Aoleuuu..prea multa teorie..m -ati pierdut pe drum..incercati sa dati raspunsuri concrete si pt cei ca mine care nu fac deosebirea intre muguri de rod sau vegetativ..mai pe intelesul omului simplu domnule profesor. Nu ca la scoala.....nu putem retine noi in 3 min ce -ati invatat dvs in 4 ,5 ani..
Sunteți binecuvântat cu har, să înțeleagă toți ce doresc să lucreze și apreciază munca in livadă,vie... Doamne ajută să fiți sănătos mulți, mulți ani să ne învățați să lucrăm corect . Multă sănătate!
Vă mulțumim ,ați venit la timp cu acest tutorial, eram în dilemă cu un păr plantat în toamnă ca vargă ,în primăvară l-am scurtat la 70 cm. ,i-au crescut câte 4 lăstari care vor deveni ramuri de schelet , dar au crescut prea înalți, mai ales cel central care are 2m.,,mă gândeam sa-i scurtez dar nu știam când și cât să scurtez , bine că nu am făcut o prostie să-l scurtez acum ! Nu știu cum faceți ,dar încărcați tutorialele exact când avem nevoie de răspunsuri la întrebările ce ni le punem ; ,, tăiem, nu tăiem, cât ,când ,cum..." VĂ MULȚUMIM!
Mulțumim pentru explicații! De un an-doi citesc atât cărți noi cât și vechi despre horticultură, dar n-aș fi înțeles așa de bine multe chestii fără dvs.
Fiind incepător mi-a fost de un real folos detalierea.Aș avea rugămintea la dvs.un tutorial despre tăierea,formarea coroanei la cireș in special la cei tineri in formare.Mulțumesc.
M am abonat cu multa asteptare. De ce? Pai...suntem incepatori si tare aveam nevoie de sfaturi. Multumim frumos pentru ca ne oferiti cu atata intelepciune si rabdare indrumare. Este atat de greu sa intelegem! 🇹🇩👀😀🙃🤗🙏👏👏👏💐👍🍀⏳♥️
Columnarul trebuie tratat ca o ramura de schelet care creste vertical si din ea pornesc ramura de semischelet si ramuri de rod ! Dece din aceasta ramuri de schelet verticala ,care este columnarul ,formam doar ramura de semischelet si ramuri de rod !
Menta se recolteaza de mai multe ori si se face prin taiere la cinci cm de la sol . Momentul optim este atunci cad ici colo apar primii muguri floriferi ! Uscare se face in locuri aerate si umbrite (chiar intuneric) ,pentru asi pastra culoarea !
Bună ziua, va urmăresc cu interes pentru indicațiile prețioase, care mă ajutată mult prin grădină. Acuma vă rog să-mi spuneți cum pot folosi erbicidul total Glifosfat 360 ,ce cantitate să pun la 10 litri de apă. Vreau să curăț în capătul grădinii un șanț și nu știu concentrația . Vă mulțumesc frumos pentru toate detaliile primite.
Sanatate, va multumesc, ne ajutati foarte mult, dar lastarii anuali care cresc vertical si sunt in plus la prun, cais ii pot rupe în mai iunie, mai ales la cais? Am 6 caisi sunt plini de lastari tineri mici pe varfuri, sa ij rup acum sau mai tarziu, trebuie si sa stropesc imediat dupa rupere cu champ sau ceva fungicid? Multumesc
Va multumesc mult pt aceste informatii valoroase. Puteti sa-mi spuneti va rog daca in august,dupa cules, pot facetaieri de sarpante pe care as vrea sa le înlocuiesc cu creșteri mai tinere? Multumesc mult
Mulțumesc pentru explicații pe înțelesul tuturor. Dacă rămân ramurile de 40 de cm în anul ce vine nu cresc iar ca nebunele? Ca în fiecare an răresc pe interior sa aibă lumina și aer și în timpul anului cresc iar, mulțumesc.
Am făcut taiere in verde, la cais in iunie, pentru a pregăti ramuri în așteptare. Au crescut deja la cel puțin 40 cm. Ce fac cu ele la iarna, mai trebuie tăiate sau rămân asa, pana după fructificare ?
