Διαστολή του Χρόνου και Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 มิ.ย. 2022
  • Χρόνος… Δεν τον βλέπουμε, δεν τον ακούμε μα τον βιώνουμε κάθε στιγμή. Είναι όμως ο χρόνος ίδιος για όλους; Για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημά αυτό θα πρέπει να μεταφερθούμε πίσω στο χρόνο και να πάμε κάπου στις αρχές του 1900 όπου ο νεαρός Αlbert Εinstein διατύπωσε την ειδική θεωρία της σχετικότητας.
    Διαβάστε το άρθρο εδώ: www.itsjustphysics.gr/diastol...
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 361

  • @PKonstantinou64
    @PKonstantinou64 2 ปีที่แล้ว +51

    Ναι ρε φίλε! ΝΑΙ! Παρ' όλο που τελειωσα το σχολείο εδώ και 30 χρόνια θα με κάνεις να αρχίσω να διαβάζω πάλι Φυσική! (Λέμε τώρα...😁) Μπράβο για το ωραίο βίντεο και για την ωραία σου προσπάθεια με αυτό το κανάλι! Το να εξηγείς και να διδάσκεις ειναι χάρισμα που δεν το έχουν όλοι...

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Μεγάλη μου χαρά!!!

    • @giannisglikiotis
      @giannisglikiotis ปีที่แล้ว

      Στα 37 μου επιτελους καταλαβα το πυθαγορειο θεωρημα 🫣🤭🤭.

  • @geoellinas
    @geoellinas 2 ปีที่แล้ว +19

    Στο σημείο 9:36 πρέπει να γίνει διόρθωση. Ο χρόνος για τον παρατηρητή Α δεν κυλάει πιο αργά (το "πολύ" που αναφέρεται δεν χρειάζεται. Εδώ απλά εστιάζουμε στη διαστολή του χρόνου ανεξάρτητα αν είναι μικρή ή μεγάλη), αλλά ο χρόνος για τον παρατηρητή Β κυλά πιο αργά. Καθώςκάθε τικ-τακ του ρολογιού του παρατηρητή Β, αντιστοιχεί σε περισσότερα τικ-τακ για το ρολόι του παρατηρητή Α, το γεγονώς όπως το παρατηρεί ο παρατηρητής Β, εκτυλίσσεται σε λιγότερο χρόνο. Και δεν είναι αυτό ιδιοτροπία του ρολογιού του Β. Έχει να κάνει με τις ιδιότητες που αποκτά ο χωροχρόνος ανάμεσα σε δυό παρατηρητές που βρίσκονται σε σχετική κίνηση. Δεν πειράζει όμως. Εν τη ρύμη του λόγου και λόγω της βιασύνης του ομιλητή, μπορεί να γίνουν και λεκτικά λάθη. Μπράβο πάντως για τον μεράκι του δημουργού των βίντεο να επικοινωνήσει και να εκλαϊκεύσει φυσικές έννοιες που πάντα συναρπάζουν.

    • @ChersErreur
      @ChersErreur ปีที่แล้ว

      Σωστος. Πιο αργα σημαινει οτι η ενδειξη του ρολογιου ειναι μικροτερη για το ιδιο φαινομενο αρα μιλαμε για διαστολη του χρονου

    • @petrosvavvoukos1016
      @petrosvavvoukos1016 ปีที่แล้ว

      Μία μικρή παρατήρηση. Δεν αλλάζουν οι ιδιότητες, αλλά η γεωμετρία του χωροχρόνου. Η λέξη μπορεί να παρερμηνευτεί, ώστε να έρθει σε αντίθεση με τα αξιώματα της σχετικότητας.

    • @geoellinas
      @geoellinas ปีที่แล้ว

      @@petrosvavvoukos1016 Το είπες πιο σωστά. Αλλά σκέψου σε ποιους απευθύνεται το βίντεο. Ουσιαστικά τέτοιες προσπάθειες επειδή δεν απευθύνονται σε ειδικούς, προσπαθούν κατά βάση να εκλαϊκεύσουν επιστημονικές ιδέες, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο γιατί το λάθος παραμονεύει. Ακόμη και η λέξη Γεωμετρία δεν είναι ακριβής. Γεωμετρία έχει ο χώρος, όχι ο χρόνος.

    • @-_Nuke_-
      @-_Nuke_- ปีที่แล้ว +7

      Στην πραγματικότητα ο χρόνος κυλάει το ίδιο για όλους τους παρατηρητές. Αυτό που αλλάζει είναι ο ρυθμός με τον οποίο οι νόμοι της φύσης επηρεάζουν τον έναν παρατηρητή σε σχέση με τον άλλον.
      Ο "χρόνος" στην θεωρία της σχετικότητας, δεν έχει την κλασική έννοια του "χρόνου" στην θεωρία της σχετικότητας του Γαλιλαίου.
      Αυτό δεν σημαίνει ότι καταρρίπτετε η κλασική έννοια του χρόνου. Απλά η θεωρία της σχετικότητας δεν εξετάζει την κλασική έννοια του χρόνου, εξετάζει τον ρυθμό επιρροής ενός σημείου αναφοράς από τους νόμους της φύσης σε σχέση με ένα άλλο σημείο αναφοράς και απλά (και κατ εμε λανθασμένα) τον ρυθμό αυτόν επιρροής τον ονομάζει η γενική σχετικότητα "χρόνο" παραπέμποντας άθελα της στην κλασική έννοια του χρόνου που σαφώς δεν εξετάζετε όπως είπαμε από την εν λόγο θεωρία.
      Για να δώσω ένα παράδειγμα, φανταστείτε ένα τραπέζι όπου πάνω του υπάρχει ένα κομμάτι κρέας. Δίπλα στο κομμάτι κρέας υπάρχει και ένα ρολόι. Επίσης υπάρχει ένα πανομοιότυπο κομμάτι κρέας που βάλαμε μόλις μέσα στην κατάψυξη.
      Εάν αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει θα δούμε ότι μετά από 1 μέρα, το κρέας στο τραπέζι θα έχει αρχίσει να σαπίζει ενώ το κρέας στην κατάψυξη παραμένει καλοδιατηρημένο, σαν να έχει παραμείνει "νέο" για περισσότερο από το φυσιολογικό.
      Θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι ο χρόνος κυλά διαφορετικά για τα δύο αυτά κομμάτια κρέατος. Αφού μετά από 1 μέρα το κρέας στο τραπέζι έχει "γεράσει" περισσότερο από το κρέας στην κατάψυξη... Επίσης παίρνοντας την οπτική του κρέατος στην κατάψυξη - θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι ο χρόνος μέσα στην κατάψυξη κυλάει "κανονικά" και είναι ο χρόνος έξω από την κατάψυξη που κυλάει γρηγορότερα!
      Το κρέας στην κατάψυξη θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι δεν βρίσκετε το ίδιο μέσα σε μια κατάψυξη! Αλλά το κρέας στο τραπέζι βρίσκετε μέσα στον φούρνο! Και φυσικά γερνάει ποιο γρήγορα από το φυσιολογικό.
      Ένας εξωτερικός παρατηρητής όμως, θα δει ότι ο ίδιος αριθμός ωρών πέρασαν και για τα δύο κομμάτια κρέατος.
      Άρα από μακριά βλέπουμε ότι η κλασική έννοια του χρόνου παραμένει ακλόνητη - ενώ ταυτόχρονα έχουμε 2 αντικείμενα τα οποία φαίνονται να έχουν γεράσει με διαφορετικό ρυθμό.
      Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι ο χρόνος αλλά οι νόμοι της φύσης επηρέασαν τα δύο αυτά αντικείμενα με διαφορετικό ρυθμό.
      - - - -
      Η θεωρία της σχετικότητας είναι ακριβώς αυτή η ανακάλυψη. Η ανακάλυψη ότι εφ όσων όλα τα αντικείμενα που μπορούν να μας επηρεάσουν στην φύση δεν θα μας επηρεάσουν στιγμιαία αλλά θα μας επηρεάσουν με κάποια ταχύτητα - εαν εμείς αρχίζουμε να κινούμαστε μέσα στον χώρο, η επιρροές εκείνες θα αργήσουν να φτάσουν σε εμάς.
      Κάτι που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι νόμοι της φύσης θα αρχίσουν να μας επηρεάζουν με όλο και μικρότερη ταχύτητα γιατί στην ουσία είναι σαν να τρέχουμε να ξεφύγουμε από τους νόμους της φύσης ξοδεύοντας ενέργεια. Εαν φτάνουμε όλο και ποιο κοντά στην ταχύτητα του φωτός - όλο και ποιο πολύ χρόνο θα θέλουν οι νόμοι της φύσης (σαν να λέμε) για να μας "φτάσουν" ώστε να μας επηρεάσουν.

