Adevăruri despre trecut: Hei rup! Voluntari din obligaţie (@TVR1)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 เม.ย. 2018
  • Episod din seria Adevăruri despre trecut, difuzat pe 1 Mai la TVR1, în care Irina Luca şi echipa emisiunii ne-au propus o ediţie despre munca voluntară în perioada comunistă.
    Mai multe episoade găsiţi pe canalul nostru de TH-cam goo.gl/RPHP1g
    / fantvr1
    www.tvr.ro
    www.tvrplus.ro
    / tvrcanaluloficial

ความคิดเห็น • 133

  • @rita590
    @rita590 ปีที่แล้ว +1

    Cand eram copil tin minte ca ieseam la deszapezit in fata blocului pur si simplu din bun simț, nu ne obliga nimeni. Adult fiind ma uitam cum vecinii mei stateau in casa la caldura si la zapada ieseam doar cateva femei plus doi sau trei vecini mai batrani si curatam scarile si aleile blocului sa putem iesi din casa. La scoala duceam castane, maculatură, frunze de dud, mușețel, sunatoare, etc. In afara de maculatura care era putin cam greu de procurat, restul le faceam in joaca, eram multi si ne distram de minune umbland dupa ceea ce ni se cerea la scoala

  • @antonradu
    @antonradu 2 ปีที่แล้ว +3

    Scoala incepea la 15 Sep cu pana la 3 luni de practica. Stans spice pe urma combinelor, cules struguri, rosii, mere, depanusat porumb, strans frunze de dud pentru viermi de matase, etc. Nu vedeai un sfant, dar scoala primea. Bagai pana in Decembrie chiar. Daca ma simteam naspa? Eram copil. Gaseam distractie in orice. La rosii ne bateam cu rosii. La struguri le mancam strugurii. La porumb omoram soareci. Dintre toate, cea mai scarboasa treaba era sa sortez galuste storsite de viermi de matase:)).

  • @madhuridixit4789
    @madhuridixit4789 6 ปีที่แล้ว +18

    Multumiri TVR pt postari!
    Revin cu sugestia...pt impartialitate...daca acceptati.
    Inainte de '89 se faceau documentare si reportaje (adevarate documente peste timp!) despre diverse, se stie..
    Banuiesc ca si in anii post decembristi s-au facut...
    Propunere:
    Prezentati:
    1.Bogatiile naturale -cum se administrau atunci si cum se administreaza acum. Paduri, spatii verzi, parcuri, livezi, podgorii, ogoare, etc..- situatia lor de atunci si situatia lor de acum ( daca mai exista cele sus mentionate, evident..). Si cine erau beneficiarii..
    2. Economia - starea economiei de atunci, si de acum ( daca mai exista economie, evident...).
    3.Nivelul de trai al oamenilor muncii *care traiau din MUNCA* si nu din hotii si compromisuri.. ce-si permiteau atunci si ce-si permit acum...
    Situatia statiunilor in care veneau toti CAP -istii si Sindicalistii si copiii in tabere..
    Ce isi mai permit azi oamenii muncii si pensionarii..
    3.Invatamantul -starea lui de atunci, si de acum...a se include aici si relatia profesor-elev si valorile care se cultivau..
    4.Grija pt mediul inconjurator - responsabilitatile si implicarea cetateanului de atunci si a celui de acum... regula celor 3R reciclare, reconditionare, refolosire.. grija pt natura. Munca patriotica. Cine presta atunci, cine (strainii, americanii..!!!..) ne curata acum tara de gunoaie... !!!...
    5.Unde si cum se distrau oamenii inainte de '89 si dupa '89..
    6.Cum se administrau oamenii in anii in care ni se cerea sa mai punem o haina pe noi (si care erau considerentele pt care ni se cerea acest lucru), cum improvizau cu sobe cu combustibil lichid si.cate un reshou, si cum se administreaza oamenii muncii si pensionarii acestor ani de gratie, debransatii -isi.mai.pot permite combustibilii lichizi sau reshoul pt a suplini.lipsa totala a caldurii iarna? Si din care considerente s-a ajuns in aceasta situatie? Cine si de ce a adus lucrurile in acest punct?
    7. Starea Sistemului sanitar de atunci si a celui de acum.. a se include aici si relatia cadru medical- pacient...
    8.Fitzele epocii comuniste si fitzele epocii.post decembriste.
    9.Cum si ce se fura atunci si cum si ce se fura acum... Mafiile si clanurile. Intreprinzatorii de carton (afaceristii) -3specii noi aparute dupa '89. De unde au pornit, ce resurse i-au impus in societate...
    10.De ce revolutionarii din '89.si-au uitat idealurile imediat, in secunda doi dupa revolutie, instaurand in fctii de conducere pe toti infamii, securistii si tradatorii..si s-au complacut cu acestia vreme de 29 de ani? Ce fel de revolutionari sunt acestia? Intr-o tara libera in care poti manifesta si striga, de ce nu s-au pus in fruntea tarii oamenii care trebuiau si.meritau? Intelectualii si dizidentii neamului, unde au fost si ce au facut 29 de ani??. Cei care aveau legitimitate.morala de ce.nu s-au.impus in fata prostimii.debusolate si naive (elegant fie spus..).?!?.. Putem striga acum, libertatea de expresie la cote maxime, pt ca oricum nu mai intereseaza pe.nimeni de ce strigam... Deci, revolutie sau fas? Idealuri sau compromisuri?... Intrebari retorice..dar ar fii interesant sa-i auzim pe dizidenti si intelectuali, unde au fost si ce au facut????

