Πος θα τον χαρακτιριζαμε πριν ή μετα την αλλαγη του ; Πριν την αλλαγη θα τον χαρακτιριζα καφρο. Μετα απο το ταξιδι του ...απροσεκτο και εφελη που παρατισε το πολυτιμοτερο φυτο και αφισε το ερπετο να του το κλεψει ! (Μεταξι σσοβαρου αλλα και αστιου).Παντος περα απο την πλακα πολυ ενδιαφερον επος και με ωρέο ηθικο δίδαγμα
Καταπληκτική ιστορία. Έτυχε να μάθω για τον Γκιλγκαμές πριν χρόνια αφού άκουσα έναν Ανατολίτη μουσικό να τραγουδά το έπος του. Μια ιστορία που μας συνδέει απίστευτα με τους λαούς τόσα χρόνια πίσω μιας και μέσα από αυτό βλέπουμε πως μοιραζόμαστε ακόμη τα ίδια συναισθήματα και ανησυχίες.
After 40 centuries we have a better understanding of how the human body works. Even with all this knowledge the best we can do is slow down aging. We cannot stop it and we can definitely not reverse it. At least not yet.
Ο Αριστοτέλης στα "Μετεωρολογικα" λεει ξεκαθαρα, οτι ο Ομηρος εζησε οταν χτιστηκε η Μέμφιδα. Συμφωνα με τη στηλη του Παλερμο, μας αποκαλυπτεται πως η Μεμφιδα χτιστηκε το 3100 πΧ. Αυτο αλλαζει πολυ τη συμβατικη χρονολογιση. Αργοναυτικη εκστρατεία, Τρωικός πόλεμος, Ομηρικα επη.... ειτε ο Ομηρος και Οδυσσέας ταυτιζονται ως προσωπα, ειτε ο ενας ειναι ο εγγονός του αλλου.
Eιμαι θεολόγος και δεν θα περίμενα ποτέ να εχεις ακουστα το επος του Γκιλγκαμες δεν θυμάται κανένας πια τους παγανισμους ποσό μάλλον βαβυλωνα χανααν και τα σχετικά, μπράβο Κωνσταντινε ανυπομονω να παρακολουθησω το pov σου στο θεμα❤
Πολύ ωραίο το βίντεο για το έπος του Γκίλγκαμες, κανε σε παρακαλω σε επόμενο βίντεο για το έπος Μπαγκαβάτ Γκίτα του Ινδουισμού. Συγχωρέστε με οι έχοντες γνώση σανσκριτικών αν δεν έγραψα σωστά το θείο τραγούδι των Ινδουιστών, βλέπετε δεν κατέχω καθόλου σανσκριτικά και δεν γνωρίζω πώς προφέρεται.
@apostolosmantas6173 Η βιβλιοθήκη της Νινευή είχε ΠΗΛΙΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Οι Ασσύριοι δε χρησιμοποιούσαν πάπυρο. Διαβάστε και λίγο προτού απαντήσετε με το θράσος του ημιμαθούς.
Μου αρέσει που κυριολεκτικά το πρώτο κομμάτι λογοτεχνίας της ανθρωπότητας έχει πρωταγωνιστή γκρί χαρακτήρα και μιλάει για την ανθρώπινη ματαιοδοξία! Αν έβγαινε στο Hollywood το 2024 θα λέγαμε πόσο πρωτοποριακό είναι !
Ορισμός της λέξης "έπος"; Στην ουσία, πρόκειται για ένα μεγάλο αφηγηματικό ποίημα ή λογοτεχνικό έργο που εξιστορεί περιπέτειες ηρώων και σημαντικά ιστορικά ή μυθικά γεγονότα. Τα γραπτά για να χαρακτηριστούν έπη πρέπει να έχουν μεγάλη έκταση, όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου. Στο ποίημα του γκιλγκαμές χρησιμοποιήθηκε εκ του πονηρού ή από ασχτετοσύνη ο όρος "έπος" για κάτι που αναφέρεται σε 12 μόνο πλάκες με ιδεογράμματα, δηλαδή σύμβολα και ούτε καν λέξεις ή φράσεις. Ιστορίες που προφορικά πέρασαν από στόμα σε στόμα στους εκεί λαούς και δεν ξέρουμε καν αν τις πήραν από την Αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία υποτίθεται πως είναι γραμμένες στις πλάκες αυτές που όμως δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή μελέτη πάνω τους ούτε ξέρουμε αν είναι αληθινές. Κάποιοι μετά τις ονόμασαν έπος και τις συνέκριναν με τα έργα του Ομήρου, κάτι που φαίνεται υπερβολικό και άτοπο. Τέτοιες συγκρίσεις συχνά προωθούνται για να μειώσουν την αξία της ελληνικής γραμματείας. Δυστυχώς, υποστηρικτές της woke κουλτούρας έσπευσαν να διαδώσουν αυτή την ιδέα πολύ πρόσφατα, στοχεύοντας στην απομυθοποίηση της μοναδικότητας και την ιστορικής σημασίας της ελληνικής λογοτεχνίας. Για λίγες παραπάνω θεάσεις τρέχουν τώρα οι ειδικοί του TH-cam να αναπαράγουν τα παραμύθια της Νέας Τάξης χωρίς να έχουν κάνει σοβαρή έρευνα και χωρίς να αναφέρουν τις πηγές τους. Ινδοευρωπαικές θεωρίες, Αφρικανικές Θεωρίες, καθένας φτιάχνει με τη φαντασία του ότι προπαγάνδα τον βολεύει και τα παπαγαλάκια τη διαδίδουν φτάνει να δείχνει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν πρωτοπόποι αλλά αντέγραφαν τους αφρικάνους, του αιγύπτιους, τους ινδούς και όποιους άλλους...
Πέρα από την πλάκα, ωστόσο. Μπορεί το πατριωτικό αίσθημα και η υπεράσπιση των Ομηρικών Επών να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα ως Ελλην, στην πραγματικότητα όσο και να χτυπιέστε και να βλέπετε ατζέντες και woke και τα λοιπά, το Έπος του Γκιλγκαμές γράφτηκε περίπου 1500 χρόνια πριν από του Ομήρου. Η επιστήμη έχει αποφανθεί με αναλύσεις και μελέτες που ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να έχουν ΛΙΓΗ περισσότερη αξία μπροστά στο εμπεριστατωμένο σας σχόλιο. Τα υπόλοιπα είναι για να αισθάνεστε πιο Έλληνας και να κοιμάστε καλύτερα τα βράδια έχοντας κάνει το πατριωτικό σας χρέος εδώ στο γιουτιουμπ. Κανένα πρόβλημα με αυτό, απλά απαντάω για να μη νομίζει κανένας ότι συμφωνώ με τα όσα κωμικοτραγικά λέτε.
Άντε, ρε αδαές χρυσαύγουλο που θα μάθεις εσύ ιστορία στον Μυθόλογιστ! Άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά σου και δες τις αποστοματικές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις που έλαβες. Τολμάς ακόμα να γράφεις σχόλια για το κανάλι; Για να σε δω τώρα αν θα έχεις το θάρρος να ξαναγράψεις εδώ μετά το ξύλο που έφαγες.
