Volkan Bey'in konuşmalarında dikkatimi en çok çeken kelime seçimlerindeki ve üslubundaki hassasiyet öyle cevaplar veriyor ki hiçbir kimse veya düşünce grubunu rencide edecek bir unsur kalmıyor. Bu üzerine çalışılmış bir şey olsa gerek onun haricinde de gerçekten kendisiyle daha fazla bölüm gelmesini isterim. Değindiğiniz konuları biraz çeşitlendirseniz çok daha ilgi çekici hale gelebilir diye düşünüyorum.Keyifle izlemekteyiz birkaç gündür çok güzel videolar geliyor. Emeklerinize sağlık Flu ekibi :)
Bende aynı konuyu dile getirecektim ilk bölümde işlenenlerin bi ramak üstüne koymuşsunuz sadece konu değişmedi söylemleriniz de bir bakıma tekrarlandı bu bölümde
(İşaya 2:1-3) . . .: 2 Son günlerde, Yehova’nın evinin bulunduğu dağ, dağların başı üzerinde pekiştirilecek, tepelerden yukarı yükseltilecek; bütün milletler oraya akın edecek. 3 Pek çok halk gelecek, “Gelin, Yehova’nın dağına, Yakup’un Tanrısının evine çıkalım. O bize yolunu öğretecek, biz de O’nun yolunda yürüyeceğiz” diyecekler. . . .
Volkan Beyin bir sosyal bilimci olarak pozitif bilim metotlarina bu kadar hakim olması ve bu sayede yaptigi analizler gercekten harika, resmen sov yapmis, rasyonelligin neden bu kadar gerekli oldugunun canli kaniti
Volkan hoca gerçekten çok aydınlatıcı. Asla salt spekülasyona düşmüyor. Verilere dayanmadan boş yorumlar savurmuyor. Gerçek bir bilimci hassasiyetiyle anlatıyor her şeyi. Flu TV'ye ve Volkan hocaya çok teşekkürler.
ปีที่แล้ว +22
Bir felsefeci olarak dinlerken keyif aliyorum. Fikri ne olursa olsun Volkan hocamiz kelimeleri o kadar dogru kullanip fikirler arasindaki pozisyonunu o kadar iyi konumlandiriyor ve koruyor ki, objektiflik barajini asarak, salt bilgiyi-sevme perspektifinden konusabiliyoruz. Birikim de var oldugunda "keyif" kismi devreye giriyor. Tebrik ederim hocam ✌🏻
Mucize gibi bir şey. Tam 50 yıldır anlatmaya çalışıp anlatamadığım ve sonunda anlatmaktan vazgeçtiğim her şeyi Volkan hoca öyle güzel anlatmış ki tüm anlatamadıklarıma gönderdim. Son yıllarda ülkeden umudumu kesiyorum ama böyle çocuklar çıkıyor umutlanıyorum. Var olun, çok olun, sağolun. İyi ki varsınız , daha çok çok çok olun.
İslamcıların durumu felsefeden Bi haber yahudilerin iskenderiyede Yunan felsefesi ile karşılaşınca Yahudi din adamlarının içine düştükleri duruma çok benziyor
@@ergulumut bilincli ya da bilincdisi her zaman bi ideal/inanc vardir. ayni ideale sahip insanlar dunyaya daha yakin pencereden bakarlar. dunyaya bakis icin bi referans noktasi gibi.
@@UzunSacliAdam zaten başta rahatsız etmiyor hatta doğru buluyorum ama 10 dakikadan sonra ne söyleyeceğini bile tahmin edebiliyorum. İlker bey çoğu zaman dozunu kaçırıyor
@@yasinyars1175 tabii ki rahatsızlığı kişiye bağlıdır, ben karşılıklı diyaloglara fazla girilince daha çok keyif alıyorum siz almayabilirsiniz bunu gayet anlarım. saygılar 😊
Volkan Bey’in Türkçe kullanımındaki ahenk için teşekkür etmek isterim. Konudan bağımsız olarak sadece bu doğru ve akıcı konuşmasını dinlemek bile keyifli. Umarım daha sık konuğunuz olur.
Hangi bilgiyi yakalayacağımı şaşırdım. Anlayıp özümsemek için defalarca izlemeliymişim gibi hissediyorum. Hocamızım üslubu, bilgisi, yaklaşımı hayran bıraktırdı, sonraki videoyu dört gözle bekliyorum.
Canım Volkan hocam, insanlar toplumsal barış ve huzur istiyorlarsa sizin gibi özgürlükçü ve aynı zamanda herkes için iyilik ve özgürlük talep etmeliler. Ülkenin düşünsel anlamdan en az 50 yıl ilerisindesiniz, iyi ki varsınız.
@@bruhhh672 ama aslında benim yazdığım, dakika verdiğin kısımla çelişen bir şey değil. Zeynep toplumun sekülerleşmesini istediğini belirten yorum yazmış benim yazdığım bunun mümkün olmadığını belirten bir yorumdu.
@@bruhhh672 ben kimsenin sekülerleşmesini istediğimi belirtmedim, videodaki genel mesajı keşke herkes kavrayabilse ve huzur içinde yaşamayı becerebilsek anlamını kastettim
Siyaset tarafında haklı olduğunuz yerler olabilir ancak kul.dediginiz bunu yaparsa yanlışta olan asla uyarılmaz. Örneğin arabanın freni patlak olsa ben bilsem ben seni uyarmam o zaman bu beni istediğin düşünceli kardeşin edermi 😊
Ders niteliğinde bir içerik olmuş. Konular çok güzel anlatılmış ama bence daha önemlisi "Bilim insanı olaylara nasıl bakar, bilimsel metotlar nasıl uygulanır?" gibi sorular bağlamında özellikle gençleri bilgilendirmesi açısından kıymeti haiz.
Richard Dawkins'in "boşlukların tanrısı" kavramı çok doğru. Her bilinmeyende Tanrı'yı aramak sadece çaresizlikten kaynaklanıyor. Çareyi bulduğun an Tanrı işlevsizleşiyor. Bununla gerçek felsefi bir Tanrı arayışını iyi ayırt etmek gerekiyor.
@@onurkarakoc2383 Biz insanların anlam dünyasında "Tanrı" olarak adlandırdığımız tarifin ötesinde bir gerçeklik olmalı. Bizim tanrı, ilah vs olarak adlandırdığımız kavram sonuçta insan özellikleri atfedilen, öfkelenen, seven, ceza veren, ödül veren bir varlık tasavvuru. Böyle bir tanrının var olmadığını düşünüyorum. Evrenin asıl kaynağının ne olduğu konusunda neyi bilmediğimizi bile bilemiyoruz. Agnostik olmak en doğal olan.
@@kvanck5774 benim bildiğim yaratıcı kavramı biraz daha farklı dostum. Var olan bildiğimiz en üstün varlık insan. İnsan olarak bu düzene en yakın bir düzenek kurabilir miyiz sence. Bırak ki ecizligin en dibi olan hiçlikten böyle bir yapı düzenek ortaya çıkartmak mümkün olsun.
@@onurkarakoc2383 peki tanrıyı kim yarattı? Tanrının yaratılmaya ihtiyacı yok, o ezeli ve ebedi değilmi. O halde bu özellikler evrenin kendisi içinde geçerli olabilir, yani evren yaratılmadan ezeli ve ebedi sonsuz bir kısır döngü içinde olabilir. Herşeyi yaratan bir tanrıya ihtiyaç duyuyorsanız tanrıyı yaratan bir tanrı da olmalı...
@@DenizKoksal. Dostum bu konuda sana katılmıyorum. Görüşünde izlediğin yol mantıklı ama evrenin sonsuz olmadığını başlangıcı olduğunu biliyoruz zaten. Ha şunu dersen anlarım bu bilimsel bulgular henüz eksik olabilir aslında yeterince araştırılsa belki de evrenin sonsuz olduğu isbatlanabilir dersen o zaman bende sana o mantıkla evrenin tanrı olması gerektiğini söylerim.
İlker Hocam gene güzel bir ziyafet çektirdin bize. Tebrik ederim. "Kimse kimseyi birtakım değerlere ikna etme noktasında zorlamamalı" kısmına o kadar katılıyorum ki. Zaten çok gereksiz ve sonucu olmayan bir eylem.
Uzun yazdım kusura bakma. Okulda öğretme sebepleri devletin isteği dışında çocukların ; 1- başka din veya mezhepe yanaşmaması 2- Cahil olan ailenin eksik din bilgisi vermesi endişesi 1. madde çok önemli çünkü insan bilmediğinden korkar, uzak durur veya tiksinir. Okul çoçuğa islamı öğretiyor ki, ailesi alevi çevrede yetiştirse bile,islam hakkında bir fikir sahibi olsun çocuğun.Belki çoğunluktan etkilenip islama döner gözüyle bakılıyor.Tebliğden dolayı olduğunu düşünmüyorum. Örneğin : Ben müslümanken ateistlere öcü gözüyle bakıyordum. Ne zaman öyle insanlar tanıdım, fikrim değişti. Din bir nevi kültürdür aynı zamanda. Bundan dolayı devlet bence tüm dinleri öğretmeli ki, diğer ülkelerin kültüründen ve inançlarından cahil kalmayalım. Yoksa diğer ülkeleri ve dinleri tanımadığımızda, istemsiz bir nefret düşüncesi doğuyor toplumda. Din hiç bir zaman çocuklara öğretilmemeli diyemememin bir diğer sebebi de ; Nadirde olsa bazı çocuklar erken yaşlarda "biz neden varız ?" şeklinde soru sormaya başlayabiliyor.O yaşlarda ebeveyn mecbur kendi inancını anlatmak zorunda kalabiliyor.Senin gibi medeniyet görmüş azınlık bir aileden olsa bile çocuk, aileyi rol model aldığından sistem değişemiyor. Antropologlara bakınca çocuğa "Büyüyünce öğrenirsin" gibi şeyler söylemek. Ya da " Cehennem-Cin" gibi şeyler öğretmek travma yaşatabililiyor.Kendim az yaşamadım bu cin ve karanlık korkusundan. Şimdilik en sağlıklısı her dini ufakta olsa sadece 2-3 senede bir 1-2 saat müfredata koymak mantıklı gibi geliyor bana.
Çok iyi niyetli bir dünya sunuyor. Gerçekler başka bu arada. Demokrasi (oy kullanma) var! Çoğunluk yasalarla, kurallarla fikrini dayatıyor. Olmamalı, yapmamalı, etmemeli... Anlamsız kalıyor.
İlk videoyu da çok severek izlemiş, çok şey öğrenmiştim. Volkan hocamın ses tonu, vurguları, üslubu o kadar iyi ki insanın dinledikçe dinleyesi geliyor. Kullandığı her kelimeyi özenle seçiyor ve kimseyi kırmak istemiyor. Bu serinin devamı gelsin lütfen.