    • @tomswan3401
      @tomswan3401 4 ปีที่แล้ว +1

      3. invātāmântul. inainte de 89 dacā nu-i trebuia elevului materia era un fel de neglect benign intre prof si elev. elevul nu deranja ora si primea notā de trecere.
      dupā 89 proful si-a adus aminte cā poate capitaliza puterea pe care o are. ori elevul invatā, ori cotizeazā. altfel nu promoveazā materia.
      10. idealurile omanilor inainte si dupā 89. in ro in general nu existau idealuri, fiecare fura de la sistem cât ii stātea in putere. dupā 89 treburile s-au polarizat. unii au acumulat puterea (crescând si acumularea prin furt in zona gri), ceilalti doar au imbātrânit.

    • @mariusmarius5964
      @mariusmarius5964 2 ปีที่แล้ว

      Nivelul de trai ajunsese ca nivelul de trai de după război, învățământ era învățământ militarizat, protecția mediului o glumă, reciclarea se făcea din motive economice impuse ... etc. etc., nu mai scriu că mă apucă nervii și încep să înjur pe aici.... Hmmmm

  • @PopaAlexandru.
    @PopaAlexandru. 5 ปีที่แล้ว +5

    Am prins partea cu practica agricola ,dar e o scorneala ca nu se platea ! Atata tot ca bani intrau in fondul scoliisi nu vedei un sfant iar la finele trimestrului trebuia platit din buzunar fondul clasei .
    Asa ca multe nu s-au schimbat in acest sens decat ca acum munca fortata e interzisa - teoretic ,ca sa platesti fortuit tot trebuie sa muncesti pt bani .
    Dintre practici imi amintesc de cules mere ('cu mana sa nu se loveasca ca se refuza la export') ,patrunjel/pastarnac ('fara pamant)' ,o data la cucuruz iar alta data la cartofi pe undeva unde si-a intarcat mutu' iapa . Ultima data la practica ne-a prins o ploaie de toamna de ma udat pana la oo .De atunci am devenit tare mamos - maicamea era medic ...

    • @miluteanuelvira3118
      @miluteanuelvira3118 ปีที่แล้ว

      Fortuit are sensul "întâmplător" , nu "forțat"..

    • @PopaAlexandru.
      @PopaAlexandru. ปีที่แล้ว

      @@miluteanuelvira3118 Desigur ,acum platesti numai daca vrei ,daca nu vrei nu platesti si faci inchisoare (probabil).
      Altii au plecat la MUNCA pe alte plaiuri ,indirect au lasat familia nefiiind obligati ... si exemplele pot continua (despre munca nefortata) .

  • @marcel70marci72
    @marcel70marci72 ปีที่แล้ว

    Am facut practica in timpul scolii pe cîmpuri la cules de rosii,porumb,bame,struguri ! Am muncit în anii 80' în cooperativa mestesugareasca ,santier naval, ca robii !! Toata munca de atunci a fost furata si distrusa dupa 2000 !! La ce bun ??

  • @yolandalobato3577
    @yolandalobato3577 ปีที่แล้ว +1

    La sfirsit cei care au trait vremurile acestea pot spune era mai bine atunci , cind copii erau mai responsabili sau acum . Cu toate diferentele care au fost dar cred ca acele lucruri ne au facut sa fim mai responsabili fara sa stim mai maturi cea ce astazi nu se mai face.

