SPSS programı ile aracı değişken analizi ve hipotez testleri

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 23

  • @Onur-o
    @Onur-o 2 หลายเดือนก่อน

    Teşekkürler kral bu kadar iyi anlatanı görmemiştim

  • @hakandelibas
    @hakandelibas 6 ปีที่แล้ว +3

    Sayin hocam, ellerine sağlık.

  • @gurkanaybek
    @gurkanaybek 5 ปีที่แล้ว

    Harika anlatım hocam. Spss'te yapamadığım analiz kalmadı neredeyse.

    • @AkademikLink
      @AkademikLink  5 ปีที่แล้ว +1

      o zaman ne mutlu bana Gürkan hocam

  • @mehmetisisag7104
    @mehmetisisag7104 ปีที่แล้ว

    Hocam merhabalar, SPSS yükleme ile videoyu gözden kaçırdım sanırım buraya yazıyorum özür dilerim. MacBook Air için daha önce trial bir yükleme yapmıştım, şimdi tekrar yükleme yapamıyorum. Mac kullanıcıların bildiği bir siteden Crack dosya buldum SPSS 26 yi buldum ama yükleme yapamıyorum. Onunla ilgili bir videonuz var mı acaba? Sizin anlatımınızla rahatlıkla yapabiliyorum... Çok teşekkür ederim şimdiden...

  • @seymanurdonmez
    @seymanurdonmez 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba, bu yöntemle tespit ettiğimiz aracı değişken etkisini raporlarken nasıl ifade edebiliriz? Yani bu varsayımların ve yöntemin bir ismi, referansı var mıdır?

  • @evrimyigit749
    @evrimyigit749 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba, Bağımlı ve bağımsız değişkenleri seçerken maddeler halinde seçmem gerekiyor ama spss analiz sistemi bunu kabul etmiyor. Maddeleri nasıl tek bir başlık haline getirip sizinki gibi bağımlı ve bağımsız değişken kısmına yerleştirebilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

  • @eraypolat764
    @eraypolat764 5 ปีที่แล้ว

    Hocam, öncelikle teşekkür ediyorum zira çok emek harcıyorsunuz ve böylelikle oldukça doyurucu videolar bulabiliyoruz sayenizde. Bir sorum olacaktı size; moderatör değişken analizindeki moderatör değişkenin etkisini grafik yardımıyla görselleştirme imkanı mevcut, acaba bu aracı değişken analizinde de mümkün müdür? Teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    • @AkademikLink
      @AkademikLink  5 ปีที่แล้ว +2

      Merhabalar Eray Hocam, Ilımlaştırıcıda değişimin hangi yönde olduğunun anlaşılması analiz sonuçlarından yola çıkarak çok kolay olmuyor, dolayısıyla bir grafik ile bunun görsel hale getirilmesinin katkısı oldukça büyük. Ancak aracı değişken için böyle bir durum söz konusu değil, direk regresyon katsayının pozitif negatifiğinden yönün ne olduğu anlaşılabiliyor, dolayısıyla böyle bir grafiğe genel olarak ihtiyaç duyulmadığını söyleyebilirim.Çalışmalarınıda kolalyıklar dileirm.

    • @eraypolat764
      @eraypolat764 5 ปีที่แล้ว

      Hocam, ilginiz ve çabucak gelen yanıtınız için çok çok teşekkür ederim.

  • @hayatksa8272
    @hayatksa8272 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba hocam. Videoyu uzun zaman önce yayınlamışsınız, Umarım sorumu görüp geri dönüş yaparsınız. Aracı değilken analizi yapacağım hipotezim için fakat bağımlı değişkenimin toplam puanı yok ve 4 alt boyuttan oluşuyor. Bunun için ne yapmam gerekiyor sizce? 4 alt boyutun ortalamalarını alabiliyor muyum. Ne yapmalıyım hocam?

  • @esatsanl694
    @esatsanl694 4 ปีที่แล้ว

    Hocam bu faydalı içerikler için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten derman niteliğinde. Bir sorum var: Moderatör analizinde, Moderatör değişken kategorik değil de sürekli değişken olursa analiz sonucunda onu onlarca parçaya ayırıyor. Makalelerde gördüğüm kadarıyla sürekli Moderatör değişkeni de bir şekilde kategorize etmişler. Bu müşkülü nasıl halledebiliriz?

  • @egeyuksel2031
    @egeyuksel2031 4 ปีที่แล้ว

    Yordayıcı ile yordanan arasında ilişki çıkması gerekli midir? Aracı değişkenle ikisinin arasında bir ilişkisi bulunmasıyla, aracılık vardır diyebilir miyiz?

