#976

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ก.ย. 2024
  • Thomas Bollen in gesprek met Cees Grimbergen over onze pensioengelden.
    Ook je aandacht voor het volgende: Op 9 september heeft het congres Pandemische Paraatheid plaats in congrescentrum Antropia te Driebergen. Onze eigen Ad Verbrugge en Thomas Bollen zullen daar spreken, en er zijn voordrachten van bekende DNW gasten zoals Jona Walk, Ewald Engelen, Eline van den Broek en Bert de Munck.
    Tickets bestel je op pandemische-pa...
    --
    De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers, Marthe van Rijn en Thomas Bollen.
    De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
    Draag bij aan de eindejaarsactie: www.gofundme.c...
    Volg ons!
    linktr.ee/de_n...
    Wil je ons steunen? Dat kan hier: www.whydonate....

ความคิดเห็น • 158

  • @JohnHeijmann
    @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว +3

    Prachtig verhaal van Cees. Ik vind Cees Grimbergen de beste / een der beste reporters en zijn uitzendingen kek ik altijd met genoegen. Cees weet op 'objectieve' wijze beide kanten van een verhaal evenwichtig naar voren te brengen zonder personen in diskrediet te brengen. Chapeaux Cees. Dankzij jou met name wordt de pensioenindustrie voor mij nu veel en veel duidelijker. Ik had altijd al het gevoel dat het inefficient was en dat er miljarden en miljarden van de tafel vielen danwel verdampten. Nu weet ik hoe het zit en ik an dat als basis voor de harde feiten gebruiken in voorbereiding op een eventueel nieuw pensioenstelsel ofschoon een omslagstelsel eigen het meest optimale zou zijn voor het premiebetalende volk maar niet voor de bestuurders, beheerders en financiele adviseurs.... en de laatste groep bepaalt en de pensioenfondsen, vakbonden etc. etc. volgen en het volkt kijk toe en ontvangt steeds minder dan is ingelegd door de extree hoge kosten van het oude en waarschijnlijk zeker ook van nieuwe systeem......Cees, bedankt en succes met vervolgactiviteiten als reporter.

  • @ronaldent5781
    @ronaldent5781 2 ปีที่แล้ว +7

    33:02
    Ja Kees, ik ben er nog.
    En dit is precies de reden waarom ik mijn TV abonnement heb opgezegd. Simpelweg omdat daar de waarheid nog niet bij benadering wordt verteld. Niet kán worden verteld. Ook niet over het onderwerp waar jij nu over praat.
    De waarheid, waar jij nu een tipje van oplicht, is er één van de vele. En ze zijn bij elkaar zo vreselijk dat de mensen gillend de straat op zouden rennen als ze die allemaal zouden kennen. Daarom slaapt iedereen liever verder. Met de TV aan wacht men tot de dijk weer eens doorbreekt en dan heb je de poppen massaal aan het dansen. Voor de zoveelste keer.
    Maar oprecht bedankt Kees dat je deze programma's hebt gemaakt! 🙏

  • @ingesmidt58
    @ingesmidt58 2 ปีที่แล้ว +19

    Zeer interessant. Ik heb nooit zoveel gehad met (het onderwerp) pensioenen, maar op deze manier krijgen we een kijkje in de wereld die erachter zit. Zeer waardevol. Ik (blijf) zeg(gen): Waar macht een geld een rol speelt, is de waarheid (eerlijkheid) ver te zoeken.

  • @wilplanken564
    @wilplanken564 2 ปีที่แล้ว +23

    Gewone mensen snappen dit heus wel. Je kan ook zeggen dat alles opzettelijk ingewikkeld wordt gemaakt.

  • @koenraad4618
    @koenraad4618 2 ปีที่แล้ว +7

    In een tijd van wereldwijd bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad. Goede en integere onderzoeker die zijn ego in bedwang heeft, en een goede interviewer, dat levert weer geestelijk voer op waar je van groeit. Een good-old-boys&girls netwerk heeft een pest hekel aan concurrenten die hun “service” veel goedkoper levert, de essentie van corruptie.

  • @Bengastar
    @Bengastar 2 ปีที่แล้ว +7

    Beste Cees, je hoeft je geen zorgen te maken of de mensen het wel begrijpen, de mensen die dit gesprek beluisteren zijn geïnteresseerd in het onderwerp en begrijpen het daarom

  • @b.korsten1263
    @b.korsten1263 2 ปีที่แล้ว +13

    Ik vind het een bijzondere prestatie om in een gesprek over de pensioensystematiek van bijna een uur lang de Nieuwe Pansioenwet volledig buiten beeld te houden! Een misser van formaat...want deze wet gaat mega veranderingen in werking zetten. De publieksvoorlichting over het veranderingsproces van de pensioensystematiek is vrijwel nul! Jullie lieten de kans liggen daar eens op te focussen en deze ophande zijnde veranderingen eens helder toe te lichten...het ging vrijwel uitsluitend over het oude systeem...maar dat ligt bijna in de prullenbak als afdankertje....nog 2.5 jaar en dan is dat zover...misschien dat Cees met een team van hardcore specialisten in het nieuwe systeem een afsluitende 10e aflevering kan gaan maken van Zwarte Zwanen....het zou een waardevolle en waardige afsluiting kunnen zijn van een serie die heeft bijgedragen aan de vergroting van het pensioenbewustzijn van velen in onze complexe samenleving! Waarvan acte...

  • @vpnconsult
    @vpnconsult 2 ปีที่แล้ว +11

    Veel pensioenfondsen moeten verplicht NL of Duitse staatsobligaties kopen met negatieve rente. Je geld lekt gewoon wettelijk verplicht weg, en de pensioenbeheerders vangen ook daar nog eens commissie over.

