MMMGD Sunum - 2 / Kritik Mineraller, Türkiye ve TOGG

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ต.ค. 2024
  • Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği olarak, sektördeki yenilikleri takip etmek ve bilgi paylaşımını güçlendirmek adına Zoom üzerinden çevrimiçi sunumlar gerçekleştiriyoruz. Bu formatta, alanında uzman konuşmacılar tarafından yapılan teknik sunumlar, güncel gelişmeler ve sektörde uygulanan en yeni teknolojiler üzerine detaylı bilgi aktarılıyor. Sunumlar interaktif bir şekilde ilerlerken, izleyiciler de soru-cevap bölümlerinde uzmanlara merak ettiklerini sorma imkânı buluyor. Maden mühendisliğinin farklı alanlarına dair kapsamlı içeriklere ulaşmak ve mesleki gelişiminize katkıda bulunmak için bu sunumları kaçırmayın! Daha fazla bilgi için aşağıdaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
    Web: www.mmmgd.org.tr
    E-posta: info@mmmgd.org.tr
    Adres: Tepe Prime C Blok No:34 (PROFİS) Çankaya/Ankara
    Telefon: +90 538 776 66 43
    Instagram: @mmmgd_21
    LinkedIn: mmmgd-21
    X: @madendernegi
    Facebook: mmmgd21
    TH-cam: mmmgd_2021

ความคิดเห็น • 4

  • @mustafabozoglan
    @mustafabozoglan ปีที่แล้ว +2

    Öncelikle Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği'ni, böyle bir etkinliği gerçekleştirdiği için kutluyorum.
    Sait bey oldukça net bir şekilde çok önemli bir konuyu ülkemizin geleceği açısından değerlendirdi. Verdiği bilgiler gelecekte ülkemizin bu konuda nasıl davranması gerektiğine ilişkin oldukça önemli bilgilerdir. Dilerim ilerde "ben söylemiştim" durumuyla yüzleşmeyiz. Sunumu için kendilerini kutluyorum.
    Sait bey sunumu içinde, bundan 10 yıl önce başlayan ancak günümüze kadar sanki 10 yıl önceki haliyle kalan "Bor Mobil" projesinden de bahsetti. Dilerim ben yanlış anlamışımdır ancak, projenin hayata geçirilememiş dahası geliştirilememiş olduğu sonucuna vardım. Eğer durum buysa oldukça üzücü. 10 yıllık süreçte tek değişenin sayın bakanlarımız olduğu görülüyor. Sait beyin bu konuda eğer bilgisi varsa ve bizleri bilgilendirirse sevinirim.

    • @saitplaylist
      @saitplaylist ปีที่แล้ว +1

      Mustafa Bey merhaba, kusura bakmayın sorunuzu yeni gördüm. Aslında bu sistemi sadece otomobil olarak düşünmemek gerek, hidrojen kullanılarak enerji üretimi yapan ve bunun için hidrojeni borda depolayan bir sistem. 2013 yılında Tübitak'ı ziyaret etmiş, bor mobili yapan hocalarımızla görüşmüştüm, sanırım artık çoğu emekli oldu. O zaman da bu çok faydalı bir sistem niçin kullanmıyoruz diye sormuştum. Tabii Tübitak bir araştırma kurumu, bu projeyi yapanlar bilim insanları, ticarileştirme bambaşka birşey demişlerdi. Açıkçası projeyi sahiplenecek üretime geçirecek birileri gerekiyordu, ama maalesef tüm yoğunlaşma savunma sanayi olduğu için bu tip projeler boşta kalıyor. Bor da stratejik bir ürün olduğu için özel sektör boru işleyemiyor. Bu ve benzeri birçok şey maalesef 2009'da yapılan bu sistemi hala o noktadan ileriye taşıyamadı.

  • @osmanli318
    @osmanli318 ปีที่แล้ว +1

    Sait bey nte cevherinden elementlerin eldesinde başarılı olundu zannımca. Bakan bey paylaşmıştı.

    • @saitplaylist
      @saitplaylist ปีที่แล้ว +2

      Nadir toprak elementleri konusu çok iyi anlaşılan bir konu değil, bence bu projede çalışanlarda konuyu çok iyi anlaşabilmiş değil. Nadir toprak elementlerini bir ara ürün olarak üretmenin çok bir anlamı yok, ayrı ayrı yüksek saflıkta ve teknolojilerde kullanılabir özelliklerde üretmek gerek. Bu çok karmaşık ve yaklaşık 1000 aşamalı bir bir çok kimyasal işlemi gerektiren bir proses. Çin dışında nadir toprak elementlerini ayrı ayrı üretebilen az sayıda firmadan biri Avustralyalı LYNASS. Maden Avustralya'da rafineri ise Malezyada. O dönem Avustralya'da böyle bir prosese izin alınamayacağı için rafineri Malezya'ya kuruldu. Ve bu prosesi geliştirmeleri 15 yıl sürdü, yüzlerce milyon dolarlık ciddi kaynaklar ayrıldı. Çin'deki bazı araştırma enstitülerinden yardım alındı, bu enstitülerin birinde nadir toprak elementleri alanında "uzman" ünvanında 400 üzerinde araştırmacı vardı. diğerlerini saymıyorum bile. "Uzman" denilen araştırmacılar alanında en az 10 yıldır çalışan, ve bir çoğu doktora seviyesinde eğitim almış kişiler.
      Bizim yaptık dediğimiz aslında bir ara ürün, konsantre yapıyoruz. Geçen sene katıldığım bir konferansta Eti Maden yetkililerine bu konu soruldu, "Biz konsantre üreteceğiz, ayrı ayrı üretmeyeceğiz" denildi. Kaldıki dediğim gibi kolay bir iş değil, ciddi bir kaynak, zaman ve insan gücü gerekiyor.