Vai ce informatii pretioase ne-ati oferit! 🙏MULTUMESC MULTUMESC MULTUMESC! 🙏🤝Acum m-am elucidat cum, cand si de ce se fac scurtarile in verde! Am si eu lastari anuali care au depasit 2 m lungime si chiar ma gandeam ca nu cumva la iarna sa se rupa de la vant sau zapada! O intrebare: cam pana la ce data ne putem duce cu taierile dupa 1 august? Toata luna august? Nu afecteaza aceste taieri la coacerea fructelor?
Foarte frumos cum explicați! Eu am 30 de pomi mixti pe anul 3 și iam tăiat în verde prin iunie pentru ai grăbi umpic la construcția coroanei. Oare am greșit ? Leam dat ingrasamant și apa și chiar au creșteri bune. Multumesc!
Daca a-ti facut taieri in ramuri de schelet in iunie ,sigur aveti lastari noi care v-a trebui sa-i mai taiati o data in primavara ! Da se face asa ceva dar trebuie stiut ca aceste scurtari se fac cu scopul de a castiga un an si ca se fac mai puternice decat in mod normal . Deci daca in mod normal scurtarea ramuri de schelet viitoare se faca ka 40/50 de cm ,in cazul dumneavoastra scurtarea se face la maxim 30 cm si in primavara noii lastari ,tot asa ! Deci in total ramura dumneavoastra de schelet dupa un an va avea 69 de cm .
@@pomicolanalbant da am tăiat la ramurile ce vor forma scheletul pomului și ca să câștig un avans în formarea pomilor. În viitoarele Sub șarpante am tăiat la 35-40 deoarece nu vreau sa urc cu coroana prea sus.noii lăstarilor au deja 40-50 cm , am vrut sai ciupesc de vârf dar ceedk făceam rău să provoc alte creșteri. Prea chinuiam pomii la creștere. Multumesc!
Multumesc pt tutorialul coerent , am facut taieri in verde pt formare (creare lastari ) dar nu stiam ca pot face taieri de limitare in Aug, pomii sunt in formare, ce nu am inteles ? cum pot face taieri unui cires care are 4 ani dar nu a rodit , in primavara a facut flori dar nu a avut rod!, Multumesc inca odata!
Taierile se fac si daca nu a rodit ! Dava face aceiasi figura si in anul urmator ,ne gandim la polenizare ! Ori are mevoie de polenizator ,ori nu au fos conditii bune pentru polenizare (a plouat in perioada infloritului )!
Va salut ! Da ,daca vreti multa vegetatie toate ramurile anuale le le scurtati in uscat si in prima oarte a verii ,in iunie scurtati lastarii . Si veti avea numai vegetatie ! Degarnisirea se face altfel : Se lasa ramurile anuale ,nescurtate si in primavara ,noii lastari vor porni din partea superioara si restul se degarniseste !
@@pomicolanalbant eu am nevoie de vegetatie ,pt ca ciresul este degarnisit ,din acest motiv v.am intrebat daca pot sa tai acum la inceput de iunie. Va multumesc de raspuns.
Dupa toata lumea dinaintea mea...nu mai pot adauga decat : Multumirile mele !!🤗 Va mai rog!🌳 La caisii taiati la schelet in primavara, pot scurta in August? Au lastarii atat de lungi = cat as vrea sa pastrez inaltimea pomilor....Multumesc mult ! 🤗
Buna ziua ! In situatia asta ,este mai bine sa faceti scurtarile tot in primavara ,dar daca considerati ca ramurile sunt in pericol de dezbinare ,puteti sa mai scurtati putin si in primavara faceti scurtarile normale !
Daca asta se intampla in fiecare an ,ii cautam un polenizator compatibil . Dar daca asta are loc in ultimii ani ,sapati in jurul pomului pe o raza de 1,5 m si incorporati un kg de NPK top k 16-6-24 . Udati bine si peste o luna ,daca nu ploua mai udati odata !
@@pomicolanalbant am plantat 3 cireși soiuri diferite acum 6-7 ani și toți 3 au aceeași soartă.pana acum am dat vina pe vreme dar anul ăsta a fost vremea bună.Raman puține fructe în comparație cu câte flori face, multe cireșe cad când sunt micuțe.multumesc pentru răspuns
La cais se mai recomandă tăiere în verde acum la lăstarii anuali lungi? Am făcut o plivire, dar lăstarii de la care voiam să obțin anticipați,nu au fost tăiați la sfârșit de iunie din lipsă de timp, și sunt imenși,din cauză că nu au avut rod deloc anul acesta. Vă mulțumesc!