  • @sallux5574
    @sallux5574 2 ปีที่แล้ว +15

    Laten we vooral NIET in termen van 'laag- en hoog opgeleiden'' denken. Ik ben schoolverlater en kan dit prima volgen. Overigens ben ik ook zzp'er. Ik beschik maar al te graag over mijn eigen pensioen. Hopelijk kan ik dat ook in de toekomst blijven doen. Er komt één woord opborrelen: betutteling.

    • @jccusell
      @jccusell 2 ปีที่แล้ว +2

      Isaac Newton was grotendeels autodidact. Een 's werelds grootste wetenschappers. En het eerste werkende vliegtuig isngebouwd door tweenfietsenmakers. Ook nooit gestudeerd.

  • @alidavanschoonderwoerddenb1118
    @alidavanschoonderwoerddenb1118 2 ปีที่แล้ว +9

    De beerput moet open.
    Dank je Cees, je bent een Held.

    • @eindhovendegekste168
      @eindhovendegekste168 2 ปีที่แล้ว

      Wat bedoel je met beerput?

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 2 ปีที่แล้ว +1

      @@eindhovendegekste168 Een generieke opmerking is dat wanneer je een financieel product niet begrijpt, je er niet aan moet beginnen. Hoe valt dit te rijmen met een verplicht lidmaatschap van een pensioenfonds?
      O, o ,o, de dubbele moraal zit zo diep ingebakken in het en politieke systeem….

  • @martinnieuwenhuis5762
    @martinnieuwenhuis5762 2 ปีที่แล้ว +7

    Vanaf 2013 alle negen delen van Zwarte Zwanen bekeken; Cees ga aub door ; je hebt ons veel wijzer gemaakt over deze ingewikkelde en duistere pensioenwereld. Mijn vader stierf na 46 jaar pensioen betalen en mijn moeder kreeg minder dan de helft- hoeveel pensioenbetalers die voor hun pensioenleeftijd sterven ,overkomt dit? Dank Thomas en dank Cees voor dit gesprek!

    • @embryoloog
      @embryoloog 2 ปีที่แล้ว

      Er is NIETS ingewikkeld aan. Een Pensioenfonds is als een portemonnee. Er komt geld binnen: pensioenpremies en rendement op het aanwezige vermogen komt er in en er gaat geld uit als uitgekeerde pensioenen en kosten die de organisatie maakt. Meer is er niet. De uitgekeerde pensioenen worde sinds jaar en dag rechtstreeks betaald uit de afgedragen pensioenpremies. We hebben dus nog nooit voor ons pensioen gespaard. We sparen op papier vastgelegde pensioen RECHTEN die pas bij pensionering met de DAN geldende pensioenwet en pensioenregels omgezet worden in geld, je pensioen. Omdat de afgedragen pensioenpremies altijd te hoog waren om er de pensioenen van de gepensioneerden van te betalen werd en wordt het meerdere ook al sinds jaar en dag gespaard door het te beleggen. Dat werd in meer dan 100 jaar het pensioenvermogen van nu al meer dan 1800 miljard Euro. Dat vermogen brengt ook al sinds jaar en dag gemiddeld 7% per jaar op en dat noemen we rendement. 7% per jaar betekend dat het vermogen zich elke 10 jaar verdubbeld. NU is ONS pensioenvermogen zo groot geworden dat het rendement van GEMIDDELD 7% (nu 140 miljard Euro) al 4x zo veel is als nodig is (uitgekeerde pensioenen bedragen nu rond 35 miljard Euro) om er alle opgebouwde pensioenrechten van te betalen. Pensioenpremies zijn dus helemaal niet meer nodig. Het nieuwe pensioenstelsel kan dus een eenvoudig Premievrij (!) Omslagstelsel worden waar alle al opgebouwde en ooit nog op te bouwen pensioenrechten jaarlijks geïndexeerd en wel betaald kunnen worden van uitsluitend het rendement op ons [pensioenvermogen. Gemiddeld wil zeggen op de lange termijn. Dus nu worden er op de beurzen verliezen geleden maar die worden in de komende jaren weer ruimschoots goedgemaakt. Net zoals dat al 120 jaar aan een stuk is gebeurd ondanks 2x een WO en talloze mondiale economische en financiële crises, de laatste in 2008 en misschien is er nu ook 1 in de maak,

    • @steefv0000
      @steefv0000 ปีที่แล้ว

      ​@@embryoloogWat probeerde u nu eigenlijk uit te leggen met dit lange betoog ? En dan bedoel ik het vooral in het kader van deze uitzending .

    • @embryoloog
      @embryoloog ปีที่แล้ว

      @@steefv0000 het spijt me maar ik kan u niet slimmer maken dan u bent. Mijn bijdrage gaat over pensioenen en de echte geldstromen (de keiharde Euro's) die bij pensioenfondsen binnekomen en die er weer uitgaan. En die voor een ieder binnen 5 minuten via Google op te vragen zijn. Niet over door jan en alleman in de afgelopen decennia ingevoerde fantasieën die tot waarheden werden verheven (bv rekenrente, verplichtingen voor de toekomst, etc) waar vervolgens oeverloos door vriend en vijand over gedelibereerd werd, maar die met de echte geldstromen niets te maken hebben. En dat hebben we ondertussen geweten. Boontje kwam om zijn loontje. Zij die de macht hebben, hebben gekregen wat ze hebben wilden. We zijn ons pensioenvermogen en we zijn onze rechten kwijt en we zitten opgescheept met een casinopensioenstelsel waaraan helemaal geen touw meer is vast te knopen. Er zijn nog veel meer fantasieën tot waarheid, nee erger, tot wet verheven.

  • @snarfdwarf
    @snarfdwarf 2 ปีที่แล้ว +18

    Aannemen dat de kijker het niet begrijpt is wel het laatste wat je moet doen. Of spreken ze daarom bij de NPO tegen je alsof je een kleuter bent.

