On má wattmetr! No to je kaptalismus! To já jsem nikdy neměla, proboha kde se to dá sehnat? Že je ty pájecí stanice potřeba mít dvě jsem pochopila v momentě, kdy mi z Solomonky upadl z desky ten šílený DIN5. Tehdy jsem to řešila kopytem co přišlo se sadou nářadí, ale nelenila jsem a koupila druhou stanici (bohužel od Stanolu, dva litry v pr.* a hroty si do toho musím utočit u známého na soustruhu, GES je opravdu skvělý dodavatel, nějaká podpora prodávaného zboží je evidentně nezajímá, no, pomohla jsem si nakonec, zůstalo to jako záložní stroj). Jestli tohle stojí jen tři sta, tak bych rovnou pořídila dva kusy, protože šance, že se něco podělá, přirozeně existuje. Jinak na ten mosfet bych dala ještě chladič. Ten SMD byl připlácnutý na desce, která trochu teplo odvádí, tohle je v luftě, navíc ten předtím odešel, že…
Od kamaráda a mistr na praxíxh by mne umlátil... proudovou cívkou na 1A tahám při 60W 2,5A To se nesmí, ale co nadělám :) Jinak já mám solomona, jenže to bych musel najít nově koupený hrot, co jsem si koupil tehdá, mam ho zabalený dva roky. první rok jsme ho někde zašantročil a pak jsem koupil hakko. chladič není potřeba, ten mosfet má malé RDSon, tahám přez něj 30A v motokolečku, mam tam chladič a je studený. A plocha pro odvod tepla na DPS nebyla ani prokovená, spoj vede rovnou do konektoru. se moc neuchladí. tohle je v luftu, to vytopí 0,5W s klidem, dal jsem to topit do vody a byl lehce vlažný. takže paráda :)
@@amperak No mám pocit, že to ani jinak sehnat nejde. Mně se to v životě nepodařilo. Přestřelit nějaký rozsah na wattmetru jde strašně snadno, protože u většiny měřáků jde v případě průšvihu rafika za roh, tady ovšem né. To je podle mého důvod, proč se to nikde nedá sehnat. Jeden se mi podařilo urvat na aukru, byla to mrcha obrovská s promítací stupnicí. A pochopitelně měla odpálenou napěťovou (což nechápu, většinou odejde ta proudová) špuli. Takže vyhozené peníze, jako na aukru tradičně. S hroty do Solomonů je jeden problém - existuje starší a novější typ, který se liší zásadně. Ten starší se zastrkuje DO tělesa a je kvalitní, ten novější se přetahuje PŘES těleso a stojí za prd. Tedy ve srovnání s tím starým. Ke změně té ručky došlo někdy koncem devadesátých. Ta stará verze se naštěstí dá najít v GM jako hrot do SL-20 BLACK (asi se černá verze dělala jen před změnou hrotu). Já mám i tu novou ručku, stanice se na to musí překalibrovat, no a je to takové, no, používat by se to asi dalo, ale. Jednoho dne na to možná dojde, protože topné těleso v té staré ručce má jen určitou životnost. Proti té nové konstrukci Solomonky je asi cokoliv lepší, takže celkem chápu i to hakko, navíc v ČR to má jednu obrovskou výhodu. Topné těleso je součástí hrotu, který se mění. Hakko se používá na reworku ve foxu, no a tam se krade až to není hezké, takže ona zásoba originálních hrotů v Holicích jistě bude a na zbytku jaxi číňan nemá moc co pokazit.
Proto mám 3 trafopájky !!! Když na jedné upadne přívodní šňůra, pomůže druhá a když potřebuju něco hodně ohřát, použiju současně 2 trafopájky :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
@@NikiBretschneider Mám nový typ no, origo těleso vydrželo osm let, nové co dva roky měníš, pracovat se s tím dá, ale furt nic moc. i to hakko s odfláklou regulací je lepší. Nechápu proč si s tím čínan neporadil. ještě to vemu na osciloskop. Ale asi bude ta regulace fejková. Kdo ví, jestli by hakko hrot zvládla ERS50... Hele horší než solomon je tesla páječka MP-1 takový modrý s kolečkem. dementní. navíc do toho nejsou hroty :D
pro mne je nepříjemné, že je jen do 1A. ve videu přez prouduvou cívku jdou i 2,5A. Ale včera proudová cívka zažila 120V DC z akumulátoru. zamlžilo se zevnitř sklíčko ale jinak to furt maká :D
Kdo nechladí , tvoří kouř který je stlačen do součástek . Njn mosfet NEWPOWER 22P04 Universal 10 , pouzdro TO-252 , označení NPD22P04 MOSFET-P -40V -22A ale nic víc ale to už psal Roman Klíma ... PS: co jaké 900540 mosfet ?
