Dayı çok haklı bir konu. Bir grafik tasarım öğrencisi olarak en büyük kaygılarımdan bitanesi bu. Çevre faktörü çok önemli olduğu için aslında öğrenciyken edinebildiğin kadar çevre edinmek lazım. Bu işler freelance tan değilde aslinda real life çevre ile daha verimli oluyorsun. Ne kadar içimdeki özgün üretme ruhum fazla olsa da, bana gelen müşteri Google dan açtığı logo broşür veya kartvizit gibi şeylerde sadece yazıları değiştir gibisinden istekleri bu ruhumu öldürüyor.
sorry to be offtopic but does anybody know of a trick to log back into an instagram account?? I was stupid lost the password. I would appreciate any help you can offer me
Kızımızın türkçesi çok güzel, bir tane bile devrik, anlamsiz cümle kurmadı, seçtiği kelimeler çok anlamlı.Tebrik ediyor, hayatta aradıklarını bulmasını diliyorum. Ümit her zaman var...
Ülkemizde grafik tasarım çok değersiz bi iş. Çünkü insanlarımız vizyonsuz. İstersen müthiş bi broşür yap, ister paintten birşeyler karala. Adam için hiç farketmez(büyük şirketler hakkında konuşmuyorum).
@@enesakdag2857 ben şu an güzel sanatlar lisesinde okuyorum ve üniversitede grafik okumayı düşünüyorum. Umarım iş bulurum. Aksi takdirde ingilizcemi biraz daha geliştirip başka bi memlekete göçecez.
Şimdi iş bulan nasıl buluyor diyenler türeyecek. Durakta aynı yöne gitmek isteyen 40 yolcu var ama dolmuş 25 kişilikse 15 kişi binemez. Dışarıda kalır. İşsiz olma durumu bunun gibi bir şey. Kontenjan meselesi. İşsiz kalanların hepsi yeteneksiz, problemli kişiler değil yani. Önyargılarınızı aşın.
Berk Girizgah kontenjanla alakası yok. Henüz o seviyede değiliz. Şoför yola çıkmadan kuzenini yeğenini eşini çocuğunu alıyor. Durağa gelince dolmuşta 10 kişilik yer bile kalmıyor. Yani durakta bekleyen hala bekliyor ve karamsarlık öyle başlıyor. ☹️
İstersen Oxford da grafik tasarım oku.istihdam yoksa bı bk yapamazsın.yada kendi istihdam ini kendin yatırsın.sonucta o üniversiteye görebilen orada okuyup tutunabilen hatri sayılır insanlardan isen Ressam sindir zaten.daha bağımsız hareket etmek girişimci olmak gerekir.sosyal medya yi kullanıp çalışmalarını oraya atabilir.bu konudaki deneyimlerin den yola çıkarak video içerikleri üretebilirsin.Tamam iş imkanı olmayabilir eyvallah da abicim açık öğretim değil ki o üniversite de ve kardeşim koskoca mimar Sinan üniversitesi.yani oradan diploma alıp evde oturmayı tercih ediyorsan hatayı birazda kendinde arayacaksın.şuan her alanda yoğun rekabet var.okudugun okulun bölümün hakkını fazlasıyla istiyorlar sizden ve hep 1 fazlasını.sadeve okumak yetmez bunu uygulamaya dökmek mevzu bahis.
@@olgaycelik2631 aynen okul okuyosun 4 sene.sonra bir şirkette asgari ücretle çalışıyorsun.sirf haftasonu izin var diye.e ne farkı kaldı okumayan adam dan.şuanki sistem öyle bir sistemki okumasan daha zenginsin
Aynen ben lise öğrencisiyim bu yaşta yurtdışına gitmeyi düşünüyorum ama maddi yetersizlik olduğundan sürekli erteliyorum çünkü 8-10 bin dolar birden bulunamaz şu anda
@@celalmetekocakoglu5442 eğer yazılım alanında iş bulursan onlar ev kirasını vs hallediyor
3 ปีที่แล้ว +2
Ben Finlandiyada yaşayan bir grafikerim. Bu alanda burada da çok işsizlik var. Ne yapacaz bilmiyorum. İT alanına yönelmek lazım. Ama onu da kafam almıyor. Düşün resim öğretmenisin ama ihtiyaç yok yapabilirsen matematik dersine gir deniyor.
@@misa5918 bizim ülkemizin asıl sorunlarından birisi de senin gibi zihniyetlerdir 100 yıldır torpille kendi adamından başkasına fırsat vermeden her sektörde kendi aralarında paslaşan bir sistemimiz var koskoca ülkede bir ülkenin neye ihtiyacı olup olmadığını ve buna göre bir üniversite kontenjanları ayarlanmıyor zaten bu insan diplomasını aldıysa yeterliliğini kanıtlamıştır ve iş dediğin şey tecrübe ile olur her zaman ama bizim ülkemizde iş = torpil ve sizin gibi zihniyetler olduğu sürece bu böyle çok gider gencecik pırıl pırıl zihinleri sorgulayacağınıza lütfen sistemi sorgulayın.
@@misa5918 çok haklısın kardeşim, ama bizim insana anlatamazsın, ben pes ettim. Almanya´da kalıyorum ve türkiyede çok zaman geçiriyorum. Bizim insanlar herşeyi sisteme ve hükümete atmayı çok sever. Halbuki avrupada da durum farklı değil, bilmezler. Böyle insanlar almanyada da iş bulamıyor, diploma eğer çok aranan bir bölümden değilse değersiz hükmünde, adamlar deneyimine ve işine bakılır. Torpil heryerde vardır, ama bir insan kendini bir alanda kanıtlamışsa iş bulmaması türkiye´de de avrupada´da imkansız. Okuyanlara bakıyorum hiç bir bilgisi yok ve iş bulamamaktan şikayetçi. Ben eğer iş veren isem ve karşıma çok ihtiyacım olan bilgilere sahip biri çıktı ise o kişiyi işe alabilmek için herşeyi yaparım, bu bütün dünya´da böyle. Eğer iş veren size ihtiyaç duymuyorsa veya torpil ile başkasını seçebiliyorsa, bu sizin yeterliliğiniz. Bırakın artık kendini her alanda mağdur görmeyi. Üçkağıtçılıkta olduğumuz gibi çalışkan olsaydık dünya lideri olurduk.
"Tanımadığınız her insan bilmediğiniz bir savaş veriyor. O yüzden insanlarla konuşurken saygılı olun!" Ne kadar anlamlı ve doğru bir söz. Aynı durumdaki bütün insanların yolu açık olsun!
Gazeteciyim mezun olalı 6 yıl oldu gazetecilik hariç her işte çalıştım. Hayaller ölünce geriye fazla bir şey kalmıyor. O gozlerdeki yorgunluğu hergün yaşıyorum.
Bende sunucu olmayı çok istedim. Radyo ve tv okudum lisede ama önemli yerlerde dayım olmadığı için vazgeçtim.80.79 obp m var. Meslek lisesi mezunuyum. Şuan tıp diş boğziçi mat gibi vizyonlu bölümler kazanmak için çalişiyorum. Bunlardan birine gitmezsem daha önce herhangi bir alanda uzmanlaşmadığım için ilerde AÇ kalma ihtimalim çok yüksek
- Alo Grafik Tasarım bölümüne eleman lazım, tanıdık var mı? - İrfan abiye soruyum ben onun yeğen vardı döncem ben sana. Akraba ve tanıdık toplama üzerine bir sektör.
Özel sektördede bir şirketim varsa iş başvurusu yapanlardan bir tık kötü olmasına rağmen kendi tanıdığımı alabilirim seçerken her şey göz edilir.Daha iyi anlaşabileceğim ve bildiğim birini almak neden suç.Devlet kısmında torpil çok yanlış bir şey ama özel sektörde seçim hakkında özgürüm.Daha becerikli biri belki işime yaramaz kendi tanıdığıma göre örneklerini bildiğim için yazıyorum.
@@gebratsyak Katma değerli bir ürünü pazarlamanın en kolay yolu sanattır. Doların bu halde olmasının sebebi dışarıya katma değerli ürün satmadığımız içindir.
Yüze aşkın üniversitede grafik tasarım bölümü var. Her bölüm yılda altmış öğrenci mezun etse, yılda altı bin yeni mezun grafik tasarımcı olacaktır. On yıllık bir dönem için düşünürsek altmış bin grafik tasarımcı... Türkiye'nin bu kadar grafik tasarımcıyı istihdam edebilecek kadar gelişmiş olduğunu sanmıyorum. Yılda 60 bin farklı kitap bile basılmıyor. Aslında her dalda bu durum böyle. Devlet kurnazlık ederek, kendi vatandaşına kazık atarak üniversite eğitimini yaygınlaştırdı ve 18 yaşından 25 yaşına kadarki işsizliği ailelerin sırtına yükledi. Sonra da böyle 25 yaşına gelmiş umutsuz insanlarla doldu ülke. Çok yazık.
@@sinankaya4694 Hocam deveye sormuşlar boynun neden eğri, nerem doğru ki demiş. O kadar berbat bir durumdaki üniversiteler ve eğitim öğretim, kapatıp açmadan hiçbir şey düzelmez. Çocuğun yatkınlığı var evet. Ama hoca yok. Olanların çoğu da çok niteliksiz. Açın üniversite üniversite gezin. Her bölüm kaç hocayla ders yapıyor. Benim üniversitemde benim bölümde 67 öğretim görevlisi var, Siirt'te en rütbelisi asistan prof dört. Bu düzelir mi. Kapatıp meslek okuluna çevireceksiniz.
@@sinankaya4694 usta yetiştireceksin. olay basit. herkes üniversite mezunu olmak zorunda değil. bu ülkede sana "ne yapıyorsan yap, en iyi şekilde yap" düşüncesi aşılanmıyor. Çok iyi bir marangoz bile olsan sırf marangoz olduğun için statüde alt yerlerde kalacağının baskısı yapılıyor. Yapılması gereken bu, gayet basit. Mühendislik eğitimini bile belki de en kaliteli şekilde vermiş olan Almanya'da bugün gençler artık mühendis olmak istemiyor, çünkü artık herkes mühendis, orası öyleyse burayı sen düşün. Genç grubundaki bireyler yönlendirilir, onlara emir verilmez, onlar şarta tabii tutulmaz, onlara şunu yapmazsan bunu da yapamazsın gibi sınırlar koyamazsın. Taşralıları baş tacı yaparsan olacak budur. Kimseye toplumdaki görevi anlatılmıyor. Herkes kendi işini, kendi yerini bildiğinde bir toplum kendisini düzeltir. Çiftçi olmaktan utanarak, mimar olmaktan övünerek yaşayamazsın. Ben olmazsam toplumda bu eksiklik olur demek yerine, benim görevim bu topluma bunu kazandırmaktır demeyi öğretmek zorundasın.
Bu nasıl bir youtube dünyası. Aynı yorumu 50 yere atıp "Bu kız iş bulamıyorsa kendi suçudur." yazanlar var. Şimdi bu ülkede troller olmadığını kim söyleyebilir.
MSÜ turkiyede kazanılması en zor gsf dir . Ancak ona rağmen sanat ve emek o kadar para etmiyor ki bu memlekette, gerçekten de buralarda alınan çok zor eğitimin karşılığını asla alamıyor insanlar. MSU ye giremeyip çok daha az yetenek ve calismayla eğitim fakültesine girenler , meb e 75 puanla atanıp hayatlarina başlıyorlar. Bu arada ben de bir görsel sanatlar öğretmeniyim ve pau mezunuyum. Eminim ki bu arkadaşım benden çok daha yetenekli ama özel sektör çok acımasız. Dilerim ki yetenekli insanlar hakettiği değeri gorur.
Ben 21 yaşında bir Grafik Tasarımcıyım. Şuan bir devlet kurumunda bölümüm üzerine memur oldum. Ben çevremde kime Grafik Tasarımcıyım desem bana işlerini yaptırıyorlardı alanımda başarılı da bir tasarımcıydım artık para kazanmaktan bıkmıştım. İşlerden o kadar çok yoğundum ki ben arkadaşlarımın yanına gidemiyordum onlar beni evde ziyarete geliyordular. Diyeceğim şey şu; İşinizde en iyi siz olun, adınızı duyurun. Gittiğiniz bir yerde ben Grafik Tasarımcıyım demekten çekinmeyin. Videonun altındaki yorumlara gelince de, bizim üniversitemizde Grafik Tasarım bölümünün kontenjanı 46 idi. Sınıfta 46 kişiydik ve bu bölümü okumaya gelen sadece 6 kişi vardık. Diğerleri hep eğlenmeye gelmişlerdi. Benimde içerisinde dahil olduğum Grafik Tasarım bölümüne okumak için gelenlerin altısı da şuan işini eline aldı. Eğlenmeye gelenler 2 yıl eğlendi şuan ağlıyorlar. Onlar eğlenirken biz çalıştık, şimdi biz eğlenirken onlar ağlasın. Şunu da söyleyim Grafik Tasarım bölümünden mezun olmak çok kolaydır ama bir Grafik Tasarımcı olarak mezun olmak zordur :)
istedikten sonra başarırız öyle mi ? bende yazmayı düşünüyorum,bir sürü keyif kacırıcı yorumlar...videoyu bile izlemedim çünkü yazmak ve cabalamak istiyorum bşka bi şansım yok gibi...
@@hellosey5958 Kıymetli kardeşim her bölüm hakkında böyle keyfini kaçıracak yorumlar yapılıyor hedefinden hiç şaşma işinde en iyisi ol. Grafik Tasarım rahattır kahveni alır işini yaparsın hocaların bile sana referans olur adını da duyurduktan sonra artık arkandan ünlü bir grafik tasarımcı diyeceklerdir. Şunu da belirteyim Grafik Tasarımda ne kadar iyi olursan o kadar yüksek makamda ki insanlarla tanışırsın yeri gelir Vali bile senin adını duyar. Başarılar.
yorumlarin hemen hemen hepsi umutsuzcaydi, sizin gibi olqn birkaci disinda. merak ediyorum bu bolumu isteyenler ne yapmali? bir tavsiyeniz var mi peki? kendimizi nasil gelistirelim, hangi univerditeyi onerirsiniz?
Freelance siteleri gerçekten öyle. Logo istiyorsunuz ve bütçeniz 10tl diyelim. Markanızı verip, 10 farklı kişiden örnek ön çalışma alabilirsiniz çok yazık
Türkiye'de yapılan işler ortada kendi işimi kendim yapıyorum 100TL para verdim bundan 1 sene önce sonuç ne vasat bütün grafik tasarım okuyanlar sadece laf olsun diye okuyor sanırım bir yazılımcı olarak size acıyorum önce yaptığınız işleri değerlendirin zaten yaptığınız işe özen gösterip yapıyorsanız oluyor bir şekilde sadece ağlamakla olmuyor maglum ülkenin durumu da belli ak koyunlar sağolsun neyse efendim esenlikler
@@berat_.1715 kardeşim 100 liraya logo yaptırırsan o logo ya çalıntı çıkar, ya da çok baştan savma bir şey. profesyonel tasarımcı 100 liraya eskiz bile çalışmaz
@@berat_.1715 100 tl’ye serçe parmağımı bile oynatmam, kötü bir sonuç alman normal. Ürün aldığınız kişilerin portfolyosunu inceleyin zaten çıkacak olan sonuç az çok belli olur.
Ben animasyon bölümünden mezun oldum, sağlam da bir portfoliom olduğunu düşünüyorum. Bize okuldaki akademisyenler, tek bir alanda uzmanlaşın, eğer her işi yaparım derseniz, animasyon alanında Avrupada sizi değerlendirmeye bile almazlar denmişti. İstanbul nasıl bilmem ama Ankara'da iş şöyle yürüyor. Örneğin ben , 3d environment ( çevre tasarımı - sahne - katı modeller - prop - texture ) pozisyonunda geliştirdim. Tabi ki animasyonun her alanında eğitim gördüm fakat tek bir alan dendi ya, kendimi bu alanda geliştirdim. Fakat iş başvurusu yaptığımda, işe alım kriterlerine baktığımda şununla karşılaşıyorum. Animasyon okumadın mı işte rig de yap - karakter de yap - konsept de çıkar. Yani ben her işin uzmanı olamam ki. İş ilanları yayımlayanlar tüm iş kollarını tek bir kişiye yüklemeye devam ettiği sürece, kalitesiz işler çıkmaya ve işsizlik sayısı artmaya devam edecektir diye düşünüyorum. Portfolio : artstation : cakirkhan
CakirKhan 38 kesinlikle katılıyorum. Joker eleman gibi her işi az buçuk yapabilen alanında uzmanlaşmamış ama aslında inanılmaz yetenekli sanatçılarımız ve tasarımcılarımız var.
