Ce sunt Casele de Ajutor Reciproc (CAR-urile)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 41

  • @DavidCristian94
    @DavidCristian94 4 ปีที่แล้ว +3

    Salut !
    O scurta intrebare daca se poate si nu te deranjeaza , ai spus in video ca pentru un imprumut este nevoie ca initial , persoana ce doreste imprumutul , sa economiseasca 1 2 3 ( nu are importanta ) luni ...ok .... bani astia ajung in fondul social care a) apartine CAR b) Nu este rambursabil si c) acestia sunt bani din care se dau imprumuturile si d) nu sunt depozite .. E ok pana aici ?
    Intrebarea mea este urmatoarea : Ca investitor .... investesc lunar spre exemplu 300 de lei ( nu stiu care este minimul/maximul unei investitii in CAR) , ok ... De unde apre dobanda aia de 4-8 % din moment ce bani ce intra in fond sunt nerambursabili , parctic , ce depui nu mai iei inapoi ,asa inteleg eu prin neramburabili .
    Scuze poate ti se pare stupida intrebarea , nu stiu mai nimic despre CAR , am dat peste clip si am zis sa ascult , poate inteleg ceva :) :D Daca se poate o frataza prin care sa primesc ceva informatii in plus despre CAR , as fi recunoscator . Plus ca nu inteleg de ce ai investii din moment ce banii imprumutati se intorc atat de greu in fond ,
    Oricum , Una peste alta faci o treaba super . Indiferent cat intelege fiecare din clipurile tale , important este ca ,,starnesti o curiozitate '' , e ceva util ... si daca intelegi cu adevarat ceva , sau in urma vizionari unui astfel de clip intri pe net si cauti date suplimentare ... cred ca asta este un castig pentru fiecare dintre noi .
    Felicitari pt munca si implicare !

    • @DavidCristian94
      @DavidCristian94 4 ปีที่แล้ว

      @@ovidiutarcu Mi-ai lasat aici un intreg ,,romanul '' iti multumesc mult de tot pentru timpul acordat :)

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 ปีที่แล้ว +4

      Salut!
      O să iau fiecare aspect pe rând ca să-ți ofer un răspuns. Cred că va fi mai ușor așa.
      În primul rând, Fondul Social este administrat de CAR, nu aparține acestuia. Tu deții o parte din el reprezentată de contribuția la Fondul Social. Dacă tu ai depus 3.000 lei iar Fondul Social este de 100.000 lei, tu deții pe numele tău 3% din Fondul Social.
      În al doilea rând, mențiunea că banii din Fondul Social nu sunt erambursabili este o chestiune juridică ca urmare a faptului că CAR-ul este un ONG care nu funcționează ca un IFN pentru persoane fizice. Din câte am înțeles eu, nu sun rambursabili se referă că nu se finanțează de la Stat ca să-și desfășoare activitate și trebuie să dea acei bani înapoi. Se poate finanța doar de la membriii CAR-ului.
      În al treilea rând, deși tu deții o parte din Fondul Social pe numele tău, acestea nu sunt considerate depozite bancare pentru că CAR-ul nu este o instituție financiară reglementată de BNR. În plus, nu este considerat depozit bancar deși îți plătește dobândă ca să nu fie impozitat conform codului fiscal.
      După cum am menționat și în videoclip CAR-ul este un fel de bancă, dar care nu este reglementată ca una. Iar din acest motiv trebuie făcute distincții în legislație. De acolo apar aceste denumiri încurcate și explicații mai greoaie.
      Iar ca să-ți răspund la întrebare, tu primești acea dobândă din împrumuturile pe care le acordă CAR-ul altor membri. Exact la fel face și banca atunci când faci un depozit bancar. Ți-e îți dă dobândă 3% în timp ce ea încasează 15% când oferă un credit. Partea cu nerambursabile se referă la sursa de finanțare a banilor din Fondul Social.
      Avantajele economiilor în CAR-uri sunt: dobândă neimpozabilă, randamente superioare depozitelor bancare și lichiditatea. Când scoți bani din CAR, nu primești exact aceeași bani înapoi cum nici la bancă când lichidezi un depozit nu sunt exact aceiași bani. Pentru că banii aceia sunt puși în circulație. Dar există rezerve ca să acopere retragerile de numerar într-o anumită limită. Dacă ar veni dintr-odată toți membrii să-și retragă banii ar da faliment la fel ca orice instituție financiară. Doar că un astfel de scenariu este puțin probabil.
      Sper că am reușit să te lămuresc. Într-adevăr, înainte de a plasa bani într-un CAR, trebuie să te documentezi singur ca să deții cât mai multe informații și să obții răspunsuri la întrebările pe care le ai. Numai în felul acesta vei fi împăcat cu decizia ta. Prin acest videoclip am vrut doar să ofer perspectiva mea asupra acestor opțiuni de economisire.
      Mulțumesc pentru întrebare și o zi frumoasă în continuare!

