Lentila de contact cu Stelian Tănase - Războiul civil din Grecia

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 ต.ค. 2024
  • Vineri, 26 iulie, de la ora 12:00, vă invităm să ascultați o nouă ediție a emisiunii "Lentila de contact", produsă la Radio Clasic de renumitul scriitor și analist politic Stelian Tănase, în parteneriat cu DeskReport. Emisiunea din această săptămână aduce în prim-plan un subiect deosebit de important: Războiul Civil din Grecia, desfășurat între anii 1946 și 1949.
    Războiul Civil din Grecia a fost un conflict militar și politic major care a urmat celui de-Al Doilea Război Mondial și a avut loc între forțele guvernamentale grecesti, susținute de Marea Britanie, și Armata Democratică a Greciei, aripa militară a Partidului Comunist Grec, susținută de Iugoslavia, Albania și Bulgaria. Conflictul a fost marcat de lupte intense, atrocități de ambele părți și a avut un impact profund asupra societății grecești, determinând formarea unui regim autoritar și influențând politica țării pentru decenii.
    În cadrul emisiunii, Stelian Tănase va explora cauzele și consecințele acestui război devastator, oferind o analiză detaliată a contextului internațional și a dinamicilor interne care au condus la conflict. În acest context, Stelian Tănase va vorbi și despre o apariție editorială remarcabilă pe acest subiect: un volum semnat de scriitorul grec Apostolos Patelakis. Patelakis, cunoscut pentru stilul său narativ captivant și rigurozitatea sa academică, aduce în prim-plan o lucrare exhaustivă și bine documentată despre Războiul Civil din Grecia. Cu un stil erudit și accesibil, Patelakis reușește să transforme evenimentele istorice într-o narațiune vibrantă și relevantă pentru cititori. Lucrările sale sunt apreciate atât de publicul larg, cât și de specialiști, pentru echilibrul între rigoarea academică și claritatea expunerii.
    Vă invităm să ne urmăriți pentru a descoperi o analiză profundă și bine documentată a acestui capitol tumultuos din istoria Greciei, alături de insight-uri valoroase oferite de Stelian Tănase și de prezentarea volumului lui Apostolos Patelakis. Nu ratați această ediție specială a emisiunii "Lentila de contact".
    Radio Clasic- Un Radio in Culori
    www.ClasicRadio.ro
    / clasicradioromania
    Radio Clasic este o platformă multiculturală, diversă, care își propune să vă inițieze, să vă informeze, să vă deschidă porți nebănuite în lumea artelor, să dea culoare timpului.
    De la clasic la contemporan, de la operă la muzica de cameră, o galerie policromă în care sunteți invitați să călătoriți în timp și spațiu, vehiculul preferat - sunetul muzical.
    Pe aripile sunetului veți descoperi alături de noi, Radio Clasic, o intensă paletă de stări și tematici. Prin “Turnul Babel”, vă veți afla mereu în astăzi, ieri și mâine.
    Radio Clasic este postul unde valoarea, bunul gust și spectacolul de calitate vor fi prezente 24/24, 7/7
    Radio Clasic este locul de difuzare a operelor tuturor autorilor consacrați, a elitelor artistice, muzicale, literare din România și din lume
    Radio Clasic promovează valorile europene în spațiul românesc și valorile românești în spațiul universal. Programele zilnice cuprind spectacole de toate genurile - clasic, simfonic, operă, balet, world-music.
    Radio Clasic este o oază pentru toți iubitorii de muzică clasică, simfonică, operă, music-hall, artă, literatură, științe, istorie, evenimente culturale de înaltă ținută din România și din întreaga lume.
    Adresa de e-mail pentru comunicate si informari: comunicate@clasicradio.ro

ความคิดเห็น • 31

  • @danieldanut1353
    @danieldanut1353 2 หลายเดือนก่อน +9

    Vă urmăresc cu interes dar când sunteți acompaniat de mâțe e o adevărată plăcere.

  • @ericsandu9400
    @ericsandu9400 2 หลายเดือนก่อน +2

    Sunteți o comoară de neprețuit.
    Obiectiv, corect , documentat în tot ce publicați.
    Sănătate succes şi viață lungă !

  • @cartiaudio-lecturapentruto3346
    @cartiaudio-lecturapentruto3346 2 หลายเดือนก่อน

    Felicitari pentru emisiune !!!🌹🌿🌹🌿

  • @doruradu1354
    @doruradu1354 2 หลายเดือนก่อน +5

    Este o placere sa va ascult . Astept cu interes editia a doua a Zvonurilor

  • @razvaniulian4530
    @razvaniulian4530 2 หลายเดือนก่อน +4

    O emisiune interesanta !

  • @ileanazlatianu132
    @ileanazlatianu132 2 หลายเดือนก่อน +1

    Felicitari pentru emisiune,am citit o parte din cartile d-voastra!

  • @dragosmarinescu5520
    @dragosmarinescu5520 2 หลายเดือนก่อน +2

    Ai obsesii foarte interesante, Stelică !
    Să mai povestești despre ele.
    Și poveștile din copilărie/adolescenta sunt captivante.

    • @Ionel22
      @Ionel22 2 หลายเดือนก่อน +2

      Cred ca va cunoașteți din copilărie cu d-l Tănase...😂

    • @dragosmarinescu5520
      @dragosmarinescu5520 2 หลายเดือนก่อน +1

      @@Ionel22 Nu mă cunosc cu Stelică, dar mi-ar fi plăcut. Am bătut aceleași străzi.