Coğrafyanın değil hükümetin suçu. Dinci vakıflara yüzlerce trilyon akıtmayı biliyorlar, bu öğrencilere neden yardım etmiyorlar? Kendi ülkemizde köle gibi sömürülüyoruz.
5 ปีที่แล้ว +13
Yok şu anda bu global bir sorun. Yani AI ile logo, afiş üreten, tasarım yapan bir sürü website var. İlk tasarım işini etkiledi bu AI. Bir sonraki durağı bizzat şoförlük dağıtım, raporlama, servis alanlarında olacaktır.
5 ปีที่แล้ว +4
@Ceren Aslı Yenel yani spark.adobe.com gibi websiteleri sosyal medya kanadını komple engelledi
@@korgond sanki dersin amerika avrupa da herkes altın kadehlerde viski içiyor. Orda sokakta kalanların işsizlerin sayısı bizden fazla. Tek fark çalışanların genel olarak daha yüksek ücretlerle çalışması. Tabi ki satın alınan herşeyin daha yüksek fiyatlı olduğunu da hesaba katmak gerek. Dışarda yaşamayan insanların sırf hükümeti eleştirmek uğruna gerzek gerzek konuşmaları insanların maalesef algı yapılarını ve bilinçaltlarını hep etkiliyor.
Sıkıntının temel kaynağı ihtiyacı gözetmeden her yana açılan üniversiteler. Her alanda on binlerce öğrenci mezun oluyor okullardan. Fakat bu kadar gence iş verecek şirket yok ortada.. Birbirine yakın bir dünya ortak dersi olan yeni bölümlerin açılması da cabası. Sorarım size yılda 75.000 tane yeni mezun mühendis nerde çalışır? Dünya bilgisayar piyasasında fabrikamız, markamız, adımız bile yokken yılda 8.000 bilgisayar- yazılım mühendisi nerde iş bulur? Yılda 15.000 inşaat mühendisine ihtiyaç var mıdır sizce? 2 dönüm tarla üstüne kurulan dandik üniversiteleri geçtim. Odtü,İtü, Boğaziçi....vs gibi adeta tıp fak. puanı ile öğrenci alan bölümlerin mezunlarına hak ettiği maaşı verebilecek kaç işletme var Türkiye'de? İşin kötü tarafı, mezun olanlar sektöre girdiklerinde okulda zorlandıkları derslerle alakalı hiç bir şey göremiyorlar. Hepsi sudan çıkmış balık gibi.. Okul yönetimleri adeta piyasadan kopuk şekilde müfredat oluşturuyor sanki.. Yazılım mühendisliğinde bile pc laboratuarına giriyorsun 4-5 yıllık pc ler var karşında. Halbuki teknoloji neredeyse 6 aylık dönemlerle değişiyor şu anda Öğrenci 3-4 sene önce sınıf geçen birinin ders notlarının fotokopisini çektiriyor. Neden? Dersler adeta standarta bağlanmış. Eski tas eski hamam gidiyor çünkü. Hiç bir değişiklik yok. Bazen sorular bile aynı çıkıyor. Akademisyenlerde kendilerini geliştirmiyorlar. Verdiği ders dünyada güncelliğini kaybederken hiç sesini çıkarmıyor. Bnmde defterimi dürerler zannediyor. Kadromu almışım, koltuğu kapmışım zihniyeti sarmış her yanı Teknolojiye, bilime açık değiller. %90 ı uluslararası makaleleri takip etmiyor, yayın okumuyorlar %90 ı sınavda aldıkları geçer notun karşılığı olan yabancı dil yetilerini kaybetmiş durumdalar. Şeş keza Paris'e kongreye, seminere falan giderse alışveriş yapıp eyfelde fotoğraf çektirip dönüyor. Hazırladıkları tezlerde intihal, copy-paste almış başını gitmiş. Staj yapacak yer bulamıyor öğrenciler... 10 kişilik metal işleri atölyesine staj için 20 kişi başvuruyor Hukuk öğrencileri avukatların yanında bedava çalışıp staj yapıyor. Eczacılık fakültesi öğrencileri bedava çalışıyorlar eczanelerde.. Kanuni parayı istersen kimse almıyor çünkü İşveren bu kadar elemanı görünce tabi ki şımaracak, tabi ki kılı kırk yaracak.. Tek diploma yetmez çift anadal diploma olmalı, master, doktora.... İngilizce yetmez ilaveten bir dil daha.. Üstüne grafik, 3D, ...vs.. Bitmez bu istekler Devlet bile yıllık 50.000 öğretmen ataması yaparken her yıl 110.000 yeni mezun öğretmen çıkıyor ve atama bekleyen 600.000 kişilik orduya ekleniyor.. Tam 1 milyon genç işletme-iktisat okuyor.. Yuh Bu gidişata kim dur diyecek? Her öğrenci üniversite okumak zorunda mı? İşletmelerin ara eleman ihtiyacını nerden karşılayacağız? Özellikle ekonominin daraldığı, bırakınız yeni işletme açılmasını eskilerin birer birer kapandığı bu ortamda büyük sıkıntı kaynağıdır bu Öncelikle bu vasıfsız üniversite çılgınlığını durdurmamız lazım. Mevcut üniversitelerimize uluslararası akreditasyon sağlayacak düzenlemeleri acilen yapmamız lazım. Rektörleri dürtmemiz lazım. Yok öyle maaş alıp yatmak Mevcut diplomalılarımız içinde yurt dışı imkanları zorlayıp devlet desteği sağlamak lazım.. Yoksa işimiz zor NOT: İlk aklıma gelen ülke Avustralya.. Her yıl yüksek sayıda göçmen alıyor. Çok elemana ihtiyacı var. Çanakkale savaşından mütevellit sempatide var. Girecek devlet büyükleri devreye kolaylaştıracaklar işleri Hatırlayın Almanya'ya giden ilk Türk işçileri..! Tesadüfen olmadı o işler.
Bu ülkede seçtiğin mesleğin hiç bir önemi yok. Dayın olacak amcan olacak tanıdık olacak çevren olacak bir yerlerde. İş var aslında ama bu saydıklarıma sahip olup o mesleği yapamayan insanlar doldurduğu için yetenekli insanlar boşta kalıyor.Sonra ülkede kaliteli işler çıkmıyor.Kalite düşüyor her alanda hem iş olarak hem insan.
Ailemde makam mevki sahibi bir sürü insan var ben annemi bu yüzden yıllardır adam akıllı göremiyorum ve işini kuruş para almadan gönüllü yapıyo ( insanların dedikodusuna rağmen). Şimdiye kadar bir cok resim yarışması ve güzel sanatlar sınavına girdim ama hiçbirinde ne ailem torpile göz yumdu ne de ben. Elimde bir başarı olmasada hakkımla savaştım.
Ülkenin en derin sorunu. 20-25 yaşına gelmiş insanlar hala hangi alana yöneleceğini bilmiyor. Aileler bu konuda bilinçli değil ve diploması olsun yeter mantığıyla bakıyorlar. Gençlerin yetenekleri ilk okulda bile keşfediler bilir.
Hiç okulda okumamış ama internet üzerinden program falan öğrenip çok ucuza iş yapan insanları kastediyorsan haklısın. Aslında sektörde müşteri iletişimi bölümünde çalışan insanların sanat/tasarım ve teorik olarak program bilgisine ihtiyacı var. Bir günde yapılacak işi sırf müşteri istiyor diye bir saatte talep eden insanlar bu sektörde iyi iş çıkmamasının ana sebeplerinden birisidir. Sadece sanat eğitimiyle olsaydı bu işler herşey çok kolay olurdu.
@@automatte abi kim bu ucuza calisanlar? Freelancer.com da web tasarim psd si istedim en ucuzu 200$ istedi ben o parayi kazanamayacam zaten.sizin ucuzluk pahalilik alginiz cok farkli olsa gerek
@@muratdeniz7547 200$ ı işte kazanamıyorsan web sitesi niye yaptırıyorsun? Ucuzluk pahalılık algımız emin ol hiç farklı değil ama bu işi tasarıma önem vermeden sırf işim hallolsun mantığıyla ucuza kapatmaya çalışan adamlar ve internetten öğrendiği bir iki bilgiyle salak salak tasarımlar yapıp işi ucuzlatan adamlar olduğu için sana 200$ pahalı geliyor. Normal şartlarlarda bir logo tasarımı için kitapcığıyla beraber minimum 15-20 bin tl alınır. Türkiye' de ozalitçiler bile 200-300 liraya logo yapıyor. E biz niye o zaman okuduk bu tasarım/sanat okullarını? Niye dört senemi harcadım? Bir manavdan 15-20 bin tl alamassın o konuda aynı fikirdeyiz. Fakat bir tasarımcı olarak ta kendimi s......mem. Sonuç olarak herkez bu işi ucuza ve kesesine göre halletmeye çalışıyor. Buna söyleyeceğim bir şey yok. Benim üzüldüğüm salak salak ortalıkta tasarımcıyım diye ucuza çalışan insanların bolluğu yüzünden şehirlerde oluşan görüntü kirliliği. Anlatabiliyormuyum bilmiyorum ama herkez kendi kesesine göre düşünücek. 200$ pahalı değil. Bu sizi zorluyorsa yaptırmayacaksınız. Bu kadar basit.
Ucuzdan kasıt şey olabilir. mimari render alan birisi fiyatı 5bin tl den tutuyor diğer bir kişi (fırsatçı) internetten toplama modeller ile uyduruk renderi 1000 den satıyor
Tıpatıp aynı durumu ben de yaşıyorum maalesef. 28 yaşına geldim hala iş arıyorum. Ve ben ailemin tek erkek çocuğu olarak benden çok beklenti olduğunu bilerek her günümü "işsiz" sıfatıyla yaşıyorum. "Coğrafya kaderdir" deyişi keşke biraz laftan ibaret olsaydı
Aynı meslekten olmamız itibariyle videoyu kafamı sallayarak ve acı tebessümle izledim. ne yazık ki Türkiye estetik algının yerlerde olduğu bir ülke. Ama zamanla gelişeceğine inanıyorum. Bu arada Hazal hanım da çok samimi. Umarım hayatını kendi istediği gibi yaşar. Mesleğinde ve eğitiminde başarılar.
Kreatif işlerde çalışan insanların temel sorunlarını çok iyi anlatmış. Grafik tasarımcı, illüstratör, hatta farklı bir sektör olsa da benzer durumda olan iç mimarlar çok iyi işler ortaya çıkartsalar bile kendilerini pazarlamak konusunda zorlanıyorlar. Bir de tabi ki yaptıkları işlerde ödeme alma konusunda zorluk çekince insanın hevesi kırılıyor. Genelde tasarımcılar Hazal arkadaşımızın olduğu gibi naif, kibar insanlar, iş yaptıkları ise yıllarca "ticaretin içinde olan" ticaret erbabı yamyamlar olduğu için 3 kuruş az ödemek uğruna alabildiğine çirkefleşebiliyorlar. Onlarla bu alanda da mücadele etmek çok güç. (Bunlar benim gözlemlerimdi tabi ki)
Şu an grafik tasarım okuyan birine tavsiye edebileceğim bir şey olsa, bu kesinlikle bir an evvel ingilizce öğrenip (...), görseller çizip yabancı stok sitelerine (Shutterstock, iconfider vb.) yükleyerek uzun vadede dolar üzerinden para kazanmayı hedeflemesi olurdu. Geçtiğimiz yıllara kadar "Türkiye'de Web Tasarımını öğrenmeliyim, çok ihtiyaç olacak" dediğim alanda bile tasarım eğitimi olmayan yazılımcı ve mühendis arkadaşları çalıştırmaya başladılar. (onları suçlamıyorum, çünkü onlar da hazır şablonları kullanıp işverenlerine kakalamayı becerebiliyorlar demek ki) Bakıyorsunuz İstanbul'a etraf startup dolu, köyden tası tarağı toplayan bile startup kurmuş ama ekip komple yazılımcı, programcı; grafik tasarımcı yok. Sadece font tasarlayarak NYC'de yaşamını sürdüren grafik tasarımcıyı alın, İstanbul'a getirin, şöhreti bilinmese asgari ücret bile alamaz. Sebebi açık: kim takar fontu Türkiye'de? Arkadaşa söyledikleri konusunda tamamen katılıyorum ama rica ediyorum şu an okuyanlar varsa da lütfen ümitsizliğe kapılmasınlar. Bu alan inanılmaz geniş bir alan. Aldığınız her derse, (ambalaj, web tasarım, kurumsal kimlik vs) iş hayatında olmasa bile kendi portfolyonuzu hazırlarken mutlaka şans tanıyın ve okul bitmeden birinde uzmanlaşmaya özen gösterin ve mutlaka program öğrenin. Bundan bağımsız olarak üniversite yıllarınızda maddi bir sıkıntı çekmiyorsanız, ilgi alanınıza girmese bile yeni şeyler öğrenin, edinin. Dil, enstrüman, spor, hobi hiç farketmez. Herkes maddi açıdan bunları gerçekleştirebilecek kadar şanslı olmayabilir ama en düşük koşullarda bile gerçekleştirmek imkansız değildir. İş görüşmelerinde, mülakatlarda sizi başkalarından önde tutacak parametreler (eğer akpli değilseniz ya da şirkette tanıdık yoksa) çoğu zaman bunlar oluyor.
@@yucetimurhan4051 sizin freelance sitelere ilan veren isveren zekasindan haberiniz yok sanirim. 20 liraya logo yaptirmaya calisiyorlar, hadi diyorsun boyle 5 tane is alsam gunde 100 lira yapar. her biri de 20 liralik ise 5 defa revize istiyor. meslegi itibarsizlastiran copluk siteler olarak goruyorum boyle yerleri. cok nadirdir boyle yerlerde milyarlik is yapip da emegi somurulmeyen.
@@schvilo Meslekte 18.yılım, freelancer çalışma hayatımda ise 6.yılıma giriyorum. Freelancer.com tam bir çöplük. Şuan nasıl bilmiyorum ama eskiden test bile paraylaydı. O siteyi şuan Bangladeş, Hindistan ve Pakistandan "grafik operatörleri" çöpe çevirmiş durumda. Eski adıyla Elance yeni adıyla Upwork halen can çekişse de halen potansiyel taşıyor. Şuan sadece yurtdışına hizmet veriyorum, Türk firmalarından iş kabul etmiyorum, %90 müşteri portföyümü Elance ve Upwork üzerinden buldum. Şuanda da Shutterstock, Envato, Creativemarket üzerinden ürün satarak geçimimi sağlıyorum. Çok fazla potansiyel var internette ancak çok fazla araştırma ve çalışma gerekiyor. Hazal arkadaşımızın illustrasyonları gayet başarılı. Kendisine mail atıp tavsiyelerde bulunacağım.
5 ปีที่แล้ว
@@Sinlatown Benim de size sorularım olacak, mailinizi verme şansınız var mı? (Freelancer ile alakalı bir kaç soru sormak istiyorum.)
Bende grafikerim fakat öyle bir torpil var ki anca küçük matbaalarda çalışabiliyorsunuz, onda da para yok ya da 1000 lira veriyorlar, iki tane alakasız işte çalıştım onlarda da zorlandığım için bıraktım, ekipmanlar pahalı çalıştığım parayla alamadım, bu yüzden keşke resme yeteneğim olmasaydı diyorum! Ülkemizde sanatın hiçbir değeri yok malesef! 4 yaşından beri çiziyorum 28 yaşına geldim ve halen işsizim, keşke sağlık okusaydım ya da dil!
Upwork var, Armut var, bionluk var. Yani yapmak isteyince buralarda iş var. Bulamıyor ise eksiklik nerede onun üzerine yoğunlaşmalı. İnternette biraz araştırma sonrasında her şey anlatılıyor.