    • @-_Nuke_-
      @-_Nuke_- ปีที่แล้ว

      ...Αυτό είναι η πρώτη ανακάλυψη που συγκλόνισε την φυσική. Γιατί η δεύτερη ήταν ακόμα μεγαλύτερη και είχε να κάνει με την ανακάλυψη ότι ο χώρος και ο χρόνος όταν συνδεθούν για να δημιουργήσουν τον γνωστό σε όλους μας χωρο-χρόνο - ΔΕΝ δημιουργούν ένα Ευκλείδειο σύστημα αξόνων, αλλά ένα υπερβολικό σύστημα αξόνων.
      Κάτι που σημαίνει ότι η έννοια το απείρου, μπορεί να χωρέσει μέσα σε έναν τετελεσμένο αριθμό που είναι πλέων γνωστός σε όλους μας ως 299.792.458 m/s ή "ταχύτητα του φωτός" Που για ευκολία τον γράφουμε και ως 3*10^8 m/s.
      Αλλά! Αυτός ο αριθμός δεν είναι μια προσέγγιση. Δεν πρόκειται δηλαδή στο μέλλον να βρούμε ότι κάποιο από τα νούμερα αυτού του αριθμού ήταν λάθος άρα δεν ήταν 299.792.458 αλλά 299.792.457 για παράδειγμα...
      Ο αριθμός αυτός είναι αξιωματικά ορισμένος σε αυτό *ΑΚΡΙΒΩΣ* τον αριθμό και δεν θα αλλάξει ποτέ γιατί είναι μια σταθερά που είναι πλέων με 100% απόλυτη ακρίβεια γνωστός και δεδομένος.
      Ο αριθμός αυτός γράφετε αλλιώς και ως 1ls/s δηλαδή 1 δευτερόλεπτο φωτός κάθε δευτερόλεπτο. Και σε έναν υπερβολικό χώρο-χρόνο (όπως αυτός που μέσα του ζούμε) συμβολίζει το άπειρο!

      Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε την ταχύτητα (rapidity) του φωτός γιατί εκείνη είναι "στην ουσία" άπειρη. Και εαν την ξεπερνούσαμε θα παραβιάζαμε την αιτιότητα.
      Σε έναν υπερβολικό χώρο-χρόνο, ο μόνος τρόπος να βάλεις τα γεγονότα σε μία αιτιατική σειρά (ποιο γεγονός επηρέασε cause and effect ποιο άλλο γεγονός...) είναι με το να έχεις μια σταθερά όπως η σταθερά του φωτός η οποία είναι άφταστη από οτιδήποτε με μάζα μέσα στο σύμπαν.
      Για αυτό όσο προσεγγίζουμε την ταχύτητα του φωτός (το άπειρο δηλαδή) τόσο το rapidity μας γίνετε όλο και μεγαλύτερο και όλο και λιγότερο "επηρεαζόμαστε" από τους ίδιους τους νόμους της φύσης.
      - - - -
      Φυσικά στους "νόμους της φύσης" συγκαταλέγετε και η εμπειρία μας για τον ίδιο τον χώρο! Καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε τον χώρο γύρο μας καμπυλωμένο και αντικείμενα που περνάνε δίπλα μας κοντά στην ταχύτητα του φωτός στρεβλωμένα - το φαινόμενο δηλαδή του space contraction.
      Στην πραγματικότητα και το time dilation και το space contraction είναι φαινόμενα και όχι γεγονότα. Όπως όταν έχουμε ένα αντικείμενο (πχ έναν κύβο) στο κέντρο ενός δωματίου και εμείς κινούμαστε γύρο του - θα δούμε τις πλευρές του αντικειμένου να "αλλάζουν σχήμα" είναι διότι εμείς κινούμαστε γύρο από το αντικείμενο όχι ότι το ίδιο αντικείμενο όντως αλλάζει σχήμα. Έτσι και όταν κινούμαστε στον χώρο κοντά στην ταχύτητα του φωτός - βλέπουμε την πραγματικότητα από άλλη "οπτική γωνία" και σαφώς παρατηρούμε αυτά τα φαινόμενα.
      Μπορεί λοιπόν να διατηρηθεί η κλασική έννοια του χρόνου μέσα στην θεωρία της σχετικότητας, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στο τι ονομάζουμε ως "χρόνο" κάθε φορά!