Συμφωνω απολυτα μαζι σου, πλην ομως το θεμα ειναι δεν υπαρχει τροπος να αλλαξει αυτη η προχειροτητα/επιπολαιοτητα, οταν ταυτοχρονα ο παρουσιαστης σου απαντα με αυτον τον τροπο, θεωρωντας οτι εσυ εισαι εθνικιστης ενω αυτος παραμενει ο αγνος και αλαθητος, αντικειμενικος επιστημονας... δυστυχως, ετσι ειναι, αυτοι ειναι, αυτα εχουμε και ακουμε...
εξαιρετικος οπως παντα, ενα απο τα ελαχιστα ελληνικα καναλια , ισως το μοναδικο, με πρωτοτυπο και επιστημονικα τεκμηριωμενο περιεχομενο. Θα εχει γελιο να δουμε τους ελληναραδες τι θα σχολιασουν οτι οι αρχαιοι σιγουρα επηρεαστηκαν απο προηγουμενους αρχαιοτερους πολιτισμους
Θυμάμαι όταν διάβασα το έπος για πρώτη φορά, στο γυμνάσιο, ήμουν μικρός για να αντιληφθώ κάποια από τα βαθύτερα νοήματα του, οπότε εστίασα στην ηρωική/επική πλευρά του. Πολύ αργότερα, στα 22 μου, που το ξαναπήρα στα χέρια μου, αντιλήφθηκα πραγματικά την αξία του και πάνω απ'όλα την πραγματική ευφυία του συγγραφέα. Κι αυτό διότι μέσα από τις πιο αστείες/άκυρες στιγμές του έπους (βλέπε Ενκιντού που χτυπά την Ιστάρ στο κεφάλι) κατάλαβα ότι ο δημιουργός του κειμένου κάνει συνειδητά χιούμορ. Υπήρχαν ορισμένα σημεία όπου ήταν εμφανέστατη η σκωπτική του διάθεση απέναντι στον Γκιλγκαμές. Αυτό με έκανε να νιώσω πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους της εποχής, μικραίνοντας τη χρονική απόσταση σχεδόν 4000 ετών που μας χωρίζουν, διότι το χιούμορ είναι κάτι το βαθειά ανθρώπινο και κάτι με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς ανεξαρτήτως εποχής. Και η Ιλιάδα του Ομήρου έχει μεν διττό νόημα, αφού από τη μία εξυμνεί τον πόλεμο και τον ηρωισμό αλλά από την άλλη παρουσιάζει τα αρνητικά του κλείνοντας με ένα αντιπολεμικό μήνυμα, αλλά δεν έχει χιούμορ. Στην περίπτωση του έπους του Γκιλγκαμές έχεις ένα συγγραφέα που δομεί και ταυτόχρονα αποδομεί και σατιρίζει τον κεντρικό ήρωά του και τον ηρωισμό γενικότερα, περνώντας παράλληλα και πολύ βαθύτερα, διαχρονικά μηνύματα για τη φιλία, τη ματαιότητα της αναζήτησης της αθανασίας, την υστεροφημία, και συμβουλεύοντας σε πολλά σημεία έμμεσα τον αναγνώστη να απολαμβάνει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία του, διότι η αξία της ζωής έγκειται στο ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει.
Δεν είναι ο Γκιλγκαμές σύμφωνα με το ποίημα 2/3 θεός και 1/3 θνητός; (ξέρω πως δεν βγάζει νόημα το πως αλλά αυτό θυμάμαι να μου είχε κάνει εντύπωση στο άρθρο της wikipedia τουλάχιστον)
Γενικά είναι κάτι επιστημονικά αποδεκτό από τα λατρευτικά στοιχεία των λαών της εγγύς Ανατολής που είναι κατά πολύ αρχαιότερα τα αντίστοιχα των Ελλήνων. Η Αφροδίτη προήλθε πιο συγκεκριμένα μάλλον από την Ασταρτη των Φοινίκων, η οποία με τη σειρά της ήρθε από την Ιστάρ.
@@TheMythologist Σχετικά με την Αστάρτη, στο αρχαίο Κίτιο λατρεύονταν και οι 2 παράλληλα (από τους Έλληνες η μία και από τους Φοίνικες η άλλη αλλά θεωρούνταν διαφορετικές θεές). Εμείς εδώ στην Κύπρο ξέρουμε ότι πριν τους Μυκηναιους λατρευόταν μια μητέρα θέα της γονιμότητας εδώ η οποία με την έλευση των Μυκηναιων εξισώθηκε με την Αφροδίτη
Ωστόσο, μεταξύ φιλόλογων στο εξωτερικό, είναι ξεκάθαρο, ότι ενώ το Γκιλγκαμές θέλει να είναι ένα έπος, ωστόσο δεν καταφέρνει να είναι λογοτεχνία, σε αντίθεση με άριστα λογοτεχνικά παραδείγματα (ως σήμερα) σαν την Ιλιάδα, και πολύ περισσότερο, την Οδύσσεια. Το Γκιλγκαμές από την άλλη, είναι γραμμένο σαν μία αστυνομική έκθεση, ή ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, χωρίς οποιαδήποτε λογοτεχνική αξία. Φυσικά το περιεχόμενό του έχει τεράστια αρχαιολογική αξία, και η αρχαιολογική του αξία πάει πέραν του περιεχομένου: Αποδεικνύει, πως τότε, πιθανότατα δεν υπήρχε ακόμα "λογοτεχνία". Εξ´ού και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "έπος".
Μπορείτε να μου πείτε συγκεκριμένα ποιοι φιλόλογοι του εξωτερικού το λένε αυτό και σε ποια έργα τους για να μπορώ να κρίνω κι εγώ τον ισχυρισμό; Ευχαριστώ!
@@TheMythologist δεν υπάρχει "ποιητική γλώσσα" , δεν υπάρχει καν "πεζή (λογοτεχνική) γλώσσα". Όπως ανέφερα, έχει την γοητεία μίας πρωινής αναφοράς στον στρατο. ο Α πήγε στον Β, o οποίος του έδωσε το Γ. με αυτό πήγε στον Δ , που μένει στο Ε... Αντε και κάνα επίθετο πότε-πότε. Για τους τότε ΕΙΝΑΙ λογοτεχνία, για μερικούς αιώνες αργότερα (τουλάχιστον στην Ελλαδα), δεν θα ήταν πλέον. Ας πούμε, ότι η πρόοδος της λογοτεχνίας ήταν πολύ πιό ραγδαία μεταξύ Γκιλγκαμές-Ιλιάδας, παρά μεταξύ Ιλιάδας-Σήμερα. Όταν η Οδύσσεια σε πέιθει, ότι ο Οδυσσέας έζησε τις περιπέτειες (παρά του να πιστεύεις ότι ο Οδυσσέας λέει απλά ψέματα για να τον λυπηθούν), ή ο Χριστός μας εκπλήσει στον "τελευταίο πειρασμό" με την διαύγεια πνεύματος να καταλάβει ξαφνικά πως ο Σατανάς τον έχει βάλει σε πειρασμό (ενώ ο αναγνώστης είχε ήδη διαβάσει το σχεδιο του Σατανα από τις πρώτες κιόλας σελίδες), αυτο έιναi λογοτεχνική δεινότητα, που δεν υπάρχει στο Γκιλγκαμές.
Λογοτεχνία είναι κάθε χρήση του λόγου πού δεν αφορά απλή καταγραφή γεγονότων η καταμέτρηση αγαθών. Δεν χρειάζεται να είναι ολοκληρωμένο για να είναι λογοτεχνία ! Έχουν βρεθεί και αιγυπτιακά παραμύθια από την εποχή και ποιήματα που θεωρούνταν ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑ. Έτσι και αλλιώς το έπος είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο ποιήμα!
