Bu seriden ilk defa bir video izledim. Videonun içeriğinden bağımsız olarak; İlker hocanın ve Mustafa 7'nin o kadar geyiğine, provakasyonuna, espirisine, videoyu komiğe çekme gayretine "rağmen", Aydın Bey'in ciddiyetinden "hiç" bir şey kaybetmeyerek anlatmaya aynı ifadeyle devam etmesi, izlemesi muhteşem keyifli bir video ortaya çıkarmış 😁😁 Aydın Bey, emeğinize ve üslubunuza sağlık. İlker hocam, 50 yaşında muhteşem eğlenceli bir çocuksun 🤪 M7; abi... Bitanesin ve bir numarasın.
Sorular da ,cevaplar da çok güzel ve mantıklıydı. Ülkenin güzel analizi yapılmış, bazı konulara katılmasam da objektif ve anlatım tarzı şahane olmuş. Tebrikler
24:10 Ebru hanım sürekli kamera arkasından bilgi veriyor. Şimdiye dek farketmemistim, hem olayı çok güzel aktarabilecek kadar hakim ve bilgili hem de çok hevesli. Kendisini tanımıyorum ama hevesli anlatımı ile işini ne kadar çok sevdiğini farkettim. Muhtemelen yönetici aynı zamanda ve yöneticiler grnelde bu denli hevesli olmuyor. Tebrix valla 👍
Sonuçlara göre son 20 yılda en karlı çıkanlar muhafazakarlar diyebiliriz. Dipte olduğu halde yükseliş gösteremeyen kesim ise ekonomisi kötü ve muhafazakar olmayan muhalifler. Kısaca pozitif ayrımcılıkla kendi kitlesinin hayat standardını yükselten bir hükümet diye okunabilir
bence o muhafazakarların seküler bir iktidar geldiği zaman muhafazakar kalıp kalmayacağını görerek karar verebiliriz. muhafazakarlık mantığında suv binen başörtülü bacı pek muhafazakarlık simgesi değil.
00:03 - Türkiye’nin Hayat Tarzları Araştırmasının 2025 Analizi 01:20 - Modern ve Muhafazakar Yaşam Tarzlarının 2008’den 2025’e Değişimi 03:56 - Toplumsal Siyasi ve Yaşam Tarzı Kutuplaşması Üzerine İnceleme 05:19 - Oyun Teorisi ve Algılara Olan Katkısı 08:15 - Eğitim Seviyesinin Toplum Üzerindeki Etkisi 09:39 - Türkiye’deki Nesiller Arasındaki Eğitim ve Yaşam Tarzı Farklılıkları 12:14 - LGBTİ Destek Oranlarının Artışı ve Gerileme Eğilimi 13:34 - Soru Sorma ve Anlamaya Dayalı İletişimin Önemi 16:12 - Toplumsal Değişim ve Tartışmaların Dinamikleri 17:24 - Eşcinsel Arkadaşlık Tercihlerindeki Cinsiyet Temelli Farklılıklar 19:54 - Sosyo-Ekonomik Durumun Türkiye’deki Modern ve Geleneksel Uygulamalara Etkisi 21:06 - Kırsal Gelenekçiler ve Kentsel Muhafazakarların Geçmiş Değerlere Bağlılığı 23:33 - 2008-2024 Arasında Türkiye’deki Sosyoekonomik Grupların Hareketliliği 24:46 - Küçük Kümelerin Sosyoekonomik Yükselişi ve Değişimi 27:08 - Adalet ve Kalkınma Partisi İktidarının Türkiye Üzerindeki Etkisi 28:20 - Türkiye’nin Sosyal Sermaye Kalkınmasında 20 Yıldaki İlerlemesi 30:52 - Türkiye’nin Eğitim Düzeyi ve Avrupa ile Karşılaştırması 32:03 - Türkiye’nin Nicelik ve Nitelik Dengesi Zorlukları 34:31 - Sosyal Sermayenin Türkiye’deki Dini Muhafazakarlar Arasında Artışı 35:45 - Türkiye’nin Geleceğinde Temsil ve Kültürel Normallaşma 38:30 - Bilinçli Tüketicilerin Pazara Etkisi 39:42 - Teknoloji Ürünleri İçin Çevrimiçi İncelemelere Duyulan Güven 42:17 - Çok Yüksek Gelirli İnsanların Yaş Gruplarına ve Ülkeye Göre Aktiviteleri
Sonuçları Akp sayesinde ülke ileri gitmiş diye değil, Akp sayesinde "dini muhafazakarlar" ve "muhafazakar modernler" ileri gitmiş diye okumak mümkün ki, çok da şaşırtıcı değil, hatta beklenen bir durum bence. Evet, "endişeli modernler" de yükselmiş ama onlar zaten üstte başlamışlardı. Akp olmasaydı, belki daha hızlı yükseleceklerdi (bu son cümle spekülasyon tabii).
guzel yorum olmus tesekurler. Ben AKP'ye ragmen bu kadar gitmis diye okudum. Data analizlerinde trajectory diye bir sey vardir, mesela, 1960-2000 arasini alip, 2025'i tahmin edersin, benzer sekilde 1960-2010'u alip 2025'i tahmin edersin, 1960-2020'i alip 2025'i tahmin edersin, sonrada 2025 real datayi koyup, farki olcersin, simdi bu 3 gurupa bakarsak gercek(real data) 2025 hepsinden daha iyiyse, AKP iyi yapmis demektir, ama ilk tahmin edilen deger gercek veriden daha iyi ise, AKPye ragmen diyebiliriz. Tabi ki 1960'tan bu yana veri var oldugunu var sayarsak ...
Budur. Eski programlarda salağa yattığında diyalog bir yere gidiyordu ama zaman geçtikçe bunu gerekli gereksiz yapmaya başladı. En son yüklenen videolardan birkaçında ise konuşmanın bir yere gitmesi bir yana “Halk Tv” (veya yandaştv, farketmez) muhabiri gibi konuşmayı tıkıyor, bir yere gitmesin, orada kalsın istiyor.
Anketlerin zor tarafı nicelik üzerinden toplumsal nitelik fotoğrafı çekmeye çalışmak. Eğitim seviyesinin yükselmesi, eğitimli anne-baba sayısının artması niceliksel olarak doğru olabilir. Ama bu eğitim kalitesine ilişkin bir ipucu vermez. Geçmişten gelen bir veri yok ama aynı eğitim seviyesinden farklı kuşaklardan insanlara sorulacak sorularla biraz eğitim kalitesi sorgulanabilir belki.
boğaziçi üniversite mezunu da var kırşehir üni de. kısıtlı sosyal sermayeli çevresinden ayrılıp kırşehir'e giden genç, belki inovasyona ya da nitelikli istihdama bir katkısı olmayacak ama kendi mahallesi dışında başka bir mahalle gördüğü için sosyal sermayesinde bir artış sağlıyor. bu vasatlar belki ülkeyi kalkındıramıyor fakat sayıları artınca ülkenin ortalama sosyal sermayesinde bir artış olduğu sonucu çıkıyor.
arkadaşlar bir anketör olarak diyebilirim ki sahada yapılan bu çalışmalar genellikle yarım saat ve üzerinde sürüyor. çoğu zaman karşı taraf buna istekli olmadığı için soruların hepsini sormuyoruz. genel bir kişilik çıkartarak diğer soruları kendimiz cevaplıyoruz. bu sayede kişilere ulaşmamız daha kolay oluyor. Ben daha çok kamu araştırmalarında adres bazlı çalıştım. Bölgeden bölgeye, yaş gruplarına göre bazı şaşırdığımız şeyler olabiliyordu ama genellikle Kondanın araştırmasına benzer sonuçlar elde ettik
Üniversite mezunu sayısının artması bir gösterge olamaz , diploma satıyor pek çoğu zira bırak mezun öğrenciyi doktora yapmış prof olmuşlara bile şüpheyle yaklaşıyorum
Muhteşem program olmuş! Keşke çok daha uZun sürseymiş, hiç sıkılmadan dinledik. Aydın Bey’e çoğu yerde katılıyorum. Türkiye’nin son 20 yılı siyah veya beyaz değil. Dediği gibi iyi gitmiş noktalar olsada son 8 yılda tepetaklak gidiyor ve umudumuz yok oluyor! Ayrıca üniversite okumuş insanların sayısı arttı evet ama üniversiteler 2006 yılından sonra üniversite olmaktan çıktı! Ufuk Akçiğit hoca Fatih Altaylı’nın programında açıkladı verileriyle. Üniversite öğrenci saysı arttı ama kalite çok ama çok düştü maalesef! Emeklerinize sağlık, tüm ekibe teşekkür ederiz ❤
2015'teki "Kadınlar istiyorsa kürtaj yaptırabilir - kesinlikle yanlış" önermesinin bu kadar yükselmesinin sebebi *Biz Burda Kürtaj Yapıyik Dayı* 'dan başka bir şey değil. O bir halk kahramanı!
