Gecomposteerde paardenmest uitrijden - 12 maart 2016

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 ก.ย. 2024
  • Beschrijving

ความคิดเห็น • 6

  • @evr4549
    @evr4549 4 ปีที่แล้ว

    Dus als ik het goed begrijp moet je ongeveer een 6 tal maanden alle mest op 1 hoop gooien en die dan nog eens 6 maanden laten rusten.
    En de verse mest er na de 6 de maand niet meer bovenop doen maar een paar meter verder een nieuwe hoop beginnen om die dan het jaar daarna te kunnen gebruiken?
    Is de mest dan fijn genoeg gecomposteerd om op de weide bovenop het gras te strooien?

    • @Gydjulind
      @Gydjulind  4 ปีที่แล้ว

      Of het zo 'moet' weet ik niet, maar wij doen het zo ;-). We zijn begonnen met één mesthoop en na 1 jaar (dus niet na 6 maanden) zijn we naast die hoop een nieuwe mesthoop gestart, zodat de eerste mesthoop rust kreeg om te composteren. 1 Jaar later werd die rustende, inmiddels gecomposteerde mesthoop uitgereden over de wei. De oudste mest in die mesthoop had toen dus 2 jaar gecomposteerd, de jongste mest 1 jaar. Na het uitrijden werd de 'gebruiksmesthoop' (waar tot dat moment dus nog steeds nieuwe mest aan toe was gevoegd) verplaatst naar de plek van de compostmesthoop. Voordeel van het verplaatsen is dat de mesthoop dan even helemaal door elkaar gehusseld wordt, wat weer goed schijnt te zijn voor het composteerproces. Naast deze nieuwe compostmesthoop begin je vervolgens weer een nieuwe gebruiksmesthoop en dan begint het hele verhaal weer van voren af aan. Hopelijk is het zo duidelijk :-).

    • @evr4549
      @evr4549 4 ปีที่แล้ว

      Ja dit is heel duidelijk,dank je.
      Misschien nog laatste vraag,de compost die je dan jaarlijks gebruikt van je eigen paarden is dit voldoende om jouw weide gezond te houden of moet je toch nog extra kunstmest kopen of iets anders?

    • @Gydjulind
      @Gydjulind  4 ปีที่แล้ว

      @@evr4549 Wij zitten op zeer schrale zandgrond en als we alleen maar de gecomposteerde paardenmest gebruiken gaat de wei op den duur achteruit en houdt nauwelijks groeikracht over. Daarom laten we meestal 1 keer in de 2 jaar behalve de paardenmest ook drijfmest injecteren. Ik weet het, dat is niet ideaal voor de bodem, maar de manier van bv. BioRon, met het toevoegen van natuurlijke mineralen en gesteentemeel e.d. vinden we te duur. Kunstmest gebruiken we niet. Dat geeft alleen maar een snelle, korte groeispurt en voegt niets structureels toe aan de bodem. Sommige paarden, die er gevoelig voor zijn, kunnen er zelfs eczeem of andere problemen door ontwikkelen.
      Maar iedere wei en bodem is weer anders, dus ik denk niet dat er één advies is, dat overal passend is. Maar af en toe vaste meststof (zoals de gecomposteerde mest) is wel altijd belangrijk om structuur aan de bodem te geven.

  • @kanarie93
    @kanarie93 5 ปีที่แล้ว +1

    en de opslag voldoet netjes aan het mestbeleid van een vloeistofdichte vloer ;)