Yurt dışında güzel sanat okuyorum. En büyük hayalim Türkiyeye dönüp doğa içinde bi sanat okulu açmak, burslar vermek. Videodaki kız çok haklı, ülkemizde üretmek, görsel sanatçı olmak isteyen insanların desteğe, finansal desteğe çok ihtiyacı var. Imkanlarımı diğer sanatçı dostlarımla paylaşabiliceğim şekilde geliştirip büyütebilmek için sabırsızlanıyorum.
İktisat mezunuyum ben. Yıldız tekniğin güzel sanatlar sınavından 40, mimar Sinan’ın sınavından 05 aldım. İşin yetenekle alakası yok çünkü üniversitelerin yaptığının yetenekle alakası yok. Hayatını bilgisayar programları kullanarak geçirecek adama kara kalem çizim yaptırıyorlar. Fakültelerde hocalarda öğrencilerde ne grafikten anlar ne baskıdan ne montajdan. Yıllarca yeni mezunların saçma sapan işleriyle uğraştım. Lafa gelince ağızları kapanmaz ama baskıya gönderdikleri işler sırf RGB 72 dpı. Yani emek harcarsan olur. Ortam 20 sene önce güzeldi. Kendi ajansım vardı. Yapılan her işin karşılığı vardı. Hem fotoğrafçılık hem tasarımcılık hem baskıya hazırlık yapardık. Şimdi heryer yavşak doldu. Müşterisi ayrı elemanı ayrı. Netten iki sayfa bişey okuyan gelip ben de yaparım demeye başladı. Birgün verdim bir müşterinin eline mausu al bundan sonra kendin yap diye. Misss emeklilik.
Resmen kaderdaşız: Ben edebiyat alanındayım. İmkan tanınmaması, freelance sömürü, alanların parsel parsel bölünmesi vs. Belli ki çoğumuz aynıyız. Bunun romanını yazmalıyım! Zamanın ruhunu kavramalı.
Gerçekten çok haklısın ve kadın olarak zaten başlı başına bir sorun yaşıyoruz bu konuda.. Diploması olmayan ama meslekte yer edinmiş bu insanlar yüzünden hiçbir iş bulamayıp, bulunca da patronu tarafından tacize maruz kalıyoruz, bilemiyorum hayat zor, umarım her zaman başarılı olursun
@@yagmurakn3570 merhaba ben de kendimi grafik tasarımı ve animasyonda geliştirmek istiyorum ama garanti değil diye korkuyorum memurluk bana göre bir meslek değil ama bu şartlarda memur olmak daha mı iyi ?
24 yaşındayım liseden beri sanata hep ilgim vardı şimdi grafik tasarım son sınıftayım bazen diyorum keşke bu bölümü seçmeseydim o kadar ezilmeye ezmeye müsait bir bölüm ve alan ki çok sıkıldım özel sektördeki insanların aşalayıcı bakışları lafı dolaylı yoldan sürekli sen yetersizsin basaramazsin gibi laflar sokmaları deli gibi ugrassan kendini yaptığın işe fedada etsen onlarin gözünde boşsun emeksizsin ama senden başka kimse bilmiyor neler çektigini ne emekler verdiğini oraya kadar geldin ama nasıl geldin kimse bilmiyor
Maalesef sektörün durumu bu. Lisede grafik tasarımı ilk seçtiğimde hayalimde bir işin tamamını kendim yapmak vardı. Örneğin bir logonun fontundan biçimine her şeyiyle özgün ve benim olmasının doğru olduğunu ve bunun olması gerektiği düşünüyordum. Sınıfındaki arkadaşlar internetten logo ve font bulup ufak tefek revizelerle ödev veya sınav olarak sunduğunda yüksek not alıyor ancak ben %100 kendime ait çalışmalarda 45-50 puan barajında kalıyordum. Bu beni çok büyük hayal kırıklığına uğramıştı.
22 yaşındayım, Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Bu yıl formasyon kaldırıldı. Şuan yapabilecek hiçbir işim yok. İnsanlara kalsa Bim'de çalışıp hayatımı devam ettirmem gerekiyor. 80.000 de girdiğim bölüm şuan 400.000 de bile öğrenci alıyor. Sınıfımda topluluk önünde tek kelime edemeyen insanların formasyon alıp öğretmen olduğunu gördüğümde doğal olarak kırılıyorum. Binlerce lira yatırıp haydi başka bir yöne bari gideyim diyorsunuz. Sertifikalar alıyorsunuz. Ancak yaygın değil işe alınmıyorsunuz. Yalnızca torpille ücretli öğretmen atanıyor ülkede. Umarım yıllar sonra bu yorumum aynı kalmaz. Bir gün değer gördüğümüzü anlatabilirim sizlere. Şuan ailemle çiftçilik yapıyorum. Gelecek nasıl olur bilemem. Umarım bu ülkede işsiz olan tüm mezunlar hak ettiği yerde olur. Video için teşekkürler ve tebrikler.
Biz grafik tasarımcıları bu kadar zor duruma düşürenler aslında yine bizleriz. Hazal okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, çok iyi yerlerde çalışması gerekirken maalesef geçimini bile sağlayamayacak durumda. X kişi 2 ya da 3 aylık kursa giderek 2 - 4 sene okumuş kişi ile aynı mesleği yapabiliyor ve aslında program öğrenen herkesin bu mesleği yapabiliyor olduğunu zannediyorlar... Evet yetenekli kişidir belki imkanı yoktur okuyamamıştır onlar hakkında konuşmuyorum ancak hiçbir yeteneği olmamasına rağmen sırf tanıdıkları iş bulacak diye 2 aylık kurs sonunda çok iyi maaşlara çalışan kişiler görüyoruz. Bu da bizim mesleğimizin ne kadar değersiz hale getirildiğinin kanıtı. İnşallah bu durum düzelir ve artık herkes kendi mesleğini severek yapar hale gelir. Buradan ilkokul mezunu patronlara selam olsun...
Bir ara bir iş için illüstratör arıyoruz, "son render alabilecek" yazdım, yazmaz olaydım, adam daha "render" nedir bilmiyor, bana konsept tasarım yolluyor. Konsept tasarımcı arasak konsept tasarımcı yazardık zaten. Zar zor 2-3 eli yüzü düzgün iş yapan adam bulduk, onlar da yurt dışı firmalarla sözleşmemiz var dediler. Kısaca Türkiye'de adam gibi iş yapan sanatçı bulmak çok zor. Mezun bol, ama işten anlayan kıt. Sonra baktık olmuyor, gittik Rusya, Ukrayna vs. oralardan illüstratörler ile konuştuk. Böyle adamlar iş bulamaz, bulmasın da zaten. İş bulamamaktan dert yanacak adam önce gerçekten o mesleğin erbabı mı diye aynaya dönüp bir baksın, sonra ağlasın. Okul bitirmekle olmuyor çünkü bu işler. Bu tip kanalların gençleri galeyana getirmek için kurulduğunu biliyorum. Gençlere sorunun kaynağını sunmadan ergen isyanını pompalıyorsunuz sadece. Bu kafayla sanatın sular seller gibi aktığı bir ülkeye de gitseniz işsiz kalacaksanız maalesef. Bunun bilincinde olursunuz ya da sadece oturur çocuk gibi ağlar ve mızmızlanırsınız. Önce kendinizi adam edin, ondan sonra bu ülkede iş bulamıyorsanız gider başka ülkelerde şansınızı denersiniz, ya da cesaretli olur kendi işinizi kurarsanız. Ama önce bir kendinize dönüp bakın. Her şeyin başı o çünkü. Bu ülkede de yabancı ülkede de birisi bir sanatçı aradığında ilk bakacağı yer portfolyösüdür. Adam gibi kaliteli bir portfolyön yoksa, unutacaksın iş bulmayı. Ama kaliteli bir portfolyö oluştur ve bulunabilecek mecralara koy, yurt içinden de yurt dışından da iş teklifleri alacaksınızdır, emin olun buna.
@Halil Yaşar Çizimi son haline getirmek, yani tonlamalarını, gölgelendirmelerini, renklendirmesini, efektlerini vs. her şeyini bitirmek demek. Misal bir tabloya baktığında orada render edilmiş halini görürsün, bir taslak değil.
Yaklaşık 30 yıllık bir grafik geçmişi olan biri olarak, her kesimesine imzamı atarım. Kolay gözüken zor bir iştir, pekçok işte olduğu gibi karşılığını hiçbir zaman alamazsınız.
Bu mesleği okumak çok isterdim çünkü bu meslek üzerine yeteneklerim ve ilgim var.Meslek seçiminde ilgi ve yetenek yeterli olmayabiliyor.Ülkenin kültürü, gelişmişliği,ekonomisi meslek seçimlerini de etkilediğinden potansiyelimizi kullanamayacağımız alanlara yöneliyoruz sonra da işini severek yapmayan,para kaygısıyla mesleğini yapmaya çalışan kişiler oluyoruz.
22 yasinda başladım bölüme ve suan 26yim tecrubesizim. O kadar pişmanım ki resmen okumak için okudum işsizim evdeyim berbat hissediyorum hayatim boyunca aptalca kararlar verdiğim için. Ailemde bu işi yapanlar var diye güvendim ama hiç yardımcı olmadılar
@@zailbiriacaba bana tavsiye verebilir misiniz ? Mezun oldum ama gerçekten kendimi çok eksik hissediyorum Grafik Tasarım alanında ve hiç tecrübem yok, çevrem yok, girişken biride değilim ne yapacağımı, nerden başlayacağımı bilemiyorum
Bende grafik tasarım mezunuyum. Aynı zorlukları yaşadım çalıştım birçok işte, mezun olunca hayatın yoluna girer sanıyorsun ama bir şey değiştiği yok. Elimde 4 yıllık diplomam bir şeyler olsun diye hala çabalıyorum. Seni o kadar iyi anlıyorum ki... umarım bizim gibiler bir gün bu ülke de hakettiği değeri görür ve biz de kendi işimizi yaparız 🙏🏼
of yahu ben 2400e firdim bu sene bilkent grafik tasarım düsünüyorum ama bilkenti bi arkadasim bayagi kötüledi egitim yok vs diye ve issizlik de korkutuyor sence vazmı gecmeliyim cizimi cok seviyorum ve yetenekliyim
Hanım kızımızın şurada sosyal medya hesaplarını yazın da en azından destek olalım kardeşimize valla çok üzüldüm.Gerçi bende benzer durumdayım ama olsun....
Yıllarca beni sömüren, hayatımda en yakın olan insanlara gelsin bu video. Onlar gibi pragmatik yaşıyorum ayağına insanları sömürmeye dayalı aşağılık, cahil insanlarla doldu piyasa. Aşağılayan, bana duygusal olarak yıllarca tecavüz eden insanlardan kurtulduğum için çok mutlu bi o kadar da yalnız hissettiğim için mutsuzum. Param olmayabilir belki ama en azından onlar gibi onursuz olmamanın verdiği gurur ile yola devam etmeye çalışıyorum. Sizi sömüren insanlara lütfen dikkat edin, ne kadar güvenseniz de her kararınızı iki kere düşünün. Siz o insanlara para kazandırdığınız sürece onlar var olacaklar, sürekli her şeyi kabullenmek yerine, biraz itiraz edin, anlaşamamaktan korkmayın. Böyle güzel insanları meslekten soğutuyolar ya en büyük günah bence o.
ben şu an lise öğrencisiyim. grafik tasarımına ilgi duyuyordum ve bu video beni üzdü. yapmayı düşündüğüm bir mesleğin gerçeklerinden de birhabermişim. lütfen bu video serisine devam edin.
Ortaokul 8. sınıfım ve en az 2 yıldır hayalim bu dalda gelişmek ve işimi bu alanda kurmak. Hep bunu hayal ediyordum; güzel güzel tasarımlar yapmayı, yaparken ve yaptıktan sonra aldığım o zevki her zaman hissetmeyi, kısacası sevdiğim işle hayatıma devam etmeyi. Yavaş yavaş başlamıştım bile; ufak ufak logolar, ders videoları, ayrıntılar, püf noktalar… Ama önüme çıkan bir ekonomik engelle duraksadım. Üstüne bu video beni iyice karamsattı. Videoda ki ablanın bile sonlara doğru kendini ağlamamak için zor tutuşu çok bariz. Şuan hiç iyi değilim.
Merak etme sevdiğin meslek grafik tasarımsa ve bu alanda ilerlemek istiyorsan başarabilirsin. Karamsarlığa düşme ve her zaman emin adımlarla önüne bak.
@@sosmckf5817 yetenekliysen bırakma tabiki. İnsanın kendini yeteneğini erken keşfedebişmesi ve geliştirmesi çok önemli. Global tasarım trendlerini takip etmeni öneririm. Behance ve dribbble sayfan olsun mutlaka. Herzaman referanslarını buralara yükleni öneririm. Dribbble üzerinden yurtdışı freelance işler alabilirsin. Bırakma kısacası. Başarılar
İçimde sürekli bi üretme hissi var ama işsiz kalırım diye tercih bile etmedim bu mesleği Kenarda köşede biriken tomarlarca çizimim ve diş hekimi ders notlarım var...
Ben diş hekimliği 2. Sınıf öğrencisiyim ileride hayatımı garantiye almak için parası için bu bölümü seçtim ama bırakmayı düşünüyorum. Fikir almak istiyorum kimden alacağımı bile bilmiyorum.. umarım mesajı görürsün
Eczacılığa falan geçerim diyodum ama yok yani laboratuvara prekliniğe girince bile midem bulanıyor artık herhangi bir sağlık bölümünü istemediğimi fark ettim
Çocukluğumdan beri çizime ilgim var ama hiç eğitim almadım okul hayatım boyunca derslere yöneldim çizimlerim hep arka planda kaldı diğerlerine göre çok amatör kalıyorum yani yetenek sınavlarını da geçemem bence bu yıl 🤔
Çocukluğumun hayali mimarlık düşünüyordum veya grafik tasarım da olabilir dedim şimdi araştırdıkça karamsar yazılar videolar görüyorum ne yapacağımı şaşırdım…
Çiçek gibi insanlar soluyo lan şu ülke de. Halâ " her üni. mezunu iş bulacak diye bir şey yok " diyen ve bunu destekleyenler olduğu sürece çok solacaksınız güzel yürekli kardeşim.
işini severek yapan ve işinde iyi olan insanların küstürülmemesi gerekiyor. Bu arkadaşın istediği milyoner olmak değil işini hakkıyla yapıp karşılığı neyse onu almak. Ama malesef buna ulaşmak şans bu ülkede.
Ben yeni mezun oldum ve iş bulan arkadaşlarım var ama benim gibi iş bulamayan arkadaşlarım da var. İş bulmanın zor olacağını biliyordum ama iş bulmak sandığımdan daha zor.
Ben dövme sanatçısıyım, 30 yaşımda meslek değiştirdim ve hizmet sektöründeki garantili maaşlı işimi bırakıp dövme yapmaya başladım, daha huzurlu bir hayat için şehir değiştirdim, ilk bir iki yıl çok zorlu geçti, ekonomik zorluklar yüzünden eşimden ayrıldım, evsiz kaldım ve nerdeyse vazgeçme noktasına geldim ama birşeyler üretme ve kendimi ifade etme direnci sanırım baskın geldi. Son bir yıldır kendimi gecindirecek kadar kazancım var , kendime home Office kurdum ve bir şekilde yaşamaya çalışıyorum. Bu ülkede sanat ve zanaat yapmak hiçbir Zaman kolay olmadı ve olmayacak, bence asıl mesele ne kadar direnebildiğimiz, birçok şeyi kaybetme pahasına bile olsa...
Arkadaşlar evet zordur ancak gerçekten girişken ve kendiliği gösterir olmanızın yanında belirli bir stil ve sorun çözme odaklı çalışmanızı şiddetle tavsiye ederim. Öylesine çizimler yapmak, alalade bir işi portföyünüze koymak vs akıl karı değildir. Yine zorlanacaksınız ama nazından kendinizi geliştireceksiniz iş bulamasanızda... Eninde sonunda zamanında problem çözücü ve kendime özgü bir stil edinmişim diyeceksiniz belki de 5 10 yıl sonra.