Sefule, am observat acum in livada pemeri, caisi si ciresi ca au crescut lastari multi, pe trunchi, pe langa, ec, ii pot aia acum la inceput de octombrie sau la primavara? Mersi.
Sigur că mi-a plăcut materialul, ca intotdeauna! O singura intrebare am: data de 1 august si tot ce ați explicat, este valabil si pentru ciresi? Va mulțumesc!
La cireși se scurtează după recoltare lăstarii anuali la aprox.40 cm. (cei poziționați corect) la cep de aprox. 15 cm. și la cep (3-5 frunze de la bază) cei care vreți să vă fructifice. Vedeți că este un tutorial special făcut de dl. Ion pe acest canal cu tăierile la cireș și nu numai. Spor vă doresc!!
@@pdg3548 Va mulțumesc mult pentru explicatiile atât de clare! Cat despre videoclipul mentionat de dumneavoastra, l-am vizionat, dar m-a dat oarecum peste cap data de 1 august...🤔😊
Va salut cu respect. EU am o nelamurire... prunii mei au legat foarte bine anul asta,au dus rodul pana la capat cu succes dar problema e ca nu au scos lastari tineri deloc.Intrebarea mea este: la anul viitor mai trebuie curatati sau nu?
Nu ! La anu ,nu v-a mai avea fructe ci doar lastari ! Pomul dumneavoastra este in dezachilibru (este in alternanta de rodire !th-cam.com/video/U4kM0HxGm5s/w-d-xo.html
Bună ziua! Am scurtat ramuri lungi la pruni. Au crescut doi trei lăstari. Ramurile le-am lăsat la 80 cm. Le pot tăia din nou acum? Câteva crengi au țepușe la fiecare frunza.
@@pomicolanalbant Îmi cer scuze că vă deranjez din nou. Noii lăstari au deja 20,30 de cm. Cu totul prunii au deja înălțimea de peste 2 m. Îi las așa totuși? La primăvară ce voi tăia în uscat:lăstarii care cresc acum și care cred că vor mai crește încă 30 de cm în luna aceasta? Sunt cam îngrijorată mai ales că cei doi pruni sunt foarte frumoși. Aș putea să vă trimit foto pe pagină?
@@pomicolanalbant Mulțumesc, mult ! Am învățat mult de la dumneavoastră dar parcă tot nu sunt sigură când ar trebui făcute tăierile. Vă urmăresc în tot și cred că de la anul voi fi sigură pe ce trebuie făcut la pomii fructiferi. Sănătate și tot binele, spor și succes în tot ce faceți!
Bună ziua am o întrebare, de ce cad prunele excesiv, am verificat nu sunt viermi în sînbure, și o altă precizare, un cireș are mai multe fructe decât frunze din cauza asta nu sau dezvoltat.mulțumesc mult.
La prun ,daca fructul pica fara atac de vierme ,raman de suspectat urmatorii factori : Lipsa apei ,Apa in exces si baltire ,lipsa de nutrienti la modul general si in special carenta de potasiu ! La sol ,NPK 12-6-24 Foliar ,Calcic Mg . La cires nu sa facut taiere de normare a rodului si nici scurtarea ramurilor . Nu sa facut rarire i verde a buchetelor de mai ! Trebuie sa faceti rarirea buchetelor acum ,ca daca nu ,la anu numai aveti cirese !
Foarte frumos ești un om minunat sa mai trăiești o miie de ani
Doamne ajuta ! 🤝
Lectii de aur!
Vã mulțumesc!🤝😇🇷🇴
Va mulțumesc ! 🤝
Bună dimineața Domnule Profesor.
Cele mai bune informatii de aici le luăm,de acea vă transmitem multă sănătate si mii de multumiri.🙏
Buna seara ! Zile frumoase va doresc ! 🤝
La fix a venit acest tutorial că vroiam să mă apuc de ei după canicula asta 😂😂. Mii de mulțumiri!!
Ma bucur ! 👍🤝
Cu deosebit respect .
Va mulțumesc ! 🤝
Nu văd ce aș putea să mai zic: am în cap atâtea lucruri frumoase pe care aș vrea să v-i le transmit dar le-ați primit deja. Felicitări domnule!
Ma bucur pemtru starea buna care o aveti 🤝
Domnule profesor, aveți o experiență extraordinară, dar și o bază teoretică f f solidă ! Vă urmăresc și vă apreciez mult de tot !!!