    • @defabriek123
      @defabriek123 2 ปีที่แล้ว

      Cees zei het en ik zapte

  • @Wayoutthere
    @Wayoutthere 2 ปีที่แล้ว +10

    Pas als de persioenen echt gaan verdampen komen de schapen eindelijk eens in actie..

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      Helaas zijn er dan geen middelen of voorzieningen meer en de tegenstanders zitten hoog en droog en wij zullen gewoon verzuipen...

  • @jannettaphilips2247
    @jannettaphilips2247 2 ปีที่แล้ว +2

    De werkende mens weet echt wel hoe het pension werkt en daarom zouden we er graag nog meer over willen horen . Hoe complex ook, want het gaat over ons geld

  • @kiekaboo625
    @kiekaboo625 2 ปีที่แล้ว +5

    Goeie gast die Cees Grimbergen, goeie mix van kritiek, cynisme en toch ook nederigheid en bevlogenheid, Cees moet het doen anders doet niemand het.

  • @martinpijn7847
    @martinpijn7847 2 ปีที่แล้ว +2

    De sluier mag niet weggenomen worden, ons kent ons Wat een wazig interview, antwoord op de stelling is niet gegeven. Cees blijft maar aangeven met slag om de arm, hoe ingewikkeld het is. Kan Omzigt hier zijn tanden inzetten a.u.b. dan verandert er hopelijk wat.

  • @gokhansinan2510
    @gokhansinan2510 2 ปีที่แล้ว +5

    En ook hier snapt de interviewer niet, dat dit verhaal ook geldt voor jongeren.

  • @yourchoice9361
    @yourchoice9361 2 ปีที่แล้ว +6

    Een generieke opmerking is dat wanneer je een financieel product niet begrijpt, je er niet aan moet beginnen. Hoe valt dit te rijmen met een verplicht lidmaatschap van een pensioenfonds?
    O, o ,o, de dubbele moraal zit zo diep ingebakken in het maatschappelijk en politieke systeem….

  • @lexnicolai1442
    @lexnicolai1442 2 ปีที่แล้ว +2

    Uitermate goed verhal en ja helemaal beluisterd

  • @ellyzomer-vanrhoon8601
    @ellyzomer-vanrhoon8601 2 ปีที่แล้ว +7

    Graag een andere pensioen regeling. Zodat wij uiteindelijk redelijk geïndexeerd pensioen opbouwen!! 😉👍🏼

    • @peterchess01
      @peterchess01 2 ปีที่แล้ว

      We hebben veruit de vetste pensioenpotten ter wereld maar we mogen pas later met pensioen dan Zuid Europese landen waar ze geen spaarpotten hebben maar wel enorme staatsschulden. Dat is toch volstrekt onlogisch.

    • @peterchess01
      @peterchess01 2 ปีที่แล้ว

      @@kees2616 , ik weet het Kees. We kunnen ons beter de vraag stellen op welk vlak we in zijn algemeenheid zijn vooruit gegaan.

  • @ieldepiel
    @ieldepiel 2 ปีที่แล้ว +3

    Heel mooi, weer wat geleerd

  • @1mmoustache
    @1mmoustache 2 ปีที่แล้ว +2

    Ja, dit was een en leuk èn goed gesprek. Gelukkig heb ik geen pensioen dus hoef ik me nergens druk over te meken.

  • @N3mdraz
    @N3mdraz 2 ปีที่แล้ว +2

    Misschien heb ik het gemist, maar ik hoor helemaal niet het probleem van de euro voor onze pensioenen.... Met lage rentes door de Europese centrale bank verdwijnen onze pensioenen

  • @rbk9207
    @rbk9207 2 ปีที่แล้ว +6

    Mooie uitleg !

  • @eindhovendegekste168
    @eindhovendegekste168 2 ปีที่แล้ว +5

    Er is geen pot met 1700 miljard erin.
    De totale waarde, in geld uitgedrukt, van de bezittingen van de pensioenfondsen is 1700 miljard.
    Hier zitten vastgoed, aandelen en vooral obligaties in.
    Deze kunnen ook weer heel rap in waarde dalen.

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      Dat is een van de goochel verdwijn trucs....

  • @kotilman3873
    @kotilman3873 2 ปีที่แล้ว +4

    Het belangrijkste is dit: pensioen is uitgesteld loon van werkenden. Dus werkenden (werkgevers dragen overigens ook bij aan de pensioenopbouw van werknemers) hebben het bij elkaar verdiend, in welk pensioenfonds dan ook, de afgelopen decennia (ABP, PGGM, bouw, etc etc). De gepensioneerde (ex) werkenden hebben er dus recht op. Niemand anders mag dus in die kas graaien, zoals bijvoorbeeld, in het verleden: de staat. Die heeft in het verleden (kabinet Kok) uit de pensioenkas geld gehaald, gewoon gestolen. Op dit moment (2019,2020, 2021,2022) zijn er meer instituties die een heel graag een greep willen doen uit de Nederlandse pensioenkas, met name vanuit de Europese Unie. Dat gebeurt direct of via heffingen, opgelegd aan de pensioenfondsen en/of de staat. Bijvoorbeeld doordat de Europese Unie de Nederlandse pensioenfondsen verplicht tot deelname in bepaalde EU fondsen of EU activiteiten. Er loopt dus al geld weg uit de pensioenkassen, naar onbekende bestemmingen. Bijvoorbeeld ook naar beursmakelaars die miljoenen binnenhalen voor de pensioenfondsen, maar die ook zelf miljoenen ontvangen. 12 augustus 2022.

  • @edverbeek6292
    @edverbeek6292 2 ปีที่แล้ว +3

    Natuurlijk ben ik er nog als kijker.

