comparație cu cel din partea dreapta ,care cu toate ca a fost tăiat corespunzător , nu a prezentat nici o creștere in anul care a trecut. Când spun interesant , ma refer la cauzele care au provocat aceasta anomalie . Au fost prea multi muguri lăsați in vegetație ? un an mai secetos ? rădăcinile nu au avut suficiente dezvoltate si astfel nu au putut asigura suficiente substanțe nutritive sa hrănească sistemul aerian ? a fost omisa s-au aplicata necorespunzător una din regulile cu privire la taiere ?
Butucul este probabil de an IV, maxim V si dupa opinia mea (de nespecialist), nu a putut sa hrănească toți mugurii. De asemenea am observat ca probabil a-ți lăsat anul trecut o coarda secundara cu cel putin 2 cepi de rezerva care va ajutat anul acesta sa faceți cordonul nou pe partea stângă. Decizia a fost una buna deoarece acum puteți relua procesul de formare a butucului si pe partea dreapta.
Interesant ar fi ca in primăvara anului 2022 , la viitoarea taiere sa reveniți cu un video clip la același butuc , pentru a observa dezvoltarea butucului in urma tăierilor aplicate in acest an.
Consider ca nimic nu este mai frustrant , ca sa constați ca deciziile pe care le-ai luat cu privire la tăierile aplicate in anul care a trecut , nu au dat rezultatele scontate si trebuie sa reiei procesul de formare a butucului, asta in cazul fericit ca ai mai lasat o rezerva care sa te ajute in acest proces.
O zi buna si spor la treaba !
Am observat si eu. Vita a fost bine dezvoltata, a fost udata, am taiat din ciorchini in primavara si am lasat un singur strugure pe lastar tocmai pentru a evita supraincarcarea, ciupit in verde lastarii mai dezvoltati pt a directiona seva catre lastarii mai putin dezvoltati pt echilibrarea vitei... Singurul lucru care a fost mai aparte a fost faptul ca joarda din care am format cordonul drept era orientata spre stanga si eu am curbat-o spre dreapta. Nu prea se vede in video cum era curbata. Deci probabil un flux dezechilibrat al sevei care a mers mai mult pe stanga. Ca atare este importanta conducerea lastarilor pentru urmatoarele cordoane chiar de la legarea in verde.
corzile ce se vor forma la a doua sarma, nu se vor suprapune cu cele ce se vor forma la cea de-a 3-a sarma? adica nu se vor incalca, nu va fi prea mare aglomeratie? Intreb fiindca eu am soiuri de masa cu crestere foarte viguroasa, cresc corditele foarte lungi si vreau sa ma elucidez ce tip de formare sa adopt! Multumesc
Ba da dar nu este problema daca mai rariti din lastari si apoi ii copiliti.
buna ziua !am vazut un bec legat de sarma de vie ,pentru ce este pus acolo si daca are un scop la ce distante se pun ?
Sunt doar niste lampi care se incarca de la soare si lumineaza noaptea. Le-a agatat mama acolo, cica sa arate frumos prin curte noaptea... 😀 Sunt doar de estetica, nu au nicio treaba cu vita de vie.
Va salut
Multumesc mult pentru raspuns. Eu am o vie 140 butuci de capusunica și noham albă pusă pe araci . Am văzut cred ca la dumneata transfer din joasă pe araci pe sârmă și spalieri. Așa aș vrea să fac și eu .Ma gândeam sa fac o încercare pe un rand și dacă merge fac și restul ls anu ( treaba de durata ) de asta tot intreb și mă documentez .încă o dată mulțumesc frumos
Da, asa am convertit-o eu treptat dupa cum am avut timp. Cate 2-3 randuri pe an... Este mult mai bine pe sarma! Dar trebuie sa aveti distanta mai mare intre randuri. Recomand 1.5 m. Daca aveti mai putin puteti incerca dar va bate soarele mai putin fata de atunci cand e pe araci... Capsunica si Nohan au vigoare ceva mai mare asa ca nu dati gres cu conducere Guyot. Eu insa am zis sa incerc cu Cazenave sa vad daca merg bine si asa... Incepeti conversia cate putin in fiecare an ca sa nu pierdeti brusc din productie. Daca mergeti pe Guyot va recomand sa mergeti initial pe 2 punti de rod si apoi puteti creste la 3-4 punti de rod in functie de cat duc vitele.
