Ο Δούρειος Ίππος ΔΕΝ ήταν ένα Ξύλινο Άλογο! | Ελληνική Μυθολογία | The Mythologist

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ต.ค. 2024
  • Ο Δούρειος Ίππος είναι ένα σύμβολο του Τρωικού Πολέμου, της νίκης των Αχαιών και της πονηριάς!
    Υπήρξε όμως πουθενά αλλού πέρα από το μύθο;
    Και αν ναι, τι ήταν στην πραγματικότητα;
    Αν θέλεις να στηρίξεις το Επικό Podcast και το κανάλι The Mythologist μπορείς με μια δωρεά στο:
    PayPal: www.paypal.com...
    Οι πηγές του σημερινού βίντεο:
    Βιβλιοθήκη, Ψευδο- Απολλόδωρος, 5.18.
    Κόιντος Σμυρναίος, «Τα μεθ' Όμηρον», «Ιλίου Πέρσις» 12.427-34.
    Επιτομή, Απολλόδωρος, 5.15.
    Ελλάδος Περιήγησις, Παυσανίας, 1.13.8.
    J. K. Anderson. The Trojan Horse Again. The Classical Journal , Oct. - Nov., 1970, Vol. 66, No. 1 (Oct. - Nov., 1970), pp. 22-25
    Julian Ward Jones, Jr. The Trojan Horse: Timeo Danaos et Dona ferentis. The Classical Journal , Mar., 1970, Vol. 65, No. 6 (Mar., 1970), pp. 241-247
    Tiboni, Francesco (2017). "La marineria fenicia nel Mediterraneo nella prima Età del ferro: il tipo navale Hippos"
    Fields, Nic (2004). Troy c. 1700-1250 BC. Oxford: Osprey. pp. 51-52
    en.wikipedia.o...
    *στο βίντεο αναφέρω λανθασμένα ότι ο Κόιντος Σμυρναίος σχολίασε την Αινειάδα αντί για τον Μαύρο Σέρβιο Ονοράτο (λατινικά: Maurus Servius Honoratus).
    Μπορείς επίσης να μας ακολουθήσεις και στα social media:
    Facebook: / thamythologist
    Instagram: / thamythologist
    Κανόνες σχολιασμού:
    Φιλική υπενθύμιση μετά από μηνύματα που έλαβα από fans του καναλιού:
    Το κανάλι απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται για τη μυθολογία, την αρχαία ιστορία και την αρχαιολογική επιστήμη. Ενθαρρύνουμε τον πολιτισμένο διάλογο ΑΛΛΑ:
    Δεν επιτρέπονται προσβλητικά και επιθετικά σχόλια (υβριστικές λέξεις, ειρωνεία κτλ.)
    Απαγορεύονται οι επιθέσεις σε θρησκείες και προσωπικά ''πιστεύω''. Δεν είναι εδώ ο χώρος για ''ιερούς αγώνες'' και υπεράσπιση θρησκειών, όπως επίσης και για να βγουν απωθημένα για άλλες θρησκείες. Δεν μας ενδιαφέρει αν πιστεύετε ότι η θρησκεία σας δέχεται επίθεση από κάποιον ή αν θέλετε να δείτε ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη θρησκεία). Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι και σε ό,τι θέλει (ανεξιθρησκεία έχουμε) χωρίς να προσβάλλει τους υπόλοιπους.
    Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Εθνικοί, Άθεοι κτλ. δεν μας ενδιαφέρουν τα πιστεύω του καθενός. Υπάρχουν καλώς ή κακώς πολλά κανάλια στα σχόλια των οποίων μπορείτε να τσακωθείτε. Όχι εδώ όμως.
    Σεβαστά όλα τα σχόλια που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά όσοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες θα μπλοκάρονται.
    Είμαι ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς The Mythologist και μέσα από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία έμαθα να αγαπάω τη Μυθολογία!
    Αποφάσισα να μοιραστώ μύθους για θεούς, ήρωες και τέρατα αλλά και άλλες περίεργες ιστορίες εδώ στο TH-cam!
    Τι ήταν τελικά ο ξακουστός Δούρειος Ίππος; Ένα κούφιο, ξύλινο άλογο που οι αφελείς Τρώες δέχτηκαν ως δώρο;
    Μια πολεμική, πολιορκητική μηχανή που έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου; Ένα σημάδι σε πόρτες που δεν έπρεπε να ανοίξουν ή ένα πλοίο;
    Σήμερα, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μιλώντας για τον Δούρειο Ίππο μέσα και έξω από το μύθο.

ความคิดเห็น • 525

  • @lefterislagios
    @lefterislagios 2 ปีที่แล้ว +143

    Πόσο μου αρέσει να ακούω πολλές απόψεις για ένα θέμα αντί για μία γνωστή, πεπατημένη, και μετά να βγάζω τα συμπεράσματα μου, γι'αυτό τα βίντεο σού είναι βιντεαρες !!!🔥🔥❤️

    • @TheMythologist
      @TheMythologist  2 ปีที่แล้ว +18

      Σε αυτό ακριβώς στοχεύω κι εγώ!

    • @nikoskarasavvidis3189
      @nikoskarasavvidis3189 ปีที่แล้ว

      συγχαρητήρια φίλε

  • @SosoZero
    @SosoZero 2 ปีที่แล้ว +35

    Κωνσταντίνε εισαι ο αγαπημένος μας! Δεν ειναι μόνο οι γνώσεις και οι πηγές σου, είναι ο θαυμάσιος τρόπος σου και η συνολική αισθητική σου που τα κάνει όλα ακόμη πιο ενδιαφέροντα.
    Συγχαρητήρια για όλα όσα είσαι και κάνεις! Σ' ευαριστούμε για όσα μοιράζεσαι ☺

  • @konstantinostmax
    @konstantinostmax 2 ปีที่แล้ว +40

    Εξαιρετικό βίντεο και πάλι..
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τις γνώσεις, που μοιράζεσαι μαζί μας..

    • @TheMythologist
      @TheMythologist  2 ปีที่แล้ว +6

      Να είστε καλά, να μεγαλώνει η παρέα!

  • @tolisbazotis4456
    @tolisbazotis4456 2 ปีที่แล้ว +58

    Η θεωρία του πλοίου όπως την αναφέρεις και με τα στοιχεία που αναφέρεις είναι νομίζω η πιο πιστευτή και αληθοφανής. Πολύ ωραίες ιστορίες, πολύ καλή δουλειά.

  • @inpapado
    @inpapado 2 ปีที่แล้ว +2

    Υπάρχει και άλλη μία προσέγγιση αυτή που θέλει ο δούρειος ίππος να είναι η προδοσία εκ των έσω και να είναι ο Αινείας αυτός που άνοιξε τις πύλες της Τροίας.....

  • @LUCYMURMUA
    @LUCYMURMUA 2 ปีที่แล้ว +75

    Το βίντεο μου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα... από τη μία με φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα και από την με απομακρύνει από την ομορφιά της φαντασίας 😔 Εγω επιλέγω να αφήσω τα ιστορικά γεγονότα σε εσάς τους αρχαιολόγους και να μείνω στην καλλιτεχνική/ποιητική ερμηνεία του Τρωικου πολέμου.

    • @thesaints-7-andrew.
      @thesaints-7-andrew. 2 ปีที่แล้ว +1

      Best comment here.(και πολύ καλά κάνεις).

    • @giorgosstamatopoulos8115
      @giorgosstamatopoulos8115 2 ปีที่แล้ว +6

      και οι τρωες , μαλακες ηταν ολοι ,_ γκρεμισανε τα τα τοιχοι τους ,_ το βαλανε στην πολη (τροια ) , _ και οι αχαιοι , κρυβοντουσαν με πονο και ελπιδα ,_ και κοβανε την κινηση , απ την κολοτρυπιδα !!!!!! ΟΜΗΡΟΣ 900 πχ 🤣🤣🤣🤣

    • @kaukonpelops5721
      @kaukonpelops5721 2 ปีที่แล้ว +1

      @@giorgosstamatopoulos8115 Ας μιλήσουμε λιγάκι στη γλώσσα σου που είναι πού περιγραφική και κάνει τα πράγματα να φαίνονται όπως είναι και όχι πασπαλισμένα με χρυσόσκονη.
      Κατ αρχάς λοιπόν μ αρέσει και εμένα ο Κωνσταντίνος και αυτά που λέει. Να δούμε όμως εδώ τι λέει; Λέει ότι του αρέσει η μπιπ (είπαμε τη γλώσσα σου αλλά όχι και τόσο) η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ!
      Αλλά η Μυθολογία μιλάει για ΑΛΟΓΟ...Στα ριπαπά μου λοιπόν τι έγινε στην Πραγματικότητα. Ας μας πει ότι ξεχνάμε τη Μυθολογία και ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!
      Πάμε τώρα στα σημαντικά. Οκεύ, άλογο μπορεί να μην ήταν , αλλά οτιδήποτε άλλο που έβαλαν οι ΤΡΩΕΣ στη Πόλη τους. πλήρες Αχαιών... Αν γκρεμίσανε τα τείχη; Ίσως ΟΧΙ! Απλά το πέασαν μέσα στη Πόλη. Ποια η ανάγκη να τα γκρεμίσουν; Το βράδυ θα έβγαιναν οι λεβέντες αν το σχέδιο πήγαινε καλά , θα άνοιγαν τις πόρτες και το ίδιο εύκολα θα τους έκοβαν το κωλαράκι!
      Δεν σε παραξενέβει ότι τόσοι ΕΠΗτζήδες (άνθρωποι που τραγουδούσαν έπη) έως και ο Μέγας Όμηρος με μια τέτοια Κίνηση έμοιαζαν να θέλου ΙΣΟΠΑΛΟ ΤΟ ΜΑΤΣ;
      Οι Τρώες μεν να χάνουν αλλά και οι ΑΧΑΙΟΙ να μη κερδάνε ΣΤΑ ΙΣΑ αλλά με μπαμπεσιά;
      Όπως είπε ο Κων/νος ο Δούρειος Ίππος δεν περιγράφεται στην Ιλιάδα. Οκέυ. Αλλά ούτε ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ!
      Πώς έπεσε η ΤΡΟΙΑ; Σάπισε;
      Δεν θα ήταν ΚΑΘΑΡΟ να γραφόταν έστω και αργότερα ότι οι Αχαιοί έφτιαξαν πολιορκιιτικό κριό με τον οποίο καέκτησαν την Πόλη;
      www.zougla.gr/kosmos/article/vrikan-ton-ali8ino-dourio-ipo

    • @charadradam9985
      @charadradam9985 2 ปีที่แล้ว

      @@kaukonpelops5721 το προβλημα ειναι οτι λογω καταστροφης της πλειοψηφιας της ελληνικης γραμματειας εχουμε ελλειψη και ισως να υπηρχαν πολλες εκδοχες του τρωικου κυκλου μεσα στους αιωνες και στοιχεια που εχουμε ηδη χασει. συγγραφεις αναφερονται σε αλλους συγγραφεις και τις περισσοτερες φορες δεν βρισκονται τα εργα αυτων που περιγραφονται. δυστυχως αυτη ειναι μια πραγματικοτητα που εχει πολλα κενα στην ιστορια. τα πρωτα χρονια των φανατικων εγινε το προβλημα. μετα καποιους αιωνες που το καταλαβαν δυστυχως ειχε γινει ηδη η ζημια.