    • @froneaionut3367
      @froneaionut3367 6 หลายเดือนก่อน

      totalul ar fii 45.000 lei mi se poate acorda din salariul minim 2100 lei in mana si pe hartie 3000 lei ca agent de securitate?

  • @mashadushi1
    @mashadushi1 4 ปีที่แล้ว +1

    super fain! felicitari pentru canal si multumesc mult pentru explicatiile foarte clare! numai bine!

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 ปีที่แล้ว

      Mulțumesc pentru apreciere. Mă bucur că ți-a fost de folos!🙂

  • @40Heinrich
    @40Heinrich 4 ปีที่แล้ว +1

    Excelenta prezentare ! Multumesc si eu!

  • @Tori-no-ma.24
    @Tori-no-ma.24 3 ปีที่แล้ว

    Te-am descoperit de cateva zile . Chiar explici foarte frumos ! Te apreciez !😁🙂

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  3 ปีที่แล้ว +1

      Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊

  • @dorinluca6351
    @dorinluca6351 4 ปีที่แล้ว +1

    Salut, daca eu contribui lunar la un CAR, am si o suma stransa acolo,, ar trebui sa primesc dobanda? Este CAR-ul firmei unde sunt angajat...

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 ปีที่แล้ว

      Teoretic, da. Depinde de condițiile menționate în contract. Citește-l din nou în această seară și vezi în ce condiții primești dobândă.

  • @mihaelatrofin7102
    @mihaelatrofin7102 4 ปีที่แล้ว +1

    Bună, Ovidiu! Banii investiți in fondurile sociale ale CAR-urilor nu sunt asigurați de Fondul de Garantare a Depozitelor, nu? In situația in care CAR-ul rămâne fără bani, rămâi si tu fara bani, nu?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 ปีที่แล้ว +2

      Așa este. CAR-urile nu sunt bănci așa că nu sunt membre ale FGDB.
      Dacă rămân fără bani, rămâi și tu.

    • @nodeaeugen
      @nodeaeugen 2 ปีที่แล้ว +1

      @@ovidiutarcu salut.
      Depozitele nu sunt garantate de fdgcar?

    • @ioanbucalae3893
      @ioanbucalae3893 2 ปีที่แล้ว

      @@nodeaeugen La FEDCAR sunt membre doar C.A.R.-urile membre in Uniunea Armonia.

  • @Adi100ify
    @Adi100ify 4 ปีที่แล้ว +2

    Salut, la un credit C.A.R. nu are cum să fie dobânda mai mare decât la un credit bancar. Majoritatea C.A.R.-urilor se învărt la dobânzile la credite în jurul valori de 3-7%, dar nu cum ai zis de 20-30%.

    • @Adi100ify
      @Adi100ify 4 ปีที่แล้ว

      În al 2-lea rând scopul C.A.R. -urilor este de întrajutorare a membrilor săi, cum să aibă dobânzi mai mari la credite decât băncile.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 ปีที่แล้ว +3

      Salut!
      După cum am precizat și la începutul videoclipului, m-am bazat în principal pe informațiile disponibile pe site-ul FEDCAR și al CAR-urilor asociate acestuia care aveau un website.
      Îți las aici link-ul către secțiunea de Întrebări Frecvente ale unuia dintre aceste CAR-uri. Probabil unul dintre cele mai mari pentru că și-a făcut un site, promovează evenimente și face sponsorizări ca să atragă membri.
      proconcordia.ro/intrebari-frecvente/
      La întrebarea 2 de pe pagina menționată: Care sunt dobânzile la împrumuturile oferite de către CAR Proconcordia Brăila I.F.N. ?
      Răspunsul este: Dobânzile pot varia de la 22% pe an la 30% pe an.
      Iar la întrebarea 6: Ce dobândă se aplică sumelor depuse în Fondul Social?
      Răspunsul este: Dobânda anuală a sumelor depuse în Fondul Social variază de la 4% la 8%.
      Ca să poată să asigure acest randament membrilor care economisesc bani în Fondul Social, trebuie să aplice dobânzi mai mari care să acopere cheltuielile de funcționare și riscul de a nu încasa banii.
      Poate alte CAR-uri au dobânzi mai mici, dar probabil nici banii din Fondul Social nu cresc așa că nu văd de ce ai economisi bani prin intermediul lor.
      Abordarea pe care am prezentat-o în acest videoclip se bazează pe cererile persoanelor care mă urmăresc și au văzut că pot obține randamente mai bune decât la depozitele bancare dacă economisesc într-un CAR, fără să apeleze la un credit.
      Eu nu recomand nimănui să economisească bani într-un CAR cu scopul de a lua un împrumut. Pentru că misiunea mea prin acest canal de TH-cam și prin activitatea pe care o fac este să te ajut să scapi de datorii și să nu mai apelezi niciodată la ele.

