Adultul cu autism - ce știm și ce nu știm. Anca Dumitrescu, președinte Autism Voice.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 พ.ย. 2022
  • Ce se știe astăzi despre adulții cu autism din România? Există susținere pentru aceștia?
    Deși se vorbește din ce în ce mai des despre autism, mereu discuțiile sunt îndreptate către copii. Din nefericire, înaintarea în vârstă nu înseamnă și eliminarea tulburării, iar faptul că nu se vorbește despre ce se întâmplă cu copiii cu autism atunci când devin adulți adâncește frustrarea și disperarea părinților.
    Astfel, astăzi vom discuta cu Anca Dumitrescu- președinta asociației Autism Voice, primul specialist român acreditat internațional ABA, despre ce știm și ce nu știm despre adultul cu autism.
    - Pe măsură ce copilul cu autism crește apar și alte tulburări asociate, cum ar fi depresia, anxietatea, fobia socială sau tulburarea obsesiv-comportamentală și toate acestea trebuiesc abordate prin psihoterapie pe parcursul adolescenței. Cum este viața unui adult cu autism?
    - Este posibil ca un tânăr cu autism să devină independent financiar? Există posibilități de angajare?
    - 70% dintre copiii cu autism au și întârziere mentală. Este o cifră îngrijorătoare care ne face să ne întrebăm câți dintre aceștia vor putea avea o viață adultă echilibrată.
    - Care sunt cele 3 categorii de adulți cu autism și care sunt dificultățile pe care le întâmpină aceștia?
    - Primii pași în terapia ABA. Și după terapie ce urmează? Va face copilul meu terapie toată viața?
    - Există suport în România pentru adulții cu autism?
    - Unde se pot adresa părinții acestora pentru ajutor?
    - Există companii incluzive care să le ofere locuri de muncă?
    Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde.
    În 2022, estimăm că în România sunt peste 40.000 de copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist. Însă nu există nicio statistică, nici măcar estimare, despre câți adulți cu autism sunt. Este din ce în ce mai limpede că este nevoie să ne concentrăm eforturile în a înțelege și găsi soluțiile necesare.
    „Credem că este timpul să nu mai ignorăm partea dificilă și stigmatizată a autismului, ci să generăm cunoaștere, înțelegere și soluții. Lipsa statisticilor din România este adesea o piedică enormă în accesarea resurselor financiare necesare.”
    Anca Dumitrescu, președinte Autism Voice.
    Și pentru că de peste 15 ani ne este limpede că nu este de ajuns să vorbim despre probleme ci este necesar să lucrăm activ pentru a găsi soluții, pe 17 noiembrie deschidem Institutul Autism Voice, primul centru multifuncțional de cercetare și terapie în autism, unde vom derula programe speciale, dedicate adolescenților și adulților.
    Detalii și înscrieri în aceste programe aici : autismvoice.ro/life-autism/
    Acest episod este susținut de către NN Romania.
    Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.
    Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.

ความคิดเห็น • 22

  • @alinamangafas2008
    @alinamangafas2008 ปีที่แล้ว +5

    Este dificil pentru mine sa urmăresc emisiunea pentru ca se vorbește despre autism ca și cum ar fi un blestem. Cred ca senzaționalul are de câștigat încă în România, dar este tragic ca se folosește tehnica asta intr-un contex atât de sensibil

  • @MirelaMihai-sr9xs

    Fiul meu este un adult cu autism în vârstă de 21 de ani. A urmat școală specială chiar și școală specială profesională ,dar de la vârsta de 18 ani a început să se autoagreseze până la a-și sparge capul. Nu am putut să plătească costurile terapiilor și mă simt foarte izolată. Are obiceiul de a arunca cu obiecte și jucării

  • @grosumihaiela1391
    @grosumihaiela1391 ปีที่แล้ว

    Sanatate, tuturor copiilor, adulților dar și parintilor!

  • @nicumihai1433
    @nicumihai1433 ปีที่แล้ว +1

    Am un băiat cu autism În vârstă de 20 și 9 luni cu mintea unui copil de 1 an, este atent cînd îl strig se autoagresează, folosește supermarketul un loc de joaca, am fost cu el școală specială unde se făcea o oră de logopedie pe săptămână, este foarte atașat de mamă

  • @mihaelazinzar3140

    Cu tot respectul doamna nu are caldura fata de subiect care este foarte dureros. Sa o urmăriți pe Daniela fondatoarea help autism și pe băiețelul ei, un om care trăiește așa și nu vorbește din studii are caldura și impulsionează părinții… cumva ea transmite dacă are copilul retard degeaba faceți terapie. Cu tot respectul ,asta simt, o răceala imensa vorbește fără sa simtă cum o fac mamele sau părinții unui astfel de copil. Băiețelul meu are 5 ani are sindrom hiperchinetic și tsa, merge la terapie însă in grădinița de masa este perfect integrat , îl adoram și știm ca el va fi un copil mare minunat și un adult minunat.

  • @yinafrentz
    @yinafrentz ปีที่แล้ว

    👌

  • @grosumihaiela1391
    @grosumihaiela1391 ปีที่แล้ว

    De acum aici voi redictiona impozitul pe venit ❤

  • @florinz1697
    @florinz1697 ปีที่แล้ว +2

    Eu în exprimare am probleme, nu îmi vine nimic în cap, mai ușor îmi e când ma întreabă cineva ceva, chiar dacă răspund monosilabic am un limbaj de lemn cum se spune. Sufăr și depresie severa ,ma trezesc târziu și ma culc târziu, nu ma pot uita în fata unui om. Îmi puteți spune după lucrurile pe care le am spus dacă am și eu autism?

  • @alinamangafas2008
    @alinamangafas2008 ปีที่แล้ว +3

    Am tot cautat informatii despre terapia ABA și se pare ca este o forma de condiționare.

  • @LenutaRadu-fd1ve
    @LenutaRadu-fd1ve ปีที่แล้ว

    Aveti disponibile chestionare pentru adulti in depistarea autismului?in cazul in care il bănuiește de autism dar nu esti sigur. A-si vrea unul

  • @nicumihai1433
    @nicumihai1433 ปีที่แล้ว

    Menționez că este nonverbal și cînd îl ignor sau cînd își dorește ceva zice anumite silabe pe care eu înțeleg ce dorește

  • @maiamiiller3947
    @maiamiiller3947 ปีที่แล้ว

    Nu numai in Romînia,şi in Germania e cam asemänätor...

  • @alinamangafas2008
    @alinamangafas2008 ปีที่แล้ว +3

    Încă sunt furioasa pe genul asta de emisiune. Este dureros ca topicul este despre adulți, dar se vorbește despre copii.