Va salut si va multumesc pentru apreciere !
Aoleuuu..prea multa teorie..m -ati pierdut pe drum..incercati sa dati raspunsuri concrete si pt cei ca mine care nu fac deosebirea intre muguri de rod sau vegetativ..mai pe intelesul omului simplu domnule profesor. Nu ca la scoala.....nu putem retine noi in 3 min ce -ati invatat dvs in 4 ,5 ani..
@@paulaniculae4072ai răbdare, urmărește cu atenție și vei învăța!
😂😂😂😂
@@paulaniculae4072 Vă rog, dacă vă interesează pomicultura, mai luați câte o carte și citiți !
Excelent explicat.
👍🤝
Cu respect!Sunteți număru unu!
Felicitari!
Va mulțumesc !
Va mulțumesc pentru lectia de azi. Cu deosebit respect pt munca d-voastra.
Zile frumoase va doresc !
Vă apreciez sunteți frt explicit.Multumim !
Va salut !
Sunteți binecuvântat cu har, să înțeleagă toți ce doresc să lucreze și apreciază munca in livadă,vie...
Doamne ajută să fiți sănătos mulți, mulți ani să ne învățați să lucrăm corect .
Multă sănătate!
S-aveti fericire !
Vă mulțumim ,ați venit la timp cu acest tutorial, eram în dilemă cu un păr plantat în toamnă ca vargă ,în primăvară l-am scurtat la 70 cm. ,i-au crescut câte 4 lăstari care vor deveni ramuri de schelet , dar au crescut prea înalți, mai ales cel central care are 2m.,,mă gândeam sa-i scurtez dar nu știam când și cât să scurtez , bine că nu am făcut o prostie să-l scurtez acum ! Nu știu cum faceți ,dar încărcați tutorialele exact când avem nevoie de răspunsuri la întrebările ce ni le punem ; ,, tăiem, nu tăiem, cât ,când ,cum..." VĂ MULȚUMIM!
Ma bucur sa aud asta ! 🤝
Foarte frumos explicați, mulțumesc din suflet! ❤
Mulțumesc, ce bine explicați pe înțelesul tuturor
Ma bucur ! 👍🤝
🙋INTELEG F.BINE DIN EXPLICATIILE DV.MULȚUMESC FRUMOS.🙌
Ma bucur ! Zile bune !
Bravo.
👍🤝
Sunteți un adevărat profesionist mulțumesc
👉th-cam.com/video/c43jE2zZ6hY/w-d-xo.html
Va mulțumesc mult pentru lectia de azi.Ati explicat excelent si nu o să mai uit niciodată ce trebuie facut
Ma bucur ! 👍🤝
Vă mulțumim din suflet pentru suggestive dumneavoastră §I învățâtura de care avem toți nevoie!
Si eu va multumesc ! 👍
Mulțumim Lui Dumnezeu că v-am cunoscut. Spor în continuare.
Va salut si va mulțumesc !
Vă mulțumesc și vă îmbrățișez cu drag!Doamne ajută!
Zile frumoase va doresc ! 🤝
Mulțumesc profesore
Cu drag ! 🤝
Importante si valoroase precizări. Dar poate cel mai important este că le-ati făcut la timp. Mulțumim mult de tot!
Ma bucur ! 👍🤝
Bravo felicitări un om foarte bine pregătit în domeniu !
Meritati mai multe laicuri
Sănătate o zi binecuvintata
Zile frumoase va doresc !
Felicitări pentru sfaturi, sunt pe înțelesul tuturor.
Va salut si va mulțumesc !
Multumim. Felicitari.
Mt
Vă mulțumesc mult pentru informație
.Tot respectul.
Si eu va multumesc !🤝
Va felicit pentru modul cum explicați!
Va mulțumesc !
Un mare ,mare like ! Mulțumim mult mult pentru toate informațiile și explicațiile oferite ! Multă sănătate!!!
Va mulțumesc ! 🤝
Mulțumim pentru explicații! De un an-doi citesc atât cărți noi cât și vechi despre horticultură, dar n-aș fi înțeles așa de bine multe chestii fără dvs.
Va salut ! Este f bine ca cititi ,pentru ca in felul acesta reusiti sa selectati informatiile !👍
Cînd explicați foarfeca ar fi corect sa și taie lastaru
Multumim !! Sanatate si respect !!
👍🤝
Multumim frumos maestre!