    • @charadradam9985
      @charadradam9985 2 ปีที่แล้ว

      @@kaukonpelops5721 ''«Οι Έλληνες το αφιερώνουν στην Αθηνά για την επιστροφή τους στην πατρίδα»'.. αν οντως τα ξυλα ειναι του 12ου αιωνα τοτε πρεπει να εχουμε δυο πραγματα. να ειναι καταρχας γραμμενα στη γραμμικη Β. το δευτερο και πιο σημαντικο ειναι πως εκεινη την περιοδο ο ορος ελληνες δεν ηταν καθιερωμενος για το συνολο των ελληνων της εποχης του χαλκου, παρολα αυτα γνωριζουμε οτι υπηρχαν διαφορες πολεις με το ονομα ελλας αλλα και ελληνες ονομαζονταν κατοικοι της στερεας ελλαδας, δεν θυμαμαι ακριβως ποιου μερους και δεν μπαινω στη διαδικασια τωρα. οποτε η επιγραφη αν ειναι του δωδεκατου αιωνα τοτε ειναι δυσκολο να αναφερει ως ελληνες το συνολο των αχαιων. υπαρχει περιπτωση οντως το ξυλο να ειναι του δωδεκατου αλλα η επιγραφη να εγινε πολυ αργοτερα σκωπτικα απο καποιον μεταγενεστερο ελληνα μεσα στους αιωνες και προς χαριν της ιστοριας του αλογου απο ξυλου, του δουρειου ιππου. δεν ειδα περισσοτερα αλλα σαν αυθεντικη επιγραφη της εποχης του χαλκου δεν μοιαζει.

  • @TheMythologist
    @TheMythologist  2 ปีที่แล้ว +30

    Για πείτε! Τι ήταν ρε παιδιά ο Δούρειος Ίππος τελικά;
    Ελάτε και instagram, θα γίνει το τελευταίο live πριν το στρατο: instagram.com/thamythologist/

    • @jimmypsyrris9827
      @jimmypsyrris9827 2 ปีที่แล้ว +1

      Ένα ξύλινο Πόνυ, αφού δεν ήταν άλογο.

    • @spiritualtraveller4698
      @spiritualtraveller4698 2 ปีที่แล้ว +3

      Ήταν Trojan horse 🐴 κάποιος ιός βασικά . Που μόλυνε τους Τρώες, σταλμένη από τους θεούς λογικά. Τους μόλυνε και τους σκότωσε.....ίσως κάποια σοβαρή και θανατηφόρα ασθένεια η αρρώστια. Όπως αυτές τις αρρώστιες που αποδεκάτισαν εκατομμύρια πληθυσμό κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

    • @spiritualtraveller4698
      @spiritualtraveller4698 2 ปีที่แล้ว +2

      Ίσως καμία πανούκλα η χολέρα η τύφο......πανώλη η και εγώ δεν ξέρω τι

    • @deliriumbee4678
      @deliriumbee4678 2 ปีที่แล้ว +1

      Αεροστατο

    • @disneycomicsclub2008
      @disneycomicsclub2008 2 ปีที่แล้ว +3

      Αν δεν εφτιαξαν οντως αλογο μαλλον ηταν μια τεχνικη του Ομηρου που με την οποια περναει διαφορα μνμ......ξερω ακουγεται καπως αλλα αν παρουμε την οδσσεια και την ιλιαδα σιγουρα ξερουμε οτι αρεσε στον Ομηρο να κρυβει διαφορα μνμ μεσα απο διαφορα γεγονοτα!

  • @ΠαναγιώτηςΜπλέτσιος-χ9ψ
    @ΠαναγιώτηςΜπλέτσιος-χ9ψ 2 ปีที่แล้ว +21

    Πολύ ενδιαφέρον θέμα όπως πάντα δεν περίμενα κάτι λιγότερο από εσένα Κωνσταντίνε 💖 τι καιρό κάνει στην κορυφή? 🔝 Συγχαρητήρια πραγματικά 👏

  • @gerassimos.fourlanos
    @gerassimos.fourlanos 2 ปีที่แล้ว +3

    Δεδομένου ότι η Τροία δεν ήταν παραθαλάσσια, πώς θα μπορούσε ο Δούρειος Ίππος να είναι ένα πλοίο;

    • @mpyrokiliasmpyrokilias4060
      @mpyrokiliasmpyrokilias4060 2 ปีที่แล้ว +1

      Μονο αυτο λες? Το γεγονός ότι έβαλαν ενα πλοίο μέσα απο τα τείχη της πολης,που το πας? Διότι,τι δουλειά έχει ενα πλοίο να είναι στο λιμάνι? Για πολλά ναρκωτικά αυτή η θεωρία

  • @ΓΙΑΝΝΗΣ-ε5υ
    @ΓΙΑΝΝΗΣ-ε5υ 2 ปีที่แล้ว +3

    Πρέπει να διαβάσεις την Ιλιάδα ξανά και ξανα.
    Και όχι αυτά που γράφουν οι άλλοι συγγραφείς,
    Και δεν είναι μυθολογία είναι ιστορία...

  • @ΔημΠαν
    @ΔημΠαν 2 ปีที่แล้ว +13

    Εξαιρετικός ακόμα μια φορά!! Η εκδοχή του πλοίου μου αρέσει περισσότερο διότι είναι αποτέλεσμα της τότε παράδοσης για την λήξη του πολέμου όπως ανέφερες!

  • @dreamdiver14d
    @dreamdiver14d 2 ปีที่แล้ว +1

    Για ποιον λόγο ακριβώς θα ήταν χρήσιμο στους Τρώες ένα πλοίο, μέσα σε μια πόλη 6 χλμ. μακριά από τη θάλασσα;
    Αν οι Τρώες δεν ήταν τόσο αφελείς, ώστε να βάλουν μέσα στην πόλη τους ένα ξύλινο, κούφιο άλογο χωρίς να κοιτάξουν μέσα... για ποιον λόγο θα έβαζαν στην πόλη τους, ένα ξύλινο, κούφιο πλοίο, επίσης χωρίς να κοιτάξουν μέσα;

  • @sisigamvi
    @sisigamvi 2 ปีที่แล้ว +17

    Πάντα πίστευα πως ήταν πολιορκητική μηχανή. Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα σου!!!Κάνε μια έρευνα για τις Νηρηίδες κ τις Δρυάδες . Συνδέονται με τους ευρωπαϊκούς μύθους κ την ελληνική παράδοση????

  • @xeniaspn1032
    @xeniaspn1032 2 ปีที่แล้ว +7

    Μακάρι να υπήρχαν καθηγητές να τα εξηγούν όπως εσύ! Απολαμβάνω κάθε βίντεο που ανεβάζεις! Καλή θητεία να έχεις!

  • @ririn89555
    @ririn89555 2 ปีที่แล้ว +18

    Είμαι καινούργια στο κανάλι άλλα μέχρι στιγμής έχω δει πολλά βίντεο σου και ειλικρινά τα απολαμβάνω!! Συνέχισε έτσι με ακόμα πιο ενδιαφέρον βίντεο 💙🤍

  • @fireandice3537
    @fireandice3537 2 ปีที่แล้ว +1

    Kai ean itan Ploio giati na min to anaferi o Sigrafeas san plio kai protimise na mas ton anaferi san Alogo;;;;;

  • @georgelampropoulos1704
    @georgelampropoulos1704 2 ปีที่แล้ว +2

    +έξτρα trivia:
    Η λέξη "δούρειος" συγγενεύει ετυμολογικά με τις λέξεις "δρυς", "δόρυ" κλπ. Όταν οι αρχαίοι άκουγαν "Δούρειο Ίππο", καταλάβαιναν στην κυριολεξία αυτό που εμείς φανταζόμαστε: Ξύλινο Άλογο.

  • @zois1382
    @zois1382 2 ปีที่แล้ว +17

    Νομίζω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος επισκέφτηκε τη Τροία κατά την εκστρατεία του (είδε ότι ήταν ένα μικρό χωριό τότε) .. Έκανε θυσία στην Αθηνά και στεφανωσε τον τάφο του Αχιλλέα... Άρα λογικά η φωτιά που μπήκε στην Τροία πιθανόν να μην σχετίζεται με τον Τρωικό πόλεμο... Παντως εξαιρετικό βίντεο για άλλη μια φορά mythologist

    • @konstantinoskountousias3099
      @konstantinoskountousias3099 2 ปีที่แล้ว

      Άμα δεν είχε μπει φωτιά δεν θα έβρισκε ο Σλήμαν τόσα χρυσά κοσμήματα μέσα στις στάχτες. Και η πρακτική τότε ήταν κάνεις εκστρατεία και καταστρέφεις τον εχθρό και γυρνάς σπίτι, δεν κατακτάς ώστε να τα αφήσεις ανέπαφα όλα. Το ίδιο έκανε και ο Ξέρξης στην Αθήνα 700 χρόνια αργότερα και οι Ρωμαίοι στην Καρχηδόνα ακόμα πιο μετά. Και όταν καίγεται μια μεγάλη πόλη μετά από 900 χρόνια είναι παράλογο να υπάρχει χωριό?

    • @HeliasPrin
      @HeliasPrin 2 ปีที่แล้ว +2

      Ξέρεις πόσα χρόνια χωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο με την Ιλιάδα;

  • @NubPsy
    @NubPsy 2 ปีที่แล้ว +2

    Όταν φτιάξω την χρονομηχανή μου θα σου πω!!! Μέχρι τότε θα πω ότι ήταν πολύ ωραίο βίντεο!!! Δούρειος σημαίνει ξύλινος οπότε όλες οι θεωρίες έχουν μια λογική βάση!!!

  • @anastasiossarikas5510
    @anastasiossarikas5510 2 ปีที่แล้ว +5

    Wow! What an incredible analysis! First of all, I admire the way you weave together several quite plausible explanations for the term itself. It had never occurred to me that the term may have been a way of describing what, in medieval times for example, was referred to as a "siege engine" that was rolled up to the walls of the besieged city and then disgorged its assault troops upon the the city's defenders. This is an extremely likely scenario since one would find it very hard to believe that the Trojans, after ten years of stubborn warfare, had suddenly become so stupid as to fall for such an obvious deception. Please keep up this great work (despite your forthcoming service to the nation!).

  • @Tekmirion
    @Tekmirion 2 ปีที่แล้ว +2

    Αποκλείεται να ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός απο ίππο Κωνσταντίνε! Το ότι συμβολικά χρησιμοποιείται σε όλους τους τομείς της ζωής μας δεν έχει να κάνει με την αρχική του μορφή το οποίο ηταν δημιουργία του αρχιτέκτονα Επειού κατόπιν εμπνεύσεως του Οδυσσέα και το γράφει ξεκάθαρα ο Απολλόδωρος ο οποίος διάβασε και την μικρή Ηλιάδα η οποία δεν ήταν και πολύ εμπιστοσύνης γιατί υπερέβαλε στον αριθμό τον ατόμων που ήταν μέσα και έλεγε ότι μπήκαν μέσα 3000 ενώ οι άλλοι έλεγαν 50 απο τους καλύτερους και άριστους των Αχαιών μαζί με τον Οδυσσέα! Τα ξύλα τα έκοψε απο την Ίδη στην ευρύτερη περιοχή της Τροίας. Το Ίλιον ήταν η πρωτεύουσα και ακρόπολή τους. Επίσης οι Ρωμαίοι κάναν παραχάραξη πάνω στα βιβλία μυθολογίας και ιστορίας των Ελλήνων εσκεμμένα και ένας απο αυτούς είναι και ο Βιργίλιος όπως και ο Οβίδιος. Το ίδιο λάθος κάνουν και κάποιοι στενόμυαλοι σήμερα με την Αργοναυτική εκστρατεία που θέλουν να παρομοιάζουν σήμερα το χρυσόμαλλο δέρας με το χρυσάφι.... Δεν έχει καμία σχέση με χρυσάφι, ήταν το δέρμα του χρυσόμαλλου κριαριού του Ερμή που έσωσε τον Φρίξο και την Έλλη...

