Σ' ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες γνώσεις σου που μοιράζεσαι μαζί μας. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και παρακολουθώ τα βίντεο σου που με βοηθούν ουσιαστικά. Δεν είναι μόνο όσα λες αλλά, ο τρόπος που τα λες. Έχεις πραγματικά μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα που πιστεύω πως είναι μεγάλο σχολείο για πολλούς. Να είσαι πάντα καλά !!!
Και εγώ με τη σειρά μου σε ευχαριστώ για το πολύ όμορφο σχόλιο! Ο στόχος μου είναι να προσφέρω δωρεάν βοήθεια μέσα από το κανάλι. Χαίρομαι λοιπόν όταν αυτή η βοήθεια πιάνει τόπο σε άτομα όπως είσαι εσύ! Καλό υπόλοιπο! Να είσαι καλά!
Απίστευτος! Ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεσαι τις γνώσεις και την εμπειρία σου και δεν τα κρατάς για τον εαυτό σου. Συνέχισε έτσι την πολύ καλή δουλειά που κάνεις!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια φίλε μου! Να είσαι καλά! Δεν έχει νόημα να κρατήσω κάτι για τον εαυτό μου. Έχει νόημα όμως να βοηθήσω άτομα να φτάσουν εδώ που είμαι και ακόμα πιο πάνω. Γι’αυτο και μοιράζομαι όση δωρεάν γνώση μπορώ εδώ και τα υπόλοιπα τα διδάσκω μέσω των εκπαιδεύσεων που κάνω 🙂
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Θάνο! Να είσαι καλά! Προσπάθησα να χωρέσω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσα ενώ ταυτόχρονα ήθελα να το κρατήσω σε σχετικά απλο επίπεδο :)
Πολύ καλές οι πληροφορίες που μας δίνεις Αντώνη ,σε ευχαριστώ προσωπικά.. Ένα βίντεο με την διαφορά που δίνουν και οι αισθητήρες στο βάθος πεδίου όπως ανέφερες θα ήταν τέλειο.. Practice - Knowledge και συνεχίζουμε.. Thank you!!!
Θα γίνει και αυτό σιγά σιγά. Δεν είναι τόσο οι ίδιοι οι αισθητήρες που έχουν διαφορά (αν και ο κύκλος της συγχυσης είναι διαφορετικός για κάθε αισθητήρα με ίδια ανάλυση και ίδιο φακό) αλλά το πως χρησιμοποιούμε -και πάλι- την κάθε μηχανή. Χαίρομαι που βρήκες χρήσιμο το βίντεο. Να είσαι καλά!
Πολύ ωραίο βίντεο! Θα ήθελα να συμπληρώσω πως το βάθος πεδίου εξαρτάται και από το μέγεθος που θα τυπώσουμε την φωτογραφία μας. Αν τυπώσουμε για παράδειγμα 9x16 εκατοστά, το βάθος πεδίου είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν τυπώσουμε 90x160 εκατοστά. Ακόμη εξαρτάται και από την οξύτητα του φακού μας, σε έναν οξύ φακό το βάθος πεδίου είναι μικρότερο αφού είναι πολύ σαφές το σημείο που έχει εστιάσει, Αντίθετα σε έναν λιγότερο οξύ φακό, το βάθος πεδίου είναι μεγαλύτερο, αφού εστιασμένα και λιγότερο εστιασμένα σημεία είναι το ίδιο θαμπά :) .
Καλησπέρα φιλε. Χαίρομαι που σου άρεσε το βίντεο. Δεν ξέρω που διάβασες αυτά που μου γράφεις αλλά θα σε στενοχωρήσω. Το βάθος πεδίου επηρεάζεται απο συγκεκριμένους παράγοντες και τους αναφέρω όλους στο βίντεο. Το βάθος πεδίου δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος της εκτύπωσης. Αυτό που αλλάζει με το μέγεθος της εκτύπωσης είναι το ότι τα μάτια σου επειδή έχουν συγκεκριμένα όρια αντίληψης του τι είναι εστιασμένο και τι όχι, σε μια πιο μικρή εκτύπωση, τα εκτός εστίασης στοιχεία δεν μπορούν να τα αντιληφθούν όποτε τα βλέπουν όλα πιο «εστιασμένα». Τα ίδια εκτός εστίασης στοιχεία που προβάλλονται σε μια πιο μεγάλη εκτύπωση, τα μάτια σου είναι ικανά να τα διακρίνουν επειδή αποδίδονται με μεγαλύτερο μέγεθος και έτσι είναι εντός των ορίων αντίληψης των ματιών. Επίσης η οξύτητα του φακού και πάλι είναι άσχετη με το βάθος πεδίου. Η οξύτητα έχει να κάνει με το πόσο καλά ένας φακός διαχειρίζεται και αποδίδει το contrast και την ανάλυση στα στοιχεία μιας σκηνής. Το βάθος πεδίου έχει να κάνει με το πόσα στοιχεία είναι αποδεκτά εστιασμένα, (άρα εντός του βάθους πεδίου) σε μια λήψη.