@@TugbaCelik1978 bence de. zaten ezan okunurken muzik dinlenmezin de cok yalandan bi duyar oldugu gibi belli gibi. bu tarz gostermelik hassasiyetler cabuk eleniyor bence. namaz kilmayan adam ezan okunurken muzigi kismanin devede kulak kaldigini fark eder hele de modern hayata entegre olup basit tabularini kirdiysa.
Toplumlar gelişiyor mu anlamak için diğer ülkelerle de karşılaştırılmalı bence. G20 veya benzer nüfus, ekonomik ve sosyokültürel koşullara sahip ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye gerçekten sekülerleşme ve modernleşme çizgisinde nasıl ilerlemiş tartışılması lazım.
Gerçek bir ilerlemenin olup oşmadığı; aynı süreçte diğer ülkelerde ne olup bittiğine bakılarak anlaşılır. Elalem aynı süreçte 5 adım ileri giderken biz 2 adım gittiysek ilerleyerek geri kalmışızdır. Bakmak lazım.
Ülkelerin durumlarına göre ilerleme hızları da kendi açısından bir neden sonuç olabilir. Yani dediğin şekilde bakmak da yeterli sonuç vermez. Gelişmiş bir ülke belli bir konuda daha iyi imkanlara sahip diye daha fazla ilerleyebilir ya da ilerleme alanı bittiği için hiç ilerlemeyebilir. Kendimiz gibi örnekler bulmak gerekir.
programdaki söyleme uygun olarak söylersek finlandiyanın 5 adım gitmesi ile türkiyenin 2 adım gitmesini aynı göremeyiz.aynı zamanda türkiyenin 80 den 2000e 20 yılda kaç adım gittiği ile 2000-2020 arası kaç adım gittiğide önemli.
İstatistik ile bayağıyı olumlarsın. Ama o hala bayağıdır. Öyle olduğunu bilir ve bundan mutludur. Akp ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmadı, ülkedeki yetişmiş çağdaş kesimi baskılayıp bayağı olanı normalleştirdi. Saçmasapan yorum yapıyorsunuz.
Volkan bey i tekrar çağırır mısınız ben pek dediği gibi gitmediğini düşünüyorum modernleşmenin. Bir de kurumların çürüdüğü yerde nasıl gelişmeden bahsediyoruz?
26:00 Sosyal sermaye tanımı yanlış algılanmış denebilir. Sosyal sermaye ile sosyoekonomik düzeyi benzer gibi düşünüp arasında doğru orantı kurmak çok yanıltıcı olmuş. Çünkü sosyal sermaye, insanlar arasındaki ilişkiler, karşılıklı yardımlaşma, güven, işbirliği ve toplumsal bağlar gibi sosyal faktörlere dayanır. Bundan dolayı sosyal sermaye sosyoekonomik durumu daha düşük kesimde daha çok öne çıkabilir. Sosyal sermaye, her sosyoekonomik grup ve toplumda farklı şekillerde oluşur. Düşük gelirli veya eğitimsiz bir topluluk, güçlü dayanışma ağları ve karşılıklı yardımlaşma yoluyla önemli bir sosyal sermaye oluşturabilir. Yüksek gelirli ve eğitimli kişilerden oluşan sosyoekonomik düzeyi yüksek grupta ise bireysellik daha ön plana çıkabilir.
26:00* Sosyal Sermaye; Zihinsel, duygusal, fiziksel, ekonomik, sosyal vb destek alma potansiyeli içeren güven duyulan arkadaş, eş, dost, akraba vb kişiler ile çeşitli STK, Kulüp, spor takımı, lise/ünv. grubu, meslek grubu vb. ile oluşturulan dayanışma networküdür! Örnek; *Çocuğuna bakan büyükanne, *Bütçe konusunda ya da iş bulma konusunda alacağın destek, *Fikir alabileceğin bir bilen, *Tamir vb. işlerde ya da acil durumda destek alacağın biri, *Aidiyet hissedebileceğin bir grup; kitap kulübü, briç kulübü, takım oyunlarına dahil olmak vb. bir sosyal grub.
@@aligan990 Sosyal Sermaye: En geniş anlamda terim, insanlara tek baslarına elde edebileceklerinden daha etkin bir sekilde hareket etme imkanı tanıyan sosyal iliskileri ifade etmektedir. (Ref: Sosyal sermaye ve ekonomik kalkınma doktora tezi - İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü) Bu çalışmada (atıf sayısı da fena değil) oldukça güzel bir şekilde anlatılmış, ben beğendim siz de bir göz atabilirsiniz.
Sosyal sermaye grup örnekleri; Mason locası ve benzerleri, rotary'ler, Tusiad, Tuskon vs. Vaka bazlı köylü imeceleri. Aralarından şehre göçmüş ama arada dönen yardımları dokunan hısımlarına gıda, pazar takviyeleri. :) Mesela ben :) köyde evim, ailem var benim ulaştığım bazı imkanlara şirketimde kimse sahip değil, patronlar parasıyla bile ulaşamazlar.:)
Sokaklar çok tehlikeli bir haldeyken insanlar artık dışarıya çıkmıyor ve trafik kazaları bu yüzden azalıyor. Siz de diyorsunuz ki sokakların tehlikeli bir hale gelmesi insanların ölüm oranlarını azalttı. Ben her şemsiyemi çıkardığımda yağmur yağıyor, hay allah.
Çok detaylı güzel bi çalışma olmuş elinize sağlık❤ keyifli bi programdı. Sadece gereksiz bir sıkıştırma vardı videoda, bi mesaj verme kaygısında olmadan objektif dataları aktarma neden bu kadar rahatsız etti anlaşılack gibi değil. Sosyal araştırma konusuna uzak oldukları için heralde diye düşünmek istiyorum:)
Hakkıyla eğitimini tamamlamış, seküler ve modern insanların hakkı olan zenginlik servet transferi ile destek veren “muhafazakar” kitleye aktarıldı. Bunu söylememek için 40 takla attı. Teşekkürler İlker Bey, Mustafa Bey. Muasır medeniyetmiş 😀😀
Bahsettiğin serveti "seküler" dediğin vatandaşlarımız tek başına mı üretiyor? Bu zihniyet ak partiyi çeyrek yüzyıl iktidarda tuttu bu gidişle daha da tutacak.
Adam diyor ki toplumun daha az kısmını oluşturan bireylerin zaten 7/10 iken 8/10 olmasındansa, daha büyük kısmını olusturan bireylerin 3/10 dan 6/10 a çıkmış olması toplumun genel gelişimi açısından daha önemlidir ve başarıdır diyor. Yani aslında dogru soyluyor bir bakıma, cahil cahil kalsa okumuş iyice arayı açsa bu sefer de çok kopukluk olurdu, belki de boylesi daha iyi olmustur sonuca bakarsak. Ha kim hakettiğinin karsılıgını aldı, kim haketmediklerini elde etti derseniz orada kesinlikle size katılıyorum.
@@ridd1ck evet ideal olan o ama bir kişi hak etmediği üniversiteye gittiğinde, hak etmediği parayı kazandığında, hak etmediği kadar zenginleştiğinde, hak etmediği yerlere geldiğinde maalesef gelişmiş olmuyor. Bunuda yaparken sekülerlerden yaşam vergisi (alkol, sigara, “lüks tüketim ürünleri”, yurt dışı çıkış harcı, %40 gelir vergisi vb.) toplanıldı. Yazık oldu hem bugüne hem yarına. İyi günler.
Flutv'deki en sevdiğim program :) aydın bey ciddi ciddi bir şeyler anlatmaya çalışırken, ilker hoca'nın geyik muhabbeti yapmasına bayılıyorum :D kesinlikle programı daha izlenebilir kılıyor. Emeğinize sağlık.
40:33 bu gorselde bir hata oldugunu dusunuyorum. Farkli cinsel yonelimleri hosgoren grup egitim seviyesi dusuk, dindarlik seviyesi yuksek olarak gosterilmis gorselde, yani egitimsiz ve dindar kisiler escinsel cocugum olabilir diyorlar bu veriye gore. Ayrica Aydin bey bu hosgoruye sahip kisilerde kadin ve erkekler arasinda cok fark olmadigini, az farkla kadinlarin daha hosgorulu oldugunu soylemisti daha once, fakat burada kadinlar (62%) ve erkekler (38%) arasinda neredeyse iki kat fark var.
İlker nasıl oldu da anlamadı bir türlü yahu. Karşıma alıp bir de ben açıklamak istedim resmen. Milyon falan da gelmez, hiç anlamadığı için boşa sevindi.
