Desi caut de cativa ani un clip in care sa se explice taierile la par,diferentiat,pe varsta pomului,nu am gasit pana la aceasta prezentare care este insotita si de explicatii foarte utile cum ar fi:” internodii”,” ramura care a diferentiat” etc. Va multumesc din suflet si Dumnezeu sa va rasplateasca pt ceea ce faceti pt.oameni.
Am urmărit multe clipuri de la diverși, dar ca dv.nu explică nimeni, vă mulțumim , eu am făcut o greșeală , la un păr de un an cu trei șarpante verticale ,le-am scurtat vârfirile la toate trei cu trecere pe alt lăstar , nu am făcut bine stopându-le creșterea, dar voi vedea ce va ieși!
Dimpotrivă ați făcut fb pentru ca in primii Tre patru ani,șarpantele se scurtează la 40-50 de cm ,pentru consolidare . Se numește construcția șarpantelor . Aveți toate șansele sa deveniți o profesionista ,succes !!
Buna ziua . Am si eu unul de trei ani ...din pacate , e bolnav , frunzele au niste pete negre , am incercat sa l tratez , fara susces...sant o batrana de 74 de ani , n am ajutor, ma descurc greu, va urmaresc cu placere , invat foarte multe de la dumneavoastra . M am mutat la batranete la casa , imi place f mult , dar e si greu sa tin pasul cu toate .Multumesc lui Dumnezeu ca existati si ne nvatati atatea lucruri benefice .Sa fiti SANATOS !
Da-tratamentele de toamna iarna macar cu champ dupa fiecare ploaie ! Daca o luati usor ,va descurcati ! Ca si daca vine cineva sa va ajute ,mai rau va-ncurca ! Zile frumoase va doresc !
La pomul tanar, ramurile de prelungire a sarpantelor, cele cu crestere puternica, nu trebuiesc un pic scurtate sa nu fie rupte de vanturile puternice de la noi din Dobrogea?
Domnule inginer,cum pot sa va trimit o poza cu un par batran si nu stiu ce ramuri sai mai las. La fel am si doi piersici care au ramuri de schelet care sun degarnisiti si nu stiu cum sal tai. Mulțumesc frumos.
buna ziua, ce tratament faceti pentru puricele melifer? noi am avut, dar parca am scapat de el, dar facem tratament primavara cu ulei horticol si insecticid
Cum deosebim o ramură care a diferențiat de una care n a diferențiat? Se văd muguri de rod la baza frunzelor sau cum? Mulțumesc și numai bine vă dorim.
Mugurii diferentiati se vad mai tarziu in toamna sau in primavara ,pentru ca procesul de diferentiere incepe in partea a doua a verii si se termina primavara inainte de inflorit ! La par mugurii diferentiati sunt mai bombati du au gât ,uar cei vegetativi sunt mai ascutiti si nu au gat !
Cand spuneti ca o ramura a diferentiat va referiti la faptul ca pe lungimea sa au aparut acele rozete de frunze ce indica prezenta viitorilir muguri de rod? Si practic o astfel de ramura este un lastar din anul anterior ( evident lemnificat), nu? In concluzie vreau sa spun ca un lastar ce ia nastere in cursul anului curent nu diferentiaza in anul in care a aparut!!! Ma intereseaza f mult opinia dvs izvorata din practica...In rest sa auzim numai de bine...
Este corect cum ați inteles. Iar un lăstar ce ia naștere anul acesta poate sa diferențieze si el muguri de rod dar doar in vârful acestuia iar anul viitor sa se îmbrace pe toată lungimea lui cu formațiuni de rod. Parul si mărul au cam aceeași filozofie de fructificație, de altfel si tăierile sunt foarte asemănătoare.
Diferentierea se referă la formarea mugurilor de rod. Așa cum spune și Bogdan, la semintioase ,ramurile anuale diferențiază doar cu mugurele apical ,adica cel din vârful ramurei și doar in următorul an va diferenția pe lungimea ramurei. In schimb la samburoase ,diferentierea are loc pe toată lungimea ramurei anuale ,chiar și pe lastarii anticipați (cei care au dat din ramura anuală in acelasi an. Obs. la semintioase nu se taie vârful ramurilor anuale , decât dacă vrem o prelungire a lor !