Salut am o vita de vie in primul an si o crescut bine cam la 1:80 2m, sa las 1m din ea?
Va salut
Cum aleg un tip de taiere (guyot ,cazenave,guyot multiplu,speroni s.a.) in functie de ce ? Soi, pergole,joasă, pe spalieri sau estetica?
Multumesc !
Salutare! In primul rand in functie de soi. La cele cu lastari fertili spre varf indicat este cu coarde lungi asa cum este la Guyot. Pentru cele cu fertilitate spre mijloc merge si cu coarde lungi dar si scurte cum e la Cazenave. La fertilitate spre baza merge in cepi de 2-3 ochi cum e la Speronat. Apoi... de regula la soiuri viguroase precum cele de masa se taie in coarde lungi sau medii. La soiurile de vin, de obicei de vigoare redusa, se taie in cepi sau coarde scurte. Nu exista o formula fixa si puteti jongla cu ele dar in principal vedeti ce caracteristici are soiul.
Bună ziua !
Cât vor rămâne aceste cordoane !
Mulțumesc mult!
Zi bună să aveți!
Nu sunt cordoane, sunt coarde si se inlocuiesc in fiecare an pt ca o sa folosesc o taiere Guyot. Vedeti videoclipurile despre taierea Guyot ca sa intelegeti th-cam.com/play/PLo25aPNO0LiC0dcSVsJBGqiMQ2s41KPV1.html
Ma scuzati, acum am vazut ca era vorba de conducerea Cazenave. Am crezut ca ati comentat la celalat videoclip cu formare 1 singur nivel Guyot pe fiecare vita... Aici sunt cordoane si raman multi ani daca e taiata bine.
@@taran.de.weekend Bună dimineața!
Mulțumesc mult pentru răspuns!
De fapt eu sunt de vină că nu am precizat . Zi frumoasă și spor la toate vă doresc!
Ca-i bolta sau semibolta nu conteaza ce conteaza e modul de lucru clar transmis celor multi.tot respeçțul si multumiri d_le!
Da, conducerea e aceeeasi pe bolta si pe semibolta. Sanatate!
Asteptam de mult o prezentare competenta pentru semibolta.
Am colindat internetul, dar n-am gasit nimic de valoare in acest sens.
Postarea domniei tale imi elimina multe lacune, fapt pentru care va asigur, donule Tberiu Ghioca, de deplina mea consideratie.
Sa stiti ca se poate conduce in mai multe feluri si depinde si de soiurile de vita cand alegeti un tip de conducere. Nu inseamna ca ce merge la mine merge si la dvs...
La hibridă merge cazenave ?
Cazenave merge la orice soi de vita de vie care fructifica pe ochii de jos sau la mijlocul coardei adica in primii 4-5 ochi. Inca nu stiu sa va spun la hibrida dar eu via din gradina care era pe araci am convertit-o pe sarma si am condus-o in sistem Cazenave. Puteti sa va uitati prin videoclipuri cum am facut. O sa incep sa vad de la anul care din ele se preteaza la aceste taieri si care nu. Si la care nu merge, tai cordoanele laterale si le schimb pe Guyot.
Merge, cum sa nu, dar regula principala e sa ai un butuc de vie destul de Viguros ca mai apoi poti sa i faci orice conducere doresti, ca pana la urma diferenta de conducere a coardelor dintre un cordon speronat si cazenave este : La speronat-Coarda cep, cep, cep... iar la cazenave- Coarda/ cep coarda, cep coarda.... dupa vigoarea butucului
Ce frumos iti cântă cocoșul.
Te rog sa mi spui care este cel mai indicat mod de conducere semiinalt pentru căpșunica. Mulțumesc!
