YAPILARDA ÇIKMA VE ZEMİN KATIN İŞYERİ OLMA ŞARTLARI (SON YÖNETMELIK DEĞİŞİKLİĞİNE GÖRE)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 ส.ค. 2024

ความคิดเห็น • 24

  • @mustafaakdeniz704
    @mustafaakdeniz704 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba hocam,
    Konsollaarın bağlandığı kolonları birbirine bağlayan çerçeve kirişler görüntü kirliliği oluşturuyor diye yapılmama eğilimi vardı. Bu kolonlara çerçeve kiriş şartı getirilmek için planlı alanlar imar yönetmeliği 5.30. maddesi b. bendinde tbdy 2018 7.5.1. maddesi b. bendine atıfta bulunularak "kuşatılmış birleşim" şartı getirmiş. Ancak bu madde kolon kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği hesabındaki bir kabul ile alakalı... Kuşatılmış olduğu zaman beton kesme dayanımı 1.7 ile kuşatılmamış olduğu zaman 1 ile çarpılıyor. Birleşimin kuşatılmış kabul edilmesi için kiriş genişliğinin kolon genişliğine oranının 3/4ten az olmaması gerekiyor. Örnek verirsek 30*50 olan kolonumuzdan konsol kiriş çıkıyor. Bu kolonu da 25*50 kiriş ile bağlayarak çerçeve haline getiriyoruz. Kiriş, kolonun 50 olan yüzüne bağlanıyorsa bu oran 25/50 den 1/2 olacak. Yeni imar yönetmeliğinin şart koştuğu kuşatılmış birleşim sağlanamamış olacak. Halbuki imar yönetmeliği konsol çıkan kolonların çerçeve kiriş ile bağlanmasını istiyor. Yine binanın köşesinde olan ve konsol çıkan kolonda da bu durum sağlanamaz çünkü dört tarafından kiriş bağlanması gerekiyor. Doğru birşey yaptırmaya çalışılırken anlamsız birşey yapılmış olduğunu düşünüyorum.
    Eleştirelecek çok şey var. Örneğin iş yeri olan dükkan katının 4.5 m olması normal katların 2.8 ya da 3m. olması durumunda yine yumuşak kat oluşumunu engellemiyecek.

  • @ttss4546
    @ttss4546 ปีที่แล้ว

    Bilgilendirmeniz için çok teşekkür Hocam.

  • @mehmetkilic9461
    @mehmetkilic9461 ปีที่แล้ว +1

    iyi oldu. yeni mezunlara verilen yetkilerle önceden her türlü projeye imza atabiliyordı. mühendilik yerlerde yerlerde idi. umarım artık bedevaya proje yapılmaz. en azından. mühendilere ricam lütfen ucuza proje yapmayın. ucuza yapılan projeler baştan savma oluyor

  • @user-wv6go7nm4p
    @user-wv6go7nm4p ปีที่แล้ว

    Emeğinize sağlık hocam. Kapalı çıkmanın yapıldığı kolonlarda kuşatılmış kolon şartını sağlama şartıda var eklemiş olalım