"22 yıllık akp iktidarı türkiye için iyi olmuştur" demiyor, ama inatla onu dediğini anlamaya çalışıyorsun. Karikatürize örnek vereyim; örneğin üniversite mezunu oranı 2 kat artmış. Bu akp iyi demek olmak zorunda değil. Okul sayısı artmış olabilir, mezun kalitesi düşmüş olabilir, öğrenci adayı artmış olabilir, bir sürü şey olabilir. Hatta akp den kaynaklanmamış da olabilir. Zamanla zaten artan bir kriterdir de belki dünyada en az bizde artmıştır vs... özetle: akp ülkeyi modernleştirdi demiyor, modernleşme kriterlerinin çoğunda ilerlemeler var diyor.
Ya biri bana açıklasın aydın hoca son 3 videodur gittikçe gençleşiyor. Spor mu? Beslenme mi? Bir de aydın hocanın röntgenini çekin. (Espiri ve goygoy yapmıyorum)
Ben Aydın Bey'in çıkarımını şu şekilde anladım: Toplumun muhafazakar/dindar olarak tanımlanan kısmı 2000 yılı sonrası yapılan değişiklikler, regülasyonlar, kavgalar vs sonucu ekonomik güç ve sosyal erişim/haklar bakımından yine toplumun seküler/modern olarak tanımlanan kısmıyla eşit/denk duruma geldi. Burada İlker hocanın itirazı da sanki son 7-8 yıldaki denge kaybına işaret ediyor gibi. Açıkça konuşulmayan ya da belki bu çalışmanın dışında kalan kısım ise kamu kurumlarındaki dengeler (15 Temmuz ile sounçlanan hikaye bunlardan biri) ve bu dengelerin sıradan halka (muhafazakar/seküler ya da her nasıl sınıflandırılacaksa) ekonomik, sosyal, yargısal, eğitimsel yansımaları. Ayrıca dış politika, bölgedeki ve dünyadaki siyasi dengelerin ülkemize ve yine sıradan halka olan büyük etkileri İlker hocanın baktığı açı gibi geldi bana.
Ne kadar marjinal arkadaşım varsa hepsi FluTV izliyor. Sıradan arkadaşlarım ise Fatih Altaylı, Survivor ve güldür güldür izliyor. Bir de celal şengör, ahmet arslanlı ile bu tarafa geçiş yapmak üzere olanlar var.
Bu arada ezanda kapatma konusunu toplumsal ritüel olarak düşünebiliriz. İslam yaşamında türklerin böyle şeyleri pek çoktur. Neredeyse islamın dışına taşar huy, genel adet felan olur. Diğer dünyada görülmez, kendi içlerinde ki mezheplerde bile bir ortaklaşma oluşur. (çocuklara sünnet anketlerinde de benzer şeyler bulursunuz ama o denk değil daha üstel bir adet olarak düşünmek lazım) Mesela geçmişte de Mekke-Medine de ezan okununca hayat durmaz, biz de sanki dururmuş gibi olurdu. Zaten bu kadar naat yani şiir yazan başka bir millette yok. Eh aslen adamın şiir yazası var, toprak öyle bir gelenek getiriyor onu da bari Peygambere yazalım demiş, başka birşey olsa ona yazacak yazıyor zaten anadolu rock gibi.:) Denk misal hemen aklıma gelmedi ama tesbih denebilir. Kimilerinin kabulü, sınıflandırması gibi değil tesbih, arabeske öteleme birşey değil. Tutup orada burada çıkartmaz ama tesbih hediyesi her sınıf arasında var yüzyıllardan beri. Çok zenginler bile tesbih koleksiyonu yaparlar. Modern zaman da bir tek sanki Murat Ülker de varmış gibi duyuldu ama çok fazla eski ve yeni zenginde var. Koç'larda bile var (onlarda seküler değilse artık:P ). (Tesbih türklerin ilintili olduğu dünya dışında çok daha azdır, mesela arap coğrafyasında daha az ama hediyelik kültürü yine var. Mesela afganistan, pakistan da daha çok görebilirsin çünkü türklerle ilinti daha çok) Bu arada sonuç yüzdeye bende şaşırdım çünkü dini literatürü iyi biri olarak ben artık kısmıyorum, kapatmıyorum (mezarlıkların yanından geçerken hariç:) ) ama kendi huylarım değişti diye anlamamazlık etmiyorum. İnsan da kendi huylarını genele tatbik etme/edememe sıkıntısı vardır. Sınıf ayırt etmeksizin insanlarda ki bu hali düşününce rahatça anlayabiliyorum.
14:25 ilkokul çağında başötüsü gayet normal diyenlerin oranı aşırı artmış. bu konuyu yorumsuz ve toplumun bu konuda bir problemi yok demeniz çok manidar. açıkça belli rejim sonraki 10 yılda açık tehlike altında
27:10 da itiraf da gelmiş. tüm olumlu gelişmelerin örtülü ilkokul çocuklarının varlığına bağlamış eleman. seküler takipçilerin olduğu kanallara çıkıp algıyı yönetmek böyle birşey işte. ilker beyi tebrik ederim hemen yakaladı cümleyi
Ben gerçekten muhafazakar insanların hayat şartlarının ülkenin üst sınıflarına doğru yola çıktığı ve dağılımın iyileştiği bir manzaranın kolayca sokakta okunamasını anlamıyorum. Herkes kendi dedesinden akrabalarından baksın her nesilde ne kadar kadın iş hayatında diye, ne kadar okuyor diye, ne kadar maddi gücü var diye. Çok net kadınlar adına iyileşme ve muhafazakar insanların yüksek eğitimde oranının artması resmini görmek mümkün. Bir büyüğümden eskiden bursada başı örtülü kadın yoktu şimdi çok diye birşey duymuştum. İstatistiklere güvenerek söyle yorumladım, kapalı kadınlar sokağa çıkmıyormus simdi çıkma cesaretleri var, bu yüzden görünüyor. Ne güzel işte, ilerde askere de gitsinler işte ne güzel. Bunu anlamak kolay anlamamak onyargililik bence.
Günümüzde ezan sesi çok rahatsız edici oldugu icin bu oranın dogru olduguna inanmak imkansız. Tersi dogru olabilir hatta. Eskiden böyle rahatsız olduğumu da hatırlamıyorum. Kulaklık takıyorum anında.
İçerik süper, prodüksiyon Flu’dan beklediğimizin gerisinde kalmış. Okunmayacak minnacık grafikler… en azından konuşulan alana bir laser pointer olsaydı 😂❤
ya adamı her programda sıkıştırmayın bidaha gelmez sonra asdadd.çok zorlamanıza gerek yok kafası çalışan herkes bu videoda alması gerek bilgiyi net ve açık şekilde alabilir. emeği geçen herkese teşekkürler.gayet açıklayıcı olmuş
Ülkelerinde dönemleri vardır. 25yıldır en alttaki kitleyi yukarıya çekmeye çalışıyoruz. Öncesinde üstte olan bir grubu daha da yukarıya çekmeye çalıştık. Önümüzdeki 10-15yıl tekrardan ortalardaki ve üsttekileri daha yukarıya çekmek için bir ortam hazırlanıyor bence
Aydın Bey’in değerlendirmesini göz önünde bulundurursak, son 20 yılda muhafazakarların karlı çıkması kendilerine olduğu kadar topluma da yararlı çünkü onların sosyoekonomik olarak yükselmesi çoğunluğu da yukarı çekti.
bu istatistikteki yüzde yaklaşımlarında sandığınız kadar değiştirmez. Çünkü şirketleri ist. da memleketine gitmişken diyarbakırın en pis mahallesinde de ankete yakalayabilirsin zengin patronu, izmir de büyümüş laik memur kız ağrıda da telefonuna çıkabilir, ist.un en nezih semtinde de seri katile denk gelebilirsin.:) İlkerin şaşırdığı gibi 6 bin kişi o alanda yüksek bir rakam, içinde her tip olur.
İlker beyin tartışma usülü soru sorması benim FluTV'de en çok sevdiğim olay, ama sanki Aydın beyden Türkiye kesinlikle her anlamda modernleşiyor demesini istemiş gibi geldi alt metinde. Bazı kültürel normların yok olması çok zor olur, ancak aynı istatistikte bazı yerlerde 'modernleşme' durumunu gözleyebiliyoruz. Her istatistikte de modernleşme aramak mantıklı olmaz, sonuçta 2008'deki insanların büyük çoğunluğu hala yaşıyor ve aynı kültürü beraberlerinde getiriyorlar, bunu da göz önünde bulundurmak lazım. Bu istatistiği şehir bazlı görebilseydik büyük kentlerin modernleşmeye etkisini ve taşranın ne kadar modernleştiğini daha iyi görebilirdik diye düşünüyorum, belki İlker bey de bu durumda bu kadar sinirlenmezdi diye zannediyorum.
Nuanslarin çok iyi anlaşılması gereken, ezber bozan, dinlemeyi bilmeyen muhaliflerin hemen atlayıp linçlemeye kalkacağı program. Tebrik ederim. Çok güzel program. En severek takip ettiğim flu programlarından bu. Aynı yandık bittik ezberlerini tekrarlamaktansa en azından farklı bir iki detay ortaya koymak çok kıymetli.