Congrats k oprave :) Jinak ciste out of curiosity dotaz - proc jsi akupackove vyvody pajel tim Hakko mikrem? Ja jen, ze trafopajkou s NORMALNI(!) smyckou to jde mnohem lip a rychleji(?) :) Jako fakt netrollim, jen by me to zajimalo. Trafopajka je diky vyssimu vykonu presne na tyto veci kdy clovek potrebuje rychle rozehrat spoj s vetsi tepelnou kapacitou (imho) mnohem vhodnejsi...
Tohle to právě zvládne taky. A mám nastavenou přesnou teplotu. nikoliv odhadem. Jinak těch akumulátorů jsem dělal deset kusů. a to že tady je těleso ve hrotě a umí to předat ten výkon je strašná výhoda. trafačku moc nepoužívám.
Aha, tak jo :) Jako nic proti nicemu, kazdy at si pouziva co uzna za vhodne. Ja jen ze mam doma jak trafacku tak cinskou T12 stanici, a prijde mi ze tou trafackou to jde o poznani lip a rychleji.
@@amperak Protože člověk prostě někdy potřebuje něco udělat hned - dobře sis poradil. Tedy mají samozřejmě pravdu, myslím ti co "pindají proč tohle, proč tamto", nicméně - chtěl bych je vidět jak by si takhle rychle bez kloudného vybavení oni poradili. EDIT: tedy, vlastně ani nechtěl (to by zas byly jen nějaké další pindy :D). No nic, pobavilo - děkuji. Jo a mimochochodem, pro tyhle se mi stejné nejvíc líbí ta odpověď s bagrem (protože bagr), popřípadě Dänikenovské - "a proč ne?". Tedy je to sice buranské, nicméně třeba pro mne nemá smysl bavit se s někým komu to nedochází. Tj. pěkně ty / dobře tu je zatím vyčištěno od těchto komentářů, respektive že by všem najednou došlo co činí? :)
@@petrvlach623 je to uplně jednoduché. prostě smažeš nepřínosné negativní komentáře. dříve jsem je nemazal, ale ted, když je pod videem sto komentářů, tak tam uklízím. většinou nechtěný komentář je vůlgární a obsahuje maximálně pět slov.
jo vecny hrot - pred 15 lety sem koupil nove hroty po pajecky - po hodine s neho stejne vziklo to co mas ty co vydrzelo nejdele byly medene sponky z krabice od plynoveho kotle
Nám se v práci podařil koupit olovnatý cín, který má v sobě i nějaké % mědi, aby to tolik nežralo hroty. Docela to fungovalo. Na trafopájku jsme zásadně nasazovali dráty z elektrikářské CYKY 1,5. Ale to všechno bylo cca před 20 lety. To se ještě běžně prodával olovnatý cín Stanol SB...měl v sobě zajímavé tavidlo. Dobře se s ním pájelo.
Palec nahoru za vzorové pájecí očko na trafopáječce!
Takovej uzel tvl :-D
klasika XD XD
Pěkný video a ta super trafopáječka
V krabičce páječky je místo, dal bych na tranďáka kousek křidýlka ...
P.S.: univerzální smyčku na trafopájce taky někdy používám.
není potřeba uchladí se dobře, je kvalitní, jinak místo tam není, patří tam akumulátory, ale... :D nebyl čas.
Není důležité, jak hrot vypadá, ale jestli funguje :)
no, právě... hlavně aby byl pocínovaný tam kde má být,,,
@@amperak Trafopájkou a vhodně tvarovaným měděným drátem řežu i polystyren, vypaluji do dřeva atd. Trafopájka je nenahraditelná levná pomocnice.