@@anthonydavidphotography Καθόλου δεν με στεναχωρείς, ίσα - ίσα, επιβεβαιώνεις αυτό που γράφω, όπως πολύ σωστά γράφεις το βάθος πεδίου είναι θέμα αντίληψης του ματιού και όπως πολύ σωστά αναφέρεις στο βίντεο σου, ο φακός εστιάζει σε ένα και μόνο σημείο (επίπεδο και όχι σημείο, κατά τη γνώμη μου). Αναφέρομαι λοιπόν σε αυτούς τους δύο παράγοντες (μέγεθος εκτύπωσης / οξύτητα φακού) που επηρεάζουν αυτήν ακριβώς την αντίληψη και όχι την πραγματικότητα, αφού για αντίληψη μιλάμε. Θα δεις, θα έρθεις στα λόγια μου όταν θα φτιάξεις το βίντεο που προανάγγειλες, που θα περιλαμβάνει και τον κύκλο σύγχυσης.
Δεν είδα να επιβεβαίωσα κάπου αυτά που γράφεις. Αντιθέτως προσπαθώ να σου εξηγήσω πόσο off είσαι. Ναι το βάθος πεδίου είναι το σύνολο των αποδεκτά εστιασμένων στοιχείων, αλλά αυτό δεν αλλάζει με την εκτύπωση! Μια φωτογραφία με βάθος πεδίου 1 μέτρο, θα έχει ένα μέτρο βάθος πεδίου είτε τυπωθει 10x15 είτε τυπωθεί 100x150! Κοινώς θα έχει ίδια στοιχεία εντός και εκτός εστίασης, ανεξάρτητα από το οτι το μάτι δε θα μπορεί να διακρίνει το ίδιο άνετα τα στοιχεία της φωτογραφίας στο ένα και στο άλλο μέγεθος εκτύπωσης. Άρα δεν αλλάζει το βάθος πεδίου όπως ανέφερες στο πρώτο σου σχόλιο, αλλά αλλάζει το πόσο άνετα θα βλέπουμε τις λεπτομέρειες της μιας φωτογραφίας και της άλλης. Αρχίζεις και μπερδεύεις έννοιες τώρα και το κάνεις πιο πολύπλοκο. Διαχωρίζεις την αντίληψη από την πραγματικότητα ενώ το ένα δημιουργεί το άλλο και στην περίπτωση μετρήσεων όπως το βάθος πεδίου χρησιμοποιούμε τιμές που ανήκουν σε μια "τέλεια πραγματικότητα" για να μπορούμε να έχουμε αυτά που ονομάζουμε Standards! Οπότε εδώ δεν μιλάμε για αντίληψη αλλά για μια "γενική" πραγματικότητα. Η αντίληψη έρχεται μετά, και πάει στον κάθε άνθρωπο καθώς και στο κάθε μέσο που προβάλλεται η φωτογραφία, όπου ακόμα και εκεί δεν αλλάζει το ίδιο το βάθος πεδίου αλλά το πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, άρα δεν μπορείς να βασιστείς στην υποκειμενική αντίληψη για να μιλήσεις για παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος πεδίου. Για να στο πω ακόμα πιο απλά, όταν βγάλεις μια φωτογραφία με το θέμα να βρίσκεται στα 50 μέτρα, έχεις τουλάχιστον 2 διαφορετικούς τρόπους να το κάνεις αυτό. Ο ένας τρόπος είναι με 50αρη φακό και ο άλλος με 400άρη. Στη μία περίπτωση το θέμα θα ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ να είναι πάρα πολύ ΜΑΚΡΙΑ και στην άλλη πάρα πολύ ΚΟΝΤΑ. Το θέμα όμως δεν έχει αλλάξει απόσταση σε σχέση με εσένα! