Reziliența prin cultură. Justiția Memoriei - Germina Nagâț | Când să nu-i credem pe securiști?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 พ.ค. 2024
  • Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.
    De către cine au fost întocmite dosarele de la Securitate? Ce putem găsi parcurgând filele lor? Dar ce anume 𝘯𝘶 vom găsi niciodată acolo? Cui aparțin astăzi aceste dosare? Dintre toate țările fostului lagăr comunist, unde s-a făcut, după 1989, cel mai bun management al dosarelor de acest tip? Care sunt cei mai odioși turnători, din punctul de vedere al categoriilor profesionale din care aceștia fac parte? S-ar putea afirma că în spațiul public românesc există o asimetrie între blamul public față de turnător și cel față de ofițerul de la Securitate? Cât de gravă este neatenția - oarecum dirijată - a autorilor de manuale școlare (pentru disciplina Istorie) care omit sau denaturează terminologic evenimentele din perioada comunismului și din timpul Revoluției? În suita de convorbiri care se subsumează seriei de conferințe „Justiția memoriei”, dialogul dintre Germina Nagâț, cercetător științific și membru al Colegiului CNSAS, și Cristian Pătrășconiu, publicist și scriitor, prilejuiește o remarcabilă analiză a contextelor care au dus la întocmirea dosarelor de urmărire informativă - o adevărată cronică involuntară pe care securiștii au făcut-o comunismului -, dar și a rolului CNSAS în efortul de a susține circulația informațiilor valoroase din propria arhivă înspre beneficiarii direcți ai acestora.
    0:00 Germina Nagâț | Când să nu-i credem pe securiști?
    0:14 Skip intro
    10:49 „S-ar putea scrie chestiuni fenomenale despre reacția oamenilor în fața acestor documente. Am văzut oameni, bărbați în toată firea, care plângeau pe dosar. Nici nu veniseră măcar pregătiți pentru ceva dramatic, nu se montaseră înainte. Căutau niște documente pentru niște restituiri în instanță…”
    19:34 „Legea română are acest avantaj enorm: îți dă voie să vezi în original. Dacă vrei, vii la sală și te duci până la gradul al patrulea, nu te limitează la dosarul tău. Este un avantaj enorm și ar trebui să iasă în fiecare zi o grămadă de dosare din astea la moștenitori, la urmașii celor care au trăit nenorocirea…”
    30:31 „Cum poți să-i spui [Revoluției] «revoltă care s-a generalizat», fără să spui de ce s-a generalizat? Rezultă că s-a generalizat, dar nu se știe de ce. Eu am citit siderată aceste capitole în patru versiuni de manual, ca să înțeleg ce a fost în capul lor și încercând să-mi imaginez ce se întâmplă la clasă. Ce face profesorul ăla? Spune că a fost o lovitură de stat?!”
    38:49 „Domnul Ticu [Dumitrescu] a salvat CNSAS-ul în ianuarie 2008, când Curtea Constituțională, la sesizarea lui Dan Voiculescu, a declarat legea neconstituțională. Dacă domnul Ticu nu era în Colegiu, nu cred că se realiza o lege. Și a ieșit mai bine. A ieșit Ordonanța 24 mai bună decât vechea lege care a căzut la Curte.”
    49:25 „Ăsta-i rostul prevenției: să împiedice orice formă de critică deschisă la comunism și cu atât mai mult să împiedice o critică în care să se coaguleze ceva: o opoziție, o reformă internă. Știți care e tristețea în multe dosare de urmărire și multe dosare penale? Iau ca exemplu cazul lui Dumitru Iuga, care a fost închis la Aiud în anii ’80…”
    1:00:26 „… un om care a fost trimis în ospiciu - de multe ori cu participarea familiei, de bună-credință, crezând că mai bine face o internare, două, trei, decât să facă pușcărie. Oamenii ăia nu sunt nimic acum. Sunt pensionari pe caz de boală (cei care mai trăiesc), nu au statut de deținut politic și de victimă a opresiunii…”
    Conferința susținută de Germina Nagâț este disponibilă aici: • Justiția Memoriei. Ger...

ความคิดเห็น • 11

  • @sorinms8727
    @sorinms8727 หลายเดือนก่อน +3

    Spor în toate!
    Mulțumesc!

  • @Elenuta
    @Elenuta หลายเดือนก่อน +14

    Și Cehia este un bun exemplu în deconspirarea arhivelor securități. Au pus pe internet TOT, inclusiv înregistrările proceselor și audierilor. Este o adresă. Eu personal am văzut. Excepțional.

  • @Elenuta
    @Elenuta หลายเดือนก่อน +8

    Excepțional interviu. Mulțumesc!

  • @NoniTms
    @NoniTms หลายเดือนก่อน +8

    Să vă dea Dumnezeu sănătate !

  • @alinharagus
    @alinharagus หลายเดือนก่อน +7

    Felicitari pt aceste interviuri. Mi ar face mare plăcere daca s ar putea puțin clarifica si situatia colegului dnei Nagât , Madalin Hodor. Eu urmaresc cu placere si pe dânsul si pe Mihai Demetriade si pe dna Nagât de multi ani. Le multumesc pentru munca imensa făcuta la CNSAS. Dar nu mi place când se duc mini campanii de presă pentru a nega munca lor sau chiar a spune ca apără interesele securității .

  • @variniazaharie358
    @variniazaharie358 หลายเดือนก่อน +3

    Aveti niste emisiuni bestiale,felicitari!

  • @sofiacovaci3506
    @sofiacovaci3506 หลายเดือนก่อน

    Fabulos, felicitari!

  • @eugenradu2212
    @eugenradu2212 หลายเดือนก่อน +3

    Sunteti oameni deosebiti❤

  • @AlecsRo2014
    @AlecsRo2014 หลายเดือนก่อน +4

    Bun-găsit!😊

  • @emanoilmazare1669
    @emanoilmazare1669 หลายเดือนก่อน

    Apropo de bancuri! Un exemplu de banc de 25 de ani! "De ce tovarășa elena Ceaușescu nu vorbește în public. Răspuns: pentru că evită."