  • @billmavrogiannis9703
    @billmavrogiannis9703 ปีที่แล้ว +1

    Αγαπητέ κύριε, παρα πολύ κατανοητή απόδειξη, σε αντίθεση με όλα τα πολύπλοκα που συνάντησα σε βιβλία και διαδiκτυο, για το συγκεκριμένο θέμα. Θερμή παράκληση, ολοκληρώστε την παρουσίαση με την συστολή του μήκους
    (που μπερδεύει λίγο περισότερο την αντίληψή μας, γιατί ξεφεύγει απο την καθημερινή εμπειρία).
    Εύχομαι να έχετε την υπομονή και την ορμή να διδάσκετε αυτή την υπέροχη επιστήμη, στους μαθητές σας και σε μας, που έχουμε μεν απομακρυνθεί απο το σχολείο, χωρίς όμως να χάσουμε την επιθυμία για μάθηση.
    Γιατί όλα είναι.. just physics!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  ปีที่แล้ว

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια και φυσικά για την τοποθέτηση σας!!! Να είστε καλά!!!

  • @myschoollab7567
    @myschoollab7567 2 ปีที่แล้ว +2

    Μπράβο Χρήστο! Πολύ ωραία η παρουσίαση και με απλό και κατανοητό τρόπο δοσμένη η απόδειξη! 🤗🤗🤗

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Ευχαριστώ πάρα πολύ! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!!

  • @NAmania
    @NAmania 2 ปีที่แล้ว +3

    Τρομερά προσιτή εξήγηση! Είναι (αν το καταλαβαίνω σωστά ως μη φυσικός 😛) σαν το σύμπαν να ¨συνωμοτεί" όντας διατεθημένο να λυγίσει και τον χρόνο τον ίδιο, ώστε σε καμία περίπτωση να μην ξεπεραστεί η ταχύτητα του φωτός! Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, θα ανατρέπονταν η αλληλουχία της ίδιας της αιτιότητας!

  • @aristotelisxatzis2341
    @aristotelisxatzis2341 2 ปีที่แล้ว +9

    Τέλειο βιντεακι θα ήθελα να κάνεις και ένα βίντεο σχετικά με το πως οι πλανητες και οι δορυφόροι απαίτησαν τροχιά γιατί κινούνται με τροχιά έλλειψης και δεν κινούνται ευθύγραμμα μέσα στο διάστημα

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και φυσικά για την πρόταση για νέο βίντεο!

  • @devisabe
    @devisabe 2 ปีที่แล้ว +10

    Τι να πω , απλά εκπληκτικός, δεν έχω δει καλύτερη- ευκολότερη εξήγηση 😀

  • @user-dv4fx9rb7z
    @user-dv4fx9rb7z 2 ปีที่แล้ว +10

    Καλημέρα σας
    Εξαιρετικο βίντεο
    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση αν μου επιτρέπετε!
    Το Τ1 δεν είναι μικρότερο από το Τ2, από τη στιγμή που πολλαπλασιάζεται με το 0,.... ;
    Επομένως ο χρόνος κυλάει πιο αργά για τον παρατηρητή Β που κινείται μέσα στο βαγόνι!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +11

      Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!! Σκεφτείτε πως π.χ ο χρόνος που μετράει ο Α είναι 10h. Άρα ο χρόνος που θα μετρήσει ο Β θα είναι π.χ 10*0,5=5. Άρα λοιπόν ο χρόνος που μετράει ο Β είναι πολύ μικρότερος από τον χρόνο που μετράει ο Α. Άρα ο χρόνος για τον παρατηρητή Α κυλάει πιο αργά σε σχέση με τον παρατηρητή Β. Ο Αδηλαδή βλέπει τα ρολόγια που βρίσκονται μέσα στο βαγόνι να κινούνται πιο αργά σε σχέση με τα δικά του ρολόγια.

    • @user-dv4fx9rb7z
      @user-dv4fx9rb7z 2 ปีที่แล้ว +2

      Χωρίς καφέ πρωί πρωί πού πάω κι εγώ;
      Σας ευχαριστώ!!

  • @despoinatsavdaridou8828
    @despoinatsavdaridou8828 2 ปีที่แล้ว

    Υπεροχα τα βιντεακια σας πραγματικα ανοιγουν την ορεξη για μαθηση. Μακαρι στην εκπαιδευση να υπηρχαν ανθρωποι με το δικο σας μερακι.

  • @tzele16
    @tzele16 2 ปีที่แล้ว +6

    Πολύ όμορφη η απόδειξη! Συγχαρητήρια για την καλή δουλειά σε κάθε βίντεο!

  • @marinadelaporta
    @marinadelaporta 2 ปีที่แล้ว +1

    Υπέροχο βίντεο.!!! Εύγε!!!Ποτέ δεν κατάλαβα τη διαστολή του χρόνου καλύτερα. Έστειλα το βιντεάκι σε γνωστούς και φίλους και φυσικά πριν από όλους στα παιδιά μου προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Μεγάλη μου χαρά!!!

  • @ktkouk
    @ktkouk 2 ปีที่แล้ว +3

    Πολύ ωραίο! Απλό και κατανοητό!
    Ερώτηση : Αν το ανθρωπάκι β είναι ένα φωτόνιο, που κινείται με c, τότε το tβ είναι ίσο με μηδέν;

    • @georgegeorgopoulos1861
      @georgegeorgopoulos1861 2 ปีที่แล้ว +1

      Κατα κάποιο τρόπο ναι ... Για αυτό λεμε οτι για το φωτόνιο δεν εχει νοημα ο χρονος ... ειναι σαν να μην τρεχει ποτε χρονος για αυτα ...!

  • @user-tg1tu7lb7x
    @user-tg1tu7lb7x 2 ปีที่แล้ว

    Συγχαρητήρια για το βίντεο, φοβόμουν να το δω μήπως και δεν το καταλάβω, είσαι εξαιρετικός, αν και διαστέλλεται ο χρόνος, ο χρόνος για να δω το βίντεο ήταν ευχάριστος,

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Να είστε καλά!!!

  • @nikmars4054
    @nikmars4054 2 ปีที่แล้ว +1

    Καλημέρα!!! Φυσική 7:10 ούτε στο σχολείο χαχα!! Ευχαριστούμε για το ωραίο βίντεο!!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Να είστε καλά! Εγώ σας ευχαριστώ πολύ!!!

  • @user-li1vg8hh1b
    @user-li1vg8hh1b 2 ปีที่แล้ว +1

    Μπράβο και πάλι Χρήστο πολύ κατατοπιστικό,κάποιο βίντεο σχετικά με τον Χόκινγκ και τις θεωρίες θα μπορούσες να κάνεις;

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Σε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά λόγια και φυσικά για την πρόταση!

  • @user-zm2wp2vj5i
    @user-zm2wp2vj5i 2 ปีที่แล้ว +4

    Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο νοηματικά λάθη.
    1. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το t (χρονική στιγμή), αλλά το Δt όταν θέλουμε να αναφερθούμε στη χρονική διάρκεια ενός γεγονότος.
    2. Η αποφώνηση σας είναι λάθος. Ο χρόνος στο κινούμενο αδρανειακό σύστημα "κυλάει" πιο αργά. "Τα κινούμενα ρολόγια φαίνονται ότι καθυστερούν".