@@pomicolanalbant Multumesc ptr edificare!!! Cand mai reusiti sa si raspundeti la intrebari, sa faceti si aceste video-uri atat de aplicative si transparente, coerente ...si respectiv sa mai si lucrati? Imi place la dvs continuitatea sustinerilor, fermitatea prezentarii si lipsa de echivoc...toate facandu-va extrem de plauzibil. Mie imi face impresia ca lucrati consecvent de o viata in domeniul horticulturii ...ceea ce va absolva de diletantism ... Aparitia dvs in online m-a determinat sa pun capat multor abonamente pe aceasta tema care imi risipeau timp ...de multe ori prezentarile fiind trunchiate si la trecerea timpului ..netestate in practica!!! Sa auzim numai de bine!!!
Buna seara o intrebare daca nu va deranjez am plantat anul trecut in luna martie 3 peri luati de la o pepiniera wiliams soiul, problema este ca nu se dezvolta coroana de loc cat a fost anul trecut asa este si anul asta acum la sfarsit de iunie, au o coroana in varf cat o minge de fotbal sau mai mica, nu au plecat lastari nimic, ce pot sa le fac? Apa au avut permanent multumesc
Va salut! Am un par Arabitca. Are 4 ani este dezvoltat a capatat inaltime de 2.6m dar nu da niciun semn sa faca macar 2-3 floricele de rod. Ce e de facut cu el? Sa mai astept inca vreo 3 ani, poate infloreste si rodeste, sau sa-l altoiesc cu Novembra sau Williams?
Am si un păr de un an jumătate care are trei crengi una pe ax central si două laterale. Sunt pline de frunze. Întrebarea mea este dacă elimin ceva din acele creșteri de frunze,câte 3,4,la buchetul de frunze dar foarte dese aceste buchete.
În cazul în care acum eu las părul cu ax central și are câteva concurente, le tai la inel acele concurente? Cele doua ramuri care anul trecut erau doar crengi,acum au și ramificații și,au și crescut mult,cum le tai? Mulțumesc!
Vă salut cu mare respect ! Am o întrebare legată de un păr de 3ani bine dezvoltat( tratamente la timp, hrana și apa atunci vând a trebuit ). Marea majoritate a ramurilor au crestere verticală și au lungimi de peste 1m. Știu că se mai obișnuiește legarea lor spre orizontală. Acum ,la acest moment se poate face așa ceva și dacă mai are rost ? Aștept cu nerăbdare răspunsul dv. mai ales că am hotărât să urmez NUMAI sfaturile dv. Vă mulțumesc !
Daca breti o coroana in vas ,v-a alegeti pare ramuri care sunt cele mai exterioare ca ramuri te schelet ,concurentele lor le eliminati la inel ,iar celelslta vare sunt mai subtiri si cu crestere slaba le lasati asa ! A-ti inteles ?
Vă mulțumesc pt răspuns! Părul este cu ax central. Creșterile verticale ale ramurilor se referă la șarpantele superioare. Ramuri pe care să le elimini nu mai am în pom a rămas numai ramurile care mă au interesat. Aceste ramuri întrebam dacă să le leg mai la orizontală. În primi ani așa am făcut ramurilor șarpantelor inferioare
Da ,se intampla cand pomii trec prin perioade extreme de caltura sau seceta ! Pomului i se blocheaza procesele fiziologige si este pacalit ,ca ar fi trecut prin repausul vegetativ !
La columnar respectam regul de columnar ,adica nu formam ramuri de schelet si consolidam axul central ,lasand toate ramurile anuale care pornesc din acesta !
@@pomicolanalbant, vă mulțumesc pentru răspunsul dvs. !! perilor plantați în noiembrie 2021 am de gând să le fac o coroană de tip "piramidă etajată" , e greșit sau se potrivește și acest tip de coroană ?
@@sergiumitrea6437 Părul are tendința de creștere verticală, acuma din tăieri dacă te pricepi poți să-l faci și sub formă de coadă de maimuță. Dar se recomandă să se facă ax. Eu am și vas și ax și pe gutui și pe sălbatic. Merge oricum la o adică, dar tip vas e mai mult de lucru pe el..
Da,in situația in care vrem sa prelungim acel lăstar ,fie pentru a forma o subsarpanta , fie pentr a continua construcția sarpantei. Ce soiuri de par aveți ?
In primavara după ce apar fructele ,le dati jos și lasati câteva iar ramurile de prelungire atât cele principale cât și cele secundare la ciupiți din vârf ,atât.