  • @FrankLewis-nl
    @FrankLewis-nl 2 ปีที่แล้ว +2

    Prima te volgen hoor ;-)

  • @roxanatermond5798
    @roxanatermond5798 ปีที่แล้ว

    Hallo heren ik ben aardig op leeftijd maar ik ben nog steeds zeer geinteresseert in dit soort programma"s .Maar nu slaat de angst mij om het hart waar dit kabinet mee bezig is, nu komt iedere maand mijn weduwe-pensioentje nog op mijn rekening maar mijn vertrouwen in dit kabinet is 0 punt 0 .Wat gaat er met mijn pensioen gebeuren.Hartelijk dank voor dit programms!!

  • @sonjaduursma248
    @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว +3

    Ook pensioen is een industrie geworden. Natuurlijk voldoet dit bedrijf aan alle voorschriften zoals statuten etc..democratisch is dit helemaal niet (Minuut 38)

  • @mamalada3296
    @mamalada3296 2 ปีที่แล้ว +2

    Cees kom nog eens terug....nog veel te bespreken. Echt boeiend

    • @felixgeorges4958
      @felixgeorges4958 2 ปีที่แล้ว

      Cees prima gesprek! Jouw ouders hadden ooit een banket-bakkerswinkel in de Weimarstraat in Den Haag. Naast gewoond 16 jaar. Goede winkel, goede spullen, betrouwbaar! Ook daarin is veel veranderd. Het ga je goed!

  • @klaasmeesters8509
    @klaasmeesters8509 ปีที่แล้ว

    Inmiddels hebben we ook Ab Flipse en Pieter Omtzigt die de trom roeren. Het beste pensioenstelsel ter wereld, en de laagste rekenrente van hele EU. En de pot groeit alleen al doordat de input van premies groter is dan de uitkeringen. Dus je kan gewoon stellen dat we worden bedonderd.

  • @wesha3953
    @wesha3953 2 ปีที่แล้ว +1

    Interessant gesprek wel lijkt mij dat men prima daad bij woord kan voegen en zelf de fondsen in beheer kan nemen, draghi, powell en co staan immers toch garant voor de opwaartse lijnen in aandelenmarkten.

  • @joopmar6
    @joopmar6 2 ปีที่แล้ว +1

    Volg Arno Wellens een keer deze is ook fantastisch

  • @jccusell
    @jccusell 2 ปีที่แล้ว +6

    O ja dat is ook in 1 jaar tijd met 10% verdampt natuurlijk. Poef! Dag 100 miljard! Doeg!

  • @Jeanmarchand-pt1ih
    @Jeanmarchand-pt1ih 2 ปีที่แล้ว +1

    Als je wil bestolen worden moet je met banken werken. Het zijn de melkmachines van de werkende klasse! De winst blijft aan hun vingers plakken, de risico's zijn voor de klanten. Banken moeten uit private handen blijven!

    • @Jeanmarchand-pt1ih
      @Jeanmarchand-pt1ih 2 ปีที่แล้ว +1

      Pensioenen horen de bevolking toe, en moeten geen verdienmodel voor private banken zijn.

  • @hadimassa100
    @hadimassa100 2 ปีที่แล้ว +8

    Jazeker, kijkers en luisteraars over. Altijd geïnteresseerd in informatie hoe betalende/afdragende burgers worden gemarginaliseerd. Nu dan weer achter de duistere muren van de pensioenenwereld.

  • @andreschenk1463
    @andreschenk1463 2 ปีที่แล้ว +2

    De vraag wie gaat er met ons pensioen vandoor is helemaal niet beantwoord!

    • @andreschenk1463
      @andreschenk1463 2 ปีที่แล้ว +1

      @@kees2616 Weet je dan wel zeker dat iemand er met ons pensioen aan de haal gaat?

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      @@andreschenk1463 100% volgens mijn gevoel!

  • @Anttoinet
    @Anttoinet 2 ปีที่แล้ว +1

    Behalve geen indexatie, vind er ook nog een afroming plaats door middel van hogere inhoudingen door de belastingdienst.. In den beginnen ontving ik 255 Euro per maand. Nu nog 223, 00…Dat is 12 keer 32 Euro per maand minder door de belasting dienst. In de loop der jaren…..Meer inhoudingen dus.. Dat is toch 384 Euro per jaar..
    Leuk gesprek,..ik ben benieuwd waar dit allemaal naar toe gaat.. Misschien wordt het morgen beter….

  • @lilianephilippen5189
    @lilianephilippen5189 2 ปีที่แล้ว +1

    Ik ben jong weduwe geworden. Ik was bijna 27jaar.ik werkte samen met mijn echtgenoot bij de gemeente Amsterdam. Dus ik krijg al 30 jaar ABP pensioen. Jaren lang was er voor mij geen ziekenfonds totdat ineens iedereen verplicht moest verzekeren. Daarnaast ben iktoch zeker 14 a 15 jaar niet geïndexeerd.. Wel werd er ik dacht in 2015 zomaar 50 euro per maand gekort op mijn nabestaanden pensioen.. Er is door de regering miljoenen uit de ABP kas gejat om het kasboekje vd staat kloppend te maken.. ABP is toen losgekoppeld van de staat. Vorige maand is er eenmalig geïndexeerd.. Daar gaat dan ruim weer 200 belasting af dan heb je dus weer 50 euro terug die ze sinds 2015 elke maand gestolen hebben.. Als ze dan ook nog met digiD komen en nu weer DAS kan ik zeggen ik doe er niet aan mee.. Zonder dat kun je niks van ABP inzien.. Nou dan niet. Ik heb een grens getrokken wat mijn digitale ID betreft.. Ik zat te denken ga een met FVD praten. Die kunnen rare misstanden wel openbaar de kamer in slingeren. De staat bepaalde de indexatie.. Ik heb liever een goed nabestaanden pensioen dan meer huursubsidie.. De huren omlaag zou ook beter zijn want t is bizar dat ik meer dan de helft huur kwijt ben voor amper 60m2
    Maar hartelijk dank voor dit enerverende gesprek zat echt aan het beeld gekluisterd!!