  • @kostaspapadopoulos6770
    @kostaspapadopoulos6770 2 ปีที่แล้ว +3

    Αγαπητέ Mythologist, αν υποθέσουμε ότι ο "δούρειος ίππος", δεν ήταν πράγματι ένα ξύλινο άλογο τότε, πριν καταλήξουμε στις πολιορκητικές μηχανές ή τα ξύλινα πλοία με ακροκέφαλο αλόγου, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τα εξής:
    1) Η πρώτη πολιορκητική μηχανή μορφής πύργου - πολιορκητικός πύργος - κατασκευάστηκε επι εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν πολιορκούσε την Τύρο (αν θυμάμαι καλά το όνομα της πόλης). Τότε, όπως αναφέρουν οι καταγεγραμένες ιστορικές πηγές της αρχαιότητας, ο μηχανικός του Αλέξανδρου κατασκεύασε για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά αυτήν την μηχανή λόγω της απόρθυτης θέσης της πόλης. Δεν είναι πουθενά αλλού καταγεγραμένο σε ιστορικά αρχεία η προγενέστερη κατασκευή μιας τέτοιας μηχανής. Επομένως, η πιθανότητα ο "δούρειος ίππος" να ήταν πολιορκητικός πύργος είναι ανύπαρκτη.
    2) Η πιθανότητα ο "δούρειος ίππος" να ήταν ένα ξύλινο πλοίο το οποίο παραδόθηκε από τους Αχαιούς στους Τρώες - λόγω εθίμου- ως επισφράγισμα της λήξης της πολιορκείας και επομένως του πολέμου, έχει μια λογική και σαφώς χωράει ικανό αριθμό στρατιωτών για να τους μεταφέρει εντός των πυλών. Όμως δεν εξηγεί δύο πράγματα:
    α) Γιατί να βάλουν το καράβι μέσα στην πόλη όταν ως αξιόπλοο θα μπορούσαν οι Τρώες να το χρησιμοποιήσουν αλλά ακόμα και να ήταν ένα είδος εκθεσιακού δώρουγιατί να μην το κρατήσουν απλά στο κοντινότερο λιμάνι και από εκεί να το επιδεικνύουν σε φίλους και εχθρούς
    β) Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι πράγματι ήταν ξύλινο πλοίο, πως γίνεται ένα ολόκληρο πλοίο να μην το ερευνήσουν οι Τρώες πριν το βάλουν στην πόλη τους, όταν έχει ένα τόσο μεγάλο μέγεθος που θα κινούσε υποψίες ακόμα και στον ποιο καλόπιστο Τρώα;
    3) Παρέλειψες να αναφέρεις ένα στοιχείο το οποίο οι ερευνητές που παραθέτουν αυτές τις απόψεις επίσης δεν το λάβανε υπ' όψιν. Αυτό είναι το γεγονός ότι - όπως αναφέρει ο Ομηρος - ο "δούρειος ίππος", ήταν τόσο ψηλός που για να τον βάλουν οι Τρώες μέσα στην πόλη, γκρεμίσανε μια πύλη. Η αναφορά αυτή αποκλείει από μόνη της την χρήση πολιορκητικού πύργου γιατί οι πύργοι τοποθετούνταν απέναντι από τα τοίχη και όχι απέναντι από τις πύλες που ήταν οι πιο ισχυρά φυλασσόμενες και συνήθως περιβάλονταν από ισχυρούς πύργους εκατέρωθεν. Επίσης, αποκλείει την περίπτωση του ξύλινου πλοίου, γιατί ακόμα και αν το κατάρτι ήταν τόσο ψηλό που δεν χωρούσε να περάσει κάτω από την πύλη, συμφέρει περισσότερο να αφεραιθεί το κατάρτι - ή να κοπεί μιας και είναι εκθεσιακό δώρο - παρά να γκρεμιστεί μια πύλη που θέλει μετά πολύ χρόνο για να ξαναφτιαχτεί και εννοείτε ότι σε αυτήν την περίπτωση μένει η πόλη ανοιχτή στις επιθέσεις οποιουδήποτε.
    Κατά την ταπεινή μου άποψη, αν υποθέσουμε ότι ο "δούρειος ίππος" δεν ήταν ένα ξύλινο άλογο τότε το πιο - πιθανόν - αξιόπιστο σενάριο είναι ο Τρώας που ήρθε σε συμφωνία με τους Αχαιούς και για να μην τον πειράξουν, ζωγράφισε στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού του ένα άλογο.
    Ελπίζω να αναλογιστείς αυτά που σου αναφέρω και περιμένω τα σχόλιά σου επί αυτών

    • @TheMythologist
      @TheMythologist  2 ปีที่แล้ว +1

      Καλησπέρα,
      1) Ήδη από τον 8ο αι. π.Χ. (500 χρόνια πριν τον Αλέξανδρο) απεικονίζονται στην τέχνη των Ασσυρίων πολιορκητικές μηχανές που έφταναν πολύ ψηλά στα τείχη. Επίσης, από τη 2η χιλιετία π.Χ. οι Αιγύπτιοι χρησιμοπιούσαν κινούμενους πύργους για πολιορκίες (πολύ απλούς, αλλά υπήρχε ήδη σαν ιδέα), οπότε η πιθανότητα να κατασκευάστηκε η πρώτη τέτοια 1800 μετά, είναι ανύπαρκτη. Πάντως, δεν είπε κανείς ότι ήταν πύργος, ίσα ίσα που είπα ότι θα ήταν κάτι σαν τους γνωστούς σε εμάς σήμερα πολιορκητικούς κριούς, εξού και το άλογο.
      2) Οι ερωτήσεις αυτές έιναι απλές ερωτήσεις λογικής και κανένας δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους εωτήσεις γιατί:
      α) Δεν ξέρουμε καν αν έγιναν όλα αυτά και προφανώς δεν έχουμε ιστορικές πηγές παρά μόνο τα Έπη του Ομήρου που δεν είνα ιστορία.
      Θα μπορούσε απλώς κάποιος να σε ρωτήσει «γιατί όχι» και να μην μπορείς να δώσεις απάντηση, πέρα από την επίκληση στη λογική.
      γ) Το γιατί δεν το έψαξαν είναι η ίδια ερώτηση και για τα περί τεράστιου ξύλινου αλόγου και μάλιστα φού μπορεί να ήταν έθιμο, μπορεί να ήταν και προσβολή να το ψάξουν.
      3) Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Όμηρος δεν είναι ιστορικός. Το γεγονός ότι 400 χρόνια μετά τον πόλεμο έγραψε ότι για να μπει στην Τροία ένα τεράστιο κούφιο ξύλινο άγαλμα έπρεπε να γκρεμίσουν μια πύλη, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έγινε κάτι τέτοιο. Εδώ δεν ξέρουμε καλά καλά, αν έγινε ο Τρωικός πόλεμος, θα πάρουμε σαν δεδομένο το ύψος της πύλης που γκρεμίστηκε; Με την ίδια λογική θα πρέπει να δεχτούμε όλα όσα αναφέρει και τότε θα περάσουμε πολύ γρήγορα στη σφαίρα του φανταστικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε σαν ιστορικό, πέρα από όλα τα μυθολογικά και τα μεταφυσικά, είναι ότι αναφέρεται σε υλικά κτλ που υπήρχαν στην εποχή του αλλά όχι τότε που τοποθετείται χρονικά ο πόλεμος.
      Όπως και να έχει, ευχαριστώ για το σχόλιο!

    • @kostaspapadopoulos6770
      @kostaspapadopoulos6770 2 ปีที่แล้ว +2

      @@TheMythologist Ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σας επί των σχολίων μου. Ομως, οφείλω να επισημάνω ότι άλλο τα πολύ απλά κατασκευάσματα των Ασυρίων και των Αιγυπτίων - οι οποίες χρησιμοποιούνταν μονάχα για να τοξεύουν τα αντίπαλά στρατεύματα στα τείχη της υπό πολιορκίας πόλης - και άλλο ο καθαυτός πολιορκητικός πύργος ο οποίος - με την μορφή που γνωρίζουμε - δημιουργήθηκε πρώτη φορά από τον μηχανικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον οποίο, αντέγραψαν αργότερα οι Ρωμαίοι και οι μετέπειτα Σάξονες και υπόλοιποι Ευρωπαίοι ( Ο πύργος αυτός - όπως χρησιμοποιήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και τους στρατιώτες του - ήταν δομημένος για την προσέγγιση και καταπάτηση των τοιχών της πόλης του εχθρού και όχι μόνο για να τους τοξεύουν από το ίδιο ή και μεγαλύτερο ύψος).
      Επίσης οφείλω να πώ ότι αν δεν λαμβάνετε ως σοβαρό στοιχείο την πληροφορία που δείνει ο Ομηρος για το γκρέμισμα της πύλης προκειμένου να περάσει το άλογο, τότε - κατά κάποιο τρόπο - αναιρείτε ως στοιχείο τον στοίχο της Ομύρου Οδύσσειας που η Πηνελόπη αναφέρεται στα καράβια ως ίππους. Δεν γίνεται να δεχόμαστε το ένα και να αππορίπτουμε το άλλο. Η θα δεχτούμε και τα δύο ή θα τα αππορίψουμε και τα δύο.
      Τέλος, οφείλω να επισημάνω το προφανές ότι, ένα μεγάλων διαστάσεων ξύλινο άγαλμα - όπως ένας ίππος - εγείρει πολύ λιγότερες υποψίες αφού δεν είχε προηγηθεί άλλο τέτοιο προηγούμενο στην γνώση των αντιμαχόμενων δηλαδή, να έχει χρησιμοποιηθεί ένα άγαλμα - στο παρελθόν - ως φορέας στρατιωτών (ήταν καινούργιο κόλπο). Αντίθετα, ένα πλοίο, ακόμα και ως δώρο επισφράγισης της ειρήνης, εφόσον χρησιμοποιείτε ως μεταφορικό μέσο ανθρώπων, ζώων και εμπορευμάτων είναι πολύ πιο πιθανό να ελεχθεί για το αν περιέχει κάτι μέσα του.
      Τέλος, όσον αφορά για τα υλικά, που αναφέρει ο Ομηρος ότι χρησιμοποιήθηκαν, ότι δεν ταιρειάζουν χρονικά με την περίοδο που - εμείς θεωρούμε - ότι έλαβε χώρα η πολιορκία της Τροίας, αυτό είναι μια καθαρά αυθαίρετη και ευμετάβλητη πεποίθηση των ερευνητών και όχι βεβαιότητα αποδεδειγμένη μιας και πρώτον συνεχώς ανακαλύπτουμε για τεχνολογείες και μέταλλα που θεωρούσαμε μέχρι πρότεινος απίθανο να χρησιμοποιούνταν από τις τότε κοινωνίες και δεύτερον δεν έχουμε ακριβή γνώση της χρονικής περιόδου που έλαβε χώρα η πολιορκία.
      Παρακαλώ να λάβετε τα παραπάνω υπ' όψιν σας.

    • @TheMythologist
      @TheMythologist  2 ปีที่แล้ว +1

      @@kostaspapadopoulos6770 Φυσικά και γίνεται να δεχόμαστε το ένα και να απορρίπτουμε το άλλο. Το ένα στοιχείο είναι γλωσσολογικό και υπάρχει, το βλέπουμε με τα μάτια μας, ενώ το άλλο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι συνέβη. Και επαναλαμβάνω, οι απόψεις "αυτό είναι πιο λογικό, πιο πιθανό κτλ" δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ευχαριστώ και αν θέλετε να συνεχίσουμε την κουβέντα μπορέιτε να με βρείτε στο μέιλ ή τα social media.