Efsane bir bölüm olmuş ellerinize sağlık son kısmında arka arkaya gelen muhteşem espriler ve kapanıştakii şarkılar 😂 Tabii içeriğin kendisi bu kadar değerli olmasa hepsi ikinci planda kalırdı. Emeği geçen tüm ekibi ve Konda'yı tebrik ederim.
Biri elindeki verilerle bu hükümetin yaptığı olumsuzlukları anlatsa bizde varsayımlarla karşı çıkıp bakın emin misiniz diye tepki versek bağnaz olurduk ama İlker hocam aydın 😅
İlker bey illa olumsuz birşey görmek istiyor , ama Aydın Erdem bey kibarca doğruları iletmiş Hicbirsey mükemmel değildir herseyin eksi yönü de vardır ama gelişim ülkenin muazzam şekilde lehine
Uzun süredir bazı kişilerin dilinden yarım yamalak duyduğumuz benim de zihnimde bir süredir çevirdiğim teori, veri ile de birisi tarafından söylenmiş oldu. Türkiye geçmişte yüzleşmediği sorunların bazılarıyla yüzleşti gibi bu çeyrek asırda. muhtemelen bundan sonra gelecek hükümetlerde din bu kadar oy sandığı olarak kabul görmeyecektir mesela toplumda.Tamamen bitmese de sınıf atlamak üzere görebiliriz bence Türkiye'yi. Daha fazla yazmak isterdim ama hem biraz had bulamıyorum konuşmaya hem de otosansür... Aslında Volkan hocanın anlattığı sekülerleşen Türkiye yolunda bu sorunlar üzerine toplum olarak ilgilenmek zorunda kaldığımız için, hızda artış ya da level atlama gibi görebiliriz. Ayrıca dindar olanlar da Cumhuriyet içerisinde kendilerini görülmemiş ya da ezilmiş olarak görmekten çıkmış olurlar muhtemelen.
Aydin bey cok onemli istatistikler paylasti ama burda bir "counter-factual" olmadigi icin, hatta daha basit sekilde uluslararasi trendlerden sapmayi hesaba katmadigi icin ulke iyiye ys da kotuye gitti sonucu cikmaz bu verilerden.
Anladım sanırım. Anladığım kadarıyla hak veriyorum. Ama doğru anladığımdan emin olmam için “counter-factual olmadığı için derken ne demek istediğinizi açıklayabilir misiniz? Teşekkürler şimdiden.
@@heroszeros counter-factual'i alternatif senaryo ya da paralel evren gibi dusunebiliriz. Turkiye son 25 yildir gectigi yollardan gecti ve ortaya Aydin Bey'in elde ettigi veriler cikti. Peki acaba baska yollardan gecmis olsaydi ne olurdu? 2003'te AKP'nin iktidara gelmedigi ya da kisa sure iktidara gelip sonra ilk secimde iktidardan indigi bir senaryoda Aydin Bey'in verileri ne gosterecekti? Counter-factual derken bunu kastediyordum. Nedensellik ortaya koyabilmek icin gerekli olan bir sey bu.
@@heroszeros counter-factual'i alternatif senaryo ya da paralel evren olarak dusunebiliriz. Aydin Bey'in verileri bize bugunku durumun fotosunu cekiyor ama eger alternatif bir senaryo yasansaydi, yani akp iktidar olmasaydi bugun nasil olurduk bunun hakkinda bir veri yok elimizde.
Veriler manasız değildir, veri veridir:) bu tahammülsüzlük çağırdığınız kişiye saygısızlık olarak ekrana yansıdı. Düşündüğünüz gibi buralar da yıkılmadı yani akp savunuculuğu linçleme vs.
@@ZeynepBayurgil Veri tek başına bir anlam ifade etmez hatta hiçbir anlam ifade etmez, verinin anlam ifade edebilmesi için, amacı doğrultusunda başka verilerle birlikte analiz edilmesi ve yorumlanması gerekir, asıl mesele verileri doğru yorumlayabilmektir. Konunun uzmanı danışmanlar bu iş için para alırlar. Ayrıca istatistik bilimi de verileri anlamlandırmak için vardır. Verinin işlenmemiş, analiz edilmemiş, amacı ve bağlamı belirlenmemiş hali en ham halidir ve ham veri hiçbir anlam taşımaz.
Bu seriden ilk defa bir video izledim. Videonun içeriğinden bağımsız olarak; İlker hocanın ve Mustafa 7'nin o kadar geyiğine, provakasyonuna, espirisine, videoyu komiğe çekme gayretine "rağmen", Aydın Bey'in ciddiyetinden "hiç" bir şey kaybetmeyerek anlatmaya aynı ifadeyle devam etmesi, izlemesi muhteşem keyifli bir video ortaya çıkarmış 😁😁
Aydın Bey, emeğinize ve üslubunuza sağlık.
İlker hocam, 50 yaşında muhteşem eğlenceli bir çocuksun 🤪
M7; abi... Bitanesin ve bir numarasın.
Sorular da ,cevaplar da çok güzel ve mantıklıydı. Ülkenin güzel analizi yapılmış, bazı konulara katılmasam da objektif ve anlatım tarzı şahane olmuş. Tebrikler
24:10
Ebru hanım sürekli kamera arkasından bilgi veriyor. Şimdiye dek farketmemistim, hem olayı çok güzel aktarabilecek kadar hakim ve bilgili hem de çok hevesli. Kendisini tanımıyorum ama hevesli anlatımı ile işini ne kadar çok sevdiğini farkettim. Muhtemelen yönetici aynı zamanda ve yöneticiler grnelde bu denli hevesli olmuyor. Tebrix valla 👍
Sonuçlara göre son 20 yılda en karlı çıkanlar muhafazakarlar diyebiliriz. Dipte olduğu halde yükseliş gösteremeyen kesim ise ekonomisi kötü ve muhafazakar olmayan muhalifler. Kısaca pozitif ayrımcılıkla kendi kitlesinin hayat standardını yükselten bir hükümet diye okunabilir
Ne yazik ki insanoglunun dogasi geregi bu durum bir nebze normal
bence o muhafazakarların seküler bir iktidar geldiği zaman muhafazakar kalıp kalmayacağını görerek karar verebiliriz.
muhafazakarlık mantığında suv binen başörtülü bacı pek muhafazakarlık simgesi değil.
@@CagdasTNdaha açık yazar mısın😊
Buna dair bir veri yok.
@@kailorhun var, 25:59
Cok iyi program yaa otur saatlerce grafik okuyarak turkiyeyi yorumla. Cidden keyifli bir program
Birileri bir şeyleri keşfediyor muhahsha
Kadınlar araba kullanamıyor bu arada bu gerçek
00:03 - Türkiye’nin Hayat Tarzları Araştırmasının 2025 Analizi
01:20 - Modern ve Muhafazakar Yaşam Tarzlarının 2008’den 2025’e Değişimi
03:56 - Toplumsal Siyasi ve Yaşam Tarzı Kutuplaşması Üzerine İnceleme
05:19 - Oyun Teorisi ve Algılara Olan Katkısı
08:15 - Eğitim Seviyesinin Toplum Üzerindeki Etkisi
09:39 - Türkiye’deki Nesiller Arasındaki Eğitim ve Yaşam Tarzı Farklılıkları
12:14 - LGBTİ Destek Oranlarının Artışı ve Gerileme Eğilimi
13:34 - Soru Sorma ve Anlamaya Dayalı İletişimin Önemi
16:12 - Toplumsal Değişim ve Tartışmaların Dinamikleri
17:24 - Eşcinsel Arkadaşlık Tercihlerindeki Cinsiyet Temelli Farklılıklar
19:54 - Sosyo-Ekonomik Durumun Türkiye’deki Modern ve Geleneksel Uygulamalara Etkisi
21:06 - Kırsal Gelenekçiler ve Kentsel Muhafazakarların Geçmiş Değerlere Bağlılığı
23:33 - 2008-2024 Arasında Türkiye’deki Sosyoekonomik Grupların Hareketliliği
24:46 - Küçük Kümelerin Sosyoekonomik Yükselişi ve Değişimi
27:08 - Adalet ve Kalkınma Partisi İktidarının Türkiye Üzerindeki Etkisi
28:20 - Türkiye’nin Sosyal Sermaye Kalkınmasında 20 Yıldaki İlerlemesi
30:52 - Türkiye’nin Eğitim Düzeyi ve Avrupa ile Karşılaştırması
32:03 - Türkiye’nin Nicelik ve Nitelik Dengesi Zorlukları
34:31 - Sosyal Sermayenin Türkiye’deki Dini Muhafazakarlar Arasında Artışı
35:45 - Türkiye’nin Geleceğinde Temsil ve Kültürel Normallaşma
38:30 - Bilinçli Tüketicilerin Pazara Etkisi
39:42 - Teknoloji Ürünleri İçin Çevrimiçi İncelemelere Duyulan Güven
42:17 - Çok Yüksek Gelirli İnsanların Yaş Gruplarına ve Ülkeye Göre Aktiviteleri
kralsın ama mesaini skkkim
İlker Canikligil İzmir'i gösterelim diyen Fatih Portakal gibi çırpındı....