Volkan Bey'in sesini Yekta Kopan'ın gençliğine benzettim 😁 Çok net bir şekilde insanlığın nasıl dine bakışının değiştiğini gördük. İlker Hocama ve Volkan Bey'e tekrar teşekkür ediyoruz. Yoksa siz hala sekülerleştiremediklerimizden misiniz 🤔
@@GORKEM.0 felsefenin sadece sandığınız gibi bir şey olmadığını anladığınızda bunu da anlarsınız, diye düşünüyorum. Zira felsefe, bir düşünce biçimidir de.
İpte yürüyen cambazın işide müthiş beceri ve saatlerce mesai harcamak gerektiriyor ... Günün sonunda bu seyircilerin beş dakikalık eğelencesinden başka bir şeyemi yarıyor? Sözün tamamı...
@@meryemt.7531 Anlayamazlar,Kendileri gibi düşünmeyen herkesden herşeyden korkuyorlar..Yabancı müzik dinleyince bile çevremde Kafir müziği diyenler oluyor..Dünya onlara göre sadece öteki taraf için çalışmak..Dostoyevski okumuyorlar ya Dostoyevski okumayan Dünya da boşa nefes alıyor gerçekten..Sadece bi örnek bu..Okumayı seven ama yazarı sevmeyenler olabilir,Çünkü insan ruhunu acı bi şekilde anlatır..Yani gerçeği..
Bana bu tam olarak islam dininin akli ve mantigini hatirlatti nedenine geleyim. Dua edersin ayni zamanda onlemini de alirsin. Kisacasi esegi saglam kaziga baglamak zaten onerilir dinde sevgiler🤗
Sadece bilmediğimiz şeylere inanırız ya da inanmayız. Bildiğimiz şeyleri biliriz,. İnançlar bilinemeyenle bilim de bilinebilenle ilgili. Her ikisinin alanı tamamen farklı. Her insanın zihni farklı olduğu için de inanma ya da inanmama biçimleri de farklı. Bu nedenle hiç bir inanç hiç bir kimseye dayatılmamalı. Sadece inananı bağlamalı. Program için teşekkürler. Bu programların da toplumsal barışa. çok faydası olduğuna inanıyorum .
İstanbul depremi gördüm ben de dün rüyamda, bugün de bu içerikte lafı geçmesi kafamı karıştırdı, farkındalığa herkes sahiptir umarım, herkesin kabusu olması gerek.
05:08 hocam meşrulaştırmak deyince bilimle dini doğruladığımı fark ettim. Örneğin kuranın, insanlığın alak denen pıhtıdan geliyor dediğini izleyip embriyo kavramının Kuran'da geçtiğini öğrenmiştim. Çok mutlu olmuş ve inancım artmıştı. Ya da kuranın evrenin oluşumunu açıkladığının iddia edilmesi vs inancı artıran şeyler. Sonra baktım ki adı üstünde inanç yani ben inanıyorsam var inanmıyorsam yok tamamen bireysel bir şey. Bu arada hocanın nezaketi ve her şeyi önce eşine söylemesi çok hoş
Mevzu burda yanlışlanılamaz kusursuz doğru olduğu iddia edilen bir kitabın bilimle çelişen bir şey içermesi, bilimle dini ayırırsan sorgulama kısmı nerde olacak neyi referans alacaksın, cidden yanlışsa bunu nasıl farkedeceksin, adam bildiğin fazla kurcalamaya gerek yok yanlışlayacak bir bilgi çıksa da diyor, bu dogmatik bağnaz bı yöne götürür saçma bakış açısı üstünü örtmek gibi
İnsan pıhtıdan oluşmaz. Regl kanının, meni ile bebeğe dönüştüğünü sanan Arabın hikayesidir bu. Pıhtıdan embriyo anlamı çıkarmak için, ciddi şekilde eviriyor olmak gerekir ayetleri. Kuran evrenin oluşumunu açıklamaz. Evrenin genişlediği teorisi ortaya atıldıktan sonra ayet o şekilde bükülmüştür, bazıları tarafından. Bu teoriye kadar, 1400 yıl boyunca "biz genişlik sahibiyiz" ayeti, "herşeye gücümüz yeter, dara düşmeyiz" olarak anlaşılmıştır.
Kuran'da bilimle çelişen onlarca ayet var onları da görüp "aaa bu kitap insanlar tarafından yazılmış" diyor musun? Çoğunuz demiyor çünkü sadece görmek istediğinizi görüyorsunuz.
İlker bey sizi hiç sevmiyorum. Lakin ürettiğiniz içerikler size rağmen geçilmeden izlenilmesi ve takip edilmesi gereken içerikler. Eski Podcast’leriniz de böyleydi. Dolayısıyla platform ve içerik üretme kabiliyetiniz dolayısıyla tebrik ederim.
ya bir insanın kendi gibi birini görmesi ne kadar sevindirici bir şeymiş ilker bey'de kendimi gördüm resmen esprileri, verdiği örnekler, Carl Sagan "Karanlık bir dünyada bilimin mum ışığı" örneğini vermesi ne kadar susamışım bu şekilde düşünen insanları dinlemeye var olun 🙂
Bu serinin devamı gelmeli. Yalın Alpay ile birlikte bir yayına çıkartırsanız müthiş olacağını düşünüyorum. Din, felsefe ve sosyoloji ağırlıklı müthiş üçlü video
Yalın alpay fikirlerini Volkan hoca gibi akıcı iletemiyor. Sonuç fikre hep uzak bir yoldan dönüp dolaşıp geliyor. Mürekkep cümleler kurarak yoruyor adamı. Ancak bilgili olmasına laf yok.
@@turalmammadov9751 Volkan Hocan laf salatasıysan başka birşey yapmıyor. Dinle bilim çelişmez diyor ikisini kulvari farklı diyor, ne şiş yansın ne kebap.
@@kskptkm Ne şiş yansın ne kebaptan ziyade yöntem olarak farkın mevcut olduğunu söylüyor Volkan hoca. Felsefi bir öğreti ön kabuller içerir, bunları dayanak olarak kullanıp çerçevesini kurar. Bilim ve dinin ön kabulleri ve dolayısıyla bir şey hakkında konuşma yöntemleri farklı. Bunu idrak etmek lazım.
Devamını bekleriz, elinize sağlık. Çok hızlı geçişler bazen zorluyor. Pozitif bilimci bir akademisyen olarak bir katkıda bulunmak istiyorum. Bilim yaparken mutlaka bilimsel veriler kaynak alınıyor ancak unutmayın ki 50 önceki bilimsel teoriler, hipotezler belki artık yok, yeni verilerle onları çürüttük. Bilim dinamik bir süreçtir, gelecekte bugün kü bazı çıkarımların yanlış olduğunu bulacağız, göremediklerimizi görebileceğiz belki. Göremediklerini, ölçemediklerini inkar etmek bilimsel bir yaklaşım değil bu noktada, X ışını, gamma ışını, Andromeda galaksisi vb örnekler var. Evren'in içinde küçücük bir noktada ve kısacık zaman aralığındaki hayatımızın değerini bilmek lazım, inanının makro ve mikro alemde ne kadar az şey bildiğimizi yeni bilimsel verilerle daha da iyi anlıyoruz.
Çok başarılı bir program olmuş. Ben beyefendinin bazı ifadelerini her ne kadar fazla yumuşak bulsam da, yine de doğru bir dille aktardığını düşünüyorum. Teşekkür ederiz Flu Tv
Sanırım ilk videodan çok fazla feedback gelmiş. “Lütfen düzeltmeme izin verin” kalıbı neredeyse hiç yok. Ama benşm çok hoşuma gitmişti. Sevgiler. Ağzınıza sağlık
Merhabalar, Öncelikle Volkan Bey'in bilim insanı olarak durmaya çalıştığı noktayı takdir ettim. Hukuk Fakültesinde okurken Mehmet AYAN hocamız vardı. Birinci sınıfta bize şu nasihatte bulunmuştu. " Çocuklar burada hukuka dair pek çok şey öğreneceksiniz. Bu öğrendiklerinizi hukuk nosyonu üzerine inşa edemezseniz. Pozitif hukukun çok iyi bir uygulayıcısı olabilirsiniz. Ama hukukçu olamazsınız" demişti. Bu söylemi ilk başlarda anlamlandırmakta zorlansam da zamanla manası bütün heybetiyle karşıma dikildi. Volkan Bey'de bilim insanı nosyonunu görebiliyorum. Bu da benim için onu dinlerken ayrı bir zevk veriyor. Ben şu hususu sorarak başlamak istiyorum. Bilim de bir din halini almadı mı? Hayata dair her şeye cevap veremiyor ki program esnasında ölüm örneği verildi. Bu zamana kadar ölümsüzlüğün reçetesi ortaya konamadı. Bilim dünyasının temsilcileri şu noktada itiraz edebilirler. çağlar boyunca incelendiğinde ölümsüzlük noktasına gelinemese de kaliteli yaşam ömrünü uzattık. Bu da bu yolda atılan adımdır. Bilim ,bilimsellik dediğimiz kavramlar dünya üzerinde zaten var olan , var olma potansiyeli olan şeyleri belli bir sistematik içinde ortaya çıkarmıyor mu? Olmayan, olma potansiyeli de bulunmayan bir şeyi ortaya koyamıyor. Bu potansiyeli dahi taşımayan bir şey hakkında ne olabileceğini nasıl olabileceğini de tahayyül bile edemiyorlar. Kaldı ki ölüm var. Bilinen bir gerçeklik ama yarım bir gerçeklik bilimsel olarak baktığımızda. Nedenlerini sayabiliyoruz. Nasıl olduğuna dair elimizde bulgular mevcut. Ancak burada kalıyoruz. şu zamana kadar da bunun ötesine geçilemedi. Ölüm ertelenebildi ama ortadan kaldırılamadı. ve bana ilginç gelen başka bir nokta ise ölümsüzlüğü araştıranlar bile bir gün öleceğiz düsturu üzerinden hayatlarını dizayn ediyorlar. Düşünceleri ile eylemleri arasında da bu bağlamda bir tutarsızlık görüyorum. Lafı fazla uzatmayayım. Neticede ölümün çaresi olabileceğine inandıklarını iddia ediyorlar. Bilimselliğinde sınırları olamaz mı? Bu söylediklerimden şunun anlaşılmasını istemem, bilimsellik yoktur. Bunlar hurafedir. Asla böyle bir şey kastetmiyorum. Bilimin sınırları varsa ve ölüm dediğimiz şey bu sınırların ötesindeyse, o zaman bilimde bir doğaüstücülükten nemalanmış olmuyor mu? Diğer taraftan Aristo mantığını program da çok iyi betimlediniz. Bu perspektiften bakınca günümüz bilim dünyası da ulaşabildiği her şeyi kendi iç disiplinleri ile açıklama gayreti içindeyken dönüp dolaşıp aristo mantığına gelmiş olmuyorlar mı? İçinde bulundukları gerçeklik üzerinden konulara bir açıklama getirmeye çalışmış olmuyorlar mı? Buraya kadar okuma zahmeti gösterdiyseniz de teşekkür ederim.