  • @stamatakisantonios6502
    @stamatakisantonios6502 ปีที่แล้ว +1

    Για αρχή μια ερώτηση προς όλους : Είναι δυνατόν η λέξη ΜΥΘΟΣ & η λέξη ΠΑΡΑ ΜΥΘΙ να έχουν το ίδιο νόημα;;;;; ΗΜΑΡΤΟΝ σας παρακαλώ σκεφτείτε το ΚΡΑΤΟΣ με το ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ είναι το ίδιο πράγμα ;;;

  • @christodoulosg964
    @christodoulosg964 2 ปีที่แล้ว +5

    συγχαρητηρια για οτι κανεις,αυτη η γνωση καλο ειναι να μοιραστει κ στους ξενους,αν ποτε βρεις χρονο και διαθεση καλο ειναι να υπαρχουν κ αγγλικοι κ.τ.λ υποτιτλοι.καλη δυναμη στο εργο σου.

  • @astropyli
    @astropyli 2 ปีที่แล้ว +1

    και χρειάστηκαν δηλαδή να περάσουν 10 χρόνια για να σκεφτούν να φτιάξουν μία πολιορκητική μηχανή ? αφού η τεχνογνωσία υπήρχε ? μάλλον πολύ αφελείς ήταν για να σκεφτούν μετά από 10 χρόνια το αυτονόητο.

  • @dimitrispits7443
    @dimitrispits7443 2 ปีที่แล้ว +5

    Αν δεν ήταν ακριβώς πλοίο αλλά..
    ιππο-βρυχιο;🤣🤔🤔

  • @ΔημήτρηςΠαπαδάκης-χ8κ
    @ΔημήτρηςΠαπαδάκης-χ8κ ปีที่แล้ว +1

    Αν ήταν πλοίο θα ήταν εύκολο να το ψάξουν καθώς ήταν κάτι όπως λες χρήσιμο για τους Τρώες οπότε δεν νομίζω ότι ισχύει ένα δώρο όμως κανένας δεν το ψάχνει καθώς δεν πάει το μυαλό του σε κάτι πονηρό. Ακόμα όταν το άφησαν οι Αχαιοί το αντιληφθηκαν σαν ήττα των Αχαιών εξού και έφυγαν για να τους ξεγελασουν και το έκλεψαν σαν τρόπαιο χωρίς να ξέρουν ότι υπήρχε δόλος γι'αυτό και ο Λακωων είπε "φοβού τους Αχαιούς και δώρα φέροντες"δηλαδή ακόμα και τα δώρα τους να τα φοβάστε.Επειτα γιατί να γίνεται μια τέτοια περιγραφή ενώ μάλιστα μπορουσε να πει ότι έγινε μια κατάληψη με μια πολεμική μηχανή.Ο Δούρειος ίππος συμβολίζει την εξυπνάδα και την πονηριά των Αχαιών απέναντι στους Τρώες ότι δεν φτάνει μόνο η πολεμική υπέροχη αλλά παίζει ρόλο και η στρατηγική στον πόλεμο κατά του εχθρού.

  • @shortmichael5078
    @shortmichael5078 2 ปีที่แล้ว +4

    Κωνσταντίνε κάποια στιγμή θα κάνεις αφιέρωμα στους θρυλικούς Δραβιδες; επίσης περιμένω αφίσα Ζήνα στο background!
    Πολύ καλή δουλειά!

  • @phillmor1405
    @phillmor1405 2 ปีที่แล้ว +7

    Κωσταντίνος - Τί ήταν ρε παιδιά αυτός ο Δούρειος Ίππος..?,αρχικά θα σας παραθέσω ορισμένες από-
    Εγώ - Ηταν ένα πελώριο ΞΥΛΙΝΟ ΑΛΟΓΟ!!. ΜΗ ΜΟΥ ΧΑΛΑΣ ΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😂.

  • @apostolia2124
    @apostolia2124 2 ปีที่แล้ว +1

    Αυτό με το άλογο κι εγώ ποτέ δεν το κατάλαβα. Σκεφτόμουν ότι, για να μπουν οι στρατιώτες στην κοιλιά του αλόγου θα πρέπει να ήταν πολύ κοντοί κι θα υπήρχε κάποιο άνοιγμα. Πώς γίνεται να μην το παρατήρησε κάποιος Τρώας πριν το βάλουν στην πόλη, μεθυσμένοι ήταν?? μάλλον επρόκειτο για πολιορκητική μηχανή, γιατί και το καράβι πάλι γιατί να το σύρουν μέχρι το εσωτερικό της πόλης?? βέβαια μιλάμε για "ποιητική άδεια" και για παρεμβατικούς θεούς που σκοτείνιαζαν την κρίση του ενός ή του άλλου κατά το δοκούν.....ευχαριστούμε γι΄άλλη μια φορά για τις πληροφορίες!! τις φτάσαμε τις 100.000 πατριώτη!!!✌☺

  • @dimitrismastoras3146
    @dimitrismastoras3146 2 ปีที่แล้ว +5

    Συγχαρητήρια για τους 100.000 εγγεγραμένους. 🥳🥳🥳

  • @jfanariotis
    @jfanariotis 2 ปีที่แล้ว +3

    Πιστεύω πως τα ομηρικά έπη εκτός από τα ιστορικά στοιχεία που μας δίνουν, διδάσκουν πως να εξασφαλίζει κάποιος την νίκη. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν και σαν πολεμικά εγχειρίδια με μυθολογικό περιτύλιγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νίκη εξασφαλίζεται με την πονηριά και την εξαπάτηση και όχι με την ανδρεία ή την αριθμητική υπεροχή, όπως μας διδάσκει ο Οδυσσέας. Κάτι παρόμοιο είναι και η περίπτωση του Δούρειου ίππου. Περισσότερο η διδαχή της εξαπάτησης και όχι τόσο η πραγματικότητα.

  • @Cr4ZyRoCker
    @Cr4ZyRoCker ปีที่แล้ว +2

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλεία σου, keep it up!!!!!
    Μου θύμισε στο 7:20 τους πύργους των Ορκ από το Return Of The King, του Άρχοντα...
    Άλλη μία έμπνευση του Τόλκιν από την ελληνική μυθολογία;;;
    Αν και το προφανές που ξέρουμε είναι το πιο ωραίο...

  • @gravestone7396
    @gravestone7396 2 ปีที่แล้ว +1

    Είναι ελληνική μυθολογία ή Ιστορία ο Δούρειος Ίππος;

  • @ΚατεριναΚυπριωτακη-σ6θ
    @ΚατεριναΚυπριωτακη-σ6θ 2 ปีที่แล้ว +6

    Από μικρή είχα μια απορία < γιατί τα περισσότερα τέρατα ήταν γυναίκες > επίσης τα βίντεο σου είναι τέλεια 😃

    • @0megaPi
      @0megaPi ปีที่แล้ว

      Μπα, πάνω κάτω ίδιος αριθμός είναι με τα αρσενικά, απλώς τα τερατα γυναικίας μορφής ήταν τα πιο γνωστά στους μύθους.

  • @babiskounadis3755
    @babiskounadis3755 2 ปีที่แล้ว +3

    συγχαρητήρια για τις 100 χιλιαδες εγγραφές!! πολύ καλά τα βίντεό σου! btw 99 στους 100 ενηλίκους αν τους ρωτήσεις που γίνεται αναφορά στον δούρειο ίππο, θα σου πουν στην Ιλιάδα και όχι στην Αινειάδα

  • @SanshiroD
    @SanshiroD 2 ปีที่แล้ว +5

    Παρά πολύ ωραίο βίντεο, συνεχίστε την υπέροχη δουλειά.

  • @jimyannakas1750
    @jimyannakas1750 ปีที่แล้ว +3

    Μπράβο!!!!! Πάλι μας ταξιδευσες σε νέες περιπέτειες!!! Πολύ σημαντικά αυτά τα πράγματα που μας λες!

  • @ΠαύλοςΚαραθανάσης-ι6κ
    @ΠαύλοςΚαραθανάσης-ι6κ 2 ปีที่แล้ว +1

    Το στοιχείο της εξαπάτησης τονίζεται έντονα στο συγκεκριμένο περιστατικό, γι αυτό πιστεύω πως είναι αληθές. Ένα πλοίο διαμορφωμένο ώστε να μπορεί να κρύψει πλήθος στρατιωτών, είναι μια πολεμική μηχανή από μόνο του. Μια τέτοια διαμόρφωση δεν θα αποτελούσε κάτι εντυπωσιακά αλλόκοτο με τις κατασκευές της εποχής, ώστε να κινήσει την περιέργεια των Τρώων και να απορριφθεί αμέσως από όλους, από τη στιγμή που ήταν και μια τακτική "συμφωνίας" λήξης ενός πολέμου, διότι αφελείς δεν ήταν σίγουρα. Το σχέδιο αλόγου σε πλοίο, εφόσον υπήρχε στην εποχή, θα μπορούσε να "ονομάσει" το συγκεκριμένο "δώρο" ίππο. Για να παραδοθεί το "δώρο" και να περάσει τα τείχη, σίγουρα διένυσε την απόσταση που χρειαζόταν με μια τροχήλατη κατασκευή, που αν φανταστούμε τη συνολική του εικόνα, μοιάζει πολύ με τα έως τώρα υποθετικά σχέδια του "δώρου' Δούρειος Ίππος. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ναι, πιστεύω στην εκδοχή ενός διαμορφωμένου πλοίου με διακοσμητικά σχέδια αλόγου.

  • @osfialgia17
    @osfialgia17 ปีที่แล้ว +1

    Αν ηταν πλοίο, γιατί να το βαλουν μέσα από τα τείχη? Τι χρησιμότητα έχει στη στεριά?

  • @podcast.908
    @podcast.908 2 ปีที่แล้ว +4

    Περιμένουμε 100.000 επετειακό βίντεο φίλτατε!! Επίσης υπέροχη η τοποθέτηση σου σε ένα ακόμη κομμάτι της αρχαίας παράδοσης.

  • @miga7095
    @miga7095 2 ปีที่แล้ว +2

    Εσύ ήσουν εκεί ,,

  • @EvaggeIos
    @EvaggeIos 2 ปีที่แล้ว +6

    Εξαιρετικό βίντεο! Με βάσει τη λογική πιο μεγάλη πιθανότητα νομίζω έχει η σχέση του με πολιορκητική μηχανή. Ένα τανκς της εποχής.

    • @giotatheodoridou8358
      @giotatheodoridou8358 2 ปีที่แล้ว

      Δωρο ενα τανκς;;;;;

    • @EvaggeIos
      @EvaggeIos 2 ปีที่แล้ว +2

      @@giotatheodoridou8358 δεν υπήρχαν αεροπλάνα τότε...
      (Δε μιλάω για δώρο... απλά πιστεύω πως ήταν μία πολιορκητική μηχανή που χρησιμοποίησηαν οι μυκηναίοι για να σπάσουν την πόρτα και να μπουν μέσα. Για κάτι τέτοιο μου κάνει. Δεν έχω και στοιχεία, εικασία είπα)

  • @alkisantonakis2784
    @alkisantonakis2784 2 ปีที่แล้ว +2

    Αν αυτός από τη Σμύρνη ζούσε σήμερα, θα ήταν Αμερικανός και στάνταρ θα είχε κανάλι στο TH-cam που θα σχολιαζε ταινίες και σειρές και θα έφτιαχνε τις δικές του ιστορίες για το τι θα γινόταν αν, και άλλα τέτοια εναλλακτικά τέλη

  • @musicLessons-guitar-theory
    @musicLessons-guitar-theory 2 ปีที่แล้ว +1

    To μόνο σίγουρο είναι πως ο Όμηρος ήταν μέγιστος...! Μετά απο χιλιάδες χρόνια παραμένει εδω & μας παιδευει με τον τροπο του

  • @siskouelissavet
    @siskouelissavet 2 ปีที่แล้ว +3

    Συγχαρητήρια για την τόσο ενδιαφέρουσα εκπομπή σου. Μακάρι να σου έμοιαζαν και άλλα Ελληνόπουλα!