Biraz fazla pesimist buldum açıkçası. Önünde bir sürü işe imza atacağın yıllar var. Dünyanın her yerinden yapabileceğin bir mesleğin var, üstelik bunun için yerinden kıpırdamana bile gerek yok. Videoyu izlediğimde, freelance çalışan bir animatör / illüstratör olarak benim de yaşadığım bazı sorunlara değindiğini gördüm. Bunlar daha çok sektörel sıkıntılar, bunun üzerinden "alanında iş bulamama"ya bağlamak, kafamda pek oturmadı. 4 yıl sosyoloji okuyup, sosyolog olmak yerine bir ilaç firmasında mümessil olmak zorunda olan biriyle kıyaslarsak; mesleğimizi icra etmek anlamında çok daha şanslıyız. Freelancer.com, upwork gibi siteleri araştırmanı öneririm. Bunun yanısıra online bir portfolyo bulundurmak önemli. Böylece hayalini kurduğun üzere belki sadece çocuk kitabı çizerek hayatını kazanamazsın hemen ama; kendini mesleki anlamda çok daha tatminkar bir yere taşırsın. Moralini bozmadan üretmeye devam :)
Bu arkadaşımız gibi o kadar çok pesimist düşünceli mutsuz gelecek kaygısı yaşayan bir sürü insan alanında iş bulamayan binlercesi bunlardan biride benim kız arkadaşım grafik tasarım mezunu referans olmadan tanıdık olmadan iş bulmak bu alanda çok zor sen birazdaha şanslı kısımdansın anlaşılan.
Yalnız şöyle bir durum var, bilgisayarla ilgli her türlü iş bir tür turizm, yani herşey size bağlı, hayatın içinde bildiklerinizle beraber kendinize bir şeyler kurmanız gerekiyor, yazılım grafik tasarım bu işler herşeyden bağımsız sadece size, sizin kendinizi geliştirmenize ve ne kadar çok çalışma isteğinizin olduğuna bağlı, bildiklerinizle beraber saldırmanız gerekiyor ve hatta bu tarz işlerle ilgili herhangi bir okula gitmenize gerek yok, çünkü bilgisayar ile ilgili işlerde eğitmen sizsiniz kütüphaneniz de internet, geri kalan herşey ne kadar öğrenmek istediğinize bağlı ve öğrenmek bitmediği gibi birilerinin de size iş vermesini beklememelisiniz, bilgisayar dünyasında ki işler dünyanın heryerinde, bu yüzden bunu da sizin bulmanız ve yaratmanız gerekiyor
bu sorun sadece türkiyede yaşanmıyor malesef. ben avusturya marketing uzmanlığı bitirdim diplomamı aldım (4 sene staj ve meslek lisesli) bitirdikden sonra hadi iş aramaya dedik, devletden gelen cevap; malesef ülkemizde bu bölümde iş yok. nedemek iş imkanı yok? ben ne diye bunu okudum çalıştım 4 sene ozaman? işşiz kalmak içinmi? başka yerlerede (ofis,büro, satış, mağza vs va ) başvurunca profiliniz bizim kriterlerimize uygun değildir hayatınızda başarılar diyorlar.. 2,5-3 sene işsiz kaldım.. şuanda geldim türkiyede yaşıyorum 2 senedir. geldim 3 gün sonra işe başladım.
Ab vatandaşlığın var o kadar ülkeye gidip çalışma hakkın var. İş bulamıyorsan gerçekten kendine bir bak. Bu yorumu yanlış anlama ama o vatandaşlık çok değerli.
Bayan... On küsur yıldır kendi mesleğimde, birçok meslekte olduğu ve kendi de dile getirdiği gibi, yaşadıklarımı söylemiş, anlatmış... Yıllardır içinde bulunduğum durumu özetledi. İşte... Böyle... Allah'tan mezuniyetimden beri az çok bir yerlerde çalışabildim diyorum, diyoruz, çevirmenim; çevirmenlik az çok geçici de olsa, kendi hakkımızı alamadığımız çok oldu, hala da öyle de desek, onun bile ücretini karşılamayacak seviyelere, kendi yaşantısal ihtiyaçlarını karşılayamayabilecek düzeylere gelerek sürekli sınavlara girip çıkıp dursak, bir yerlere inadına gelemesek ama bir yandan atanabilecek her resmiyeti, özelliği, niteliği haiz de olsak, bir şekilde, zar zor, kendimizce mesleğimizi yapabileceğimize dair mini minnacık bir ümit kıvılcımı var diyebiliyoruz ve şükredebiliyoruz... Bilmiyorum...
Ben de iş imkanı geniş diye yaşadığım şehirdeki İlahiyatı kazanmıştım ama hazırlık sınıfı çok zor olduğu için bıraktım. Şimdi de şehirdışında Psikoloji kazandım ama gitmeye korkuyorum çünkü psikoloji atamaları da düşük.
Kerem Bekdemir ne okursak okuyalım ne yaparsak yapalım bir tanıdığımız torpilimiz yoksa geri kalan her şey tırnaklarımızla kazımamıza ve şansımıza bakıyor gibi duruyor.
okuduğun bölümü bıraktığına göre seviyosun grafik tasarımı demek ki. klasik gelebilir ama sevmek çok önemli ve emin ol başarılı olacaksın. bu arkadaş zaten illustratör, ne kadar tasarım okumuş olsa da. bu işin içinde şans faktörü, çalışma, kişisel kabiliyetler, çevre v.s de var. ronaldo da futbolcu, sabri de. başarılar dilerim dostum.
18 yıldır reklam camiasında grafik tasarımcıyım. Büyüklü küçüklü bir çok ajansta çalıştım. Stajyerlikten, senior grafik tasarımcıya kadar bir yolculuk benimkisi. Bu meslekte dediğiniz gibi bir çok kol var. Ama o kadar değersiz bi rmeslekki müşteri ve patronlarımızın gözünde bu meslek, sanki yaptığımız iş çok basit gibi algılanıyor. Yeri geliyor sabahlara kadar çalışıyoruz, paramızı alamıyoruz. Tam anlattığınız gibi sektörde çevre edinemezseniz iş bulamıyorsunuz. Ben buluyorum bir şekilde uzuz yıllardır sektörde olduğum için. Ama bulamadığım evde boş boş tavana baktığımda çok oldu. Bu sizin işinizi kötü yaptığınızı asla göstermez sadece sektördeki işverenlerin bu işten anlamadığını gösterir, olaki bir ajansa kendiniz attınız emin olunki kimseyi mutlu edemezsiniz. Yılların bana öğrettiği birşey varsa, müsteri ne derse o oluyor ve siz sadece bu oyunda bir robotsunuz.. inşallah dilediğiniz yerlere gelebilirsiniz.. sevgiler.
hocam peki ne yapalım gerçekten çok merak ediyorum bir mesleğe sahip olup onu yapabilecek miyim photoshop premier illustrator hatrı sayılır derecede biliyorum ileride ne okuyabilirim grafik tasarım düşünüyordum ama bu video ve altındaki yorumlar yüzünden olan hevesim de kırıldı
@@adelaidehemmings5693 Hocam Hollanda'daki akrabaları sayesinde Hollanda'ya gidebildi arkadaşım. İşiyle alakasız bir yerde çalışıyor şu anda, ama iyi maaş alıyor.
@@denizyclumarım başarılı olur yine çok iyi olmuş Avrupa'da iyi maaşa çalışmak ve yaşamak buradaki birçoğumuzun hayali , keşke herkesin böyle yardımcı olan akrabası olsa bizimkilerin hepsi çamur atma peşinde
Bir biyomühendisle de röportaj yapmanızı diliyorum. Son yıllarda sıkça tercih edilen ama işsizliğin oldukça yüksek olduğu bir bölüm. Gençler tercih etmeden önce bir de bizlerden dinlesin..
Bölüm Bölüm video hazırlamaya gerek yok. Kısacası üniversite okumak çöp. Ülkede 6-7 milyon üniversite öğrencisi var. Bir işe giren 20-25 sene çalışıyor. Hesap ortada
Tamamen aynı durumdayım ve 2012 mezunuyum yıllar geçti yılda 7-8 işle kazandığımla karnımı doyurduğuma şükrederek idare ediyorum. Hep yalnız olduğumu düşünüyordum ama bu videoları şimdi görene dek. Çünkü o bahsettiği kemikleşmiş kitle etrafımda ve görselerde sömürme harici asla yardımcı olmuyorlar. Kendimle aynı zorluklarda kimseyi görememekte daha karamsarlığa sürüklüyor...
Umudumuz kalmadı ve ben sadece 18 yaşındayım!! Bu ülkede gençlere umut bırwkmayanlar utansın!! Biz halen memnunuz herşey çok güzel biz uçuyoruz diyenler utansın!!!
dostum grafik tasarım mezunuyum bende şu an bu videoyu izlerken anlatan kadını durdurup şş diyip sigara uzatıp yak ciğerimi deşme diyesim geldi o kadar tatlı ve bu kadar da doğru bir video olmuş kanalada teşekkürler güzel bir alanda çok güzel bir tespitle video yapmışlar.
Maalesef katıldığım, üzücü durum. Bu konuya değindiğiniz için ayrıca teşekkürler.
Dayı çok haklı bir konu. Bir grafik tasarım öğrencisi olarak en büyük kaygılarımdan bitanesi bu. Çevre faktörü çok önemli olduğu için aslında öğrenciyken edinebildiğin kadar çevre edinmek lazım. Bu işler freelance tan değilde aslinda real life çevre ile daha verimli oluyorsun. Ne kadar içimdeki özgün üretme ruhum fazla olsa da, bana gelen müşteri Google dan açtığı logo broşür veya kartvizit gibi şeylerde sadece yazıları değiştir gibisinden istekleri bu ruhumu öldürüyor.
oodayı💙
Dayı aynı kanallara aboneyiz heralde
dayı sen favori içerik üreticimsin
sorry to be offtopic but does anybody know of a trick to log back into an instagram account??
I was stupid lost the password. I would appreciate any help you can offer me
"25 yaşına geldim ve hala daha kendime ait bir hayatım yok.. " tüylerim diken diken oldu.
@@gucluveirkci6530 2023 te bop gerçekleşebilir.
Erbakan hocanın dediği bop
Allah yardımcımız olsun 🙏
İnsanlarda tüy yok kanka kıl var
@@alph4w0lf aferin sana
35 tede olmuyor çok kalabalığız çok ilerisi dahada karanlık
Kızımızın türkçesi çok güzel, bir tane bile devrik, anlamsiz cümle kurmadı, seçtiği kelimeler çok anlamlı.Tebrik ediyor, hayatta aradıklarını bulmasını diliyorum. Ümit her zaman var...
Burak Tokgöz ÖGÖSBŞŞSHLSLMŞDŞGÖSİ İŞHDİJŞSŞJŞS
@Barış BARIŞ anlamsız diyelim
@Barış BARIŞ katılıyorum.o yüzden "anlamsız cümle kurmadı" doğru olur
Ağzını yayarak konuşması mı güzel. Sen Türkçenin nasıl konuşulduğunu henüz duymamışsın anlaşılan.
@@koltigin4097 agzini yaymiyor ki?
İzlemeden kapattım.
izlemeye gücüm yok. Olan mutluluğumu da alıp elimden götürmesin.
Kaçıyoruz. Malesef
Ülkemizde grafik tasarım çok değersiz bi iş. Çünkü insanlarımız vizyonsuz. İstersen müthiş bi broşür yap, ister paintten birşeyler karala. Adam için hiç farketmez(büyük şirketler hakkında konuşmuyorum).
Maalesef bu hemen hemen tüm sanat dalları için geçerli bence, ülkemiz için..
@@enesakdag2857 ben şu an güzel sanatlar lisesinde okuyorum ve üniversitede grafik okumayı düşünüyorum. Umarım iş bulurum. Aksi takdirde ingilizcemi biraz daha geliştirip başka bi memlekete göçecez.
O kadar haklisin ki.
Kesinlikle
Buyuk sirketler icinde durum aynı
"üretmek ve kendimi var etmek istiyorum" bu ne kadar öz ve güzel bir söz.
üretmeyen toplumlar nasıl yok oluyorsa, üretmeyen insanlar da yok olur.
Şimdi iş bulan nasıl buluyor diyenler türeyecek. Durakta aynı yöne gitmek isteyen 40 yolcu var ama dolmuş 25 kişilikse 15 kişi binemez. Dışarıda kalır. İşsiz olma durumu bunun gibi bir şey. Kontenjan meselesi. İşsiz kalanların hepsi yeteneksiz, problemli kişiler değil yani. Önyargılarınızı aşın.
Berk Girizgah kontenjanla alakası yok. Henüz o seviyede değiliz. Şoför yola çıkmadan kuzenini yeğenini eşini çocuğunu alıyor. Durağa gelince dolmuşta 10 kişilik yer bile kalmıyor. Yani durakta bekleyen hala bekliyor ve karamsarlık öyle başlıyor. ☹️
birini indirip sen bineceksin. mal.
İstersen Oxford da grafik tasarım oku.istihdam yoksa bı bk yapamazsın.yada kendi istihdam ini kendin yatırsın.sonucta o üniversiteye görebilen orada okuyup tutunabilen hatri sayılır insanlardan isen Ressam sindir zaten.daha bağımsız hareket etmek girişimci olmak gerekir.sosyal medya yi kullanıp çalışmalarını oraya atabilir.bu konudaki deneyimlerin den yola çıkarak video içerikleri üretebilirsin.Tamam iş imkanı olmayabilir eyvallah da abicim açık öğretim değil ki o üniversite de ve kardeşim koskoca mimar Sinan üniversitesi.yani oradan diploma alıp evde oturmayı tercih ediyorsan hatayı birazda kendinde arayacaksın.şuan her alanda yoğun rekabet var.okudugun okulun bölümün hakkını fazlasıyla istiyorlar sizden ve hep 1 fazlasını.sadeve okumak yetmez bunu uygulamaya dökmek mevzu bahis.
Is bulan torpil ,asgari ucrete razi olma, evli cocuklu para yok ac geziyor ,agir sartlari kabul etme
@@olgaycelik2631 aynen okul okuyosun 4 sene.sonra bir şirkette asgari ücretle çalışıyorsun.sirf haftasonu izin var diye.e ne farkı kaldı okumayan adam dan.şuanki sistem öyle bir sistemki okumasan daha zenginsin
Yurt dışı seçenek değil mecburiyet oldu.
Aynen ben lise öğrencisiyim bu yaşta yurtdışına gitmeyi düşünüyorum ama maddi yetersizlik olduğundan sürekli erteliyorum çünkü 8-10 bin dolar birden bulunamaz şu anda
@@celalmetekocakoglu5442 eğer yazılım alanında iş bulursan onlar ev kirasını vs hallediyor
Ben Finlandiyada yaşayan bir grafikerim. Bu alanda burada da çok işsizlik var. Ne yapacaz bilmiyorum. İT alanına yönelmek lazım. Ama onu da kafam almıyor. Düşün resim öğretmenisin ama ihtiyaç yok yapabilirsen matematik dersine gir deniyor.
ah güzel kızım her şeye rağmen umut dolu, inanıyor. Dilerim hiç kaybetmez.
Bizim ülkemizde malesef alanında iş bulan olmadığı için üzülerek söylüyorum ki bu seri uzar gider
@@misa5918 onun cevabını da işverenler kendi aralarında paslaşıyorlar diyerek vermiş
@@misa5918 bizim ülkemizin asıl sorunlarından birisi de senin gibi zihniyetlerdir 100 yıldır torpille kendi adamından başkasına fırsat vermeden her sektörde kendi aralarında paslaşan bir sistemimiz var koskoca ülkede bir ülkenin neye ihtiyacı olup olmadığını ve buna göre bir üniversite kontenjanları ayarlanmıyor zaten bu insan diplomasını aldıysa yeterliliğini kanıtlamıştır ve iş dediğin şey tecrübe ile olur her zaman ama bizim ülkemizde iş = torpil ve sizin gibi zihniyetler olduğu sürece bu böyle çok gider gencecik pırıl pırıl zihinleri sorgulayacağınıza lütfen sistemi sorgulayın.
@@misa5918 liselerde sınıflar 40+ kişi öğretmene ihtiyaç var ama atamıyorlar.
