Foarte tare contentul si tema ! Tehnologia despre care vorbeste Cornel in ora minutul 1:30:00exista deja in tarile precum Germania, Belgia, Anglia si Suedia si se folosesc de sistemul nemtesc „sonnen“ - care este o baterie de retea, adica are un invertor integrat care permite foarte usor, cu ajutorul procesorului inteligent sa injecteze sau sa absoarba surplusul sau varfurile de energie cand e nevoie si cand operatorul are nevoie sa stabilizeze reteaua, functioneaza sub denumirea de VPP(Virtual Power Plant) adica toate sutele si miile de sisteme sunt legate virtual si cand operatorul are nevoie de aceste servicii, ele se activeaza si imping sau absorb energia in retea. Clientii profita de o compensatie anual de o anumita suma din partea companiei deoarece isi pun la dispozitie sistemul de stocare pentru a stabiliza reteaua. Principiul asta este idealul unei retele sanatoase de care are nevoie Romania.
Felicitari! Ar fi bine sa vada cat mai multa lume acest dialog ca sa inteleaga problemele/nesimtirea istorica a furnizorilor de monopol. Pe gaz cred ca e si mai rau pentru ca desi platesti factura corect in kw nimeni nu monitorizeaza calitatea ca sa fie corectitudine. George chiar daca nu folosesti gaz ar fi important si folositor o discutie cu un specialist pe gaz.
Trebuie sa fi nebun sa mai folosesti gaze atat timo cat primesti volumetric si esti taxat la Kwh. Macar la curent nu poti fi pacalit, iti cumperi contorul tau si masori, sunt curios cum faci asta la gaze !
@@fotovoltaicelabloc nu e complicat, in functie de furnizor, un metru cub de gaz are o putere calorica superioara de 10.5 kilowatti, daca pe factura ai 50 bani/kw, 1 mc costa 10.5 x 0.5 lei = 5.25 lei, aceste lucruri sunt specificate pe factura
@@andreichiver pai este intrucat 1mc de gaz il pot arunca pe geam (0Kw) il pot folosi intr-o soba (4kw efectiv caldura) sau intr-o centrala pe condensare (9kw efectiv caldura), e ca si cum ai plati benzina in Km.... probabil stiind ca un consum mediu al tuturor masinilor este de 6.445556l per 100km :) . Prefer sa platesc utilitatea in unitatea ei demasura si nu in eficienta cu care poate fi utilizata si care este relativa ! Ce zici tu cu 10.5Kw este daca reusim sa-l ardem fara pierderi ceea ce este imposibil ! Viitorul este electric pentru simplul fapt ca transportul energiei se face mai usor, mai ieftin si cu mai putine pierderi, iar un aparat AC sau o pompa de cladura poate avea in general eficienta de peste 200%, (poate merge pana la 450%) consumi 1Kwh electric si faci peste 2 Kw caldura in casa. Pararea mea este ca pur si simplu nu mai merita sa folosesti gazul la nimic, nici macar la gatit !
Pai s au marit pensiile inainte de alegeri , iar din ianuarie se da frau liber la preturile din energie....asa ca toti pensionarii care s au bucurat cateva luni de pensii marite chiar si cu 50% o sa fie mai saraci in ianuarie cad facturile o sa fie duble la energie.
Conținut grozav! Foarte interesant din start. Sunt vremuri dificile și apreciez sensibilitatea cu care discutați despre finanțele globale. Tranzacționarea și investiția sunt modalități excelente de a construi bogăție și nu am nicio îndoială cu privire la profitabilitatea pieței criptomonedei. Câștigarea unui venit săptămânal de 7.600 EUR chiar și în timpul unei recesiuni și a unei inflații ridicate este impresionant. Kellerman face o treabă fantastică și este persoana perfectă pentru a conduce aceste activități de investiții...
O tara care isi poate produce singura energia dar care isi inchide centralele la ordinul UE si care nu e in stare sa exploateze energia hidro, nucleara etc si o cumpara din afara. Foarte smart.
Uitate cati refuza sa se duca la Hidroelectrica pentru ca sunt prea comozi. Preturi corecte exista, oamenii nu sunt interesati. De asemenea, UE iti da sute de milioane de euro sa pui panouri solare pe case iar noi scoatem stiri negative legat de aceste panouri cum incarca ele reteaua electrica. Nu UE e problema ci noi suntem.
1:17:41 salutare George, la exemplul ca in Germania se pun pe balcon fotovoltaice...îți spun in calitate de proprietar in Germania ca și aici trebuie sa fie cel puțin jumătate din proprietari de acord să se facă o astfel de schimbare a fațadei într-o ședință anuală la asociație. Fiecare poate să propună diferite schimbări care se dezbat în ședința cu proprietarii la asociația de proprietari.
Multumesc George, multumesc Cornel. ❤❤ Multa sanatate va doresc! Mi-ar placea George sa fii Presedinte sau Ministru al Viitorului si Cornel Ministru al Energiei
Sunt de 7 ani off-grid, cu reteaua la poarta(20 M) Si nu am nevoie de curent de la nimeni. Cel mai sfant invertor(fara nici o reclama) este Victron, si pana in momentul de fata, eu nu am gasit nimic mai bun. Testez in continuare tot ce prind pe mana, dar Victron-ul, nu-l dau jos.
Cu încălzirea casei electrică (pompa de caldura ) cam greu sa fi off grid . Îți trebuie finanțare de la Elon Musk , sa ajungă curent măcar o săptămâna de iarna fără sa reîncarci
Nu e vorba de tine sau de mine, noi nu producem bunuri, putem sta si fara curent. Ideea ca daca se scumpeste curentul, se vor scumpi toate celelalte produse, aici e durerea si nu uitam noi la TV pe gratis sau platim 0.5 sau 2 lei per Kwh. Energia ieftina e o conditie de baza a unei economi eficiente. De asta China a investit in regenerabile si retele, nu atat pentru mediu cat pentru a fi cea mai competitiva economie din lume.
Ati invitat pe unul care se incadreaza la baietii destepti, nu? Cum dumnezeului avem pretul asta, devreme ce avem atatea surse diversificate, avem atata hidro etc?? Incercati sa vedeti de cate ori a crescut pretul kwh in ultimii 20 de ani. Stiti ce promiteau guvernantii acum 20 de ani, cand s-au separat producatorii de transportatori (vezi fostul renel etc) etc? Ca vom avea concurenta, deci pret mai mic. Poftiti ce a iesit, domnilor! 6:30 - Si da, consumam putin per capita, vedeti valorile - en.wikipedia.org/wiki/European_countries_by_electricity_consumption_per_person. Romania are 2-3000, vest europenii au 5-10 000 sau mai mult. Cred ca multi se incalzesc la tara pe coceni etc.
Cornel este unul dintre cei mai deștepți oameni din industrie dar dacă vrei să îi pui ștampila aia peiorativă, bați câmpii. Eu îmi produc propria energie și mi-am eliminat aproape toate facturile de energie cu aceste soluții. Gândește puțin cine câștigă când nu plătești facturi pentru căldură, răcire, apă caldă, energia penru mașina cu care merg de 6 ani.
Șmecheria asta a fost făcută în mai multe țări europene, surpriză în Spania nu s-a scumpit prețul după liberalizare,au furat suficient, datoriile către băieții deștepți au ajuns nesustenabile , ar trebui susținuți oamenii cu necesități nu pe toți la grămadă
Băieții deștepți creșteau prețul artificial după bunul plac, oricum noi consumatorii plătim plafonat și diferența e susținută de stat adică tot de noi 😂😂😂
@@gbuhnicicat ati platit pe instalarea acestor solutii de generare energie? Cat v-au costat solutiile de consum mic de energie? Fie ca vorbim de masina, pompa de caldura, izolatie, etc. Nu vreau sa va acuz de bias, dar este foarte usor sa devii un apostol pentru niste produse pentru care nu ai platit pretul real.
Nu stiu pe ce se bazeaza invitatul cu pretul pe kWh. Chiar am verificat pe anre si preturile fara subvenție sunt intre 0,79 - 1.4 kWh pret final. Dar normal, omul vinde panouri. De ce sa nu creeze panica ca sa cumpere lumea panouri? Nu zic ca nu sunt bune, pt ca am si eu si sunt multumit dar daca consumi 150kwh pe luna, iti scoti banii in 10 ani
@@Liviu-g5g da, acum cand e subventionat, adica crescut de companii sa incaseze banii de la stat. In realitate ar fi mai putin nu mai mult. In toata europa preturile sunt mai mici decat la noi.
Da, pare plauzibil, pe plan mondial curentul se ieftinete oricum datorita regenerabilelor, nu vom fi noi ca tara Gica contra cu tot cu baietii destepti .
Eu personal cred ca automatizarea va face cei mai multi bani si cel mai mult bine prosumatorilor! Deoarece omul vrea sa stie simplu, cat bag, cat scot sau economisesc, daca facem sisteme automaizate , sa faca ele tot, multi si-ar lua fotovoltaice sau eoliane (mici , casnice).