Kişisel görüşlerinizde değer atfetme hususu önem kazanıyor, bilim değerler üzerinden yürümez, ölüm, dünyanın güneş etrafında dönüşü yada protonun quarkları arası etkileşim veya elektronun kuantumsal spini gibi bir husus kadar önemli bir durumdur yani gerçektir, güneşde, galakside ölecektir bu yüzden insanın ölümü değerli ve döndürülemiyorsa burada mucize olmalı gibi somut gerçekliğin ötesine taşıyamazınız. Teknoloji bize göre çok hızlı ilerliyor belki de çok yavaşta olabilir, daha öğrenecek çok şey var. Bilimin dinden farkı sınırları yok, sadece düşünüp, sorgulayarak varsayım ve hipoteze geçirilir elinizde ki imkanlarla denenerek süreç ilerler, ortaya konulan problem çözümüne ulaşılmaya çalışılır. Hukukçu olarak sosyal ve düşünsel toplum yapılarının dönüşümü üzerine eğitim alıyoruz, dinler ve gelenekler, hukuk toplumsal düzenin karmaşıklaşmasıyla ve yaşamsal hayatın gereklerine uygun olarak şekil almakta yıldırım tanrısı, aşk tanrısı, eşekle boyutları aşan tanrı elçileri, mezardakini diriltenler hepsi insanoğlunun toplumsal ve bireysel dönüşüm sürecini hızlandıran, açıklamalar getirerek ve düzeni ototriteye bağlılığı sağlayan unsurlardır. Doğal hukuk, pozitif hukuk ayrımı yada iyi bir insanın davranışı ahlaki etik kavramları neye göre değişim gösterir, bizim değerlerimize hatta evrensel hukuk kuralları deriz, tuhaf değil mi evrenin bundan haberi var mı? gerçek midir? günümüze göre geleceğin yapay zeka ya da yarı rmetalik-otonom insanları için bu bakış yıldırım tanrısına baktığımız gibi olacaktır. Yazılacak çok şey var burada yazılamayacak kadar fazla yaşam ve ölüm bizim değer atfettiğimiz hususlar aslında genler evrimsel olarak gelecek yaşamlar için doğduğumuz andan itibaren ölüme göe kodlanmış, bu değiştirilebilir mi? değişirse neler olur? zaman gösterir ki o da değişken :) evrenin genişlemesini duruduramadığımız gib insanın ölümü de devam edecektir. Değerler önemlidir fakat kime göre? yada zamanla değişiecekler mi? zaten bilim için değişip değişmemesi değil incelenmesi ve araştırılması öğrenilmesi önemlidir geçmişte bilimsel gerçekler çürütülür yenileri gelir değişim içindedir, bilim bunu kabul ederken tabusal veya skolastik olarak değer yapıları gibi bakamayız içinde bulunduğumuz uzay zaman algımız bile değişiyorken değil mi? insan mucize değildir, evrende ki karanlık madde içnde ki toz kadar değeri yoktur yada çok değerli bir mucizeyiz algılarımızla yaşayamayız!
Din ile bilimin farkı şu: Din yanıldığını kabul etmez, bilim ise eder. Yani hayır bilim dinselleştirilmiyor. Bazıları yapıyordur ama onlar sıradan insanlardır. Hiçbir bilim insanı ben asla yanılmam demez. Dinler der ama. Uzun uzun yazmışsınız ama pek de bir yere varan bir yazı değil.
@@HomoDarwinus öncelikle değer verip vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Ben konuyu irdelerken dinin yada bilimin tarafında yer almadan konuya daha üsten bakmaya çalıştım. Tabi burada din ve bilim kelimelerinin kendi iç dünyamızda ki manalarına, bizdeki yansımalarına da bakmak gerekir. Bu noktada kendi içimdeki manaları yerli yerine oturtamamışken söyleminiz hakkında müspet veya menfi bir yorumda bulunmamda doğru olmaz. Yazdıklarım Volkan Bey ve İlker Bey'in sohbetlerinin o an kafamda yarattığı soru işaretleriydi. iyi yıllar dilerim.
Harika bir seri. İnancını dayatan insanlar inançlarını inanç olarak değil, mutlak doğrular olarak görüyor olabilir. İnancına göre inancı dayatmak, inanmayanların çeşitli cezalar vermek de şart koşulabiliyor.
Adamın birinci programı müthişti. Tenrik ederim, teşekkür ederim. Çok sevindim izlemeden like'ı verdim. Yahu bu ilker hoca ne orijinal adam. Adam, bir sürü çok karmaşık konuyu çocukça sorularıyla eğlenceli hale getirip cahil ve cahil olduğunu da kabul etmeyen "denyo" kitleye düşünme, öğrenme fırsatı veriyor. Verecek param yok ama olsa gerçekten verirdim. Çok sağ olun. Allah kuvvet, enerji ve "denyo"lara karşı direnme sabrı versin.
"Kirmizi Asa" serisini izlemenizi öneririm.bilim geliştikçe dindarlığın azalmasının nedenlerini daha iyi anlatan görmedim.basta anlamsız gelmişti fakat evrim ağacı ile olan manifestolar diyalogunda işin ciddiyetini ve bilimin dayanağı olan naturalist felsefenin tamamen bir din olduğunu gördüm.
kardeşim kırmızı asa bilim, evrim karşıtı din pazarlayıcı bir kanaldır. Çoğu videosundaki kanıtlar zırvalıktan ibaret. Evrende bir düzen var o zaman tanrı olmalı. Peki düzensiz olsaydı evren tanrı olmayacak mıydı? Tanrı evreni düzenli yaratmak zorunda mı? Tanrının seçme hakkı yok mu? Zaten bilim düzenli olan maddeleri açıklayan bir çalışma alanı. Evrende düzen olsaydı her şey maddesel olarak açıklanabilirdi o zaman tanrıya gerek kalmazdı.
@@akif9710 bahsettigim kanali ve videolarini önyargı ile ya da eksik izlediğin kanısına vardım arkadasim.nitekim kanal birkaç bilim adamı ile bu konuları saatlerce konuştu.bilim karşıtı dediginiz kişiler bilim ile ugrasiyor.davet ettiği kişiler arasında evrim ağacı da dahil olmak uzere, isteyen katılabilir alacağız dedi.ateizm derneği de katıldı ,sinan canan da.yani şu an sallıyorsun ya da eksiğin çok.diger önermelerin ise cevaba değecek, tartışmaya açık şeyler değil,bilimsel de değil.evrendeki düzeni anlatmak ile bitmeyeceği gibi inkari da asla kabil değil.mesela evren olmasaydı tanrı olmayacaktı mi sorusu başlı başına cocuksu? tanrı evren ile mukayyet değil.zaman ve mekan onun eseri.hududu değil.O ,zaman ve mekan bağımsız.bu, tabiki felsefi ve mantıki olarak olmazsa olmazı.burdaki amaç öğrenmek. "din pazarlıyor dediginde pazarlama aracı gösterdiği şey üzerinden nemalandigini da kanıtlaman gerekir.burdaki amaç doğruya ulaşmak ise şu uslup emin ol hiçbir yere götürmez.son kez şunu söylemeliyim ki konumuz bu olmamakla birlikte "evrim" konusunu işlemiyor bile.bu soru bir videosunda geçiyor ona da konumuz bu değil ben bunun uzmanı değilim cevap veremem diyor.peki şimdi işkembeden sallayıp burda yazdigin yazı ,senin, öğremek isteyenler adına vebalin olmayacak mı.elestirebilirsin ,katilmayabilirsin fakat eksik ve olmayan şeyi varmış gibi anlatmanın bir adi var mı.kirmak istemem kimseyi fakat yaptığın ve üslubun yanlış.
@@ahmetile6277 İlk olarak ben kırmızı asanın çoğu videosunu biliyorum ve izledim. Evrimle alakalalı saçma fikirlerini de duydum. Bir videosunda diyor ki uyumlu olan canlılar seçiliyor uyumsuzlar ölüyor diyor. Ardından uyumluların çocukları nasıl uyumlu şekilde doğabiliyor diyor onların tekrar seçilmesi gerekmez mi diyor. Kardeşimizin kalıtımdan haberi yok. Ayrıca kırmızı asaya bilimle uğraşıyor diyorsunuz peki bilimle alakalı ne konu hakkında çalışması, makalesi var? Evrim ağacına bilim ile uğraşıyor diyoruz çünkü adamın makale sitesi ve yaptığı "bilim" içerikli videoları var. Kırmızı asada bilim içerikli videosu "neredeyse" yok. Sadece bir iki adam çağırdığı video var onlarda ise karşıdaki adam bilim ile uğraşan kişi olduğu için bilim içerikli video oluyor kırmızı asanın kendisinin bilim ile uğraşmasından değil. Ayrıca benim tanrı ile söylediğim sözleri pek anlamamışsın. Benim bahsettiğim tanrının evrendeki düzen veya düzensizlikle kanıtlanamayacağı oluşuydu. Lakin bilim ile uğraşıyor dediğin adam düzenle tanrının varlığını kanıtlamaya çalışıyor! Bunla alakalı videosu bile var bakabilirsin. Bu kadar bilim dayanağı olmadan konuşarak dinini kanıtlamaya çalışıyor. Buna din pazarlama denmez de ne denir?
Harika ötesi bir program, ülkenin bataklik seriat gündeminden uzaklasmanin mental huzurunu yasadim. Bence bilimle dinin arasindaki en temel catismayi videoda tanimladiniz. Bilimin; kendini inandirmak, adam toplamak, güc devsirmek gibi bir derdi yok; ama dinin tarihin basindan beri var. Bu nedenle bunlari elde etmek icin kendini bilimle karsilastirip, ne kadar iyi bir yol oldugunu insanlara göstermek istiyor. Bilim bunu umursamasada, din hep bu catismayi canli tutmak isteyecektir. Ayrica yine bilimin benim dedigime katilmayan "kafirdir" "düsmandir" gibi bir dislamasi da yok, ancak din bunu yaparak kutuplastirmayi kullanip gücünü konsolide etmeye calisiyor. Volkan Bey'in bu kadar hassas bir konuda, bizim gibi bir ülkede konusurken ki mükemmel üslubu ise ayrica takdire sayan. Cok imali bir sekilde bitireyim: God bless Ilker Hoca & Flu ☺💛
Hocam buna katılmıyorum. Bilimin bu amacı yok şu amacı yok dediğin şeyler teoride doğru olsa da bilim insanları için geçersiz kalabiliyor. Bunun en yakın örneğini pandemide yaşadık biliyorsunuz. Birtakım bilim insanlarının aşı karşıtı kişilere olan tavrını gördük. Yine birtakım bilim insanlarının şaibeli diye bildikleri aşının destekçilerine olan tavırlarında gördük. Bilimin kendisinde bu yozluk olmasa bile bilimin müdavimi insanlar bu yozluğu yapınca değişen birşey olmuyor. Bu bakımdan dinin de, böyle amaçları olmayabilir fakat din müdavimi insanlar kendilerine bu boş boğazlığı meşgale edinmiş olabilirler. Veya dinin gerçekten böyle amaçları da olabilir fakat bunu gösterebilmek lazım, yalnızca müdavimi kişilere bakarak fikir çıkarmak yeterli olmuyor.