Dizi yapsalar kac sezon surer
@@misa5918 çok haklısın kardeşim, ama bizim insana anlatamazsın, ben pes ettim. Almanya´da kalıyorum ve türkiyede çok zaman geçiriyorum. Bizim insanlar herşeyi sisteme ve hükümete atmayı çok sever. Halbuki avrupada da durum farklı değil, bilmezler. Böyle insanlar almanyada da iş bulamıyor, diploma eğer çok aranan bir bölümden değilse değersiz hükmünde, adamlar deneyimine ve işine bakılır. Torpil heryerde vardır, ama bir insan kendini bir alanda kanıtlamışsa iş bulmaması türkiye´de de avrupada´da imkansız. Okuyanlara bakıyorum hiç bir bilgisi yok ve iş bulamamaktan şikayetçi. Ben eğer iş veren isem ve karşıma çok ihtiyacım olan bilgilere sahip biri çıktı ise o kişiyi işe alabilmek için herşeyi yaparım, bu bütün dünya´da böyle. Eğer iş veren size ihtiyaç duymuyorsa veya torpil ile başkasını seçebiliyorsa, bu sizin yeterliliğiniz. Bırakın artık kendini her alanda mağdur görmeyi. Üçkağıtçılıkta olduğumuz gibi çalışkan olsaydık dünya lideri olurduk.
"Tanımadığınız her insan bilmediğiniz bir savaş veriyor. O yüzden insanlarla konuşurken saygılı olun!" Ne kadar anlamlı ve doğru bir söz. Aynı durumdaki bütün insanların yolu açık olsun!
Gazeteciyim mezun olalı 6 yıl oldu gazetecilik hariç her işte çalıştım. Hayaller ölünce geriye fazla bir şey kalmıyor. O gozlerdeki yorgunluğu hergün yaşıyorum.
Bende sunucu olmayı çok istedim.
Radyo ve tv okudum lisede ama önemli yerlerde dayım olmadığı için vazgeçtim.80.79 obp m var.
Meslek lisesi mezunuyum.
Şuan tıp diş boğziçi mat gibi vizyonlu bölümler kazanmak için çalişiyorum.
Bunlardan birine gitmezsem daha önce herhangi bir alanda uzmanlaşmadığım için ilerde AÇ kalma ihtimalim çok yüksek
Gazeteci olmak için okumana gerek yok ki cumhurbaşkanına azıcık küfür et Sözcü gazetesi felan seni bağrına basar zaten.
@@muziginritmi2362 nasıl gidiyor
@@hakan5037 valla doğru didin
@@muziginritmi2362 şuan ne alemdesin ne yapıyorsun
- Alo Grafik Tasarım bölümüne eleman lazım, tanıdık var mı?
- İrfan abiye soruyum ben onun yeğen vardı döncem ben sana.
Akraba ve tanıdık toplama üzerine bir sektör.
network iste güya
Özel sektördede bir şirketim varsa iş başvurusu yapanlardan bir tık kötü olmasına rağmen kendi tanıdığımı alabilirim seçerken her şey göz edilir.Daha iyi anlaşabileceğim ve bildiğim birini almak neden suç.Devlet kısmında torpil çok yanlış bir şey ama özel sektörde seçim hakkında özgürüm.Daha becerikli biri belki işime yaramaz kendi tanıdığıma göre örneklerini bildiğim için yazıyorum.
@@yamanculcuoglu4089 sen kendi tanıdığınla anlaşacığını zannetme hiç :)
Stajyer sömürme üzerine kurulu
@@miketyson5492 tanıdığım diyorum anlaşabiliceğim birinden bahsediyorum.Herhangi tanımadığım birinden genelde daha güvenilir.
Ülkemizde bilim ve sanata önem verilseydi ,ülkemizin ekonomik durumu bu hale gelmezdi.
Bilim olabilir ama sanat bir işe yaramaz
@@gebratsyak Katma değerli bir ürünü pazarlamanın en kolay yolu sanattır. Doların bu halde olmasının sebebi dışarıya katma değerli ürün satmadığımız içindir.
@@gebratsyak aynen knk
@@gebratsyak sanat sanat için midir yoksa halk için midir bilemem ama cahil türk milleti için olmadığı kesin.
İşte sen de “önem” vermeyen kişilerden birisin. Senin gibiler bu ülkede maalesef çok olduğu için bu haldeyiz… Yazık
Yüze aşkın üniversitede grafik tasarım bölümü var. Her bölüm yılda altmış öğrenci mezun etse, yılda altı bin yeni mezun grafik tasarımcı olacaktır. On yıllık bir dönem için düşünürsek altmış bin grafik tasarımcı... Türkiye'nin bu kadar grafik tasarımcıyı istihdam edebilecek kadar gelişmiş olduğunu sanmıyorum. Yılda 60 bin farklı kitap bile basılmıyor. Aslında her dalda bu durum böyle. Devlet kurnazlık ederek, kendi vatandaşına kazık atarak üniversite eğitimini yaygınlaştırdı ve 18 yaşından 25 yaşına kadarki işsizliği ailelerin sırtına yükledi. Sonra da böyle 25 yaşına gelmiş umutsuz insanlarla doldu ülke. Çok yazık.
Çok mantıklı bir yorum ancak bu kişilerin yatkınlıkları ve hayali bu yöndeyse ne yapmaları gerek ya da Devlet ne yapmalı
@@sinankaya4694 Hocam deveye sormuşlar boynun neden eğri, nerem doğru ki demiş. O kadar berbat bir durumdaki üniversiteler ve eğitim öğretim, kapatıp açmadan hiçbir şey düzelmez. Çocuğun yatkınlığı var evet. Ama hoca yok. Olanların çoğu da çok niteliksiz. Açın üniversite üniversite gezin. Her bölüm kaç hocayla ders yapıyor.
Benim üniversitemde benim bölümde 67 öğretim görevlisi var, Siirt'te en rütbelisi asistan prof dört. Bu düzelir mi. Kapatıp meslek okuluna çevireceksiniz.
Çko haklısın kanka
@@sinankaya4694 usta yetiştireceksin. olay basit. herkes üniversite mezunu olmak zorunda değil. bu ülkede sana "ne yapıyorsan yap, en iyi şekilde yap" düşüncesi aşılanmıyor. Çok iyi bir marangoz bile olsan sırf marangoz olduğun için statüde alt yerlerde kalacağının baskısı yapılıyor. Yapılması gereken bu, gayet basit. Mühendislik eğitimini bile belki de en kaliteli şekilde vermiş olan Almanya'da bugün gençler artık mühendis olmak istemiyor, çünkü artık herkes mühendis, orası öyleyse burayı sen düşün. Genç grubundaki bireyler yönlendirilir, onlara emir verilmez, onlar şarta tabii tutulmaz, onlara şunu yapmazsan bunu da yapamazsın gibi sınırlar koyamazsın. Taşralıları baş tacı yaparsan olacak budur. Kimseye toplumdaki görevi anlatılmıyor. Herkes kendi işini, kendi yerini bildiğinde bir toplum kendisini düzeltir. Çiftçi olmaktan utanarak, mimar olmaktan övünerek yaşayamazsın. Ben olmazsam toplumda bu eksiklik olur demek yerine, benim görevim bu topluma bunu kazandırmaktır demeyi öğretmek zorundasın.
@@ogulcanyolcu8714 agzina saglik. Elit kesime girmek için insanlar kendini parçalıyor
Bu nasıl bir youtube dünyası. Aynı yorumu 50 yere atıp "Bu kız iş bulamıyorsa kendi suçudur." yazanlar var. Şimdi bu ülkede troller olmadığını kim söyleyebilir.
Ulke kendisi troll oldu Berk, orada yasayana Allah kolaylik versin.
Onu yazanlar torpil yaptırmadığı için enayi gözüyle bakıyorlar büyük ihtimal
MSÜ turkiyede kazanılması en zor gsf dir . Ancak ona rağmen sanat ve emek o kadar para etmiyor ki bu memlekette, gerçekten de buralarda alınan çok zor eğitimin karşılığını asla alamıyor insanlar. MSU ye giremeyip çok daha az yetenek ve calismayla eğitim fakültesine girenler , meb e 75 puanla atanıp hayatlarina başlıyorlar. Bu arada ben de bir görsel sanatlar öğretmeniyim ve pau mezunuyum. Eminim ki bu arkadaşım benden çok daha yetenekli ama özel sektör çok acımasız. Dilerim ki yetenekli insanlar hakettiği değeri gorur.
Çevirmenler de böyle... çok değerli bir iş yapıyorlar ama geçinmek bir yana sigortalı olmaktan bile yoksunlar.
Artık teknoloji sayesinde çeviri yapan cihazlar var bence değerli bir iş değil
@@yunuszzz2330 kitap satın almadığınız, okumadığınız nasıl da belli.
@@merkezgar telini at evdeki kütüphanemi göstereyim bay herşeyi bilen
@@yunuszzz2330 kütüphanenizdeki kitapların kaçını 'cihazlar' çevirdi?
@@merkezgar ortalama %40 ini
Yıllarca grafik tasarım okumak istiyordum Allahtan okumamamisim neyseki iç mimarlık okudum işsizim.
dfgetfdfdfe
Ben çok istiyorum
Hallerim suya düstü
💔💔
HAHAHAHA
Ben 21 yaşında bir Grafik Tasarımcıyım. Şuan bir devlet kurumunda bölümüm üzerine memur oldum. Ben çevremde kime Grafik Tasarımcıyım desem bana işlerini yaptırıyorlardı alanımda başarılı da bir tasarımcıydım artık para kazanmaktan bıkmıştım. İşlerden o kadar çok yoğundum ki ben arkadaşlarımın yanına gidemiyordum onlar beni evde ziyarete geliyordular. Diyeceğim şey şu; İşinizde en iyi siz olun, adınızı duyurun. Gittiğiniz bir yerde ben Grafik Tasarımcıyım demekten çekinmeyin. Videonun altındaki yorumlara gelince de, bizim üniversitemizde Grafik Tasarım bölümünün kontenjanı 46 idi. Sınıfta 46 kişiydik ve bu bölümü okumaya gelen sadece 6 kişi vardık. Diğerleri hep eğlenmeye gelmişlerdi. Benimde içerisinde dahil olduğum Grafik Tasarım bölümüne okumak için gelenlerin altısı da şuan işini eline aldı. Eğlenmeye gelenler 2 yıl eğlendi şuan ağlıyorlar. Onlar eğlenirken biz çalıştık, şimdi biz eğlenirken onlar ağlasın. Şunu da söyleyim Grafik Tasarım bölümünden mezun olmak çok kolaydır ama bir Grafik Tasarımcı olarak mezun olmak zordur :)
istedikten sonra başarırız öyle mi ? bende yazmayı düşünüyorum,bir sürü keyif kacırıcı yorumlar...videoyu bile izlemedim çünkü yazmak ve cabalamak istiyorum bşka bi şansım yok gibi...
@@hellosey5958 Kıymetli kardeşim her bölüm hakkında böyle keyfini kaçıracak yorumlar yapılıyor hedefinden hiç şaşma işinde en iyisi ol. Grafik Tasarım rahattır kahveni alır işini yaparsın hocaların bile sana referans olur adını da duyurduktan sonra artık arkandan ünlü bir grafik tasarımcı diyeceklerdir. Şunu da belirteyim Grafik Tasarımda ne kadar iyi olursan o kadar yüksek makamda ki insanlarla tanışırsın yeri gelir Vali bile senin adını duyar. Başarılar.
@@ferhatdilekci5962 doğru söylüyosunuz teşekkür ederim umarım en iyisi olur
yorumlarin hemen hemen hepsi umutsuzcaydi, sizin gibi olqn birkaci disinda. merak ediyorum bu bolumu isteyenler ne yapmali? bir tavsiyeniz var mi peki? kendimizi nasil gelistirelim, hangi univerditeyi onerirsiniz?
Memur olup grafik tasarımı ile de uğraşabilirmiyiz ?
Sebebi 10 liraya logo yapan kendini tasarımcı sananlar. Değerini düşürüyorlar işveren gözünde
Freelance siteleri gerçekten öyle. Logo istiyorsunuz ve bütçeniz 10tl diyelim. Markanızı verip, 10 farklı kişiden örnek ön çalışma alabilirsiniz çok yazık
O yapanlarda hayatta kalmaya çalışan insanlar
Türkiye'de yapılan işler ortada kendi işimi kendim yapıyorum 100TL para verdim bundan 1 sene önce sonuç ne vasat bütün grafik tasarım okuyanlar sadece laf olsun diye okuyor sanırım bir yazılımcı olarak size acıyorum önce yaptığınız işleri değerlendirin zaten yaptığınız işe özen gösterip yapıyorsanız oluyor bir şekilde sadece ağlamakla olmuyor maglum ülkenin durumu da belli ak koyunlar sağolsun neyse efendim esenlikler
@@berat_.1715 kardeşim 100 liraya logo yaptırırsan o logo ya çalıntı çıkar, ya da çok baştan savma bir şey. profesyonel tasarımcı 100 liraya eskiz bile çalışmaz
@@berat_.1715 100 tl’ye serçe parmağımı bile oynatmam, kötü bir sonuç alman normal. Ürün aldığınız kişilerin portfolyosunu inceleyin zaten çıkacak olan sonuç az çok belli olur.
Ben animasyon bölümünden mezun oldum, sağlam da bir portfoliom olduğunu düşünüyorum. Bize okuldaki akademisyenler, tek bir alanda uzmanlaşın, eğer her işi yaparım derseniz, animasyon alanında Avrupada sizi değerlendirmeye bile almazlar denmişti. İstanbul nasıl bilmem ama Ankara'da iş şöyle yürüyor. Örneğin ben , 3d environment ( çevre tasarımı - sahne - katı modeller - prop - texture ) pozisyonunda geliştirdim. Tabi ki animasyonun her alanında eğitim gördüm fakat tek bir alan dendi ya, kendimi bu alanda geliştirdim. Fakat iş başvurusu yaptığımda, işe alım kriterlerine baktığımda şununla karşılaşıyorum. Animasyon okumadın mı işte rig de yap - karakter de yap - konsept de çıkar. Yani ben her işin uzmanı olamam ki. İş ilanları yayımlayanlar tüm iş kollarını tek bir kişiye yüklemeye devam ettiği sürece, kalitesiz işler çıkmaya ve işsizlik sayısı artmaya devam edecektir diye düşünüyorum. Portfolio : artstation : cakirkhan
CakirKhan 38 kesinlikle katılıyorum. Joker eleman gibi her işi az buçuk yapabilen alanında uzmanlaşmamış ama aslında inanılmaz yetenekli sanatçılarımız ve tasarımcılarımız var.
Abi bir şey soracağım sence bu bölüm okumaya değer mi ben okumayı çok istiyorum ama şu an ne durumdasın lütfen cevap verebilirsen sevinirim
bu senin suçun değil, yaşadığın coğrafyanın
Coğrafyanın değil hükümetin suçu. Dinci vakıflara yüzlerce trilyon akıtmayı biliyorlar, bu öğrencilere neden yardım etmiyorlar? Kendi ülkemizde köle gibi sömürülüyoruz.
Yok şu anda bu global bir sorun. Yani AI ile logo, afiş üreten, tasarım yapan bir sürü website var. İlk tasarım işini etkiledi bu AI. Bir sonraki durağı bizzat şoförlük dağıtım, raporlama, servis alanlarında olacaktır.
@Ceren Aslı Yenel yani spark.adobe.com gibi websiteleri sosyal medya kanadını komple engelledi
Beceriksiz insanlar surekli bi sebepler şöyler yok ülke böyle yok babam okutmadi yok onun çevresi Oyle kendinizi geliştirin ben gıbı aç kalmayın 😁
@@korgond sanki dersin amerika avrupa da herkes altın kadehlerde viski içiyor. Orda sokakta kalanların işsizlerin sayısı bizden fazla. Tek fark çalışanların genel olarak daha yüksek ücretlerle çalışması. Tabi ki satın alınan herşeyin daha yüksek fiyatlı olduğunu da hesaba katmak gerek. Dışarda yaşamayan insanların sırf hükümeti eleştirmek uğruna gerzek gerzek konuşmaları insanların maalesef algı yapılarını ve bilinçaltlarını hep etkiliyor.
Mimar sinan gibi turkiyenin en iyi gsf'sinden mezun olup is bulamamak nedir ya.
İçimden bir ses bu kizin bu belgeselden sonra işi olacak diyo
İnşallah
Sıkıntının temel kaynağı ihtiyacı gözetmeden her yana açılan üniversiteler. Her alanda on binlerce öğrenci mezun oluyor okullardan. Fakat bu kadar gence iş verecek şirket yok ortada.. Birbirine yakın bir dünya ortak dersi olan yeni bölümlerin açılması da cabası.