    • @2nasoare845
      @2nasoare845 2 หลายเดือนก่อน +1

      Cunosteam si eu un grec refugiat la 4,5 ani ..
      Era cel mai bun roman si il chema dl.Zissis !

  • @suiumarian2738
    @suiumarian2738 2 หลายเดือนก่อน +1

    Bună ziua. Apreciez mult emisiunile dumneavoastră. A-ți putea să le faceți mai des?

  • @Ραφαελα-λ4η
    @Ραφαελα-λ4η 2 หลายเดือนก่อน

    O carte foarte interesanta pentru drama oamenilor care au luptat pentru elibararea patriei lor dar dintr-o zi la alta s-au gasit refugiati politici. Multumiri Romaniei pentru ospitalitate. Felicitari scriitorului Apostolos Patelakis si domnului Stelian Tanase pentru prezentarea cartii.

  • @gutaguta6871
    @gutaguta6871 2 หลายเดือนก่อน +5

    La Ștefănești, lângă Pitești, există și azi blocurile construite pentru grecii refugiați. Aveau alt fason și altă calitate față de blocurile construite pentru români. La școală, am avut colegi greci care vorbeau perfect românește și beneficiau din plin de privilegiile părinților lor. Grecii veniți la noi erau comuniști convinși, atei declarați și iubitori de marxism-leninism (buni propagandiști de partid) ... Au beneficiat de stalinistul instaurat în România, în regimul Dej : posturi bune, bine plătite în comerț, în industrie (alimentară, a laptelui etc.). În anii '80, când ceaușismul s-a înăsprit la noi, iar în Grecia s-a mai îndulcit (chiar desființat) regimul militar, grecii au început să plece acasă la ei. O colegă care a plecat, după introducerea cartelelor la noi, a închiriat un vagon CFR în care a încărcat mobilă, TV color (că apăruseră), magnetofoane, frigidere și toate bunurile electromenajere care se găseau prin casele noii aristocrații "muncitoresti".

  • @ConstantinDragomir-gg2jv
    @ConstantinDragomir-gg2jv 2 หลายเดือนก่อน

    Ce faceai tu ticalosule In 1990 in Cal.Victoriei nr . 174 ? Poti sa-raspunzi secatura ?

  • @iliaskalokerinos5852
    @iliaskalokerinos5852 2 หลายเดือนก่อน +3

    O carte istorică adevărată. Recomand prietenilor români să citească mai ales primul capitol unde autorului istorisește rezistența anti fascista cu victoria împotriva lui Mussolini și în continuare antinazista împotriva lui Hitler despre care Stelian Tănase nu amintește și nu se poate compara nici cu a lui Tito sanu zic de albanezi și bulgari.

  • @moisescumadalin177
    @moisescumadalin177 2 หลายเดือนก่อน +3

    Scoala 64...am fost elevul ei.... 😊

  • @vladdumitrica849
    @vladdumitrica849 2 หลายเดือนก่อน +1

    😂Și cum puteau sa masoare 30% sau 50% influenta? E logic ca influenta poti doar sa o ai sau nu.

  • @ionmaria2888
    @ionmaria2888 หลายเดือนก่อน

    Banc:"Poate să fie Elveția comunistă"?, răspuns:"Poate dar ar fi păcat", o pun cu Grecia..

  • @alexandrustanescu4598
    @alexandrustanescu4598 2 หลายเดือนก่อน +1

    Tanase, episodul este interesant si binevenit in actualul context dar urmarind firul narativ si cu anumite accente relatate de dumneata, nu stiu exact dar parca simt ca iti pare rau ca au fost infranti comunistii in Grecia.
    Coroborand si cu afirmatia dumitale ca ai fi fost Trotkist, rostita parca intr-un episod despre Stalin, cred ca in episodul urmator ar fi de bun simt sa clarifici asta. Ai fost cu ideologia comunista in suflet sau nu, ca acum multi bolsevici va deghizati in partide respectabile-europene.
    Iti amintesc ca ne cunoastem din timpurile cand organizai concerte rock la Ecran Club si mai tarziu la casa de cultura Infratirea. Pe atunci imi spuneai la un coniac, ca trebuie sa pupam un pic partidul in cur, caci altfel nu am putea sa ne exprimam si noi cu ce ne preocupa in timpurile acelea.
    Astept o nuantare a problemei, publica sau in privat daca ai unele retineri sa le faci aici pe canal.

    • @Ionel22
      @Ionel22 2 หลายเดือนก่อน +1

      Ce dur sunteti dv. ! Presupun ca nu aveți schelete dosite...😂

    • @SorinMacarie-f5n
      @SorinMacarie-f5n 2 หลายเดือนก่อน +1

      Detalii bine venite, l am mirosit!
      Am sa l taxez!

  • @valentinristea1841
    @valentinristea1841 2 หลายเดือนก่อน

    Ce utopie sa vorbesti despre procente in sfere de influenta. De parca occidentalii n-ar fi luat 100% din Grecia. Churchill a lasat o portita in speranta ca democratia va triumfa in tarile abandonate. Un visator nu un vulpoi. Regele Mihai i-a dat dreapta masura spunund ca nu il poate ierta.

  • @moisescumadalin177
    @moisescumadalin177 2 หลายเดือนก่อน +1

    Scoala 64...am fost elevul ei.... 😊