Zaten bütün Dinler Masal. Düsün, Almanya'da dogsaydin, Hristiyan olacaktin ve Hristiyani dogru Din kabul edecektin Bosuna Türkiye'de Islami Arapca ögretmiyorlar.. Türkce ögretseler, Millet uyanacak "kutsal" bir Din olmadigina
Volkan Beyin 13.56’da bahsettiği “Kişinin inancını başkalarına kabul ettirmek istemesi, dayatması” durumuna bir açıklama olarak: Milyonlarca yıl boyunca ve tabii ki hala bir sürü canlısıyız. Yani; Doğa şartlarında hayatta kalabilmek için bir sürüye dahil olmamız ŞART, aksi takdirde anında kedi mamasıyız. Dolayısıyla: Sürü aidiyeti bizim için ölüm-kalım önemi taşıyan çok güçlü bir dürtü. Bu dürtüyü yerine getirmenin belki de en önemli aracı sürüyü bir arada tutarak sürünün işlevsel olmasını sağlayan bir ortak hikayeye bağlanmak/inanmak veya gerekirse daha güçlü bir ortak hikayenin inşasına öncü/dahil olmak. Sonuç: “En has sürüdesin ve en has çoban ve ortak hikaye de bizimki olduğu için artık hiç ÖLMEYECEKSİN! Bu kadar has bir sürüye, çobanına ve ortak hikayesine karşı gelirsen de hepimizin hayatını tehdit etmiş olacağın için anında ÖLDÜRÜLECEKSİN!” Hayatlarını TAMAMEN bir kurguya teslim etmiş olanlar, o kurgunun dışında kalan şeyleri, yani hemen HER şeyi, ölüm tehlikesi olarak algılarlar. Volkan Beyin anlattığı dinden uzaklaşma sebeplerine ek olarak; Dindarların ve özellikle dini çıkarları için kullanan dincilerin yukarda anlatmaya çalıştığım sebep-sonuç ilişkileri dolayısıyla da gelişen dünya şartları altında kendilerini daha fazla tehlikede gördükleri için çok daha fazla tepkisel davranmaları olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda şahit olduğumuz pek çok berbat olaydan yola çıkarak dinden uzaklaşmanın belki de en güçlü etkeninin dinciler olduğunu dahi söyleyebilirim! Programa ve kanala emek verenlere teşekkür ederim 🖖
Beyaz ve ince kravat; beyefendinin vücut proporsiyonuna uygun olmamıṣ, bütün konsantremi bozdu 😔 düzgün dinleyemedim ..ben simetri hastasıyım ..elimde değil neapim.):
Bir ateist olarak dindarların,dincilerin,kurancıların islamı Bilim ile beyhude bağdaştırmaya çalışmalarını ,ortak nokta bulma çabalarını izlemekten büyük keyif alıyorum.Beni çok güldürüyorlar ve her seferinde çok eğleniyorum...😃😃😃
Volkan Hocayı Flu Tv ile tanıdım. Çok keyif alarak izliyorum. Kabakulak konusunda verdiği örnek o kadar tanıdık geldi ki. Hoca Arap Alevi din adamlarının bir uygulamasından bahsediyor. Aynı uygulama, çocukken kabakulak olduğumda bir din adamı tarafından bana da yapılmıştı ve bu bölgede yaşayan neredeyse her çocuğa. Hocadan duyunca nedense o günlere gittim, hocayla farklı şehirlerde doğup büyümemize rağmen ortak bir deneyimimizin olması bir miktar şaşırttı.
Volkan beyin her cümlesini seçerek kullanması ve bilgiyi hiç bir şeyin arkasına önüne koymadan doğrudan söylemesi çok hoşuma gitti... Günümüzde, laiklik ve din aşırı uçlarda... Kendi çabamızla dinimize sahip çıkarak, laik kalma gayreti içindeyiz... Ben inancın, psikoloji ve mutlulukla ilintili pozitif yararını açıkça görüyorum... Laikliğin sağladığı güvenle mutlu ve vicdanlı bir toplum olmak mümkün ... Bilim, bugün önümüzü aydınlatan meşaledir... Yarın değişebilir gelişebilir....
Volkan hocamızın tüm bakış açılarını bilgi ışğında, ciddi hassasiyetle ve nezaketle ele alarak yorumlaması; sosyologluk ancak bu kadar içselleştirilebilir...
Hocamın tartışma kültürüne ve anlatma becerisine hayran olmamak elde değil. Harika bir hitabet. Keşke böyle tartışsa her insan
Volkan Bey'in konuşmalarında dikkatimi en çok çeken kelime seçimlerindeki ve üslubundaki hassasiyet öyle cevaplar veriyor ki hiçbir kimse veya düşünce grubunu rencide edecek bir unsur kalmıyor. Bu üzerine çalışılmış bir şey olsa gerek onun haricinde de gerçekten kendisiyle daha fazla bölüm gelmesini isterim. Değindiğiniz konuları biraz çeşitlendirseniz çok daha ilgi çekici hale gelebilir diye düşünüyorum.Keyifle izlemekteyiz birkaç gündür çok güzel videolar geliyor. Emeklerinize sağlık Flu ekibi :)
Tavşan boku gibi ne kokuyor ne bulaşıyor.
Bende aynı konuyu dile getirecektim ilk bölümde işlenenlerin bi ramak üstüne koymuşsunuz sadece konu değişmedi söylemleriniz de bir bakıma tekrarlandı bu bölümde
imam camide pompa yapar diğer imamda sarayında saklanırsa dinin yanlış kişilerin elinde olduğu belli olur =)
Politik doğruculuğun bu kadar yüksek olduğu bir dünyada, adam bu dili kullanmaya mecbur bırakılıyor. Çok sinir bozucu bir durum.
(İşaya 2:1-3) . . .: 2 Son günlerde, Yehova’nın evinin bulunduğu dağ, dağların başı üzerinde pekiştirilecek, tepelerden yukarı yükseltilecek; bütün milletler oraya akın edecek. 3 Pek çok halk gelecek, “Gelin, Yehova’nın dağına, Yakup’un Tanrısının evine çıkalım. O bize yolunu öğretecek, biz de O’nun yolunda yürüyeceğiz” diyecekler. . . .
Volkan Beyin bir sosyal bilimci olarak pozitif bilim metotlarina bu kadar hakim olması ve bu sayede yaptigi analizler gercekten harika, resmen sov yapmis, rasyonelligin neden bu kadar gerekli oldugunun canli kaniti
Volkan hoca gerçekten çok aydınlatıcı. Asla salt spekülasyona düşmüyor. Verilere dayanmadan boş yorumlar savurmuyor. Gerçek bir bilimci hassasiyetiyle anlatıyor her şeyi. Flu TV'ye ve Volkan hocaya çok teşekkürler.
Bir felsefeci olarak dinlerken keyif aliyorum. Fikri ne olursa olsun Volkan hocamiz kelimeleri o kadar dogru kullanip fikirler arasindaki pozisyonunu o kadar iyi konumlandiriyor ve koruyor ki, objektiflik barajini asarak, salt bilgiyi-sevme perspektifinden konusabiliyoruz. Birikim de var oldugunda "keyif" kismi devreye giriyor.
Tebrik ederim hocam ✌🏻
Mucize gibi bir şey. Tam 50 yıldır anlatmaya çalışıp anlatamadığım ve sonunda anlatmaktan vazgeçtiğim her şeyi Volkan hoca öyle güzel anlatmış ki tüm anlatamadıklarıma gönderdim. Son yıllarda ülkeden umudumu kesiyorum ama böyle çocuklar çıkıyor umutlanıyorum. Var olun, çok olun, sağolun. İyi ki varsınız , daha çok çok çok olun.
"İnancın bilimle meşrulaştırılmaya ihtiyacı olmamalı" Çok sağlam bi cümle. :))
Çok sağlam, delilerin dünyasında atasözü olacak kadar sağlam 👍
İslamcıların durumu felsefeden Bi haber yahudilerin iskenderiyede Yunan felsefesi ile karşılaşınca Yahudi din adamlarının içine düştükleri duruma çok benziyor
insanın inanca ihtiyacı olmalı mı peki?
@@ergulumut bilincli ya da bilincdisi her zaman bi ideal/inanc vardir. ayni ideale sahip insanlar dunyaya daha yakin pencereden bakarlar. dunyaya bakis icin bi referans noktasi gibi.
@@ergulumut olsa bile bu insanları terörize etmemeli ve cehalete sureklemeyecek tarzda olmalı
Bu kadar saygın ve güzel bir anlatım beni hayran bıraktı. Tebrikler ve teşekkürler.
Bi de İlker bey sürekli sabote etmese
@@yasinyars1175 konsepte tat katıyor ilker hocanın araya girişleri. ben seviyorum açıkçası :)
@@UzunSacliAdam zaten başta rahatsız etmiyor hatta doğru buluyorum ama 10 dakikadan sonra ne söyleyeceğini bile tahmin edebiliyorum. İlker bey çoğu zaman dozunu kaçırıyor
@@yasinyars1175 tabii ki rahatsızlığı kişiye bağlıdır, ben karşılıklı diyaloglara fazla girilince daha çok keyif alıyorum siz almayabilirsiniz bunu gayet anlarım. saygılar 😊
Sayın @yasin yarış,Çözüm sizin parmağınızın ucunda. ☺️😊
Volkan Bey’in Türkçe kullanımındaki ahenk için teşekkür etmek isterim. Konudan bağımsız olarak sadece bu doğru ve akıcı konuşmasını dinlemek bile keyifli. Umarım daha sık konuğunuz olur.
Hangi bilgiyi yakalayacağımı şaşırdım. Anlayıp özümsemek için defalarca izlemeliymişim gibi hissediyorum. Hocamızım üslubu, bilgisi, yaklaşımı hayran bıraktırdı, sonraki videoyu dört gözle bekliyorum.
Böyle en zor konuları büyük bir rahatlıkla çözmüş halletmiş bitirmiş insanlara hayranım
Canım Volkan hocam, insanlar toplumsal barış ve huzur istiyorlarsa sizin gibi özgürlükçü ve aynı zamanda herkes için iyilik ve özgürlük talep etmeliler. Ülkenin düşünsel anlamdan en az 50 yıl ilerisindesiniz, iyi ki varsınız.
