Scheffer Groep - Circulair sloopwerk Combigebouw Zwolle
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 14 พ.ย. 2024
- Het voormalig ‘’Combigebouw’’ in Zwolle
Scheffer Groep heeft, in opdracht van de gemeente Zwolle, het voormalig ''Combigebouw'' pal naast het Centraal Station van Zwolle gesloopt. Het gebouw, waar dagelijks meer dan 20.000 reizigers passeren, is de afgelopen jaren overbodig geraakt en heeft moeten wijken voor de aanleg van een nieuwe voetgangersbrug over de spoorzone van het Centraal Station. De sloop van het Combigebouw is hét duurzame sloopproject van Zwolle geworden, iets wat bij de aanvraag nagenoeg al vast stond. Voor dit specifieke project zijn door de gemeente Zwolle een aantal aannemers geselecteerd. Hierbij is Scheffer Groep, middels een uitgebreide aanbestedingsprocedure, uiteindelijk als beste uit de bus gekomen. Bij de gunning stond/staat duurzaamheid, circulariteit en veiligheid op één.
Werkplan en Spoorwegwet vergunning
Omdat het gebouw zich met de achterzijde tegen de spoorzone aan bevond was hier de spoorwegwet vergunning van toepassing. Middels uitgebreide (werk)plannen heeft Scheffer Groep haar visie en werkwijze uitgewerkt op papier, maar ook gepresenteerd aan onze opdrachtgever en alle andere belanghebbende partijen. Zoals ProRail, AssetRail en NS Stations. Met complimenten en een formeel akkoord met nul op- of aanmerkingen stonden alle seinen direct op groen om aan te vangen met onze werkzaamheden.
Maximaal hergebruik en hoogwaardige recycling
Aan de hand van een op voorhand opgestelde inventarisatie zijn alle aanwezige - en dus vrijkomende - materialen in kaart gebracht. Deze materialen zijn bij uitvoering vakkundig gedemonteerd, getransporteerd en aangekomen op verschillende, nieuwe, bestemmingen. Er zijn heel erg veel materialen geoogst voor hergebruik, zo zijn alle aluminium kozijnen/puien en deuren, schakelmateriaal, kabelgoten, alarmsystemen, kozijnen, meubilair, airco- en luchtbehandelingssystemen, douche- en toiletgarnituur weer elders toegepast.
Materialen die niet direct konden worden hergebruikt zijn hoogwaardig gerecycled. Zo is bijvoorbeeld al het beton uit het gebouw volledig toegepast in de productie van nieuw (gecertificeerd) beton. Dit alles is geheel schriftelijk vastgelegd, bijgehouden en gepresenteerd aan onze opdrachtgever. Vanuit onze opdrachtgever wordt dit gecontroleerd en getoetst door een externe instantie. Los daarvan heeft Scheffer Groep de Verificatieregeling Circulair sloopproject voor dit werk aangevraagd. Dit is een certificaat wat afgeven wordt en waarmee wordt aangetoond dat het project duurzaam en circulair is uitgevoerd. Ook dit is getoetst door een externe (certificerende) instantie.
Op voorhand, tijdens de aanbestedingsprocedure, heeft Scheffer Groep haar plan en doel uitgewerkt en gepresenteerd. Een groot deel van dit plan bestond uit circulariteit en duurzaamheid. Na de gunning van het project zijn wij direct gestart met het wegzetten van de verschillende materialen onder onze diverse afzetkanalen. Dit ging echter zo goed, dat wij bij 100% voortgang van het project een score van 160% op onze doelstelling circulariteit materialen hebben gehaald!
Maximale veiligheid met minimale overlast
De prachtige ligging van dit project maakte het werk een stuk complexer. Het gebouw is ontkoppeld van een naastliggende parkeergarage en is omringt met het Centraal Station, een spoorbaan en aan de voorzijde een drukke weg inclusief fietspaden. Scheffer Groep heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met dergelijke (binnenstedelijke) sloopprojecten. Waarbij wij gaan voor maximale veiligheid met minimale overlast. Een greep uit een aantal referentieprojecten zijn: de totaalsloop van de voormalig brandweerkazerne te Zwolle, de totaalsloop van voormalig bioscoop De Kroon te Zwolle en het verwijderen van circa 2200 strekkende meter aan tramrails bij het Centraal Station van Amsterdam. - ภาพยนตร์และแอนิเมชัน