  • @ΒΑΣΙΛΙΚΗΚΟΖΑΝΗ
    @ΒΑΣΙΛΙΚΗΚΟΖΑΝΗ 2 ปีที่แล้ว +3

    Τελειο βίντεο. Ευτυχώς που μαθαίνουμε κι εμείς πραγματα της αρχαίας ιστοριας μας. Σε ευχαριστουμε συνέχισε ετσι

  • @kostasv6980
    @kostasv6980 2 ปีที่แล้ว +1

    Ομολογώ πως δεν μου είχε περάσει από το μυαλό, αλλά το να ήταν όντως ξυλίνος ίππος δεν βγάζει νόημα, καθώς δημιουργούνται και plot holes. Πως κατάφεραν να το χτίσουν χωρίς να τους καταλάβουν οι τρώες; Πως προλάβαν σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να κατασκευάσουν ένα δούρειο ίππο που είναι πιο ψηλός από τα πανύψηλα τείχη της τροίας ; Και όπως είπες και εσύ, πως γίνεται οι τρώες να το χάψουν τόσο εύκολα αυτό;
    Το πλοίο είναι μάλλον η πιο πιθανή εξήγηση για εμένα προσωπικά, αν και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ όντως τι ήταν ο δούρειος ίππος. Μπράβο για την έρευνα σου πάντως!

  • @hellenespirit6009
    @hellenespirit6009 2 ปีที่แล้ว +2

    Ολα ωραια και καλα αλλα και αυτο με το πλοιο παλι δεν κολλαει γιατι για να μπει στην πολη (το λιμανι της) καποιος θα πρεπει να το εβαλε, ακομα και Αχαιος να ηταν δεν ανεβηκε καποιος αλλος απο τους Τρωες στο πλοιο να το ελεγξει?Μπατε σκυλοι αλεστε θα ηταν?
    Παντος ωραια η αναλυση που εκανες.

    • @TheMythologist
      @TheMythologist  2 ปีที่แล้ว +1

      @antonimo Να σου πω. Επειδή έχεις αφήσει καμιά εικοσαριά σχόλια στο βίντεο και ειρωνεύεσαι, λες εξυπνάδες κτλ. Εντάξει, καταλάβαμε ότι δεν συμφωνείς. Δεκτό, το έχουμε καταλάβει όλοι, κάθε μέρα γράφεις εδώ, το έχεις εκφράσει με κάθε τρόπο. Με αστειάκια, με ειρωνίες, με και καλά αινιγματικές απαντήσεις... Αν υπάρξει ξανά χαρακτηρισμός τύπου «ηλίθιοι», ή ειρωνίες και κάτι για απόβλητα κτλ θα φας μπαν. Δεν στο δίνω αμέσως αλλά σε προειδοποιώ, γιατί βλέπω ότι έχεις όρεξη για συζήτηση κτλ. Αν όμως δε μπορείς να το κάνεις σύμφωνα με τους κανόνες του καναλιού, δεν έχεις θέση εδώ.

    • @hellenespirit6009
      @hellenespirit6009 2 ปีที่แล้ว

      @@Belen-08 σου εχει περασει ποτε απο το μυαλο να βρεις κοπελα/αγορι και να σταματισεις τον πολυ αυνανισμο;Ηρεμα απλα ρωταω...🤔

    • @Belen-08
      @Belen-08 2 ปีที่แล้ว

      @@hellenespirit6009 ...: όχι !, τόσο εξτρεμιστής δεν είμαι ...!

    • @Belen-08
      @Belen-08 2 ปีที่แล้ว

      @@TheMythologist : μη σέ νοιάζει : αποσύρθηκα μόνος μου ... (ήδη !) - κ' καλά εγώ φέρθηκα σαν μ@λ@κας, αλλά κ' απ' τήν πλευρά σου, ένα επιχείρημα τής προκοπής δεν είδα, απέναντι στά δικά μου ατοπήματα ..., μόνον απειλή ...

  • @DemmyPa
    @DemmyPa 2 ปีที่แล้ว +6

    Θέμα για βιντεο: προϊστορική μυθολογία

    • @christosmalamas7526
      @christosmalamas7526 2 ปีที่แล้ว

      Νομίζω δεν υπάρχουν πηγές για αυτό

    • @DemmyPa
      @DemmyPa 2 ปีที่แล้ว

      @@christosmalamas7526 ελάχιστες αλλα υπάρχουν. Μια παλιά έκδοση Παγκόσμια Μυθολογία εχει τετοια ενότητα. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες

  • @nefelipapadi9608
    @nefelipapadi9608 2 ปีที่แล้ว +3

    χαιρορμάι που βρήκα αυτό το κανάλι, ευχαριστώ για τα πολύ ενδιαφέρον βιδεο

  • @eugeniaskoularikh7971
    @eugeniaskoularikh7971 2 ปีที่แล้ว +3

    Ένας αλογομούρης πολεμιστής που λεγόταν ΔΟΥΡΕΙΟΣ....

    • @randomix4023
      @randomix4023 2 ปีที่แล้ว

      Οπως ο Beta Ray Bill της Marvel, σωστα? 😆

  • @milespearson2
    @milespearson2 ปีที่แล้ว +2

    Χωρίς να υποστηρίζω αυτή τη θεωρία. Πιστεύω πως οι Τρώες σαν είδαν ότι οι Αχαιοί δεν ήσαν ικανοί να αλώσουν την Τροία για 10 έτη σίγουρα θα είχαν αποκτήσει κάποια αυτοπεποίθηση, οπότε δεν πίστευαν ότι θα ήταν τόσο εύκολο λίγοι άντρες να ρίξουν την πόλη τους. Ακόμα λοιπόν κι αν τους είχε περάσει από τον νου ότι το ξύλινο "άλογο" ή "πλοίο", είχε κάποιους άνδρες κρυμένους μέσα. Να είμαι ειλικρινείς κι εγώ πιστεύω περισσότερο στη θεωρία του πλοίου το οποίο θα ήταν πιο πολύτιμο από ένα ξύλινο άλλογο να το δεχτούν. Χώρια του οτι η Ιλιάδα αναφέρει ότι οι Αχαιοί μπήκαν στα πλοία τους κι έκαναν πίσω από κάποιο βουνό για να φύγουν... Άρα η θεωρία με το πλοίο αποκτά κι εδώ κάποια βάση!

    • @Eleutheriou
      @Eleutheriou ปีที่แล้ว

      ναι αλλά γιατί να βάλεις ένα πλοίο μες την πόλη... δεν κολλάει επίσης γατί αναφέρεται ως δούρειος Ίππος? αν ήταν πλοίο? Όλοι ξέρουμε ότι εκείνη την εποχή όλα τα πλοία ξύλινα ήταν ... αλλιώς θα ήταν διαδεδομένο να λένε γενικώς τα πλοία δουρείους ίππους ... Ακόμη έγινε αναφορά στην κατασκευαστική ικανότητα του Επειού ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας και όχι ναυπηγός...

  • @santopaok4585
    @santopaok4585 2 ปีที่แล้ว +1

    Όχι Διαστημόπλοιο ήταν συνέλθετε λίγο !να αλλάξουμε και την ιστορία δηλαδή μπήκαν10/ 15 άτομα Στην Τροία μέσα στο αμπάρι ενός πλοίου και δεν τους είδε η άκουσε κανείς ??από το Μεγαλο ξύλινο κατασκεύασμα με μορφή αλόγου κοινώς γνωστό Δούρειος ίππος , Να αλλάξουμε καλύτερα και την ιστορία λέω εγώ ??

  • @ΑποστόληςΒαρλάγκας
    @ΑποστόληςΒαρλάγκας 2 ปีที่แล้ว +2

    Νομίζω η θεωρία του πλοίου ήταν όντως απ' τις πιο βάσιμες και λογικές υποθέσεις( λαμβάνοντας υπόψιν και το έθιμο της παράδοσης που ανέφερες). Επίσης θέλω να αναφέρω πως το θέμα της Ιλιάδας δεν το συναντάμε μόνο σε αυτά τα έπη, αλλά και στον μύθο των 7 σοφών που σχετίζεται με τον χρυσό τρίποδα που φαίνεται να πέταξε η Ελένη στη θάλασσα μετά την απαγωγή της

  • @luciferhd9859
    @luciferhd9859 2 ปีที่แล้ว +2

    Πολύ ενδιαφέρον. Πιστεύω πώς όντως ήταν πολιορκητική μηχανή αν και κάπως λογικό αυτό που εξήγησες με το πλοίο, το μόνο όμως που δεν βγάζει νόημα είναι γιατί να το σύρουν μέσα στην πόλη και να μην το αφήσουν έξω.

  • @mak_m3788
    @mak_m3788 2 ปีที่แล้ว +5

    Το απόσπασμα της Οδύσσειας θεωρώ βάζει νέα δεδομένα. Συγχαρητήρια για αυτό, δεν το είχα ξανακούσει. Οι Αχαιοί είχαν όντως αγάπη στα άλογα. Για αυτό φορούσαν χαίτες αλόγων στις περικεφαλαίες, έχουμε παρά πολλά αγάλματα με άλογα , ο ίδιος ο Σωκράτης παρομοίαζε τον εαυτό του με αλογόμυγα, πάμπολλους μύθους ,τα μόνα ζώα που μετείχαν σε Ολυμπιάδες, εκτρέφοντας συστηματικά (Λάρισα λόγου χάριν) στην Ιλιάδα ανταλλάσσοντας ως δώρα. Και πάλι συγχαρητήρια.

    • @TheMythologist
      @TheMythologist  2 ปีที่แล้ว +1

      Ευχαριστώ! Πολύ χρήσιμο σχόλιο!

    • @humblysoftlygentlypaxprofu6885
      @humblysoftlygentlypaxprofu6885 2 ปีที่แล้ว +1

      Έλα, ένας μορφωμένος!

    • @humblysoftlygentlypaxprofu6885
      @humblysoftlygentlypaxprofu6885 2 ปีที่แล้ว +1

      Καλέ, στο παλιό Βαρβάκειο πηγές σχολείο;

    • @mak_m3788
      @mak_m3788 2 ปีที่แล้ว

      Ναι, Βαρβάκειο τελείωσα το 93’. Πως προδόθηκα; 🙂

    • @mak_m3788
      @mak_m3788 2 ปีที่แล้ว

      @@humblysoftlygentlypaxprofu6885 είχαμε όμως τους δασκάλους του παλιού

  • @emiliosnic
    @emiliosnic 2 ปีที่แล้ว +3

    Συγχαρητήρια για το κανάλι και καλή συνέχεια! Αξιοθαύμαστο υλικό!

  • @setobrownstone
    @setobrownstone 2 ปีที่แล้ว +2

    5:52 Ο Απόλλων έστειλε τα φίδια; Ο Απόλλων ήταν με τους Τρώες.