Sorarım size yılda 75.000 tane yeni mezun mühendis nerde çalışır?
Dünya bilgisayar piyasasında fabrikamız, markamız, adımız bile yokken yılda 8.000 bilgisayar- yazılım mühendisi nerde iş bulur?
Yılda 15.000 inşaat mühendisine ihtiyaç var mıdır sizce?
2 dönüm tarla üstüne kurulan dandik üniversiteleri geçtim. Odtü,İtü, Boğaziçi....vs gibi adeta tıp fak. puanı ile öğrenci alan bölümlerin mezunlarına hak ettiği maaşı verebilecek kaç işletme var Türkiye'de?
İşin kötü tarafı, mezun olanlar sektöre girdiklerinde okulda zorlandıkları derslerle alakalı hiç bir şey göremiyorlar. Hepsi sudan çıkmış balık gibi..
Okul yönetimleri adeta piyasadan kopuk şekilde müfredat oluşturuyor sanki..
Yazılım mühendisliğinde bile pc laboratuarına giriyorsun 4-5 yıllık pc ler var karşında. Halbuki teknoloji neredeyse 6 aylık dönemlerle değişiyor şu anda
Öğrenci 3-4 sene önce sınıf geçen birinin ders notlarının fotokopisini çektiriyor. Neden? Dersler adeta standarta bağlanmış. Eski tas eski hamam gidiyor çünkü. Hiç bir değişiklik yok. Bazen sorular bile aynı çıkıyor.
Akademisyenlerde kendilerini geliştirmiyorlar.
Verdiği ders dünyada güncelliğini kaybederken hiç sesini çıkarmıyor. Bnmde defterimi dürerler zannediyor.
Kadromu almışım, koltuğu kapmışım zihniyeti sarmış her yanı
Teknolojiye, bilime açık değiller. %90 ı uluslararası makaleleri takip etmiyor, yayın okumuyorlar
%90 ı sınavda aldıkları geçer notun karşılığı olan yabancı dil yetilerini kaybetmiş durumdalar.
Şeş keza Paris'e kongreye, seminere falan giderse alışveriş yapıp eyfelde fotoğraf çektirip dönüyor.
Hazırladıkları tezlerde intihal, copy-paste almış başını gitmiş.
Staj yapacak yer bulamıyor öğrenciler... 10 kişilik metal işleri atölyesine staj için 20 kişi başvuruyor
Hukuk öğrencileri avukatların yanında bedava çalışıp staj yapıyor.
Eczacılık fakültesi öğrencileri bedava çalışıyorlar eczanelerde.. Kanuni parayı istersen kimse almıyor çünkü
İşveren bu kadar elemanı görünce tabi ki şımaracak, tabi ki kılı kırk yaracak..
Tek diploma yetmez çift anadal diploma olmalı, master, doktora.... İngilizce yetmez ilaveten bir dil daha.. Üstüne grafik, 3D, ...vs.. Bitmez bu istekler
Devlet bile yıllık 50.000 öğretmen ataması yaparken her yıl 110.000 yeni mezun öğretmen çıkıyor ve atama bekleyen 600.000 kişilik orduya ekleniyor..
Tam 1 milyon genç işletme-iktisat okuyor.. Yuh
Bu gidişata kim dur diyecek? Her öğrenci üniversite okumak zorunda mı?
İşletmelerin ara eleman ihtiyacını nerden karşılayacağız?
Özellikle ekonominin daraldığı, bırakınız yeni işletme açılmasını eskilerin birer birer kapandığı bu ortamda büyük sıkıntı kaynağıdır bu
Öncelikle bu vasıfsız üniversite çılgınlığını durdurmamız lazım.
Mevcut üniversitelerimize uluslararası akreditasyon sağlayacak düzenlemeleri acilen yapmamız lazım.
Rektörleri dürtmemiz lazım. Yok öyle maaş alıp yatmak
Mevcut diplomalılarımız içinde yurt dışı imkanları zorlayıp devlet desteği sağlamak lazım.. Yoksa işimiz zor
NOT: İlk aklıma gelen ülke Avustralya.. Her yıl yüksek sayıda göçmen alıyor. Çok elemana ihtiyacı var.
Çanakkale savaşından mütevellit sempatide var. Girecek devlet büyükleri devreye kolaylaştıracaklar işleri
Hatırlayın Almanya'ya giden ilk Türk işçileri..!
Tesadüfen olmadı o işler.
Mukemmel ve otesi yorumlar
Herkes bu düzene küfür ederken siz yapıcı bir eleştiride bulunmuşsunuz tebrikler
Köşe yazısı gibi yazı gerçekten, teşekkürler.
Bu yazı kesinlikle heryere yazılmalı. Avustralya ya gitmek isterdim şahsen.
👏🏻 yapıcı bir yorum
Güzel insansın belli oluyor.İnsallah bu video istediğin işe kavuşmana yardımcı olur.Herkezin işi gücü yaşamı rast gitsin ümidiyle...
Bu ülkede seçtiğin mesleğin hiç bir önemi yok. Dayın olacak amcan olacak tanıdık olacak çevren olacak bir yerlerde. İş var aslında ama bu saydıklarıma sahip olup o mesleği yapamayan insanlar doldurduğu için yetenekli insanlar boşta kalıyor.Sonra ülkede kaliteli işler çıkmıyor.Kalite düşüyor her alanda hem iş olarak hem insan.
cok dogru soylediniz..ne kadar is bildigin onemli degil.ne kadar tanidigin onem lidir....bu sozu bana biri soylemisti...hic aklimdan cikmadi...
Ailemde makam mevki sahibi bir sürü insan var ben annemi bu yüzden yıllardır adam akıllı göremiyorum ve işini kuruş para almadan gönüllü yapıyo ( insanların dedikodusuna rağmen). Şimdiye kadar bir cok resim yarışması ve güzel sanatlar sınavına girdim ama hiçbirinde ne ailem torpile göz yumdu ne de ben. Elimde bir başarı olmasada hakkımla savaştım.
Ülkenin en derin sorunu. 20-25 yaşına gelmiş insanlar hala hangi alana yöneleceğini bilmiyor. Aileler bu konuda bilinçli değil ve diploması olsun yeter mantığıyla bakıyorlar. Gençlerin yetenekleri ilk okulda bile keşfediler bilir.
10 yıldır sektörde çalışan ve bölüm mezun birisi olarak kesinlikle Sanat eğitimi almayan kişilerin bu alanda olmaması gerektiğini düşünüyorum.
Hiç okulda okumamış ama internet üzerinden program falan öğrenip çok ucuza iş yapan insanları kastediyorsan haklısın. Aslında sektörde müşteri iletişimi bölümünde çalışan insanların sanat/tasarım ve teorik olarak program bilgisine ihtiyacı var. Bir günde yapılacak işi sırf müşteri istiyor diye bir saatte talep eden insanlar bu sektörde iyi iş çıkmamasının ana sebeplerinden birisidir. Sadece sanat eğitimiyle olsaydı bu işler herşey çok kolay olurdu.
@@automatte abi kim bu ucuza calisanlar? Freelancer.com da web tasarim psd si istedim en ucuzu 200$ istedi ben o parayi kazanamayacam zaten.sizin ucuzluk pahalilik alginiz cok farkli olsa gerek
@@muratdeniz7547 200$ ı işte kazanamıyorsan web sitesi niye yaptırıyorsun? Ucuzluk pahalılık algımız emin ol hiç farklı değil ama bu işi tasarıma önem vermeden sırf işim hallolsun mantığıyla ucuza kapatmaya çalışan adamlar ve internetten öğrendiği bir iki bilgiyle salak salak tasarımlar yapıp işi ucuzlatan adamlar olduğu için sana 200$ pahalı geliyor. Normal şartlarlarda bir logo tasarımı için kitapcığıyla beraber minimum 15-20 bin tl alınır. Türkiye' de ozalitçiler bile 200-300 liraya logo yapıyor. E biz niye o zaman okuduk bu tasarım/sanat okullarını? Niye dört senemi harcadım? Bir manavdan 15-20 bin tl alamassın o konuda aynı fikirdeyiz. Fakat bir tasarımcı olarak ta kendimi s......mem. Sonuç olarak herkez bu işi ucuza ve kesesine göre halletmeye çalışıyor. Buna söyleyeceğim bir şey yok. Benim üzüldüğüm salak salak ortalıkta tasarımcıyım diye ucuza çalışan insanların bolluğu yüzünden şehirlerde oluşan görüntü kirliliği. Anlatabiliyormuyum bilmiyorum ama herkez kendi kesesine göre düşünücek. 200$ pahalı değil. Bu sizi zorluyorsa yaptırmayacaksınız. Bu kadar basit.
@@muratdeniz7547 webmaster forumlarında takılırlar genelde orda bulursun r10 falan
Ucuzdan kasıt şey olabilir. mimari render alan birisi fiyatı 5bin tl den tutuyor diğer bir kişi (fırsatçı) internetten toplama modeller ile uyduruk renderi 1000 den satıyor
Tıpatıp aynı durumu ben de yaşıyorum maalesef. 28 yaşına geldim hala iş arıyorum. Ve ben ailemin tek erkek çocuğu olarak benden çok beklenti olduğunu bilerek her günümü "işsiz" sıfatıyla yaşıyorum. "Coğrafya kaderdir" deyişi keşke biraz laftan ibaret olsaydı
moralim bozuldu ya ne kadar güzelde anlatmış kendini , pırıl pırıl bir genclik karanlıga sürükleniyor adeta üzülmemek elde degil
Aynı meslekten olmamız itibariyle videoyu kafamı sallayarak ve acı tebessümle izledim. ne yazık ki Türkiye estetik algının yerlerde olduğu bir ülke. Ama zamanla gelişeceğine inanıyorum. Bu arada Hazal hanım da çok samimi. Umarım hayatını kendi istediği gibi yaşar. Mesleğinde ve eğitiminde başarılar.
Kız çok tatlı samimi kim hakkını yiyorsa zehir zıkkım olsun.
Neresi tatli ? Normal vatandas. Cirkin degil ama tatli da degil. Neyse fazla bos yapma
@@lemoncookie5515 tipinden bahsetmemiş bence sen boş yapıyorsun
@@lemoncookie5515ağırlık olarak kişiliğinden bahsetmiş
@@lemoncookie5515 sen kadar aciz bir yaratıksın ya, çocukluğun zor geçti sanırım
Oğulcan Yolcu yolculuguna devam et. bos yapma
bütün anlattıklarının herşeyi doğru ve hepsinide bizzat kendim yaşadım ve gerçekten şuanda garson olarak çalışıyorum
Kreatif işlerde çalışan insanların temel sorunlarını çok iyi anlatmış.
Grafik tasarımcı, illüstratör, hatta farklı bir sektör olsa da benzer durumda olan iç mimarlar çok iyi işler ortaya çıkartsalar bile kendilerini pazarlamak konusunda zorlanıyorlar. Bir de tabi ki yaptıkları işlerde ödeme alma konusunda zorluk çekince insanın hevesi kırılıyor. Genelde tasarımcılar Hazal arkadaşımızın olduğu gibi naif, kibar insanlar, iş yaptıkları ise yıllarca "ticaretin içinde olan" ticaret erbabı yamyamlar olduğu için 3 kuruş az ödemek uğruna alabildiğine çirkefleşebiliyorlar. Onlarla bu alanda da mücadele etmek çok güç. (Bunlar benim gözlemlerimdi tabi ki)
Şu an grafik tasarım okuyan birine tavsiye edebileceğim bir şey olsa, bu kesinlikle bir an evvel ingilizce öğrenip (...), görseller çizip yabancı stok sitelerine (Shutterstock, iconfider vb.) yükleyerek uzun vadede dolar üzerinden para kazanmayı hedeflemesi olurdu. Geçtiğimiz yıllara kadar "Türkiye'de Web Tasarımını öğrenmeliyim, çok ihtiyaç olacak" dediğim alanda bile tasarım eğitimi olmayan yazılımcı ve mühendis arkadaşları çalıştırmaya başladılar. (onları suçlamıyorum, çünkü onlar da hazır şablonları kullanıp işverenlerine kakalamayı becerebiliyorlar demek ki) Bakıyorsunuz İstanbul'a etraf startup dolu, köyden tası tarağı toplayan bile startup kurmuş ama ekip komple yazılımcı, programcı; grafik tasarımcı yok. Sadece font tasarlayarak NYC'de yaşamını sürdüren grafik tasarımcıyı alın, İstanbul'a getirin, şöhreti bilinmese asgari ücret bile alamaz. Sebebi açık: kim takar fontu Türkiye'de?
Arkadaşa söyledikleri konusunda tamamen katılıyorum ama rica ediyorum şu an okuyanlar varsa da lütfen ümitsizliğe kapılmasınlar. Bu alan inanılmaz geniş bir alan. Aldığınız her derse, (ambalaj, web tasarım, kurumsal kimlik vs) iş hayatında olmasa bile kendi portfolyonuzu hazırlarken mutlaka şans tanıyın ve okul bitmeden birinde uzmanlaşmaya özen gösterin ve mutlaka program öğrenin.
Bundan bağımsız olarak üniversite yıllarınızda maddi bir sıkıntı çekmiyorsanız, ilgi alanınıza girmese bile yeni şeyler öğrenin, edinin. Dil, enstrüman, spor, hobi hiç farketmez. Herkes maddi açıdan bunları gerçekleştirebilecek kadar şanslı olmayabilir ama en düşük koşullarda bile gerçekleştirmek imkansız değildir. İş görüşmelerinde, mülakatlarda sizi başkalarından önde tutacak parametreler (eğer akpli değilseniz ya da şirkette tanıdık yoksa) çoğu zaman bunlar oluyor.
Kardeşim bırak stock sitelerini freelancer.com gibi sitelerden çalışılsa bile dünyanın parasını kazanır
@@yucetimurhan4051 sizin freelance sitelere ilan veren isveren zekasindan haberiniz yok sanirim. 20 liraya logo yaptirmaya calisiyorlar, hadi diyorsun boyle 5 tane is alsam gunde 100 lira yapar. her biri de 20 liralik ise 5 defa revize istiyor. meslegi itibarsizlastiran copluk siteler olarak goruyorum boyle yerleri. cok nadirdir boyle yerlerde milyarlik is yapip da emegi somurulmeyen.
Sevda Atabay Ne 20 lirasından bahsediyorsunuz ? Eskiden çalışırdım,10 dakikalık bir video için 700 euro aldığımı bilirim.Bionluk falan mı dedim ben ?
@@schvilo Meslekte 18.yılım, freelancer çalışma hayatımda ise 6.yılıma giriyorum. Freelancer.com tam bir çöplük. Şuan nasıl bilmiyorum ama eskiden test bile paraylaydı. O siteyi şuan Bangladeş, Hindistan ve Pakistandan "grafik operatörleri" çöpe çevirmiş durumda. Eski adıyla Elance yeni adıyla Upwork halen can çekişse de halen potansiyel taşıyor. Şuan sadece yurtdışına hizmet veriyorum, Türk firmalarından iş kabul etmiyorum, %90 müşteri portföyümü Elance ve Upwork üzerinden buldum. Şuanda da Shutterstock, Envato, Creativemarket üzerinden ürün satarak geçimimi sağlıyorum. Çok fazla potansiyel var internette ancak çok fazla araştırma ve çalışma gerekiyor. Hazal arkadaşımızın illustrasyonları gayet başarılı. Kendisine mail atıp tavsiyelerde bulunacağım.
@@Sinlatown Benim de size sorularım olacak, mailinizi verme şansınız var mı? (Freelancer ile alakalı bir kaç soru sormak istiyorum.)
Bende grafikerim fakat öyle bir torpil var ki anca küçük matbaalarda çalışabiliyorsunuz, onda da para yok ya da 1000 lira veriyorlar, iki tane alakasız işte çalıştım onlarda da zorlandığım için bıraktım, ekipmanlar pahalı çalıştığım parayla alamadım, bu yüzden keşke resme yeteneğim olmasaydı diyorum! Ülkemizde sanatın hiçbir değeri yok malesef! 4 yaşından beri çiziyorum 28 yaşına geldim ve halen işsizim, keşke sağlık okusaydım ya da dil!
ben grafik tasarımcı olcam
Kendini çok iyi yetiştirmiş bir insan. Umarım hak ettiği yere gelir.çok üzülüyorum gençlere
Upwork var, Armut var, bionluk var. Yani yapmak isteyince buralarda iş var. Bulamıyor ise eksiklik nerede onun üzerine yoğunlaşmalı. İnternette biraz araştırma sonrasında her şey anlatılıyor.