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +2

      Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!! Σκεφτείτε πως π.χ ο χρόνος που μετράει ο Α είναι 10h. Άρα ο χρόνος που θα μετρήσει ο Β θα είναι π.χ 10*0,5=5. Άρα λοιπόν ο χρόνος που μετράει ο Β είναι πολύ μικρότερος από τον χρόνο που μετράει ο Α. Άρα ο χρόνος για τον παρατηρητή Α κυλάει πιο αργά σε σχέση με τον παρατηρητή Β. Ο Αδηλαδή βλέπει τα ρολόγια που βρίσκονται μέσα στο βαγόνι να κινούνται πιο αργά σε σχέση με τα δικά του ρολόγια.

    • @aggelouis87
      @aggelouis87 2 ปีที่แล้ว +1

      Γιατί να βάλει Δt? Αφού ξεκινάει από 0, άρα δεν υπάρχει αρχικός χρόνος!

    • @user-zm2wp2vj5i
      @user-zm2wp2vj5i 2 ปีที่แล้ว

      @@ChristosKiriakidis Δηλαδή, σύμφωνα με το παράδειγμά σας, όταν ΔtB < ΔtA, ο χρόνος κυλάει πιο αργά για τον Α ?
      Κάπου τα έχετε μπερδέψει. Διαβάστε για το παράδοξο των μιονίων !

  • @Mygaiasite
    @Mygaiasite ปีที่แล้ว +1

    Μπράβο και πάλι , με απλό τρόπο η απόδειξη Της διαστολής του χρόνου , υπάρχει κάτι ανάλογο για την γενική θεωρία της σχετικότητας με την εξίσωση του χωροχρόνου ?

  • @SPA2894
    @SPA2894 2 ปีที่แล้ว +1

    Άλλο ένα εξαιρετικό βίντεο. Μας κάνατε να αγαπήσουμε τη φυσική και τα μαθηματικά!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Μεγάλη μου χαρά!!!

  • @Greekonomics
    @Greekonomics 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ ωραίο! Όλο και καλύτερο! Μπράβο.

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Κοσμά!!!

  • @Disillusion77
    @Disillusion77 2 ปีที่แล้ว

    Το βιντεο ειναι πολυ καλο και ειδικα η προσπαθεια να γινει οσο πιο απλο γινεται σε εμας τους ασχετους με ολα αυτα.Παρολα αυτα εχω μια παρατηρηση: σε ενα μεγαλο πειραμα που εγινε στο εξωτερικο εβαλαν 3 πυρηνικα ρολογια σε 3 διαφορετικα αεροπλανα που αυτα εκαναν τον γυρο του κοσμου.Ισχυει οτι ο χρονος κυλαει πιο αργα οσο πιο γρηγορα πηγαινει ενα αντικειμενο αλλα και παλι βρηκαν ελαχιστη αποκλιση στα ρολογια της ταξεως περιπου του 1 δευτερολεπτου προς τα δικα μας ρολογια που ηταν ακινητα.Αν ειναι να αναφερουμε οτι ο χρονος κυλαει πολυ πιο αργα για τον παρατηρητη Β τοτε ο Β θα πρεπει να βρισκεται σε συνθηκες ακραιας βαρυτικης ελξης απο ενα αντικειμενο(δεδομενου βεβαια οτι θα επιζησει ο Β απο τις τρομακτικες θερμοκρασιες που θα προκαλουσε αυτη η βαρυτητα)

  • @chrysovalantischaritos1648
    @chrysovalantischaritos1648 2 ปีที่แล้ว

    Εξαιρετική η δουλειά σας κ. Κυριακίδη. Στάζετε μεράκι. Άραγε, τι μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες συγκινήσεις από τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες; Ίσως υπερβάλλω αλλά ...δεν υπερβάλλω καθόλου!

  • @antisthenis
    @antisthenis ปีที่แล้ว +6

    Οπότε, δάσκαλε, κάποιος που κινείται γερνάει πιο αργά από κάποιον στάσιμο.
    Βγάζει απόλυτο νόημα.

  • @EpicourosDimakopoulos
    @EpicourosDimakopoulos ปีที่แล้ว

    Ήταν το καλύτερο μαθηματικό παράδειγμα όχι μόνο για την θεωρία της σχετικότητας αλλά για όλες τις θεωρίες που έχουν γίνει!

  • @vatoslocos1109
    @vatoslocos1109 7 หลายเดือนก่อน

    Πολύ όμορφη η προσπάθεια με το κανάλι και επίσης θα συμφωνήσω με κάποιον κύριο πιο πάνω - κάτω ότι ενώ μου άρεσαν πολυ τα μαθηματικά και γενικότερα οι θετικές επιστήμες, αισθάνομαι σαν να επανήλθε μια παλιά μου αγάπη. Τα λέτε πολύ λιτά και υπάρχει ένας ενθουσιασμός από μέρους σας που φαίνεται η αγάπη που έχετε ως προς αυτό που κάνετε. Συγχαρητηρια

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  7 หลายเดือนก่อน

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια! Μεγάλη μου χαρά!

  • @konstantinoschatzigrigorak1387
    @konstantinoschatzigrigorak1387 2 ปีที่แล้ว +1

    Καλημέρα. Πολύ ωραία παρουσίαση!
    Τα είχα διαβάσει παλιότερα, αλλά "κόλλησα" σε κάτι:
    Αν ταυτόχρονα εκπέμψει μια ακτίνα φωτός και ο Α (ο "ακίνητος"), τι συμβαίνει;
    (Οι εξισώσεις μου βγάζουν το αντίθετο αποτέλεσμα...)

    • @petrosvavvoukos1016
      @petrosvavvoukos1016 ปีที่แล้ว

      Αν σου βγάζουν το αντίθετο, έκανες όντως σωστά μαθηματικά. Το θέμα είναι στη φυσική του προβλήματος. Πρέπει να πάρεις όπου v = -v και τότε τα αποτελέσματα βγαίνουν ίδια και στις 2 περιπτώσεις (δηλ. του βίντεο και της δικής σου παραλλαγής). Αυτό συμβαίνει, διότι στην εναλλακτική σου, ο Β, που κινείται με ταχύτητα v ως προς ακίνητο παρατηρητή Α, θεωρεί τον εαυτό του ακίνητο (πχ άνθρωπος σε αμάξι), οπότε "βλέπει" τον Α να απομακρύνεται με ταχύτητα ίσου μέτρου και αντίθετης φοράς, εξού και v = -v. Αν σε ενδιαφέρει η σχετικότητα, υπάρχει ένα κανάλι : Διαλέξεις Φυσικού Αθήνας
      Σε αυτό υπάρχει playlist με τις πανεπιστημιακές διαλέξεις ειδικής σχετικότητας, από το Χάρη Αποστολάτο, τον οποίον προσωπικά θεωρώ τον Έλληνα Feynman

    • @konstantinoschatzigrigorak1387
      @konstantinoschatzigrigorak1387 ปีที่แล้ว

      @@petrosvavvoukos1016
      Ευχαριστώ. Θα το ψάξω.