Cu drag ! 🤝
Mulțumim ,cu recunoștință și respect !
Va salut si va mulțumesc !
🎉multumesc sunteti o bine cuvntare pentru noi
Va mulțumesc !
Sanatate de la Dumnezeu va doresc !
Va mulțumesc ! 🤝
Mulțumesc.
👍🤝
👍🤝
Mulțumesc. Foarte bune explicațiile
Va salut !
Foarte bun clipul. Mulțumim!
👍🤝
Buna ziua,va multumesc pt. informatiile transmise!🙏🤝
Si eu va multumesc ! 👍🤝
Va Multumesc profesoare,încă o lecție însușită,sa ne fiți sănătos mulți ani înainte,avem nevoie de lecțiile dumneavoastră👏👏👏
Si eu va multumesc ! Zile bune !
Mulțumesc pentru comentarii
Va salut !
Început de August , revedem tutorialul , cât de curând purcedem la treabă ! Vă mulțumim!
Succes !👍🤝
Multumesc din suflet
🙏🙏🙏
Zile frumoase va doresc !
Excepțional ca de obicei !😊
Va salut !
Vă mulțumim!!!
Cu drag !
❤ Mulțumesc frumos
Va salut !
Sanatate ,multumim pentru lectie.
Zile frumoase va doresc ! 🤝
Fiind incepător mi-a fost de un real folos detalierea.Aș avea rugămintea la dvs.un tutorial despre tăierea,formarea coroanei la cireș in special la cei tineri in formare.Mulțumesc.
👉th-cam.com/video/c43jE2zZ6hY/w-d-xo.html
Mulțumesc
Zile frumoase va doresc !
Mulțumesc pentru informații 😊
Cu drag ! 🤝
Va multumesc
Si eu va multumesc !
Buna
Foarte utile sfaturi
Multumiri Pomicola Nalbant
De taieri in verde ma tem sa ma apuc mai ales de cele llungi
Cu bine
Incercati sa intelegeti logic ce spun in tutorialele mele ,sa stiti in totdeauna de ce se face ceia ce se face ,altfel e greu sa retineti !
Excelent!!
Va mulțumesc !
Super fain 👍
SANATATE !!!
Si la dumneavoastra 🤝
Mulțumim mult
Va salut !
@@pomicolanalbant cu o intrebere va deranjez... ruperea lacomilor la prun can se realizeaza?
Mulțumesc 10 de 👍👍
Va mulțumesc ! 🤝
Multumim
Va salut si va mulțumesc !
M am abonat cu multa asteptare. De ce? Pai...suntem incepatori si tare aveam nevoie de sfaturi. Multumim frumos pentru ca ne oferiti cu atata intelepciune si rabdare indrumare. Este atat de greu sa intelegem!
🇹🇩👀😀🙃🤗🙏👏👏👏💐👍🍀⏳♥️
Bun venit in comunitate noastra !🤝
Este tárziu să facem taierile la sfârșitul lunii august!
Nu ! Este bine !
Cum taiem columnarii? Si felicitari pentru explicatii acum am inteles de ce nu am fructe in gradina.
Columnarul trebuie tratat ca o ramura de schelet care creste vertical si din ea pornesc ramura de semischelet si ramuri de rod !
Dece din aceasta ramuri de schelet verticala ,care este columnarul ,formam doar ramura de semischelet si ramuri de rod !
Multam fain, dar pana nu vad, nu in teleg mare lucru...adica sa nu tai nimic?
@@pomicolanalbant
👍
🤝
Respect!
👍🤝
Super!
Cand și cum se toaleteaza, taie menta, izma?
Mulțumesc!
Menta se recolteaza de mai multe ori si se face prin taiere la cinci cm de la sol .
Momentul optim este atunci cad ici colo apar primii muguri floriferi !
Uscare se face in locuri aerate si umbrite (chiar intuneric) ,pentru asi pastra culoarea !
🌈🍀🍀🍀🍀🌈👏👏
🤝
Stima !
Buna seara !
In septembrie aș putea face ce ați explicat astăzi.? Vă urmăresc cu mare interes.Multa sănătate.!
Sigur ca da !
Multumim!
Cu drag ! 👍
@@pomicolanalbantmulțumim mult, cand trebuie efectuate taieri la cais pentru a intarzia in primavara intrarea in vegetatie?