  • @mariusdanielromanescu6592
    @mariusdanielromanescu6592 ปีที่แล้ว

    Domna Lavinia!!! Bine ca nu ati crescut in perioada aceea....!!!cred că nu v-ați fi integrat...😎😎😎😎

  • @popaileana2236
    @popaileana2236 ปีที่แล้ว

    🎉😂❤

  • @marius_carapcea_1974
    @marius_carapcea_1974 5 ปีที่แล้ว +3

    Le stau multora în gât adevărurile pe care le prezentați.

  • @annakovacs6823
    @annakovacs6823 11 หลายเดือนก่อน

    Eram la liceu și în vacanța de vară trebuia să facem muncă voluntară pe șantierele din orașul meu, se construia un nou bulevard cu blocuri de o parte și alta. Am fost amenințați că ni se va scade nota la purtare dacă nu ne prezentăm. Desigur colegii noștri care aveau părinții sus-puși cu legături în partid erau ab ovo scutiți.

  • @auricabortis
    @auricabortis 2 ปีที่แล้ว

    Castanele se predau la ocolul silvic ( mâncare pentru caprioare) și mergeam la pădure și strângeam macese iar la schimb scoala primea lemne. Asta la țară în clasele 5-8.

  • @nicolaenemet5105
    @nicolaenemet5105 4 ปีที่แล้ว +5

    Imi aduc aminte cu amuzament de aceea perioada...ce naivi eram...

  • @caramelbil6960
    @caramelbil6960 4 ปีที่แล้ว +3

    Oricite sarcini si norme aveau de facut, NU EXISTA DEPRESIA!!!!!!!!!

    • @tecuci76
      @tecuci76 ปีที่แล้ว

      ai facut tu un sondaj? d-aia incerca toata lumea sa fuga din tara, de fericiti ce erau....

  • @danielp1984
    @danielp1984 2 ปีที่แล้ว

    Aflu cu consternare ca si pentru iugoslavi am muncit (musai) voluntar. Nu numai pentru rusi, arabi si africani.

  • @miticamalanca8914
    @miticamalanca8914 ปีที่แล้ว

    De aceia avem noi În fructe un ministru care nu-și are locul acolo !

  • @equilibrium2022
    @equilibrium2022 ปีที่แล้ว

    In practica am devenit lichelute. fumam jucam barbut mai gustam un kil de vin chestii socoteli.Mai pipaiam fetele etc

  • @cineva5404
    @cineva5404 2 ปีที่แล้ว +4

    14:12 asta minte cu nerusinare. si eu am facut practica agricola plecai de la 8 de la scoala, si te intorceai la 13. staeai cam o luna in practica in loc sa faci scoala. dar sa muncesti de dimineata pana cand cadea soarele........... pe unde ati gasit-o? ati verificat din 3 surse?

  • @joaobranco2505
    @joaobranco2505 10 หลายเดือนก่อน

    Os reis da Roménia

  •  5 ปีที่แล้ว +5

    la minutul 18:00, e cumva Adrian Severin?!

    • @raulitoraulitos8952
      @raulitoraulitos8952 4 ปีที่แล้ว +3

      Da

    • @Geambasu169
      @Geambasu169 3 ปีที่แล้ว +1

      A fost fruntas la teoria și mai ales practica furtului și ia folosit mai târziu când a ajuns politician. Tipic formatul pentru toți politicienii noștri de carton. Cu respect.

  • @serpex77
    @serpex77 6 ปีที่แล้ว +3

    17:58 este cumva Oliviu Gherman?

  • @weeelev7884
    @weeelev7884 5 ปีที่แล้ว +7

    Mie mi-a placut munca patriotica. Unora nu le-a placut munca
    si fug si acum de ea!

    • @shareitez9179
      @shareitez9179 4 ปีที่แล้ว +3

      pai ce mai astepti , fugi in koreea de nord ca se munceste pe degeaba acolo . asa cum iti place tie munca patriotica si la sfarsitul zilei , mancati un castron de orez cu lacuste prajite . P.S. poti lua cu tine si alti "nostalgici" sa fiti tovarasi...