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το βάθος πεδίου. Δεν αλλάζει επειδή προβάλλουμε τη φωτογραφία σε άλλο μέσο ή επειδή έχουμε μια Χ δυσκολία στο να αντιληφθούμε και να διαχωρίσουμε εστιασμένα στοιχεία από ανεστίαστα. Δεν θυμάμαι να ανέφερα κάπου ότι θα κάνω καινούριο βίντεο για τον κύκλο της σύγχυσης. Ειχα κάνει πριν χρόνια ένα βίντεο σχετικό με αυτό το θέμα. Ο κύκλος της σύγχυσης μιας που το ανέφερες, για να μας δείξει αυτά που λέω περί βάθους πεδίου δεν βασίζεται σε υπολογισμούς μεγέθους εκτύπωσης, αλλά σε υπολογισμούς μεγέθους αισθητήρα και ανάλυσης αισθητήρα. Αν θέλουμε να βρουμε το ιδανικό μέγεθος για εκτύπωση τότε κάνουμε άλλους υπολογισμούς για να βρούμε το ιδανικό μέγεθος όπου εκεί παίζει ρόλο και η απόσταση που βλέπουμε τη φωτογραφία, και το μέγεθος εκτύπωσης, αλλά και η ανάλυση του αισθητήρα, η οξύτητα του φακού και αρκετοί άλλοι παράγοντες. Γιαυτό και δεν αναλύω αυτό το θέμα online γιατί αυτά τα καλύπτω σε προχωρημένες εκπαιδεύσεις.
αντωνη ευχαριστουμε για αλλη μια φορα για την δωρεαν υπεργνωση που μοιραζεσαι. θελω να σε ρωτησω, γιατι σε καποιους ζουμ φακους οσο μεγαλωνει η εστιακη αποσταση το διαφραγαμα ή η οπη μικραινει; ευχαριστω
Να είσαι καλά Δημήτρη χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο. Σχετικά με την ερώτησή σου μάλλον αναφέρεσαι στην μέγιστη τιμή του f-stop η οποία είναι συχνά μικρή όταν βλέπουμε μεγάλους τηλεφακούς της τάξεως των 400-500mm και πάνω. Η απάντηση βρίσκεται σε αυτά που σας ανεφερα σε αυτο το βιντεο + στο ότι θα ήταν πανάκριβο το να κατασκευαστεί ένας φακός 600mm με διάφραγμα f/2.8 για παράδειγμα. Επισης ένας τέτοιος φακός, εκτός από ακριβός θα ήταν και τραγικά ογκώδης και βαρύς. Στο βίντεο σας αναφέρω αρκετά αναλυτικά ότι η τιμή του f-stop από μόνη της δεν είναι κάτι απόλυτο γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το entrance pupil. Κοινώς όπως λέω ξεκάθαρα στο βίντεο, η τιμή Χ ενός διαφράγματος δεν είναι ίδια για κάθε φακό. Αν λοιπόν κάνεις την εξίσωση για το παράδειγμα του 600αρη με το f/2.8 που προανέφερα θα είχες ένα entrance pupil μεγέθους 214mm!!! Καταλαβαίνεις ότι για να έχεις ενα τόσο τεράστιο entrance pupil το σώμα και τα κρύσταλλα του φακού θα έπρεπε να είναι τεράστια.
Σ' ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες γνώσεις σου που μοιράζεσαι μαζί μας.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και παρακολουθώ τα βίντεο σου που με βοηθούν ουσιαστικά.
Δεν είναι μόνο όσα λες αλλά, ο τρόπος που τα λες.
Έχεις πραγματικά μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα που πιστεύω πως είναι μεγάλο σχολείο για πολλούς.
Να είσαι πάντα καλά !!!
Και εγώ με τη σειρά μου σε ευχαριστώ για το πολύ όμορφο σχόλιο! Ο στόχος μου είναι να προσφέρω δωρεάν βοήθεια μέσα από το κανάλι. Χαίρομαι λοιπόν όταν αυτή η βοήθεια πιάνει τόπο σε άτομα όπως είσαι εσύ! Καλό υπόλοιπο! Να είσαι καλά!