Mükemmel bir yorum ya :D
Oğlum söyleyin siz akp’lisiniz değil mi ?
İşin içinde İlker 'in biraz da artık pek de ayrıcalıklı kesimde yer almadığını öğrenmenin hayal kırıklığı var.😂😂😂
zuhahah eskiden kudurukluğunu mizahla kapatmaya çalışırdı şimdi hepten salmış çırpındığını belli ediyor ilker
Aydın Erdem abiye bravo politik dogruculuk gibi görünse de verileri tarafsız aktardı. Milyon gelsinn.😂 🎉
Konda ya teşekkürler, çok güzel dataları bizle paylaştılar 👏🏻
Sonuçları Akp sayesinde ülke ileri gitmiş diye değil, Akp sayesinde "dini muhafazakarlar" ve "muhafazakar modernler" ileri gitmiş diye okumak mümkün ki, çok da şaşırtıcı değil, hatta beklenen bir durum bence. Evet, "endişeli modernler" de yükselmiş ama onlar zaten üstte başlamışlardı. Akp olmasaydı, belki daha hızlı yükseleceklerdi (bu son cümle spekülasyon tabii).
İleriden kasıt modernlesmek bu arada,20 sene önce akp onları dindar değil modern yapacak desen libos derlerdi
Bana kalırsa zaten Aydın bey diyor ama İlker hoca olayı dediginiz gibi algılıyor.
tee en başta gömleğimizi çıkarttık dediler de bazılarına anlatamadılar tabi :P
guzel yorum olmus tesekurler.
Ben AKP'ye ragmen bu kadar gitmis diye okudum.
Data analizlerinde trajectory diye bir sey vardir, mesela, 1960-2000 arasini alip, 2025'i tahmin edersin, benzer sekilde 1960-2010'u alip 2025'i tahmin edersin, 1960-2020'i alip 2025'i tahmin edersin, sonrada 2025 real datayi koyup, farki olcersin, simdi bu 3 gurupa bakarsak gercek(real data) 2025 hepsinden daha iyiyse, AKP iyi yapmis demektir, ama ilk tahmin edilen deger gercek veriden daha iyi ise, AKPye ragmen diyebiliriz.
Tabi ki 1960'tan bu yana veri var oldugunu var sayarsak ...
İlker Bey Halk tv muhabiri gibi tepki vermiş xd
Budur. Eski programlarda salağa yattığında diyalog bir yere gidiyordu ama zaman geçtikçe bunu gerekli gereksiz yapmaya başladı. En son yüklenen videolardan birkaçında ise konuşmanın bir yere gitmesi bir yana “Halk Tv” (veya yandaştv, farketmez) muhabiri gibi konuşmayı tıkıyor, bir yere gitmesin, orada kalsın istiyor.
36:45 te adam ne kadar içten öflüyor :)
gümledim
Anketlerin zor tarafı nicelik üzerinden toplumsal nitelik fotoğrafı çekmeye çalışmak. Eğitim seviyesinin yükselmesi, eğitimli anne-baba sayısının artması niceliksel olarak doğru olabilir. Ama bu eğitim kalitesine ilişkin bir ipucu vermez. Geçmişten gelen bir veri yok ama aynı eğitim seviyesinden farklı kuşaklardan insanlara sorulacak sorularla biraz eğitim kalitesi sorgulanabilir belki.
boğaziçi üniversite mezunu da var kırşehir üni de. kısıtlı sosyal sermayeli çevresinden ayrılıp kırşehir'e giden genç, belki inovasyona ya da nitelikli istihdama bir katkısı olmayacak ama kendi mahallesi dışında başka bir mahalle gördüğü için sosyal sermayesinde bir artış sağlıyor. bu vasatlar belki ülkeyi kalkındıramıyor fakat sayıları artınca ülkenin ortalama sosyal sermayesinde bir artış olduğu sonucu çıkıyor.
Teşekkürler çok değerli bu çalışmanın verilerini açıklayarak verdiğiniz için.
arkadaşlar bir anketör olarak diyebilirim ki sahada yapılan bu çalışmalar genellikle yarım saat ve üzerinde sürüyor. çoğu zaman karşı taraf buna istekli olmadığı için soruların hepsini sormuyoruz. genel bir kişilik çıkartarak diğer soruları kendimiz cevaplıyoruz. bu sayede kişilere ulaşmamız daha kolay oluyor. Ben daha çok kamu araştırmalarında adres bazlı çalıştım. Bölgeden bölgeye, yaş gruplarına göre bazı şaşırdığımız şeyler olabiliyordu ama genellikle Kondanın araştırmasına benzer sonuçlar elde ettik
Üniversite mezunu sayısının artması bir gösterge olamaz , diploma satıyor pek çoğu zira bırak mezun öğrenciyi doktora yapmış prof olmuşlara bile şüpheyle yaklaşıyorum
anketörlüğünü yaptığım bu araştırmanın sonuçlarını merakla bekliyordum, şimdi keyifle izleme vakti.
Kaç tl veriyorlar
emeğinize sağlık.
Süpersiniz ellerinize emeğinize sağlık 🙏👏🏽👏🏽👏🏽❤
Şahane bir yayın teşekkürler. Bir yeni şafak dostu 😂😂😂 şaka şaka ❤
Muhteşem program olmuş! Keşke çok daha uZun sürseymiş, hiç sıkılmadan dinledik. Aydın Bey’e çoğu yerde katılıyorum. Türkiye’nin son 20 yılı siyah veya beyaz değil. Dediği gibi iyi gitmiş noktalar olsada son 8 yılda tepetaklak gidiyor ve umudumuz yok oluyor! Ayrıca üniversite okumuş insanların sayısı arttı evet ama üniversiteler 2006 yılından sonra üniversite olmaktan çıktı! Ufuk Akçiğit hoca Fatih Altaylı’nın programında açıkladı verileriyle. Üniversite öğrenci saysı arttı ama kalite çok ama çok düştü maalesef! Emeklerinize sağlık, tüm ekibe teşekkür ederiz ❤
Durdura durdura izleyip incelediğim bir video olmuş. Ellerinize sağlık
İlker hoca kendi başına mikro segment ahahaha
Çok teşekkür ediyorum
güzel çalışma elinize sağlık
Anketler 1990’dan itibaren yapılsaydı yine benzer sonuçlar çıkardı.
2015'teki "Kadınlar istiyorsa kürtaj yaptırabilir - kesinlikle yanlış" önermesinin bu kadar yükselmesinin sebebi *Biz Burda Kürtaj Yapıyik Dayı* 'dan başka bir şey değil. O bir halk kahramanı!
Endişeli modernlerden hayata tutunanlara kayıyorum ben galiba.
ezan sırasında kapatmayıp ne yapacağız? sesler karışıyor dinlediğinizi anlıyor musunuz?
ben sesini açıyorum, bastırıyorum. komşularca kafir damgası yedim.
Çoğu bu cevabı sallamış bir de bence. Eskiden kısan artık oralı olmayan cok kitle var..
ezanin sesini kisiyorum
@@TugbaCelik1978 bence de. zaten ezan okunurken muzik dinlenmezin de cok yalandan bi duyar oldugu gibi belli gibi. bu tarz gostermelik hassasiyetler cabuk eleniyor bence. namaz kilmayan adam ezan okunurken muzigi kismanin devede kulak kaldigini fark eder hele de modern hayata entegre olup basit tabularini kirdiysa.
“Vakit girdiğinde cep telefonunda ezan caliyor ama hemen kısıyor” da olabilir mi acaba 👀
süper ya. muhabbet on numara.
Toplumlar gelişiyor mu anlamak için diğer ülkelerle de karşılaştırılmalı bence. G20 veya benzer nüfus, ekonomik ve sosyokültürel koşullara sahip ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye gerçekten sekülerleşme ve modernleşme çizgisinde nasıl ilerlemiş tartışılması lazım.
Gerçek bir ilerlemenin olup oşmadığı; aynı süreçte diğer ülkelerde ne olup bittiğine bakılarak anlaşılır. Elalem aynı süreçte 5 adım ileri giderken biz 2 adım gittiysek ilerleyerek geri kalmışızdır. Bakmak lazım.