Volkan bey o kadar efendi ve açıklayıcı bir üslupla konuşuyor ki, saatlerce sıkılmadan dinleyebiliriz.
Keşke bu seviyeli ve bilgi dolu konuşmayı tüm ülkeye dinletebilsek ve bir mucize olsa da insanlar anlasa
34:34 xd keşke önce siz izlediğiniz şeyi anlayabilseymişiniz
@@bruhhh672 yorumu yazdığımda o kısmı izlememiştim. Haklısın.
@@bruhhh672 ama aslında benim yazdığım, dakika verdiğin kısımla çelişen bir şey değil. Zeynep toplumun sekülerleşmesini istediğini belirten yorum yazmış benim yazdığım bunun mümkün olmadığını belirten bir yorumdu.
@@makrophage ben zeynepin yorumuna yazmıştım onu zaten sizin ne yazdığınızı okumadım açıkçası :D
@@bruhhh672 ben kimsenin sekülerleşmesini istediğimi belirtmedim, videodaki genel mesajı keşke herkes kavrayabilse ve huzur içinde yaşamayı becerebilsek anlamını kastettim
İnanç veya inançsızlığın dayatılmaması kısmı beni çok etkiledi bence bunu bütün halk ve siyasiler örnek almalı.
Mümkün değil. Nasıl oy devşirecekler?
Siyaset tarafında haklı olduğunuz yerler olabilir ancak kul.dediginiz bunu yaparsa yanlışta olan asla uyarılmaz. Örneğin arabanın freni patlak olsa ben bilsem ben seni uyarmam o zaman bu beni istediğin düşünceli kardeşin edermi 😊
@@cayhanaydin6997örnek mantiksiz ve konuyla alakasiz geldi
Ders niteliğinde bir içerik olmuş. Konular çok güzel anlatılmış ama bence daha önemlisi "Bilim insanı olaylara nasıl bakar, bilimsel metotlar nasıl uygulanır?" gibi sorular bağlamında özellikle gençleri bilgilendirmesi açısından kıymeti haiz.
Richard Dawkins'in "boşlukların tanrısı" kavramı çok doğru. Her bilinmeyende Tanrı'yı aramak sadece çaresizlikten kaynaklanıyor. Çareyi bulduğun an Tanrı işlevsizleşiyor. Bununla gerçek felsefi bir Tanrı arayışını iyi ayırt etmek gerekiyor.
Tanrı varsa bilinmezlik muhakkak olacaktır diye düşünüyorum.
@@onurkarakoc2383 Biz insanların anlam dünyasında "Tanrı" olarak adlandırdığımız tarifin ötesinde bir gerçeklik olmalı. Bizim tanrı, ilah vs olarak adlandırdığımız kavram sonuçta insan özellikleri atfedilen, öfkelenen, seven, ceza veren, ödül veren bir varlık tasavvuru. Böyle bir tanrının var olmadığını düşünüyorum. Evrenin asıl kaynağının ne olduğu konusunda neyi bilmediğimizi bile bilemiyoruz. Agnostik olmak en doğal olan.
@@kvanck5774 benim bildiğim yaratıcı kavramı biraz daha farklı dostum. Var olan bildiğimiz en üstün varlık insan. İnsan olarak bu düzene en yakın bir düzenek kurabilir miyiz sence. Bırak ki ecizligin en dibi olan hiçlikten böyle bir yapı düzenek ortaya çıkartmak mümkün olsun.
@@onurkarakoc2383 peki tanrıyı kim yarattı? Tanrının yaratılmaya ihtiyacı yok, o ezeli ve ebedi değilmi. O halde bu özellikler evrenin kendisi içinde geçerli olabilir, yani evren yaratılmadan ezeli ve ebedi sonsuz bir kısır döngü içinde olabilir. Herşeyi yaratan bir tanrıya ihtiyaç duyuyorsanız tanrıyı yaratan bir tanrı da olmalı...
@@DenizKoksal. Dostum bu konuda sana katılmıyorum. Görüşünde izlediğin yol mantıklı ama evrenin sonsuz olmadığını başlangıcı olduğunu biliyoruz zaten. Ha şunu dersen anlarım bu bilimsel bulgular henüz eksik olabilir aslında yeterince araştırılsa belki de evrenin sonsuz olduğu isbatlanabilir dersen o zaman bende sana o mantıkla evrenin tanrı olması gerektiğini söylerim.
İlker Hocam gene güzel bir ziyafet çektirdin bize. Tebrik ederim. "Kimse kimseyi birtakım değerlere ikna etme noktasında zorlamamalı" kısmına o kadar katılıyorum ki. Zaten çok gereksiz ve sonucu olmayan bir eylem.
Uzun yazdım kusura bakma.
Okulda öğretme sebepleri devletin isteği dışında çocukların ;
1- başka din veya mezhepe yanaşmaması
2- Cahil olan ailenin eksik din bilgisi vermesi endişesi
1. madde çok önemli çünkü insan bilmediğinden korkar, uzak durur veya tiksinir. Okul çoçuğa islamı öğretiyor ki, ailesi alevi çevrede yetiştirse bile,islam hakkında bir fikir sahibi olsun çocuğun.Belki çoğunluktan etkilenip islama döner gözüyle bakılıyor.Tebliğden dolayı olduğunu düşünmüyorum.
Örneğin : Ben müslümanken ateistlere öcü gözüyle bakıyordum. Ne zaman öyle insanlar tanıdım, fikrim değişti.
Din bir nevi kültürdür aynı zamanda. Bundan dolayı devlet bence tüm dinleri öğretmeli ki, diğer ülkelerin kültüründen ve inançlarından cahil kalmayalım. Yoksa diğer ülkeleri ve dinleri tanımadığımızda, istemsiz bir nefret düşüncesi doğuyor toplumda.
Din hiç bir zaman çocuklara öğretilmemeli diyemememin bir diğer sebebi de ;
Nadirde olsa bazı çocuklar erken yaşlarda "biz neden varız ?" şeklinde soru sormaya başlayabiliyor.O yaşlarda ebeveyn mecbur kendi inancını anlatmak zorunda kalabiliyor.Senin gibi medeniyet görmüş azınlık bir aileden olsa bile çocuk, aileyi rol model aldığından sistem değişemiyor.
Antropologlara bakınca çocuğa
"Büyüyünce öğrenirsin" gibi şeyler söylemek. Ya da " Cehennem-Cin" gibi şeyler öğretmek travma yaşatabililiyor.Kendim az yaşamadım bu cin ve karanlık korkusundan.
Şimdilik en sağlıklısı her dini ufakta olsa sadece 2-3 senede bir 1-2 saat müfredata koymak mantıklı gibi geliyor bana.
Volkan beyi daha sık görelim müthiş bir perspektif sunuyor 🤌🏼
Yani özetle "İnsan bilmediğinden korkar, bildikçe korkuları azalır"
Çok iyi niyetli bir dünya sunuyor. Gerçekler başka bu arada. Demokrasi (oy kullanma) var! Çoğunluk yasalarla, kurallarla fikrini dayatıyor. Olmamalı, yapmamalı, etmemeli... Anlamsız kalıyor.
Sonunda yeni bölüm geldi çattı bize de izlemek düşer de şöyle 1 2 saat falan olsaydı keşke malum Volkan Hoca ve İlker Abi ikilisi çok keyifli
İlk videoyu da çok severek izlemiş, çok şey öğrenmiştim. Volkan hocamın ses tonu, vurguları, üslubu o kadar iyi ki insanın dinledikçe dinleyesi geliyor. Kullandığı her kelimeyi özenle seçiyor ve kimseyi kırmak istemiyor. Bu serinin devamı gelsin lütfen.
Volkan Bey'in sesini Yekta Kopan'ın gençliğine benzettim 😁
Çok net bir şekilde insanlığın nasıl dine bakışının değiştiğini gördük.
İlker Hocama ve Volkan Bey'e tekrar teşekkür ediyoruz. Yoksa siz hala
sekülerleştiremediklerimizden misiniz 🤔
gerçekten yekta kopan'a çok benziyor ses tonu
Müthiş, bir program daha olmuş. Felsefe, bilim ve din üçgeninin toplumlardaki karşılığını ve tarihsel sürecini analiz yeteneği müthiş bir hoca.
Felsefe ne zamandan beri din ile ayrı kefeye koyuldu?
@@GORKEM.0 Felsefe deyince ödünüz kopuyor değil mi :))
@@GORKEM.0 felsefenin sadece sandığınız gibi bir şey olmadığını anladığınızda bunu da anlarsınız, diye düşünüyorum. Zira felsefe, bir düşünce biçimidir de.
İpte yürüyen cambazın işide müthiş beceri ve saatlerce mesai harcamak gerektiriyor ... Günün sonunda bu seyircilerin beş dakikalık eğelencesinden başka bir şeyemi yarıyor? Sözün tamamı...
@@meryemt.7531 Anlayamazlar,Kendileri gibi düşünmeyen herkesden herşeyden korkuyorlar..Yabancı müzik dinleyince bile çevremde Kafir müziği diyenler oluyor..Dünya onlara göre sadece öteki taraf için çalışmak..Dostoyevski okumuyorlar ya Dostoyevski okumayan Dünya da boşa nefes alıyor gerçekten..Sadece bi örnek bu..Okumayı seven ama yazarı sevmeyenler olabilir,Çünkü insan ruhunu acı bi şekilde anlatır..Yani gerçeği..
bu abimizle daha sık video çekin lütfen. acayip sarıyor
Cami minaresinde paratoner gördüğümde din hakkında şüphelerim başlamıştı. O zamanlar lisedeydim. Artık çok sağlam ateistim.
kanka çok güldüm ama ayrıca sivri zeka bir tespit tebrik ederim
Dostum ben de ateistim ama yorumuna patladım ahahaha o ne ya öyle? Cami minarelerinde paratoner olur yani bunun nesi ilginç ki?
Ayrıca depremde yıkılmaması içinde saglamlastiriyorlar kendilerini sağlama alıyorlar
Bana bu tam olarak islam dininin akli ve mantigini hatirlatti nedenine geleyim. Dua edersin ayni zamanda onlemini de alirsin. Kisacasi esegi saglam kaziga baglamak zaten onerilir dinde sevgiler🤗
Allah evine niye yıldırım yollasın??!!??
inancınızın sizin üzerinizdeki prestiji azalıyor sözü duyduğum en bilgece sözlerden biri tebrik ediyorum
Volkan hocayla bu tarz videolar devam etse çok iyi olur
Sadece bilmediğimiz şeylere inanırız ya da inanmayız. Bildiğimiz şeyleri biliriz,. İnançlar bilinemeyenle bilim de bilinebilenle ilgili. Her ikisinin alanı tamamen farklı. Her insanın zihni farklı olduğu için de inanma ya da inanmama biçimleri de farklı. Bu nedenle hiç bir inanç hiç bir kimseye dayatılmamalı. Sadece inananı bağlamalı. Program için teşekkürler. Bu programların da toplumsal barışa. çok faydası olduğuna inanıyorum .
