Hocamız gayet samimi bir şekilde anlatmış, ben de bir kaç yere görüşlerimi eklemek istiyorum. Bilişim avukatı olarak değil, fikri mülkiyet avukatı hatta yazılımlara özel olarak ilgi duyan birini tercih edin. Zira Ceza Kanunundaki 2 maddeyi bilen bilişimle ilgili her alanda çalışabileceğini düşünüyor. Patentin koruma süresi yenilenemez ancak markanın ve tasarımın koruma süresi yenilenebilir. Trademark, telif hakkı değil marka hakkıdır, video da ufak bir karışıklık olmuş olmalı ki doğaçlama bir anlatımlarda bu tip aksamalar normaldir. Copyright veya telif hakkı için eserin meydana gelmesi ve yayınlanması yeterlidir. Onay vs. ihtiyaridir. Bilgisayar programları veya Yazılımlar Telif korumasından yararlanır. İlgiyle takip ediyorum. Teşekkür ederim.
Merhaba, bu konularda bilgilisiniz. Birkaç sorum var acaba bana yardımcı olabilir misiniz? Eğer yardımcı olmak isterseniz mehmetaltuntas@sabanciuniv.edu adresine mail atabilir misiniz?
Bir telif hakkı otomatiktir, ancak kayıt iyi bir fikir olabilir Birçok kişi bir telif hakkının otomatik olduğunun farkında değildir. Telif hakkı, bir şekilde yazılan veya kaydedilen tüm yaratıcı çalışmaları korur. Dolayısıyla, bir web sitesi oluşturursanız veya bir makale yazarsanız, bunları kaydedip kaydetmeseniz de otomatik olarak size aittir. Bununla birlikte, malzemeyi oluşturduğunuza dair bir tür somut kanıt olmalıdır - bu nedenle, özellikle çalışmanızda çok fazla ticari değer varsa, bir telif hakkı kaydetmek mantıklıdır. Bunu yapmazsanız, çalışmanızı çalmaya veya ihlal etmeye çalışan herkese karşı yasal işlem yapma yeteneğiniz konusunda çok sınırlı olacaksınız.
Heralde bu konuyu iyi biliyosunuz bunun için bir sorum var : ben bir animasyon yapacağım disney bu animasyonun sahibi kendi çizimlerimle yapacağım ancak hiçbirşey çalmıyacağım müzik vs disney sırf bu animasyonun yayınlanmasından (kendi malı olduğu için) telif atarmı yani fikir çalma vs gibi bi durumdan telif yermiyim
Yaptığınız her türlü patent iş ve işlemlerini ellinizden geldiğince ABD devletinde kayıt ettiriniz.Çünkü dünyanın lokomotifi olan bu ülke projeniz tuttu mu arkanızda durur ve karşı tarafı helak eder.Bunun için ABD konsolosluğu noterliğindeki ABD noterine eserinizi tescilletiniz.Aracı bazı kuruluşlar var , onlara danışınız.
Bir satış stratejisi fikrim var ve dünyada bir benzeri yok. ABD de bunun için avukat tutulması gerekiyormuş. Kurulan şirketin amerikamerkezli ya da ortaklı olması gerekiyormuş. Kabul edildiğinde o stratejiyi kullanmak için şirketin iznine ihtiyaç duyuluyor ya da internet erişimi kısıtlanıyor Muş. Ancak bu bilgiyi geçen sene edinmiştim şu an o kaynağa erisemiyorum. Detaylı bilginiz varmı bu konuda
1-Ben sosyal içerik web projemin prototipini yaptım- Telif ile haklarımı (Sistemin mantığını) korumak istiyorum. Ancak benim için önemli olan ABD de Online bir web sitesinde de sitemin tüm görsel ve anlatımını kayıt ettirmek olmalı.Sonuçta ABD de telif almak dünyanın tümünde almak sayılır. Bunun için bildiğin bir site var mı- senin yöntemin neydi ? 2- Bir android web uygulaması için projemin artık kodlanıp yayınlaması gerekiyor ilk etapta şöyle düşün facebook gibi bir projen var ve 1 milyon kişiye ulaşacaksın Hangi yazılım bilgisine sahip kişileri işe almalıyım. 3- Ekibimi LİNKEDİN'de seçerken nelere dikkat etmeliyim 4- Melek yatıımcılara mail çekerken nasıl bir metinle ieletişim kurmalıyım 5- Kendime inancım tam ise benim gibi inançlı yada inandıracağım her şeyi ilk adımda para değilde hayallerinin peşinden gidebilecek kişileri bulmanın yolu nedir .