Ülkelerin durumlarına göre ilerleme hızları da kendi açısından bir neden sonuç olabilir. Yani dediğin şekilde bakmak da yeterli sonuç vermez. Gelişmiş bir ülke belli bir konuda daha iyi imkanlara sahip diye daha fazla ilerleyebilir ya da ilerleme alanı bittiği için hiç ilerlemeyebilir. Kendimiz gibi örnekler bulmak gerekir.
programdaki söyleme uygun olarak söylersek finlandiyanın 5 adım gitmesi ile türkiyenin 2 adım gitmesini aynı göremeyiz.aynı zamanda türkiyenin 80 den 2000e 20 yılda kaç adım gittiği ile 2000-2020 arası kaç adım gittiğide önemli.
@@bdivrik 80'den 2000'e olan değişimi, "evlerde buzdolabı yoktu" diye özetleyebiliriz bence. 2020'lerde duymuştuk bu cümleyi bir yerlerde.
İstatistik ile bayağıyı olumlarsın. Ama o hala bayağıdır. Öyle olduğunu bilir ve bundan mutludur. Akp ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmadı, ülkedeki yetişmiş çağdaş kesimi baskılayıp bayağı olanı normalleştirdi. Saçmasapan yorum yapıyorsunuz.
@@BurakDobur En azından nofrost yada A+++ yoktu :)
Volkan bey i tekrar çağırır mısınız ben pek dediği gibi gitmediğini düşünüyorum modernleşmenin. Bir de kurumların çürüdüğü yerde nasıl gelişmeden bahsediyoruz?
26:00 Sosyal sermaye tanımı yanlış algılanmış denebilir. Sosyal sermaye ile sosyoekonomik düzeyi benzer gibi düşünüp arasında doğru orantı kurmak çok yanıltıcı olmuş. Çünkü sosyal sermaye, insanlar arasındaki ilişkiler, karşılıklı yardımlaşma, güven, işbirliği ve toplumsal bağlar gibi sosyal faktörlere dayanır. Bundan dolayı sosyal sermaye sosyoekonomik durumu daha düşük kesimde daha çok öne çıkabilir.
Sosyal sermaye, her sosyoekonomik grup ve toplumda farklı şekillerde oluşur. Düşük gelirli veya eğitimsiz bir topluluk, güçlü dayanışma ağları ve karşılıklı yardımlaşma yoluyla önemli bir sosyal sermaye oluşturabilir. Yüksek gelirli ve eğitimli kişilerden oluşan sosyoekonomik düzeyi yüksek grupta ise bireysellik daha ön plana çıkabilir.
26:00* Sosyal Sermaye; Zihinsel, duygusal, fiziksel, ekonomik, sosyal vb destek alma potansiyeli içeren güven duyulan arkadaş, eş, dost, akraba vb kişiler ile çeşitli STK, Kulüp, spor takımı, lise/ünv. grubu, meslek grubu vb. ile oluşturulan dayanışma networküdür!
Örnek;
*Çocuğuna bakan büyükanne,
*Bütçe konusunda ya da iş bulma konusunda alacağın destek,
*Fikir alabileceğin bir bilen,
*Tamir vb. işlerde ya da acil durumda destek alacağın biri,
*Aidiyet hissedebileceğin bir grup; kitap kulübü, briç kulübü, takım oyunlarına dahil olmak vb. bir sosyal grub.
Bana görede sosyal sermayenin özü network ağından öte beceridir,skilldir.
Eleştiriniz doğru, üstüne kurduğunuz yeni tanım içime sinmedi.
@@aligan990 Sosyal Sermaye: En geniş anlamda terim, insanlara tek baslarına elde edebileceklerinden daha etkin bir sekilde hareket etme imkanı tanıyan sosyal iliskileri ifade etmektedir. (Ref: Sosyal sermaye ve ekonomik kalkınma doktora tezi - İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)
Bu çalışmada (atıf sayısı da fena değil) oldukça güzel bir şekilde anlatılmış, ben beğendim siz de bir göz atabilirsiniz.
Sosyal sermaye grup örnekleri; Mason locası ve benzerleri, rotary'ler, Tusiad, Tuskon vs.
Vaka bazlı köylü imeceleri.
Aralarından şehre göçmüş ama arada dönen yardımları dokunan hısımlarına gıda, pazar takviyeleri. :)
Mesela ben :) köyde evim, ailem var benim ulaştığım bazı imkanlara şirketimde kimse sahip değil, patronlar parasıyla bile ulaşamazlar.:)
İzlemesi keyifliydi biraz daha uzun yapın
emret paşa emret
şimdiye kadar ki en iyi analiz bence
ateist oranını neden görselleştirmediniz diye merak ettim, belli ki özellikle yapmamışsınız. paylaşırsanız detayını sevinirim
Sitede mevcuttur, buraya yazana kadar adres çubuğuna site ismini yazıp öğrenebilirdiniz. Hala yapabilirsiniz inanıyorum.
sevgili ateistler önemsenmek istiyor. :D
Sokaklar çok tehlikeli bir haldeyken insanlar artık dışarıya çıkmıyor ve trafik kazaları bu yüzden azalıyor. Siz de diyorsunuz ki sokakların tehlikeli bir hale gelmesi insanların ölüm oranlarını azalttı. Ben her şemsiyemi çıkardığımda yağmur yağıyor, hay allah.
Çok iyi program
Çok detaylı güzel bi çalışma olmuş elinize sağlık❤ keyifli bi programdı. Sadece gereksiz bir sıkıştırma vardı videoda, bi mesaj verme kaygısında olmadan objektif dataları aktarma neden bu kadar rahatsız etti anlaşılack gibi değil. Sosyal araştırma konusuna uzak oldukları için heralde diye düşünmek istiyorum:)
Sıkıştırmak gerekli
neden @@flu
*Şeytanın avukatlığını yapacaklar tabii ki;)
bu program çok iyi
Hakkıyla eğitimini tamamlamış, seküler ve modern insanların hakkı olan zenginlik servet transferi ile destek veren “muhafazakar” kitleye aktarıldı. Bunu söylememek için 40 takla attı. Teşekkürler İlker Bey, Mustafa Bey. Muasır medeniyetmiş 😀😀
Tam olarak İlker in söylediği buydu, zaten özellikle soruyor bu bir başarı mı diye..
Bahsettiğin serveti "seküler" dediğin vatandaşlarımız tek başına mı üretiyor? Bu zihniyet ak partiyi çeyrek yüzyıl iktidarda tuttu bu gidişle daha da tutacak.
Adam diyor ki toplumun daha az kısmını oluşturan bireylerin zaten 7/10 iken 8/10 olmasındansa, daha büyük kısmını olusturan bireylerin 3/10 dan 6/10 a çıkmış olması toplumun genel gelişimi açısından daha önemlidir ve başarıdır diyor. Yani aslında dogru soyluyor bir bakıma, cahil cahil kalsa okumuş iyice arayı açsa bu sefer de çok kopukluk olurdu, belki de boylesi daha iyi olmustur sonuca bakarsak. Ha kim hakettiğinin karsılıgını aldı, kim haketmediklerini elde etti derseniz orada kesinlikle size katılıyorum.
@@ridd1ck evet ideal olan o ama bir kişi hak etmediği üniversiteye gittiğinde, hak etmediği parayı kazandığında, hak etmediği kadar zenginleştiğinde, hak etmediği yerlere geldiğinde maalesef gelişmiş olmuyor. Bunuda yaparken sekülerlerden yaşam vergisi (alkol, sigara, “lüks tüketim ürünleri”, yurt dışı çıkış harcı, %40 gelir vergisi vb.) toplanıldı. Yazık oldu hem bugüne hem yarına. İyi günler.
"İstatistik mini etek gibidir, çoğu şeyi gösterir ama asıl gösterilmesi gerekeni göstermez."
-Sir Alex Ferguson
ebbe skovdahl, random atmadım sözün gerçek sahibi bu abi
Yok öyle bı sözü
Mini etek mi severiz
doğru tespit ama çirkin bi söyleme biçimi. mesela çıkıp istatistik bulge gibidir de demeyelim :D
İyi olan internetin (sosyal medya ve youTube)gelmiş olması 😊😊
abi senle sencer solakoğlu aynı kişi sanıyordum
bu ilker correlation ile causation farkını anlamıyor olamaz sıkıntısı ne anlamadım anlayan açıklasın
Flutv'deki en sevdiğim program :) aydın bey ciddi ciddi bir şeyler anlatmaya çalışırken, ilker hoca'nın geyik muhabbeti yapmasına bayılıyorum :D kesinlikle programı daha izlenebilir kılıyor. Emeğinize sağlık.
Bi bölünelim demediğin kaldı beyaz gömlekli bir bölünelim demediğin kaldı...!
tşk
40:33 bu gorselde bir hata oldugunu dusunuyorum. Farkli cinsel yonelimleri hosgoren grup egitim seviyesi dusuk, dindarlik seviyesi yuksek olarak gosterilmis gorselde, yani egitimsiz ve dindar kisiler escinsel cocugum olabilir diyorlar bu veriye gore. Ayrica Aydin bey bu hosgoruye sahip kisilerde kadin ve erkekler arasinda cok fark olmadigini, az farkla kadinlarin daha hosgorulu oldugunu soylemisti daha once, fakat burada kadinlar (62%) ve erkekler (38%) arasinda neredeyse iki kat fark var.