On má wattmetr! No to je kaptalismus! To já jsem nikdy neměla, proboha kde se to dá sehnat?
Že je ty pájecí stanice potřeba mít dvě jsem pochopila v momentě, kdy mi z Solomonky upadl z desky ten šílený DIN5. Tehdy jsem to řešila kopytem co přišlo se sadou nářadí, ale nelenila jsem a koupila druhou stanici (bohužel od Stanolu, dva litry v pr.* a hroty si do toho musím utočit u známého na soustruhu, GES je opravdu skvělý dodavatel, nějaká podpora prodávaného zboží je evidentně nezajímá, no, pomohla jsem si nakonec, zůstalo to jako záložní stroj). Jestli tohle stojí jen tři sta, tak bych rovnou pořídila dva kusy, protože šance, že se něco podělá, přirozeně existuje. Jinak na ten mosfet bych dala ještě chladič. Ten SMD byl připlácnutý na desce, která trochu teplo odvádí, tohle je v luftě, navíc ten předtím odešel, že…
Od kamaráda a mistr na praxíxh by mne umlátil... proudovou cívkou na 1A tahám při 60W 2,5A To se nesmí, ale co nadělám :)
Jinak já mám solomona, jenže to bych musel najít nově koupený hrot, co jsem si koupil tehdá, mam ho zabalený dva roky. první rok jsme ho někde zašantročil a pak jsem koupil hakko.
chladič není potřeba, ten mosfet má malé RDSon, tahám přez něj 30A v motokolečku, mam tam chladič a je studený. A plocha pro odvod tepla na DPS nebyla ani prokovená, spoj vede rovnou do konektoru. se moc neuchladí. tohle je v luftu, to vytopí 0,5W s klidem, dal jsem to topit do vody a byl lehce vlažný. takže paráda :)
@@amperak No mám pocit, že to ani jinak sehnat nejde. Mně se to v životě nepodařilo. Přestřelit nějaký rozsah na wattmetru jde strašně snadno, protože u většiny měřáků jde v případě průšvihu rafika za roh, tady ovšem né. To je podle mého důvod, proč se to nikde nedá sehnat. Jeden se mi podařilo urvat na aukru, byla to mrcha obrovská s promítací stupnicí. A pochopitelně měla odpálenou napěťovou (což nechápu, většinou odejde ta proudová) špuli. Takže vyhozené peníze, jako na aukru tradičně.
S hroty do Solomonů je jeden problém - existuje starší a novější typ, který se liší zásadně. Ten starší se zastrkuje DO tělesa a je kvalitní, ten novější se přetahuje PŘES těleso a stojí za prd. Tedy ve srovnání s tím starým. Ke změně té ručky došlo někdy koncem devadesátých. Ta stará verze se naštěstí dá najít v GM jako hrot do SL-20 BLACK (asi se černá verze dělala jen před změnou hrotu). Já mám i tu novou ručku, stanice se na to musí překalibrovat, no a je to takové, no, používat by se to asi dalo, ale. Jednoho dne na to možná dojde, protože topné těleso v té staré ručce má jen určitou životnost.
Proti té nové konstrukci Solomonky je asi cokoliv lepší, takže celkem chápu i to hakko, navíc v ČR to má jednu obrovskou výhodu. Topné těleso je součástí hrotu, který se mění. Hakko se používá na reworku ve foxu, no a tam se krade až to není hezké, takže ona zásoba originálních hrotů v Holicích jistě bude a na zbytku jaxi číňan nemá moc co pokazit.
Proto mám 3 trafopájky !!! Když na jedné upadne přívodní šňůra, pomůže druhá a když potřebuju něco hodně ohřát, použiju současně 2 trafopájky :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
@@NikiBretschneider Mám nový typ no, origo těleso vydrželo osm let, nové co dva roky měníš, pracovat se s tím dá, ale furt nic moc. i to hakko s odfláklou regulací je lepší. Nechápu proč si s tím čínan neporadil. ještě to vemu na osciloskop. Ale asi bude ta regulace fejková. Kdo ví, jestli by hakko hrot zvládla ERS50...
