Hur kan vi förbättra sjukförsäkringen?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ส.ค. 2024
  • Folkhälsan i Sverige är i ett internationellt perspektiv fortsatt god och för stora delar av svenska folket utvecklas den positivt. Under 2006-2018 ökade, enligt Folkhälsomyndigheten, andelen personer som angav att de hade god hälsa. De allra flesta, mer än 70 procent, uppger att de har ett gott allmäntillstånd. Dödligheten före 65 års ålder sjönk. Medellivslängden ökade med 1,7 år i genomsnitt.
    Samtidigt präglas den svenska sjukförsäkringen av stora regionala skillnader och betydande variation över tid. I regleringsbrevet för år 2016 gav regeringen i uppdrag till Försäkringskassan att antalet sjukpenningdagar år 2020 i snitt skulle vara 9,0. Det innebar att fram till 2020 skulle antalet sjukpenningdagar minska med drygt 5,5 miljoner. I juni 2021 nåddes till slut ett sjukpenningtal om 9,0. Därefter sker åter en ökning. Kostnaden för sjukpenningen 2022 förväntas uppgå till ca 40 miljarder. År 2026 uppskattas kostnaden till drygt 42 miljarder.
    Rapporten har skrivits av Bertil Thorslund tillsammans med Ann-Marie Begler. Bertil Thorslund har arbetat länge med statistik, analyser och prognoser på Försäkringskassan och Ann-Marie Begler är tidigare generaldirektör på Försäkringskassan. De kommer att ge en bild av hur sjukfrånvaron sett ut genom åren och om regionala och diagnosmässiga förändringar över tiden. Förändringarna är stora och svåra att förklara med variationer i folkhälsan. På seminariet kommer förslag till förbättringar och utveckling diskuteras. I paneldiskussionen kommer frågan om hur vi kan få en sjukförsäkring som är rättvis och stabil över tid att belysas.
    Rapporten går att ta del av här
    skattenytta.se...
    Leif Östling inleder seminariet och Bettina Kashefi modererar diskussionen. Seminariets övriga medverkande är Therese Svanström, ordförande TCO, Pathric Hägglund, Skatteverket och Andreas Larsson, Försäkringskassan.
    Kommissionen för skattenytta har tillkommit på initiativ av tidigare Scania-vd:n Leif Östling. Syfte är att skifta fokus i det svenska välståndsbygget genom att undersöka hur vi kan få vi mer nytta för varje skattekrona. Kommissionen arbetar fristående från politiska partier och olika intressegrupperingar.
    skattenytta.se/

ความคิดเห็น •