  • @geol7141
    @geol7141 ปีที่แล้ว +1

    διδασκω θεωρητικη αστροφυσικη σε μεταπτυχιακους φοιτητες και μπορω να πω οτι εχω εντιπωσιαστει απο την διδακτικη σου απλοτητα σε εννοιες τοσο δυσνοητες.
    Μπραβο φιλε και συναδελφε, συνεχισε ετσι

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  ปีที่แล้ว +1

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια!

  • @johnnomikos6553
    @johnnomikos6553 2 ปีที่แล้ว

    Συγχαρητήρια για το βίντεο, ωραία ανάλυση!!!

  • @pilotf18
    @pilotf18 2 ปีที่แล้ว

    Συγχαρητηρια για το εργο σας συναδελφε!!

    • @fnakos
      @fnakos 2 ปีที่แล้ว

      Γιατί δεν απαντάει????

    • @fnakos
      @fnakos 2 ปีที่แล้ว

      Ούτε ενα ευχαριστώ????

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Να είστε καλά!!!

  • @konstantinospanos1851
    @konstantinospanos1851 2 ปีที่แล้ว

    Καταπληκτικός! Συγχαρητήρια Χρήστο!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Κωνσταντίνε!!! Να είσαι καλά!

  • @gionair
    @gionair 2 ปีที่แล้ว

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για ακόμα ένα διαμαντάκι στο ελληνικό TH-cam! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, μπορεί να είναι και χαζή η ερώτηση, αλλά θα ήταν λάθος αν στην εξίσωση συμπεριλαμβάναμε και τον χρόνο που κάνει το φως για να "επιστρέψει" στον παρατηρητή Α, μικραίνοντας ακόμα περισσότερο τη διαφορά στην αντίληψη του χρόνου; Αν δηλαδή το βαγόνι με τον παρατηρητή Β, βρεθεί στην άλλη άκρη του Γαλαξία, δεν θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος ώστε η "πληροφορία" να "επιστρέψει" και να φτάσει στον παρατηρητή Α, που βρίσκεται στη Γη?

    • @gionair
      @gionair 2 ปีที่แล้ว

      @Pyron S Ναι, απλά επειδή μιλάμε για "σχετικότητα" που η ειδοποιός διαφορά (αν πάλι το κατάλαβα σωστά) ήταν οι 2 παρατηρητές και πως ΑΥΤΟΙ αντιλαμβάνονται τη ροή του χρόνου, φαντάστηκα ότι θα παίζει ρόλο και ο χρόνος "αντίληψης".
      Προς Θεού δεν ψάχνω τρόπο να καταρρίψω τον Αινστάιν, ούτε διεκδικώ νόμπελ φυσικής! Απλά αναρωτήθηκα γιατί να μην λαμβάνουμε υπ όψιν αυτήν την παράμετρο.
      EDIT: η διαγώνια κίνηση του φωτός δεν υπάρχει κανονικά αν δεν υπάρχει παρατηρητής. Η μόνη κίνηση που κάνει το φως είναι προς τα πάνω. Η υποτίνουσα στο συγκεκριμένο είναι η "αντίληψη" του παρατηρητή Β για την ίδια κίνηση του φωτός (συνδυασμένη με την κίνηση του βαγονιού), κάνω λάθος;

    • @gionair
      @gionair 2 ปีที่แล้ว

      @Pyron S Όντως είναι πραγματικές οι κινήσεις αυτές, έχεις δίκιο, απλά με μπερδεύει η λέξη "σχετικότητα" που στο δικό μου (θεωρητικό) μυαλό, την αντιλαμβάνομαι ως κάτι που ισχύει ανάλογα από ποια μεριά το κοιτάς. Ναι, αν το κοιτάς από την πλευρά των αξόνων ισχύει γιατί η παρατήρηση είναι στιγμιαία. Άρα και αυτό σχετικό είναι. Πάντως θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου, γιατί όντως ξεκίνησα από τα βαθιά! 😁

  • @moviemaster8458
    @moviemaster8458 2 ปีที่แล้ว +2

    @4:33 πέθανα 🤣🤣. Παρ όλα αυτά σας ευχαριστούμε για τα υπέροχα βίντεο που φτιάχνετε!!

    • @spirossym6935
      @spirossym6935 2 ปีที่แล้ว

      Ατακάρα 😂

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      @@spirossym6935 χαχαχα!!!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Να είστε καλά. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ!!

  • @kyrioskanenas8775
    @kyrioskanenas8775 2 ปีที่แล้ว +1

    Παρα πολυ ωραιο βιντεο. Μια ακομη προσθηκη στα τοσα διδακτικα μαθηματα που προσφερεις

  • @Mr131313ck
    @Mr131313ck 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ καλό
    Μια ερώτηση μόνο
    Αν δώσουμε τον φακό στον παρατηρητή Α και έναν πίνακα και θεωρήσουμε ότι το βαγόνι είναι ακίνητο αλλά η γη απομακρύνεται με αντίθετη ταχύτητα από το βαγόνι, τότε τα πράγματα αντιστρέφονται δηλαδή ο χρόνος είναι πιο αργός για τον παρατηρητή Β
    Πως εξηγείται;

    • @nicko7238
      @nicko7238 2 ปีที่แล้ว

      Δεν ειμαι 100% σιγουρος αν καταλαβαινω ακριβως το συστημα που θετεις μεταξυ πινακα/βαγονιου κτλ, αλλα σε γενικες γραμμες δεν παιζει ρολο πρακτικα αν μιλαμε για καποιον που βρισκεται σ' ενα βαγονι ή πλανητη ή οτιδηποτε αλλο κινειται στο χωρο. Ουσιαστικα οι ιδιοι νομοι ισχυουν για οποιοδηποτε συστημα κινειται το ενα σε σχεση με το αλλο και μπορεις να το σκεφτεις ως εξης: Ο χρονος κυλαει παντα πιο αργα γι' αυτον που πηγαινει πιο γρηγορα (παντα σε σχεση με τον αλλο "παρατηρητη", εξ' ου και η "σχετικοτητα").

  • @Geodreamcatcher
    @Geodreamcatcher 2 ปีที่แล้ว +1

    Αν δεν επιννοούσαμε το "σημείο αναφοράς" δεν θα είχαμε ποτέ την περίπτωση να είναι κάτι ακίνητο καθώς ακόμη και σε μοριακό επίπεδο υπάρχει κίνηση. Πόσο μάλλον που περιστρέφεται η γη άρα και τα πάντα πάνω της. Είναι εντυπωσιακό και σχεδόν ασύλληπτο.