Yurt dışında güzel sanat okuyorum. En büyük hayalim Türkiyeye dönüp doğa içinde bi sanat okulu açmak, burslar vermek. Videodaki kız çok haklı, ülkemizde üretmek, görsel sanatçı olmak isteyen insanların desteğe, finansal desteğe çok ihtiyacı var. Imkanlarımı diğer sanatçı dostlarımla paylaşabiliceğim şekilde geliştirip büyütebilmek için sabırsızlanıyorum.
Tr doğumlu değilsen sakın gelme burası cehennemden farksız
türkiyeye niye dönüyorsun aklını mı kaçırdın kızım sakın gelme buraya eğer hayatını seviyorsan ve değer veriyorsan türkiyeye gelmezsin
Alanında mezun olmadan çalışanlar serisi gelsin litfen..
Seriye gerek yok her alan iş bulamıyor
1996dan 2017ye kadar 21 yıl grafikerlik yaptım ve sonunda tövbe edip bıraktım. Güzeldi ama yıpratıcıydı.
Dostum biraz bahseder misin nasıl iş koşulları nr yapıyorsun yetenek çok mu lazım
İktisat mezunuyum ben. Yıldız tekniğin güzel sanatlar sınavından 40, mimar Sinan’ın sınavından 05 aldım. İşin yetenekle alakası yok çünkü üniversitelerin yaptığının yetenekle alakası yok. Hayatını bilgisayar programları kullanarak geçirecek adama kara kalem çizim yaptırıyorlar. Fakültelerde hocalarda öğrencilerde ne grafikten anlar ne baskıdan ne montajdan. Yıllarca yeni mezunların saçma sapan işleriyle uğraştım. Lafa gelince ağızları kapanmaz ama baskıya gönderdikleri işler sırf RGB 72 dpı. Yani emek harcarsan olur. Ortam 20 sene önce güzeldi. Kendi ajansım vardı. Yapılan her işin karşılığı vardı. Hem fotoğrafçılık hem tasarımcılık hem baskıya hazırlık yapardık. Şimdi heryer yavşak doldu. Müşterisi ayrı elemanı ayrı. Netten iki sayfa bişey okuyan gelip ben de yaparım demeye başladı. Birgün verdim bir müşterinin eline mausu al bundan sonra kendin yap diye. Misss emeklilik.
@@alperen4548 ne güzel anlatmışsınız hocam :D
Resmen kaderdaşız: Ben edebiyat alanındayım. İmkan tanınmaması, freelance sömürü, alanların parsel parsel bölünmesi vs. Belli ki çoğumuz aynıyız. Bunun romanını yazmalıyım! Zamanın ruhunu kavramalı.
Sec
maalesef anladığınız işten değil uğraştığınız işten kazanıyorsunuz. büyük bir kesim istemediği işi yapıyor
Gerçekten çok haklısın ve kadın olarak zaten başlı başına bir sorun yaşıyoruz bu konuda.. Diploması olmayan ama meslekte yer edinmiş bu insanlar yüzünden hiçbir iş bulamayıp, bulunca da patronu tarafından tacize maruz kalıyoruz, bilemiyorum hayat zor, umarım her zaman başarılı olursun
@barış koçer aa harbiden iki yıl olmus, kanka ben devlete atandım ya memur oldum
@@yagmurakn3570 merhaba ben de kendimi grafik tasarımı ve animasyonda geliştirmek istiyorum ama garanti değil diye korkuyorum memurluk bana göre bir meslek değil ama bu şartlarda memur olmak daha mı iyi ?
Bende 26 yaşına geldim ve benimde hala daha kendime ait bir hayatım yok...
Mezuniyet sendromu... cok zor günler. Basarilar dilerim. Hersey gönlunce olsun guzel kiz
20 yıldan fazla bir süredir grafikerlik yapmaktayım. Türkiye için söylüyorum kesinlikle uzak durmanız gerek bir meslek! ne para var ne huzur!.
Ama animasyon iyi aslında
24 yaşındayım liseden beri sanata hep ilgim vardı şimdi grafik tasarım son sınıftayım bazen diyorum keşke bu bölümü seçmeseydim o kadar ezilmeye ezmeye müsait bir bölüm ve alan ki çok sıkıldım özel sektördeki insanların aşalayıcı bakışları lafı dolaylı yoldan sürekli sen yetersizsin basaramazsin gibi laflar sokmaları deli gibi ugrassan kendini yaptığın işe fedada etsen onlarin gözünde boşsun emeksizsin ama senden başka kimse bilmiyor neler çektigini ne emekler verdiğini oraya kadar geldin ama nasıl geldin kimse bilmiyor
Maalesef sektörün durumu bu. Lisede grafik tasarımı ilk seçtiğimde hayalimde bir işin tamamını kendim yapmak vardı. Örneğin bir logonun fontundan biçimine her şeyiyle özgün ve benim olmasının doğru olduğunu ve bunun olması gerektiği düşünüyordum. Sınıfındaki arkadaşlar internetten logo ve font bulup ufak tefek revizelerle ödev veya sınav olarak sunduğunda yüksek not alıyor ancak ben %100 kendime ait çalışmalarda 45-50 puan barajında kalıyordum. Bu beni çok büyük hayal kırıklığına uğramıştı.
22 yaşındayım, Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Bu yıl formasyon kaldırıldı. Şuan yapabilecek hiçbir işim yok. İnsanlara kalsa Bim'de çalışıp hayatımı devam ettirmem gerekiyor. 80.000 de girdiğim bölüm şuan 400.000 de bile öğrenci alıyor. Sınıfımda topluluk önünde tek kelime edemeyen insanların formasyon alıp öğretmen olduğunu gördüğümde doğal olarak kırılıyorum. Binlerce lira yatırıp haydi başka bir yöne bari gideyim diyorsunuz. Sertifikalar alıyorsunuz. Ancak yaygın değil işe alınmıyorsunuz. Yalnızca torpille ücretli öğretmen atanıyor ülkede. Umarım yıllar sonra bu yorumum aynı kalmaz. Bir gün değer gördüğümüzü anlatabilirim sizlere. Şuan ailemle çiftçilik yapıyorum. Gelecek nasıl olur bilemem. Umarım bu ülkede işsiz olan tüm mezunlar hak ettiği yerde olur. Video için teşekkürler ve tebrikler.
Hangi okuldan mezunsunuz?
@@beyzakaya2130 Dumlupınar Üniversitesi
Altın gibi kız Allah yolunu açık etsin gerçekten üzücü.
Biz grafik tasarımcıları bu kadar zor duruma düşürenler aslında yine bizleriz. Hazal okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, çok iyi yerlerde çalışması gerekirken maalesef geçimini bile sağlayamayacak durumda. X kişi 2 ya da 3 aylık kursa giderek 2 - 4 sene okumuş kişi ile aynı mesleği yapabiliyor ve aslında program öğrenen herkesin bu mesleği yapabiliyor olduğunu zannediyorlar... Evet yetenekli kişidir belki imkanı yoktur okuyamamıştır onlar hakkında konuşmuyorum ancak hiçbir yeteneği olmamasına rağmen sırf tanıdıkları iş bulacak diye 2 aylık kurs sonunda çok iyi maaşlara çalışan kişiler görüyoruz. Bu da bizim mesleğimizin ne kadar değersiz hale getirildiğinin kanıtı. İnşallah bu durum düzelir ve artık herkes kendi mesleğini severek yapar hale gelir. Buradan ilkokul mezunu patronlara selam olsun...
Bir ara bir iş için illüstratör arıyoruz, "son render alabilecek" yazdım, yazmaz olaydım, adam daha "render" nedir bilmiyor, bana konsept tasarım yolluyor. Konsept tasarımcı arasak konsept tasarımcı yazardık zaten. Zar zor 2-3 eli yüzü düzgün iş yapan adam bulduk, onlar da yurt dışı firmalarla sözleşmemiz var dediler. Kısaca Türkiye'de adam gibi iş yapan sanatçı bulmak çok zor. Mezun bol, ama işten anlayan kıt. Sonra baktık olmuyor, gittik Rusya, Ukrayna vs. oralardan illüstratörler ile konuştuk. Böyle adamlar iş bulamaz, bulmasın da zaten.
İş bulamamaktan dert yanacak adam önce gerçekten o mesleğin erbabı mı diye aynaya dönüp bir baksın, sonra ağlasın. Okul bitirmekle olmuyor çünkü bu işler.
Bu tip kanalların gençleri galeyana getirmek için kurulduğunu biliyorum. Gençlere sorunun kaynağını sunmadan ergen isyanını pompalıyorsunuz sadece. Bu kafayla sanatın sular seller gibi aktığı bir ülkeye de gitseniz işsiz kalacaksanız maalesef. Bunun bilincinde olursunuz ya da sadece oturur çocuk gibi ağlar ve mızmızlanırsınız. Önce kendinizi adam edin, ondan sonra bu ülkede iş bulamıyorsanız gider başka ülkelerde şansınızı denersiniz, ya da cesaretli olur kendi işinizi kurarsanız. Ama önce bir kendinize dönüp bakın. Her şeyin başı o çünkü.
Bu ülkede de yabancı ülkede de birisi bir sanatçı aradığında ilk bakacağı yer portfolyösüdür. Adam gibi kaliteli bir portfolyön yoksa, unutacaksın iş bulmayı. Ama kaliteli bir portfolyö oluştur ve bulunabilecek mecralara koy, yurt içinden de yurt dışından da iş teklifleri alacaksınızdır, emin olun buna.
@Halil Yaşar Çizimi son haline getirmek, yani tonlamalarını, gölgelendirmelerini, renklendirmesini, efektlerini vs. her şeyini bitirmek demek. Misal bir tabloya baktığında orada render edilmiş halini görürsün, bir taslak değil.
‘Bu konuda çekinik olduğumu düşünüyorum ve bunu yapmazsam insanların içinde bir statü sahibi olamayacağımı düşünmek beni daha da karamsarlığa itiyor’
Yaklaşık 30 yıllık bir grafik geçmişi olan biri olarak, her kesimesine imzamı atarım. Kolay gözüken zor bir iştir, pekçok işte olduğu gibi karşılığını hiçbir zaman alamazsınız.
üretmek, paylaşmak, kendimi var etmek istiyorum!
Bu mesleği okumak çok isterdim çünkü bu meslek üzerine yeteneklerim ve ilgim var.Meslek seçiminde ilgi ve yetenek yeterli olmayabiliyor.Ülkenin kültürü, gelişmişliği,ekonomisi meslek seçimlerini de etkilediğinden potansiyelimizi kullanamayacağımız alanlara yöneliyoruz sonra da işini severek yapmayan,para kaygısıyla mesleğini yapmaya çalışan kişiler oluyoruz.
Diksiyonuna bayıldım.Umarim hakettiğin değeri bulursun..
22 yasinda başladım bölüme ve suan 26yim tecrubesizim. O kadar pişmanım ki resmen okumak için okudum işsizim evdeyim berbat hissediyorum hayatim boyunca aptalca kararlar verdiğim için. Ailemde bu işi yapanlar var diye güvendim ama hiç yardımcı olmadılar
peki ne okurdun grafik tasarım dışında şuan hala işsiz misin ? Bende grafik tasarım düşünüyordum
Sosyal medya hesabınız varsa konuşmak isterim sizinle ben de grafik tasarımcıyım yardımcı olmak isterim size✨
Konuşabilir miyiz acaba @@zailbiri
@@zailbiriacaba bana tavsiye verebilir misiniz ? Mezun oldum ama gerçekten kendimi çok eksik hissediyorum Grafik Tasarım alanında ve hiç tecrübem yok, çevrem yok, girişken biride değilim ne yapacağımı, nerden başlayacağımı bilemiyorum
Kiz cok tatli cok guzel cok hanimefendi vallahi harika ya anlatisi falan herseyiyle hanimefendi
Bende grafik tasarım mezunuyum. Aynı zorlukları yaşadım çalıştım birçok işte, mezun olunca hayatın yoluna girer sanıyorsun ama bir şey değiştiği yok. Elimde 4 yıllık diplomam bir şeyler olsun diye hala çabalıyorum. Seni o kadar iyi anlıyorum ki... umarım bizim gibiler bir gün bu ülke de hakettiği değeri görür ve biz de kendi işimizi yaparız 🙏🏼
Ne zaman mezun oldunuz?
of yahu ben 2400e firdim bu sene bilkent grafik tasarım düsünüyorum ama bilkenti bi arkadasim bayagi kötüledi egitim yok vs diye ve issizlik de korkutuyor sence vazmı gecmeliyim cizimi cok seviyorum ve yetenekliyim
Abla şimdiki durumun ne , bi ilerleme kaydettinmi
Hanım kızımızın şurada sosyal medya hesaplarını yazın da en azından destek olalım kardeşimize valla çok üzüldüm.Gerçi bende benzer durumdayım ama olsun....
g_lennis
1 yıldır izlemekten kaçıyorum sanırım gene izleyemeyeceğim.
Olurda gerçekler yüzüme çarpar hevesim kursağımda kalır falan
Duygularıma o kadar iyi tercüman olmuşsun ki anlatamam.Aynı bölüm değil fakat aynı durumları yaşıyorum ne yazık ki.Gercekten üzülüyorum bize.
Neyse ki sağ tarafta alanında iş bulamayanlar serisinin diğer bölümlerini gördüm biraz rahatladım. Bu ülkede kimse iş bulamıyor anlaşılan...
Yıllarca beni sömüren, hayatımda en yakın olan insanlara gelsin bu video. Onlar gibi pragmatik yaşıyorum ayağına insanları sömürmeye dayalı aşağılık, cahil insanlarla doldu piyasa. Aşağılayan, bana duygusal olarak yıllarca tecavüz eden insanlardan kurtulduğum için çok mutlu bi o kadar da yalnız hissettiğim için mutsuzum. Param olmayabilir belki ama en azından onlar gibi onursuz olmamanın verdiği gurur ile yola devam etmeye çalışıyorum. Sizi sömüren insanlara lütfen dikkat edin, ne kadar güvenseniz de her kararınızı iki kere düşünün. Siz o insanlara para kazandırdığınız sürece onlar var olacaklar, sürekli her şeyi kabullenmek yerine, biraz itiraz edin, anlaşamamaktan korkmayın. Böyle güzel insanları meslekten soğutuyolar ya en büyük günah bence o.
Bilgisayar programcısıyım ve aynı durumdayım şu anda bir evin boyasını yapıyorum....🙁🙁🙁
ben şu an lise öğrencisiyim. grafik tasarımına ilgi duyuyordum ve bu video beni üzdü. yapmayı düşündüğüm bir mesleğin gerçeklerinden de birhabermişim. lütfen bu video serisine devam edin.
İş bulmak değil, iş kurmak zamanındayız. Ve sosyal medya kanallarıyla herkes kendi çevresini oluşturmalı.
Sosyal mecralar çok fazla şişti artık o da zoe
İş kurmak vergi ve enflasyon cenneti Turkiye de kolay mı
Ortaokul 8. sınıfım ve en az 2 yıldır hayalim bu dalda gelişmek ve işimi bu alanda kurmak. Hep bunu hayal ediyordum; güzel güzel tasarımlar yapmayı, yaparken ve yaptıktan sonra aldığım o zevki her zaman hissetmeyi, kısacası sevdiğim işle hayatıma devam etmeyi. Yavaş yavaş başlamıştım bile; ufak ufak logolar, ders videoları, ayrıntılar, püf noktalar… Ama önüme çıkan bir ekonomik engelle duraksadım. Üstüne bu video beni iyice karamsattı. Videoda ki ablanın bile sonlara doğru kendini ağlamamak için zor tutuşu çok bariz. Şuan hiç iyi değilim.
Merak etme sevdiğin meslek grafik tasarımsa ve bu alanda ilerlemek istiyorsan başarabilirsin. Karamsarlığa düşme ve her zaman emin adımlarla önüne bak.
bu serilerin sonu gelmez maalesef sorsan dünya lideriyiz.