  • @ellyzomer-vanrhoon8601
    @ellyzomer-vanrhoon8601 2 ปีที่แล้ว +2

    Eens met deze 2 sprekers. 👍🏼

  • @estherbouw5692
    @estherbouw5692 2 ปีที่แล้ว +3

    Dank Cees, ik heb me nooit verdiept, hoor alleen pensioen is verdampt door foute beleggingen.

  • @jaapveerman3621
    @jaapveerman3621 2 ปีที่แล้ว +3

    Het voelt niet goed in ieder geval. We worden altijd maar weer gen....

  • @janentinekevanginkel3214
    @janentinekevanginkel3214 2 ปีที่แล้ว +4

    Dus: er zit inmiddels €1800M in de pot, er komt €40M/jr, er gaat €35M/jr uit aan premies/uitkeringen en €10M/jr aan kosten. Jullie vergeten volledig het rendement, zo’n €100M. De pot groeit dus zo’n €100M/jr, dit blijkt ook te kloppen. Vraag blijft dus, waarom komt dit niet ten goede aan gepensioneerden, de pot blijft nl fors groeien?

    • @sonjaduursma248
      @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว

      Er komen steeds meer miljonairs bij...Siewert b.v zo makkelijk kan t zijn.

    • @rredlum9466
      @rredlum9466 2 ปีที่แล้ว

      Dit is een van de weinige goede opmerkingen van iemand met gezond verstand. Zo eenvoudig kun je het ook bekijken. Er zal alleen altijd iemand zeggen dat dit te simpel is. Laat iedere gepensioneerde zelf maar eens het financieel jaarverslag van zijn pensioenfonds bekijken en de belangrijkste kentallen opzoeken. Dan kun je zelf uitrekenen dat er voor vele jaren in de pot zit voor iedereen, ook als zelfs gestopt zou worden met premie in te leggen. Deze suggestie kan ik me nog herinneren van een van de pensioenbazen zon 15 jaar geleden. Die is echter snel de mond gesnoerd en kort daarnaa is het huidige stelsel met rekenrente ingevoerd waarna het alleen maar kommer en kwel is geworden voor de gepesioneerden, terwijl de potten ieder jaar enorm groeiden.

  • @sonjaduursma248
    @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว +1

    Economy is...heeft plaats gaat voor Liefde is...Nou hier komt ie..
    Is de tegenstelling tussen arm( hongerend werelddeel) en rijk( leven in overvloed, als je het wilt/kunt zien! ) ooit te veranderen?

  • @waldawaldheinie5839
    @waldawaldheinie5839 2 ปีที่แล้ว +2

    cees ga door !

  • @morskisrle
    @morskisrle 2 ปีที่แล้ว +3

    Ik heb mijn eigen inflatie doorberekend vanaf 2005 en de minst inflatoire "item" was 4% per jaar en de meest 12%. Hoe kan het dat de overheid steeds tussen 1-2% zit? In het beste geval heb ik te maken met een dubbel zo groot inflatie dan datgene wat de overheid gebruikt om allerlei zaken te berekenen. Zou deze "verborgen" inflatie een rol spelen bij het in feite bestelen van iedere gepensioneerde? Wat heb ik aan een rendement als mijn persoonlijke (en ik leef gemiddeld) jaarlikse inflatie hetzelfde of zelf hoger is dan de ingelegde geld? Ik vrees dus dat iedereen die gedwongen geld inlegt aan het einde van het ritje een middelvinger krijgt.

    • @thenonexistinghero
      @thenonexistinghero 2 ปีที่แล้ว

      Inflatie kijkt volgens mij naar de algehele kosten ofzoiets. Zal vast ook wel wat mee gesjoemeld worden. De producten die je dagelijks koopt stijgen in het algemeen veel meer.

    • @janmcostar
      @janmcostar 2 ปีที่แล้ว +1

      De manier waarop inflatie berekend wordt verandert af en toe. Het wordt berekend door het CBS welke door de overheid betaald wordt. Het is nadelig voor een overheid om een hoge inflatie te moeten laten noteren omdat dat in feite een soort brevet van onvermogen is. Hierdoor is er dus voortdurend een stimulans om de inflatie laag te lijken zijn. En aangezien de overheid/het CBS zelf kan bepalen wat er in 'het mandje' zit, is het dus 'voordelig' dit mandje zodanig te kiezen (en dus ook af en toe aan te passen) dat er een relatief laag inflatie cijfer uitkomt (zonder direct frauduleus handelen te laten blijken). Zo is het bijvoorbeeld 'gunstig' de kosten (maandlasten) voor koopwoningen mee te nemen i.p.v. de prijsstijgingen daarvan omdat de kostenstijging en de hypotheekrente communicerende vaten zijn en de kosten bij dalende hypotheekrente niet zo snel stijgen als de prijs (van koopwoningen) zelf. Hadden ze de prijs meegenomen, dan hadden we de laatste jaren een hogere officiële (CBS) inflatie gehad dan nu. Voor de werkelijke inflatie (die u heeft waargenomen/berekend) maakt dit natuurlijk niet uit, die is inderdaad gewoon steeds behoorlijk hoog, ook bij lage officiële inflatie zoals tot en met 2021.

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      Ja zeepiet. Onvoorstelbaar. En in principe is het allemaal wat boekhoudkundug werk.Ik had en 10 op mijn diploma voor Boekhouden etc. maar snap er dus helemaal niets van....Het is gewoon list en bedrog door onze elite en omgekochte volksvertegenwoordigers of mensen die stuivertje kunnen wisselen in gewilde 🙃banen. Al die gefantaseerde getallen ipv de werkelijke getallen zoals banken dat bijv. doen, maar ook die doen er volgens mij ook in mee...Wat is nog een waarheid. Ik weet het niet meer.