  • @iossifid
    @iossifid 2 ปีที่แล้ว

    Πολύ ωραία και ευχάριστη παρουσίαση

  • @chipotle2417
    @chipotle2417 2 ปีที่แล้ว

    Φανταστική και απλή εξήγηση!

  • @user-cl5qe3sv4p
    @user-cl5qe3sv4p 2 ปีที่แล้ว +2

    Συγχαρητήρια στον αγαπητό συνάδελφο κ. Κυριακίδη. Το παράδειγμα που τόσο όμορφα έχει παρουσιάσει, είναι πλήρως βασισμένο σε ανάλογα "νοητικά" πειράματα, τα οποία είχε κάνει ο ίδιος ο Albert Einstein για να καταλήξει στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Συγχαρητήρια ακόμη μια φορά !

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Μιλτιάδη!!! Να είστε καλά!!!

  • @gecnic2896
    @gecnic2896 2 ปีที่แล้ว

    Όπως πάντα, Εξαιρετικός !!!!

  • @aggpa3504
    @aggpa3504 2 ปีที่แล้ว

    Εξαιρετικός για ακόμα μια φορά.!!!!

  • @J0hn4rt15t
    @J0hn4rt15t 2 ปีที่แล้ว +2

    Όποτε έβλεπα μία εξήγηση για το παράδειγμα με το βαγόνι που κινείται, πάντα μου δημιουργούταν μία απορία αλλά δεν κατάφερα να βρω απάντηση μέχρι τώρα. Για να δούνε το φως οι παρατηρητές, θα πρέπει να φτάσει το φως στο ταβάνι και μετά στα μάτια του εκάστοτε παρατηρητή, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν το φως όταν θα φτάσει στο ταβάνι αλλά όταν θα φτάσει στα μάτια τους. Από την στιγμή που βρίσκονται σε διαφορετική θέση, θα υπάρχει πάντα η διαφορετική απόσταση που θα διανύσει το φως αρά διαφορετική χρονική στιγμή που θα αντιληφθούν το φως. Αν υποθέσουμε ότι στην στατική κατάσταση του βαγονιού έχουν την ίδια απόσταση, άρα θα αντιληφθούν την ίδια στιγμή το φως άρα θα καταλάβουν ότι έκανε τον ίδιο χρόνο για να φτάσει στα μάτια τους. Στην κινητική κατάσταση η απόσταση για τον εξωτερικό παρατηρητή μεγαλώνει και από τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή αν για παράδειγμα η απόσταση στο ταβάνι είναι π.χ. 5 μέτρα, ο εσωτερικός παρατηρητής θα αντιληφθεί τον χρόνο που έκανε το φως να διανύσει 10 μέτρα, ενώ ο εξωτερικός παρατηρητής π.χ. 30 μέτρα. Γιατί ο δεύτερος παρατηρητής αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον χρόνο από την στιγμή που παρατηρεί ότι το φως διανύει μεγαλύτερη απόσταση; δηλαδή αν ξέρουμε έναν δρομέα ότι τρέχει με την ίδια ταχύτητα, ας πούμε 100μ σε 10'' αν τρέξει 100μ θα κάνει 10'' ενώ αν τρέξει 200μ θα κάνει 20'' αρά αντίστοιχα και ο δεύτερος παρατηρητής πρέπει να αναμένει ότι το φως θα φτάσει αργότερα σε αυτόν από την στιγμή που διανύει μεγαλύτερη απόσταση. Η αλήθεια είναι ότι μου είναι δύσκολο να διατυπώσω την απορία μου, αυτό που με παραξενεύει σε αυτήν την απλουστευμένη παρομοίωση είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψιν η διαφορετική απόσταση που διανύει το φως για τον εκάστοτε παρατηρητή, ενώ μου φαίνεται ότι είναι καθοριστικό στοιχείο για την σωστή παρατήρηση. Αν κατάλαβες την απορία μου, θα σου ήμουν ευγνώμων να μου την εξηγήσεις ή αν έχω καταλάβει κάτι λάθος. Αν πάλι όχι, ευχαριστώ που διάβασες όλο το κείμενο.

    • @user-cl5qe3sv4p
      @user-cl5qe3sv4p 2 ปีที่แล้ว

      κύριε Γαλάτση καλημέρα σας. Πολύ καλή η απορία σας. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κυριακίδης, μόλις μπορέσει, θα σας δώσει την απάντηση που χρειάζεστε. Ωστόσο, θα μπορούσα να σας πω ότι το "νοητικό" πείραμα που τόσο όμορφα έχει παρουσιάσει, σκοπό έχει να δείξει την συστολή ή διαστολή του χρόνου, οποία συμβαίνει ανάλογα με το σύστημα στο οποίο βρίσκεται ο κάθε παρατηρητής. Το βασικό αυτό αποτέλεσμα της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας έχει αποδειχθεί και με πραγματικά πειράματα, εδώ και αρκετά χρόνια, επί σωματιδίων, στο εργαστήριο CERN της Ελβετίας αλλά και αλλού. Ευχαριστώ. Καλή συνέχεια !

    • @J0hn4rt15t
      @J0hn4rt15t 2 ปีที่แล้ว

      @@user-cl5qe3sv4p Ευχαριστώ για την απάντηση, προφανώς δεν δημιουργείται η απορία μου σχετικά με την θεωρία αλλά με το παράδειγμα το έχω συναντήσου και αλλού αλλά η απορία μου δεν καλύπτεται από το συγκεκριμένο παράδειγμα, οπότε μου αφήνει κενό στο να καταλάβω και την θεωρία καλύτερα, (προσπάθησα να την διαβάσω αυτούσια στα αγγλικά όπως την διατύπωσε ο Άινσταιν και δεν κατάλαβα σχεδό τίποτα 😅)

  • @giorgosandreopoulos3913
    @giorgosandreopoulos3913 ปีที่แล้ว

    Κύριε Χρήστο,είστε ένας λαμπρός επιστήμονας

  • @KarampoutakisFotis
    @KarampoutakisFotis 2 ปีที่แล้ว

    Επιτέλους, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 😅😅😅
    Εξαιρετικός Χρήστο!!! 😎

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστώ πολύ Φώτη!!! Μαθηματικά, η γλώσσα του κόσμου!

  • @user-vf1tf7fp4v
    @user-vf1tf7fp4v 2 ปีที่แล้ว

    Συγχαρητήρια . Η Διδασκαλία σας ήταν άριστη, γιατί ήταν κατανοητή με μαθηματικές αποδείξεις και γεωμετρικές παραστάσεις

  • @FilipposKonstantaras
    @FilipposKonstantaras 11 หลายเดือนก่อน +1

    9:36 Λες ότι ο χρόνος για τον παρατηρητή Α κυλάει πιο αργά από το χρόνο για τον παρατηρητή Β. Μήπως εννοείς ακριβώς το ανάποδο?