@TheMythologist Λίγο "κουφό" να πιστέψει κάποιος ότι ο Όμηρος απ' την Κλασσική Ελλάδα απέχει 400 χρόνια μόνο ! Και η γλώσσα του Ομήρου πόσα χρόνια πριν το 800 χρειάστηκε να εξελιχθεί αν τα γεγονότα που περιγράφει είναι του 1200 !!! Πολύ "συμπιεσμένη" χρονολόγηση δεν είναι;
@ Δεν ξέρω πως χαρακτηρίζετε κάτι κουφό, πάντως η χρονολόγηση των Επών βασίζεται σε επιστημονικά γλωσσολογικά και φιλολογικά κριτήρια, όπως και αρχαιολογικά. Μπορώ να σας δώσω αντίστοιχη βιβλιογραφία αν θέλετε να εμβαθύνετε!
@@TheMythologist ΟΚ! Αφού το λένε οι γλωσσολόγοι ! Πάντως είναι δύσκολο να είμαστε 100% σίγουροι για τον ακριβή χρόνο και τη διάρκεια των γεγονότων σε τόσο μακρινές εποχές !
Ακυρη ερώτηση, απλα νομιζω εισαι ο καταλληλος να απαντησεις... Ακουσα σε ενα ποντκαστ πως υπαρχουν μελετες που αναφέρουν πως το όνομα Αθήνα ειναι προελληνικό και ειναι πιο πιθανο η θεά Αθηνά να πηρε το ονομα της απο την πολη κι οχι το αντιστροφο... Ισχύει κατι τετοιο; Καταπληκτικο βιντεο επισης!
Μια ερώτηση φίλε, πως γίνεται να έχουμε τόν κατακλυσμό του ΔΑΡΔΆΝΟΥ, το 3400 πχ, και ο εγγονός του ο ΑΙΝΕΊΑΣ να πολέμησε τό 1280 πχ, όπως θέλουν να μας πούνε...οι διάφοροι ( ιστορικοί) την σήμερον ημέρα.
Γίνεται όταν δεν έχεις ιστορικές πηγές από τις περιόδους στις οποίες γίνονται αυτά τα γεγονότα. Κάτι που αυτόματα τα καθιστά μυθολογικά, αφού δεν μπορούν να πιστοποιηθούν! Γι αυτό άλλωστε οτιδήποτε προ ιστορικών πηγών λέγεται «προϊστορία».
Καταρχάς ο Αινείας ήταν μακρινός απόγονος του Δαρδάνου , αλλά όχι εγγονός του.Ο Δάρδανος ίδρυσε την ομώνυμη πόλη Δαρδανια στην οποία βασίλευσε για 31 χρόνια,Μετά το θάνατο του τον διαδέχθηκε μια ολόκληρη σειρά βασιλέων ,όπως ο Εριχθόνιος , ο Τρώας ( που έδωσε το όνομα του στην ευρύτερη περιοχή της Τροίας ) , κατόπιν ο Ιλος ( που ίδρυσε την νέα πρωτεύουσα του βασιλείου το Ίλιο η Τροία ( την Ομηρική Τροία δηλαδή ), τον Ιλο διαδέχθηκε ο πατέρας του ο Λαομέδοντας ,πατέρας του Πριάμου και αυτόν ο ίδιος ο Πρίαμος ,στα έτη του οποίου έγινε ο Τρωικός πόλεμος, όπου έδρασε ο Αινείας.Ο Αινείας ήταν γιος της θεάς Αφροδίτης και του Αγχίση και ήταν εγγονός όχι του Δάρδανου αλλά του Καπυ ( ενός άλλου ηγεμόνα των Δαρδάνων,που ήταν γιος του Ιλου και πατέρας του Αγχίση).
Όχι, δεν ήταν. Η ιστορία τους αφορά τον ισχυρό δεσμό της φιλίας και την απώλεια. Αν σας επηρεάζει η απόρριψη της πρότασης της Ιστάρ, αιτία δεν ήταν ο έρωτας των δύο αντρών αλλά το κακό τέλος των προηγούμενων συντρόφων της Θεάς.
@@TheMythologist Ξαναδείτε το κείμενο και τα χωρία όπου ο Γκιλγκαμές αγαπά τον Ενκίντου "σαν γυναίκα" ή "σαν τη γυναίκα του". Ο Metatron κάνει μια καλή δουλειά στο να εξηγεί κάποιες άλλες πιο έμμεσες αναφορές m.th-cam.com/video/lpQSf12VAAM/w-d-xo.html
Ο Γκιλγκαμές άνετα θα μπορούσε να θυμήσει ήρωα της τραγικής ποίησης. Από την αλαζονεία πέρασε στη ταπείνωση και τελικά πήρε το μάθημά του. Από άλλη σκοπιά μόνο ως προς το κομμάτι του διδάγματος, θυμίζει τον ομηρικό Οδυσσέα, καθώς η περιπλάνησή του του χάρισε τα διδάγματα της ζωής όλης.
@@TheMythologist όσον αφορά τα ομηρικά έπη είναι άγνωστο το ποιός τα συνέθεσε. Η τελική μορφή τούς ανάγεται στον 8ο αιώνα καθώς παρουσιάζονται τα βασικά γνωρίσματα της πόλης κράτους αλλά και μυκηναϊκά στοιχεία που από γενιά σε γενιά διαδόθηκαν. Δηλαδή πολλα από τα επεισόδια των επών νά προέρχονται από τη μυκηναϊκή εποχή. Άλλωστε οι μύθοι σκεπάζουν πολλές φορές υπαρκτά γεγονότα. Απαντώ στο σχόλιο που έγινε σχετικά με τα ομηρικά έπη.
Θα έλεγα ότι μοιάζει με την Βιβλο όχι χρονολογικά αλλά ότι κάποιος Ιερέας την ξεκίνησε και κατόπιν Καθε μια χρονική διάρκεια το παπαδαριο συμπλήρωνε καί ενα κομμάτι και πάει λέγοντας μέχρι το 700 π χ
@@TheMythologist το ότι η κοιτίδα του πολιτισμού δεν είναι το εύκρατο περιβάλλον της μεσογείου δεν εχει καμία γεωμορφολογική λογική. Κάπωτε οι Αιγύπτιοι ιερέις είπαν στον σόλωνα πως εμείς οι Έλληνες δεν θυμόμαστε τιποτα πριν την μεγάλη καταστροφή.
Ο Γκιλγκαμές και ο Ενκιτου είναι πιθανό να ήταν ζευγάρι, άλλωστε δεν απορρίπτεις έτσι την Ισταρ εκτός αν είσαι ερωτευμένος με άλλο πρόσωπο. "Δεν μιλιόταν ο Γκιλγκαμές για τον καλύτερο του φίλο", όπως ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος.
@@nektarioskoukouvas4439 έφαγαν οι άλλοι τη ζωή τους ολόκληρη να μεταφράσουν μια ολόκληρη γλώσσα χιλιάδων ετών για να έρθει ο Νεκταριος Κουκουβας στο Γιουτιουμπ να τους πει απατεώνες γιατί θέλει σώνει και ντε να είναι πιο αρχαία η δικιά του. Τι ζούμε ρε!