Hocam merhaba. Ben bir üniversite öğrencisiyim ve mobil platformlar(IOS &Android) için bir e-ticaret uygulaması yazdım. Malesef patent ücreti 13 bin liradan başlıyor. Benim başlangıç için patent almam ne kadar mantıklı? Ya da gerek var mı? Örneğin A ve B firmaları olsun. A firması bir e-ticaret uygulaması yazıp yayınladı. B firması da o uygulamayı görüp kendi yazılımını yazıp piyasaya sürdü. A firmasının telif aldığını varsayarsak, aldığı telif ne işe yaradı? Telif almasaydı ne olacaktı? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkürler
Öncelikle değerli bilgilerinizi çok iyi ifade ederek bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bir sorum vardı size e-mail attım. Başarılarınızın devamını dilerim.
Telif hakkıyla korunamayan eserler var mı? Evet. Bazı malzemeler , herkes tarafından kullanılabilir olması ve bu nedenle aşağıdakiler de dahil olmak üzere telif hakkı ile sınırlandırılmaması gerektiği kadar yaygın olarak kabul edilir: Eserlerin başlıkları (şarkılar, filmler, oyunlar, kitaplar vb.), İsimler, sloganlar ve kısa ifadeler. Ortak semboller veya tasarımlar. Yazı biçimleri, yazı veya renklendirme çeşitleri. İçerik veya içerik listeleri. Ortak mülk olan ve orijinal yazarlık içermeyen bilgiler (takvimler, boy / kilo çizelgeleri, şerit metre / cetveller ve genel belgelerden alınan listeler veya tablolar gibi)
Merhaba teknofest te finale kaldığım projenin daha doğrusu proje fikrimin kimse tarafindan kullanılmasını istemiyorum, somuta dokebilmem icin disiplinler arası meslek gruplarını biraraya getirmem gerekiyor, ama anlatirken de korkuyorum fikrimi alip yaparlarsa diye, projem teknofestte de kayıtli, ana sayfada gecmis finale kalanlar kısmında var, sorum su teknofestte kayitli olması yasal olarak beni korurmu bana ait olduğunun kanıtı mıdır teşekkür ederim
SORU: Hocam çok önemli bir soru : Bir projem var ve twitterdaki [ Rtweet ] iconu ve mantığını kullanmak bana büyük kolaylık sağlıyor.Bu mantığı kullanmak bana telif problemi yaratır mı ? Sizin düşünceniz nedir bu konuda ? Bir yazıda facebook ve snapchat arasında görülen bir resmin 1 bir kaç saniye sonra yok olduğu bir olgunun snapchat tarafından facebook'a satılmadığını ve telif konusu olduğu dile getiriliyordu .
Ne tür çalışmalar telif hakkı koruması için uygundur? Küçük İşletme İdaresi'ne göre, telif hakkı korumasına hak kazanabilecek dokuz temel çalışma türü vardır : Nesne Kitabın Grafikler Bilgisayar yazılımı Grafikler Edebi çalışmalar Müzik eserleri Resimler Web sitesi içeriği Bu tür çalışmalarda, çalışma yöntemleriniz, olgular, fikirler ve sistemleriniz korunmaz.
ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere çoğu ülkede, birisinin doğrudan veya bir makine (bilgisayar gibi) aracılığıyla görebileceği, duyabileceği veya dokunabileceği somut bir biçimde iş oluşturduğunuz anda, telif hakkı ile ilgili yasal haklar ortaya çıkar. Hak talebinizle ilgili bir itirazda bulunulması durumunda çalışmanızı oluşturduğunuz tarihin bir kaydını veya kanıtını saklamanız gerekir.