Ar fi interesant sa aduci un specialist în energetică care să explice cum funcționează sistemul energetic național, cum se transporta energia în rețea, cum nu se poate transporta din zonele în care sunt mai multe sisteme solare și tensiunea crește spre 260V. Mulțumesc
Tensiunea creste pentru ca nu este transformata corect. Oamenii cred ca 220 vine pe linii dar acea tensiune este doar la poartă. Pe liniile de transport sunt mii de volți. Totul sta în transformatoare,care cei din energie nu sunt interesați sa le facă performante. Va obliga la baterii tocmai pentru a face un buffer, investiți voi și nu ei😂 și pe urma va iau banii pe transport.... O sa fiți în curând producători prosumatori făcând energie pe banii voștrii și câștigul o sa îl facă ei. Voi chiar credeți ca va lăsa la ceva gratuit în tara asta? 😅😮Asta cu subvenții este doar sa va motiveze ca pana la urma tot banii poporului sunt din taxe și impozite.
@@blackzxr6900 nimic nu e gratis, dar cred că cineva fură cu taxele de transport. Dacă tot nu pleacă energie din zona in care se produce, de ce să plătească vecinii tăi care consuma energia, taxe de transport? Că doar ești gard in gard cu ei.
Salutare!. După acest IGDLCC. Mă felicit ( Încă o dată pentru decizia luată.) de a monta un sistem fotovoltaic Victron cu cei de la Darcom Energy. Nu este ieftin dar nici Ronaldo sau Mesi nu sunt. Trebuie mai bine explicat. După ce îți montezi sistemul vei consuma și mai multă energie. În cazul meu mașina electrică a venit după, am în plan și pompa de căldură. Aici intervine altă problemă. Construcția casei (autoumbrire,) suprafața acoperișului dacă poți instala și la sol. Etc. Deja pot oferi consultanță la câtă informație am acumulat. Foarte bune și mai multe informații tehnice am înțeles și de pe canalul lui Ciprian Cherciu. Bineînțeles tot Darcom Energy. Mulțumesc și mai aștept genul acesta de discuții sa învățăm și mai mult despre rețele.
Recent am avut verificare la.reteaua de gaz si centrala Au fost f.profi,.au folosit aparatura.dedicata si eu oferit sfaturi utile pt prelungirea duratei de viata a centralei.
de ce sa mai creasca preturile la energie cand energia costa deja mai mult decat in toata Europa (de ex vreo 76euro/mwh in Gemania)? De ce nu importam energie din Germania, ca exista linii trans-europene si, cu transport, hai sa fie 150e/mwh?
Stai liniștit! Din fericire nu invitații domnului Buhnici fac prețurile în România. Prețul pe care îl prezice acest afacerist e de peste 2 ori mai mare decât pretul la care se cumpără.
@@gbuhnici -adica o sa avem probleme foarte repede. Si asta inseamna ca UE ar trebuie sa subventioneze interconectarea in loc sa ceara Romaniei sa liberalizeze preturile. Nu critic UE ci politicienii care nu se lupta pentru piata cu adevarat libera si interconectata.Desigur, nu ar fi rau nici ca Romania sa produca energie si sa o stocheze acolo unde e nevoie de ea, dar primul pas ar trebui sa fie posibilitatea de transport oriunde, oricand.
"În general, producția Hidroelectrica depășește mult cererea pe partea de furnizare. Sunt și excepții, în perioadele secetoase, când compania cumpără energie de la Nuclearelectrica, dar și atunci la un preț foarte avantajos - 450 lei/MWh. Ca urmare, în vreme ce alți furnizori au în general marje de profit de circa 5%, Hidroelectrica a atins în 2022 o marjă de profit de 44%. Dar asta doar pentru că este și producător de energie, iar activitățile nu sunt separate pe companii distincte pentru furnizare și producție, așa cum se întâmplă la ENEL sau CEZ, de exemplu." putze cu urechi. mari specialisti in energie
Salut George. Apreciez munca depusa. De aceia te rog daca ai posibilitatea pana nu este prea tarziu sa incerci sa il Aduci pe Dl. Dan Farcas la un Podcast. Multumim pentru munca depusa.
Astia sunt din aia care traiesc din subventia statului roman si ii trimit sefii la cersit. In realitate pentru ei exista riscul ca prin eliminarea subventiei toti distribuitorii romani sa piarda furnizarea pentru ca ei nu fac altceva decat sa subleze pretul. Cand statul va taia subventia toti astia vor trai doar din distributie si de aia ii roade ciuda.
Ne merităm soarta ca popor. Am citit comentariile și îmi dau seama în ce hal suntem, oricum nu e o surpriză pentru mine. Vor crește prețurile? Da, se vorbește de mult timp de acest lucru, pentru cine a stat să asculte. România nu produce suficient. Clar, prețurile se vor menține ridicate mult timp. A cui e vina? A UE? Așa suntem noi, vina e tot timpul în altă parte. Rețelele sunt varză, la fel ca și căile ferate, drumuri școli, și așa mai departe. E vina UE, nu? Ăștia suntem și atât putem. Te-ai pus la adăpost și ți-ai montat panouri și baterii. Ești un băiat deștept pentru ca ai investit smart!
Preturile nu cresc din cauza ca " România nu produce suficient". Prețul creste din cauza liberalizării pieței de energie , în ciuda situației economice a unei mari majorități a romanilor și din cauza politicilor dezastruoase luate de UE în ultimii 20 de ani. Creșterile de preturi se vad în buzunarele noilor " privati" jucători pe piața de energie și in profiturile record din ultimii 2 ani ale marilor companii( ce coincidenta nu?)
@@isaakmorse6044 glumești, nu? liberalizarea adevărată are ca efect scaderea preturilor. la noi nu e încă liberalizare reala și nu pare sa fie prea curând. și da, nu producem suficirntsi nu producem când trebuie
Deci sunt bine. Am 10kw est-vest. 5 cu 5. Asa a fost acoperișul casei. Înclinația e mai mare de 35 grade dar per total e ok. Urmează sa pun curând minim 5kw baterie. Succes în continuare.
După părerea mea liberalizarea energiei ar trebui să aducă reduceri de prețuri !!! Ar putea fi altfel doar dacă s-ar face investiții majore în infrastructura de transport și infrastructura de producere și modernizare a energiei electrice !!! Altfel e doar capușarea buzunarului consumatorilor , ceea ce e valabil acum și istoria ne-a arătat că nu se va întâmpla din păcate ! Sper să nu fie așa și să greșesc și sper ca viitorul să aducă prosperitate și ieftinirea prețurilor la energia electrică și implementarea unor proiecte viabile facute de profesioniști adevărați și gandite în cel mai optim mod ! 😉
vorbim prea mult despre fotovoltaice,ne adresam ,probabil, la 1% din populatia Romaniei!E relevant?La fel de mult ca atunci cand vorbim despre masini electrice,Iphone 16 PRO si job-urile office.Pt saraki ,cand,?!
Salut George ! Un subiect a scapat din acest podcast, insa poate in viitor ? V2L si V2G. Dar V2G nu doar acasa, ci poate si ... in parcarea de pe strada ;-)
Începând cu 1 aprilie 2024, pentru cantitățile de energie contractate de la aceasta dată, prețul MACEE a scăzut de la 450 RON/MWh la 400 RON/MWh și a devenit voluntar, ceea ce permite vânzarea în avans a energiei disponibile pe piețele bilaterale (direct sau centralizat).
1:11:40 dar parintii nostri, in anii 80, ce faceau, cand aveau copii mici si se lua curentul si nu era gaz si nici caldura in apartamente? cu ce ne incalzeau "lapticul" ? care laptic, caci nici acela nu se gasea? ??
Noi tot vorbim ca în China este ieftin, as spune ca la noi este scump, de asta acolo ni se pare ca e aproape pe gratis. Europa cam mănâncă bani pe lucruri care nu produc, din câte se poate observa Europa devine zona de consum.
1:04:48 Eu zic că și fără fotovoltaice se poate simți dacă ai o tensiune mai mică decât trebuie. Am un sistem de sunet care dacă nu are 230 V, începe să bâzâie. De asemenea, am un TV care dacă are tensiune mai mică de 230 V se oprește. Știu pentru că am testat cu un multimetru tensiunea pe prize și în astfel de momente am văzut că tensiunea coboară chiar sub 200 V Se pare că problema asta nu e izolată, ci se întâmplă și la case mai mari.
Există Relee de protectie tensiune cu afișaj. Îl montezi in tablou și pe lângă protecție la supratensiune, vezi și ce tensiune îți intră. Cost: până în 200lei
Va rog sa faceți ceva cu vocea invitațiilor atunci când fie au probleme de dictie fie nu au curaj să vorbească în microfon că nu se aude/distinge ce vorbește invitatul
Înțeleg tensiune mare la rețea la prânz când producția fotovoltaicelor este maxim . Dar in zilele ploiaoase când producția este aproape zero , cum se face ca îmi ajunge tensiunea la rețea si la 285 V
Energia e components vitala care asigura un grad decent de civilizate si bunăstare A lasa energia în mâinile privatilor e cea mai.mare tâmpenie. Prețul se poate duce jos foarte usor-NATIONALIZARE
George fa un podcast pe acelasi subiect si cu Ciprian Cherciu. Apropo sa nu uitati sa votați tot PSD si PNL sau mai rau AUR sau SOS. Din cauza celor care au guvernat din 90 pana astăzi am ajuns aici,adica sa platim noi ticalosenia acestor indivizi care si-au batut joc.