    • @dinos9607
      @dinos9607 2 ปีที่แล้ว +1

      Και εγώ δεν ήξερα για τον Απόλλωνα, νόμιζα ο Ποσειδώνας είε στείλει τα φίδια. Το έψαξα βικιπέδια και λέει ότι οι κλασσικής και ρωμαϊκής εποχής συγγραφείς αναφέρουν διαφορετικές εκδοχέες. Σύμφωνα με τις περισσότερες όπως ο Έφορος (4ος π.Χ.), Βιργίλιος (1ος π.Χ.) και Κουίντος Σμυρναίος (4ος αιώνας μ.Χ.) αναφέρουν την Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Ο μόνος που αναφέρει τον Απόλλωνα ήταν ο Απολλόδωρος (2ος μ.Χ.). Όντως το δεύτερο δεν βγάζει λογική αφού ο Απόλλωνας στήριζε τους Τρώες. Ο Απολλώδορος το εξηγεί στη βάση της ιεροσυλίας του Λαοκόωντα να κάνει έρωτα με τη γυναίκα του εμπρός από το ιερό του Απόλλωνα - και ως γνωστόν ο Απόλλωνας δεν χαριζόταν σε πράξεις ιεροσυλίας. Έτυχε λοιπόν να πέσει στη δυσμένια του θεού και έτσι δεν έγινε πιστευτός όπως και η Κασσάνδρα, επίσης καταραμένη από τον Απόλλωνα. Οι υπόλοιποι επίσης αναφέρουν ότι ο Λαοκόων είχε κάνει ασεβείς πράξεις προσβάλλοντας τον Ποσειδώνα και την Αθηνά, και ήταν περισσότερο αυτό - και καλά! - παρά η θέλησή τους να πέσει η Τροία στους Αχαιούς. Μεταξύ μας, καλώς έπραξαν, γιατί οι Τρώες το είχαν παρακάνει στις μπινιές.

    • @setobrownstone
      @setobrownstone 2 ปีที่แล้ว

      @@dinos9607 Μάλιστα. Πάντως και οι Αχαιοί έκαναν απίστευτα πράγματα μόλις μπήκαν στην πόλη, γι'αυτό και το τέλος πολλών από τους βασιλείς κλπ δεν ήταν και το καλύτερο.

    • @dinos9607
      @dinos9607 2 ปีที่แล้ว

      ​@@setobrownstone Ισχύει. Εκείνος ο Νεοπτόλεμος πάντως έκανε τα χειρότερα, σκότωσε και όση εκ της βασιλικής οικογένειας της Τροίας είχε απομείνει αλλά τη γλίταρε παίρνοντας και την Ανδρομάχη ως σκλάβα του. Ανδρομάχη η οποία παίζει να είναι και η πιο αηδιαστική φιγούρα του Τρωϊκού πολέμου για την οποία δε μιλά κανείς : ο Αχιλλέας σκότωσε τον άνδρα της, ο γιος του ο Νεοπτόλεμος σκότωσε τον ανήλικο γιο της εμπρός της πετώντας τον από τα τείχη της πόλης (!!!), και φυσικά σκότωσε και όλα τα πεθερικά της και λοιπούς συγγενείς και την πήρε σκλάβα του έρωτα.... και αυτή τι έκανε; Αντί να αυτοκτονήσει (το λιγότερο), πήγε και του παρίστανε τη σύζυγο και του έκανε και 2-3 παιδιά και τα μεγάλωνε για να πάρει θέση " πριγκήπισσας" στο πλάι του. Εμετική. Και αυτή, και ο αδερφός του Έκτορα ο Έλενος που και αυτός έπαιζε τον σύμβουλο στον Νεοπτόλεμο.

  • @georgepanagiotopoulos1083
    @georgepanagiotopoulos1083 2 ปีที่แล้ว

    Ιστορικά δε θα μάθουμε ποτε τι ήταν ο δούρειος ίππος εκτός κι αν κάποιος κρύβει χρονομηχανή στο γκαράζ του. Ωστόσο όμως ο δούρειος συμβολίζει το ξύλινο κι ως γνωστό οι δωρεές και τα αγάλματα εκείνη την εποχή είχαν μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους προς τιμήν των θεών... ας πάμε κατά γράμμα των λέξεων κι ας πούμε πως ήταν όντως ένα ξύλινο άλογο, γιατί μας φαίνεται περίεργο να έβαζαν στην πόλη τους ένα ομοίωμα προς τον θεό Ποσειδωνα για εύνοια του ταξιδιού για την επιστροφή; Άλλωστε οι θεοί κατά τη γνώμη μου ήταν υπαρκτά όντα και ίσως το όραμα του Οδυσσέα να ήρθε όντως από τη θέα Αθήνα με σκοπό να θολώσει τη κρίση των Τρώων... ποιος τα βάζει με τους θεούς; Είναι αυτό που λέμε σήμερα... βρέθηκε εκεί τη λαθος στιγμή, εννοώντας πως ήρθαν τα πράγματα έτσι για να γίνει. Ήταν ας πούμε γραπτό να σβήσει ο πολιτισμός τους εκείνη τη δεδομένη στιγμή όπως έγινε κάποτε και με την Ατλαντίδα. Άγνωσται αι βουλαι των θεών

  • @ΧρήστοςΚουτσογιάννος
    @ΧρήστοςΚουτσογιάννος 2 ปีที่แล้ว +4

    Πολύ ωραίο βίντεο! Μπράβο Κωνσταντίνε!

  • @fanner164
    @fanner164 2 ปีที่แล้ว +3

    Συγχαρητήρια για τις 100 χιλιάδες φίλε!!!

  • @ΘωμάςΙωάννου-ξ3τ
    @ΘωμάςΙωάννου-ξ3τ 2 ปีที่แล้ว +1

    Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τόν αμαρτωλό.

  • @johnvip8319
    @johnvip8319 2 ปีที่แล้ว +1

    Leopard ηταν και το κινουσαν με wi fi μεσω του πρωτου υπολογιστη της γης των κυθηρων.....!

  • @Kritwn_adventure
    @Kritwn_adventure 2 ปีที่แล้ว

    Κι όμως αγαπητέ φίλε Κωνσταντίνε, ο Δούρειος Ίππος ήταν ξύλινο άλογο. Ο Francesco Tiboni, ομολόγησε χρόνια αργότερα ότι έφτασε σε λάθος συμπεράσματα, εξαιτίας πολλών λαθών στις έρευνες.....
    Δεν γνωρίζω αν αυτό βοηθάει, αλλά ήθελα να το μοιραστώ μαζί σου....

  • @alphajames33
    @alphajames33 2 ปีที่แล้ว +3

    Πολύ ωραίο βίντεο! Εξαιρετική δουλειά!

  • @stefanosalmpanis5090
    @stefanosalmpanis5090 2 ปีที่แล้ว +6

    Earthquake took down the city which was engulfed in fires as it happens after earthquake. Poseidon the God of earthquake, horse is Poseidon's symbol.
    Another theory, the city had a side on the sea, with port and the ships managed to break through the walls, like in Constantinople when the crusades attacked the walls in the sea.
    Thank you for these aspects of myth/history that I did not know.
    Love your channel and your talent.

  • @Smart16470
    @Smart16470 2 ปีที่แล้ว +1

    Ενδιαφέρουσες οι απόψεις. Η πολιορκητική μηχανή ή το πλοίο είναι πιο πιθανά! Αυτό όμως δεν θα βοηθούσε τον Όμηρο να εκφράσει και τη θρησκευτική πλευρά τόσο των Αχαιών όσο και των Τρώων.

  • @johnvip8319
    @johnvip8319 2 ปีที่แล้ว +1

    Το βαπορι απο την περσια... Ηταν....!

  • @nicolasbouyiouclis4726
    @nicolasbouyiouclis4726 2 ปีที่แล้ว +1

    Δεν με πείθεις με τίποτα και ποτέ αδελφέ.. [αν κι έχω ακούσει όλα σου τα βίντεο] και δεν μπορώ να Καταλάβω γιατί!
    Δεν ξέρω τη είναι αυτό πού με κάνει να συμπεριφερωμε σαν "άπιστος Θωμάς"

    • @TheMythologist
      @TheMythologist  2 ปีที่แล้ว

      Κατ' αρχάς δεν με ενδιαφέρει να πείσω τον οποιονδήποτε, απλά παρουσιάζω αυτά που βρίσκω. Επίσης, δεν το παίρνω προσωπικά, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Αχιλλέας πέθανε επειδή δεν του βούτηξαν τη φτέρνα. Στο Δούρειο Ίππο θα κολλήσουμε;

    • @nicolasbouyiouclis4726
      @nicolasbouyiouclis4726 2 ปีที่แล้ว

      @@TheMythologist Σωστός!
      Εδώ μ' έπεισες, μπράβο!
      Όσο για τον Αχιλλέα.. ποτέ δεν πίστεψα ότι ο πα Πάρις σκότωσε ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΑΧΙΛΛΈΑ! και με τέτοιο ταπεινωτηκο τρόπο...

    • @jennybourazeri7430
      @jennybourazeri7430 ปีที่แล้ว

      @@TheMythologist Αγαπητέ Κωνσταντίνε, έχω δει τα βίντεο που έχεις δημιουργήσει και που περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον Αχιλλέα αλλά δε θυμάμαι να έχω ακούσει από εσένα διαφορετική εκδοχή σχετικά με το θάνατο του Αχιλλέα και το βούτηγμα της φτέρνας. Μπορείς να με διαφωτίσεις; Τι εννοείς στο παραπάνω σου σχόλιο;

  • @EVAKAT
    @EVAKAT 2 ปีที่แล้ว +1

    Για κάτι τέτοια βίντεο έφτασες 100.000 συνδρομητές, όντως με βάση την λογική είτε ήταν μια πολιορκιτικη μηχανή... Πλοίο μόνο κ μόνο γιατί ήταν έθιμο της περιόδου. Δεν θα μάθουμε ποτέ.

  • @ΕυαγγελίαΤσακίρη-δ2σ
    @ΕυαγγελίαΤσακίρη-δ2σ 2 ปีที่แล้ว

    Δώσε τεχνολογία σε έναν.... Καμβύση που μοιάζει με κάποιον που κηρύττει Τζιχάντ, και αν δεν τινάξει τον κόσμο στον αέρα εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη... κάτι σαν να δίνεις ένα μαχαίρι σε ένα παιδί. Ενδιαφέροντα όσα μας είπες για τα άλογα που είναι πλοία. Και ο Οδυσσέας λέει μετά τον Τρωικό έστησε τα πλοία του στον Νείλο σαν να ήταν δηλαδή οι πυραμίδες που έφτιαξε ο βοσκός Φιλίτιος όπως έλεγαν οι αιγύπτιοι ψιλοφρικαρισμένοι στον Ηρόδοτο. Οι Φρύγες μας λέει ο Παυσανίας δεν ήταν χαζοί να φτιάξουν ένα ξύλινο άλογο αλλά πως το άλογο αυτό ήταν μια μηχανή. Και εδώ ερχόμαστε στην ουσία. Μηχανοραφίες και δωράκια ίσως σαν τον κρατήρα που χωρούσε 300 αμφορείς που έκαναν οι Λακεδαιμόνιοι στον Κροίσο...ίσως η τεχνογνωσία για να χτιστεί μια πυραμίδα...και πνευματικοί ιοί που βοηθούνται από μια στημένη οικονομική κρίση ώστε ο εχθρός να προκαλέσει ο ίδιος την καταστροφή του. Γιατί ανέφερα τον Καμβύση. είναι που ο Ηρόδοτος αναφέρει μια ιστορία όπου ο Καμβύσης μάδησε και τα τρία φύλλα ενός μαρουλιού [3.32.3], έτσι μεταφράζεται η σχετική λέξη, αν και μάλλον δεν πρόκειται για μαρούλι... Θρίδακας γράφει αλλά μάλλον εννοεί θρίνακας που παραπέμπει στον μύθο του Δαίδαλου και τον θάνατο του Μίνωα στη... "Σικελία"- Θρινακία αν και οι τρεις πυραμίδες της Γκίζας παραπέμπουν και σε τρίαινα του Ποσειδώνα.