Bu adam çok iyi konuşuyor ya, diksiyonu vs çok iyi. nasıl böyle konuşulur öğrenmek lazım :)
Muhteşem , keşke ülkedeki her kişi seyretse . toplumsal sağlık için ilaç niyetine herkeze sunulması gereken bir bakış açısı . Tebrikler
Her tarafa yazılacak bir söz. İnançli olmanızı yada inançsız olmanızı kimseye dayatmayin.
Sevgili Volkan hoca ağzına sağlık. Harika bir anlatımdı. Çok teşekkür ederim sana ve bizimle buluşturan Sevgili İlker'e.
Teşekkürler. Taraflara nötr yaklaşımınız , şu zamanda zor bulunan meziyet. İlminiz takdire şayan.
İstanbul depremi gördüm ben de dün rüyamda, bugün de bu içerikte lafı geçmesi kafamı karıştırdı, farkındalığa herkes sahiptir umarım, herkesin kabusu olması gerek.
Volkan hocaya güzel anlatısı için ve İlker Beye sağlam soruları için çok teşekkür ediyorum. Umarım devamı gelir bu programın.
Volkan bey tam bir beyefendi
Daha fazla dinlemek istiyoruz
Teşekkürler
Böyle güzel bilgili anlamlı konuşan insanlar olduğunu hiç düşünmüyordum çok teşekkürler FluTV 👏🏻👏🏻👏🏻
05:08 hocam meşrulaştırmak deyince bilimle dini doğruladığımı fark ettim. Örneğin kuranın, insanlığın alak denen pıhtıdan geliyor dediğini izleyip embriyo kavramının Kuran'da geçtiğini öğrenmiştim. Çok mutlu olmuş ve inancım artmıştı. Ya da kuranın evrenin oluşumunu açıkladığının iddia edilmesi vs inancı artıran şeyler. Sonra baktım ki adı üstünde inanç yani ben inanıyorsam var inanmıyorsam yok tamamen bireysel bir şey. Bu arada hocanın nezaketi ve her şeyi önce eşine söylemesi çok hoş
Mevzu burda yanlışlanılamaz kusursuz doğru olduğu iddia edilen bir kitabın bilimle çelişen bir şey içermesi, bilimle dini ayırırsan sorgulama kısmı nerde olacak neyi referans alacaksın, cidden yanlışsa bunu nasıl farkedeceksin, adam bildiğin fazla kurcalamaya gerek yok yanlışlayacak bir bilgi çıksa da diyor, bu dogmatik bağnaz bı yöne götürür saçma bakış açısı üstünü örtmek gibi
@@murataytekin1302 bilimle çelişen yeri neresiydi? Araştırmak istiyorum
şakamı bu
İnsan pıhtıdan oluşmaz.
Regl kanının, meni ile bebeğe dönüştüğünü sanan Arabın hikayesidir bu.
Pıhtıdan embriyo anlamı çıkarmak için, ciddi şekilde eviriyor olmak gerekir ayetleri.
Kuran evrenin oluşumunu açıklamaz.
Evrenin genişlediği teorisi ortaya atıldıktan sonra ayet o şekilde bükülmüştür, bazıları tarafından.
Bu teoriye kadar, 1400 yıl boyunca "biz genişlik sahibiyiz" ayeti, "herşeye gücümüz yeter, dara düşmeyiz" olarak anlaşılmıştır.
Kuran'da bilimle çelişen onlarca ayet var onları da görüp "aaa bu kitap insanlar tarafından yazılmış" diyor musun? Çoğunuz demiyor çünkü sadece görmek istediğinizi görüyorsunuz.
Çok feyizli bir hoca ya, dinledikçe içime huşû eriyor.
Allah hidayete erdirsin inşallah 🌹🌹🌹💐🕋🕌
Zeus seni hidayete erdirsin.gercek olan zeustur.umarim doğru yolu yani zeusun yolunu bulursun 🙏
Zeusun tasani koparıp kebap gibi pişirir ağzına sokarım ya İsa ya Muhammed ya Musa @@gulgonca9757
İlker bey sizi hiç sevmiyorum. Lakin ürettiğiniz içerikler size rağmen geçilmeden izlenilmesi ve takip edilmesi gereken içerikler. Eski Podcast’leriniz de böyleydi. Dolayısıyla platform ve içerik üretme kabiliyetiniz dolayısıyla tebrik ederim.
Efsanesiniz hocam..bundan sonra takipçinizim..çokça istifade ettik baya çok sağolun böyle naif ve birbirini kırmadan yapılan sohbetleri özledik
Sohbetlerinizden aldığım keyif ,tat ve haz bağımlılık yapıyor ve dozu artırmak istiyorum 😅.
Volkan Ertit'i yeniden izlemek, dinlemek harikaydı. Teşekkürler.
ya bir insanın kendi gibi birini görmesi ne kadar sevindirici bir şeymiş
ilker bey'de kendimi gördüm resmen
esprileri, verdiği örnekler, Carl Sagan "Karanlık bir dünyada bilimin mum ışığı" örneğini vermesi
ne kadar susamışım bu şekilde düşünen insanları dinlemeye
var olun 🙂
Okumus,gormus,gezmis akilli guzel insalari dinlmek gercekten bir baska oluyormus...elinize,emeginize saglik
Yahu ben sıradan bir vatandaş olarak böyle bir programa katılmak istiyorum. Başkalarıda olsun. Oturalım, konuşalım, tartışalım falan. Ne güzel olurdu.
Bu serinin devamı gelmeli. Yalın Alpay ile birlikte bir yayına çıkartırsanız müthiş olacağını düşünüyorum. Din, felsefe ve sosyoloji ağırlıklı müthiş üçlü video
Son derece premium bir yorum.
Yalın alpay fikirlerini Volkan hoca gibi akıcı iletemiyor. Sonuç fikre hep uzak bir yoldan dönüp dolaşıp geliyor. Mürekkep cümleler kurarak yoruyor adamı. Ancak bilgili olmasına laf yok.
@@turalmammadov9751 Volkan Hocan laf salatasıysan başka birşey yapmıyor. Dinle bilim çelişmez diyor ikisini kulvari farklı diyor, ne şiş yansın ne kebap.
@@kskptkm Ne şiş yansın ne kebaptan ziyade yöntem olarak farkın mevcut olduğunu söylüyor Volkan hoca. Felsefi bir öğreti ön kabuller içerir, bunları dayanak olarak kullanıp çerçevesini kurar. Bilim ve dinin ön kabulleri ve dolayısıyla bir şey hakkında konuşma yöntemleri farklı. Bunu idrak etmek lazım.
Volkan Bey inanılmaz saygın bir insan belli. Bilgi birikim inanılmaz. Lütfen çok daha fazla video gelsin İlker abey
En sevdiğim bölümlerden biri hiç bitmesin istiyorum dinlerken
Nasıl güzel konuşulur, canlı örneği . Adam çok şeker 😊
Bu videoyu Tüm Türkiye vatandaşları olanlar dinlemeli..Müthiş tespitleri var..
Muazzam bir konuşma sonuna kadar dinliyorum masal dinler gibi devamını sabırsızlıkla bekliyorum.
Devamını bekleriz, elinize sağlık. Çok hızlı geçişler bazen zorluyor. Pozitif bilimci bir akademisyen olarak bir katkıda bulunmak istiyorum. Bilim yaparken mutlaka bilimsel veriler kaynak alınıyor ancak unutmayın ki 50 önceki bilimsel teoriler, hipotezler belki artık yok, yeni verilerle onları çürüttük. Bilim dinamik bir süreçtir, gelecekte bugün kü bazı çıkarımların yanlış olduğunu bulacağız, göremediklerimizi görebileceğiz belki. Göremediklerini, ölçemediklerini inkar etmek bilimsel bir yaklaşım değil bu noktada, X ışını, gamma ışını, Andromeda galaksisi vb örnekler var. Evren'in içinde küçücük bir noktada ve kısacık zaman aralığındaki hayatımızın değerini bilmek lazım, inanının makro ve mikro alemde ne kadar az şey bildiğimizi yeni bilimsel verilerle daha da iyi anlıyoruz.
Volkan Bey'in naifliğine bayıldım. Lütfen serinin devamı gelsin
Çok başarılı bir program olmuş. Ben beyefendinin bazı ifadelerini her ne kadar fazla yumuşak bulsam da, yine de doğru bir dille aktardığını düşünüyorum. Teşekkür ederiz Flu Tv
Daha 2 saat önce kendi youtube kanalından videosunu izliyordum ve ne zaman flu tv'ye video atacaklar diyordum. Çok mutluyum şu an
İlker hocanın sonda ne demek istediğini çok iyi anlıyor, ayakta alkışlıyor, ıslık çalıyor ve hatta headbang yapıyorum. 🤘🏻🤘🏻🤘🏻
Sayın Ertit'in soyadı gibi kendiside ilginç biri. ( İyi anlamda ). Programı biraz daha sık bekliyoruz. Teşekkürler
Hocam müthiş adam, böyle insanları bulma konusunda Flu TV inanılmaz iyi iş çıkarıyor 👏🏻🧿💯
Sanırım ilk videodan çok fazla feedback gelmiş. “Lütfen düzeltmeme izin verin” kalıbı neredeyse hiç yok. Ama benşm çok hoşuma gitmişti. Sevgiler. Ağzınıza sağlık
Yine çok güzel bir bölümdü, anlık olarak 98lere gidip geldim, gerekli miydi gereksiz miydi aklımda deli sorular...
Gerçekten mükemmel bir sohbet olmuş. Volkan hocamla oturup saatlerce muhabbet etmek isterdim. 👏🏻
İlker, her zamanki gibi on numarasın...
Harika bir tartışma; tam yerinde argümanlar. Çok teşekkürler
Merhabalar,
Öncelikle Volkan Bey'in bilim insanı olarak durmaya çalıştığı noktayı takdir ettim. Hukuk Fakültesinde okurken Mehmet AYAN hocamız vardı. Birinci sınıfta bize şu nasihatte bulunmuştu. " Çocuklar burada hukuka dair pek çok şey öğreneceksiniz. Bu öğrendiklerinizi hukuk nosyonu üzerine inşa edemezseniz. Pozitif hukukun çok iyi bir uygulayıcısı olabilirsiniz. Ama hukukçu olamazsınız" demişti. Bu söylemi ilk başlarda anlamlandırmakta zorlansam da zamanla manası bütün heybetiyle karşıma dikildi. Volkan Bey'de bilim insanı nosyonunu görebiliyorum. Bu da benim için onu dinlerken ayrı bir zevk veriyor.