  • @mehmetkoca8327
    @mehmetkoca8327 ปีที่แล้ว

    Emeğine sağlık Hocam

  • @Betonarme_proje
    @Betonarme_proje ปีที่แล้ว

    Hocam emeğineze yüreğinize sağlık

  • @47801552
    @47801552 ปีที่แล้ว +6

    Çok saçma bir yönetmelik eki olmuş. İçerisi çelişkilerle dolu. Bir dediği bir dediğini tutmuyor adeta...
    MADDE 1- (b):
    " Zemin+4 katı geçmeyen binalarda ise kapalı çıkma yapılması durumunda; çıkmayı teşkil eden konsolun mesnetlendiği/bağlantılı olduğu kolonların, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin eki Esasların 7.5.1 maddesinin (a) bendi kriterlerine uygun kirişler ile birbirine bağlanması suretiyle çerçeve teşkil edilmesi zorunludur."
    Aynı (b) maddenin içerisinde "zemin kat hariç 4 kat ve üzerindeki binalarda kapalı çıkma yapılamaz" diyor, fakat iki satır altında ise "Zemin+4 katı geçmeyen binalarda ise kapalı çıkma yapılması durumunda" diye bir madde yer alıyor. Bir yerde toplam 5 kat ve üzerindekilerde kapalı çıkmaya ret verilirken, diğer yerde ise toplam 5 katı geçmeyen konutlarda kapalı çıkmaya izin veriliyor. E tabii bu işler, Amerikan yönetmeliğini kopyalamaya benzemiyor. Bir yerden kopyala yapıştır yapmadan yönetmelik yazıldığı zaman haliyle ortalığa böyle saçma görüntüler çıkıyor.
    Bir diğer saçmalık da TBDY 7.5.1 (a) bendi ile ilgili yazılı olan madde. Kapalı çıkmada konsol kiriş köşe kolona mesnetlendiğinde ve mesnetlenen kirişin sağında veya solunda bir başka çıkma olmadığı vakit bu bölge otomatik olarak üç kiriş ile köşe kolona bağlanacaktır. 4. bir kirişe köşe kolonda her vakit yer olmayabilir! 4. kirişin olmadığı bir kolon kiriş birleşim bölgesi ise "kuşatılmış" olarak isimlendirilemez. Böylece ek olarak düşünülmüş yönetmelik kullanım dışı kalır.
    Neymiş, kısa kolon, asma kat, bilmen ne yasaklanacakmış. Peh... Çelişki ve akıldışılığı bir arada barındıran bu yeni imar yasası ivedilikle revize edilmelidir. Piyasada daha kaset döşeme ile asmolen döşemeyi birbirinden ayırmaktan aciz bir anlayış hakim. Yanlış seçilen R katsayıları, kirişsiz tavan mezhebinin müritlerince tasarlanan dar kolona bağlanan geniş kirişler, dolgu duvarların rijitliğe katkısını gözetmeden yapılan rijitlik düzensizliği (B2) hesabı vd. zaten bir yapının oldukça kusurlu olmasına sebep olabiliyor. Neymiş, zemin kat 4.5 metreyi geçmeyecekmiş! Bu hangi bilimsel metoda dayalı bir madde acaba? Zemin kat dolgu duvarsız ve 4.5 metre, üst katlar da dolgu duvarlı ve 2.8 metre olduğu zaman yumuşak kat gerçekleşmemiş mi olacak bu durumda?! Nitelikli bir mühendis her durumda yumuşak katın üstesinden gelir. Neresinden bakarsanız bakın, tam bir saçmalık abidesidir bu yeni imar düzenlemesi.
    Son olarak, proje çizimi için bir kota belirlenmiş. Çok iyi düşünülmüş bir düzenleme gerçekten! Hatay'daki Rönasans Rezidans'ın mühendisleri 40 yaş üzerinde ve İTÜ y. lisans düzeyindelerdi. Binaları hiçbir süneklik davranışı göstermeksizin, tam bir gevrek davranışa uygun olarak depremin henüz 8.9.saniyelerinde yerle bir oldu. Mühendisin tecrübeli olanı makbul ama bilgili olanı daha makbuldür. Profesyonel mühendislik bu tip kotalarla belirlenemez. Hayatında şantiyeye uğramamış, fakat on binlerce metrekare inşaat projelerine imza atmış görünen kıt bilgili birisi 15 kat ve üzerindeki yapıların projelerinde görev alabilecek! Daha fazla yazıp çizmenin de bir anlamı yok. Tek kelime ile rezil bir düzenleme.

    • @gulserendipity
      @gulserendipity ปีที่แล้ว

      sizce rönesans rezidansın yerle yeksan olmasının esas nedeni ve esas sorumlusu kim?

  • @tarikgokcen5340
    @tarikgokcen5340 7 หลายเดือนก่อน

    Hocam emeğinize sağlık süper acıklamışsınız.
    önüretimli taşıyıcı panel-döşeme sitemlerinde duvarlar tasıyıcı oldugu icin kapalı çıkma yapılamıyor emsaldan kayıp olmaması icin yönetmeliğe göre ne yapılabilir
    burada bahsettiğiniz gibi arka bahçeye kolan eklenerek çözülmesine yönetmelik izin verir mi?
    teşekkürler

  • @anandanbabandan
    @anandanbabandan ปีที่แล้ว

    Kanımca zemin katta dükkan olduğu takdirde getirilen kapalı çıkma yasağı, 2 kata kadar diye revize edilmeliydi. Hem yatay mimariye teşvik olmuş olurdu hemde 2 kat bina yapacaklar için haksızlık olmuş diye düşünüyorum.