  • @andiv1043
    @andiv1043 5 ปีที่แล้ว +3

    Toate acestea dacă le studiezi, munca voluntară, sportul, viața disciplinată ,vacanțele productive ,dacă stai să le studiezi nu am fost lucruri rele și au format omenii care au construit această țară, țineți minte că de vreo 30 de ani se mai construiește nimic, de ce oare ?
    Se traia bine înainte ,depinde din ce punct privești lucrurile pentru că unii nu sunt mulțumiți niciodată, se nasc obosiți și mor proști..

  • @mariusradu1657
    @mariusradu1657 5 หลายเดือนก่อน

    Emisiunea arată că nu era bună munca! Acum patronii exploatează pe nimic! Atunci se întorcea totul în case, siguranță,disciplina, mândrie de a munci! Va e mai bine acum?

  • @andreacdeguerrero5360
    @andreacdeguerrero5360 5 ปีที่แล้ว +9

    Nu e vorba doar de politica ...e vorba ca romanul daca nu il impingi de la spate sa faca ceva nu face nimic, nu ii pasa de nimic ... ce pacat ...

    • @cipndale
      @cipndale 5 ปีที่แล้ว +3

      Dar dumneata domnita ce faci si ce-ai facut. Bag mana in foc ca in afara de a te machia in fiecare zi, dupa aceasta activitate nu prea mai ai ce ne povesti.
      Romanul a fost tot timpul exploatat in munca si platit in batatie de joc. De aici a plecat dispretul pentru munca.

    • @andreacdeguerrero5360
      @andreacdeguerrero5360 5 ปีที่แล้ว +1

      Ciprian Popa sunt sotie, mama si femeie de afaceri ...asta fac ... nu ma plang cat e ziua de lunga de politica si incerc sa ma comport cu toti din jurul meu asa cum imi place ca ceilalti sa se poarte. Nu cred ca exista cu adevarat un regim sau un guvern care sa nu isi vada de propriile interese ... nu se poate impaca si capra si varza ...asa ca incerc sa fiu un bun cetatean, am grija sa limitez consumul de plastic, daca pot ajuta o fac, imi educ copii sa fie maine oameni cinstiti si muncitori ... fac multe in viata mea, doar pentru ca ma preocup pentru imaginea mea nu inseamna ca sunt inculta sau nu mai am timp si pentru altceva .. cand in romania o sa dispara cei ca tine care cred ca femeile sunt bune doar la cratita si in pat atunci o sa putem vedea o imbunatatire ....

    • @fLaShErsMoKeR
      @fLaShErsMoKeR 5 ปีที่แล้ว

      asa e Ciprian Popa. Dispretul, dar si neancrederea. Si de fapt, nu pentru munca, ci pentru conducerea degradanta a societatlor si firmelor, respective.

    • @td9250
      @td9250 4 ปีที่แล้ว

      @@cipndale atunci sa moara de foame dispretioasi astia. A dracului munca... Eu de cand ma stiu, so fiind copil mic, o faceam din placere. Dar ce este drept, exista si oameni cu handicap, prosti, idioti...

    • @cipndale
      @cipndale 4 ปีที่แล้ว

      @@andreacdeguerrero5360 Ca "femeie de afaceri" poti sa ne povestești cu cati oameni din categoria celor de la care am pornit discuția ai avut de a face? Daca numarul lor e > 1 vrem sa stim cum ii stimulezi financiar.

  • @cornneliu
    @cornneliu 4 ปีที่แล้ว

    Oare nu era Veorica fata aia cu citatul din Eminescu? Mai ales dupa stalcirea "datoreste" in loc de "datoreaza" tare suna a prim ministrul nostru de azi.

  • @mihailvoinea562
    @mihailvoinea562 11 หลายเดือนก่อน

    Dacă ne pare rău de îndoctrinarea și manipularea bolșevicilor, înseamnă că nu am înțeles și învățat NIMIC...!

  • @SintherX
    @SintherX 4 ปีที่แล้ว

    Ce făceau oare cu acele castane care se strângeau?

    • @nikypercea
      @nikypercea 4 ปีที่แล้ว +1

      ulei de gatit ... e mai ieftin de produs decat cel de floarea soarelui si e si de calitate mai buna din cate am inteles de la bunica mea (se ocupa cu colectarea pe vremea aia si stia cam unde ajungeau cutiile de castane :D).

    • @Geambasu169
      @Geambasu169 3 ปีที่แล้ว +1

      @@nikypercea cred ca acum e o delicatesa rara uleiul asta de castane.