Invitatul vorbeste bine, dar ar trebui să-și plătească si oamenii bine, inclusiv atunci cand indraznesc sa ia ceva concediu de odihnă. Oamenii nu sunt plătiți in zilele libere legale, iar in concediu sunt neplătiți, e ca si cum ar fi in concediu fara plata. Nu ma asteptam la o firma asa de profitabilă...
Mi se pare noaptea minții sa spui ca daca vrei tensiune bună la priză si sa nu ti se ardă lucrurile prin casă, nu ai decât sa iti pui panouri. Stau in belgia de ani de zile si nu am avut până acum nici o pana de curent sau alte probleme.
Exact. Ai dreptate. Invitatul de azi impreuna cu GB apasa butonul propagandei asa zise verzi. Distribuitorul.impreuna cu furnizorul si cu toți cei implicați în transportul și furnizarea energiei pana la tine în casa trebuie sa respecte conform legii un standard de calitate al energiei. Asta nu are treaba cu panouri solare și alte nimicuri ce se discuta aici. In timp ce în România creste prețul și sa baga banii în solare ( subvenții de la stat) in alte tari se calca accelerația pe nuclear și cărbune. Europa e infectata de catre agenti rusi și chinezi care fac jocul marilor companii chinezești plus a importatorilor europeni. Tori politicienii UE sunt cumpărați de catre china, arabi și rusi și fac politica lor de peste 30 de ani. Asta e motivul pt care muncim tot mai mult și primim din ce în ce mai puțin. Europa nu mai are lideri care sa apere interesele cetățenilor sai.
George, sa mentinem un context corect, adica e ok exemplul tau cu mining, si cu 1000 eur pe KW in 2017, dar e o situatie particulara, si in 2023 s-a instalat la pachet tot cu 1000 eur per KW, si anul acesta la 500-600 eur per KW nu e chiar asa in general, poate ai avut ceva conditii foarte avantajoase in 2017, iar mining nu e pt oricine - inclusiv investitia, poate cel mai realist este o masina electrica ... pentru average user - recuperarea variaza in timp mult mai mult , functie de autoconsum si multe alte variabile, inclusiv posibilitati tehnice si nivel de educatie ... totusi principiul si exemplul tau de amortizare este important si pana la urma nu este o problema daca amortizarea este in cativa ani sau poate 10-15 , principiul este important. Felicitari pentru productie !!
E buna intrebarea; Cum produc, de ce vand chinezii fotovoltaice asa ieftin? A raspuns invitatul, asa storc Europa de bani. Romania a exportat forta de munca ieftina pt ca stia ca sclavii trimit bani acasa.
Salutare! ai comandat? Poti sa ma ajuti cu un link? sunt destul de reticent la varianta asta, dar daca chiar sta in picioare ca si costuri ar fi de incercat.
@@marianilie7321Salut! Ai putea să ne ajuți cu un site care vinde pentru persoane fizice? Am căutat şi eu pe google dar toate cer firmă în industria energiei regenerabile. Mulțumesc anticipat!
Dnle.George.Sper ca nu deranjez cu o intrebare pe care am pus-o multor persoane dar nimeni nu mi-a dat nici un răspuns.Am un invertor PowMr de3,2Kw si as dori să-l conectez la baterii lifepo4 pe acest invertor exista tipul de baterii li Aceasa functie Litiu poate fi compatibila cu Bateriile lifepo4
Salut George, nu stiu despre ce preturi vorbeste prietenul tau, dar eu am cerut o oferta de la Darcom Energy pentru un sistem de 5 KW trifazat cu 5KW baterii si mi-au cerut 15 250 euro (pot sa iti trimit oferta daca vrei)!!! asta vine 3000 euro/KW si nu 500-600 euro pe KW. Daca ii sa excludem bateriile tot ramane un pret de 2600 euro/KW. Nu inteleg cum a calculat pretul de 500 euro/kw.
La pretul actual nu e mai "smecher" sa ai baterii decat.fotovoltaice, deoarece panourile.sunt f ieftine si bateriile.f scumpe,.si.cu viata limitata. Doar.daca le.plateste altcineva. La.fel.cu electrica.pe autostrada costa mai mult decat motorina. Strict financiar. Dar sunt situatii si combinatii in.care , cu o investitie buna, poti.castiga pe termen lung.
Astfel, veniturile înregistrate pe piețele angro în primul semestru al anului 2024 au scăzut cu 38% față de aceeași perioadă din 2023. Această scădere este consecința mai multor factori: (1) prețul SPOT a scăzut în perioada ianuarie-iunie 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023 (aproximativ 30%) și (2) a rămas sub prețul de referință stabilit de lege pentru tranzacțiile prin MACEE în primele patru luni ale anului 2024; (3) în consecință, furnizorii, prin intermediul OPCOM, nu au preluat întreaga cantitate alocată Hidroelectrica la licitația anuală din decembrie 2023 pentru livrare în 2024 prin MACEE. Cum e, ratatilor???
Normal că băieți deștepți mai trebuie sa facă niște bani, ce griji au ei. Ca nu mai putem astepta ,ei nu zău? De ce nu liberalizează prețurile la energia abia după ce avem destula energie din altele.?
@MrBoka93 Sa trăiască baietii destepti din energie și guvernantii care le permit sa existe. O sa cred toată prosteala cu energia electrica deficitara cind vor fi admisi pe bursa de energie doar producătorii, nu si intermediarii. E pe DW un documentar cu privatizarea din timpul lui Margaret Thatcher, ce a cuprinse privatizarea retelelir de energie electrica, gaze naturale, cai ferate și apa potabila. Pina la urma au ajuns mai scump decit înainte iar subventiile de la stat au ajuns sa depaseasca valoarea luata de stat din privatizarea. Unul dintre baietii destepti a fost si Warren Buffett.
Sa trăiască baietii destepti din energie și guvernantii care le permit sa existe. O sa cred toată prosteala cu energia electrica deficitara cind vor fi admisi pe bursa de energie doar producătorii, nu si intermediarii. E pe DW un documentar cu privatizarea din timpul lui Margaret Thatcher, ce a cuprinse privatizarea retelelir de energie electrica, gaze naturale, cai ferate și apa potabila. Pina la urma au ajuns mai scump decit înainte iar subventiile de la stat au ajuns sa depaseasca valoarea luata de stat din privatizarea. Unul dintre baietii destepti a fost si Warren Buffett.
Corect, sa trăiască baietii destepti din energie și guvernantii care le permit sa existe. O sa cred toată prosteala cu energia electrica deficitara cind vor fi admisi pe bursa de energie doar producătorii, nu si intermediarii. E pe DW un documentar cu privatizarea din timpul lui Margaret Thatcher, ce a cuprinse privatizarea retelelir de energie electrica, gaze naturale, cai ferate și apa potabila. Pina la urma au ajuns mai scump decit înainte iar subventiile de la stat au ajuns sa depaseasca valoarea luata de stat din privatizarea. Unul dintre baietii destepti a fost si Warren Buffett.
@@carolmarinescu9080 Când vine vorba de ce are România de câștigat spațiul șenghen ,suntem ținuți la poartă ca milogi în fața biserici, Când avem ceva de dat mai rău decât cămătari nu te lasă pana nu faci ce zic ei.
La 2 lei pe kw/h inseamna ca jumate din tara nu o sa isi permita acelasi consum ca in prezent, ceea ce e o problema daca nu vrem sa ne intoarcem la conditiile din comunism.
Daca s ar interzice cazanele de pe sosele s ar bate toti pe electrice...dar momentan e cel mai ieftin transport...1k euro masina, carpita la colt, bagi diesel de pe unde poti, si merge...
Mie mi s_au furat în aproape 1 an de zile de la 2300 și ceva de kilowați am ajuns la 4000 și ceva.Ei nu a fost corecți vecinii mei .M_au legat din nou pe un alt fir.TEu când am venit din spital era întuneric în casa mea era întuneric afara.Si apoi după ce m_am pus în pas s_a făcut din nou lumina zilei
Ponderea poluării pe care o produce Europa este undeva la 10%. Cît reprezintă asta in totalul mondial? Eu cred că este un lucru bun producerea energiei prin panouri, dar suplimentar, nu forțat cum se încearcă în Europa ., sa se înlocuiască in totalitate energia produsă din combustibili fosili . Eu cred că nu se poate înlocui la acest moment in totalitate aceasta energie. Plus că din petrol se produc plastice, vopseluri, cauciuc și multe altele.
Companiile private( de producție și de furnizare ) au un singur interes: energie cat mai scumpa. Ei își freacă mâinile când e foarte cald și nu au nici un interes sa investească în productie decât dacă prețul creste. Asta e un paradox al liberalizării... De ce as investi dacă investind produc mai mult și dacă producând mai mult prețul va scădea?