Bună ziua! Observ că prelungirea ramurilor de schelet nu le-ați scurtat. Dacă înțeleg bine aveți mai mulți lideri. Eu am un singur ax central care de la tăierea din primăvară a crescut cam 60,70 de cm cu ceva concurente plus că și șarpantele au crescut tot cam la fel. Cât scurtez din ax dacă trebuie scurtat,cât scurtez din șarpante dacă trebuie scurtate? Pe ax și pe șarpante au crescut ramuri care nu depășesc cam 50 de cm ,le scurtez? Înțeleg că ce crește vertical fie pe ax fie pe șarpante trebuie eliminate la inel ca și pe cele care cresc în interior? Cu alte cuvinte,ce elimin la cep, ce elimin la inel,ce las neatins? Mulțumesc mult! Spor în toate și roade bogate!
Scurtarea ramuri anuale se face doar in repaus vegetativ si doar la acele tamuri unde vrem prelungiri . Celelalte ramuri anuale ,ori le pastram ,ori le scoatem la inel . Daca verm sa scurtam alte ramuri fara interes de prelungire ,o facem in lemn de doi ani ! A-ti inteles ?
Pe un grup de feisbuc in grupul “horticultura in livada casei” administratorul grupului Mitica Orhian un betiv(cred după cum vorbește) a spus ca parul se taie majoritate in cep. No…..ce sa mai cred😂
Țineți aproape și faceți cum va zice cel ce muncește și trăiește din ce face in propria livada și mai puțin după cei care bănuiesc cum ar fi mai bine .
Bună seara. Foarte utile materiale. Felicitări. Am făcut și eu taieri la pomișor plantați de anul trecut, apoi am stropit cu: karate +luna+vertab+îngrășământ (miercuri) problema este ca astazi, am văzut la cei 3 peri ca au frunzele ca și arse și nu înțeleg de ce? Aceiași soluție am și combinație am folosit-o acum 14-16zile (atunci am folosit jumătate de soluție iar acuma a doua jumătate) dar atunci nu a avut nimic, nici o pata, am dat pe meri, gutui, pruni, caisi, cireș visin, piersic(toți pomisorii plantați de anul trecut) și doar perii au asa ceva restul nimic. (din primăvară pana acuma am folosit mai multe combinații de solutii asa cum am învățat de la dumneavoastră). Rog ajutor cu un sfat. Va mulțumesc pentru tot
Nu au nimic important dar aveti mare grija la folosirea ingrasamantului in astfel de combinatii ,de regula sunt incompatibilitati ! Paceti de fiecare date compatibilitatea ,lasand 15 minute proba si urmarita ca structura si culoarea ,sa nu sufere transformari !
Mulțumesc pentru tot ce ne prezentați, felicitări !
Si eu va multumesc ! 🤝
Desi caut de cativa ani un clip in care sa se explice taierile la par,diferentiat,pe varsta pomului,nu am gasit pana la aceasta prezentare care este insotita si de explicatii foarte utile cum ar fi:” internodii”,” ramura care a diferentiat” etc. Va multumesc din suflet si Dumnezeu sa va rasplateasca pt ceea ce faceti pt.oameni.
Ma bucur și va multumesc !
Un adevărat profesionist , un adevărat profesor ! Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți ! Respect !
Va mulțumesc ! 🤝
inca o data cu v am ascultat cu placere.va multumesc
Va mulțumesc ! Cele bune !
Vă mulțumesc frumos!
Cele bune !
Sunteți extraordinar de profi Nu organizați cursuri practice ? Ne-ar fi de mare ajutor nouă începătorilor Felicitări
Buna seara ! As vrea dar nu-mi permite timpul !
Mulțumesc mult pentru această prezentare foarte utilă! Vă urez multă sănătate!
Va mulțumesc !
va multumesc multa sanatate va doresc
Multumim la fel !
Binevenite informațiile,mulțumiri și salutări 👍🙏
👍🤝
Buna ziua!
va multumesc ,sper sa traiesc sa pot pune in practica tot ceea ce ne-ati spus,multa sanatate!
Cum sa nu ,pomii ne tin in viata !
@@pomicolanalbant 👏🙏
Mulțumim mult pentru aceste prezentări deosebit de utile !
Și eu va multumesc !