  • @caramelbil6960
    @caramelbil6960 4 ปีที่แล้ว

    Ce se facea din castane? Ca si eu am strins si dus la scoala.

  • @gigelchiazna1573
    @gigelchiazna1573 5 ปีที่แล้ว +6

    tipul la th-cam.com/video/57gtGHXo10s/w-d-xo.htmlm3s pare Adrian Severin

    • @bucurdragos
      @bucurdragos 5 ปีที่แล้ว +2

      chiar el este , buna observatia .

  • @darie99
    @darie99 6 ปีที่แล้ว +42

    A fost o catastrofă incredibilă. Nu doresc niciunei generații să trăiască așa ceva! Oricâte v-aș spune nu veți înțelege, toți cei care nu ați trăit așa ceva. Simțeai cum se închide universul de la an la an. Îmi pare rău să spun, dar această catastrofă s-a întâmplat cu românii pentru că românii se pretau la așa ceva. Ceaușescu era doar un ticălos care a plusat pentru că i s-a permis să pluseze. Slugărnicia perfidă a românului i-a fost propria capcană românului. Sunt multe de zis.

    • @alpyro81
      @alpyro81 6 ปีที่แล้ว +7

      darie99 ai dreptate, atunci a fost o catastrofa... Azi ce este ?! Murea cineva de foame ? Câți din ziua de azi își permit mai multă căldură iarna decât atunci ?! Eu folosesc aceeași locuinta construită pe atunci, aceeași stradă, aceeași clădire la locul de munca... Și sunt aceeași conducători ... doar sub alta culoare a partidului iubit. Amărâților ce erați.....

    • @darie99
      @darie99 6 ปีที่แล้ว +10

      Păi stai puțin, dar tu ce faci aici, raportezi toată România la tine, sau cum? Adică dacă tu n-ai fost în stare să schimbi nimic în viața ta, timp de 30 de ani, înseamnă că toți suntem la fel ca tine, sau cum? Nu mai zic de aberația cu apa. Din moment ce sunt sute de mii de centrale termice de apartament...așa ceva era SF pe vremea semianalfabetului. Și nu e vorba doar de apă caldă. Nu era apă deloc! Ce trăiesc românii acum nu se compară cu porcăria comunistă.

    • @alpyro81
      @alpyro81 5 ปีที่แล้ว +7

      darie99 ... Sunt un simplu cetățean care MUNCESTE in această țară, care plătește 41% din salariu la stat, plus TVA, plus accize, plus impozite, plus etc... LA FEL CA SI PARINTII MEI care pana în 89 își permiteau deja doi copii deoarece aveau locuri de muncă și casă date de regimul "asupritor"...
      Să înțeleg din comentariul tău că tu ești unul dintre "băieții deștepți"... atunci caută să nu te lauzi, că poate te caută fiscul psd-ist când nu i-o mai ajunge cat fură de la mine pentru a oferii unora ca tine...
      Știu și eu când căram apa cu găleata de la aragaz la cadă... Dar evident, ție mergandu-ti bine, nu mai vezi câți sunt acum in imposibilitatea de a-și permite luxul apei calde și a căldurii oferite de o centrala de apartament...
      Apropo, ai idee cum e să MUNCESTI ca să bagi o centrala care te duce cu taxe și manopera la peste 8000 lei plus cheltuieli pe lună de iarnă de peste 300 lei ?! Evident că nu.
      Eu știu.
      Totuși, felicitări ție și fă un joc de glezne fără să te lauzi !!!
      Apropo, îmi permit să am un apartament dotat complet,o mașină de care nu îmi este rușine, o familie... Nu mă plâng pe mine, ci pe cei care nu fac parte din cei sub 10% dintre români care muncesc în birouri de multinationale și nu sunt nici eligibili pentru "pensii speciale".
      Dar pricep din comentariile tale că nu vezi cum e viața reală din minunata Românie care oficial e o țară de muncitori necalificați.
      Mă bucur pentru cei ce deja au ieșit din țară și duc o viață fericită pe unde apucă, dar fac asta datorită creierului lor și pentru că "țara" nu ii mai vrea... Oare de ce nu se întorc dacă zici că e diferența așa mare intre epoca de atunci și cea de acum ?