@TheMythologist Σόλων Σόλων είστε ένας νεαρός λαός γιατί δεν θυμάστε τίποτε από τα παλαιά. Η γλώσσα μας και μόνο αυτή. Οι επιτευξεις τους. Η εδραίωση όλων των επιστημών. Γνωρίζεις πολύ καλά την ελληνικη μυθολογία-ιστορία και βλέπω τα βίντεο σου και χαίρομαι που σακουω να τα ξαναλες. Είναι δυνατόν ένας λαός ναχει φθάσει σε τόσο υψηλές εννοιες και να υπάρχει κάτι ποιο αρχαιότερο. Σε παρακαλώ να αναφέρεις κάτι που είπαν κάποιοι και το ενστεριστηκε όλη η ανθρωπότητα χωρίς άλλη εκδοχη
@@michaelniaros8844 Εγω ό,τι έχω δει για Ραμαγιάνα δεν πάει πριν τον 7ο αι. π.Χ. Αν έχετε κάποια βιβλιογραφική αναφορά για πριν το 2500 πΧ με χαρά να την κοιτάξω.
Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς τον Γκιλγκαμές;
Σαν τον Ηρακλή, πριν τον Ηρακλή
@ Γενικά εμφανίζει στοιχεία που συναντάμε αργότερα σε ήρωες της ελληνικής μυθολογίας!
Πος θα τον χαρακτιριζαμε πριν ή μετα την αλλαγη του ;
Πριν την αλλαγη θα τον χαρακτιριζα καφρο.
Μετα απο το ταξιδι του ...απροσεκτο και εφελη που παρατισε το πολυτιμοτερο φυτο και αφισε το ερπετο να του το κλεψει ! (Μεταξι σσοβαρου αλλα και αστιου).Παντος περα απο την πλακα πολυ ενδιαφερον επος και με ωρέο ηθικο δίδαγμα
Αρχηγός μεγάλος!
προτιμώ την Θεογονία και την Φορωνίδα
Όταν μια ιστορία έχει επιβιώσει τόσα χρόνια ξέρεις ότι αξίζει να την ακούσεις! Ευχαριστούμε για τη δουλειά σου!
Καταπληκτική ιστορία. Έτυχε να μάθω για τον Γκιλγκαμές πριν χρόνια αφού άκουσα έναν Ανατολίτη μουσικό να τραγουδά το έπος του.
Μια ιστορία που μας συνδέει απίστευτα με τους λαούς τόσα χρόνια πίσω μιας και μέσα από αυτό βλέπουμε πως μοιραζόμαστε ακόμη τα ίδια συναισθήματα και ανησυχίες.
Πολύ ωραίο θέμα και ωραία παρουσίαση όπως πάντα. Να πω την αμαρτία μου, τα ΑΙ δημιούργηματα τα βρίσκω περιττά.
Εγώ πάλι που και που τα χρησιμοποιώ! Μου αρέσει να γεμίζουν κάποια πλάνα! Ειδικά όταν μιλάμε για μυθολογία και δεν τίθεται θέμα πιστής αναπαράστασης!
Υπέροχο βίντεο και υπέροχη αφήγηση όπως πάντα !
Εξαιρετική αφήγηση, συγχαρητήρια!!!
4000 years later we are still looking for the exact same thing like Gilgamesh: Immortality.
After 40 centuries we have a better understanding of how the human body works. Even with all this knowledge the best we can do is slow down aging. We cannot stop it and we can definitely not reverse it. At least not yet.
Υπέροχη δουλειά και παρουσιαση. Μακάρι στο μέλλον να δούμε και άλλα σαν αυτό όπως το Έπος του Ατραχάση
Ητανε δίκαιο έγινε πράξη!
Η πρωτη ιστορια στην ανθρωπότητα που ενας κακος άνθρωπος στο τελος εγινε καλος.
Ισως και απο τις πρώτες κατεγεγραμμένες ιστορίες γενικά, χαχαχα.
Ο Αριστοτέλης στα "Μετεωρολογικα" λεει ξεκαθαρα, οτι ο Ομηρος εζησε οταν χτιστηκε η Μέμφιδα. Συμφωνα με τη στηλη του Παλερμο, μας αποκαλυπτεται πως η Μεμφιδα χτιστηκε το 3100 πΧ. Αυτο αλλαζει πολυ τη συμβατικη χρονολογιση. Αργοναυτικη εκστρατεία, Τρωικός πόλεμος, Ομηρικα επη.... ειτε ο Ομηρος και Οδυσσέας ταυτιζονται ως προσωπα, ειτε ο ενας ειναι ο εγγονός του αλλου.
δε ξέρω να γελάσω ή να κλάψω με αυτό το σχόλιο... κρίμα...
🥰🥰🥰🥰😇 Σε Ευχαριστω ΠΟΛΥ Προσωπικα !!!!!!!!! Για αυτο Το Βιντεο !!!! Ο Γκιλ ειναι Ο Αγαπημενος ΜΟΥ !!!!!!!!!
Τελεια Περιγραφη ! Οπως παντα Αψογος !!!!
Υπέροχο επος❤❤❤❤
Eιμαι θεολόγος και δεν θα περίμενα ποτέ να εχεις ακουστα το επος του Γκιλγκαμες δεν θυμάται κανένας πια τους παγανισμους ποσό μάλλον βαβυλωνα χανααν και τα σχετικά, μπράβο Κωνσταντινε ανυπομονω να παρακολουθησω το pov σου στο θεμα❤
Το βίντεο που περίμενα 🎉🎉
Το περίμενα πολύ καιρό αυτό!
Πολύ ωραίο το βίντεο για το έπος του Γκίλγκαμες, κανε σε παρακαλω σε επόμενο βίντεο για το έπος Μπαγκαβάτ Γκίτα του Ινδουισμού.
Συγχωρέστε με οι έχοντες γνώση σανσκριτικών αν δεν έγραψα σωστά το θείο τραγούδι των Ινδουιστών, βλέπετε δεν κατέχω καθόλου σανσκριτικά και δεν γνωρίζω πώς προφέρεται.
Τι έπος κ αυτό! Καταπληκτικό!!! Σ ευχαριστούμε Κωνσταντίνε!!! Μια ερώτηση μόνο: Ο συγγραφέας του έπους παραμένει άγνωστος??
@@Marianna.Lagogiani Μόνο στην έκδοση του 600 π.Χ. έχουμε το όνομα Sin-Leqi-Unninni.
@@TheMythologistΛογικά τοποθετείται κάπου μεταξύ 670-611 π.Χ. γιατί μετά πέφτει η Ασσυριακή αυτοκρατορία και καίγεται η βιβλιοθήκη της Νινευή
@apostolosmantas6173 Η βιβλιοθήκη της Νινευή είχε ΠΗΛΙΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Οι Ασσύριοι δε χρησιμοποιούσαν πάπυρο. Διαβάστε και λίγο προτού απαντήσετε με το θράσος του ημιμαθούς.
Μου αρέσει που κυριολεκτικά το πρώτο κομμάτι λογοτεχνίας της ανθρωπότητας έχει πρωταγωνιστή γκρί χαρακτήρα και μιλάει για την ανθρώπινη ματαιοδοξία!
Αν έβγαινε στο Hollywood το 2024 θα λέγαμε πόσο πρωτοποριακό είναι !