Ben şu hususu sorarak başlamak istiyorum. Bilim de bir din halini almadı mı? Hayata dair her şeye cevap veremiyor ki program esnasında ölüm örneği verildi. Bu zamana kadar ölümsüzlüğün reçetesi ortaya konamadı. Bilim dünyasının temsilcileri şu noktada itiraz edebilirler. çağlar boyunca incelendiğinde ölümsüzlük noktasına gelinemese de kaliteli yaşam ömrünü uzattık. Bu da bu yolda atılan adımdır. Bilim ,bilimsellik dediğimiz kavramlar dünya üzerinde zaten var olan , var olma potansiyeli olan şeyleri belli bir sistematik içinde ortaya çıkarmıyor mu? Olmayan, olma potansiyeli de bulunmayan bir şeyi ortaya koyamıyor. Bu potansiyeli dahi taşımayan bir şey hakkında ne olabileceğini nasıl olabileceğini de tahayyül bile edemiyorlar. Kaldı ki ölüm var. Bilinen bir gerçeklik ama yarım bir gerçeklik bilimsel olarak baktığımızda. Nedenlerini sayabiliyoruz. Nasıl olduğuna dair elimizde bulgular mevcut. Ancak burada kalıyoruz. şu zamana kadar da bunun ötesine geçilemedi. Ölüm ertelenebildi ama ortadan kaldırılamadı. ve bana ilginç gelen başka bir nokta ise ölümsüzlüğü araştıranlar bile bir gün öleceğiz düsturu üzerinden hayatlarını dizayn ediyorlar. Düşünceleri ile eylemleri arasında da bu bağlamda bir tutarsızlık görüyorum. Lafı fazla uzatmayayım. Neticede ölümün çaresi olabileceğine inandıklarını iddia ediyorlar. Bilimselliğinde sınırları olamaz mı?
Bu söylediklerimden şunun anlaşılmasını istemem, bilimsellik yoktur. Bunlar hurafedir. Asla böyle bir şey kastetmiyorum. Bilimin sınırları varsa ve ölüm dediğimiz şey bu sınırların ötesindeyse, o zaman bilimde bir doğaüstücülükten nemalanmış olmuyor mu?
Diğer taraftan Aristo mantığını program da çok iyi betimlediniz. Bu perspektiften bakınca günümüz bilim dünyası da ulaşabildiği her şeyi kendi iç disiplinleri ile açıklama gayreti içindeyken dönüp dolaşıp aristo mantığına gelmiş olmuyorlar mı? İçinde bulundukları gerçeklik üzerinden konulara bir açıklama getirmeye çalışmış olmuyorlar mı?
Buraya kadar okuma zahmeti gösterdiyseniz de teşekkür ederim.
Kişisel görüşlerinizde değer atfetme hususu önem kazanıyor, bilim değerler üzerinden yürümez, ölüm, dünyanın güneş etrafında dönüşü yada protonun quarkları arası etkileşim veya elektronun kuantumsal spini gibi bir husus kadar önemli bir durumdur yani gerçektir, güneşde, galakside ölecektir bu yüzden insanın ölümü değerli ve döndürülemiyorsa burada mucize olmalı gibi somut gerçekliğin ötesine taşıyamazınız. Teknoloji bize göre çok hızlı ilerliyor belki de çok yavaşta olabilir, daha öğrenecek çok şey var. Bilimin dinden farkı sınırları yok, sadece düşünüp, sorgulayarak varsayım ve hipoteze geçirilir elinizde ki imkanlarla denenerek süreç ilerler, ortaya konulan problem çözümüne ulaşılmaya çalışılır. Hukukçu olarak sosyal ve düşünsel toplum yapılarının dönüşümü üzerine eğitim alıyoruz, dinler ve gelenekler, hukuk toplumsal düzenin karmaşıklaşmasıyla ve yaşamsal hayatın gereklerine uygun olarak şekil almakta yıldırım tanrısı, aşk tanrısı, eşekle boyutları aşan tanrı elçileri, mezardakini diriltenler hepsi insanoğlunun toplumsal ve bireysel dönüşüm sürecini hızlandıran, açıklamalar getirerek ve düzeni ototriteye bağlılığı sağlayan unsurlardır. Doğal hukuk, pozitif hukuk ayrımı yada iyi bir insanın davranışı ahlaki etik kavramları neye göre değişim gösterir, bizim değerlerimize hatta evrensel hukuk kuralları deriz, tuhaf değil mi evrenin bundan haberi var mı? gerçek midir? günümüze göre geleceğin yapay zeka ya da yarı rmetalik-otonom insanları için bu bakış yıldırım tanrısına baktığımız gibi olacaktır. Yazılacak çok şey var burada yazılamayacak kadar fazla yaşam ve ölüm bizim değer atfettiğimiz hususlar aslında genler evrimsel olarak gelecek yaşamlar için doğduğumuz andan itibaren ölüme göe kodlanmış, bu değiştirilebilir mi? değişirse neler olur? zaman gösterir ki o da değişken :) evrenin genişlemesini duruduramadığımız gib insanın ölümü de devam edecektir. Değerler önemlidir fakat kime göre? yada zamanla değişiecekler mi? zaten bilim için değişip değişmemesi değil incelenmesi ve araştırılması öğrenilmesi önemlidir geçmişte bilimsel gerçekler çürütülür yenileri gelir değişim içindedir, bilim bunu kabul ederken tabusal veya skolastik olarak değer yapıları gibi bakamayız içinde bulunduğumuz uzay zaman algımız bile değişiyorken değil mi? insan mucize değildir, evrende ki karanlık madde içnde ki toz kadar değeri yoktur yada çok değerli bir mucizeyiz algılarımızla yaşayamayız!
Din ile bilimin farkı şu: Din yanıldığını kabul etmez, bilim ise eder. Yani hayır bilim dinselleştirilmiyor. Bazıları yapıyordur ama onlar sıradan insanlardır. Hiçbir bilim insanı ben asla yanılmam demez. Dinler der ama. Uzun uzun yazmışsınız ama pek de bir yere varan bir yazı değil.
@@HomoDarwinus öncelikle değer verip vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Ben konuyu irdelerken dinin yada bilimin tarafında yer almadan konuya daha üsten bakmaya çalıştım. Tabi burada din ve bilim kelimelerinin kendi iç dünyamızda ki manalarına, bizdeki yansımalarına da bakmak gerekir. Bu noktada kendi içimdeki manaları yerli yerine oturtamamışken söyleminiz hakkında müspet veya menfi bir yorumda bulunmamda doğru olmaz. Yazdıklarım Volkan Bey ve İlker Bey'in sohbetlerinin o an kafamda yarattığı soru işaretleriydi. iyi yıllar dilerim.
One of the best... Devami gelmeli. Bu arkadaş yeni yildiz..
çok keyifli ve verimli bir sohbet olmuş.
Erkcan hocadan sonra en sevdiğim programınız oldu. Devamını bekliyoruz
İlker Canikligil'in "Kapitalizmin aileye ihtiyacı yok mu?" diyerek Engels okuduğunu çaktırmasına hayran kaldım
İlker tam bir KÜLTÜR KÜPÜ. Her konuda sorduğu sorular onun derin bilgisini gösterir.
Bu programa özel bir sey değildi. Daha önce o konu işlendi orada konusulanlarla çelişmemesi için araya girdi bence.
En keyif alarak izlediğim seri bu. Gerçekten her dakikası dolu dolu geçiyor. Ellerinize ,emeğinize sağlık.
İlk bölümün harikalığından sonra heyecanla bekliyordum ikinci bölümü, çok mini bir seri olmaz umarım
İlk 6 dk çok kıymetliydi. Program harika olmuş, teşekkürler 👏👏👏
Bu hocamız daha çok gelsin. Hep gelsin 👍
2 Bölümdür takip ediyorum. Çok keyifli bir tartışma. Devamını görmek isterim.
Harika bir seri. İnancını dayatan insanlar inançlarını inanç olarak değil, mutlak doğrular olarak görüyor olabilir. İnancına göre inancı dayatmak, inanmayanların çeşitli cezalar vermek de şart koşulabiliyor.
İlker hocam size hayran olmamak çok zor. Fanınızım. 👏👏👏👏
Adamın birinci programı müthişti.
Tenrik ederim, teşekkür ederim.
Çok sevindim izlemeden like'ı verdim.
Yahu bu ilker hoca ne orijinal adam.
Adam, bir sürü çok karmaşık konuyu çocukça sorularıyla eğlenceli hale getirip cahil ve cahil olduğunu da kabul etmeyen "denyo" kitleye düşünme, öğrenme fırsatı veriyor.
Verecek param yok ama olsa gerçekten verirdim.
Çok sağ olun. Allah kuvvet, enerji ve "denyo"lara karşı direnme sabrı versin.
volkan hocayla daha çok video bekliyoruz. insan katılsa da katılmasa da dinlemesi çok zevkli ve verimli. videolar daha uzun olsa keşke.
Tek kelime ile efsane, devamını sabırsızlıkla bekliyoruz
Harika bir video, anlatımınızdaki sadelik etkileyici. Teşekkürler
Videonun 34:37 kısmında beni benden aldın Volkan Hocam, bir gün bunun tüm insanlar için sıradan bir yaşam pratiği olması dileğiyle.
Volkan hocam bana kattıklarınız icin çok teşekkür ederim .
"Kirmizi Asa" serisini izlemenizi öneririm.bilim geliştikçe dindarlığın azalmasının nedenlerini daha iyi anlatan görmedim.basta anlamsız gelmişti fakat evrim ağacı ile olan manifestolar diyalogunda işin ciddiyetini ve bilimin dayanağı olan naturalist felsefenin tamamen bir din olduğunu gördüm.
kardeşim kırmızı asa bilim, evrim karşıtı din pazarlayıcı bir kanaldır. Çoğu videosundaki kanıtlar zırvalıktan ibaret. Evrende bir düzen var o zaman tanrı olmalı. Peki düzensiz olsaydı evren tanrı olmayacak mıydı? Tanrı evreni düzenli yaratmak zorunda mı? Tanrının seçme hakkı yok mu? Zaten bilim düzenli olan maddeleri açıklayan bir çalışma alanı. Evrende düzen olsaydı her şey maddesel olarak açıklanabilirdi o zaman tanrıya gerek kalmazdı.