Multumiri, cu stima Maestre !
Va salut
Am urmărit multe clipuri de la diverși, dar ca dv.nu explică nimeni, vă mulțumim , eu am făcut o greșeală , la un păr de un an cu trei șarpante verticale ,le-am scurtat vârfirile la toate trei cu trecere pe alt lăstar , nu am făcut bine stopându-le creșterea, dar voi vedea ce va ieși!
Dimpotrivă ați făcut fb pentru ca in primii Tre patru ani,șarpantele se scurtează la 40-50 de cm ,pentru consolidare .
Se numește construcția șarpantelor .
Aveți toate șansele sa deveniți o profesionista ,succes !!
@@pomicolanalbant Vă mulțumesc mult pentru incurajare !
Multumim,multă sănătate!
Cele bune !
Buna ziua . Am si eu unul de trei ani ...din pacate , e bolnav , frunzele au niste pete negre , am incercat sa l tratez , fara susces...sant o batrana de 74 de ani , n am ajutor, ma descurc greu, va urmaresc cu placere , invat foarte multe de la dumneavoastra . M am mutat la batranete la casa , imi place f mult , dar e si greu sa tin pasul cu toate .Multumesc lui Dumnezeu ca existati si ne nvatati atatea lucruri benefice .Sa fiti SANATOS !
Da-tratamentele de toamna iarna macar cu champ dupa fiecare ploaie ! Daca o luati usor ,va descurcati ! Ca si daca vine cineva sa va ajute ,mai rau va-ncurca !
Zile frumoase va doresc !
Dumnezeu sa va intareasca,sa aveti putere sa le faceti incet pe toate,cu grija.
Multumim frumos!!
Cele bune
Frumos explicat
Multumesc
Apare un alt nume , tel l am primit...Sant Aurora Cornea , v am mai scris de pe alt tel.Multymesc frumos pentru raspunsuri !
Am inteles e ok !
Mulțumesc
Va salut !
Mulțumim, foarte explicit
Si eu va multumesc !
Superbe materiale! Daca ati preciza si perioada cand se face lucrarea, ar fi perfect... Felicitari si spor!
Cu aproximație luna Iunie pana la jumătatea lunii Iulie ,pana nu se lgnifica acei lastari anuali care ii vom elimina!
La pomul tanar, ramurile de prelungire a sarpantelor, cele cu crestere puternica, nu trebuiesc un pic scurtate sa nu fie rupte de vanturile puternice de la noi din Dobrogea?
👉th-cam.com/video/3esIjrYNk48/w-d-xo.html
Buna ziua,
In ce perioada se face taierea in verde la mar si par ?
Multumesc !
Buna dimineata ! De indata ce apar lastarii si de cate ori apar altii !
Lastarii apar in valuri .
Cu ce sa tratez parul meu ? Mii de multumiri !
Depinde daca aveti o problema aparte !
Fruzele cu pete , varfurile crengilor se n convoaie si se usuca .Multumescfrumos pentru rabdare ! Sa FITI SANATOS !
am la doi peri de 4 ani al doilea rand de flori chiar pe varful lastarului pot sa le indepartez
Va salut ! Daca aveti tump ,puteti sa le indepartati !
Se poate taia in verde acum la par dupa cules ? Multumesc !!
In august !
Domnule inginer,cum pot sa va trimit o poza cu un par batran si nu stiu ce ramuri sai mai las. La fel am si doi piersici care au ramuri de schelet care sun degarnisiti si nu stiu cum sal tai. Mulțumesc frumos.
Pe facebook ,Pomicola Nalbant !
Buna ziua ,vreau sa vă întreb dacă dv preferați coroana tip vas sau asemănător la par si măr,că va urmăresc și nu vad in materialele dv coroana pe ax.
Coroana pe Ax central se practica la pomii de talie mică sau altoiți pe portaltoi de talie mică ,eu nu am așa ceva !
La un păr de 3 ani (a rodit anul ăsta ) mai pot face tăierii acum?
Numai daca a avut rod mult si vegetatie putina ! Altfel ramane pentru primavara !
buna ziua, ce tratament faceti pentru puricele melifer? noi am avut, dar parca am scapat de el, dar facem tratament primavara cu ulei horticol si insecticid
Aveți un tutorial in lista mea cu puricele melifer
Cum deosebim o ramură care a diferențiat de una care n a diferențiat? Se văd muguri de rod la baza frunzelor sau cum? Mulțumesc și numai bine vă dorim.
