Waarom Nederlanders graag naar Vlamingen kijken op tv

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 พ.ค. 2024
  • Waarom Nederlanders graag naar Vlamingen kijken op tv
    Tv-programma's als "Dwars door de Lage Landen" met Arnout Hauben en "Code van Coppens" zijn kijkcijferhits op zondag. Erik Van Looy start binnenkort met "De Pappenheimers" op RTL 4 en Tom Waes werkt samen met de NPO. Wat maakt Vlaamse presentatoren zo populair bij de Nederlanders?
    "De zondag is aan de Belgen," zegt Tina Nijkamp, voormalig programmadirecteur bij SBS6 en kijkcijferanalist. Ze is verrast door het succes van Vlaamse programma's bij onze noorderburen. "Dwars door de Lage Landen" met Arnout Hauben en "Code van Coppens" met Staf en Mathias Coppens trekken meer dan een miljoen kijkers op zondag. Dat is bijzonder, want NPO2 trekt normaal op dat tijdstip 200.000 tot 300.000 kijkers. "Dwars door de Lage Landen" verdrievoudigt dat aantal en ook "Code van Coppens" wint aan populariteit. Het vorige seizoen op SBS6 op maandag trok veel minder kijkers.
    Veroveren we binnenkort ook de zaterdag? Op 25 mei debuteert Erik Van Looy met "De Pappenheimers" op RTL 4. Dit format, ruim twintig jaar geleden bedacht door Tom Lenaerts, krijgt een nieuw leven met Van Looy als quizmaster. Hij kreeg een exclusief contract na verschillende gastoptredens op de commerciële zender. Later volgt een tweede quiz, "Ons kent ons," waarin Bekende Nederlanders moeten laten zien hoe goed ze hun landgenoten kennen.
    Tom Waes heeft eveneens een exclusieve deal met een Nederlandse zender. In november kondigden de VRT en de NPO aan dat ze samen vijf programma's gaan maken. Nederlanders kennen Tom Waes vooral van "Reizen Waes" en "Het verhaal van Vlaanderen," dat vorig jaar in prime time werd uitgezonden op NPO 1.
    "België is nog nooit zo populair geweest," zegt Nijkamp. "Belgische formats als 'De mol' (in Nederland 'Wie is de mol?') en 'De slimste mens' waren al succesvol, maar nu trekken de presentatoren zelf kijkers." Nijkamp denkt dat dit te maken heeft met het verharde politieke klimaat in Nederland. "Vlamingen komen zachter over, onder andere door hun accent. Dat vinden we leuk en daar hebben we nu behoefte aan. Arnout Hauben is bijvoorbeeld iemand die je gewoon in je familie wilt hebben, zo aardig is hij."
    Wilfred Takken, televisierecensent bij NRC, beaamt dit. "Mensen ontdooien bij presentatoren als Tom Waes en Arnout Hauben. Een Vlaming is een buitenstaander die er toch bijhoort." Het wordt helemaal leuk als die buitenstaander door Nederland reist, zoals in "Dwars door de Lage Landen." "Hij ziet Nederland door vreemde ogen en schetst een vleiend portret." Dit biedt feelgood-televisie in een tijd van crisis.
    Hauben zelf denkt dat hij als Vlaamse tv-maker een lossere, poëtischere stijl heeft. "Nederlanders volgen graag een strak plan, terwijl wij durven af te wijken en ruimte laten voor toeval." Dat spreekt aan. Naast een vleugje poëzie, speelt humor ook een rol. "Nederlandse quizprogramma's zijn veel competitiever," zegt Takken. "Van Looy is vooral enthousiast en dat slaat over op de kijker. Het mag gewoon grappig zijn."
    Hauben wijst ook op de economische realiteit. De VRT moet besparen en kan een partner als de NPO goed gebruiken om Tom Waes aan boord te houden. "Dwars door de Lage Landen" werd volledig gefinancierd door de VPRO en vervolgens aangekocht door de VRT.
    Tot slot, waar zijn de vrouwen? Evi Hanssen was vroeger regelmatig op de Nederlandse tv en ook Goedele Liekens is bekend. Volgens Nijkamp is hun afwezigheid tekenend voor een breder fenomeen: "In Nederland zijn er gewoon meer mannelijke presentatoren."
    Bron: Standaard.be - Foto: VPRO

ความคิดเห็น •