Ορισμός της λέξης "έπος"; Στην ουσία, πρόκειται για ένα μεγάλο αφηγηματικό ποίημα ή λογοτεχνικό έργο που εξιστορεί περιπέτειες ηρώων και σημαντικά ιστορικά ή μυθικά γεγονότα. Τα γραπτά για να χαρακτηριστούν έπη πρέπει να έχουν μεγάλη έκταση, όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου. Στο ποίημα του γκιλγκαμές χρησιμοποιήθηκε εκ του πονηρού ή από ασχτετοσύνη ο όρος "έπος" για κάτι που αναφέρεται σε 12 μόνο πλάκες με ιδεογράμματα, δηλαδή σύμβολα και ούτε καν λέξεις ή φράσεις. Ιστορίες που προφορικά πέρασαν από στόμα σε στόμα στους εκεί λαούς και δεν ξέρουμε καν αν τις πήραν από την Αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία υποτίθεται πως είναι γραμμένες στις πλάκες αυτές που όμως δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή μελέτη πάνω τους ούτε ξέρουμε αν είναι αληθινές. Κάποιοι μετά τις ονόμασαν έπος και τις συνέκριναν με τα έργα του Ομήρου, κάτι που φαίνεται υπερβολικό και άτοπο. Τέτοιες συγκρίσεις συχνά προωθούνται για να μειώσουν την αξία της ελληνικής γραμματείας. Δυστυχώς, υποστηρικτές της woke κουλτούρας έσπευσαν να διαδώσουν αυτή την ιδέα πολύ πρόσφατα, στοχεύοντας στην απομυθοποίηση της μοναδικότητας και την ιστορικής σημασίας της ελληνικής λογοτεχνίας. Για λίγες παραπάνω θεάσεις τρέχουν τώρα οι ειδικοί του TH-cam να αναπαράγουν τα παραμύθια της Νέας Τάξης χωρίς να έχουν κάνει σοβαρή έρευνα και χωρίς να αναφέρουν τις πηγές τους. Ινδοευρωπαικές θεωρίες, Αφρικανικές Θεωρίες, καθένας φτιάχνει με τη φαντασία του ότι προπαγάνδα τον βολεύει και τα παπαγαλάκια τη διαδίδουν φτάνει να δείχνει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν πρωτοπόποι αλλά αντέγραφαν τους αφρικάνους, του αιγύπτιους, τους ινδούς και όποιους άλλους...
Ξύπνα Έλληνα. Έρχονται οι Μεσοποταμιοι με τη Γουοκ Κουλτούρα και εκ του πονηρού να σου κλέβουν τις πρωτιές στα Έπη!
Πέρα από την πλάκα, ωστόσο. Μπορεί το πατριωτικό αίσθημα και η υπεράσπιση των Ομηρικών Επών να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα ως Ελλην, στην πραγματικότητα όσο και να χτυπιέστε και να βλέπετε ατζέντες και woke και τα λοιπά, το Έπος του Γκιλγκαμές γράφτηκε περίπου 1500 χρόνια πριν από του Ομήρου. Η επιστήμη έχει αποφανθεί με αναλύσεις και μελέτες που ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να έχουν ΛΙΓΗ περισσότερη αξία μπροστά στο εμπεριστατωμένο σας σχόλιο. Τα υπόλοιπα είναι για να αισθάνεστε πιο Έλληνας και να κοιμάστε καλύτερα τα βράδια έχοντας κάνει το πατριωτικό σας χρέος εδώ στο γιουτιουμπ. Κανένα πρόβλημα με αυτό, απλά απαντάω για να μη νομίζει κανένας ότι συμφωνώ με τα όσα κωμικοτραγικά λέτε.
Μάλλον σαν εσένα θα ένιωθαν και οι άλλοι όταν αρνιούνταν το ηλιοκεντρικό σύστημα και επέμεναν στο γεωκεντρικό.
Άντε, ρε αδαές χρυσαύγουλο που θα μάθεις εσύ ιστορία στον Μυθόλογιστ! Άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά σου και δες τις αποστοματικές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις που έλαβες. Τολμάς ακόμα να γράφεις σχόλια για το κανάλι; Για να σε δω τώρα αν θα έχεις το θάρρος να ξαναγράψεις εδώ μετά το ξύλο που έφαγες.
Συμφωνω απολυτα μαζι σου, πλην ομως το θεμα ειναι δεν υπαρχει τροπος να αλλαξει αυτη η προχειροτητα/επιπολαιοτητα, οταν ταυτοχρονα ο παρουσιαστης σου απαντα με αυτον τον τροπο, θεωρωντας οτι εσυ εισαι εθνικιστης ενω αυτος παραμενει ο αγνος και αλαθητος, αντικειμενικος επιστημονας... δυστυχως, ετσι ειναι, αυτοι ειναι, αυτα εχουμε και ακουμε...
Καταπληκτικος!!!
Exeis kanei poly kalh douleia seola bravo s sunexise
Για να πούμε του στραβού το δίκιο, νομίζω πως άλλαξε συμπεριφορά καθώς είχε αποτύχει και ως γνωστόν, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!
μπορεις να κανεις βιντεο για τους sun wukong (monkey king) και nezha ?
εξαιρετικος οπως παντα, ενα απο τα ελαχιστα ελληνικα καναλια , ισως το μοναδικο, με πρωτοτυπο και επιστημονικα τεκμηριωμενο περιεχομενο. Θα εχει γελιο να δουμε τους ελληναραδες τι θα σχολιασουν οτι οι αρχαιοι σιγουρα επηρεαστηκαν απο προηγουμενους αρχαιοτερους πολιτισμους
Θυμάμαι όταν διάβασα το έπος για πρώτη φορά, στο γυμνάσιο, ήμουν μικρός για να αντιληφθώ κάποια από τα βαθύτερα νοήματα του, οπότε εστίασα στην ηρωική/επική πλευρά του. Πολύ αργότερα, στα 22 μου, που το ξαναπήρα στα χέρια μου, αντιλήφθηκα πραγματικά την αξία του και πάνω απ'όλα την πραγματική ευφυία του συγγραφέα. Κι αυτό διότι μέσα από τις πιο αστείες/άκυρες στιγμές του έπους (βλέπε Ενκιντού που χτυπά την Ιστάρ στο κεφάλι) κατάλαβα ότι ο δημιουργός του κειμένου κάνει συνειδητά χιούμορ. Υπήρχαν ορισμένα σημεία όπου ήταν εμφανέστατη η σκωπτική του διάθεση απέναντι στον Γκιλγκαμές. Αυτό με έκανε να νιώσω πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους της εποχής, μικραίνοντας τη χρονική απόσταση σχεδόν 4000 ετών που μας χωρίζουν, διότι το χιούμορ είναι κάτι το βαθειά ανθρώπινο και κάτι με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς ανεξαρτήτως εποχής. Και η Ιλιάδα του Ομήρου έχει μεν διττό νόημα, αφού από τη μία εξυμνεί τον πόλεμο και τον ηρωισμό αλλά από την άλλη παρουσιάζει τα αρνητικά του κλείνοντας με ένα αντιπολεμικό μήνυμα, αλλά δεν έχει χιούμορ. Στην περίπτωση του έπους του Γκιλγκαμές έχεις ένα συγγραφέα που δομεί και ταυτόχρονα αποδομεί και σατιρίζει τον κεντρικό ήρωά του και τον ηρωισμό γενικότερα, περνώντας παράλληλα και πολύ βαθύτερα, διαχρονικά μηνύματα για τη φιλία, τη ματαιότητα της αναζήτησης της αθανασίας, την υστεροφημία, και συμβουλεύοντας σε πολλά σημεία έμμεσα τον αναγνώστη να απολαμβάνει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία του, διότι η αξία της ζωής έγκειται στο ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει.
