Ljudisolering - Vägg & Konstruktion

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ต.ค. 2024
  • Konsult inom akustik: Lennart Nilsson
    Lennart Nilsson, akustikkonsult och grundaren av LN Akustikmiljö, pratar om ljudisolering av väggar och andra konstruktioner.
    Det finns två typer av väggar: Enkelskalsvägg eller dubbelskalsvägg. Det viktigaste med en dubbelskalsvägg är att inga förbindelser sker mellan skalen. Om någon förbindelse finns blir väggen homogen: en enkelskalsvägg. En bra liknelse från barndomen är den tunna tråden som leder ljud mellan två metallburkar. Det krävs inte mycket för att ljud skall ledas!
    Grundprincip: Med samma vikt på väggarna isolerar en dubbelskalsvägg 15-20 dB bättre än en enkelsidig (mätt i reduktionstal - Rw). Detta innebär att dubbelskalsväggen är 100 gånger bättre!
    För att isolera låga frekvenser kvävs en tung vägg, till exempel tegel eller flera lager gips.
    Det är viktigt att väggen är tät. "Tänk att det finns en giftig gas på andra sidan" menar Lennart. Lufttätt är lika med ljudtätt. Det räcker med tjockleken av ett A4-papper för att en läcka skall sänka en annars bra väggens ljudisolering dramatiskt.
    Styvheten är även viktig, desto styvare desto mer lågfrekvent ljud isoleras (basljud). Skillnaden på golv- och vägg-gips är viktmässigt inte så stor, men styvhetsmässigt är skillnaden däremot stor. Golvgipset är styvare och absorberar lågfrekvent ljud bättre.
    Ljudabsorberande material i väggen är det inte så petigt med, så som mineralull eller stenull. Det räcker med att slänga in bitar lite på måfå, bara materialet kan dämpa rummet emellan väggarna.
    LN Akustikmiljö: www.akustik.nu/
    Projektengagemang: www.projektenga...
    Videoklipp: Ismail Malikov och Cristoffer Wernqvist

ความคิดเห็น • 18

  • @Christophe1971
    @Christophe1971 6 หลายเดือนก่อน

    Bravo Lennart. Proffsigt o tydligt som vanligt. Världsklass 👌🏻

  • @joakimolsson5210
    @joakimolsson5210 ปีที่แล้ว

    Härlig video, tack så mycket! det har ökat min förståelse för vad jag kan och inte kan påverka i hemmet.

  • @brfsparrhornet2450
    @brfsparrhornet2450 6 ปีที่แล้ว +3

    Tack (Lennart Nilsson) för en pedagogiskt framställd information om ljusidoslering!

  • @electronicchill0079
    @electronicchill0079 5 ปีที่แล้ว

    Tack min vän, det här tar mig ett steg framåt pga att grannen satt ett spabad med motor fyra meter från min stuga där jag sover.

  • @midimusicforever
    @midimusicforever 3 ปีที่แล้ว +1

    Pedagogiskt värre!

  • @TheBeachboy72
    @TheBeachboy72 3 ปีที่แล้ว

    En fråga om isolering t.ex mellan innervägg med dubbelgips på varje väggsida, ska den vara lite pressad så vibrationer i gipset försämras, eller luftig så inga vibrationer kan ledas "genom" isoleringen?

    • @ImDembe
      @ImDembe 2 ปีที่แล้ว

      Vad menas med pressad?

  • @jimnurminen4081
    @jimnurminen4081 5 ปีที่แล้ว

    20 Db är väll 10 gånger inte 100?

    • @akustikern
      @akustikern  5 ปีที่แล้ว +2

      Normalt är 20 dB 100 gånger. 10 dB brukar sägas vara 10 gånger. Detta gäller dock inte upplevelsen av ljud utan endast ljudeffekten. Upplevelsen beror även på frekvenser och avstånd från ljudkälla. Formeln är: 1 dB=10*log(effekt/ref), där ref är 0,02 mPa och är hörseltröskeln för en normalhörande människa

    • @lennartnilsson1854
      @lennartnilsson1854 5 ปีที่แล้ว +1

      20 dB är 10 ggr för ljudtryck, men för ljudeffekt, vilket är det som man räknar med till 99% så är 20 dB 100 ggr.

    • @jimnurminen4081
      @jimnurminen4081 5 ปีที่แล้ว

      @@lennartnilsson1854 Tack för ditt svar! Då undrar jag, varför mäter man med effekt och inte med ljudtryck som är kopplat till vårat mänskliga hörsel och våran upplevelse? Borde inte det vara rimligare än att mäta med effektnivån?

    • @lennartnilsson1854
      @lennartnilsson1854 5 ปีที่แล้ว +3

      @@jimnurminen4081 Det är riktigt att vi hör ljudtryck, men ljudtrycket har olika faslägen för olika frekvenser och därför måste man normalt räkna på effekten för ibland blir det motfas vid ett antal frekvenser och då får man utsläckning och ibland adderar sig ljudet i fas och då blir det + 6 dB. Medelvärdet blir + 3 dB och det är just effekt-additionen.