    • @darie99
      @darie99 5 ปีที่แล้ว +11

      Nu mai prostii spui. Și nu mai numi „case” cotețele unui blocul comunist, că alea nu sunt case. Într-adevăr, acele cotețe le primeai gratis. Dar oare există ceva gratis pe acest Pământ? Păi, nu există! Deci acele cotețe „gratis” aveau de fapt un preț! Prețul avea să fie distrugerea acesti popor, mă , băiatule. Ăla e prețul! Îți place cum arată și ce fel de civilizație s-a creat „după blocuri”, cu oameni dezrădăcinați de la țară și făcuți peste noapte orășeni, legați de o butaforie economică care nu avea nici un viitor? „Casele” din mintea ta le-am plătit de zece ori și le vom mai plăti! Căci, până una-alta, nici matematica, nici legile economice nu pot fi schimbate după mintea omului, în vreun parlament. La astea te supui sau te vor strivi, una din două. Alege prima cale că să nu te prăbușești.

    • @andreidanielpetre
      @andreidanielpetre 5 ปีที่แล้ว +11

      Dragilor, aveti amandoi dreaptatea voastra, insa trebuie privit si mai din afara. Pe vremea comunismului, in Europa, in ce tari se traia in anii '80 ca in timpul razboiului (cozi interminabile la alimente care nu ajungeau la toti si mai erau si pe cartela, lipsa utilitatilor, penuria de bunuri de larg consum etc.)? Doar la noi. In prezent, in UE, in ce tari se traieste prost, exista o discrepanta imensa intre cei 1% (hoti in mare masura) si restul, infrastructura de orice fel e praf si 40% dintre locuitori traiesc sub pragul saraciei? Doar la noi. Asta spune multe despre noi ca popor: 1. Suntem lasi si ne lasam calariti si rabufnim rar si eventual impinsi de afara; 2. Suntem hoti (de la luatul unui pix de la serviciu pana la devalizarea bancilor); 3. Nu ne pasa de semeni si nici de generatiile urmatoare; 4. Suntem ipocriti. 5. Judeacam alte natii cu superioritate, desi in istorie am fost mai mereu in galeata si am avut putine perioade de scurta durata cand am fost doar o amarata de putere regionala. 6. Le stim pe toate. 7. Ne descurcam (probabil cel mai mare defect - am avea nevoie de un reset total). Mda, semanam cu rusii, oricat ii uram. Doar la rusi vezi cam aceleasi probleme la 30 de ani de la caderea comunismului.

  • @degauss22ro1
    @degauss22ro1 4 ปีที่แล้ว

    si acum sunt oameni care voteaza cu demos sau usr+....sigh...smh...ffs

  • @mariusmarius5964
    @mariusmarius5964 2 ปีที่แล้ว +5

    Asa au mers, dar nu pentru ca asta își doreau sau pentru ca aveau un tel măreț. Iar datoria aia nu era moștenită. Era opera mărețului conducător care a împrumutat banii, i-a cheltuit anapoda pe niște aberații nesustenabile și pe urma tot el a decis sa ramburseze anticipat. Totul pe seama oamenilor, ținuți cu pumnul în gura și aduși la sapa de lemn. România în 89 era în bezna și în faliment, cea mai saraca țară din Europa. Asa ca nu mai scoateti din context și nu mai expuneți romantat niște situații tragice doar de dragul nostalgiei. Poveștile cu România comunista, multilateral dezvoltata, mărețe realizări și alte bazaconii nu sunt decât propaganda si spălare pe creier. Alții au făcut înzecit mai mult și mai bine fara pumn în gura și ode pentru geniul Carpaților. Astăzi, cu mintea, libertatea și oportunitățile de acum, dacă l-ați vedea pe Ceaușescu vorbind, nu l-ați pune nice șef de scara...

    • @auricabortis
      @auricabortis 2 ปีที่แล้ว +1

      La țară în clasele 5-8 am făcut "practică" la depănușat porumb. Am avut mâncare și căldură dar temele și de învățat mai ales iarna la lampă cu petrol sau motorină cu sare ( când nu se găsea petol).

    • @nicolaepaun9739
      @nicolaepaun9739 ปีที่แล้ว

      Au fost vizionari nebuni, poate, dar cei dupa,, 89''au demonstrat ca nu sint in stare de nimic, au adus, au intors-o undeva in perioada domniilor fanariote,!!! Aro, Tractorul Dacia, fabrica de diamante artificiale, nu sint povesti, au existat!!! Ei,, nebunii'' le-au facut, noi le - am pierdut!!! Au construit o tara puternica, pentru noi!! Si noi sa-i judecam repede, repede!!!