Δεν είναι ο Γκιλγκαμές σύμφωνα με το ποίημα 2/3 θεός και 1/3 θνητός; (ξέρω πως δεν βγάζει νόημα το πως αλλά αυτό θυμάμαι να μου είχε κάνει εντύπωση στο άρθρο της wikipedia τουλάχιστον)
@@0NBalfa0 Ναι ναι κάτι τέτοιο είχε παιχτεί 😛
Επιτελους ο Γκιλγκαμες! Το πιο σημαντικο επος της ανθρωποτητας.
Για καποιο λόγο δεν μου ηρθε ειδοποίηση ενώ εχω sub κ καιμπανακι μήπως έχεις shadowban?
Δεν έχω ιδέα!
Να μια ωραία ιδέα για ταινία ή σειρά.
Πως συμπερένουμε ότι η Αφροδίτη προέκυψε από την Ιστάρ?
Γενικά είναι κάτι επιστημονικά αποδεκτό από τα λατρευτικά στοιχεία των λαών της εγγύς Ανατολής που είναι κατά πολύ αρχαιότερα τα αντίστοιχα των Ελλήνων. Η Αφροδίτη προήλθε πιο συγκεκριμένα μάλλον από την Ασταρτη των Φοινίκων, η οποία με τη σειρά της ήρθε από την Ιστάρ.
Για περισσότερα βλ. www.jstor.org/stable/3333191
@@TheMythologist Σχετικά με την Αστάρτη, στο αρχαίο Κίτιο λατρεύονταν και οι 2 παράλληλα (από τους Έλληνες η μία και από τους Φοίνικες η άλλη αλλά θεωρούνταν διαφορετικές θεές). Εμείς εδώ στην Κύπρο ξέρουμε ότι πριν τους Μυκηναιους λατρευόταν μια μητέρα θέα της γονιμότητας εδώ η οποία με την έλευση των Μυκηναιων εξισώθηκε με την Αφροδίτη
@ Ναι πολύ πιθανόν να πήρε στοιχεία και από αυτή! Είναι φυσιολογικό με τις πολιτισμικές και εμπορικές ανταλλαγές των γειτονικών λαών!
@@TheMythologistPlatos' Timaios might find it weird
Καλά εεε, έπος!
Τι υπόθεση μπορεί να έχει το αρχαιότερο.. επάγγελμα του κόσμου ; ! 😁
Ξέρεις μήπως να μας πειςπως σχετίζεται η θεά Ισταρ με την Αφροδίτη?
Εκπληκτική δουλειά,
σε ευχαριστούμε πολύ για το έργο σου
Ωστόσο, μεταξύ φιλόλογων στο εξωτερικό, είναι ξεκάθαρο, ότι ενώ το Γκιλγκαμές θέλει να είναι ένα έπος, ωστόσο δεν καταφέρνει να είναι λογοτεχνία, σε αντίθεση με άριστα λογοτεχνικά παραδείγματα (ως σήμερα) σαν την Ιλιάδα, και πολύ περισσότερο, την Οδύσσεια. Το Γκιλγκαμές από την άλλη, είναι γραμμένο σαν μία αστυνομική έκθεση, ή ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, χωρίς οποιαδήποτε λογοτεχνική αξία. Φυσικά το περιεχόμενό του έχει τεράστια αρχαιολογική αξία, και η αρχαιολογική του αξία πάει πέραν του περιεχομένου: Αποδεικνύει, πως τότε, πιθανότατα δεν υπήρχε ακόμα "λογοτεχνία". Εξ´ού και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "έπος".
Μπορείτε να μου πείτε συγκεκριμένα ποιοι φιλόλογοι του εξωτερικού το λένε αυτό και σε ποια έργα τους για να μπορώ να κρίνω κι εγώ τον ισχυρισμό; Ευχαριστώ!
Διότι, γενικά θεωρείται εξ ορισμού έπος. Ποιητική γλώσσα, έκταση, ηρωικά κατορθώματα κτλ. Μου κάνει εντύπωση ο ισχυρισμός αυτός.
@@TheMythologist δεν υπάρχει "ποιητική γλώσσα" , δεν υπάρχει καν "πεζή (λογοτεχνική) γλώσσα". Όπως ανέφερα, έχει την γοητεία μίας πρωινής αναφοράς στον στρατο. ο Α πήγε στον Β, o οποίος του έδωσε το Γ. με αυτό πήγε στον Δ , που μένει στο Ε... Αντε και κάνα επίθετο πότε-πότε. Για τους τότε ΕΙΝΑΙ λογοτεχνία, για μερικούς αιώνες αργότερα (τουλάχιστον στην Ελλαδα), δεν θα ήταν πλέον. Ας πούμε, ότι η πρόοδος της λογοτεχνίας ήταν πολύ πιό ραγδαία μεταξύ Γκιλγκαμές-Ιλιάδας, παρά μεταξύ Ιλιάδας-Σήμερα. Όταν η Οδύσσεια σε πέιθει, ότι ο Οδυσσέας έζησε τις περιπέτειες (παρά του να πιστεύεις ότι ο Οδυσσέας λέει απλά ψέματα για να τον λυπηθούν), ή ο Χριστός μας εκπλήσει στον "τελευταίο πειρασμό" με την διαύγεια πνεύματος να καταλάβει ξαφνικά πως ο Σατανάς τον έχει βάλει σε πειρασμό (ενώ ο αναγνώστης είχε ήδη διαβάσει το σχεδιο του Σατανα από τις πρώτες κιόλας σελίδες), αυτο έιναi λογοτεχνική δεινότητα, που δεν υπάρχει στο Γκιλγκαμές.
Λογοτεχνία είναι κάθε χρήση του λόγου πού δεν αφορά απλή καταγραφή γεγονότων η καταμέτρηση αγαθών.
Δεν χρειάζεται να είναι ολοκληρωμένο για να είναι λογοτεχνία !
Έχουν βρεθεί και αιγυπτιακά παραμύθια από την εποχή και ποιήματα που θεωρούνταν ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑ.
Έτσι και αλλιώς το έπος είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο ποιήμα!
Να ρωτήσω αυτός ο μύθος αν κρίνω από τα ονόματα είναι από την αιγυπτιακή μυθολογία
Οχι. Οπως αναφέρεται και στο βίντεο είναι της Μεσοποταμίας!
Τα σχόλια κάτω από βίντεό σου ποτέ δεν απογοητεύουν 😂
Τα έπη του Ομήρου, το 800πχ χρονολογούνται; Και η Ομηρική γλώσσα πόσα χρόνια χρειάστηκε για να εξελιχτεί; 400; Πλάκα μας κάνουν;
Δεν ξέρω ποιος πιστεύετε ότι σας κάνει πλάκα. Τα Ομηρικά Έπη πάντως συντέθηκαν τον 8ο αι. π. Χ.