Bună ziua, va urmăresc cu interes pentru indicațiile prețioase, care mă ajutată mult prin grădină. Acuma vă rog să-mi spuneți cum pot folosi erbicidul total Glifosfat 360 ,ce cantitate să pun la 10 litri de apă. Vreau să curăț în capătul grădinii un șanț și nu știu concentrația .
Vă mulțumesc frumos pentru toate detaliile primite.
Buna seara ! 200 ml la zece litri apa !
Atentie ,urmariti vremea ,sa nu vina ploaia in urmatoare trei zile !
@@pomicolanalbant vă mulțumesc frumos pentru răspuns, m-ați ajutat mult.
Sanatate, va multumesc, ne ajutati foarte mult, dar lastarii anuali care cresc vertical si sunt in plus la prun, cais ii pot rupe în mai iunie, mai ales la cais? Am 6 caisi sunt plini de lastari tineri mici pe varfuri, sa ij rup acum sau mai tarziu, trebuie si sa stropesc imediat dupa rupere cu champ sau ceva fungicid? Multumesc
Puteti sa-i eliminati acum in verde si restul taierilor ,in august la sfarsit !
Imi puteti recomanda va rog un soi de cais rezistent la ger? Multumesc pentru tot!
Umberto ,este pitin mai rezistent ,dar rezistente la ger ete data si de soi si de sanatatea pomului si cu intra pomul in iarna !
Va multumesc mult pt aceste informatii valoroase. Puteti sa-mi spuneti va rog daca in august,dupa cules, pot facetaieri de sarpante pe care as vrea sa le înlocuiesc cu creșteri mai tinere? Multumesc mult
Taierile din partea a doua a verii ,corespund cu cele in uscat ! Ca scop .
Deci ramuri noi vor creste incepand dun primavara !
@@pomicolanalbant Dar nu afectez pomul,nu?Multumesc
Like!👍
Va mulțumesc ! 🤝
Mulțumim. E valabil si pentru dud?
Nu !
❤❤❤
🤝
🙋♂️👍👍👍👏👉💪🇧🇪" bade ești de treabă"
👍🤝
Mulțumesc pentru explicații pe înțelesul tuturor. Dacă rămân ramurile de 40 de cm în anul ce vine nu cresc iar ca nebunele? Ca în fiecare an răresc pe interior sa aibă lumina și aer și în timpul anului cresc iar, mulțumesc.
Doar ramurile de prelungire (ramuri de schelet sau ramura de semischelet )se scurteaza la 40/50 cm !
@@pomicolanalbant mulțumesc frumos
Am făcut taiere in verde, la cais in iunie, pentru a pregăti ramuri în așteptare. Au crescut deja la cel puțin 40 cm. Ce fac cu ele la iarna, mai trebuie tăiate sau rămân asa, pana după fructificare ?
Vai ce informatii pretioase ne-ati oferit! 🙏MULTUMESC MULTUMESC MULTUMESC! 🙏🤝Acum m-am elucidat cum, cand si de ce se fac scurtarile in verde! Am si eu lastari anuali care au depasit 2 m lungime si chiar ma gandeam ca nu cumva la iarna sa se rupa de la vant sau zapada! O intrebare: cam pana la ce data ne putem duce cu taierile dupa 1 august? Toata luna august? Nu afecteaza aceste taieri la coacerea fructelor?
Da la 1 august si pana in primavara !
@@pomicolanalbant multumesc frumos!🙏
❤
🤝👍
Foarte frumos cum explicați! Eu am 30 de pomi mixti pe anul 3 și iam tăiat în verde prin iunie pentru ai grăbi umpic la construcția coroanei. Oare am greșit ? Leam dat ingrasamant și apa și chiar au creșteri bune. Multumesc!
Daca a-ti facut taieri in ramuri de schelet in iunie ,sigur aveti lastari noi care v-a trebui sa-i mai taiati o data in primavara !
Da se face asa ceva dar trebuie stiut ca aceste scurtari se fac cu scopul de a castiga un an si ca se fac mai puternice decat in mod normal .
Deci daca in mod normal scurtarea ramuri de schelet viitoare se faca ka 40/50 de cm ,in cazul dumneavoastra scurtarea se face la maxim 30 cm si in primavara noii lastari ,tot asa !
Deci in total ramura dumneavoastra de schelet dupa un an va avea 69 de cm .