    • @moco14hh68
      @moco14hh68 8 หลายเดือนก่อน

      În sfârșit un comentariu lucid. Și astăzi, dacă dai pe mână o țară unui țăran cu două clase, poate face fix ce a făcut Ceaușescu. În multe ramuri ale economiei și astăzi tot așa funcționează guvernarea. Luăm bani prin credit și-i investim în rahaturi care nu produc nimic profitabil, iar apoi tragem taxe fiindcă trebuie plătiți înapoi. Dar uite că unii imbecili n-au înțeles nici măcar o fărâmă din ce a făcut de fapt mult mai imbecilul Ceașcă.
      S-a jucat de-a voievodul, pe credit internațional și pe foamea boilor ce azi sunt mândri de "realizările" de carton.

  • @marcel70marci72
    @marcel70marci72 ปีที่แล้ว

    Ce baiat bun a fost ceausescu !! El era cu gura, cu propaganda Hei rup Hei rup , si saracimea muncea de dimineata pina seara pe cîmpuri,mine,fabrici !! A murit împuscat ca un câine de catre cei care i a promovat , Esalonul 1 si 2 !! Noi am ramas epave în asa zisa democratie !!

  • @ninastoica7122
    @ninastoica7122 4 ปีที่แล้ว +1

    +AS PREFERA SA FIU LA MUNCA VOLUNTARA ORIUNDE DECAT CU MASCA PE GURA INCHISA IN CASA ...FARA NICI O OCUPATIE .

  • @VestitorulPrimaverii
    @VestitorulPrimaverii 6 ปีที่แล้ว +8

    Este gresit sa se considere ca aceste munci ar fi fost o corvoada sau inutile.

    • @dragosstanciu9866
      @dragosstanciu9866 6 ปีที่แล้ว +3

      Inutile nu au fost, dar o corvoada au fost, partidul te obliga, este exact ce au facut si national-socialistii in Germania sau maoistii in China.

    • @VestitorulPrimaverii
      @VestitorulPrimaverii 6 ปีที่แล้ว +1

      +dragosstanciu...cred ca era mai amestecata chestia...cineva trebuia sa organizeze acest voluntariat munci patriotice...uneori erau si obligatii de practica shcolara ..educatie prin munca..obligatii ale armatei...era de bine numai sa nu se abuzeze.../ Si acum sunt firme private si primarii care obliga oamenii la astfel de munci...

    • @sergheiadrian
      @sergheiadrian 5 ปีที่แล้ว

      Hai serios?! Eram in clasa a 3-a cand ne-au scos pe camp cu galetuse sa adunam graul cazut in spatele combinei. Moarte comunistilor!!!

  • @gabrielhamburger8823
    @gabrielhamburger8823 2 ปีที่แล้ว

    Vremuri HORROR !!! Groaznic !!!!!

  • @gabagaba5330
    @gabagaba5330 6 ปีที่แล้ว +13

    ceauşescu a dezvoltat romania de azi . care psd o fură dp lovitura de stat

    • @dragosstanciu9866
      @dragosstanciu9866 6 ปีที่แล้ว +5

      Dumneata peste tot spui numai atat: "Ceausescu a facut". Am inteles, fara Ceausescu Romania ar fi murit.

    • @gabagaba5330
      @gabagaba5330 6 ปีที่แล้ว +2

      +dragosstanciu exact tu pe unde mergi numa constructile lui vezi multe sau furat dar tot au mai ramas tu dormi in blocu lui

    • @florindan6182
      @florindan6182 6 ปีที่แล้ว

      Gaba Gaba 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • @florindan6182
      @florindan6182 6 ปีที่แล้ว

      Gaba Gaba tu esti bolnav psihic...pur și simplu!

    • @fullredplatinum
      @fullredplatinum 5 ปีที่แล้ว +1

      din nefericire toata tara este plina de orbilitatea comunismului, de blocuri turn peste blocuri turn care au distrus toata estatica oraselor din Romania.

  • @killtheidols1326
    @killtheidols1326 หลายเดือนก่อน

    Eram jucăriile lui ceausescu.cei care spun ca:
    -Eram stăpâni in țara noastră,se amăgesc singuri,,,,dacă cismaru’,dădea drumul la granița,mai rămânea el cu paranoica lui.