Για μία ακόμα φορά ήταν κατανοητά αυτά που ακούσαμε και πολύτιμες πληροφορίες μπράβο!!!👏
Ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που βρήκες το βίντεο χρήσιμο!
Απίστευτος! Ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεσαι τις γνώσεις και την εμπειρία σου και δεν τα κρατάς για τον εαυτό σου. Συνέχισε έτσι την πολύ καλή δουλειά που κάνεις!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια φίλε μου! Να είσαι καλά! Δεν έχει νόημα να κρατήσω κάτι για τον εαυτό μου. Έχει νόημα όμως να βοηθήσω άτομα να φτάσουν εδώ που είμαι και ακόμα πιο πάνω. Γι’αυτο και μοιράζομαι όση δωρεάν γνώση μπορώ εδώ και τα υπόλοιπα τα διδάσκω μέσω των εκπαιδεύσεων που κάνω 🙂
Άριστο βίντεο, με πλήθος πληροφοριών και παραδείγματα! Το πιο ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο βίντεο σχετικά με το βάθος πεδίου!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Θάνο! Να είσαι καλά! Προσπάθησα να χωρέσω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσα ενώ ταυτόχρονα ήθελα να το κρατήσω σε σχετικά απλο επίπεδο :)
Πολύ άρτιο βίντεο τεχνικά και συνολικά ένα από τα καλύτερα ελληνικά κανάλια για φωτογραφία 👏🤘🤘
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σε βοηθούν αυτά που ανεβάζω 🙏🙂
Ο Δασκαλος μου!!! Παντα τεκμηριωμενα ολα,με φοβερη μεταδοτικοτητα,απολυτα κατανοητα.Ευχαριστουμε πολυ Αντωνη!!!
Nα είσαι καλά Μιχάλη μου. Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Ωραια παρουσιαση κ ευστοχα παραδειγματα. !!!
Ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που σας άρεσε!
Πολύ καλό βίντεο και μεταδοτικότητα. Μπράβο και ευχαριστούμε.
Σε ευχαριστώ. Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο. Να είσαι καλά!
Δάσκαλε μου, είσαι μοναδικός. 💯💯💯👏👏
Σε ευχαριστώ Μιχάλη μου 🖤 Να είσαι καλά!
Πολύ καλές οι πληροφορίες που μας δίνεις Αντώνη ,σε ευχαριστώ προσωπικά.. Ένα βίντεο με την διαφορά που δίνουν και οι αισθητήρες στο βάθος πεδίου όπως ανέφερες θα ήταν τέλειο.. Practice - Knowledge και συνεχίζουμε.. Thank you!!!
Θα γίνει και αυτό σιγά σιγά. Δεν είναι τόσο οι ίδιοι οι αισθητήρες που έχουν διαφορά (αν και ο κύκλος της συγχυσης είναι διαφορετικός για κάθε αισθητήρα με ίδια ανάλυση και ίδιο φακό) αλλά το πως χρησιμοποιούμε -και πάλι- την κάθε μηχανή. Χαίρομαι που βρήκες χρήσιμο το βίντεο. Να είσαι καλά!
Πολύ ωραίο βίντεο!
Θα ήθελα να συμπληρώσω πως το βάθος πεδίου εξαρτάται και από το μέγεθος που θα τυπώσουμε την φωτογραφία μας.
Αν τυπώσουμε για παράδειγμα 9x16 εκατοστά, το βάθος πεδίου είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν τυπώσουμε 90x160 εκατοστά.
Ακόμη εξαρτάται και από την οξύτητα του φακού μας, σε έναν οξύ φακό το βάθος πεδίου είναι μικρότερο αφού είναι πολύ σαφές το σημείο που έχει εστιάσει, Αντίθετα σε έναν λιγότερο οξύ φακό, το βάθος πεδίου είναι μεγαλύτερο, αφού εστιασμένα και λιγότερο εστιασμένα σημεία είναι το ίδιο θαμπά :) .
Καλησπέρα φιλε. Χαίρομαι που σου άρεσε το βίντεο. Δεν ξέρω που διάβασες αυτά που μου γράφεις αλλά θα σε στενοχωρήσω. Το βάθος πεδίου επηρεάζεται απο συγκεκριμένους παράγοντες και τους αναφέρω όλους στο βίντεο.