Hele horší než solomon je tesla páječka MP-1 takový modrý s kolečkem. dementní. navíc do toho nejsou hroty :D
No v GESu poslední dobou mají akorát otevřeno.
Ten hrot na ty páječce je fakt pěkně. :D
cenííím ten hrot na páječce každý to řešení zná :D a kdo ne není pravý bastlíř !
ten kdo říká že to nikdy neudělal, ten to má na všech trafačkách :D
@@amperak dřív jsem očko tohodle typu používal furt :)
Mám stejný wattmetr, rád ho používám a byl zadarmo, jen je nepříjemné, že na rozsahu 240V začíná hřát napěťová cívka
pro mne je nepříjemné, že je jen do 1A. ve videu přez prouduvou cívku jdou i 2,5A. Ale včera proudová cívka zažila 120V DC z akumulátoru. zamlžilo se zevnitř sklíčko ale jinak to furt maká :D
Ahoj, jde o NPD22P04 TO-252 MOSFET-P -40V -22A.
dal sem do google 22P04 a nic mi to nenašlo. ale odhadl jsem ho dobře, miluji tohle univerzální značení
pěknej watmetřík :-)
díky, od kamaráda :)
@@amperak s takovým se doteď měří u nás na střední :D
Kdo nechladí , tvoří kouř který je stlačen do součástek . Njn mosfet NEWPOWER 22P04 Universal 10 , pouzdro TO-252 , označení NPD22P04 MOSFET-P -40V -22A ale nic víc ale to už psal Roman Klíma ...
PS: co jaké 900540 mosfet ?
kde jsi to našel? já to nedokázal...
@@amperak Já našel jen www.yoycart.com/Product/564038843447/ , www.chinahao.com/product/555703658711/
Ahoj, co jsi tam dal za mosfet?
nějakej P kanál co mi ležel v šupliku. IRF4905 myslím
Mosfet jde pájet trafopájkou bezpečně, když na něm zkratneš všechny 3 vývody kusem drátku. Ale tak, aby ten drátek šel po akci sundat.
Věčný krutihrot je nejlepší :D
přesně, je tam už rok!
"uz to vidim v tych komentaroch" pozrem komentare a ziadny :D
Congrats k oprave :) Jinak ciste out of curiosity dotaz - proc jsi akupackove vyvody pajel tim Hakko mikrem? Ja jen, ze trafopajkou s NORMALNI(!) smyckou to jde mnohem lip a rychleji(?) :) Jako fakt netrollim, jen by me to zajimalo. Trafopajka je diky vyssimu vykonu presne na tyto veci kdy clovek potrebuje rychle rozehrat spoj s vetsi tepelnou kapacitou (imho) mnohem vhodnejsi...
Tohle to právě zvládne taky. A mám nastavenou přesnou teplotu. nikoliv odhadem. Jinak těch akumulátorů jsem dělal deset kusů. a to že tady je těleso ve hrotě a umí to předat ten výkon je strašná výhoda. trafačku moc nepoužívám.
Aha, tak jo :) Jako nic proti nicemu, kazdy at si pouziva co uzna za vhodne. Ja jen ze mam doma jak trafacku tak cinskou T12 stanici, a prijde mi ze tou trafackou to jde o poznani lip a rychleji.
@@amigator7789 musím postavit jinou desku regulační. ono to takhle blbě reguluje prej normálně.
A prečo si nekúpiš stôl😂
🔝🔝🔝
ten hrot mam taky :)
ked na vyrobu pajky je treba pajka, ako bola vyrobena prva pajka :D
Nahriali si na ohnisku v jaskyni kus železa a vyrobili prvú pájku a potom už to išlo...
@@Vladynko1 První spoje byly motané, takže umotali první pájku a pak už geometrickou řadou vytvořili dvě, čtyři, osm atd. pájek pájením ...
Zapalovačem a šroubovákem
Co to bylo za baterii, nebyla to značka DeWalt ? :D
jj :)
Taky znám věčný hrot 😅
Amperaku tak tam na ten bazmekt co si pajel přidělej chladič a hřat se to nebude vubec :D
tohle se uchladí, má lepší parametry a za provozu je studený. navíc tepelný odpor pouzdro-vzduch je dobrej už.