  • @zeycoba
    @zeycoba ปีที่แล้ว

    Merhaba hocam çok güzel izah ettiniz teşekkürler 12ağustos 2023 itibariyle çıkmalarda sınır 7 kat olduğunu okudum bilgi doğrumudur?

  • @remzinalbantoglu5294
    @remzinalbantoglu5294 ปีที่แล้ว

    Salonda kiriş/kolon görmek istemeyenler derneği, artık kirişsiz döşemeli sisteme yüklenmeye başladı.

  • @tayyiperdogan8352
    @tayyiperdogan8352 ปีที่แล้ว

    5 kat ve daha çok katlı konut yapılarında emsal sağlanamadığında kapalı çıkma yapılabiliyor, kapalı çıkmaların altına kolon ilave edilerek temele kadar devam ettiriliyor.
    4 kat ve düşük katlı konut yapılarında kapalı çıkma serbest, ama çıkma altına kolon yapılamıyor ve temele kadar devam ettirilemiyor.
    Bu karşılaştırma sonucunda çok katlı yapılara sağlanan kolon ilavesi yapılmasu güvenlik önleminin daha az katlı yapılara da sağlanması kanaatindeyim, ne dersiniz Ahmet hocam?

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  ปีที่แล้ว +1

      Konut yapilarinda 5 kat ve uzeri yapilarda cikma yerine yapilan kolonlarin temele kadar inmedi durumunda tabiki bodrum kat alani artar. .bu alan bildiginiz uzere EMSAL hesabina zaten girmez dolayisiyla emssli artirmaz. Bu baglamda problem tedkil etmez. Kapali cikma serbedt olan konut yapilarinda ayrica bahce mesafedine kolon yapilip temele infirilmesi hicbir durumda mumkun degildir,

    • @tayyiperdogan8352
      @tayyiperdogan8352 ปีที่แล้ว

      @Onur Sevencan temele kadar devam ettirilemiyor ama daha yüksek katlı yapılarda temel kadar devam ettirilebiliyor

  • @motostatik1512
    @motostatik1512 ปีที่แล้ว

    Hocam zemin katta ticari üst katlarda konut olan yapilar icin de emsal kaybini engellemek icin arka ve ön bahcede kolon ekleyebiliriz degil mi? (İlk çizimde anlattiginiz)

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  ปีที่แล้ว +1

      Ilk etapta arka bahce mesafesine kolon eklemek kaydiyla , kolon koyabilirsiniz.

    • @mehmetacross3893
      @mehmetacross3893 ปีที่แล้ว

      Eklersek ne kazanıyoruz anlamadımki onuda

    • @oguzgorgulu909
      @oguzgorgulu909 10 หลายเดือนก่อน

      1 metre kazaniyorsun işte hem on bahçeye hem arka bahçeye yaparsan 2 metre kazaniyorsun

  • @ibrahimgunay6896
    @ibrahimgunay6896 ปีที่แล้ว

    Hocam peki bu 1 metrelik çıkmalarda kolon eklenince kısa kirişler oluşmayacak mı? Zemin katta çıkmaların altı kullanılamayacağı için

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  ปีที่แล้ว

      Kisa kiris olusturup olusturmamak elinizde. İlla yapilasmanin son noktasina kolon koyup, oradan 1 metre bahce mesafesine çıkıp tekrar kolon koymak zorunda degilsiniz. Esas olan o 1 mettelik. Kismi kullanip en dış noktasina kolon koyabilmeniz. Diger kolon yerlerini mimari tasarima gore duzenleyebilirsiniz.

  • @bahattinozkabakc3030
    @bahattinozkabakc3030 ปีที่แล้ว

    Alan imar planında ticaret + konut ise durum nedir acaba?

  • @muhendisenes
    @muhendisenes ปีที่แล้ว

    Hocam bu iş yerinin tanımı tam olarak nasıl oluyor? Örneğin konut binasının alt tarafı dükkan olsun, üst tarafındaki dairelerden birisi avukat bürosu olamaz demek mi oluyor?

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  ปีที่แล้ว

      Imar planinda (1/1000 lik) ticaret gorunuyor olmadi demek. Yani imar planina ve buna bagli duzenlenen .mimatide isyeri gorunmeli.