Merhaba bende Pascal üçgeninde ki sayıları, belli bir mantık kullanarak çarpma işlemi yapıyorum.Bunun için patente başvurmadım ancak bu video dan sonra başvurmaya karar verdim olmadı notere de başvurabilirim.
hocam mekatronik mi okuyum, bilgisayar makine elektirik olarak mı okuyum .robotik sektörüne girmeyi düşünüyorum. hangisinde daha derin teknik açıdan bilgim olur ?
Girişimci: Bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen/kuran gerçek veya tüzel kişileri, Girişim şirketi: BKY’lerin yatırım yapmak amacıyla sermaye koyarak ortak olduğu anonim şirketi, İş planı: BKY tarafından Müsteşarlığa sunulan ve yatırım yapılacak sektörü ve faaliyetleri bir takvim çerçevesinde gösteren planı,
Lütfen Cevaplar misiniz Ben Oyun yapıyor um ama o oyunun Çalınmasını veya kopyalanması ni istemiyorum telif hakkını mi almam gerekiyor yoksa başka bir şey mi gerek nerden alabilirim
bende bir uygulama fikri var.. ülkede yer yerinden oynayacak en az 15milyon kişi telefonuna indirecek.. araştırdım 40.000 70.000 tl sermaye gerekiyormuş.. bu konuda kimden yardım alabilirm
Hale ka 1-Ben sosyal içerik web projemin prototipini yaptım- Telif ile haklarımı (Sistemin mantığını) korumak istiyorum. Ancak benim için önemli olan ABD de Online bir web sitesinde de sitemin tüm görsel ve anlatımını kayıt ettirmek olmalı.Sonuçta ABD de telif almak dünyanın tümünde almak sayılır. Bunun için bildiğin bir site var mı- senin yöntemin neydi ? 2- Bir android web uygulaması için projemin artık kodlanıp yayınlaması gerekiyor ilk etapta şöyle düşün facebook gibi bir projen var ve 1 milyon kişiye ulaşacaksın Hangi yazılım bilgisine sahip kişileri işe almalıyım. 3- Ekibimi LİNKEDİN'de seçerken nelere dikkat etmeliyim 4- Melek yatıımcılara mail çekerken nasıl bir metinle ieletişim kurmalıyım 5- Kendime inancım tam ise benim gibi inançlı yada inandıracağım her şeyi ilk adımda para değilde hayallerinin peşinden gidebilecek kişileri bulmanın yolu nedir .
Hocamız gayet samimi bir şekilde anlatmış, ben de bir kaç yere görüşlerimi eklemek istiyorum.
Bilişim avukatı olarak değil, fikri mülkiyet avukatı hatta yazılımlara özel olarak ilgi duyan birini tercih edin. Zira Ceza Kanunundaki 2 maddeyi bilen bilişimle ilgili her alanda çalışabileceğini düşünüyor.
Patentin koruma süresi yenilenemez ancak markanın ve tasarımın koruma süresi yenilenebilir.
Trademark, telif hakkı değil marka hakkıdır, video da ufak bir karışıklık olmuş olmalı ki doğaçlama bir anlatımlarda bu tip aksamalar normaldir.
Copyright veya telif hakkı için eserin meydana gelmesi ve yayınlanması yeterlidir. Onay vs. ihtiyaridir.
Bilgisayar programları veya Yazılımlar Telif korumasından yararlanır.
İlgiyle takip ediyorum.
Teşekkür ederim.
Merhaba, bu konularda bilgilisiniz. Birkaç sorum var acaba bana yardımcı olabilir misiniz? Eğer yardımcı olmak isterseniz mehmetaltuntas@sabanciuniv.edu adresine mail atabilir misiniz?
Çok iyi anlatmışsınız. Teşekkürler kardeşim
İste bu kadar basit aciklamak ya helal olsun hocam sormak istediklerim var ama nasil ulasabilirim size
Degerli bilgiler verdiginiz icin tesekkurler
Açık kaynak kodlu projeler nasıl lisanslanır. Yani patent mi faydalı model mi?