  • @mmlchr4066
    @mmlchr4066 2 ปีที่แล้ว +2

    Ja hoor er zijn kijkers tot het eind gebtotaal niet ingewikkeld

  • @hettievanderveen7632
    @hettievanderveen7632 2 ปีที่แล้ว +1

    Als je nou steeds praat of de luisteraar het wel of niet zou kunnen snappen en daar onderbrekingen en mee creëerde is het verband van het betoog zo wie zo zoek.

  • @drbvo9578
    @drbvo9578 2 ปีที่แล้ว

    Ja, dat men ongelooflijk belazerd wordt, op meerdere vlakken, moet onderhand wel heel duidelijk zijn. Ik ben zelf geen Nederlander meer maar ik raad aan: red je eigen hachje. Dat doen wij al 20 jaar in het buitenland.

  • @harrykroonenberg198
    @harrykroonenberg198 2 ปีที่แล้ว +4

    Heb het wel een uitgerekend je krijgt je inleg over 25 jaar uitbetaald. Het begint bij 67 plus 25 is 92 .worden we gemiddeld 92 ??

    • @eindhovendegekste168
      @eindhovendegekste168 2 ปีที่แล้ว

      De relevante levensverwachting is de levensverwachting van mensen, die tenminste ook 67 worden.
      Deze is natuurlijk veel hoger dan de gemiddelde levensverwachting.
      Ook gaat, in de vorm van nabestaande pensioen, in veel gevallen de uitkering na overlijden van de gepensioneerde door.

  • @icarusthefly5458
    @icarusthefly5458 2 ปีที่แล้ว

    Werkenden hebben in de afgelopen 15 jaar 30% van hun ingelegde vermogen verloren.
    Als de werkenden het in de beurs hadden gezet, simpele index, dan hadden ze plus 50% gehad. Gelddieven!

  • @Elisabeth19031978
    @Elisabeth19031978 2 ปีที่แล้ว

    Moet denken aan mijn geliefd oompje, die woonde vlakbij accountnaam, (andere kant vd fam.) scheelde maar ruim 12 jaar met haar. Hij vond het vreselijk om naar Heerlen te moeten, wilde liever Noord Brabant of Gelderland. Hij heeft eigenlijk best wel geleden onder zijn werk. (Stress) 😭

  • @Ronus322
    @Ronus322 ปีที่แล้ว

    Ik volg het wel valt der voor mijn niks in te verdienen ❤

  • @dnaindex
    @dnaindex 2 ปีที่แล้ว +2

    33:10 kijkers niet, ik hoef niet te kijken om te kunnen luisteren ;)

  • @pfischer4707
    @pfischer4707 2 ปีที่แล้ว +1

    En dan arrogant zeggen dat het gewone volk er niets van snapt..!!
    Hoe arrogant kun je zijn !

    • @sonjaduursma248
      @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว

      Zo is dat niet bedoeld. Bedoeld is: dat wat er gaande is in de wereld en ons leven! Wie t laatst lacht lacht t best!

  • @ErikPepping
    @ErikPepping 2 ปีที่แล้ว +4

    20 % is niet zo raar als vergoeding op beleggen. Dit soort percentages lijkt me verantwoord. Alternatief is door de ambtenaren van de ABP laten doen. Kost minder, brengt denk ik minder op.
    De overheid vraagt 21 % BTW van de meeste aankopen als een soort bonus op verkoop ....... Dat is pas vreemd :). Wel eens gekeken naar de energie belasting ...????

    • @jan-ck7td
      @jan-ck7td 2 ปีที่แล้ว +1

      Totaal niet te vergelijken.
      Dit is in essentie de truc: ik geef gratis advies, ik hoef alleen 20% van de winst. Is er geen winst dan vang ik niks ( maar ik betaal ook geen 20 % van het verlies😉).
      Als ik nu maar genoeg geld van anderen beleg, word ik rijk, zelfs al zijn mijn adviezen gemiddeld genomen slecht. Nou geld hebben die pensioenfondsen wel, geen probleem.
      Een veel betere manier van beleggen zou zijn:beleggingen spreiden, indexbeleggen en de kosten laag houden. De tijd doet de rest.
      Maar dat gebeurt niet want te veel mensen profiteren van een slecht systeem.

    • @ErikPepping
      @ErikPepping 2 ปีที่แล้ว

      @@jan-ck7td Punt is het advies is goed. Check ADP Gemiddeld rendament op beleggingen. Consultants en adviseurs kosten nu eenmaal geld. De betere manier van belegeen die je voorstelt is te eenvoudig, dan zou iedereen dat doen en werkt het ook niet meer.

    • @jan-ck7td
      @jan-ck7td 2 ปีที่แล้ว +1

      @@ErikPepping als je 10 jaar niet indexeert en dan zo weinig dat je zelfs bij benadering de inflatie niet compenseert, dan doe je het beduidend slechter dan het gemiddelde.
      Het gemiddelde (de index) verslaan met hoge kosten, is vrijwel kansloos. Je hebt de statistieken tegen je. En inderdaad, indexbeleggen kan iedereen en hoeft niet veel te kosten.
      Ik zou zeggen, follow the money, en je weet wie er profiteert👍 En zij zeggen, heel verrassend, natuurlijk dat je niet zonder hun adviezen kunt😉

    • @ErikPepping
      @ErikPepping 2 ปีที่แล้ว +1

      @@jan-ck7td Het niet indexeren is een politieke keuze en heeft niets met de geld pot te maken. De toekomstige geld pot wordt berekend met de rekenrente. Niet met de behaalde resultaten van beleggen. Dat is het probleem. Het probleem zit dus met name in de politieke keuzes. Er is geld genoeg !!!! meer dan zelfs .
      De hele discussie rond het nieuwe pensioenstelsel gaat hier over. Rekenrente loslaten en met echte opbrengsten rekenen. Dan wordt het gegarandeerde pensioen los gelaten.