De ce nu se fac investiții în infrastructura de interconectare între statele despre care vorbiți , eventual chiar pe niște fonduri europene , că doar toate statele de care vorbim sunt în UE , cel puțin ! O infrastructură extinsă chiar peste hotarele UE ar facilita afacerile cu energie peste hotare !
Fotovoltaicele se vor dovedi a fi o mare țeapă. Cei ce le au vor folosi ziua din productia proprie iar noaptea vor folosi din reteau transportatorilor unde pretul de noapte va fi de tei ori peste pretul de zi. Asa ca nu va fii nicio fasole.
Pe ce te bazezi? Eu mi-am scos de doi ani investiția și acum fac profit. Tu cum procedezi azi? (PS: Bănuiesc totuși că nu exiști în realitate dar... cine știe.)
@@gbuhnici bravo! Ai o bilă pătrată. Niciodată avantajele producției în masă nu au fost în avantajul populimii. Probabil ești și prosumator ceea ce constitue avantajul celor ce au "fost aleși". Acceptarea prosumatorilor în rețeaua națională va fii tot mai dificilă și probabil la un preț direct proporțional cu nevoile rețelei de a colecta de la particulari. Poate daca industria se va revigora și necesarul va crește voi prosumatorii o să contați, altfel se va întâmpla cum s-a întâmplat cu cerealele din Ucraina. Distribuitorii vor importa de unde e mai ieftin și mai sigur, iar voi va trebui sa vindeți pe nimic. Pănă atunci poți rămâne la fel de arogant.
Investiția se va amortiza chiar dacă nu injectezi in rețea , ci doar autoconsum . Dacă eu spăl hainele , vasele , apa calda etc etc , cu energia proprie ( la prânz ) voi avea o factura mult mai mică , și in câțiva ani , voi economisi banii plătiți pentru fotovoltaice .
@@danielm360 fotovoltaicele nu sunt ca niște binecuvântări papale. Le-ai primit și "beneficiezi" de ele toată viața. Așa cum plătești impozit pentru autoturisme vei plati și pentru fotovoltaice. Să nu ne facem iluzii cum că ar fii un dar divin. Apoi mentenanța și verificarea tehnică periodică vor impune niște costuri, apoi tot ce e nou azi mâine va fi vechi și periculos, apoi va trebui baterii și autorizații de la mediu pentru stocare, apoi sau chiar mai înainte vor trebui contoare 3 . Sau 3 în unul. Dacă ne uităm în urmă câțiva ani vom vedea mașinile electrice cum se alimentau gratis, cum se acordă de ceva timp loc de parcare de pomană și tot felul de avantaje care iau ochii unora care cred că sunt isteți.
George, pe de-o parte spui si subliniezi ca nu are nevoie de reclama, dar ii faci oficial reclama la minute dupa. Nu am auzit nici un argument de la dl invitat care sa sustina motivul pentru care nu e recomandat sa vedem varsatul de energie in retea si ca pe un business.
George, nu cred ca exista oameni care nu stiu de unde vibe curwntul sau gazul. Cam exagerezi. Multe spuse aici sunt fortate pentru a induce oamenilor ca ce afirmati voi doi est corect, in favoarea firmei agreate de invitat
Nu mai este business. Total eronat. Cand s-a privatizat energia, generic, in caietul de sarcini au avut obligatii de investitii, investitii care nu s-au facut, institutiile statului care ar fi trebuit sa supravegheze si sa controleze aceste investitii nu si-au facut treaba. Si au plecat ca nu mai e business.🤮🤬
George ii sunam pe cei de la Reflect Orbital si ne da lumina direct de la soare 😂,gasim solutii la banii astea ...incarcam panourile solare si noaptea cu baietii astea
Podcasturi aranjate de marii aranjori din energie. Principala problema acum e ca producatorii sa reuseasca sa-si vanda energia. Stati linistiti ca UE va taie subventiile date prea usor de statiul roman, iar energia va ajunge la pretul corect de 70-80 de bani a care furnizeaza Hidroelectrica. O sa diapra toti ratatiid e distribuitori care o fac si pe furnizorii in contextul inc are ei cumpara energia la o medie de 30-35 de bani pe kw si o vand la dublu. O sa ajunga 2 lei in capetele voastre seci.
Eeeee, las că pregătește pe se de terenul, pune fotovoltaice pe beserici... Prețul ăsta uriaș este indus, e o foame uriașa de cash la guvern și cel mai repede storc bani din energie. Restul e can can.
Foarte tare contentul si tema !
Tehnologia despre care vorbeste Cornel in ora minutul 1:30:00exista deja in tarile precum Germania, Belgia, Anglia si Suedia si se folosesc de sistemul nemtesc „sonnen“ - care este o baterie de retea, adica are un invertor integrat care permite foarte usor, cu ajutorul procesorului inteligent sa injecteze sau sa absoarba surplusul sau varfurile de energie cand e nevoie si cand operatorul are nevoie sa stabilizeze reteaua, functioneaza sub denumirea de VPP(Virtual Power Plant) adica toate sutele si miile de sisteme sunt legate virtual si cand operatorul are nevoie de aceste servicii, ele se activeaza si imping sau absorb energia in retea. Clientii profita de o compensatie anual de o anumita suma din partea companiei deoarece isi pun la dispozitie sistemul de stocare pentru a stabiliza reteaua. Principiul asta este idealul unei retele sanatoase de care are nevoie Romania.
Felicitari! Ar fi bine sa vada cat mai multa lume acest dialog ca sa inteleaga problemele/nesimtirea istorica a furnizorilor de monopol.
Pe gaz cred ca e si mai rau pentru ca desi platesti factura corect in kw nimeni nu monitorizeaza calitatea ca sa fie corectitudine. George chiar daca nu folosesti gaz ar fi important si folositor o discutie cu un specialist pe gaz.
La gaz natural se fura 20%
Am locuit un an in Buzau. Pot sa jur ca apa fierbea mai greu in ibric acolo decat in Bucuresti
Trebuie sa fi nebun sa mai folosesti gaze atat timo cat primesti volumetric si esti taxat la Kwh. Macar la curent nu poti fi pacalit, iti cumperi contorul tau si masori, sunt curios cum faci asta la gaze !
@@fotovoltaicelabloc nu e complicat, in functie de furnizor, un metru cub de gaz are o putere calorica superioara de 10.5 kilowatti, daca pe factura ai 50 bani/kw, 1 mc costa 10.5 x 0.5 lei = 5.25 lei, aceste lucruri sunt specificate pe factura
@@andreichiver pai este intrucat 1mc de gaz il pot arunca pe geam (0Kw) il pot folosi intr-o soba (4kw efectiv caldura) sau intr-o centrala pe condensare (9kw efectiv caldura), e ca si cum ai plati benzina in Km.... probabil stiind ca un consum mediu al tuturor masinilor este de 6.445556l per 100km :) . Prefer sa platesc utilitatea in unitatea ei demasura si nu in eficienta cu care poate fi utilizata si care este relativa ! Ce zici tu cu 10.5Kw este daca reusim sa-l ardem fara pierderi ceea ce este imposibil ! Viitorul este electric pentru simplul fapt ca transportul energiei se face mai usor, mai ieftin si cu mai putine pierderi, iar un aparat AC sau o pompa de cladura poate avea in general eficienta de peste 200%, (poate merge pana la 450%) consumi 1Kwh electric si faci peste 2 Kw caldura in casa. Pararea mea este ca pur si simplu nu mai merita sa folosesti gazul la nimic, nici macar la gatit !
Pai s au marit pensiile inainte de alegeri , iar din ianuarie se da frau liber la preturile din energie....asa ca toti pensionarii care s au bucurat cateva luni de pensii marite chiar si cu 50% o sa fie mai saraci in ianuarie cad facturile o sa fie duble la energie.
În țară nu plătesc facturile doar pensionarii,v-a simți mărirea orice cetățean
Pai pensionarii merita scumpirea curentului, doar au votat cu PSD-ul, si voteaza de pe timpul lui Ceausescu.
De ce trebuie sa platim si noi, ceilalti.
Conținut grozav! Foarte interesant din start. Sunt vremuri dificile și apreciez sensibilitatea cu care discutați despre finanțele globale. Tranzacționarea și investiția sunt modalități excelente de a construi bogăție și nu am nicio îndoială cu privire la profitabilitatea pieței criptomonedei. Câștigarea unui venit săptămânal de 7.600 EUR chiar și în timpul unei recesiuni și a unei inflații ridicate este impresionant. Kellerman face o treabă fantastică și este persoana perfectă pentru a conduce aceste activități de investiții...
Vă rog, cum pot să-l contactez, sunt încă un începător în tranzacționarea cu investiții și cum pot obține profit?🙏🙏🙏
Este activ pe Telegram ;(
@RaymondKtrade✊💬
Mulțumesc pentru informații... Îl voi contacta cât mai curând posibil
Ca investitor începător, tot ce ai nevoie este un mentor care să te țină la răspundere.
