"Doresc să învăţ, am nevoie de BAC". Povestea adulţilor care frecventează liceele serale

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 มี.ค. 2015
  • Sunt adulţi, dar merg la şcoală, însă nu la şedinţele cu părinţii, ci în calitate de elevi. Vorbim despre oamenii care frecventează liceele serale din capitală. Ei consideră că niciodată nu e prea târziu să înveţe, de aceea au hotărât să-și completeze bagajul de cunoştinţe, cu toate că au trecut deja de vârsta adolescenței.
    Este cinci seara, iar la Liceul Teoretic Seral nr. 1 din capitală încep orele. Într-o sală se desfășoară lecția de istorie. Zeci de elevi de diferite vârste stau cuminţi în bănci şi ascultă prelegerea profesoarei. Printre ei se face remarcat un domn pe nume Oleg. Presupunem că este decanul de vârstă al clasei.
    "- Ce vârstă aveţi? - 34 de ani. - În ce clasă sunteţi? - A XII-a E. - Pe ce note învăţaţi? - Note bune, sper. De exemplu şapte, şase", a spus bărbatul.
    Zâmbeşte când vorbeşte despre aflarea lui la şcoală. Dar ne spune că face carte cu multă seriozitate, alături de colegi, pentru că are o motivaţie destul de solidă.
    "De multe ori am avut ocazia să ocup nişte funcţii mai înalte, dar din cauza aceasta nu am putut să merg mai departe", a explicat bărbatul.
    Peste câteva bănci de Oleg stă Viorica. Nu stă singură. Colega ei de bancă este chiar fiica sa.
    "Adesea se întâmplă că nu am cu cine o lăsa. Este complicat, dar trebuie să depunem forţe şi să mergem înainte", a zis femeia.
    "Deseori se întâmplă că elevii sunt fie că de vârsta noastră, fie că mai vârstnici, însă nu este o problemă. Oricum rămâne nivelul acesta dintre elev şi profesor", a precizat profesorul de informatică, Simion Vasile.
    Elevii ne spun că au avut diferite motive să pună mâna pe carte anume la o şcoală serală:
    "Eu învăţ în această şcoală pentru că așa pot să obţin cunoştinţe şi să lucrez".
    "La vârsta la care trebuia să învăţ m-am grăbit foarte repede, vroiam să fiu matură şi vroiam să lucrez cât mai repede".
    La Liceul Seral nr. 1 învaţă aproape 400 de elevi. Cei mai mulţi dintre ei au între 25 şi 30 de ani. Deşi unora le pare că este uşor să-ți faci studiile la seral, nu este chiar aşa.
    "Cred că noi suntem un liceu specific în acest sens pentru că avem câte 20, 30 de exmatriculări în prima jumătate", a explicat directoarea liceului, Nina Cojocari.
    Iar la Liceul Seral nr. 2 din capitală, învaţă aproape 500 de persoane. Şi aici găsim elevi de toate vârstele.
    "Ce vârstă aveţi? - 44 de ani. - Şi în ce clasă sunteţi? - Acum sunt în a XII-a, clasa XII-a G. Doresc să învăţ, am nevoie de Bacalaureat", a spus elevul Ion Ceaicovschi.
    La liceul seral, lecţiile încep la ora 17 şi se termină la 21. Până în acest an, studiile la seral durau trei ani, ca şi în liceele obişnuite, acum însă s-a mai adăugat un an.
    "Este necesar deoarece programul puţin este diferit, nu ca la liceele cu învăţământ de zi", a conchis şefa Direcţiei Generale Educaţie Chişinău, Tatiana Tverdohleb.
    Totuși, numărul elevilor din liceele serale este în scădere în fiecare an, astfel că s-ar putea ca în curând în capitală să rămână doar o singură instituţie de învăţământ de acest fel.

ความคิดเห็น • 3

  • @anyanianyta3626
    @anyanianyta3626 5 ปีที่แล้ว

    Exista podibilitatea sa faci liceu la distanta?Adica sa te prezinti la examene?

  • @victorpopescu5223
    @victorpopescu5223 3 ปีที่แล้ว

    Jipa Adelina și vru să termin penală alicei am. Dor cinici