Gerizekalı kardeşim benim. Ergen olduğun için bu hükümetten öncesini bilmezsin. Hükümetten öncsini araştırda gel
Ağzına sağlık . herşeye açık ve net bir cevap vermişsin. bende bir grafik tasarımcıyım 23 yaşındayım hala kendime ait bir hayat arayışındayım.
hadi ya ben 2400e girdim ea dan baya da yetenekliyim denilebilir bilkent grafik tasarım düsünüyordum sence vaz mı gecmeli
@@sosmckf5817 yetenekliysen bırakma tabiki. İnsanın kendini yeteneğini erken keşfedebişmesi ve geliştirmesi çok önemli. Global tasarım trendlerini takip etmeni öneririm. Behance ve dribbble sayfan olsun mutlaka. Herzaman referanslarını buralara yükleni öneririm. Dribbble üzerinden yurtdışı freelance işler alabilirsin. Bırakma kısacası. Başarılar
İçimde sürekli bi üretme hissi var ama işsiz kalırım diye tercih bile etmedim bu mesleği Kenarda köşede biriken tomarlarca çizimim ve diş hekimi ders notlarım var...
Ne yaptın 2 yıl olmuş mezun musun
Ben diş hekimliği 2. Sınıf öğrencisiyim ileride hayatımı garantiye almak için parası için bu bölümü seçtim ama bırakmayı düşünüyorum. Fikir almak istiyorum kimden alacağımı bile bilmiyorum.. umarım mesajı görürsün
Eczacılığa falan geçerim diyodum ama yok yani laboratuvara prekliniğe girince bile midem bulanıyor artık herhangi bir sağlık bölümünü istemediğimi fark ettim
Çocukluğumdan beri çizime ilgim var ama hiç eğitim almadım okul hayatım boyunca derslere yöneldim çizimlerim hep arka planda kaldı diğerlerine göre çok amatör kalıyorum yani yetenek sınavlarını da geçemem bence bu yıl 🤔
Çocukluğumun hayali mimarlık düşünüyordum veya grafik tasarım da olabilir dedim şimdi araştırdıkça karamsar yazılar videolar görüyorum ne yapacağımı şaşırdım…
Konuşmasının akıcılığı ve mükemmel diksiyonundan donanım akıyor adeta ancak o da bizler gibi savrulan gençlerden biri
Taptaze sosyal hizmet bölümü mezunu olarak bu seriye katılmaya talibim
Yeni sosyal hizmet bölümüne yerleşmiş biri olarak 4 yıl sonrasına talibim bende sanırım
@@sevimaydn7603 Hangi okul hocam
@@Narsistadam medipol ünv burslu okuyorum
bu bölümü çok duyuyorum sırf meraktan soruyorum tam olarak ne is yapiyorsunuz, nerelerde çalışıyorsunuz?
@@serceskywalker kardesim ogrenmeyi ogren bir zahmet google var elinin altinda bilgi caginda yasiyoruz
Çiçek gibi insanlar soluyo lan şu ülke de.
Halâ " her üni. mezunu iş bulacak diye bir şey yok " diyen ve bunu destekleyenler olduğu sürece çok solacaksınız güzel yürekli kardeşim.
işini severek yapan ve işinde iyi olan insanların küstürülmemesi gerekiyor. Bu arkadaşın istediği milyoner olmak değil işini hakkıyla yapıp karşılığı neyse onu almak. Ama malesef buna ulaşmak şans bu ülkede.
İzledikçe içim kararıyor aw bu ülkeye dair bütün umutlarımı kaybediyorum
Alanında iş bulamayanlar: Mütercim Tercümanlık diyenler +1
Kübra İrem Özdemir doğru mu , bölümüm bu çünkü..
Maalesef doğru
Ben yeni mezun oldum ve iş bulan arkadaşlarım var ama benim gibi iş bulamayan arkadaşlarım da var. İş bulmanın zor olacağını biliyordum ama iş bulmak sandığımdan daha zor.
@@kubrairemozdemir hangi üniversite
renii xneai Ege Üniversitesi
Ben dövme sanatçısıyım, 30 yaşımda meslek değiştirdim ve hizmet sektöründeki garantili maaşlı işimi bırakıp dövme yapmaya başladım, daha huzurlu bir hayat için şehir değiştirdim, ilk bir iki yıl çok zorlu geçti, ekonomik zorluklar yüzünden eşimden ayrıldım, evsiz kaldım ve nerdeyse vazgeçme noktasına geldim ama birşeyler üretme ve kendimi ifade etme direnci sanırım baskın geldi. Son bir yıldır kendimi gecindirecek kadar kazancım var , kendime home Office kurdum ve bir şekilde yaşamaya çalışıyorum. Bu ülkede sanat ve zanaat yapmak hiçbir Zaman kolay olmadı ve olmayacak, bence asıl mesele ne kadar direnebildiğimiz, birçok şeyi kaybetme pahasına bile olsa...
tebrikler, şu an ne konumdasınız?
Önerim, ingilizce ögrenip, yurt disina acilmaniz. Bu güzel mesleginiz ile oarada daha bi ragbet görürsünüz emin plus.
Arkadaşlar evet zordur ancak gerçekten girişken ve kendiliği gösterir olmanızın yanında belirli bir stil ve sorun çözme odaklı çalışmanızı şiddetle tavsiye ederim. Öylesine çizimler yapmak, alalade bir işi portföyünüze koymak vs akıl karı değildir. Yine zorlanacaksınız ama nazından kendinizi geliştireceksiniz iş bulamasanızda... Eninde sonunda zamanında problem çözücü ve kendime özgü bir stil edinmişim diyeceksiniz belki de 5 10 yıl sonra.
Biraz fazla pesimist buldum açıkçası. Önünde bir sürü işe imza atacağın yıllar var. Dünyanın her yerinden yapabileceğin bir mesleğin var, üstelik bunun için yerinden kıpırdamana bile gerek yok. Videoyu izlediğimde, freelance çalışan bir animatör / illüstratör olarak benim de yaşadığım bazı sorunlara değindiğini gördüm. Bunlar daha çok sektörel sıkıntılar, bunun üzerinden "alanında iş bulamama"ya bağlamak, kafamda pek oturmadı. 4 yıl sosyoloji okuyup, sosyolog olmak yerine bir ilaç firmasında mümessil olmak zorunda olan biriyle kıyaslarsak; mesleğimizi icra etmek anlamında çok daha şanslıyız. Freelancer.com, upwork gibi siteleri araştırmanı öneririm. Bunun yanısıra online bir portfolyo bulundurmak önemli. Böylece hayalini kurduğun üzere belki sadece çocuk kitabı çizerek hayatını kazanamazsın hemen ama; kendini mesleki anlamda çok daha tatminkar bir yere taşırsın. Moralini bozmadan üretmeye devam :)
Pozitiviteye yönlendiren yorumunuzu tebrik ederim ama o noktalı virgül kullanımı beni hayli tilt etti, doğrusunu öğrenelim lütfen canıms...
Bu arkadaşımız gibi o kadar çok pesimist düşünceli mutsuz gelecek kaygısı yaşayan bir sürü insan alanında iş bulamayan binlercesi bunlardan biride benim kız arkadaşım grafik tasarım mezunu referans olmadan tanıdık olmadan iş bulmak bu alanda çok zor sen birazdaha şanslı kısımdansın anlaşılan.
Bir optimist olarak acaba siz neleri başardınız merak ettim ?
@@eas4242 garıya gider aylık düzenli
Bu program çok iyi böyle samimi açıklamaları hiç bi yerde bulamaz insan.
Yalnız şöyle bir durum var, bilgisayarla ilgli her türlü iş bir tür turizm, yani herşey size bağlı, hayatın içinde bildiklerinizle beraber kendinize bir şeyler kurmanız gerekiyor, yazılım grafik tasarım bu işler herşeyden bağımsız sadece size, sizin kendinizi geliştirmenize ve ne kadar çok çalışma isteğinizin olduğuna bağlı, bildiklerinizle beraber saldırmanız gerekiyor ve hatta bu tarz işlerle ilgili herhangi bir okula gitmenize gerek yok, çünkü bilgisayar ile ilgili işlerde eğitmen sizsiniz kütüphaneniz de internet, geri kalan herşey ne kadar öğrenmek istediğinize bağlı ve öğrenmek bitmediği gibi birilerinin de size iş vermesini beklememelisiniz, bilgisayar dünyasında ki işler dünyanın heryerinde, bu yüzden bunu da sizin bulmanız ve yaratmanız gerekiyor
Müşteri tavırlarını güzel bir şekilde özetlemiş. Ama yine umudunuzu kaybetmeyin gençler. Güzel günler çok uzakta değil..
😢
bu sorun sadece türkiyede yaşanmıyor malesef. ben avusturya marketing uzmanlığı bitirdim diplomamı aldım (4 sene staj ve meslek lisesli) bitirdikden sonra hadi iş aramaya dedik, devletden gelen cevap; malesef ülkemizde bu bölümde iş yok. nedemek iş imkanı yok? ben ne diye bunu okudum çalıştım 4 sene ozaman? işşiz kalmak içinmi? başka yerlerede (ofis,büro, satış, mağza vs va ) başvurunca profiliniz bizim kriterlerimize uygun değildir hayatınızda başarılar diyorlar.. 2,5-3 sene işsiz kaldım.. şuanda geldim türkiyede yaşıyorum 2 senedir. geldim 3 gün sonra işe başladım.
Ab vatandaşlığın var o kadar ülkeye gidip çalışma hakkın var. İş bulamıyorsan gerçekten kendine bir bak. Bu yorumu yanlış anlama ama o vatandaşlık çok değerli.
Bayan... On küsur yıldır kendi mesleğimde, birçok meslekte olduğu ve kendi de dile getirdiği gibi, yaşadıklarımı söylemiş, anlatmış... Yıllardır içinde bulunduğum durumu özetledi. İşte... Böyle... Allah'tan mezuniyetimden beri az çok bir yerlerde çalışabildim diyorum, diyoruz, çevirmenim; çevirmenlik az çok geçici de olsa, kendi hakkımızı alamadığımız çok oldu, hala da öyle de desek, onun bile ücretini karşılamayacak seviyelere, kendi yaşantısal ihtiyaçlarını karşılayamayabilecek düzeylere gelerek sürekli sınavlara girip çıkıp dursak, bir yerlere inadına gelemesek ama bir yandan atanabilecek her resmiyeti, özelliği, niteliği haiz de olsak, bir şekilde, zar zor, kendimizce mesleğimizi yapabileceğimize dair mini minnacık bir ümit kıvılcımı var diyebiliyoruz ve şükredebiliyoruz... Bilmiyorum...
bu videoya yeni rastladım grafik tasarım öğrencisi olarak ümitsizliğe kapıldım an itibariyle
Sizi o qədər yaxşı anlayıram ki...Dilərəm sizin üçün ən yaxşısı olar
Bende okuduğum bölümü bırakıp grafik tasarıma hazırlandım bu yıl sınavlara girdim.Bu video çok manidar oldu benim için.
Ben de iş imkanı geniş diye yaşadığım şehirdeki İlahiyatı kazanmıştım ama hazırlık sınıfı çok zor olduğu için bıraktım. Şimdi de şehirdışında Psikoloji kazandım ama gitmeye korkuyorum çünkü psikoloji atamaları da düşük.
Kerem Bekdemir ne okursak okuyalım ne yaparsak yapalım bir tanıdığımız torpilimiz yoksa geri kalan her şey tırnaklarımızla kazımamıza ve şansımıza bakıyor gibi duruyor.
okuduğun bölümü bıraktığına göre seviyosun grafik tasarımı demek ki. klasik gelebilir ama sevmek çok önemli ve emin ol başarılı olacaksın. bu arkadaş zaten illustratör, ne kadar tasarım okumuş olsa da. bu işin içinde şans faktörü, çalışma, kişisel kabiliyetler, çevre v.s de var. ronaldo da futbolcu, sabri de. başarılar dilerim dostum.
Revolver Z çok teşekkürler sevdiğime inanıyorum.Umarım hepimiz için güzel şeyler olur.🙏🏻
18 yıldır reklam camiasında grafik tasarımcıyım. Büyüklü küçüklü bir çok ajansta çalıştım. Stajyerlikten, senior grafik tasarımcıya kadar bir yolculuk benimkisi. Bu meslekte dediğiniz gibi bir çok kol var. Ama o kadar değersiz bi rmeslekki müşteri ve patronlarımızın gözünde bu meslek, sanki yaptığımız iş çok basit gibi algılanıyor. Yeri geliyor sabahlara kadar çalışıyoruz, paramızı alamıyoruz. Tam anlattığınız gibi sektörde çevre edinemezseniz iş bulamıyorsunuz. Ben buluyorum bir şekilde uzuz yıllardır sektörde olduğum için. Ama bulamadığım evde boş boş tavana baktığımda çok oldu. Bu sizin işinizi kötü yaptığınızı asla göstermez sadece sektördeki işverenlerin bu işten anlamadığını gösterir, olaki bir ajansa kendiniz attınız emin olunki kimseyi mutlu edemezsiniz. Yılların bana öğrettiği birşey varsa, müsteri ne derse o oluyor ve siz sadece bu oyunda bir robotsunuz.. inşallah dilediğiniz yerlere gelebilirsiniz.. sevgiler.
hocam peki ne yapalım gerçekten çok merak ediyorum bir mesleğe sahip olup onu yapabilecek miyim photoshop premier illustrator hatrı sayılır derecede biliyorum ileride ne okuyabilirim grafik tasarım düşünüyordum ama bu video ve altındaki yorumlar yüzünden olan hevesim de kırıldı
Bilkent grafik tasarım okuyan arkadaşım asgariye çalışıyor, ne yazıktır ki çok acınası bir sektör oldu Türkiye'de.
7k ile alıyor EA dan çok yüksek , gerçekten çok yazık olmuş umarım çok güzel yerlere gelir
@@adelaidehemmings5693 Hocam Hollanda'daki akrabaları sayesinde Hollanda'ya gidebildi arkadaşım. İşiyle alakasız bir yerde çalışıyor şu anda, ama iyi maaş alıyor.
@@denizyclumarım başarılı olur yine çok iyi olmuş Avrupa'da iyi maaşa çalışmak ve yaşamak buradaki birçoğumuzun hayali , keşke herkesin böyle yardımcı olan akrabası olsa bizimkilerin hepsi çamur atma peşinde
Genç meslektaşım duygularımıza tercüman olduğun için teşekkür ederim. Tespitlerinin hepsi çok doğru maalesef.
Bir biyomühendisle de röportaj yapmanızı diliyorum. Son yıllarda sıkça tercih edilen ama işsizliğin oldukça yüksek olduğu bir bölüm. Gençler tercih etmeden önce bir de bizlerden dinlesin..
Merhaba biomühendislikten mi mezunsunuz?
Bölüm Bölüm video hazırlamaya gerek yok. Kısacası üniversite okumak çöp. Ülkede 6-7 milyon üniversite öğrencisi var. Bir işe giren 20-25 sene çalışıyor. Hesap ortada
Tamamen aynı durumdayım ve 2012 mezunuyum yıllar geçti yılda 7-8 işle kazandığımla karnımı doyurduğuma şükrederek idare ediyorum. Hep yalnız olduğumu düşünüyordum ama bu videoları şimdi görene dek. Çünkü o bahsettiği kemikleşmiş kitle etrafımda ve görselerde sömürme harici asla yardımcı olmuyorlar. Kendimle aynı zorluklarda kimseyi görememekte daha karamsarlığa sürüklüyor...
Merhaba hâlâ grafik tasarımı ile uğraşıyormusunuz
@@Brownwomen grafik tasarım değil alanım fotoğraf ve video :)
Umudumuz kalmadı ve ben sadece 18 yaşındayım!! Bu ülkede gençlere umut bırwkmayanlar utansın!! Biz halen memnunuz herşey çok güzel biz uçuyoruz diyenler utansın!!!
20 yaşında oldun şimdi
Durumun nedir nerelerdesin hangi konumlardasın
dostum grafik tasarım mezunuyum bende şu an bu videoyu izlerken anlatan kadını durdurup şş diyip sigara uzatıp yak ciğerimi deşme diyesim geldi o kadar tatlı ve bu kadar da doğru bir video olmuş kanalada teşekkürler güzel bir alanda çok güzel bir tespitle video yapmışlar.
Merhaba 4 sene olmuş calisiyor musunuz alaninizda