@@pomicolanalbant da am tăiat la ramurile ce vor forma scheletul pomului și ca să câștig un avans în formarea pomilor. În viitoarele Sub șarpante am tăiat la 35-40 deoarece nu vreau sa urc cu coroana prea sus.noii lăstarilor au deja 40-50 cm , am vrut sai ciupesc de vârf dar ceedk făceam rău să provoc alte creșteri. Prea chinuiam pomii la creștere. Multumesc!
💚🇦🇩👏👏👏💖
Va mulțumesc !
Multumesc pt tutorialul coerent , am facut taieri in verde pt formare (creare lastari ) dar nu stiam ca pot face taieri de limitare in Aug, pomii sunt in formare, ce nu am inteles ? cum pot face taieri unui cires care are 4 ani dar nu a rodit , in primavara a facut flori dar nu a avut rod!, Multumesc inca odata!
Taierile se fac si daca nu a rodit !
Dava face aceiasi figura si in anul urmator ,ne gandim la polenizare !
Ori are mevoie de polenizator ,ori nu au fos conditii bune pentru polenizare (a plouat in perioada infloritului )!
Buna ziua. Daca eu doresc crestere vegetativa ( degarnisire) fac taiere la inceputul veri ? Am intelea bine?
Va salut ! Da ,daca vreti multa vegetatie toate ramurile anuale le le scurtati in uscat si in prima oarte a verii ,in iunie scurtati lastarii .
Si veti avea numai vegetatie !
Degarnisirea se face altfel :
Se lasa ramurile anuale ,nescurtate si in primavara ,noii lastari vor porni din partea superioara si restul se degarniseste !
@@pomicolanalbant eu am nevoie de vegetatie ,pt ca ciresul este degarnisit ,din acest motiv v.am intrebat daca pot sa tai acum la inceput de iunie. Va multumesc de raspuns.
Super content, multumesc pentru tot ce faceti. Cum as putea sa va multumesc printr-o mica donatie?
puteți încerca pe acest cont de Revolut:
RO91 BREL 0005 5074 4869 0100
Beneficiar: Ion Trofim
Va multumim pentru implicare! 👍🙏
Așteptăm cartea !!!
Mu e simplu !
La pomii de anul 3 spre 4 sa fac scurtări pentru a stimula să-și dezvolte coroana?
Daca pomul nu se dezvolta normal se fac scurtari si daca are rod ,se elimina mai mult de jumatate !
Bună ziua ! La cireș se pot tăia și ramuri mai groase acum in august? Nu sufera pomul daca fac o rărire de ramuri?
Va salut ! Da se taie ca si in repaus vegetativ !
Interesant...deci dupa 01/08 putem sa taiem in verde in voie, da?
Corect !
Mulțumesc pt sfat ca mati făcut sa fac ce trebuia la meri de 12 ani care acu are mere multumesc
Rariti-l acum !
Dupa toata lumea dinaintea mea...nu mai pot adauga decat : Multumirile mele !!🤗
Va mai rog!🌳 La caisii taiati la schelet in primavara, pot scurta in August? Au lastarii atat de lungi = cat as vrea sa pastrez inaltimea pomilor....Multumesc mult ! 🤗
Buna ziua ! In situatia asta ,este mai bine sa faceti scurtarile tot in primavara ,dar daca considerati ca ramurile sunt in pericol de dezbinare ,puteti sa mai scurtati putin si in primavara faceti scurtarile normale !
@@pomicolanalbant Va multumesc mult ! Sanatate si spor !!😊🤗
Multumesc!! 🌳Voi face in primavara!! Ma pot orienta mai bine cand vor fi fara frunze!! Zi buna ! Si vreme buna!🤗
Bun! Dar ce putem face in situația in care pomul este plin de flori dar doar un sfert din ele ajung fructe?(cireș ne-taiat) mulțumesc anticipat
Daca asta se intampla in fiecare an ,ii cautam un polenizator compatibil . Dar daca asta are loc in ultimii ani ,sapati in jurul pomului pe o raza de 1,5 m si incorporati un kg de NPK top k 16-6-24 .
Udati bine si peste o luna ,daca nu ploua mai udati odata !
@@pomicolanalbant am plantat 3 cireși soiuri diferite acum 6-7 ani și toți 3 au aceeași soartă.pana acum am dat vina pe vreme dar anul ăsta a fost vremea bună.Raman puține fructe în comparație cu câte flori face, multe cireșe cad când sunt micuțe.multumesc pentru răspuns
La cais se mai recomandă tăiere în verde acum la lăstarii anuali lungi?