@@akif9710 bahsettigim kanali ve videolarini önyargı ile ya da eksik izlediğin kanısına vardım arkadasim.nitekim kanal birkaç bilim adamı ile bu konuları saatlerce konuştu.bilim karşıtı dediginiz kişiler bilim ile ugrasiyor.davet ettiği kişiler arasında evrim ağacı da dahil olmak uzere, isteyen katılabilir alacağız dedi.ateizm derneği de katıldı ,sinan canan da.yani şu an sallıyorsun ya da eksiğin çok.diger önermelerin ise cevaba değecek, tartışmaya açık şeyler değil,bilimsel de değil.evrendeki düzeni anlatmak ile bitmeyeceği gibi inkari da asla kabil değil.mesela evren olmasaydı tanrı olmayacaktı mi sorusu başlı başına cocuksu? tanrı evren ile mukayyet değil.zaman ve mekan onun eseri.hududu değil.O ,zaman ve mekan bağımsız.bu, tabiki felsefi ve mantıki olarak olmazsa olmazı.burdaki amaç öğrenmek. "din pazarlıyor dediginde pazarlama aracı gösterdiği şey üzerinden nemalandigini da kanıtlaman gerekir.burdaki amaç doğruya ulaşmak ise şu uslup emin ol hiçbir yere götürmez.son kez şunu söylemeliyim ki konumuz bu olmamakla birlikte "evrim" konusunu işlemiyor bile.bu soru bir videosunda geçiyor ona da konumuz bu değil ben bunun uzmanı değilim cevap veremem diyor.peki şimdi işkembeden sallayıp burda yazdigin yazı ,senin, öğremek isteyenler adına vebalin olmayacak mı.elestirebilirsin ,katilmayabilirsin fakat eksik ve olmayan şeyi varmış gibi anlatmanın bir adi var mı.kirmak istemem kimseyi fakat yaptığın ve üslubun yanlış.
@@ahmetile6277 İlk olarak ben kırmızı asanın çoğu videosunu biliyorum ve izledim. Evrimle alakalalı saçma fikirlerini de duydum. Bir videosunda diyor ki uyumlu olan canlılar seçiliyor uyumsuzlar ölüyor diyor. Ardından uyumluların çocukları nasıl uyumlu şekilde doğabiliyor diyor onların tekrar seçilmesi gerekmez mi diyor. Kardeşimizin kalıtımdan haberi yok. Ayrıca kırmızı asaya bilimle uğraşıyor diyorsunuz peki bilimle alakalı ne konu hakkında çalışması, makalesi var? Evrim ağacına bilim ile uğraşıyor diyoruz çünkü adamın makale sitesi ve yaptığı "bilim" içerikli videoları var. Kırmızı asada bilim içerikli videosu "neredeyse" yok. Sadece bir iki adam çağırdığı video var onlarda ise karşıdaki adam bilim ile uğraşan kişi olduğu için bilim içerikli video oluyor kırmızı asanın kendisinin bilim ile uğraşmasından değil. Ayrıca benim tanrı ile söylediğim sözleri pek anlamamışsın. Benim bahsettiğim tanrının evrendeki düzen veya düzensizlikle kanıtlanamayacağı oluşuydu. Lakin bilim ile uğraşıyor dediğin adam düzenle tanrının varlığını kanıtlamaya çalışıyor! Bunla alakalı videosu bile var bakabilirsin. Bu kadar bilim dayanağı olmadan konuşarak dinini kanıtlamaya çalışıyor. Buna din pazarlama denmez de ne denir?
kırmızı asa mı? Seriyi izledim ve baştan sona saçmalık.
@@zabuzamomochi4536 boş yapıyor zaten natüralist felsefeye din diyen birinin önerdiği kanaldan hayır gelmez
Varlığı ya da yokluğu kanıtlanana kadar kimimiz inanmaya, kimilerimiz de inanmamaya devam edecek. O zamana kadar lütfen kavga etmeyin çocuklar.
Harika ötesi bir program, ülkenin bataklik seriat gündeminden uzaklasmanin mental huzurunu yasadim. Bence bilimle dinin arasindaki en temel catismayi videoda tanimladiniz. Bilimin; kendini inandirmak, adam toplamak, güc devsirmek gibi bir derdi yok; ama dinin tarihin basindan beri var. Bu nedenle bunlari elde etmek icin kendini bilimle karsilastirip, ne kadar iyi bir yol oldugunu insanlara göstermek istiyor. Bilim bunu umursamasada, din hep bu catismayi canli tutmak isteyecektir. Ayrica yine bilimin benim dedigime katilmayan "kafirdir" "düsmandir" gibi bir dislamasi da yok, ancak din bunu yaparak kutuplastirmayi kullanip gücünü konsolide etmeye calisiyor. Volkan Bey'in bu kadar hassas bir konuda, bizim gibi bir ülkede konusurken ki mükemmel üslubu ise ayrica takdire sayan. Cok imali bir sekilde bitireyim: God bless Ilker Hoca & Flu ☺💛
Hocam buna katılmıyorum. Bilimin bu amacı yok şu amacı yok dediğin şeyler teoride doğru olsa da bilim insanları için geçersiz kalabiliyor. Bunun en yakın örneğini pandemide yaşadık biliyorsunuz. Birtakım bilim insanlarının aşı karşıtı kişilere olan tavrını gördük. Yine birtakım bilim insanlarının şaibeli diye bildikleri aşının destekçilerine olan tavırlarında gördük. Bilimin kendisinde bu yozluk olmasa bile bilimin müdavimi insanlar bu yozluğu yapınca değişen birşey olmuyor. Bu bakımdan dinin de, böyle amaçları olmayabilir fakat din müdavimi insanlar kendilerine bu boş boğazlığı meşgale edinmiş olabilirler. Veya dinin gerçekten böyle amaçları da olabilir fakat bunu gösterebilmek lazım, yalnızca müdavimi kişilere bakarak fikir çıkarmak yeterli olmuyor.
Klasik kapitalizm ile günümüzdeki kapitalizm arasında fark var. En azından yöntem açısından. Teşekkür ederim.
Düşündükçe araştırdıkça sorguladikça aslında bir masal dinlediğimi görüyorum
Zaten bütün Dinler Masal. Düsün, Almanya'da dogsaydin, Hristiyan olacaktin ve Hristiyani dogru Din kabul edecektin
Bosuna Türkiye'de Islami Arapca ögretmiyorlar.. Türkce ögretseler, Millet uyanacak "kutsal" bir Din olmadigina
Volkan Beyin 13.56’da bahsettiği “Kişinin inancını başkalarına kabul ettirmek istemesi, dayatması” durumuna bir açıklama olarak:
Milyonlarca yıl boyunca ve tabii ki hala bir sürü canlısıyız.
Yani;
Doğa şartlarında hayatta kalabilmek için bir sürüye dahil olmamız ŞART, aksi takdirde anında kedi mamasıyız.
Dolayısıyla:
Sürü aidiyeti bizim için ölüm-kalım önemi taşıyan çok güçlü bir dürtü.
Bu dürtüyü yerine getirmenin belki de en önemli aracı sürüyü bir arada tutarak sürünün işlevsel olmasını sağlayan bir ortak hikayeye bağlanmak/inanmak veya gerekirse daha güçlü bir ortak hikayenin inşasına öncü/dahil olmak.
Sonuç:
“En has sürüdesin ve en has çoban ve ortak hikaye de bizimki olduğu için artık hiç ÖLMEYECEKSİN!
Bu kadar has bir sürüye, çobanına ve ortak hikayesine karşı gelirsen de hepimizin hayatını tehdit etmiş olacağın için anında ÖLDÜRÜLECEKSİN!”
Hayatlarını TAMAMEN bir kurguya teslim etmiş olanlar,
o kurgunun dışında kalan şeyleri, yani hemen HER şeyi, ölüm tehlikesi olarak algılarlar.
Volkan Beyin anlattığı dinden uzaklaşma sebeplerine ek olarak;
Dindarların ve özellikle dini çıkarları için kullanan dincilerin yukarda anlatmaya çalıştığım sebep-sonuç ilişkileri dolayısıyla da gelişen dünya şartları altında kendilerini daha fazla tehlikede gördükleri için çok daha fazla tepkisel davranmaları olduğunu düşünüyorum.
Son yıllarda şahit olduğumuz pek çok berbat olaydan yola çıkarak dinden uzaklaşmanın belki de en güçlü etkeninin dinciler olduğunu dahi söyleyebilirim!
Programa ve kanala emek verenlere teşekkür ederim 🖖
Beyaz ve ince kravat; beyefendinin vücut proporsiyonuna uygun olmamıṣ, bütün konsantremi bozdu 😔 düzgün dinleyemedim ..ben simetri hastasıyım ..elimde değil neapim.):
*dinlediğimizi 😔
Biraz daha oku kankam
Bir ateist olarak dindarların,dincilerin,kurancıların islamı Bilim ile beyhude bağdaştırmaya çalışmalarını ,ortak nokta bulma çabalarını izlemekten büyük keyif alıyorum.Beni çok güldürüyorlar ve her seferinde çok eğleniyorum...😃😃😃
N3dense bende guldum sana.
Masturbasyon yapmaya devam et
Mükemmel bir seri. Devamının gelmesi dileğiyle.
Volkan Hocayı Flu Tv ile tanıdım. Çok keyif alarak izliyorum.
Kabakulak konusunda verdiği örnek o kadar tanıdık geldi ki. Hoca Arap Alevi din adamlarının bir uygulamasından bahsediyor. Aynı uygulama, çocukken kabakulak olduğumda bir din adamı tarafından bana da yapılmıştı ve bu bölgede yaşayan neredeyse her çocuğa. Hocadan duyunca nedense o günlere gittim, hocayla farklı şehirlerde doğup büyümemize rağmen ortak bir deneyimimizin olması bir miktar şaşırttı.
çok sevindim görünce, diğer bölümler bu kadar geç gelmesin lütfenn
Aaa nedensizce adaşımı görünce sevindim 💕
@@mervegulyurduseven sevinmen beni de sevindirdi 🤭🤍
@@mervgul 💜💜💜
@@mervgul 💜💜💜
Volkan beyin her cümlesini seçerek kullanması ve bilgiyi hiç bir şeyin arkasına önüne koymadan doğrudan söylemesi çok hoşuma gitti... Günümüzde, laiklik ve din aşırı uçlarda... Kendi çabamızla dinimize sahip çıkarak, laik kalma gayreti içindeyiz... Ben inancın, psikoloji ve mutlulukla ilintili pozitif yararını açıkça görüyorum... Laikliğin sağladığı güvenle mutlu ve vicdanlı bir toplum olmak mümkün ...
Bilim, bugün önümüzü aydınlatan meşaledir... Yarın değişebilir gelişebilir....
Çok keyif alarak dinlediğim bi bölümdü tekrar tekrar dinleyeceğim ❤
Volkan hocamızın tüm bakış açılarını bilgi ışğında, ciddi hassasiyetle ve nezaketle ele alarak yorumlaması; sosyologluk ancak bu kadar içselleştirilebilir...
5:20 deki açıklama bence hatalı zira kurandaki ayetlere baktığımızda git bak araştır gibi yönlendirmeler bulunuyor. bomboş inan demiyor. Ancak gelenek gerekçesiz inancı öğretiyor.
Çok kaliteli bir tartışma olmuş teşekkür ederim
Çok değerlisiniz. Teşekkürler.
Lütfen bu program devam etsin