Foarte bun vlog, se spun PE BUNE cum stau treburile cu energia 👍
Mai Buhnici ești tare!
O tara care isi poate produce singura energia dar care isi inchide centralele la ordinul UE si care nu e in stare sa exploateze energia hidro, nucleara etc si o cumpara din afara. Foarte smart.
Uitate cati refuza sa se duca la Hidroelectrica pentru ca sunt prea comozi. Preturi corecte exista, oamenii nu sunt interesati. De asemenea, UE iti da sute de milioane de euro sa pui panouri solare pe case iar noi scoatem stiri negative legat de aceste panouri cum incarca ele reteaua electrica. Nu UE e problema ci noi suntem.
1:17:41 salutare George, la exemplul ca in Germania se pun pe balcon fotovoltaice...îți spun in calitate de proprietar in Germania ca și aici trebuie sa fie cel puțin jumătate din proprietari de acord să se facă o astfel de schimbare a fațadei într-o ședință anuală la asociație. Fiecare poate să propună diferite schimbări care se dezbat în ședința cu proprietarii la asociația de proprietari.
Multumesc George, multumesc Cornel. ❤❤
Multa sanatate va doresc! Mi-ar placea George sa fii Presedinte sau Ministru al Viitorului si Cornel Ministru al Energiei
Sunt de 7 ani off-grid, cu reteaua la poarta(20 M)
Si nu am nevoie de curent de la nimeni.
Cel mai sfant invertor(fara nici o reclama) este Victron, si pana in momentul de fata, eu nu am gasit nimic mai bun.
Testez in continuare tot ce prind pe mana, dar Victron-ul, nu-l dau jos.
Cu încălzirea casei electrică (pompa de caldura ) cam greu sa fi off grid . Îți trebuie finanțare de la Elon Musk , sa ajungă curent măcar o săptămâna de iarna fără sa reîncarci
ce sistem folosesti?
Nu e vorba de tine sau de mine, noi nu producem bunuri, putem sta si fara curent. Ideea ca daca se scumpeste curentul, se vor scumpi toate celelalte produse, aici e durerea si nu uitam noi la TV pe gratis sau platim 0.5 sau 2 lei per Kwh. Energia ieftina e o conditie de baza a unei economi eficiente. De asta China a investit in regenerabile si retele, nu atat pentru mediu cat pentru a fi cea mai competitiva economie din lume.
Unul dintre cele mai bune podcasturi! ❤
Felicitari George.
23:12…. Draga George, stai liniștit, ca s-a înțeles de prima dată.
Ati invitat pe unul care se incadreaza la baietii destepti, nu?
Cum dumnezeului avem pretul asta, devreme ce avem atatea surse diversificate, avem atata hidro etc?? Incercati sa vedeti de cate ori a crescut pretul kwh in ultimii 20 de ani. Stiti ce promiteau guvernantii acum 20 de ani, cand s-au separat producatorii de transportatori (vezi fostul renel etc) etc? Ca vom avea concurenta, deci pret mai mic. Poftiti ce a iesit, domnilor!
6:30 - Si da, consumam putin per capita, vedeti valorile - en.wikipedia.org/wiki/European_countries_by_electricity_consumption_per_person. Romania are 2-3000, vest europenii au 5-10 000 sau mai mult. Cred ca multi se incalzesc la tara pe coceni etc.
Cornel este unul dintre cei mai deștepți oameni din industrie dar dacă vrei să îi pui ștampila aia peiorativă, bați câmpii. Eu îmi produc propria energie și mi-am eliminat aproape toate facturile de energie cu aceste soluții. Gândește puțin cine câștigă când nu plătești facturi pentru căldură, răcire, apă caldă, energia penru mașina cu care merg de 6 ani.
Șmecheria asta a fost făcută în mai multe țări europene, surpriză în Spania nu s-a scumpit prețul după liberalizare,au furat suficient, datoriile către băieții deștepți au ajuns nesustenabile , ar trebui susținuți oamenii cu necesități nu pe toți la grămadă
Băieții deștepți creșteau prețul artificial după bunul plac, oricum noi consumatorii plătim plafonat și diferența e susținută de stat adică tot de noi 😂😂😂
@@gbuhnicicat ati platit pe instalarea acestor solutii de generare energie? Cat v-au costat solutiile de consum mic de energie? Fie ca vorbim de masina, pompa de caldura, izolatie, etc.
Nu vreau sa va acuz de bias, dar este foarte usor sa devii un apostol pentru niste produse pentru care nu ai platit pretul real.
Asta e de fapt duda.. s-a practicat si afara...@@geocata
Felicitari pentru emisiune!
Nu stiu pe ce se bazeaza invitatul cu pretul pe kWh.
Chiar am verificat pe anre si preturile fara subvenție sunt intre 0,79 - 1.4 kWh pret final.
Dar normal, omul vinde panouri. De ce sa nu creeze panica ca sa cumpere lumea panouri?
Nu zic ca nu sunt bune, pt ca am si eu si sunt multumit dar daca consumi 150kwh pe luna, iti scoti banii in 10 ani
Și ce garanție ai la panouri când deabea peste 10 ani îți scoți investiția?
Ăsta e prețul acum.
@@andreiandone1532 15 ani in general.
Tocmai asta zic ca nu merita la toata lumea.
@@Liviu-g5g da, acum cand e subventionat, adica crescut de companii sa incaseze banii de la stat. In realitate ar fi mai putin nu mai mult. In toata europa preturile sunt mai mici decat la noi.
Da, pare plauzibil, pe plan mondial curentul se ieftinete oricum datorita regenerabilelor, nu vom fi noi ca tara Gica contra cu tot cu baietii destepti .
Eu personal cred ca automatizarea va face cei mai multi bani si cel mai mult bine prosumatorilor! Deoarece omul vrea sa stie simplu, cat bag, cat scot sau economisesc, daca facem sisteme automaizate , sa faca ele tot, multi si-ar lua fotovoltaice sau eoliane (mici , casnice).
Ar fi interesant sa aduci un specialist în energetică care să explice cum funcționează sistemul energetic național, cum se transporta energia în rețea, cum nu se poate transporta din zonele în care sunt mai multe sisteme solare și tensiunea crește spre 260V.
Mulțumesc
Tensiunea creste pentru ca nu este transformata corect. Oamenii cred ca 220 vine pe linii dar acea tensiune este doar la poartă. Pe liniile de transport sunt mii de volți. Totul sta în transformatoare,care cei din energie nu sunt interesați sa le facă performante. Va obliga la baterii tocmai pentru a face un buffer, investiți voi și nu ei😂 și pe urma va iau banii pe transport.... O sa fiți în curând producători prosumatori făcând energie pe banii voștrii și câștigul o sa îl facă ei. Voi chiar credeți ca va lăsa la ceva gratuit în tara asta? 😅😮Asta cu subvenții este doar sa va motiveze ca pana la urma tot banii poporului sunt din taxe și impozite.
@@blackzxr6900 nimic nu e gratis, dar cred că cineva fură cu taxele de transport. Dacă tot nu pleacă energie din zona in care se produce, de ce să plătească vecinii tăi care consuma energia, taxe de transport? Că doar ești gard in gard cu ei.
Tensiunea de la sursele solare e limitata la 253 V. Prin echipamente si prin lege. Evident ca nu poti echilibra zone f indepartate f usor.
@@blackzxr6900ine ai punctat, ff multe spuse aici sunt directionate, dar impotriva noastra
George,și în Germania se dă o listă în prima zi de școală cu ce trebuie cumpărat și costă în jur de 60-80 euro.
Salutare!. După acest IGDLCC. Mă felicit ( Încă o dată pentru decizia luată.) de a monta un sistem fotovoltaic Victron cu cei de la Darcom Energy. Nu este ieftin dar nici Ronaldo sau Mesi nu sunt. Trebuie mai bine explicat. După ce îți montezi sistemul vei consuma și mai multă energie. În cazul meu mașina electrică a venit după, am în plan și pompa de căldură. Aici intervine altă problemă. Construcția casei (autoumbrire,) suprafața acoperișului dacă poți instala și la sol. Etc. Deja pot oferi consultanță la câtă informație am acumulat. Foarte bune și mai multe informații tehnice am înțeles și de pe canalul lui Ciprian Cherciu. Bineînțeles tot Darcom Energy. Mulțumesc și mai aștept genul acesta de discuții sa învățăm și mai mult despre rețele.
Recent am avut verificare la.reteaua de gaz si centrala
Au fost f.profi,.au folosit aparatura.dedicata si eu oferit sfaturi utile pt prelungirea duratei de viata a centralei.
de ce sa mai creasca preturile la energie cand energia costa deja mai mult decat in toata Europa (de ex vreo 76euro/mwh in Gemania)? De ce nu importam energie din Germania, ca exista linii trans-europene si, cu transport, hai sa fie 150e/mwh?
Stai liniștit! Din fericire nu invitații domnului Buhnici fac prețurile în România. Prețul pe care îl prezice acest afacerist e de peste 2 ori mai mare decât pretul la care se cumpără.