@TheMythologist Λίγο "κουφό" να πιστέψει κάποιος ότι ο Όμηρος απ' την Κλασσική Ελλάδα απέχει 400 χρόνια μόνο ! Και η γλώσσα του Ομήρου πόσα χρόνια πριν το 800 χρειάστηκε να εξελιχθεί αν τα γεγονότα που περιγράφει είναι του 1200 !!! Πολύ "συμπιεσμένη" χρονολόγηση δεν είναι;
@ Δεν ξέρω πως χαρακτηρίζετε κάτι κουφό, πάντως η χρονολόγηση των Επών βασίζεται σε επιστημονικά γλωσσολογικά και φιλολογικά κριτήρια, όπως και αρχαιολογικά. Μπορώ να σας δώσω αντίστοιχη βιβλιογραφία αν θέλετε να εμβαθύνετε!
@@TheMythologist ΟΚ! Αφού το λένε οι γλωσσολόγοι ! Πάντως είναι δύσκολο να είμαστε 100% σίγουροι για τον ακριβή χρόνο και τη διάρκεια των γεγονότων σε τόσο μακρινές εποχές !
@ Για 100% δεν είμαστε σίγουροι ούτε τι γίνεται στη γειτονιά μας 😉
Πολύ ενδιαφέρον! Ίσως σε κάποιο επόμενο βίντεο να δούμε και την Βαβυλώνια κοσμογονία μέσα στο Ένουμα Έλις!
Κωνσταντίνε τελιο βιντεακη κανε και ενα για την τιτανομαχια
ΕΥΓΕ!
χαμος!
έξοχα διδακτικό έπος...!
Καποτε είχες αλλο καναλι με αλλο όνομα η κάνω λάθος;
Επιτελούς και ελεγα πότε θα γινει αυτό το επεισόδιο
Ακυρη ερώτηση, απλα νομιζω εισαι ο καταλληλος να απαντησεις... Ακουσα σε ενα ποντκαστ πως υπαρχουν μελετες που αναφέρουν πως το όνομα Αθήνα ειναι προελληνικό και ειναι πιο πιθανο η θεά Αθηνά να πηρε το ονομα της απο την πολη κι οχι το αντιστροφο... Ισχύει κατι τετοιο; Καταπληκτικο βιντεο επισης!
@@POOO_VIDEARA Ευχαριστώ πολύ! Ναι είναι η πιο αποδεκτή θεωρία σήμερα αυτή!
Μια ερώτηση φίλε, πως γίνεται να έχουμε τόν κατακλυσμό του ΔΑΡΔΆΝΟΥ, το 3400 πχ, και ο εγγονός του ο ΑΙΝΕΊΑΣ να πολέμησε τό 1280 πχ, όπως θέλουν να μας πούνε...οι διάφοροι ( ιστορικοί) την σήμερον ημέρα.
Γίνεται όταν δεν έχεις ιστορικές πηγές από τις περιόδους στις οποίες γίνονται αυτά τα γεγονότα. Κάτι που αυτόματα τα καθιστά μυθολογικά, αφού δεν μπορούν να πιστοποιηθούν! Γι αυτό άλλωστε οτιδήποτε προ ιστορικών πηγών λέγεται «προϊστορία».
Καταρχάς ο Αινείας ήταν μακρινός απόγονος του Δαρδάνου , αλλά όχι εγγονός του.Ο Δάρδανος ίδρυσε την ομώνυμη πόλη Δαρδανια στην οποία βασίλευσε για 31 χρόνια,Μετά το θάνατο του τον διαδέχθηκε μια ολόκληρη σειρά βασιλέων ,όπως ο Εριχθόνιος , ο Τρώας ( που έδωσε το όνομα του στην ευρύτερη περιοχή της Τροίας ) , κατόπιν ο Ιλος ( που ίδρυσε την νέα πρωτεύουσα του βασιλείου το Ίλιο η Τροία ( την Ομηρική Τροία δηλαδή ), τον Ιλο διαδέχθηκε ο πατέρας του ο Λαομέδοντας ,πατέρας του Πριάμου και αυτόν ο ίδιος ο Πρίαμος ,στα έτη του οποίου έγινε ο Τρωικός πόλεμος, όπου έδρασε ο Αινείας.Ο Αινείας ήταν γιος της θεάς Αφροδίτης και του Αγχίση και ήταν εγγονός όχι του Δάρδανου αλλά του Καπυ ( ενός άλλου ηγεμόνα των Δαρδάνων,που ήταν γιος του Ιλου και πατέρας του Αγχίση).
Ουρουκ πόλη μυθική αλλά σε λίγο και περιζήτητη
@ Η Ουρούκ έχει ανακαλυφθεί!
👌👌👌👌👌👌
Καιρό είχες να ανεβάσεις τέτοιο βίντεο "όπως τα παλιά" καιρός ήταν θαρρώ! 😂 😁😝
@@WanShiTong_Annie Χαχα πάντως από θεματολογία όλα «παλιά» είναι αφού είναι για αρχαία 😂
@@TheMythologist να είσαι καλά να φτιάχνεις και εμείς καλά ώστε να τα βλέπουμε! 😁
Ο Γκιλγκαμές και ο Ενκιντού δεν ήταν μόνον φίλοι, αλλά και εραστές.
Α δεν το ήξερα! Για πείτε λεπτομέρειες!
Όχι, δεν ήταν.
Η ιστορία τους αφορά τον ισχυρό δεσμό της φιλίας και την απώλεια.
Αν σας επηρεάζει η απόρριψη της πρότασης της Ιστάρ, αιτία δεν ήταν ο έρωτας των δύο αντρών αλλά το κακό τέλος των προηγούμενων συντρόφων της Θεάς.
@@ellianakan2941 Μάλιστα! Ευχαριστώ!
Καμία σχέση φίλοι σε κάποια κείμενα και σε κάποια αφέντης και δούλος
@@TheMythologist Ξαναδείτε το κείμενο και τα χωρία όπου ο Γκιλγκαμές αγαπά τον Ενκίντου "σαν γυναίκα" ή "σαν τη γυναίκα του". Ο Metatron κάνει μια καλή δουλειά στο να εξηγεί κάποιες άλλες πιο έμμεσες αναφορές m.th-cam.com/video/lpQSf12VAAM/w-d-xo.html
Υπεροχο και πολύ ενδιαφερον βιντεο .
Το είδα στο ινστα ότι το ανέβασε . Μπήκα και πρώτου το δω πάτησα λικε . ΚΕΕΠ ΓΚΟΙΝΓΚ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ που λένε και στο χωριό μ
🎉🎉
Ο γκιλγκαμσες ηταν ενας ανοητος γιατι εψαχνε εξω που ειχαι μεσα του 😂😂😂😂
Ο Οδυσσεας έμεινε ανθρωπος αντι να γινει θεος 🎯 Μποτισαττβα
Ο Γκιλγκαμές άνετα θα μπορούσε να θυμήσει ήρωα της τραγικής ποίησης. Από την αλαζονεία πέρασε στη ταπείνωση και τελικά πήρε το μάθημά του. Από άλλη σκοπιά μόνο ως προς το κομμάτι του διδάγματος, θυμίζει τον ομηρικό Οδυσσέα, καθώς η περιπλάνησή του του χάρισε τα διδάγματα της ζωής όλης.
Πολύ σωστά!