  • @Giannis_swt
    @Giannis_swt 2 ปีที่แล้ว +1

    Φιλε μιυ ωρεο βιβτεο,
    Ωμος η ωρεα ελενη για την οποια εγινε αυτος ο πολεμος δεν ειχε παη ποτε στην τρι αλλα ηταν παντα στην αιγιπτο σε ενα παλατι .Η θεα αφροδιτη νομιζο ειπε στον παρι οτι αν πει οτι εκεινη ειναι η πιο ομορφη θα του εδινε την ωρεα ελενη ωμος , δεν του εδωσε την κανονικη ελενη αλλα ενα κλονο της η ωρεα ελενη ηταν στην αιγιπτο για πολλα χρονια .Οταν τελιοσε ο πολεμος τελιοσε πηγε στην αιγιπτο στο παλατι τυχεα και μια γρια τους ειπε να φιγουν επειδη θα πεθεναν επειδη ηχαν πληροφοριες οτι αν ερθη ελληνας στο παλατι θε ειχε παη για την ωρεα ελενη ενο εκεινη πηγαν τυχεα .

    • @konstantinoskountousias3099
      @konstantinoskountousias3099 2 ปีที่แล้ว

      εσύ δηλαδή αν είχες βασιλιά πατέρα και έκλεβες γυναίκα θα αυτοεξοριζόσουν σε ξένη χώρα χάνοντας ουσιαστικά τα όποια δικαιώματα στο θρόνο?

  • @nikosradaios8727
    @nikosradaios8727 2 ปีที่แล้ว +3

    Μου ήρθε μια θεωρία : αν ο Οδυσσέας εμπνεύστηκε το Δούρειο ίππο από κάποιο ακροστολιο πλοίου που έμοιαζε με κεφάλι αλογου και έφτιαξε ή ανακατασκευάσε το πλοίο (στο οποιο είχε δει το ακροστολιο) σε άλογο και εν συνεχεία πρόσθεσε το ακροστολιο σαν κεφάλι της κατασκευής .Και αν οι Τρώες κάνανε το έθιμο σκεφτόμενοι ότι είναι από μέρη πλοίου? Και αν εν τέλη όντως γκρεμίστηκαν τα κεντρικά τείχη για να περάσει αυτή η κατασκευή μαζί με το γεγονός ότι θα βρίσκονται μέσα στην πόλη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ή να χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικη μηχανή? ο Μυκηναϊκός πολιτισμός χρησιμοποιούσε επίσης πολιορκητικές μηχανές οπότε γιατι όχι ? το βίντεο ήταν τόσο τέλειο που μου προκάλεσε δημιουργικές σκέψεις, απορίες και θεωρίες

  • @chrisoulakriezi4671
    @chrisoulakriezi4671 2 ปีที่แล้ว +7

    Το καλυτερο καναλι! σε ευχαριστουμε!!

  • @nikoskontos8096
    @nikoskontos8096 2 ปีที่แล้ว

    Αγαπητε Κων/νε,καλο θα ηταν να διαβασεις η' να ακουσεις πρωτα, την Αννα Τζιροπουλου Ευσταθιαου σε οτι αφορα τον Ομηρο...Τον Οδυσσεα τον Τρωικο Πολεμο...Θα ειχες πιο εμπεριστατωμενη αποψη....και καλυτερη πληροφοριση....Ευχαριστω.
    th-cam.com/video/Lq14h4OUYLY/w-d-xo.html
    th-cam.com/video/-sXfpTxOG7w/w-d-xo.html

  • @ΑνδρεαςΔεντζερτζογλου
    @ΑνδρεαςΔεντζερτζογλου 2 ปีที่แล้ว +1

    Εάν δεν καταλήξουμε ότι ο Τρωικός Πόλεμος είναι Ιστορικό γεγονός,τι αξία έχει να συζητάμε για ένα μυθιστόρημα που ο δημιουργός του ποιητική άδεια μπορεί να περιγραφεί διάφορα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ πράγματα στο έργο του.

    • @TheMythologist
      @TheMythologist  2 ปีที่แล้ว +5

      Έχει τεράστια αξία. Πρώτον, επιστημονικά επειδή ως αρχαιολόγοι μελετάμε το παρελθόν και συγκεκριμένα το κλασικό παρελθόν, κατά το οποίο οι άνθρωποι της εποχής αντιλαμβάνονταν αυτά τα γεγονότα κυρίως ιστορικά και όχι μυθολογικά, οπότε για να τους καταλάβουμε κι εμείς καλύτερα πρέπει να μελετήσουμε τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω τους. Δεύτερον, τα Ομηρικά Έπη, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιστορικά έχουν μεγάλη λογοτεχνική αξία και αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με αυτά για εκατοντάδες λόγους είτε επιστημονικά είτε ως αναγνώστης απλά. Τρίτον, το ότι δεν μπορείς να ξέρεις κάτι δεδομένα (όπως το αν έγινε ο πόλεμος) δεν σημαίνει ότι δεν το ερευνάς και το ζήτημα με το Δύρειο Ίππο είναι ένα πολύ ενδεικτικό παράδειγμα αυτού.Τέταρτον, είναι για εμένα και για χιλιάδες θεατές του καναλιού, ιδιαίτερα ψυχαγωγικό!

  • @georgemetaxas9227
    @georgemetaxas9227 5 หลายเดือนก่อน

    Αγαπητέ Κωνσταντίνε. Ο Δούρειος Ίππος, κατά τον Όμηρο (τη μοναδική σήμερα πρωταρχική πηγή των δύο επών) ήταν σαφώς αυτό που παραδοσιακά ξέρουμε, κατασκευή του Επειού με τον Οδυσσέα αρχηγό της ομάδας που κρύφτηκε μέσα. Οι Ρωμαίοι, σαν πρακτικοί άνθρωποι και καθώς επίσης ήθελαν να θεωρούνται απόγονοι των Τρώων, δεν θα δέχονταν ότι οι τελευταίοι την "πάτησαν" έτσι χοντρά, οπότε προφανώς προσπάθησαν να εκλογικεύσουν την ιστορία.

  • @hellsing.666
    @hellsing.666 2 ปีที่แล้ว +1

    Ωραίο βίντεο....μακάρι να έκανες και μερικά βίντεο με θέμα την κοσμογονία του Ησιόδου....

  • @jennybourazeri7430
    @jennybourazeri7430 ปีที่แล้ว

    Αγαπητέ Κωνσταντίνε, το βίντεο αυτό, προγενέστερα βίντεο αλλά και μια απάντησή σου μου δημιουργούν το εξής ερώτημα: "ΓΙΑΤΙ τα διδάσκουμε λοιπόν τόσο στα δημοτικά σχολεία;", "ΓΙΑΤΙ διδάσκουμε μέσα στη μυθολογία;". Ποια είναι η απάντησή σου σε αυτό το ερώτημα και από προσωπικής πλευράς αλλά και ίσως από την επιστημονική σου κατάρτηση και πανεπιστημιακή σου εκπαίδευση (εννοώ τι σχολίαζαν επ' αυτού οι καθηγητές σου στο πανεπιστήμιο). 🙏🙏

  • @p.p.8055
    @p.p.8055 2 ปีที่แล้ว

    Η δήλωση "ο Δούρειος Ίππος Δεν ήταν αυτό" ή "το άλλο", υποδηλώνει ότι όντως υπήρξε κάποια κατασκευή που χρησιμοποιήθηκε σε μια συγκεκριμένη πολιορκία. Στην πραγματικότητα, ο Δούρειος Ίππος είναι απλά μια λογοτεχνική κατασκευή σε μια μυθική αφήγηση. Ως λογοτεχνική κατασκευή, λοιπόν, ήταν όντως ένα ξύλινο κούφιο άλογο.
    Η πραγματική ερώτηση θα έπρεπε να είναι τι ενέπνευσε τη λογοτεχνική αυτή σύλληψη. Ως προς αυτό, η πολιορκητική μηχανή αποτελεί όντως μια αρκετά πιθανή απάντηση.

  • @stellaparaskevopoulou263
    @stellaparaskevopoulou263 2 ปีที่แล้ว +1

    Κωνσταντίνε, ευχαριστώ πολυ!!! Τυχαία βγήκε το βίντεο σου, και σ πρωτο λεπτό έκανα εγγραφή στο κανάλι !! Επιτέλους κάτι ξεχωριστό, πολύ ενδιαφέρον σ σημερινές μέρες!! Καλή συνεχεια!!!

  • @ioakeimkazakidis2131
    @ioakeimkazakidis2131 2 ปีที่แล้ว +1

    Εγώ πιστεύω πως ήταν πολιορκιτική μηχανή

  • @dimitrisnikoloulis4071
    @dimitrisnikoloulis4071 2 ปีที่แล้ว

    Ότι και να ήταν τελικά ο Δούρειος Ίππος , το αποτέλεσμα είναι ότι '' μπήκαν στην πόλη οι οχτροί '' !

  • @alexandr0sss
    @alexandr0sss 11 หลายเดือนก่อน

    Αφού δεν ήταν αφελείς για να βάλουν το ξύλινο άλογο στην πόλη, πως έβαλαν ένα πολεμικό πλοίο και μάλιστα χωρίς να το ελέγξουν εξονυχιστικά? Πιθανότερο να ξεγελάστηκαν από ένα άγαλμα. Εξάλλου το πλοίο δεν έχει καμία χρησιμότητα μακριά από την θάλασσα.

  • @βασιλικηνεκταριαβλαχογιαννη

    Εξαιρετικα ενδιαφερουσες πληροφοριες ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου . Εύχομαι καλό κουράγιο στην στρατιωτική σου θητεία

  • @andreasfilis9001
    @andreasfilis9001 3 หลายเดือนก่อน

    Αν έφθασαν στην Τροία και τους πήρε δέκα χρόνια για να φτιάξουν τον δούρειο ίππο είναι ακλόνητη απόδειξη ότι η σύμβαση ανατέθηκε ως κατεπείγουσα από ελληνικό υπουργείο.

  • @basos1888
    @basos1888 2 ปีที่แล้ว +2

    η Κασανδρα ειναι η Μεγκ της Τροιας

  • @MYGAS21
    @MYGAS21 2 ปีที่แล้ว +1

    Ωραίος! Υπάρχει περιστατικό με την Ωραία Ελένη που επίσης κατάλαβε πως μέσα στον Δούρειο Ίππο, υπάρχουν οι Ελλήνες Στρατιώτες, ακόμα και ποιοι ήταν συγκεκριμένα. Σε πιο κείμενο βρίσκεται αυτό το περιστατικό; Αυτό καθιστά την Ωραία Ελένη προφήτη.