    • @jan-ck7td
      @jan-ck7td 2 ปีที่แล้ว

      @@ErikPepping kan best ook een rol spelen wat je zegt, maar als ik jaar in jaar uit deskundigen ( professoren) hoor zeggen dat er niet geindexeerd kan worden vanwege toekomstige generaties, dan denk ik dat er niet goed is belegd.
      In dit specifieke geval ging het om de afroming van een speculatieve winst met 20 % Ik vind dat absurd veel om redenen die ik vermeld heb.
      Blijft ook staan dat de kosten die je maakt (miljarden) niet geinvesteerd kunnen worden, ongeacht hoe je belegt.
      Als dat structureel gebeurt, heb je de statistieken tegen.
      Neemt niet weg dat ook de politiek een kwalijke rol speelt. Door het slechte beleid van de centrale europese bank verdampt ons pensioengeld ook. En mogelijk komt er behalve inflatie weer een eurocrisis aan, met alle gevolven van dien.

  • @sonjaduursma248
    @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว +1

    Ja Cees, dit is het moment(min 33) om te stoppen met kijken...maar dan leer ik niks!

  • @steefv0000
    @steefv0000 ปีที่แล้ว

    Greenwashing is idd het nieuwe verdienmodel.

  • @zoranana5810
    @zoranana5810 2 ปีที่แล้ว +1

    Ben meteen de reportage Zwarte Zwanen van Cees gaan terugkijken. Ik ben ook een alpha Cees maar één die wil begrijpen hoe we in de maling genomen worden in het financiële systeem🙏

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      Ik ben een kleine beta maar begrijp er net zoveel (niet) van....Het is een wazig gegoochel met veranderende termen, vage definties, en vluchtige getallen en mist gordijnen...waarbij de hond met de kluif wegloopt als het volk met de overheid, vakbonden en pensioenbonden aan het vechten is. De vraag is wie is de hond?

  • @WRVNKT
    @WRVNKT 2 ปีที่แล้ว

    In het zuiden van Europa kennen ze alleen maar een omslagstelsel, waar ‘jong’ voor ‘oud’ betaalt. Nederland heeft, zoals u al zei, ook een omslagstelsel, de AOW, maar daarbij ook een stelsel van kapitaaldekking (het aanvullende pensioen: pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen beleggen de ontvangen premies om latere uitkeringen mogelijk te maken). Een omslagstelsel komt sterk onder druk te staan als er geen gelijkmatige en evenwichtige bevolkingsopbouw is. Dit is het geval, aangezien er rond 2050 ongeveer een verdubbeling is van het aantal 65-plussers in Europa. Europese vrouwen brengen 1,5 kinderen voort terwijl 2,1 kinderen nodig zijn om tot de juiste balans te komen. Kortom, een omslagstelsel is niet haalbaar. Sterker nog, het was voor vele economen een reden om stelling te nemen tegen [de introductie van] de euro; immers, het zuiden kent alleen een omslagstelsel en vergrijzing en ontgroening zouden automatisch een geldstroom van Noord naar Zuid inhouden. Voorgaande was vóór de banken-, euro-, staatsschulden- en coronacrisis, dat later een machtiging voor de Europese Centrale Bank was een ruim geldbeleid te voeren [door middel van een opkoopprogramma]. (Hierdoor werden landen als Italië en Frankrijk gestimuleerd om niet te hervormen, aangezien obligaties toch wel opgekocht worden door de ECB, etc., etc)

  • @thenonexistinghero
    @thenonexistinghero 2 ปีที่แล้ว

    In elk geval niet ikzelf.

  • @defabriek123
    @defabriek123 2 ปีที่แล้ว

    Snapt Cees Cees?

  • @harrykroonenberg198
    @harrykroonenberg198 2 ปีที่แล้ว +1

    Het heeft rutteuaanse trekken

  • @jwassens1545
    @jwassens1545 2 ปีที่แล้ว

    OOO

  • @mmlchr4066
    @mmlchr4066 2 ปีที่แล้ว +2

    Ik denk dat mensen zelf de keuze zouden moeten hebben om deel te nemen aan een pensioendonds. Dan kun je jje portefeuille zelf nrichten en event een huis kopen om op je oude dag in te wonen.

    • @sonjaduursma248
      @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว

      Wij Nedetlanders komen van ver! 1900 is dichtbij.

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      Ik ben bang dat de massa niet kan kiezen want nu kiezen ze ook al te vaak fout! Zie onze politiek die gekozen is....

  • @eindhovendegekste168
    @eindhovendegekste168 2 ปีที่แล้ว +1

    Zonder rendement knalt je pensioen in elkaar.
    Dan begint het gejammer pas echt.

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      Niet mee eens. Er komt elk jaar meer binnen dan eruit gaat als die elite niet zoveel onder de tafel veegt en het rendement alleen bij hun terecht komt.

  • @koekwaus
    @koekwaus 2 ปีที่แล้ว

    Welke actie heeft het RIVM genomen naar aanleiding van het PFAS schandaal?

  • @hansveen7132
    @hansveen7132 2 ปีที่แล้ว +5

    Heeft oud staatssecr, jette kleinsma ,niet een deal gemaakt met rutte>ik regel dat alle pensioenen in elk europees land beheerd mogen worden,dan word ik commissaris vd koning in drente?
    Weg pensioenen...

    • @estherbouw5692
      @estherbouw5692 2 ปีที่แล้ว +1

      Maar de pensioen leeftijd in EU is niet overal het zelfde, er zijn landen waar ze al met 52 of 58 met pensioen gaan.

    • @Tubemanjac
      @Tubemanjac 2 ปีที่แล้ว

      Kun je wat specifieker zijn over "alle pensioenen in elk Europees land beheerd mogen worden" m.b.t. wie, wat en waar?

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว +2

      @@estherbouw5692 en van ons pensioengeld.......

  • @pvdneste
    @pvdneste 2 ปีที่แล้ว +2

    Belastingontwijking lijkt mij:
    1. volksport nummer 1 in NL;
    2. een plicht van ieder mens
    Belasting = diefstal!