@@TheMythologist όσον αφορά τα ομηρικά έπη είναι άγνωστο το ποιός τα συνέθεσε. Η τελική μορφή τούς ανάγεται στον 8ο αιώνα καθώς παρουσιάζονται τα βασικά γνωρίσματα της πόλης κράτους αλλά και μυκηναϊκά στοιχεία που από γενιά σε γενιά διαδόθηκαν. Δηλαδή πολλα από τα επεισόδια των επών νά προέρχονται από τη μυκηναϊκή εποχή. Άλλωστε οι μύθοι σκεπάζουν πολλές φορές υπαρκτά γεγονότα. Απαντώ στο σχόλιο που έγινε σχετικά με τα ομηρικά έπη.
@ Ναι αντίστοιχα υπάρχουν και αναφορές (πχ στον σίδηρο) που εκ των πραγμάτων είναι μετά την Εποχή του Χαλκού και άρα των Μυκηναίων!
😮😮😮
💫💫💫
Θα έλεγα ότι μοιάζει με την Βιβλο όχι χρονολογικά αλλά ότι κάποιος Ιερέας την ξεκίνησε και κατόπιν Καθε μια χρονική διάρκεια το παπαδαριο συμπλήρωνε καί ενα κομμάτι και πάει λέγοντας μέχρι το 700 π χ
Η ιστορία της προέλευσης όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών
Αυτη η γλώσσα με 5,000,000, λέξεις καί πού θέλεις κάτι εκατοντάδες χρόνια νά την μάθεις έγινε σε 300, χρόνια είναι αδύνατον
Πολυ ενδιαφέρουσα η ιστορια!! Συνειδητοποιείς οτι οι άνθρωποι τοσες χιλιαδες χρόνια πριν ηταν στη βαση ίδιοι κατα καποιο τροπο 🤯
5:10😂😂😂😂
Τα γκιλγκάμησε ολα αυτος
4000 χρόνια πριν ειναι το 2000 πκχ.Αρα οχι 1500 χρόνια πριν την Ιλιάδα αλλα 900 αν θεωρηθεί οτι διαδραματίστηκε το 1100 πκχ.Σωστα;
@@ΣΕΡΡΕΣΣΕΡΡΕΣ Από τα Έπη! Δηλαδή 8ο αι. π.Χ. οταν και τη συνεθεσε ο Ομηρος!
Μια αντιγραφή του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα
@@Met4lN1kos Ναι αλλά το αντίστροφο μάλλον αφού η συγκεκριμένη ιστορία είναι πολύ παλαιότερη από την αντίστοιχη ελληνική
@@TheMythologist το ότι η κοιτίδα του πολιτισμού δεν είναι το εύκρατο περιβάλλον της μεσογείου δεν εχει καμία γεωμορφολογική λογική. Κάπωτε οι Αιγύπτιοι ιερέις είπαν στον σόλωνα πως εμείς οι Έλληνες δεν θυμόμαστε τιποτα πριν την μεγάλη καταστροφή.
@ Εντάξει 🙂
ΟΤΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ
Υπάρχει σε ταινία να το δούμε
Ax, μη του τα λες αυτά! Πως υπάρχει επος πριν από τον Όμηρο! Θα σε λιντσάρουν :P
Αληθεια ...το πιστευεις😂
Αυτός ο Γκιλγκαμες.. γκιλ(μπιπ)μούσε καθόλου ή ήταν παρθένος ; ! Τι λένε τα γραπτά και οι παραδόσεις ; ! 😁
Καλος ηταν μωρε.. εκει στο επεισοδιο που φτανει τοσο κοντα στο δισκοποτηρο αλλα η Σέιμπερ το καταστρεφει μπροστα του ηταν ολα τα λεφτα...
Κωνσταντίνε, τα καδράκια πίσω από πού τα αγόρασες?
Ήταν υπέροχα δωράκια από εδώ: apnoia.shop
O Tolkien…αν ο Tolkien ήταν βαρετός..,,
Ο Γκιλγκαμές και ο Ενκιτου είναι πιθανό να ήταν ζευγάρι, άλλωστε δεν απορρίπτεις έτσι την Ισταρ εκτός αν είσαι ερωτευμένος με άλλο πρόσωπο. "Δεν μιλιόταν ο Γκιλγκαμές για τον καλύτερο του φίλο", όπως ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος.
Λογικό ακούγεται!
@@TheMythologistΑδερφαρα δηλαδή ο Ήρωας 😂😂😂😂
Ποιος διάβασε αυτήν σφινοειδή γραφή,,?? Απατεώνες Άγγλοι
@@nektarioskoukouvas4439 χαχαχαχαχαχα
@@nektarioskoukouvas4439 έφαγαν οι άλλοι τη ζωή τους ολόκληρη να μεταφράσουν μια ολόκληρη γλώσσα χιλιάδων ετών για να έρθει ο Νεκταριος Κουκουβας στο Γιουτιουμπ να τους πει απατεώνες γιατί θέλει σώνει και ντε να είναι πιο αρχαία η δικιά του. Τι ζούμε ρε!
Και πριν το έπος αυτό είναι ο θεός. Που έκανε τον Αδάμ.κ Εύα .οκ;αυτό είναι το αρχαιότερο έπος. Τα θρησκευτικά ο Αδάμ Κ Εύα
Μπουρδες
Και λίγα λες 😅😅
Σαν τον Γούτι λεει........Γούντι λεγεται 😂😂😂
@@thra9992 www.doctoranytime.gr/s/ORL/ATHINA
Χμμ μοιάζει πολύ με μια άλλη ιστορία που μας είπαν
Γκιλγκαμάθ?
Δεν πιστεύω ότι το έπος του γκιλγκαμες είναι το αρχαιότερο με βάση την ελληνική μυθολογία και γλώσσα προηγουμαστε χιλιάδες έτη
@@ΕλενηΚουτσαρη Δεν έχει σημασία ωστόσο τι πιστεύετε εσείς ή εγώ, αλλά το τι έχει αποφανθεί η επιστήμη.
@TheMythologist η επιστήμη δεν είναι αλάνθαστο και καθημερινά έρχονται διαρκώς καινούργια στοιχεία που εδραιωνουν την άποψη μου
@ Δώστε μου λοιπόν τα επιστημονικά σας καινουρια στοιχεία που εδραιώνουν την άποψη σας για να τα κρίνουμε!
@TheMythologist Σόλων Σόλων είστε ένας νεαρός λαός γιατί δεν θυμάστε τίποτε από τα παλαιά. Η γλώσσα μας και μόνο αυτή. Οι επιτευξεις τους. Η εδραίωση όλων των επιστημών. Γνωρίζεις πολύ καλά την ελληνικη μυθολογία-ιστορία και βλέπω τα βίντεο σου και χαίρομαι που σακουω να τα ξαναλες. Είναι δυνατόν ένας λαός ναχει φθάσει σε τόσο υψηλές εννοιες και να υπάρχει κάτι ποιο αρχαιότερο. Σε παρακαλώ να αναφέρεις κάτι που είπαν κάποιοι και το ενστεριστηκε όλη η ανθρωπότητα χωρίς άλλη εκδοχη
@@ΕλενηΚουτσαρη Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!
Αοριστίες, ο συγγραφέας πιος ηνε?
Unfollow👋
@@A.D2023 👋🏻👋🏻
Το αρχαιότερο έπος της ανθρωπότητας είναι η Ραμαγιάνα.
@@michaelniaros8844 Εγω ό,τι έχω δει για Ραμαγιάνα δεν πάει πριν τον 7ο αι. π.Χ. Αν έχετε κάποια βιβλιογραφική αναφορά για πριν το 2500 πΧ με χαρά να την κοιτάξω.