Bir telif hakkı otomatiktir, ancak kayıt iyi bir fikir olabilir
Birçok kişi bir telif hakkının otomatik olduğunun farkında değildir. Telif hakkı, bir şekilde yazılan veya kaydedilen tüm yaratıcı çalışmaları korur. Dolayısıyla, bir web sitesi oluşturursanız veya bir makale yazarsanız, bunları kaydedip kaydetmeseniz de otomatik olarak size aittir.
Bununla birlikte, malzemeyi oluşturduğunuza dair bir tür somut kanıt olmalıdır - bu nedenle, özellikle çalışmanızda çok fazla ticari değer varsa, bir telif hakkı kaydetmek mantıklıdır. Bunu yapmazsanız, çalışmanızı çalmaya veya ihlal etmeye çalışan herkese karşı yasal işlem yapma yeteneğiniz konusunda çok sınırlı olacaksınız.
Heralde bu konuyu iyi biliyosunuz bunun için bir sorum var : ben bir animasyon yapacağım disney bu animasyonun sahibi kendi çizimlerimle yapacağım ancak hiçbirşey çalmıyacağım müzik vs disney sırf bu animasyonun yayınlanmasından (kendi malı olduğu için) telif atarmı yani fikir çalma vs gibi bi durumdan telif yermiyim
Yaptığınız her türlü patent iş ve işlemlerini ellinizden geldiğince ABD devletinde kayıt ettiriniz.Çünkü dünyanın lokomotifi olan bu ülke projeniz tuttu mu arkanızda durur ve karşı tarafı helak eder.Bunun için ABD konsolosluğu noterliğindeki ABD noterine eserinizi tescilletiniz.Aracı bazı kuruluşlar var , onlara danışınız.
Bir satış stratejisi fikrim var ve dünyada bir benzeri yok. ABD de bunun için avukat tutulması gerekiyormuş. Kurulan şirketin amerikamerkezli ya da ortaklı olması gerekiyormuş. Kabul edildiğinde o stratejiyi kullanmak için şirketin iznine ihtiyaç duyuluyor ya da internet erişimi kısıtlanıyor Muş. Ancak bu bilgiyi geçen sene edinmiştim şu an o kaynağa erisemiyorum. Detaylı bilginiz varmı bu konuda
Türkiye'de e-maillerin resmi geçerliliğinin olabilmesi için ptt kep olması gerekiyor.
iyi ki varsiniz. sayenizde aklimdaki tum sorular cevap buluyor. cok tesekkur ederim. biz genclere cok buyuk emek harciyorsunuz.
ağzınıza yüreğinize sağlık
Sağolun doktor bey
1-Ben sosyal içerik web projemin prototipini yaptım- Telif ile haklarımı (Sistemin mantığını) korumak istiyorum. Ancak benim için önemli olan ABD de Online bir web sitesinde de sitemin tüm görsel ve anlatımını kayıt ettirmek olmalı.Sonuçta ABD de telif almak dünyanın tümünde almak sayılır. Bunun için bildiğin bir site var mı- senin yöntemin neydi ? 2- Bir android web uygulaması için projemin artık kodlanıp yayınlaması gerekiyor ilk etapta şöyle düşün facebook gibi bir projen var ve 1 milyon kişiye ulaşacaksın Hangi yazılım bilgisine sahip kişileri işe almalıyım. 3- Ekibimi LİNKEDİN'de seçerken nelere dikkat etmeliyim 4- Melek yatıımcılara mail çekerken nasıl bir metinle ieletişim kurmalıyım 5- Kendime inancım tam ise benim gibi inançlı yada inandıracağım her şeyi ilk adımda para değilde hayallerinin peşinden gidebilecek kişileri bulmanın yolu nedir .
Hocam merhaba. Ben bir üniversite öğrencisiyim ve mobil platformlar(IOS &Android) için bir e-ticaret uygulaması yazdım. Malesef patent ücreti 13 bin liradan başlıyor. Benim başlangıç için patent almam ne kadar mantıklı? Ya da gerek var mı? Örneğin A ve B firmaları olsun. A firması bir e-ticaret uygulaması yazıp yayınladı. B firması da o uygulamayı görüp kendi yazılımını yazıp piyasaya sürdü. A firmasının telif aldığını varsayarsak, aldığı telif ne işe yaradı? Telif almasaydı ne olacaktı? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkürler
Patent ofislerine ya da türk patent ofisine nasıl güvenebilicez?