Το βάθος πεδίου δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος της εκτύπωσης. Αυτό που αλλάζει με το μέγεθος της εκτύπωσης είναι το ότι τα μάτια σου επειδή έχουν συγκεκριμένα όρια αντίληψης του τι είναι εστιασμένο και τι όχι, σε μια πιο μικρή εκτύπωση, τα εκτός εστίασης στοιχεία δεν μπορούν να τα αντιληφθούν όποτε τα βλέπουν όλα πιο «εστιασμένα». Τα ίδια εκτός εστίασης στοιχεία που προβάλλονται σε μια πιο μεγάλη εκτύπωση, τα μάτια σου είναι ικανά να τα διακρίνουν επειδή αποδίδονται με μεγαλύτερο μέγεθος και έτσι είναι εντός των ορίων αντίληψης των ματιών.
Επίσης η οξύτητα του φακού και πάλι είναι άσχετη με το βάθος πεδίου. Η οξύτητα έχει να κάνει με το πόσο καλά ένας φακός διαχειρίζεται και αποδίδει το contrast και την ανάλυση στα στοιχεία μιας σκηνής. Το βάθος πεδίου έχει να κάνει με το πόσα στοιχεία είναι αποδεκτά εστιασμένα, (άρα εντός του βάθους πεδίου) σε μια λήψη.
@@anthonydavidphotography Καθόλου δεν με στεναχωρείς, ίσα - ίσα, επιβεβαιώνεις αυτό που γράφω, όπως πολύ σωστά γράφεις το βάθος πεδίου είναι θέμα αντίληψης του ματιού και όπως πολύ σωστά αναφέρεις στο βίντεο σου, ο φακός εστιάζει σε ένα και μόνο σημείο (επίπεδο και όχι σημείο, κατά τη γνώμη μου).
Αναφέρομαι λοιπόν σε αυτούς τους δύο παράγοντες (μέγεθος εκτύπωσης / οξύτητα φακού) που επηρεάζουν αυτήν ακριβώς την αντίληψη και όχι την πραγματικότητα, αφού για αντίληψη μιλάμε.
Θα δεις, θα έρθεις στα λόγια μου όταν θα φτιάξεις το βίντεο που προανάγγειλες, που θα περιλαμβάνει και τον κύκλο σύγχυσης.
Δεν είδα να επιβεβαίωσα κάπου αυτά που γράφεις. Αντιθέτως προσπαθώ να σου εξηγήσω πόσο off είσαι. Ναι το βάθος πεδίου είναι το σύνολο των αποδεκτά εστιασμένων στοιχείων, αλλά αυτό δεν αλλάζει με την εκτύπωση! Μια φωτογραφία με βάθος πεδίου 1 μέτρο, θα έχει ένα μέτρο βάθος πεδίου είτε τυπωθει 10x15 είτε τυπωθεί 100x150! Κοινώς θα έχει ίδια στοιχεία εντός και εκτός εστίασης, ανεξάρτητα από το οτι το μάτι δε θα μπορεί να διακρίνει το ίδιο άνετα τα στοιχεία της φωτογραφίας στο ένα και στο άλλο μέγεθος εκτύπωσης. Άρα δεν αλλάζει το βάθος πεδίου όπως ανέφερες στο πρώτο σου σχόλιο, αλλά αλλάζει το πόσο άνετα θα βλέπουμε τις λεπτομέρειες της μιας φωτογραφίας και της άλλης.
Αρχίζεις και μπερδεύεις έννοιες τώρα και το κάνεις πιο πολύπλοκο. Διαχωρίζεις την αντίληψη από την πραγματικότητα ενώ το ένα δημιουργεί το άλλο και στην περίπτωση μετρήσεων όπως το βάθος πεδίου χρησιμοποιούμε τιμές που ανήκουν σε μια "τέλεια πραγματικότητα" για να μπορούμε να έχουμε αυτά που ονομάζουμε Standards!
Οπότε εδώ δεν μιλάμε για αντίληψη αλλά για μια "γενική" πραγματικότητα. Η αντίληψη έρχεται μετά, και πάει στον κάθε άνθρωπο καθώς και στο κάθε μέσο που προβάλλεται η φωτογραφία, όπου ακόμα και εκεί δεν αλλάζει το ίδιο το βάθος πεδίου αλλά το πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, άρα δεν μπορείς να βασιστείς στην υποκειμενική αντίληψη για να μιλήσεις για παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος πεδίου.