Pentru că noi nu avem conexiuni cu Germania. Noi facem import din zona noastră. Caută puțin ce s-a întâmplat vara asta cu importurile din Grecia.
@@gbuhnici -adica o sa avem probleme foarte repede. Si asta inseamna ca UE ar trebuie sa subventioneze interconectarea in loc sa ceara Romaniei sa liberalizeze preturile. Nu critic UE ci politicienii care nu se lupta pentru piata cu adevarat libera si interconectata.Desigur, nu ar fi rau nici ca Romania sa produca energie si sa o stocheze acolo unde e nevoie de ea, dar primul pas ar trebui sa fie posibilitatea de transport oriunde, oricand.
candAudDeImportatDeElectrixitateImiVineSaRad,😂.SauInsinueziCaReteauaNationalaAFostConstruitaIncomplet?DacaEsteIncompleta,CumSeFaceCaToataLumeaAreCurentAcasa?
Foarte interesantă emisiunea. Singurul reproș e economia de aer pe care o face interlocutorul care a fost coșmarul sunetistului.🤣🤣🤣🤣🤣🤣
"În general, producția Hidroelectrica depășește mult cererea pe partea de furnizare. Sunt și excepții, în perioadele secetoase, când compania cumpără energie de la Nuclearelectrica, dar și atunci la un preț foarte avantajos - 450 lei/MWh. Ca urmare, în vreme ce alți furnizori au în general marje de profit de circa 5%, Hidroelectrica a atins în 2022 o marjă de profit de 44%. Dar asta doar pentru că este și producător de energie, iar activitățile nu sunt separate pe companii distincte pentru furnizare și producție, așa cum se întâmplă la ENEL sau CEZ, de exemplu." putze cu urechi. mari specialisti in energie
Ăștia vând energie produsă și transportată pe infrastructura construită de Ceaușescu, la 2 lei kw? De ce așa scump? Pt profit?
Exact asa .. oportuniștii care vor sa se îmbogățească peste noapte.
Salut George. Apreciez munca depusa. De aceia te rog daca ai posibilitatea pana nu este prea tarziu sa incerci sa il Aduci pe Dl. Dan Farcas la un Podcast. Multumim pentru munca depusa.
Cum frate 2lei/kwh? Voi sunteți nebuni? În Uk plătesc 24p/5:30-23:30 și 7p/23:30-5:30.
2 lei la prima strigare ,dar cred ca o sa sara de 3 lei prin octombrie la anul...
Astia sunt din aia care traiesc din subventia statului roman si ii trimit sefii la cersit. In realitate pentru ei exista riscul ca prin eliminarea subventiei toti distribuitorii romani sa piarda furnizarea pentru ca ei nu fac altceva decat sa subleze pretul. Cand statul va taia subventia toti astia vor trai doar din distributie si de aia ii roade ciuda.
nu te-ai prins... invitatul e interesat de un pret mare si incearca sa-l promoveze si sa te obisnuiasca cu acest gind
Buna
Ce bisnis este cand poate iti plateste dupa 24 de luni
Ne merităm soarta ca popor. Am citit comentariile și îmi dau seama în ce hal suntem, oricum nu e o surpriză pentru mine. Vor crește prețurile? Da, se vorbește de mult timp de acest lucru, pentru cine a stat să asculte. România nu produce suficient. Clar, prețurile se vor menține ridicate mult timp. A cui e vina? A UE? Așa suntem noi, vina e tot timpul în altă parte. Rețelele sunt varză, la fel ca și căile ferate, drumuri școli, și așa mai departe. E vina UE, nu? Ăștia suntem și atât putem. Te-ai pus la adăpost și ți-ai montat panouri și baterii. Ești un băiat deștept pentru ca ai investit smart!
s-a umplut tara de sosocari și auristi, care au pus botul la propaganda putinista anti-ue
Preturile nu cresc din cauza ca " România nu produce suficient". Prețul creste din cauza liberalizării pieței de energie , în ciuda situației economice a unei mari majorități a romanilor și din cauza politicilor dezastruoase luate de UE în ultimii 20 de ani. Creșterile de preturi se vad în buzunarele noilor " privati" jucători pe piața de energie și in profiturile record din ultimii 2 ani ale marilor companii( ce coincidenta nu?)
@@isaakmorse6044 glumești, nu? liberalizarea adevărată are ca efect scaderea preturilor. la noi nu e încă liberalizare reala și nu pare sa fie prea curând. și da, nu producem suficirntsi nu producem când trebuie
@@isaakmorse6044 prețul energiei crește că rumânia este condusă de niște teroriști.
Deci sunt bine. Am 10kw est-vest. 5 cu 5. Asa a fost acoperișul casei. Înclinația e mai mare de 35 grade dar per total e ok. Urmează sa pun curând minim 5kw baterie. Succes în continuare.
După părerea mea liberalizarea energiei ar trebui să aducă reduceri de prețuri !!! Ar putea fi altfel doar dacă s-ar face investiții majore în infrastructura de transport și infrastructura de producere și modernizare a energiei electrice !!! Altfel e doar capușarea buzunarului consumatorilor , ceea ce e valabil acum și istoria ne-a arătat că nu se va întâmpla din păcate ! Sper să nu fie așa și să greșesc și sper ca viitorul să aducă prosperitate și ieftinirea prețurilor la energia electrică și implementarea unor proiecte viabile facute de profesioniști adevărați și gandite în cel mai optim mod ! 😉
55:20 in ziua urmatoare nu s-a schimbat pretul benzinei? eu așa tin minte
La.faza cublocurile..
Poate vor.implementta constructorii direct din proiexr...ca sa si arate ok, si sa nu faca doreii ceva nasolii...
vorbim prea mult despre fotovoltaice,ne adresam ,probabil, la 1% din populatia Romaniei!E relevant?La fel de mult ca atunci cand vorbim despre masini electrice,Iphone 16 PRO si job-urile office.Pt saraki ,cand,?!
De unde îți iei energia? Cu ce o plătești?
@@gbuhnici de la smecheri!cu bani! :) Facturile mici sunt pt bogati!
@adycoke2 pai ai bani să plătești facturile mari dar nu ai și de un sistem fotovoltaic?
1:18:53 ACUM vreau sa-mi pun pe balcon doua astfel de panouri. CUM POT FACE, a.i. sa fie legal? care firma autorizata imi poate monta?
Salutare GEORGE,
Dar pe centrala pe gaze când îți recuperezi banii???
Salut George ! Un subiect a scapat din acest podcast, insa poate in viitor ? V2L si V2G. Dar V2G nu doar acasa, ci poate si ... in parcarea de pe strada ;-)
Începând cu 1 aprilie 2024, pentru cantitățile de energie contractate de la aceasta dată, prețul MACEE a
scăzut de la 450 RON/MWh la 400 RON/MWh și a devenit voluntar, ceea ce permite vânzarea în avans a
energiei disponibile pe piețele bilaterale (direct sau centralizat).
Doar sa gasim prize suficiente....si masini electrice la preturi "normale"...salutari din Germania! ;)
Creez consum prin scadere de pret. Scad pretul dand liber la productie.
In UK , consumatorul plătește 22 de pi ( aproximativ 1.32 lei ) ceva nu este in regulă în România .
1:11:40 dar parintii nostri, in anii 80, ce faceau, cand aveau copii mici si se lua curentul si nu era gaz si nici caldura in apartamente? cu ce ne incalzeau "lapticul" ? care laptic, caci nici acela nu se gasea? ??
Noi tot vorbim ca în China este ieftin, as spune ca la noi este scump, de asta acolo ni se pare ca e aproape pe gratis. Europa cam mănâncă bani pe lucruri care nu produc, din câte se poate observa Europa devine zona de consum.
1:04:48 Eu zic că și fără fotovoltaice se poate simți dacă ai o tensiune mai mică decât trebuie. Am un sistem de sunet care dacă nu are 230 V, începe să bâzâie. De asemenea, am un TV care dacă are tensiune mai mică de 230 V se oprește. Știu pentru că am testat cu un multimetru tensiunea pe prize și în astfel de momente am văzut că tensiunea coboară chiar sub 200 V
Se pare că problema asta nu e izolată, ci se întâmplă și la case mai mari.
inZonaRespectivaSeConsumaMult.DeAstaScadeTensiunea.
Am un ventilator pe birou si din frecventa zgomotului lui imi dadeam seama daca a scazut tensiunea dintr-un motiv sau altul.
Există Relee de protectie tensiune cu afișaj. Îl montezi in tablou și pe lângă protecție la supratensiune, vezi și ce tensiune îți intră. Cost: până în 200lei
Va rog sa faceți ceva cu vocea invitațiilor atunci când fie au probleme de dictie fie nu au curaj să vorbească în microfon că nu se aude/distinge ce vorbește invitatul
Înțeleg tensiune mare la rețea la prânz când producția fotovoltaicelor este maxim . Dar in zilele ploiaoase când producția este aproape zero , cum se face ca îmi ajunge tensiunea la rețea si la 285 V
Aata e f ciudat si grav...252 ae fi maximul
Conform "Fully charged show" sistemul de preț interactiv zi-noapte funcționează in Marea Britanie!