Eu personal folosesc Cazenave. Nu am gasit pe nicaieri in carti sau articole vreo recomandare pentru acest soi.
@@taran.de.weekend mulțumesc!
De ce n-ai lăsat cep la cea de sus?
@@dragomiriclodean9088 Pai aici w vorba de cordon nu coarda de productie ca la Guyot
Am observat ca la al doilea cordon de la a treia sarma nu ai mai lasat coarda centrala. Cum va mai merge vita in continuare pe bolta daca nu mai are central ?
Din acele 2 cordoane laterale vor fi formate punti de rod care vor merge in sus si vor forma semi-bolta. Asa cum in via pe spalieri pleaca coarde in sus ca un zid asa vor pleca si din acestea si vor forma un fel de acoperis. Iar din cordoanele de pe prima sarma se va forma zidul pe lateral. Sper ca m-am facut inteles.
salutare, e nevoie neaparat de cordita? Am vazut si prin carti ca multi elimina cum ai lasat tu cordita si lasa doar cepul de 2-3 ochi de sub ea, adica lemnul de ani si cel de an de deasupra primei cordite de an se elimina
Cred ca ce imi descrieti e forma de conducere Cordon speronat si in acel caz se lasa doar cepi. Eu insa folosesc o conducere Cazenave.
Salut Tiberiu
Din corzile care le tai, poți să-mi dai și mie ? Vreau să fac butași. Sau poate ai butasi de masa din Rusia aș fi interesat sa cumpăr câțiva.
Ehe... Deja sunt tocate si puse in gramada de compost. Oricum nu sunt un soi prea grozav... Nu am soiuri din Rusia. Cei de prin Republica Moldova ar putea avea...
Arcadia nu este un soi grozav? Detaliati va rog!
@@alextatutu8103 Cred ca nu este Arcadia... Vad ca unii ii zic Terez dar nu este nici soiul Tereza... Arata ca in aceste poze: marynush.sunphoto.ro/Terez Insa poate fi si acest soi: www.agrodenmar.ro/vita-de-vie-polar Ideea este ca nu au nicio aroma, pulpa este semicrocanta si nici nu sunt prea dulci. Nu exceleaza prin nimic. Sunt alte soiuri mult mai bune.
@@taran.de.weekend credeam ca nu ești mulțumit de Arcadia....
@@alextatutu8103 Eu l-am cumparat de Arcadia. Insa la noi una cumperi si alta iese... Am patit cu multe vite de vie asa.
Salut cum pot obtine si eu numarul tau de telefon? Am 280 de butasi cumparati din zona buzaului de an 3,4,5 ; ca 7- 8 soiuri masa si vin.nu am putut sa o prind toata in acelasi an pt ca m au pacalit 2 vanzatori de la buzau.anul acesta apeoape toata mi a facut struguri.multumesc frumos astept numarul
Salut! Nu te supara dar nu pot sa pun numarul meu public aici ca ma trezesc pe urma ca ma suna oricine... Spune ce intrebari ai si iti raspund daca stiu.
Ce se intampla cand coardele de la baza vor fi batrane?
Cordoanele laterale se pot inlocui in timp daca nu mai dau randament.
Aș vrea să văd în toamnă strugurii pe via altoită!
Astia de aici din bolta nu sunt altoiti. Este un soi de masa hibrid de noua generatie care este rezistent la filoxera. Au boabele galben verzui, lunguiete si putin ascutite spre varf. Cred ca este Arcadia dar nu sunt sigur. O sa ii filmez cum evolueaza in urma conducerii pe care am facut-o.
Să înțelegem că optim pentru semiboltă este o sârmă cu cordoane, una lipsă apoi alta cu cordoane , alternativ.