Video milyonlara ulaşınca haber verirsiniz 😂😂😂 30:20
Şimdi sırada yeni açılım süreci var. Merakla bekliyoruz...
Hukuk bitmiş hala iyi diyorlar
İlker nasıl oldu da anlamadı bir türlü yahu. Karşıma alıp bir de ben açıklamak istedim resmen. Milyon falan da gelmez, hiç anlamadığı için boşa sevindi.
neyi anlamadi?
"22 yıllık akp iktidarı türkiye için iyi olmuştur" demiyor, ama inatla onu dediğini anlamaya çalışıyorsun. Karikatürize örnek vereyim; örneğin üniversite mezunu oranı 2 kat artmış. Bu akp iyi demek olmak zorunda değil. Okul sayısı artmış olabilir, mezun kalitesi düşmüş olabilir, öğrenci adayı artmış olabilir, bir sürü şey olabilir. Hatta akp den kaynaklanmamış da olabilir. Zamanla zaten artan bir kriterdir de belki dünyada en az bizde artmıştır vs... özetle: akp ülkeyi modernleştirdi demiyor, modernleşme kriterlerinin çoğunda ilerlemeler var diyor.
@@flu üşenmeyip o kadar şey yazdım ama silinmiş. Yanlışlıkla siz mi sildiniz acaba ilker bey?
Ya biri bana açıklasın aydın hoca son 3 videodur gittikçe gençleşiyor. Spor mu? Beslenme mi? Bir de aydın hocanın röntgenini çekin. (Espiri ve goygoy yapmıyorum)
ilker hocam bomba ya:)
Ahahahahahha Mustafa Bey'in "Aydın Sen bizi data ile döversin" demesi TÜİK'e hepimizi data ile ....... demesi ile aynı kıvamda 🤣
Ben Aydın Bey'in çıkarımını şu şekilde anladım: Toplumun muhafazakar/dindar olarak tanımlanan kısmı 2000 yılı sonrası yapılan değişiklikler, regülasyonlar, kavgalar vs sonucu ekonomik güç ve sosyal erişim/haklar bakımından yine toplumun seküler/modern olarak tanımlanan kısmıyla eşit/denk duruma geldi.
Burada İlker hocanın itirazı da sanki son 7-8 yıldaki denge kaybına işaret ediyor gibi. Açıkça konuşulmayan ya da belki bu çalışmanın dışında kalan kısım ise kamu kurumlarındaki dengeler (15 Temmuz ile sounçlanan hikaye bunlardan biri) ve bu dengelerin sıradan halka (muhafazakar/seküler ya da her nasıl sınıflandırılacaksa) ekonomik, sosyal, yargısal, eğitimsel yansımaları. Ayrıca dış politika, bölgedeki ve dünyadaki siyasi dengelerin ülkemize ve yine sıradan halka olan büyük etkileri İlker hocanın baktığı açı gibi geldi bana.
🫵🙏 Bu bir destek mesajıdır🫵🙏 ❤️❤️❤️
Ne kadar marjinal arkadaşım varsa hepsi FluTV izliyor. Sıradan arkadaşlarım ise Fatih Altaylı, Survivor ve güldür güldür izliyor. Bir de celal şengör, ahmet arslanlı ile bu tarafa geçiş yapmak üzere olanlar var.
Bu arada ezanda kapatma konusunu toplumsal ritüel olarak düşünebiliriz. İslam yaşamında türklerin böyle şeyleri pek çoktur. Neredeyse islamın dışına taşar huy, genel adet felan olur. Diğer dünyada görülmez, kendi içlerinde ki mezheplerde bile bir ortaklaşma oluşur. (çocuklara sünnet anketlerinde de benzer şeyler bulursunuz ama o denk değil daha üstel bir adet olarak düşünmek lazım) Mesela geçmişte de Mekke-Medine de ezan okununca hayat durmaz, biz de sanki dururmuş gibi olurdu. Zaten bu kadar naat yani şiir yazan başka bir millette yok. Eh aslen adamın şiir yazası var, toprak öyle bir gelenek getiriyor onu da bari Peygambere yazalım demiş, başka birşey olsa ona yazacak yazıyor zaten anadolu rock gibi.:)
Denk misal hemen aklıma gelmedi ama tesbih denebilir. Kimilerinin kabulü, sınıflandırması gibi değil tesbih, arabeske öteleme birşey değil. Tutup orada burada çıkartmaz ama tesbih hediyesi her sınıf arasında var yüzyıllardan beri. Çok zenginler bile tesbih koleksiyonu yaparlar. Modern zaman da bir tek sanki Murat Ülker de varmış gibi duyuldu ama çok fazla eski ve yeni zenginde var. Koç'larda bile var (onlarda seküler değilse artık:P ). (Tesbih türklerin ilintili olduğu dünya dışında çok daha azdır, mesela arap coğrafyasında daha az ama hediyelik kültürü yine var. Mesela afganistan, pakistan da daha çok görebilirsin çünkü türklerle ilinti daha çok)
Bu arada sonuç yüzdeye bende şaşırdım çünkü dini literatürü iyi biri olarak ben artık kısmıyorum, kapatmıyorum (mezarlıkların yanından geçerken hariç:) ) ama kendi huylarım değişti diye anlamamazlık etmiyorum. İnsan da kendi huylarını genele tatbik etme/edememe sıkıntısı vardır. Sınıf ayırt etmeksizin insanlarda ki bu hali düşününce rahatça anlayabiliyorum.
14:25 ilkokul çağında başötüsü gayet normal diyenlerin oranı aşırı artmış. bu konuyu yorumsuz ve toplumun bu konuda bir problemi yok demeniz çok manidar. açıkça belli rejim sonraki 10 yılda açık tehlike altında
27:10 da itiraf da gelmiş. tüm olumlu gelişmelerin örtülü ilkokul çocuklarının varlığına bağlamış eleman. seküler takipçilerin olduğu kanallara çıkıp algıyı yönetmek böyle birşey işte. ilker beyi tebrik ederim hemen yakaladı cümleyi
Ben gerçekten muhafazakar insanların hayat şartlarının ülkenin üst sınıflarına doğru yola çıktığı ve dağılımın iyileştiği bir manzaranın kolayca sokakta okunamasını anlamıyorum. Herkes kendi dedesinden akrabalarından baksın her nesilde ne kadar kadın iş hayatında diye, ne kadar okuyor diye, ne kadar maddi gücü var diye. Çok net kadınlar adına iyileşme ve muhafazakar insanların yüksek eğitimde oranının artması resmini görmek mümkün. Bir büyüğümden eskiden bursada başı örtülü kadın yoktu şimdi çok diye birşey duymuştum. İstatistiklere güvenerek söyle yorumladım, kapalı kadınlar sokağa çıkmıyormus simdi çıkma cesaretleri var, bu yüzden görünüyor. Ne güzel işte, ilerde askere de gitsinler işte ne güzel. Bunu anlamak kolay anlamamak onyargililik bence.
Çok iyi bir çalışma olmuş linki pinlemeniz mümkün mü ?
Günümüzde ezan sesi çok rahatsız edici oldugu icin bu oranın dogru olduguna inanmak imkansız. Tersi dogru olabilir hatta. Eskiden böyle rahatsız olduğumu da hatırlamıyorum. Kulaklık takıyorum anında.
Biraz daha açsınlar mı sesini sizce?
diye sorduk; o da %74 çıktııı.
28:24 gene mi Etyen Mahçupyan 😂
sosyoloji ne kadar mükemmel bir şey görüyorsunuz değil mi? :)
İçerik süper, prodüksiyon Flu’dan beklediğimizin gerisinde kalmış. Okunmayacak minnacık grafikler… en azından konuşulan alana bir laser pointer olsaydı 😂❤
23:20 neden bu kadar yalnız olduğumu iyice anladım.
ya adamı her programda sıkıştırmayın bidaha gelmez sonra asdadd.çok zorlamanıza gerek yok kafası çalışan herkes bu videoda alması gerek bilgiyi net ve açık şekilde alabilir. emeği geçen herkese teşekkürler.gayet açıklayıcı olmuş
Ah Konda ahhh...
Ülkelerinde dönemleri vardır. 25yıldır en alttaki kitleyi yukarıya çekmeye çalışıyoruz. Öncesinde üstte olan bir grubu daha da yukarıya çekmeye çalıştık. Önümüzdeki 10-15yıl tekrardan ortalardaki ve üsttekileri daha yukarıya çekmek için bir ortam hazırlanıyor bence
Benzer fikirdeyim ama ortalardaki değil orta-üsttekileri.
Aydın Bey’in değerlendirmesini göz önünde bulundurursak, son 20 yılda muhafazakarların karlı çıkması kendilerine olduğu kadar topluma da yararlı çünkü onların sosyoekonomik olarak yükselmesi çoğunluğu da yukarı çekti.