Energia e components vitala care asigura un grad decent de civilizate si bunăstare
A lasa energia în mâinile privatilor e cea mai.mare tâmpenie. Prețul se poate duce jos foarte usor-NATIONALIZARE
Oare ce o sa faca cei cu masini electrice ???
George fa un podcast pe acelasi subiect si cu Ciprian Cherciu. Apropo sa nu uitati sa votați tot PSD si PNL sau mai rau AUR sau SOS. Din cauza celor care au guvernat din 90 pana astăzi am ajuns aici,adica sa platim noi ticalosenia acestor indivizi care si-au batut joc.
Mai caută puțin că avem interviu cu Ciprian aici.
@@gbuhniciam vazut si acel podcast. Ma refeream acum la situația actuală si viitoare,a avut câteva intervenții la b1 tv foarte bune. Merci
Simion președinte la comisia cearcănelor
Deci nu avem pe cine vota in concluzie, stăm acasă !
Invitatul vorbeste bine, dar ar trebui să-și plătească si oamenii bine, inclusiv atunci cand indraznesc sa ia ceva concediu de odihnă. Oamenii nu sunt plătiți in zilele libere legale, iar in concediu sunt neplătiți, e ca si cum ar fi in concediu fara plata. Nu ma asteptam la o firma asa de profitabilă...
Mi se pare noaptea minții sa spui ca daca vrei tensiune bună la priză si sa nu ti se ardă lucrurile prin casă, nu ai decât sa iti pui panouri. Stau in belgia de ani de zile si nu am avut până acum nici o pana de curent sau alte probleme.
Din pacate, la noi e altfel...
Exact. Ai dreptate. Invitatul de azi impreuna cu GB apasa butonul propagandei asa zise verzi. Distribuitorul.impreuna cu furnizorul si cu toți cei implicați în transportul și furnizarea energiei pana la tine în casa trebuie sa respecte conform legii un standard de calitate al energiei. Asta nu are treaba cu panouri solare și alte nimicuri ce se discuta aici. In timp ce în România creste prețul și sa baga banii în solare ( subvenții de la stat) in alte tari se calca accelerația pe nuclear și cărbune. Europa e infectata de catre agenti rusi și chinezi care fac jocul marilor companii chinezești plus a importatorilor europeni. Tori politicienii UE sunt cumpărați de catre china, arabi și rusi și fac politica lor de peste 30 de ani. Asta e motivul pt care muncim tot mai mult și primim din ce în ce mai puțin. Europa nu mai are lideri care sa apere interesele cetățenilor sai.
George, sa mentinem un context corect, adica e ok exemplul tau cu mining, si cu 1000 eur pe KW in 2017, dar e o situatie particulara, si in 2023 s-a instalat la pachet tot cu 1000 eur per KW, si anul acesta la 500-600 eur per KW nu e chiar asa in general, poate ai avut ceva conditii foarte avantajoase in 2017, iar mining nu e pt oricine - inclusiv investitia, poate cel mai realist este o masina electrica ... pentru average user - recuperarea variaza in timp mult mai mult , functie de autoconsum si multe alte variabile, inclusiv posibilitati tehnice si nivel de educatie ... totusi principiul si exemplul tau de amortizare este important si pana la urma nu este o problema daca amortizarea este in cativa ani sau poate 10-15 , principiul este important. Felicitari pentru productie !!
Contoare inteligente si tarife orare, atunci se va reduce consumul la echilibrare
E buna intrebarea; Cum produc, de ce vand chinezii fotovoltaice asa ieftin? A raspuns invitatul, asa storc Europa de bani.
Romania a exportat forta de munca ieftina pt ca stia ca sclavii trimit bani acasa.
Comanzi victron din olanda la jumatate de pret cu tot cu gls. Adaosurile din ro sunt Grosolane
Salutare! ai comandat? Poti sa ma ajuti cu un link? sunt destul de reticent la varianta asta, dar daca chiar sta in picioare ca si costuri ar fi de incercat.
@@sergiubaroiu1977 5 multiplusuri de 5000, ce reticienta ? garantia este intracomunitara
@@marianilie7321Salut! Ai putea să ne ajuți cu un site care vinde pentru persoane fizice? Am căutat şi eu pe google dar toate cer firmă în industria energiei regenerabile. Mulțumesc anticipat!
Dnle.George.Sper ca nu deranjez cu o intrebare pe care am pus-o multor persoane dar nimeni nu mi-a dat nici un răspuns.Am un invertor PowMr de3,2Kw si as dori să-l conectez la baterii lifepo4 pe acest invertor exista tipul de baterii li Aceasa functie Litiu poate fi compatibila cu Bateriile lifepo4
Ai nevoie de un bms pt Lfp și probabil ca invertorul are și niște setări...
Salut George, nu stiu despre ce preturi vorbeste prietenul tau, dar eu am cerut o oferta de la Darcom Energy pentru un sistem de 5 KW trifazat cu 5KW baterii si mi-au cerut 15 250 euro (pot sa iti trimit oferta daca vrei)!!! asta vine 3000 euro/KW si nu 500-600 euro pe KW. Daca ii sa excludem bateriile tot ramane un pret de 2600 euro/KW. Nu inteleg cum a calculat pretul de 500 euro/kw.
La pretul actual nu e mai "smecher" sa ai baterii decat.fotovoltaice, deoarece panourile.sunt f ieftine si bateriile.f scumpe,.si.cu viata limitata. Doar.daca le.plateste altcineva.
La.fel.cu electrica.pe autostrada costa mai mult decat motorina. Strict financiar.
Dar sunt situatii si combinatii in.care , cu o investitie buna, poti.castiga pe termen lung.
Astfel, veniturile înregistrate pe piețele angro în primul semestru al anului 2024 au scăzut cu 38% față de
aceeași perioadă din 2023. Această scădere este consecința mai multor factori: (1) prețul SPOT a scăzut în
perioada ianuarie-iunie 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023 (aproximativ 30%) și (2) a rămas
sub prețul de referință stabilit de lege pentru tranzacțiile prin MACEE în primele patru luni ale anului 2024;
(3) în consecință, furnizorii, prin intermediul OPCOM, nu au preluat întreaga cantitate alocată
Hidroelectrica la licitația anuală din decembrie 2023 pentru livrare în 2024 prin MACEE. Cum e, ratatilor???
Informatie utila despre lucruri pe care nu le urmarim sau masuram in mod normal 👍
sa faci ceva ca Ghidul Michelin pe mai multe domenii
Normal că băieți deștepți mai trebuie sa facă niște bani, ce griji au ei.
Ca nu mai putem astepta ,ei nu zău?
De ce nu liberalizează prețurile la energia abia după ce avem destula energie din altele.?
@MrBoka93 Sa trăiască baietii destepti din energie și guvernantii care le permit sa existe. O sa cred toată prosteala cu energia electrica deficitara cind vor fi admisi pe bursa de energie doar producătorii, nu si intermediarii.
E pe DW un documentar cu privatizarea din timpul lui Margaret Thatcher, ce a cuprinse privatizarea retelelir de energie electrica, gaze naturale, cai ferate și apa potabila. Pina la urma au ajuns mai scump decit înainte iar subventiile de la stat au ajuns sa depaseasca valoarea luata de stat din privatizarea. Unul dintre baietii destepti a fost si Warren Buffett.
Sa trăiască baietii destepti din energie și guvernantii care le permit sa existe. O sa cred toată prosteala cu energia electrica deficitara cind vor fi admisi pe bursa de energie doar producătorii, nu si intermediarii.
E pe DW un documentar cu privatizarea din timpul lui Margaret Thatcher, ce a cuprinse privatizarea retelelir de energie electrica, gaze naturale, cai ferate și apa potabila. Pina la urma au ajuns mai scump decit înainte iar subventiile de la stat au ajuns sa depaseasca valoarea luata de stat din privatizarea. Unul dintre baietii destepti a fost si Warren Buffett.
toate tarile est europene au preturi extrem de mari
Corect, sa trăiască baietii destepti din energie și guvernantii care le permit sa existe. O sa cred toată prosteala cu energia electrica deficitara cind vor fi admisi pe bursa de energie doar producătorii, nu si intermediarii.
E pe DW un documentar cu privatizarea din timpul lui Margaret Thatcher, ce a cuprinse privatizarea retelelir de energie electrica, gaze naturale, cai ferate și apa potabila. Pina la urma au ajuns mai scump decit înainte iar subventiile de la stat au ajuns sa depaseasca valoarea luata de stat din privatizarea. Unul dintre baietii destepti a fost si Warren Buffett.
@@carolmarinescu9080
Când vine vorba de ce are România de câștigat spațiul șenghen ,suntem ținuți la poartă ca milogi în fața biserici,
Când avem ceva de dat mai rău decât cămătari nu te lasă pana nu faci ce zic ei.