  • @wolfrick5300
    @wolfrick5300 ปีที่แล้ว

    Απιθανος!και γω μετα απο χ χρονια που τελειωσα,μπορω να πω μετα βεβαιοτητος,πως ειναι η μοναδικη φορα που καταλαβα ακριβως τι γινετε.Καλη συνεχεια!

  • @christospas1153
    @christospas1153 2 ปีที่แล้ว

    Πολύ καλό βίντεο! Μπράβο!

  • @panikkosv.3186
    @panikkosv.3186 2 ปีที่แล้ว +2

    Μπορούμε επίσης να πούμε ότι αν το βαγόνι τρέχει με ταχύτητα φωτός τότε ο παρατηρητής Β (tB = 0 ) δεν αντιλαμβάνεται καθόλου τον χρόνο που περνάει, όπως συμβαίνει και στο φωτόνιο. Σωστά;

    • @nicko7238
      @nicko7238 2 ปีที่แล้ว +1

      Θεωρητικα ναι, αν γινοταν. Πρακτικα ομως τιποτα το οποιο εχει μαζα δεν θα μπορουσε να φτασει το 100% της ταχυτητας του φωτος (θα χρειαζοταν απειρη ενεργεια οπως προκυπτει απο τα μαθηματικα).

    • @user-pan6660od4x
      @user-pan6660od4x ปีที่แล้ว

      Η όλη άσκηση είναι λάθος !! Πρώτον δεν θα υπάρξει ποτέ υποτινουσα (εάν
      γίνει ποτέ το πείραμα ) και δεύτερον τα χρονόμετρα των δύο παρατηρητων
      θα χρονομετρουν ακριβώς το ίδιο ..άρα ο χρόνος θα παίρναει ίδια και για
      τους δύο!!!Εκτός και αν το ρολόι του ενός έχει εργαλειακο σφάλμα ή ειναι
      πολύ καιρό αλαδοτο!!😆😆 Ανοίξτε τα μυαλά σας διότι σας έχουν βάλει
      σε κουτί !!!

  • @giannismaris13
    @giannismaris13 2 ปีที่แล้ว

    Επεξήγηση επιπέδου εξωτερικού, αρκετά καλή δουλεία κ. Χρήστο.

  • @stergmakis
    @stergmakis ปีที่แล้ว +1

    Ωραία η παρουσίαση. Ποιος εγγυάται την ισχύ του πυθαγορειου θεωρήματος σε έναν χώρο στον οποίο τρέχεις με ταχύτητα φωτός;

    • @geol7141
      @geol7141 ปีที่แล้ว

      1) το πυθαγορειο θεωρημα γενικευεται και σε καμπυλους χωρους, η μορφη του ομως ειναι αρκετα πιο περιπλοκη
      2) εδω παρουσιαζεται μια προσεγγιση με την υποθεση οτι u

  • @nicko7238
    @nicko7238 2 ปีที่แล้ว

    Πολυ καλο βιντεο οσον αφορα το breakdown των μαθηματικων, αλλα δεν νομιζω οτι εξηγει τη θεωρια αυτη καθ' αυτη στη βαση της, επαρκως, ωστε να καταλαβει καποιος που δεν εχει ξανακουσει/ασχοληθει με την ειδικη θεωρια της σχετικοτητας. Ενδεχομενως το καναλι αυτο να μην αναφερεται τοσο πολυ σε "αρχαριους" γιατι εχω παρατηρησει το ιδιο και σε πολλα ακομα βιντεο σας.

    • @nicko7238
      @nicko7238 ปีที่แล้ว

      @Pyron S Φιλτατε δεν ξερω γιατι εισαι τοσο επιθετικος και αναρμοστος αλλα λυπαμαι που θα σε απογοητευσω γιατι γνωριζω πολυ καλα τη φυσικη σαν αντικειμενο οπως επισης και το περιεχομενο του συγκεκριμενου βιντεο. Δεν αναφερομουν προσωπικα για μενα στο σχολιο που εκανα, αλλα για αλλους που ενδεχομενως να μην εχουν καλες βασεις.

    • @nicko7238
      @nicko7238 ปีที่แล้ว

      @Pyron S αφ' ενος δεν υπαρχει κανενας λογος να αποδειξω τιποτα, ειδικα σε καποιον αγνωστο και αγενη -ειναι εντελως γελοιο αυτο που λες και ειλικρινα δεν με ενδιαφερει καθολου η αποψη σου εφοσον δεν με ξερεις. Αφ' ετερου δεν εχω το χρονο να στο αναλυσω σ' ενα σχολιο. Get a life .

  • @riopa5324
    @riopa5324 2 ปีที่แล้ว +1

    Σχετικά καλό βίντεο !

  • @rtype4930
    @rtype4930 2 ปีที่แล้ว

    Εξαιρετικος εύγε !

  • @user-xg4wy7vk4s
    @user-xg4wy7vk4s ปีที่แล้ว

    Δηλαδή, έστω ότι οι 2 παρατηρητές μιλάνε στο τηλέφωνο και μέτρησαν, για παράδειγμα, 5 δευτερόλεπτα ταυτόχρονα, όταν σταμάτησε το βαγόνι κατέληξαν στο 5. Αλλά και πάλι ο χρόνος που αντιλήφθηκαν διαφερει; Φαντάζομαι ότι αυτή η διαφορά θα ειναι αρκετά μικρή για να γίνει αντιληπτή, αλλά, πρακτικά, όντως υπάρχει; Δεν το χωράει το μυαλό μου!!
    (Τα εξηγείς ΤΕΛΕΙΑ, μπράβο σου και ευχαριστούμε)

  • @asavvanidis
    @asavvanidis 2 ปีที่แล้ว

    είμαι στο 4.29 μέχρι εδώ: ευχαριστώ!!! (για να δούμε παρακάτω...)

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Να είστε καλά και καλή συνέχεια παρακολούθησης!

  • @codewithhappymode
    @codewithhappymode ปีที่แล้ว

    Τα εξηγείτε τόσο απλά... ΣΤ' Δημοτικού παιδί και τα κατάλαβα...😲😯🤯😸 Ευχαριστούμε πολύ!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  ปีที่แล้ว

      Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου και την διάθεση σου για γνώση!