Mugurii diferentiati se vad mai tarziu in toamna sau in primavara ,pentru ca procesul de diferentiere incepe in partea a doua a verii si se termina primavara inainte de inflorit !
La par mugurii diferentiati sunt mai bombati du au gât ,uar cei vegetativi sunt mai ascutiti si nu au gat !
Cand spuneti ca o ramura a diferentiat va referiti la faptul ca pe lungimea sa au aparut acele rozete de frunze ce indica prezenta viitorilir muguri de rod? Si practic o astfel de ramura este un lastar din anul anterior ( evident lemnificat), nu? In concluzie vreau sa spun ca un lastar ce ia nastere in cursul anului curent nu diferentiaza in anul in care a aparut!!! Ma intereseaza f mult opinia dvs izvorata din practica...In rest sa auzim numai de bine...
Este corect cum ați inteles. Iar un lăstar ce ia naștere anul acesta poate sa diferențieze si el muguri de rod dar doar in vârful acestuia iar anul viitor sa se îmbrace pe toată lungimea lui cu formațiuni de rod. Parul si mărul au cam aceeași filozofie de fructificație, de altfel si tăierile sunt foarte asemănătoare.
@@dragosbutu9250 Multumesc ff mult ptr precizari!!@
Diferentierea se referă la formarea mugurilor de rod.
Așa cum spune și Bogdan, la semintioase ,ramurile anuale diferențiază doar cu mugurele apical ,adica cel din vârful ramurei și doar in următorul an va diferenția pe lungimea ramurei.
In schimb la samburoase ,diferentierea are loc pe toată lungimea ramurei anuale ,chiar și pe lastarii anticipați (cei care au dat din ramura anuală in acelasi an.
Obs. la semintioase nu se taie vârful ramurilor anuale , decât dacă vrem o prelungire a lor !
@@pomicolanalbant Multumesc ptr edificare!!! Cand mai reusiti sa si raspundeti la intrebari, sa faceti si aceste video-uri atat de aplicative si transparente, coerente ...si respectiv sa mai si lucrati? Imi place la dvs continuitatea sustinerilor, fermitatea prezentarii si lipsa de echivoc...toate facandu-va extrem de plauzibil. Mie imi face impresia ca lucrati consecvent de o viata in domeniul horticulturii ...ceea ce va absolva de diletantism ... Aparitia dvs in online m-a determinat sa pun capat multor abonamente pe aceasta tema care imi risipeau timp ...de multe ori prezentarile fiind trunchiate si la trecerea timpului ..netestate in practica!!! Sa auzim numai de bine!!!
Ma impresionează comentariul dumneavoastra și îl iau ca pe o rasplata a muncii mele, va multumesc mult !
Buna seara o intrebare daca nu va deranjez am plantat anul trecut in luna martie 3 peri luati de la o pepiniera wiliams soiul, problema este ca nu se dezvolta coroana de loc cat a fost anul trecut asa este si anul asta acum la sfarsit de iunie, au o coroana in varf cat o minge de fotbal sau mai mica, nu au plecat lastari nimic, ce pot sa le fac? Apa au avut permanent multumesc
Pornesc mai greu ,dar datile si ingrasamant KSC-1
@@pomicolanalbant ok multumesc, ksc 1 asta il gasesc unde? Daca nu va deranjez la magazine de unde cumpar si tratamente?
Se pot elimina listării acum în iulie, am 4 peri 3 și 4 ani, mulțumesc
Acum ,da !
Va salut!
Am un par Arabitca.
Are 4 ani este dezvoltat a capatat inaltime de 2.6m dar nu da niciun semn sa faca macar 2-3 floricele de rod.
Ce e de facut cu el?
Sa mai astept inca vreo 3 ani, poate infloreste si rodeste, sau sa-l altoiesc cu Novembra sau Williams?
E posibil sa fie altceva ,mai bine altoitil !
Va multumesc! Dupa taierile in verde e necesar sa facem vreun tratament la pomi?
Nu facem tratament aparte ! Ci respectam programul !
Ce forma se da par? cu ax central sau cupă?