    • @thenonexistinghero
      @thenonexistinghero 2 ปีที่แล้ว +2

      Belasting is nodig voor een samenleving om het te laten werken. Probleem is dat het belastingsysteem veel te complex is zodat er meer dan genoeg onzinbelastingen zijn. Ergste geval van diefstal is de erfbelasting.

    • @sonjaduursma248
      @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว

      We hebben t hier niet over schaapjes. Eureka!

    • @pvdneste
      @pvdneste 2 ปีที่แล้ว

      @@thenonexistinghero Dat is wat veel mensen dénken; dat het nodig is en daarom mag je geld van mensen afpakken.
      Ik zou gaan voor een opt-in systeem; Je draagt bij aan de dingen die jij belangrijk vind b.v. gezondheidszorg of wegen.
      Je kan dan niet 'genieten' van de dingen waar je niet aan bijdraagt of b.v. wel als je een factuur voor incidenteel gebruik betaalt b.v. als je met je gebroken been toch naar het ziekenhuis gaat.
      Het vervelende van de Staatsroofdienst (sommigen noemen het Belastingdienst) is dat het géén 'opt-in' systeem is. Maar nog erger is dat het zélfs geen 'opt-out' systeem is !!

    • @thenonexistinghero
      @thenonexistinghero 2 ปีที่แล้ว

      @@pvdneste Dat systeem werkt ook niet. Mensen zijn erg makkelijk te manipuleren. Zo'n draag-bij-aan-wat-je-gelooft systeem zal alleen maar misbruikt worden om mensen te manipuleren voor hun eigen doeleinden. Het is niet zo verschillend van wat we nu hebben waarbij mensen worden gekozen op basis van populariteit en niet hun capaciteit.
      Het moet gewoon simpel worden gehouden. Belasting proportioneel aan inkomen en belasting proportioneel aan kosten van een product of service. Voor bedrijven ook. Niks sneaky tactieken om hieraan te ontsnappen of het te verminderen. Ook gewoon veel meer transparantie over wat er met deze belastingen gebeurd. Gewoon simpel en duidelijk houden. Dit zorgt voor minder problemen en maakt fraude onmogelijk.

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      Ja en nee. Dat is nou ons poldermodel. Wij ruimen netjes de hondenstront op, wij houden ons aan de verkeersregels / snelheden, wij betalen eerlijk belasting, we benadelen geen anderen, we leven voorbeeldig, we leven gezond...en ga maar door. Maar achter de voordeur, in de auto, in het donker, anoniem in de grote wereld doen we toch wat we zlef willen en dat is alles behalve de afgesproken regels. Als ik zo een spel moet spelen dan stop ik ermee want ik heb gen schijn van kans om te winnen...😁

  • @frankzatout6789
    @frankzatout6789 2 ปีที่แล้ว +2

    Prima gozer en mooi dat hij in 1 van het brede palet aan wantoestanden door wanbeleid aandacht geeft en exposed.
    MAAR denk om je woorden: de nieuwe wereld podcast zijn altijd een uur of langer en niemand kijkt hier zonder interesse of zonder de wil zaken te begrijpen...
    Wtf dat met hoog of laagopgeleiden te maken heeft mag je nog wel even toelichten want zo maak je geen vrienden kaffer.

    • @sonjaduursma248
      @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว

      Een koffer is een...?

    • @frankzatout6789
      @frankzatout6789 2 ปีที่แล้ว

      @@sonjaduursma248 kaffer

    • @frankzatout6789
      @frankzatout6789 2 ปีที่แล้ว

      @@sonjaduursma248 het woord kaffer komt van het Arabische woord kafir (Arabisch: كافر) hetgeen staat voor ongelovige of godslasteraar, dat wil zeggen: geen Moslim. Het woord wordt in Afrika (vooral Zuid-Afrika) als een bijzonder kwetsend scheldwoord beschouwd. In het Nederlands betekent het woord kaffer, naar het voorbeeld van het Afrikaans, ook sukkel, domoor of lomperik.

  • @corinedegroot1441
    @corinedegroot1441 2 ปีที่แล้ว +1

    115 miljoen per dag wordt er afgedragen aan premie door werkgevers en werknemers !! is dit een slip of the tong? Even iets geks: 115 miljoen gedeeld door 17 miljoen inwoners is 6,7 miljoen per dag per werknemer/werkgever. Kan dit niet volgen!

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      Ja Corine, goed dat je erover nadenkt maar 115.000.000 / 17.000.000 per dag =115/17 = EU 6,764705882352941 /dag. Maakt verder niet uit. De computers berekenen dat verder wel.

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      @@kees2616 is het niet dan niet EU 124,95 waar je op uitkomt?

  • @guidovanrhee3829
    @guidovanrhee3829 2 ปีที่แล้ว +1

    Dit is zeer bemoedigend! Cees raakt zijn centen kwijt. Kinderen kijk uit, opa Cees wil zijn centen terug! Hahahaha!
    Ik haak af: 140 miljard ligt volgens deze aap in de buurt van 125 miljoen... Niet de moeite om aan te horen!

  • @san39
    @san39 2 ปีที่แล้ว

    2 socialisten in gesprek.
    😉🙃

    • @sonjaduursma248
      @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว

      Is waar!

    • @sonjaduursma248
      @sonjaduursma248 2 ปีที่แล้ว

      Niks mis mee. Alternatief welkom

    • @JohnHeijmann
      @JohnHeijmann 2 ปีที่แล้ว

      en een niet socilaist die reageert? Ik probeer me altijd neutraal op te stellen en ben a-politiek

  • @wimvanbeek6413
    @wimvanbeek6413 2 ปีที่แล้ว +3

    Staatschuld van 351 miljard naar 500 miljard sinds 12 jaar Rutte zie verkiezing filmpje Mark Rutteth-cam.com/video/xLH5PV-bTd8/w-d-xo.html