Για να στο πω ακόμα πιο απλά, όταν βγάλεις μια φωτογραφία με το θέμα να βρίσκεται στα 50 μέτρα, έχεις τουλάχιστον 2 διαφορετικούς τρόπους να το κάνεις αυτό. Ο ένας τρόπος είναι με 50αρη φακό και ο άλλος με 400άρη. Στη μία περίπτωση το θέμα θα ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ να είναι πάρα πολύ ΜΑΚΡΙΑ και στην άλλη πάρα πολύ ΚΟΝΤΑ. Το θέμα όμως δεν έχει αλλάξει απόσταση σε σχέση με εσένα! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το βάθος πεδίου. Δεν αλλάζει επειδή προβάλλουμε τη φωτογραφία σε άλλο μέσο ή επειδή έχουμε μια Χ δυσκολία στο να αντιληφθούμε και να διαχωρίσουμε εστιασμένα στοιχεία από ανεστίαστα.
Δεν θυμάμαι να ανέφερα κάπου ότι θα κάνω καινούριο βίντεο για τον κύκλο της σύγχυσης. Ειχα κάνει πριν χρόνια ένα βίντεο σχετικό με αυτό το θέμα. Ο κύκλος της σύγχυσης μιας που το ανέφερες, για να μας δείξει αυτά που λέω περί βάθους πεδίου δεν βασίζεται σε υπολογισμούς μεγέθους εκτύπωσης, αλλά σε υπολογισμούς μεγέθους αισθητήρα και ανάλυσης αισθητήρα. Αν θέλουμε να βρουμε το ιδανικό μέγεθος για εκτύπωση τότε κάνουμε άλλους υπολογισμούς για να βρούμε το ιδανικό μέγεθος όπου εκεί παίζει ρόλο και η απόσταση που βλέπουμε τη φωτογραφία, και το μέγεθος εκτύπωσης, αλλά και η ανάλυση του αισθητήρα, η οξύτητα του φακού και αρκετοί άλλοι παράγοντες. Γιαυτό και δεν αναλύω αυτό το θέμα online γιατί αυτά τα καλύπτω σε προχωρημένες εκπαιδεύσεις.
αντωνη ευχαριστουμε για αλλη μια φορα για την δωρεαν υπεργνωση που μοιραζεσαι. θελω να σε ρωτησω, γιατι σε καποιους ζουμ φακους οσο μεγαλωνει η εστιακη αποσταση το διαφραγαμα ή η οπη μικραινει; ευχαριστω
Να είσαι καλά Δημήτρη χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο. Σχετικά με την ερώτησή σου μάλλον αναφέρεσαι στην μέγιστη τιμή του f-stop η οποία είναι συχνά μικρή όταν βλέπουμε μεγάλους τηλεφακούς της τάξεως των 400-500mm και πάνω.
Η απάντηση βρίσκεται σε αυτά που σας ανεφερα σε αυτο το βιντεο + στο ότι θα ήταν πανάκριβο το να κατασκευαστεί ένας φακός 600mm με διάφραγμα f/2.8 για παράδειγμα. Επισης ένας τέτοιος φακός, εκτός από ακριβός θα ήταν και τραγικά ογκώδης και βαρύς.
Στο βίντεο σας αναφέρω αρκετά αναλυτικά ότι η τιμή του f-stop από μόνη της δεν είναι κάτι απόλυτο γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το entrance pupil. Κοινώς όπως λέω ξεκάθαρα στο βίντεο, η τιμή Χ ενός διαφράγματος δεν είναι ίδια για κάθε φακό.
Αν λοιπόν κάνεις την εξίσωση για το παράδειγμα του 600αρη με το f/2.8 που προανέφερα θα είχες ένα entrance pupil μεγέθους 214mm!!! Καταλαβαίνεις ότι για να έχεις ενα τόσο τεράστιο entrance pupil το σώμα και τα κρύσταλλα του φακού θα έπρεπε να είναι τεράστια.
Θα μας μιλήσετε και για το βίντεο??
Το βάθος πεδίου ισχύει για όλα τα οπτικά μέσα όχι μόνο για τη φωτογραφία, άρα αυτά που λέω ισχύουν και για βίντεο.