Nicidecum. Ce am prezentat este doar o posibila conducere pe care am ales-o eu pentru acest soi de vita de vie. Puteti merge si stil palmeta pe toate sarmele cu un singur cordon condus alternativ pe stanga/dreapta. Adica pe prima sarma mergeti doar cu un cordon pe stanga, pe a 2-a cu un cordon pe dreapta, apoi iar pe stanga pana unde vreti... Fiecare cordon pe care il adaugati de jos in sus se formeaza in 1 sau 2 ani in functie de vigoarea vitei. La fel de bine puteti avea bolta formata doar din coarde de 1 an conduse vertical si pe care le inlocuiti in fiecare an. Sau cordon vertical multianual cu cepi de rod. Totul depinde de cum va place si de particularitatea de rodire (la baza, la mijloc sau spre varf) a soiului de vita de vie pe care il aveti.
@@taran.de.weekend mulțumesc frumos pentru ajutor.
@@gheorgheconstantinescu1284 Pentru putin.
Buna. La min 14.50, pt. vita Arkadia, ati format doua paliere de cordoane, la sarmele 1 si 3. Acum dupa un an de la filmare, Arkadia s-a comportat ok cu aceasta conducere? S-au dezvoltat ok lastarii de pe ambele paliere? Intreb, pt. ca vreau sa plantez si eu niste butasi de Arkadia, pe bolta, si nu stiu ce mod de conducere sa aleg. Imi dati o sugestie? Multumesc.
In primul rand am aflat intre timp ca de fapt soiul nu era Arkadia ci Coarna Alba. Da, s-au dezvoltat bine ambele insa e prea devreme sa trag o concluzie. La anul o sa vad daca se pastreaza echilibrul. Cred ca mult mai bine s-ar preta o conducere Guyot la nivelul de sus. E bine sa fie o incarcare de ochi mai mare la baza si mai mica la nivelul de sus.
@@taran.de.weekend Deci, cu Arkadia, ar fi bine sa fac si eu 2 etaje la o vita ( bolta de 3-3.5m), sau sa plantez vitele mai apropiate ( 40-50 cm ), cate un singur etaj la fiecare, insa la sarme diferite ( ex. sarma 1 si 3 )?
@@cristy2636 Eu zic ca e mai bine cu un singur etaj pe butuc si puse vitele mai des si formate etaje consecutive. Eu asa o sa fac pe viitor cand voi pune alte soiuri.
Depinde de la soi la soi , am bolta de Hamburg , muscat de palatina , cardinal si moldova.... nu se taie toata la fel !
Desigur. Fiecare soi in parte se taie diferit. Aici eu am prezentat pentru soiul Dattier de Saint Vallier care are o fertilitate buna catre baza coardei.
Am o viță, merge pe 6 ani. 2 struguri mici a făcut într-un an. Ce săi fac, o tai de tot și pun alta.
Pai daca nu va place soiul o puteti scoate si plantati un soi care va place sau daca stiti sa altoiti puteti altoi in ea.
@@taran.de.weekend nu fructifica, ai idee de ce. Ms
@@babanadrian233 Vita de vie fructifica pe joarde de 1 an crescute pe lemn de 2 ani. Asta e regula. Ce soi este?
@@taran.de.weekend coarda este luată de vecinu meu de la un strugure de vânzare, un strugure mare alb. A tăiat strugurele și coarda a pus-o la școală. Și mi-a dat-o mie și am plantato. E viguroasă, pe boltă dar na făcut până acum nici un strugure.
O sa faca dar tineti cont cum o taiati. Face struguri pe lemn de 1 an crescut pe lemn de 2 ani.
Am uitat sa specific ca ciotul ramas dupa operatia de taiere , se va indeparta dupa uscare in anul urmator.
Evident
Nu era bine ca mugurii orientati in jos sa fie eliminati?
Ba da. Insa eu fac acesta operatie cand se umfla capusa si e cat bobul de porumb caci atunci se rupe foarte usor. Doar trec cu mana pe sub coarda si imediat se rup. Vedeti th-cam.com/video/o0JitBXG0HM/w-d-xo.html Daca mergeti insa pe o conducere de tip Guyot atunci ochii inferiori nu se elimina.