Scopul e să fie cât mai scump
La 2 lei pe kw/h inseamna ca jumate din tara nu o sa isi permita acelasi consum ca in prezent, ceea ce e o problema daca nu vrem sa ne intoarcem la conditiile din comunism.
Iti pui o sursa cu transformator.si ai voltaj oe ea. Oricum ai nevoie pt.centrala,.calculator etc.
multumim
La un apartament de 55 de metri pătrați curentul pe lună este 110 euro la o familie de trei membri domnule Buhnici în Germania
Daca s ar interzice cazanele de pe sosele s ar bate toti pe electrice...dar momentan e cel mai ieftin transport...1k euro masina, carpita la colt, bagi diesel de pe unde poti, si merge...
Mie mi s_au furat în aproape 1 an de zile de la 2300 și ceva de kilowați am ajuns la 4000 și ceva.Ei nu a fost corecți vecinii mei .M_au legat din nou pe un alt fir.TEu când am venit din spital era întuneric în casa mea era întuneric afara.Si apoi după ce m_am pus în pas s_a făcut din nou lumina zilei
Este gratuita energia pana o sa bage taxa pe soare sub o forma sau alta 😂
A scăzut barilul la sub 70 de dolari?peste o luna se face 8 lei motorina la noi
De fri energi fara soare sau vînt atunci se poate face local și producția e și noaptea
Ponderea poluării pe care o produce Europa este undeva la 10%.
Cît reprezintă asta in totalul mondial?
Eu cred că este un lucru bun producerea energiei prin panouri, dar suplimentar, nu forțat cum se încearcă în Europa ., sa se înlocuiască in totalitate energia produsă din combustibili fosili .
Eu cred că nu se poate înlocui la acest moment in totalitate aceasta energie.
Plus că din petrol se produc plastice, vopseluri, cauciuc și multe altele.
Pentru astfel de varfuri de ce nu fac cei care distribuie energia , fac referire la companiile de stat sau private?
Companiile private( de producție și de furnizare ) au un singur interes: energie cat mai scumpa. Ei își freacă mâinile când e foarte cald și nu au nici un interes sa investească în productie decât dacă prețul creste. Asta e un paradox al liberalizării... De ce as investi dacă investind produc mai mult și dacă producând mai mult prețul va scădea?
De ce nu se fac investiții în infrastructura de interconectare între statele despre care vorbiți , eventual chiar pe niște fonduri europene , că doar toate statele de care vorbim sunt în UE , cel puțin ! O infrastructură extinsă chiar peste hotarele UE ar facilita afacerile cu energie peste hotare !
Hrană , Apă, Energie
Fotovoltaicele se vor dovedi a fi o mare țeapă. Cei ce le au vor folosi ziua din productia proprie iar noaptea vor folosi din reteau transportatorilor unde pretul de noapte va fi de tei ori peste pretul de zi. Asa ca nu va fii nicio fasole.
Pe ce te bazezi? Eu mi-am scos de doi ani investiția și acum fac profit. Tu cum procedezi azi? (PS: Bănuiesc totuși că nu exiști în realitate dar... cine știe.)
@@gbuhnici bravo! Ai o bilă pătrată. Niciodată avantajele producției în masă nu au fost în avantajul populimii. Probabil ești și prosumator ceea ce constitue avantajul celor ce au "fost aleși". Acceptarea prosumatorilor în rețeaua națională va fii tot mai dificilă și probabil la un preț direct proporțional cu nevoile rețelei de a colecta de la particulari. Poate daca industria se va revigora și necesarul va crește voi prosumatorii o să contați, altfel se va întâmpla cum s-a întâmplat cu cerealele din Ucraina. Distribuitorii vor importa de unde e mai ieftin și mai sigur, iar voi va trebui sa vindeți pe nimic. Pănă atunci poți rămâne la fel de arogant.
Investiția se va amortiza chiar dacă nu injectezi in rețea , ci doar autoconsum . Dacă eu spăl hainele , vasele , apa calda etc etc , cu energia proprie ( la prânz ) voi avea o factura mult mai mică , și in câțiva ani , voi economisi banii plătiți pentru fotovoltaice .
@@danielm360 fotovoltaicele nu sunt ca niște binecuvântări papale. Le-ai primit și "beneficiezi" de ele toată viața. Așa cum plătești impozit pentru autoturisme vei plati și pentru fotovoltaice. Să nu ne facem iluzii cum că ar fii un dar divin. Apoi mentenanța și verificarea tehnică periodică vor impune niște costuri, apoi tot ce e nou azi mâine va fi vechi și periculos, apoi va trebui baterii și autorizații de la mediu pentru stocare, apoi sau chiar mai înainte vor trebui contoare 3 . Sau 3 în unul.
Dacă ne uităm în urmă câțiva ani vom vedea mașinile electrice cum se alimentau gratis, cum se acordă de ceva timp loc de parcare de pomană și tot felul de avantaje care iau ochii unora care cred că sunt isteți.
Și totuși îți vei amortiza investita chiar dacă nu sunt binecuvântări papale .
Induceti in eroare. Atat timp cat energia in Romania este mai scumpa ddcat in Europa unde sa creasca pretul?
George, pe de-o parte spui si subliniezi ca nu are nevoie de reclama, dar ii faci oficial reclama la minute dupa.
Nu am auzit nici un argument de la dl invitat care sa sustina motivul pentru care nu e recomandat sa vedem varsatul de energie in retea si ca pe un business.
Pretul energiei va depinde de cine va fi la guvernare. Vreti 5lei pe kw. votati usr.
Prețul la energie va crește mult. Energia va fi folosită în niște procese tehnologice enorm de energofage.
Sa de a drumul la centralele pe cărbune și la atomoelectrice!
George, nu cred ca exista oameni care nu stiu de unde vibe curwntul sau gazul. Cam exagerezi. Multe spuse aici sunt fortate pentru a induce oamenilor ca ce afirmati voi doi est corect, in favoarea firmei agreate de invitat
Ma uimeste cum se discuta de prosumatori de 400 kw !!! Niste cazuri ipotetice cand 90 din populatie are konofazat de 5....7 kw
La momenrtul asta cu subventie cu tot, avem cea mai scumpa energie din europa.
Nu inteleg cum se liberalizeaza, daca acum este mai scump.
Nu trebuiau date subvenții. Trebuiau renationalizat
Daca pretul mediu in Europa de de 1,5 lei la noi trebuie ingrasati si baietii destepti ca sunt flamanzi rau.
69€ panoul de 550 W in Spania
La noi este 400lei,care este problema?
In Spania e mai mult soare că în Ro! Nu ai soare nu ai curent poate fi 5 lei un panou fotovoltaic....
Scrisorile de externare din spitale contin si cheltuielile. Cred ca va avea efect de constientizare, multi.au.senzatia ca platesc degeaba asigurare.
Nu mai este business. Total eronat. Cand s-a privatizat energia, generic, in caietul de sarcini au avut obligatii de investitii, investitii care nu s-au facut, institutiile statului care ar fi trebuit sa supravegheze si sa controleze aceste investitii nu si-au facut treaba. Si au plecat ca nu mai e business.🤮🤬
🎉❤
De ce Franta are 0, 20 Kw ,si alte tari , dam energie gratis Ucrainiei si noi 2 kei kw ?
George ii sunam pe cei de la Reflect Orbital si ne da lumina direct de la soare 😂,gasim solutii la banii astea ...incarcam panourile solare si noaptea cu baietii astea
Mancarea se scumpeshte!
Cetățeanul ar trebui sa aibă dreptul la bunastare
Pe noi ne limitează UE ! HIDROCENTRALA Porțile de fier este limitata de catre UE la productie, respectiv la capacitate de 40% !
Puteți da o sursa pt această afirmație?
Fals. 2grupuri din cele 6 românești sunt indisponibile din cauze tehnice. Sursa Hidroelectrica
@@holhosvalentin25 Despre această situație am citit și eu:)
😂😂😂😂😂😂.DacaLumeaArStiCaEnergiaElectricaEsteAmplificata,ArIntelegeCeInutileSuntPortileDeFier,Cernavoda,etc.LaMomentElectricitateaPornesteDinBazeMilitareSubterane.
Ca sa vezi : astazi pretul petrolului a trecut de 74$.
Podcasturi aranjate de marii aranjori din energie. Principala problema acum e ca producatorii sa reuseasca sa-si vanda energia. Stati linistiti ca UE va taie subventiile date prea usor de statiul roman, iar energia va ajunge la pretul corect de 70-80 de bani a care furnizeaza Hidroelectrica. O sa diapra toti ratatiid e distribuitori care o fac si pe furnizorii in contextul inc are ei cumpara energia la o medie de 30-35 de bani pe kw si o vand la dublu. O sa ajunga 2 lei in capetele voastre seci.
Multumim pentru toate informațiile..
Sa nu exageram cu gazele, ca ne imbolnavim ca arde o flacara
Eeeee, las că pregătește pe se de terenul, pune fotovoltaice pe beserici... Prețul ăsta uriaș este indus, e o foame uriașa de cash la guvern și cel mai repede storc bani din energie. Restul e can can.
🤣🤣🤣