Daca pomul este de talie mica se preteaza o coroana pe ax central ,dar daca pomul este de talie mare ,forma de coroana este vas ! 👍🤝
anul viitor parul este compromis din cauza infloririi sau trebuia sa dau jos florile
Nu este compromis !
mentionez ca primul rand este para mare formata dejea
👍
poate ne ajutati cu un tutorial, cu craparea scoartei pomilor fructiferi in special la par,- cauze si eventual pansarea crapaturii
Voi veni cu un tutorial exact pe acest subiect !
Am si un păr de un an jumătate care are trei crengi una pe ax central si două laterale. Sunt pline de frunze. Întrebarea mea este dacă elimin ceva din acele creșteri de frunze,câte 3,4,la buchetul de frunze dar foarte dese aceste buchete.
Nu faceți nimic acum ,nu umblați la el pana in primavara și vorbim atunci !!
@@pomicolanalbant ,vă mulțumesc!
În cazul în care acum eu las părul cu ax central și are câteva concurente, le tai la inel acele concurente?
Cele doua ramuri care anul trecut erau doar crengi,acum au și ramificații și,au și crescut mult,cum le tai?
Mulțumesc!
Vă salut cu mare respect !
Am o întrebare legată de un păr de 3ani bine dezvoltat( tratamente la timp, hrana și apa atunci vând a trebuit ). Marea majoritate a ramurilor au crestere verticală și au lungimi de peste 1m. Știu că se mai obișnuiește legarea lor spre orizontală. Acum ,la acest moment se poate face așa ceva și dacă mai are rost ?
Aștept cu nerăbdare răspunsul dv. mai ales că am hotărât să urmez NUMAI sfaturile dv.
Vă mulțumesc !
Daca breti o coroana in vas ,v-a alegeti pare ramuri care sunt cele mai exterioare ca ramuri te schelet ,concurentele lor le eliminati la inel ,iar celelslta vare sunt mai subtiri si cu crestere slaba le lasati asa !
A-ti inteles ?
Vă mulțumesc pt răspuns!
Părul este cu ax central. Creșterile verticale ale ramurilor se referă la șarpantele superioare. Ramuri pe care să le elimini nu mai am în pom a rămas numai ramurile care mă au interesat. Aceste ramuri întrebam dacă să le leg mai la orizontală. În primi ani așa am făcut ramurilor șarpantelor inferioare
mi-a inflorit un par = dupa15 septembrie , e normal oare ? va urmaresc cu mare interes, din cluj
Da ,se intampla cand pomii trec prin perioade extreme de caltura sau seceta !
Pomului i se blocheaza procesele fiziologige si este pacalit ,ca ar fi trecut prin repausul vegetativ !
🍐🍐🍐🍐🍐🍻
Pentru un par columnar difera taierile?
La columnar respectam regul de columnar ,adica nu formam ramuri de schelet si consolidam axul central ,lasand toate ramurile anuale care pornesc din acesta !
Cum arată ramura că o diferențiat rod,
??
Ce faceți cu lăstarii tăiați din fiecare pom ?
Nimic important !
ce tip de coroană are acest păr de 3 ani și ce tip de coroană e cea mai potrivită pentru peri ?
Va salut , acela este in vas dar cel mai bine este in palmeta,mult mai bine !
@@pomicolanalbant, vă mulțumesc pentru răspunsul dvs. !!
perilor plantați în noiembrie 2021 am de gând să le fac o coroană de tip "piramidă etajată" , e greșit sau se potrivește și acest tip de coroană ?
@@dinucristy6916 Depinde foarte mult de portaltoi, dacă e pe gutui ar merge, dar pe sălbatic vei avea creșteri puternice, va fii destul de greu.
@@dandanielxdc iar la cei altoiti pe sălbatic recomandați vas? Multumesc
@@sergiumitrea6437 Părul are tendința de creștere verticală, acuma din tăieri dacă te pricepi poți să-l faci și sub formă de coadă de maimuță.
Dar se recomandă să se facă ax. Eu am și vas și ax și pe gutui și pe sălbatic. Merge oricum la o adică, dar tip vas e mai mult de lucru pe el..
Lăstarii la par se ciupesc in verde? Daca da, in ce situație?
Da,in situația in care vrem sa prelungim acel lăstar ,fie pentru a forma o subsarpanta , fie pentr a continua construcția sarpantei.
Ce soiuri de par aveți ?
Cu un sfat va rog sa ma ajutați. Ce trebuie sa fac cu un păr tânăr întrat pe rod dar care nu mai generează creșteri anuale?