Valla aklımdaki soru he :))
emeğinize sağlık
Hocam yurtdışında bahsettiğiniz e noter site örneği verebilir misiniz
Her geçen gün artıyoruz , ailemiz dahada büyüyor. Her zamanki gibi EMEK kokuyor video 😊👌
i realize it is kinda randomly asking but do anyone know of a good site to stream new movies online?
@Blaine Jalen Flixportal :P
@William Madden thank you, I went there and it seems like a nice service =) I really appreciate it !
@Blaine Jalen No problem xD
Öncelikle değerli bilgilerinizi çok iyi ifade ederek bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bir sorum vardı size e-mail attım. Başarılarınızın devamını dilerim.
Telif hakkıyla korunamayan eserler var mı?
Evet. Bazı malzemeler , herkes tarafından kullanılabilir olması ve bu nedenle aşağıdakiler de dahil olmak üzere telif hakkı ile sınırlandırılmaması gerektiği kadar yaygın olarak kabul edilir:
Eserlerin başlıkları (şarkılar, filmler, oyunlar, kitaplar vb.), İsimler, sloganlar ve kısa ifadeler.
Ortak semboller veya tasarımlar.
Yazı biçimleri, yazı veya renklendirme çeşitleri.
İçerik veya içerik listeleri.
Ortak mülk olan ve orijinal yazarlık içermeyen bilgiler (takvimler, boy / kilo çizelgeleri, şerit metre / cetveller ve genel belgelerden alınan listeler veya tablolar gibi)
Sağolun hocam
teşekkür ederim hocam
Bir filmin telifi alınabilir mi yayınlamak için
Merhaba teknofest te finale kaldığım projenin daha doğrusu proje fikrimin kimse tarafindan kullanılmasını istemiyorum, somuta dokebilmem icin disiplinler arası meslek gruplarını biraraya getirmem gerekiyor, ama anlatirken de korkuyorum fikrimi alip yaparlarsa diye, projem teknofestte de kayıtli, ana sayfada gecmis finale kalanlar kısmında var, sorum su teknofestte kayitli olması yasal olarak beni korurmu bana ait olduğunun kanıtı mıdır teşekkür ederim
Aradığım video
SORU: Hocam çok önemli bir soru : Bir projem var ve twitterdaki [ Rtweet ] iconu ve mantığını kullanmak bana büyük kolaylık sağlıyor.Bu mantığı kullanmak bana telif problemi yaratır mı ? Sizin düşünceniz nedir bu konuda ? Bir yazıda facebook ve snapchat arasında görülen bir resmin 1 bir kaç saniye sonra yok olduğu bir olgunun snapchat tarafından facebook'a satılmadığını ve telif konusu olduğu dile getiriliyordu .
th-cam.com/video/x3xsAagsgyY/w-d-xo.html
@@whodoom www.telifhaklari.gov.tr/Telif-Hakki-Nedir
Ne tür çalışmalar telif hakkı koruması için uygundur?
Küçük İşletme İdaresi'ne göre, telif hakkı korumasına hak kazanabilecek dokuz temel çalışma türü vardır :
Nesne
Kitabın
Grafikler
Bilgisayar yazılımı
Grafikler
Edebi çalışmalar
Müzik eserleri
Resimler
Web sitesi içeriği
Bu tür çalışmalarda, çalışma yöntemleriniz, olgular, fikirler ve sistemleriniz korunmaz.
Kendi yazılımlarım NİNTENDO ve ya UBİSOFT gibi markalara satabilirmiyiz.
Peki ; Yazılım değilde bir sitede farklı bir hizmet türü sunmanın fikri mülkiyet hakkı alınabiliyormu .
Hizmetin telifi olmaz, hizmet yönteminin kısmen olabilir.
Eğer bir projeyi phosohop ile görselleştiremiyorsanız, o bir proje değil bir fikirdir ve tescili yoktur.
ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere çoğu ülkede, birisinin doğrudan veya bir makine (bilgisayar gibi) aracılığıyla görebileceği, duyabileceği veya dokunabileceği somut bir biçimde iş oluşturduğunuz anda, telif hakkı ile ilgili yasal haklar ortaya çıkar. Hak talebinizle ilgili bir itirazda bulunulması durumunda çalışmanızı oluşturduğunuz tarihin bir kaydını veya kanıtını saklamanız gerekir.
peki youtubeye bir vlog şeklinde atsak ve videoyu gizlesek bütün dünyada geçerliliği olan bir telif hakkı doğabilir mi?
visual basic ile yapılan bir programda resim koyulursa telif felan gelme ihtimali var mı ?
Amerıka da sanal noter hizmeti sağlayan site hangisi
Merhaba bende Pascal üçgeninde ki sayıları, belli bir mantık kullanarak çarpma işlemi yapıyorum.Bunun için patente başvurmadım ancak bu video dan sonra başvurmaya karar verdim olmadı notere de başvurabilirim.
hocam mekatronik mi okuyum, bilgisayar makine elektirik olarak mı okuyum .robotik sektörüne girmeyi düşünüyorum. hangisinde daha derin teknik açıdan bilgim olur ?
Girişimci: Bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen/kuran gerçek veya tüzel kişileri,
Girişim şirketi: BKY’lerin yatırım yapmak amacıyla sermaye koyarak ortak olduğu anonim şirketi,
İş planı: BKY tarafından Müsteşarlığa sunulan ve yatırım yapılacak sektörü ve faaliyetleri bir takvim çerçevesinde gösteren planı,
en iyisi youtube yüklemek videoyu gizli yapmak
mantıklı laaan
çok güzel olmuş video
Lütfen Cevaplar misiniz Ben Oyun yapıyor um ama o oyunun Çalınmasını veya kopyalanması ni istemiyorum telif hakkını mi almam gerekiyor yoksa başka bir şey mi gerek nerden alabilirim
İllaki benzer oyunlar yapılır. Bunu engelleyemezsin. Çok özgün ise, yani yeni bir ufuk açıyorsa zaten farkedilirsin.
Patent ofisi fikrimi çalarsa 😁
@Eren Coşkun peki yazdığım kendi şiir ve yazılarımın telif hakkını nasıl alabilirim bi bilginiz varmı?
bende bir uygulama fikri var.. ülkede yer yerinden oynayacak en az 15milyon kişi telefonuna indirecek.. araştırdım 40.000 70.000 tl sermaye gerekiyormuş.. bu konuda kimden yardım alabilirm
:)
Hayda aynı yazı benim projemdi umarım aynı değilfir
@@haleka2096 Gerçekten projen var mı ? Sana sormak istediklerim var ? Hale hanım ...Startup ile ilgili ...
@@whodoom2817 buyrun
Hale ka 1-Ben sosyal içerik web projemin prototipini yaptım- Telif ile haklarımı (Sistemin mantığını) korumak istiyorum. Ancak benim için önemli olan ABD de Online bir web sitesinde de sitemin tüm görsel ve anlatımını kayıt ettirmek olmalı.Sonuçta ABD de telif almak dünyanın tümünde almak sayılır. Bunun için bildiğin bir site var mı- senin yöntemin neydi ? 2- Bir android web uygulaması için projemin artık kodlanıp yayınlaması gerekiyor ilk etapta şöyle düşün facebook gibi bir projen var ve 1 milyon kişiye ulaşacaksın Hangi yazılım bilgisine sahip kişileri işe almalıyım. 3- Ekibimi LİNKEDİN'de seçerken nelere dikkat etmeliyim 4- Melek yatıımcılara mail çekerken nasıl bir metinle ieletişim kurmalıyım 5- Kendime inancım tam ise benim gibi inançlı yada inandıracağım her şeyi ilk adımda para değilde hayallerinin peşinden gidebilecek kişileri bulmanın yolu nedir .
2 dakikalık cevabı uzata uzata anlatmış. Yine laf salatası goy goy.