Anketteki her soruya çekinmeden doğru cevap vermeye yiyor mu diye sorduk. %99.96 çıktı.
bu ankettin ülkemizin nüfüs bakımından çok olan 3 büyük şehirde mi yapıldı yoksa daha kırsal bölgelerde mi
bu istatistikteki yüzde yaklaşımlarında sandığınız kadar değiştirmez. Çünkü şirketleri ist. da memleketine gitmişken diyarbakırın en pis mahallesinde de ankete yakalayabilirsin zengin patronu, izmir de büyümüş laik memur kız ağrıda da telefonuna çıkabilir, ist.un en nezih semtinde de seri katile denk gelebilirsin.:)
İlkerin şaşırdığı gibi 6 bin kişi o alanda yüksek bir rakam, içinde her tip olur.
Bir şu soruların kalitesine bak birde aytuğnun alper hocaya sorduğu soru kalitesine bak gercekten alper hocaya yazık edliyor 😂😂😂
42:57 keşke ateist ve inançsızların grafiğini de yayınlasaydınız. Bununla ilgili yayınlanmış güvenilir en güncel veri bile çok eski.
kıyaslama olmadan başarıyı gelişimi neye gore olcuyorsun . nitelik olculuyormu . oda muamma
İlker beyin tartışma usülü soru sorması benim FluTV'de en çok sevdiğim olay, ama sanki Aydın beyden Türkiye kesinlikle her anlamda modernleşiyor demesini istemiş gibi geldi alt metinde. Bazı kültürel normların yok olması çok zor olur, ancak aynı istatistikte bazı yerlerde 'modernleşme' durumunu gözleyebiliyoruz. Her istatistikte de modernleşme aramak mantıklı olmaz, sonuçta 2008'deki insanların büyük çoğunluğu hala yaşıyor ve aynı kültürü beraberlerinde getiriyorlar, bunu da göz önünde bulundurmak lazım. Bu istatistiği şehir bazlı görebilseydik büyük kentlerin modernleşmeye etkisini ve taşranın ne kadar modernleştiğini daha iyi görebilirdik diye düşünüyorum, belki İlker bey de bu durumda bu kadar sinirlenmezdi diye zannediyorum.
Dk. 29:10.Bu eleman Mars'ta Curiosity aracıyla dolaşıp anket yapıyor sanırım.1923 'te hedeflenen muasır medeniyet seviyesine Akp döneminde ulaşıldı dedi ya hu!😅😂
öyle bir şey demedi götünden anlamışsın
İlker Abi Huberman ı davet edip konuk alabilir misin tisikkirler..
aydın bey gömlek ve saat linki gelir mi
omega seamaster 168.1501
ama Omega otomatik, videodaki saat quartz gibi.
@ ımagw search baktım. Aydın bey parayı saate gommus. Yok mu sosyete pazarı sjsk
Nuanslarin çok iyi anlaşılması gereken, ezber bozan, dinlemeyi bilmeyen muhaliflerin hemen atlayıp linçlemeye kalkacağı program. Tebrik ederim. Çok güzel program. En severek takip ettiğim flu programlarından bu. Aynı yandık bittik ezberlerini tekrarlamaktansa en azından farklı bir iki detay ortaya koymak çok kıymetli.
10:40 Burada yazlıktan kasıt yazın gidilen ev mi yoksa sahil şeridinde bir ev mi? Oran ikincisi için bana yüksek geldi.
Efsane bir bölüm olmuş ellerinize sağlık son kısmında arka arkaya gelen muhteşem espriler ve kapanıştakii şarkılar 😂 Tabii içeriğin kendisi bu kadar değerli olmasa hepsi ikinci planda kalırdı. Emeği geçen tüm ekibi ve Konda'yı tebrik ederim.
Tekno evler slide’ında dahi anlamındaki bir -de bitişik, bir endişeli modern olarak teessūf ederim
Biri elindeki verilerle bu hükümetin yaptığı olumsuzlukları anlatsa bizde varsayımlarla karşı çıkıp bakın emin misiniz diye tepki versek bağnaz olurduk ama İlker hocam aydın 😅
İlker bey illa olumsuz birşey görmek istiyor , ama Aydın Erdem bey kibarca doğruları iletmiş
Hicbirsey mükemmel değildir herseyin eksi yönü de vardır ama gelişim ülkenin muazzam şekilde lehine
Mustafanın , neden endişeli olduğumuzu düşünüyorlar neden? Espirisi iyiydi😅
Uzun süredir bazı kişilerin dilinden yarım yamalak duyduğumuz benim de zihnimde bir süredir çevirdiğim teori, veri ile de birisi tarafından söylenmiş oldu. Türkiye geçmişte yüzleşmediği sorunların bazılarıyla yüzleşti gibi bu çeyrek asırda. muhtemelen bundan sonra gelecek hükümetlerde din bu kadar oy sandığı olarak kabul görmeyecektir mesela toplumda.Tamamen bitmese de sınıf atlamak üzere görebiliriz bence Türkiye'yi. Daha fazla yazmak isterdim ama hem biraz had bulamıyorum konuşmaya hem de otosansür...
Aslında Volkan hocanın anlattığı sekülerleşen Türkiye yolunda bu sorunlar üzerine toplum olarak ilgilenmek zorunda kaldığımız için, hızda artış ya da level atlama gibi görebiliriz. Ayrıca dindar olanlar da Cumhuriyet içerisinde kendilerini görülmemiş ya da ezilmiş olarak görmekten çıkmış olurlar muhtemelen.
İlker Canikligil neden anlamıyor temassızlık mı var.
ülke on sene önce onbeş sene önce çok daha çağdaş ve moderndi. Kimse masal anlatmasın. Yaşadık. İnsan ne işe yaşadığını bilmez mi.
1 numara bende :)
şerbetli tatlı mı yoksa sütlü tatlı mı seviyorsun sorusunun cevabı ne çıkardı acaba
Anket yorumları çok başarılı ıssız adam
Aydın bêyî tebrik ederim ilker beyin babullenmryen cirpinmasina rağmen doğruları söyledi
%70 ile öndeyiz sorun yok
Aydin bey cok onemli istatistikler paylasti ama burda bir "counter-factual" olmadigi icin, hatta daha basit sekilde uluslararasi trendlerden sapmayi hesaba katmadigi icin ulke iyiye ys da kotuye gitti sonucu cikmaz bu verilerden.
Anladım sanırım. Anladığım kadarıyla hak veriyorum. Ama doğru anladığımdan emin olmam için “counter-factual olmadığı için derken ne demek istediğinizi açıklayabilir misiniz? Teşekkürler şimdiden.
@@heroszeros counter-factual'i alternatif senaryo ya da paralel evren gibi dusunebiliriz. Turkiye son 25 yildir gectigi yollardan gecti ve ortaya Aydin Bey'in elde ettigi veriler cikti. Peki acaba baska yollardan gecmis olsaydi ne olurdu? 2003'te AKP'nin iktidara gelmedigi ya da kisa sure iktidara gelip sonra ilk secimde iktidardan indigi bir senaryoda Aydin Bey'in verileri ne gosterecekti? Counter-factual derken bunu kastediyordum. Nedensellik ortaya koyabilmek icin gerekli olan bir sey bu.
@@heroszeros counter-factual'i alternatif senaryo ya da paralel evren olarak dusunebiliriz. Aydin Bey'in verileri bize bugunku durumun fotosunu cekiyor ama eger alternatif bir senaryo yasansaydi, yani akp iktidar olmasaydi bugun nasil olurduk bunun hakkinda bir veri yok elimizde.
Adam her geldiğinde sopa yiyor inanilmaz djjdjdj
Bu kadar soruya cevap veren bir kitle var yani😳🤣
İlker hocam adam verilerden bahsediyor, politize etme çabanızı anlayamadım
veriler manasizdir onlari nasil yorumladiginiz onemli
Veriler manasız değildir, veri veridir:) bu tahammülsüzlük çağırdığınız kişiye saygısızlık olarak ekrana yansıdı. Düşündüğünüz gibi buralar da yıkılmadı yani akp savunuculuğu linçleme vs.
@@ZeynepBayurgil Veri tek başına bir anlam ifade etmez hatta hiçbir anlam ifade etmez, verinin anlam ifade edebilmesi için, amacı doğrultusunda başka verilerle birlikte analiz edilmesi ve yorumlanması gerekir, asıl mesele verileri doğru yorumlayabilmektir. Konunun uzmanı danışmanlar bu iş için para alırlar. Ayrıca istatistik bilimi de verileri anlamlandırmak için vardır. Verinin işlenmemiş, analiz edilmemiş, amacı ve bağlamı belirlenmemiş hali en ham halidir ve ham veri hiçbir anlam taşımaz.
Anlaşılan ülke madde etkisi altında.