In primavara după ce apar fructele ,le dati jos și lasati câteva iar ramurile de prelungire atât cele principale cât și cele secundare la ciupiți din vârf ,atât.
@@pomicolanalbant Vă mulțumesc.
Mulți explica că părul ar trebui să aibă dezvoltarea cu ax central.Am plantat astă toamnă 60 peri williams alb. Vă rog luminați- mă.
Spuneți-mi dacă se poate ce schema de plantare ați folosit și ce port altoi au perii!
@@pomicolanalbant 4m și 4.5m între rânduri iar portaltoiul e păr franc dacă nu greșesc m-i s-a zis că trăiesc 100 ani !?
În ce perioadă se face această lucrare?
Aproximativ in luna Iulie .
Vă salut !
Cu respect vă spun că sunt nedumerit: într-un videoclip ați spus căîn primi 4÷5ani nu se fac tăieri în verde. Unde este adevărul?
La acesti pomi taierea in verde se limiteaza la indepartarea lastarilor lacomi (a macroblastelor ) si a lastarilor ce concureaza ramuri de schelet !
Bună ziua!
Observ că prelungirea ramurilor de schelet nu le-ați scurtat. Dacă înțeleg bine aveți mai mulți lideri. Eu am un singur ax central care de la tăierea din primăvară a crescut cam 60,70 de cm cu ceva concurente plus că și șarpantele au crescut tot cam la fel. Cât scurtez din ax dacă trebuie scurtat,cât scurtez din șarpante dacă trebuie scurtate?
Pe ax și pe șarpante au crescut ramuri care nu depășesc cam 50 de cm ,le scurtez?
Înțeleg că ce crește vertical fie pe ax fie pe șarpante trebuie eliminate la inel ca și pe cele care cresc în interior?
Cu alte cuvinte,ce elimin la cep, ce elimin la inel,ce las neatins?
Mulțumesc mult!
Spor în toate și roade bogate!
Scurtarea ramuri anuale se face doar in repaus vegetativ si doar la acele tamuri unde vrem prelungiri .
Celelalte ramuri anuale ,ori le pastram ,ori le scoatem la inel .
Daca verm sa scurtam alte ramuri fara interes de prelungire ,o facem in lemn de doi ani ! A-ti inteles ?
@@pomicolanalbantAm înțeles!
Sănătate ,spor și roade bogate!
Am un par de anul acesta dar dece are ghimpi nui par bun multum.
Poate fi portaltoi (par sălbatic)
in ce perioada se fac taierile in verde la par? nu se aplica un tratament cupric in vederea cicatrizari ranilor? multumesc!
Tăierea in verde se face ,pana ,sau înainte de lignifierea lăstarilor ,iar tratamentul se face cu: aliette + vertimec+coragen.
Pe un grup de feisbuc in grupul “horticultura in livada casei” administratorul grupului Mitica Orhian un betiv(cred după cum vorbește) a spus ca parul se taie majoritate in cep. No…..ce sa mai cred😂
Țineți aproape și faceți cum va zice cel ce muncește și trăiește din ce face in propria livada și mai puțin după cei care bănuiesc cum ar fi mai bine .
Bea și tu
Bună seara. Foarte utile materiale. Felicitări. Am făcut și eu taieri la pomișor plantați de anul trecut, apoi am stropit cu: karate +luna+vertab+îngrășământ (miercuri) problema este ca astazi, am văzut la cei 3 peri ca au frunzele ca și arse și nu înțeleg de ce? Aceiași soluție am și combinație am folosit-o acum 14-16zile (atunci am folosit jumătate de soluție iar acuma a doua jumătate) dar atunci nu a avut nimic, nici o pata, am dat pe meri, gutui, pruni, caisi, cireș visin, piersic(toți pomisorii plantați de anul trecut) și doar perii au asa ceva restul nimic. (din primăvară pana acuma am folosit mai multe combinații de solutii asa cum am învățat de la dumneavoastră). Rog ajutor cu un sfat. Va mulțumesc pentru tot
Nu au nimic important dar aveti mare grija la folosirea ingrasamantului in astfel de combinatii ,de regula sunt incompatibilitati !
Paceti de fiecare date compatibilitatea ,lasand 15 minute proba si urmarita ca structura si culoarea ,sa nu sufere transformari !