Am făcut o plivire, dar lăstarii de la care voiam să obțin anticipați,nu au fost tăiați la sfârșit de iunie din lipsă de timp, și sunt imenși,din cauză că nu au avut rod deloc anul acesta.
Vă mulțumesc!
Scurtarea pentru anticipati se face in mai iunie si numai la lastarii din anul respectiv !
Sefule, am observat acum in livada pemeri, caisi si ciresi ca au crescut lastari multi, pe trunchi, pe langa, ec, ii pot aia acum la inceput de octombrie sau la primavara? Mersi.
Puteti taia acum mai bine ca in primavara !
@@pomicolanalbant Multumesc!
Sigur că mi-a plăcut materialul, ca intotdeauna! O singura intrebare am: data de 1 august si tot ce ați explicat, este valabil si pentru ciresi? Va mulțumesc!
Da
La cireși se scurtează după recoltare lăstarii anuali la aprox.40 cm. (cei poziționați corect) la cep de aprox. 15 cm. și la cep (3-5 frunze de la bază) cei care vreți să vă fructifice. Vedeți că este un tutorial special făcut de dl. Ion pe acest canal cu tăierile la cireș și nu numai. Spor vă doresc!!
Da ! 👍🤝
Va mulțumesc !
@@pdg3548 Va mulțumesc mult pentru explicatiile atât de clare! Cat despre videoclipul mentionat de dumneavoastra, l-am vizionat, dar m-a dat oarecum peste cap data de 1 august...🤔😊
Va salut cu respect. EU am o nelamurire... prunii mei au legat foarte bine anul asta,au dus rodul pana la capat cu succes dar problema e ca nu au scos lastari tineri deloc.Intrebarea mea este: la anul viitor mai trebuie curatati sau nu?
Nu ! La anu ,nu v-a mai avea fructe ci doar lastari !
Pomul dumneavoastra este in dezachilibru (este in alternanta de rodire !th-cam.com/video/U4kM0HxGm5s/w-d-xo.html
@@pomicolanalbant Multumesc mult
Bună ziua!
Am scurtat ramuri lungi la pruni. Au crescut doi trei lăstari. Ramurile le-am lăsat la 80 cm. Le pot tăia din nou acum? Câteva crengi au țepușe la fiecare frunza.
Ramane pentru primavara !
@@pomicolanalbant Vă mulțumesc mult!
Sănătate și numai bine!
@@pomicolanalbant Îmi cer scuze că vă deranjez din nou. Noii lăstari au deja 20,30 de cm. Cu totul prunii au deja înălțimea de peste 2 m. Îi las așa totuși?
La primăvară ce voi tăia în uscat:lăstarii care cresc acum și care cred că vor mai crește încă 30 de cm în luna aceasta?
Sunt cam îngrijorată mai ales că cei doi pruni sunt foarte frumoși. Aș putea să vă trimit foto pe pagină?
Bună ziua!
Am meri de 3 ani jumătate. Pot să tai lacomii și ramurile care merg în jos?
Doar lacomii !
@@pomicolanalbant Mulțumesc, mult !
Am învățat mult de la dumneavoastră dar parcă tot nu sunt sigură când ar trebui făcute tăierile. Vă urmăresc în tot și cred că de la anul voi fi sigură pe ce trebuie făcut la pomii fructiferi.
Sănătate și tot binele, spor și succes în tot ce faceți!
Bună ziua am o întrebare, de ce cad prunele excesiv, am verificat nu sunt viermi în sînbure, și o altă precizare, un cireș are mai multe fructe decât frunze din cauza asta nu sau dezvoltat.mulțumesc mult.
La prun ,daca fructul pica fara atac de vierme ,raman de suspectat urmatorii factori :
Lipsa apei ,Apa in exces si baltire ,lipsa de nutrienti la modul general si in special carenta de potasiu !
La sol ,NPK 12-6-24
Foliar ,Calcic Mg .
La cires nu sa facut taiere de normare a rodului si nici scurtarea ramurilor .
Nu sa facut rarire i verde a buchetelor de mai !
Trebuie sa faceti rarirea buchetelor acum ,ca daca nu ,la anu numai aveti cirese !
Am la cais ramuri anuale de 2 m și din vârf a făcut ceva ramificații pot să o tai in verde?
Da le puteti scurta acum !