A proč jako proč
protoře proto
@@amperak Protože člověk prostě někdy potřebuje něco udělat hned - dobře sis poradil. Tedy mají samozřejmě pravdu, myslím ti co "pindají proč tohle, proč tamto", nicméně - chtěl bych je vidět jak by si takhle rychle bez kloudného vybavení oni poradili. EDIT: tedy, vlastně ani nechtěl (to by zas byly jen nějaké další pindy :D). No nic, pobavilo - děkuji. Jo a mimochochodem, pro tyhle se mi stejné nejvíc líbí ta odpověď s bagrem (protože bagr), popřípadě Dänikenovské - "a proč ne?".
Tedy je to sice buranské, nicméně třeba pro mne nemá smysl bavit se s někým komu to nedochází. Tj. pěkně ty / dobře tu je zatím vyčištěno od těchto komentářů, respektive že by všem najednou došlo co činí? :)
A proč Milane? 😁😁😁 Hoď kamenem kdož nepájel FET trafopajkou 😂
to není KF520 aby to odešlo křivým pohledem :D
Tak abych na tebe nehodil kamenolom!
@@TheSalemSaberhagen spíš štěrk dovez
2:54 a tak je to péčko XDDDDD
Kdyžtak 2:50
Zdarec studente! ser na vsecky kecalky. je to otym, ze hejti si to neumi opravit. nech si darit
já si z nich dělám srandu. Jako k čemu ti je člověk co ti nenapíše konstruktivní kritiku... :)
@@amperak to je fakt. Ovšem je otázka, co je pro tebe konstruktivní )
@@petrvlach623 jakékoliv informace nebo doporučení, které mohou mít vliv na zlepšení tvorby, nebo zařízení :)
@@amperak no jenže to se musí cist mezi řádky. Je způsob jak to filtrovat? ?a potřebuješ to jako student tak vehlasnyho ústavu? ??))))
@@petrvlach623 je to uplně jednoduché. prostě smažeš nepřínosné negativní komentáře. dříve jsem je nemazal, ale ted, když je pod videem sto komentářů, tak tam uklízím. většinou nechtěný komentář je vůlgární a obsahuje maximálně pět slov.
Nojonojo opravuj pájku bez pájky 😂😂😂
páječku bez páječky :) jo, musel jsem, řekl sis o to :)
@@amperak Jasně! A šupléru bez šupléry 😂
Věčnej hrot, tak to chci vidět co tomuhle řekne Killeroz
XD
Třeba se ozve, beztakt to má stejně...
To je MOSFET a pájíš to trafopájkou
Dal bych na ten mosfet i tak malý chladič.
Neni potřeba, oproti puvodnimu ma lepsi parametry a vetsi chladici plochu
jo vecny hrot - pred 15 lety sem koupil nove hroty po pajecky - po hodine s neho stejne vziklo to co mas ty
co vydrzelo nejdele byly medene sponky z krabice od plynoveho kotle
hodně záleží na velikosti, ale hlavně cín žere měď, nikdy jsem hrot nepřepálil roztavením. vždy mi ho vyžral cín.
Nám se v práci podařil koupit olovnatý cín, který má v sobě i nějaké % mědi, aby to tolik nežralo hroty. Docela to fungovalo. Na trafopájku jsme zásadně nasazovali dráty z elektrikářské CYKY 1,5. Ale to všechno bylo cca před 20 lety. To se ještě běžně prodával olovnatý cín Stanol SB...měl v sobě zajímavé tavidlo. Dobře se s ním pájelo.
Datasheet, resp. bližší specifikace, k tomu mosfetu NPD22P04 se najít dá, viz. bit.ly/33vxonn . Byť to není úplně jednoduché.
na ten mosfet dej kousek hliníku , a to trafo je klasika tak proč to hrotíš :D
Já to nehrotím, to bych jinak dělal tutoriál jak vyrobit pájecí očko :D Hele chladit netřeba, dal jsem tomu zátěžovku a dobrý.
A zas sa potvrdilo, že klasika trafopájku ničím nenahradíš !
jojo, mi říkej až budeš potřebovat pájet v autě a budeš mít jen 12V :D