    • @Tiberiu1967
      @Tiberiu1967 3 ปีที่แล้ว +1

      Din moment ce la depozit(fond) primești dividende de 6/7% pe an , cum poate fi dobânda la credit 3/7 % ?

  • @Tiberiu1967
    @Tiberiu1967 4 ปีที่แล้ว +2

    Dobânzile la credit nu depășesc 20% și ai nevoie de giranți cu venituri pentru a accesa credit.
    Eu am 60.000 fond și primesc 4200 pe an.
    Dobânda la credite este de 15% și 7-8% primești la depozit.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 ปีที่แล้ว +1

      La CAR Proconcordia dobânda este 25%. Cel puțin așa scrie pe site-ul lor.
      proconcordia.ro/intrebari-frecvente/
      E posibil în alte locuri să fie mai mică dar aceștia își fac cel mai mult reclamă și când am înregistrat eu videoclipul aveau cea mai activă prezență online.

    • @dorinluca6351
      @dorinluca6351 4 ปีที่แล้ว

      Salut, daca eu contribui lunar la un CAR, am si o suma stransa acolo,ar trebui sa primesc dobanda? Este CAR-ul firmei unde sunt angajat...

    • @sfrijanmihai
      @sfrijanmihai 3 ปีที่แล้ว

      cum se numeste car ul?

  • @froneaionut3367
    @froneaionut3367 6 หลายเดือนก่อน +1

    planuiesc sa fac un car ce trebuie sa stiu am bani multi de dat la icredit provident descoperit de cont si card credit la ncr

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  6 หลายเดือนก่อน

      Eu nu recomand utilizarea de CAR-uri. Deci nu știu să răspund la întrebare.

    • @froneaionut3367
      @froneaionut3367 6 หลายเดือนก่อน

      am facut deja sunt girant la un strain

    • @froneaionut3367
      @froneaionut3367 6 หลายเดือนก่อน

      ramane si el sa ma ajute cu giranti sa fac imprumut

  • @Basileus1986
    @Basileus1986 4 ปีที่แล้ว +1

    O intrebare:
    Daca o persoana scoate o suma de bani de la un C.A.R, i se face si asigurare de viata? sau in caz ca persoana imprumutata, moare, plata ratelor ramase revine girantilo?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 ปีที่แล้ว

      Nu se face asigurare de viață. Dacă suma este destul de mare, responsabilitatea plății datoriei va rămâne giranților respectiv urmașilor.

    • @Basileus1986
      @Basileus1986 4 ปีที่แล้ว +1

      @@ovidiutarcu Multumesc pt raspuns.

  • @gabrielnedea356
    @gabrielnedea356 2 ปีที่แล้ว +2

    Salut! Sunt membru CAR din anul 2002. La început dobânzile erau mari ( 25%) Acum CAR - ul unde sunt înscris are dobândă de 6% pe an, dobândă pe care am coborât o de la 8%, dividendul încasat pe anul trecut a fost de 2,83 în condițiile în care fondurile neaccesate au fost de aproape 50%. Sper că anul acesta fondurile să fie accesate in proporție cat mai mare și chiar să crească procentul dividendelor.

  • @cornelcojocaru8003
    @cornelcojocaru8003 4 ปีที่แล้ว +1

    Salut.Un CAR poate da faliment? Dacă da, â-ti asigura banii tăi cum sunt la mai toate băncile?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 ปีที่แล้ว

      CAR-urile pot da faliment. Nu îți asigură absolut nici un ban pentru că nu operează ca o bancă ci ca un ONG. Acesta este unul din motivele pentru care mie mi se par dubioase.

    • @cornelcojocaru8003
      @cornelcojocaru8003 4 ปีที่แล้ว

      Mulțumesc

    • @ioanbucalae3893
      @ioanbucalae3893 2 ปีที่แล้ว +1

      @@ovidiutarcu cunoasteti C.A.R.-uri care au dat faliment? Eu nu, desi lucrez de aproape 20 ani in sistemul C.A.R. si sunt membru C.A.R. de 33 ani!

  • @badwolf825
    @badwolf825 11 หลายเดือนก่อน

    Salut, daca eu dupa ce devin membru c a r vreau sa depun o suma mai mare de bani, sa presupunem 15000 de lei,apoi lunar vreau sa depun 1500 2000 de lei se poate?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  11 หลายเดือนก่อน

      Nu văd de ce nu... Dar nu sunt foarte familiarizat cu CAR-urile. Așa că va trebui să confirmi direct cu ei.

  • @denisdobos
    @denisdobos 4 ปีที่แล้ว +2

    Câte CAR-uri au rămas fără bani in ultimii 10-15 Ani?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 ปีที่แล้ว +1

      Nu am acces la astfel de date. Dar au existat exemple când au intrat în insolvență și nu au putut plăti banii membrilor.