  • @muratsakar826
    @muratsakar826 4 ปีที่แล้ว

    Hocam bir sorum vardı da. Bu videodaki çalışma süresi bagımsız bir degişken olarak aynı zamanda düzenleyici degişken olarak kullanabilirmiyiz? Kısacası; bu modeli bire bir aynı verilerle düzenleyici model olarak kurabilir miyiz?

  • @sevcandemiray7279
    @sevcandemiray7279 4 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba, zeka p değeri 05' ten küçük yani anlamlı iken beta katsayısı da düştü ise çalışma zamanı kısmı aracı değişken olarak kabul ediyoruz diye anladım doğru mu?

  • @ilkerunder3365
    @ilkerunder3365 4 ปีที่แล้ว

    Hocam merhabalar, bir soruma cevap verebilirseniz çok mutlu olurum.
    Benim analizlerimde Zeka ve Çalışma Süresinin Sınav Notu üzerindeki etkisinde ikisini birden analize dahil ettiğimde, Zeka'nın değerlerinin bozulması ya da anlamsızlaşması yerine Çalışma Süresi değerinde bozulma oluyor (p değeri .000 dan 0.044 e çıkıyor). Diğer aşamalarda p değeri hep.000,
    Zekanın beta katsayısı ise Zeka-Sınav notu -.355
    Zekanın beta katsayısı Zeka+Çalışma süresi-Sınav notunda ise -.269
    Bu noktada aracılık etkisinden söz edebilir myim ya da Çalışma Süresindeki bozulmayı nasıl yorumlamalıyım?
    Çok teşekkür ederim.

  • @77saho
    @77saho 5 ปีที่แล้ว

    Hocam iyi günler. Longitudinal data'mın olduğu veri setinde birçok karıştırıcı faktörü hangi analiz yöntemi ile kontrol edebilirim? Teşekkürler

    • @AkademikLink
      @AkademikLink  5 ปีที่แล้ว +1

      maalesef konuya ilişkin doğru bilgiyi verebilecek bilgim bulunmuyor, üzgünüm

  • @harunkarakus9043
    @harunkarakus9043 5 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba öncelikle emeğiniz için çok teşekkürler yardımı büyük oldu. Fakat benim bir sorum olacak. Ben tezimde yapısal eşitlik modeli ile değil spss ile aracılık analizi yapacağım. Bu yapılabilirliği referans olarak gösterebileceğim bir kaynak aklınızda varsa paylaşabilir misiniz?

    • @AkademikLink
      @AkademikLink  5 ปีที่แล้ว

      Merhabal Harun hocam sorunuzu tam anlayamadım, aracılık testi için spss'in daha üstün olduğu gibi bir atıf mı ? sorduğğunuz..eğer bu ise normal şartlarda yem daha üstündür dolayısıyla bu şekilde bir atıf pek gerçekçi olmayacaktır. ancak böyle bir atıf göstermeden doğrudan spssi kullana oldukça fazla çalışma var. dolayısıyla doğrudan bir atıfa ihtiyaç duymadan spssi kullanabilirsiniz aracılık analiz için.

    • @harunkarakus9043
      @harunkarakus9043 5 ปีที่แล้ว

      Evet hocam sorduğum buydu. Daha doğrusu üstünlük değil ama spss i kullanılabileceğime dair bi atıf aramıştım. Bu şekilde çalışmalar varsa ben de böyle yürüteceğim çok teşekkür ederim

  • @enisgokcek9835
    @enisgokcek9835 4 ปีที่แล้ว

    Merhaba Hocam,
    Videonun son kısmında zekanın çalışma süresi üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu bulmuş olsaydık,
    Çalışma süresi zeka için tam aracı aracı değişkendir diyecektik. Bunu anladım.
    Peki
    "Zekanın sınav notu üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisi vardır " şeklinde bir hipotezimiz var.
    Zeka tek başına regresyon analizine tabi tutulunca (1. durum) zekanın sınav sonucuna etkisi anlamlı çıkmıştı.
    (Hipotezimiz KABUL gözüküyor)
    zeka ve çalışma süresi beraber regresyon analizine tabi tutulduğunda (3.durum), Zekanın sınav notu üzerindeki etkisi anlamlı olmamıştı.
    (Hipotezimiz RET gözüküyor)
    Videonun son kısmında zekanın çalışma süresi üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu bulmuş olsaydık,
    SON DURUM İTİBARİYLE videodaki modele göre Hipotezimizi KABUL edecektik Doğru mu?