    • @MYGAS21
      @MYGAS21 2 ปีที่แล้ว

      @@Belen-08 Α Ευχαριστώ! Το βρήκα ...είναι αφήγηση του Μενελάου ο οποίος κάνει μια υπόθεση, πως μάλλον την κατέλαβε δαίμονας. Οι προφήτες από κάποιο πνεύμα πληροφορούνται Άγιο ή μη...όχι; Εξάλλου αν δούμε το σύμβολο του Δούρειου Ίππου ως κοσμολογική εικόνα όπου το αισθητό κέλυφος φέρει το υπεραισθητό - ιερό περιεχόμενο, τότε όσοι φέρονται να το αντιληφθούν έχουν την πνευματική - ενορατική αντίληψη του προφήτη. Η δε ομορφιά της Ελένης ο Όμηρος τονίζει, ήταν η λάμψη του υπεραισθητού που συμπλήρωνε την εξωτερική της ομορφιά. Η εξίσωση Ομορφιά = Ιερό που αιώνες μετά, έφτασε μέχρι τον Ντοστογιέφσκυ που είπε "Η Ομορφιά θα σώσει τον κόσμο" από τον Όμηρο ξεκινά .Όχι;

    • @MYGAS21
      @MYGAS21 2 ปีที่แล้ว

      @@Belen-08 ...το "αλλά" επομένως τι το θέλεις; Για Ομορφιά = Ιερό έγραψα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ξεκινάς με άλλο νοερό "αλλά" όταν θεώρησες πως η ετυμολογική θεώρηση αναιρεί κάτι που έγραψα. Μετά θεώρησες πως μου την χαλάς, όταν απλά με συμπληρώνεις, ειδικά με αυτό το Σέλας - Νους, (καταπληκτικό!) όταν ο Νους - Καρδιά αποτελεί, για την Ελληνική (Αρχαία και Χριστιανική) παράδοση τουλάχιστον, η υψηλότερη, αρά Ιερή, αίσθηση της ψυχής - με την οποία ο άνθρωπος κοινωνεί το Θείο. Για κάποιο λόγο έχεις προσκολληθεί αποκλειστικώς στις ετυμολογικές θεωρήσεις, που θα σε οδηγήσει σε πλάνες. Καθώς 1) Οι λέξεις ανάλογα με το εννοιολογικό σύστημα στο οποίο μετέχουν, αποκτούν άλλη σημασία. 2) Δεν είμαι οπαδός της Μπλαβάτσκι αλλά μιας και ανέφερες τις 7 ακτίνες, αν θεωρήσουμε πως οι λέξεις συνδέονται με κάποια από τις εφτά ακτίνες, χρειάζονται όλες όταν συναντιόμαστε με τα πράγματα. Από μόνες τους είναι κουτσές. 3) Τέλος λίγη συνέπεια. Όταν αναλύουμε λέξεις από άλλες παραδόσεις, δεν θα προβάλουμε πάνω τους έννοιες δικές μας. Το "Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί" επιβεβαιώνει την παραδοσιακή Εβραϊκή και Ελληνική διασύνδεση του ΠΡΟΦΗΤΗ με το ΙΕΡΟ, και την ενορατική αντίληψη ΚΑΙ την Σοφία. Τώρα αν έχεις Γνωστικές απόψεις (μπράβο σου, δικαίωμα σου) όπου λόγω ΜΟΝΙΣΜΟΥ η Σοφία και οι άλλες πνευματικές αισθήσεις ή ΑΚΤΊΝΕς διασπώνται και συγχέονται, δε σου φταίει σε τίποτε να προβάλλεις τις αντιλήψεις σου πάνω στα Ομηρικά κείμενα, που ευθέως απορρίπτουν τον μονισμό. (Βλέπε τον εγκληματία Κύκλωπα με το ένα μάτι = μονισμός, όπου η όραση και η αφή διασπώνται σε αντιδιαστολή με το πνεύμα του Εβραϊκού συμβόλου Χάμσα, στα Ελληνικά "Καλοχέρα" που αποτελεί εξέλιξη του ήλιου του Ακενατόν με τις ακτίνες που καταλήγουν σε παλάμες. ή Δες τις συμβουλές που δίνει η Κίρκη στο Οδυσσέα, όπου έχει λέει, δύο δρόμους να ακολουθήσει 1ος) Συμπληγάδες (Μονισμός από το α στο β) 2ος) Σκύλλα - Χάρυβδη ( Είναι ο Πληθυντικός (εδώ Δυαδικός) μονισμός του ΛΟΓΟΥ ή της ΣΧΕΣΗΣ ή του ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ, το αποφατικό: ούτε α, ούτε β που γίνεται καταφατικό: και α και β) και ο πρώτος δρόμος απορρίπτεται, όπως ξέρεις. Και αυτό φωτίζει την πραγματική σημασία του Δούρειου Ίππου, μια "τοπολογική μεταφορά" με μια ΠΟΣΟΤΙΚΗ θεώρηση ως ένα κέλυφος με ένα περιεχόμενο (ανάλογο του Αυγού, που το συναντάμε πολύ συχνά σε μυθικές αφηγήσεις) ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΉ θεώρηση όπου το κέλυφος συνδέεται με το στοιχείο του Αέρα ( Άλογο - Πήγασος, Αυγό- πουλιά) το περιεχόμενο με το στοιχείο της Γης (Πεζικό. Μάλιστα, ο Σεφέρης πατώντας πάνω σε ένα ποίημα της Σαπφούς αναρωτιέται ποιο σώμα στρατού είναι το πιο Ισχυρό: Νάναι το Ναυτικό; (Νερό) Νάναι το Ιππικό; ( Αέρας) Νάναι το πεζικό; ( Γη) και καταλήγει στην ανθρώπινη Καρδιά - Νους (Φωτιά)) που επιτρέπει να δούμε την Ελληνική και Εβραϊκή αντίληψη του Ιερού, όπου Αισθητό και Νοητό αποτελεί το ένα κέλυφος του άλλου.

    • @MYGAS21
      @MYGAS21 2 ปีที่แล้ว

      @@Belen-08 Τώρα για το αν είμαι γυναίκα. ....Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ερώτημα αυτό. Με μια έννοια σωστά το διαισθάνθηκες. Και αυτό γιατί στους πνευματικούς δρόμους του ΛΟΓΟΥ (= κλάσμα) ή όπως είπαμε της Σχέσης, η Θέωση γίνεται κατά Χάρη και Μετοχή. Ο Άνθρωπος είναι Άνθρωπος, ο Θεός είναι Θεός και στην ελεύθερη ερωτική τους συνεύρεση (Ασύγχυτη - Αδιαίρετη) ο άνθρωπος είναι η Γυναίκα και ο Θεός είναι ο Αρσενικός. Για τους Ορθοδόξους ειδικά, η συμβολική πλευρά της Ιστορικής ζωής της Θεοτόκου εικονίζει τον άνθρωπο Μύστη. Και το ιερό Θηλυκό όταν συναντάται σε κάποια παράδοση αποτελεί κλειδί για να κατανοήσουμε πώς ακριβώς η παράδοση αυτή αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο Μύστη. Μια σύγκριση για παράδειγμα της Μαγδαληνής, ως ιερό Θηλυκό του Νταν Μπράουν, με την Υπεραγία Θεοτόκο, αποκαλύπτει το είδος και τις προοπτικές του Μύστη, της θρησκείας του Νταν Μπράουν, (κάποιο είδος Μασονίας ή Παπισμού φαντάζομαι). Το δε θέλημα μου ως Μυστάκος του ΕΝ ΑΡΧΗ ΛΟΓΟΥ κοιτάζω με διάφορους τρόπους, όπως μπορώ, να το εναρμονίζω με το Θεϊκό ώστε να αποτελώ αγωγός ή εκφραστής του Θεϊκού Θελήματος μέσα στην Ιστορία. ..Αντίθετα για τους πνευματικούς δρόμους του ΜΟΝΙΣΜΟΥ όπου ο Λόγος = Λέξη, ο άνθρωπος θεωρείται ήδη Θεός που πρέπει να θυμηθεί την πραγματική του φύση και μέσα από κάποια πνευματική τεχνολογία και γνώση, να αυτοθεωθεί χωρίς το Θεό (Σύγχυση -Διάσπαση). Ο Χριστός σε ένα τέτοιο σύστημα είναι ένας αυτοθεωμένος άνθρωπος μάγος μεταξύ άλλων "άβαταρς" όπως τους είπες, και παράδειγμα προς μίμηση. Και καθώς η "θεϊκότητα" του Μύστη του Μονισμού, αφορά αύξηση της δυνατότητας να πραγματοποιεί το θέλημα του, αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον ενεργητικό και αρσενικό του χαρακτήρα. ....Έχω περάσει από τέτοιους δρόμους και καταθέτω την άμεση εμπειρία μου. Επομένως με την πνευματική έννοια ναι είμαι Γυναίκα. Όσο είμαι γυναίκα στην σχέση μου με τον Θεάνθρωπο Χριστό ως το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, και εν αρχή ΛΟΓΟ όμως, .....τόσο είμαι άντρας στις σχέσεις μου με τις γυναίκες.

    • @MYGAS21
      @MYGAS21 2 ปีที่แล้ว

      @@Belen-08 Μιλάω εκ πείρας

  • @zoiluna7049
    @zoiluna7049 11 หลายเดือนก่อน

    Αν ήταν πλοίο λογικά θα είχαν ψάξει το περιεχόμενο εκτός πια αν αυτοί που το έψαξαν ήταν προδότες... Λογικά θα ήταν πολιορκιτικη μηχανή

  • @alexandrospallis6771
    @alexandrospallis6771 2 ปีที่แล้ว

    Εγώ πιστεύω ότι η θεωρία ενός ξηλώνουν αλόγου ωπως την ξέρουμε είναι τό σοστο γιατί η προφορική μεταφορά ενός πραγματικού γεγονότος από στόμα σε στόμα μέσα στα επόμενα χρόνια η και αιώνες βασηζετε στο ότι η αφήγηση πρέπει νά είναι ακριβής ος προς το γεγονότα και δεν πρέπει νά αλλάζει η παραμικρή λεπτομέρεια αυτό κάνει έναν αφηγητή τής ιστορίας καλό τά λαθει απαγορεύονται και κάθε αλλαγή στην ιστορία θα έφερνε μόνο κοροϊδίες για τόν αφηγητή που θα τολμούσε νά αλλάξει την ιστορία

  • @zakynthinosellin
    @zakynthinosellin 2 ปีที่แล้ว +1

    Οχι ξυλο ησουν εκει εινστειν

  • @spirossym6935
    @spirossym6935 2 ปีที่แล้ว +2

    TROJAN HORSE FOR SALE για τους ψαγμένους ;)

  • @ΠαναγιώτηςΛαμπρόπουλος-λ9ι
    @ΠαναγιώτηςΛαμπρόπουλος-λ9ι 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ ενδιαφέρον και ωραίο βίντεο! Προσωπικά πάντα πίστευα ότι επρόκειτο για κάποια πολιορκητική μηχανή αλλά το ενδεχόμενο να είναι πλοίο μου φαίνεται συναρπαστικό!

  • @luciouspyro9524
    @luciouspyro9524 2 ปีที่แล้ว +1

    δεν υπαρχει πουθενα σε καμια πηγη καμια τετοια αναφορα ακομα και στην αινειαδα ο ιππος συνεχιζεται καλλιστα θα μπρουσε να ειναι οτιδηποτε

  • @spiroskontos8534
    @spiroskontos8534 ปีที่แล้ว

    Όχι ο Απόλλων, ο Ποσειδώνας όπως γράφει ο Ευριπίδης στις Τρωαδες

  • @plant-scriber
    @plant-scriber ปีที่แล้ว

    Ο Παυσανίας αναφέρει επίσης ότι ήταν φτιαγμένος από ξύλο κρανιάς , το οποίο είχε κοπεί από ιερό άλσος του Απόλλωνα

  • @thanositsos1195
    @thanositsos1195 2 ปีที่แล้ว +2

    Ήταν ενα ντιτζιμον χαχα καλησπέρα απο Κέρκυρα

  • @virgin7870
    @virgin7870 ปีที่แล้ว

    ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΕ,ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΩ;;;ΠΙΣΤΕΥΩ,ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΛΟΙΟ,ΑΛΛΑ ΑΣΤΡΟΠΛΟΙΟ....ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΝ ΑΡΓΩ!!!

  • @ΔιονυσησΜακρησ-τ2ψ
    @ΔιονυσησΜακρησ-τ2ψ ปีที่แล้ว

    Μα καλά μετά από έναν πόλεμο αφήνουν οι εχθροί ένα πλοίο ή και ξύλινο άλογο και δεν σκέφτηκε κανένας πριν το βάλουν μέσα στην πόλη να κοιτάξουν αν ήταν όντως αδειο;