De apeciat
Explicatie de nimic cu cat o urci mai sus mai rau pt vie ma intreb daca tu poti sa duci in spate 300 de kg cred ca nu tot asa vita
La 1,6 m ti se pare inalt pt o semibolta?! Pai si aia care le conduc in plantatii sub forma de pergola la 2 m inaltime cum mai e?
Eu nu anteleg nimic din ce spune
Pai ca sa intelegeti trebuie sa aveti cat de cat cunostinte despre vita de vie. Daca nu le aveti va recomand sa o luati de la zero si veti intelege. Incepeti de aici: th-cam.com/play/PLo25aPNO0LiDvsS1bsmxjbzo2rFSVBytr.html
Tiberiule, m-ai Dezamagit Total. Ma abonasem pe canalul tau pt ca-mi placuse sistemul tau de taiere la vita de vie acasa la tine in cordon speronat totul OK, si am crezut ca te pricepi la taierile la vita de vie, dar mi am dat seama ca nu e asa. In cazul de fata conducerea vitei de vie nu are nimic de a face cu cordoane speronate' si cazinove' . Asa zisele bolte' sau pergole' sunt proiectate pentru conduceri inalte si Super inalte a corzilor de vita de vie pentru a acoperi un foisor sau o terasa etc. si pentru asta avem nevoie de o conducere a coardelor pe inaltime si nu pe lungime (orizontal). Ca atare pt a forma o bolta avem nevoie de un butuc de vie destul de Viguros (peste 5 ani) pt a putea lasa din el doua coarde lungi sau foarte lungi ca mai pe urma daca ne permite butucul sa mai lasam mai apoi cordite, iar daca nu, lasam doar cepi de maxim 3 ochi, iar puntile' de rod se fac mai pe urma tocmai sus pe bolta in functie de placerea' sau cunostinta fiecaruia, dar cu grija fara a epuiza butucul de vita de vie. Bafta multa PS. Daca doresti iti pot trimite o poza cu un Butuc de vita de vie la un bloc de la mine din oras care a crescut pana la etajul 4 astfel incat toata lumea la balcoane pana la acel etaj mananca struguri si se bucura de umbra si de cantecul pasarelelor chiar si la bloc, dar nu cu o conducere Cazenave' sau Cordon speronat nici intr un caz.
Asta e... 😀 Pai eu NU vreau conducere la inaltime. Ce am eu nu este o arcada sau un foisor pe care sa il acopar deasupra ci o semi-bolta. Daca as face cum zici tu tevile nu ar putea sustine greutatea spre varf pentru ca sunt suspendate in aer. Daca sistemul de sustinere ar fi fost tip arcada as fi folosit o conducere tip Pergola rationala sau Cordon dublu genevez. Pe mine ma intereseaza sa am umbra deasupra si sa produc struguri pe lateral. Asa ca este un mix de taiere adaptat situatiei mele particulare... o combinatie intre Cazenave si cordon Lenz Moser.
Uite si ca sa nu mai fi asa dezamagit am modificat titlul si descrierea ca sa fie clar ca e vorba de o semibolta si nu de o bolta.
@@taran.de.weekend Asta e altceva maestre, pentru ca o conducere 'creatie proprie' am si eu la mine acasa pentru a forma un fel de "gard viu" sau un "paravan" viu din vita de vie de pana la max 3m inaltime pe verticala (anti vant, anti praf, anti fonic si in acelasi timp o 'combinatie' de estetica, gust, culoare, O2 si de ce nu, elixir al tineretii...), iata cateva din beneficiile vitei de vie pentru cei care nu stiu inca-asta nu e in cazul tau. Scuze pentru com meu , nu am vrut sa fiu rautacios, doar ca nu intelesesem. Spor la treaba in continuare
@DJ KaTa Fara maestre ca nu sunt. Invat si eu si fac destule gafe... Si stai linistit ca nu ai fost deloc rautacios. Chiar daca erai crezi ca alta treaba nu am decat sa pun la suflet orice? 😆
Va salut cu respect ! Un nr de telefon ptr a va cere mici detalii se poate?