  • @paschalisioannidis3999
    @paschalisioannidis3999 6 หลายเดือนก่อน

    Το κατάλαβα ! Τέλειος μπράβο σου
    Εξήγησε μας και το πως ο χρόνος είναι διάσταση σε παρακαλώ

  • @mcpcmstrokos
    @mcpcmstrokos 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ ωραίο το βίντεο,
    Αλλά έχω μια μικρή απορία που κατά κάποιον τρόπο αφορά και το βίντεο.
    Ο χρόνος για έναν παρατηρητή στο διάστημα κυλάει γρηγορότερα από έναν άλλον που είναι σε ένα ουράνιο σώμα;

    • @dimal7439
      @dimal7439 2 ปีที่แล้ว

      ναι

    • @nicko7238
      @nicko7238 2 ปีที่แล้ว

      Οχι απαραιτητα! Αυτο που εχει σημασια ειναι η σχεση της ταχυτητας μεταξυ των δυο "παρατηρητων". Στον διαστημικο σταθμο (ΙSS) για παραδειγμα που κινειται με 27.580 km/h ο χρονος κυλαει πιο ΑΡΓΑ για τους αστροναυτες/επιβατες σε σχεση με εμας εδω κατω στην επιφανεια της γης (κατα 0.007 δευτερολεπτα για την ακριβεια).

  • @relaxinguniverse212
    @relaxinguniverse212 2 ปีที่แล้ว +3

    Αγαπητε Χρηστο θεωρω οτι ο λογος σου ειναι υπερβολικα γρηγορος , Εβαλα το βιντεο σε ταχυτητα 0.75x .
    Επισης στο 9:36 λες οτι ο χρονος για τον παρατηρητη Α που ειναι ακινητος κυλαει πιο αργα απο τον Β που κινειται με το βαγονι.
    Αλλα δεν ισχυει πως οσο πιο κοντα κινουμαστε στην ταχυτητα του φωτος ο χρονος κυλα πιο αργα για εμας ;
    Καλα και τα μαθηματικα αλλα οι οπτικες αναπαραστασεις ειναι πολυ πιο κατανοητες για περισσοτερους ανθρωπους.

    • @pilotf18
      @pilotf18 2 ปีที่แล้ว +1

      Εννοει οτι ο χρονος που ο παρατηρητης α βλεπει το ρολοι του β ειναι πιο μεγαλος. δηλαδη ο α βλεπει τον παρατηρητη β να γερναει πιο αργα σε σχεση με τον εαυτο του σα να τον βλεπει σε slow motion :) αυτα σε ταχυτητες μεγαλες εννοειται οσο πιο κοντα στη ταχυτητα του φωτος..

    • @pilotf18
      @pilotf18 2 ปีที่แล้ว

      Επισης ο χρονος για εμας που κινουμαστε κοντα στη ταχυτητα του φωτος δε κυλαει πιο αργα κυλαει κανονικα. Για τους αλλους απεξω τους ακινητους φαινεται πιο αργα! Σωστα τα λεει

    • @relaxinguniverse212
      @relaxinguniverse212 2 ปีที่แล้ว +1

      @@pilotf18 συμφωνω με αυτο που λες.

  • @sotiriseleftheriou6586
    @sotiriseleftheriou6586 2 ปีที่แล้ว

    Σπουδάζω Φυσική στο ΑΠΘ και πραγματικά αυτό το βιντεάκι ήταν πλήρως βοηθητικό για καλύτερη κατανόηση του φαινομένου.
    Ευχαριστούμε κ. Κυριακίδη.

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!

  • @sakisgiannakos4014
    @sakisgiannakos4014 2 ปีที่แล้ว +1

    Μπορείτε να κάνετε ένα βίντεο για τη συστολή του χώρου; ;;;

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόταση!

  • @user-hj1jr2mq2k
    @user-hj1jr2mq2k 2 ปีที่แล้ว

    Ειλικρινά το λέω, χωρίς διάθεση κολακείας, είσαι καταπληκτικός κι αν μου επιτρέπεις να πω, εραστής της Φυσικής!
    Συγχαρητήρια, σε μια εποχή που μας πνίγουν τα πνευματικά σκουπίδια, δημιουργεις μια όαση που δικαιολογεί γιατί η λογική παράγει γνώση κι γνώση αλήθεια κι η αλήθεια διώχνει την αδικία και το διωξημο της αδικίας θα φέρει την Ειρήνη, ανθρώπου και Θεού ενεργουντος!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια!!!

  • @GEORGEGEORGE-rw6he
    @GEORGEGEORGE-rw6he 8 หลายเดือนก่อน

    Πολύ ωραίο και κατανοητό το video σου. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι που χρειάζονται όλα αυτά τα μαθηματικά αφού είναι προφανές πως ο παρατηρητής Α βλέπει να διανύει την απόσταση της κάθετης πλευράς του τρίγωνου ενώ ο παρατηρητής β στον ίδιο χρόνο βλέπει να διανυει την υποτεινουσα που είναι πάντα μεγαλύτερη. Άρα η ο χρόνος είναι σχετικος

  • @prosecution_witness
    @prosecution_witness 6 หลายเดือนก่อน

    Μια απορία καθως εχει περασει καιρος απο το σχολειο και δεν θυμαμαι. Στο 7:43 οταν ειπατε θα διαιρεσετε τα παντα με c^2 γτ η η διαιρεση εγινε μονο μεσα στην παρενθεση και δεν εγινε και στο ta^2? Ευχαριστω!! 😊

  • @nobaccoshopmetamorfosi633
    @nobaccoshopmetamorfosi633 2 ปีที่แล้ว +1

    Φανταστικο!

  • @BestMotorWerks
    @BestMotorWerks ปีที่แล้ว

    Το έκανα 4 η ώρα το πρωί.. ειδικά όταν βοήθησε η Νικολέτα.
    BTW πολύ καλή δουλειά

  • @martsoum5980
    @martsoum5980 9 หลายเดือนก่อน

    Poli oraio video.Exo mia erotisis i grammi pou diagrafi i aktida (ipotinousa) pos kseroume pos einai euthia grammi kai oxi kapoia alli kamplili?

  • @chas3222
    @chas3222 ปีที่แล้ว

    Το ΤΑ επι 0,κατι, μας δίνει κλασματικο αποτελεσμα, στην ουσια ειναι διαίρεση και οχι πολαπλασιασμος. Πως τοτε το ΤΒ είναι μεγαλύτερο του ΤΑ?

  • @user-up5vn2wj5m
    @user-up5vn2wj5m 2 ปีที่แล้ว +1

    Ασχετο αλλα καπου ειδα δει οτι αν ταξιδευουμε με την ταχυτητα του φωτος και κραταμε ενα φακο, κατι λεει οτι τοτε το φως δεν διαδιδεται αυθυγραμμα αλλα σχατιζει καμπυλη...ισχυει;;;

    • @fnakos
      @fnakos 2 ปีที่แล้ว

      Ισχύει. Απλά είναι άσχετος ή απαξιει ν απαντήσει.

    • @user-pan6660od4x
      @user-pan6660od4x ปีที่แล้ว

      Για να πούμε ότι ισχύει κάτι πρέπει κάποιος να το έχει κάνει
      και να το έχει αποδείξει....πάντα!! Άρα δεν ισχύει!!!😉

  • @user-rz9yq7vw5b
    @user-rz9yq7vw5b 2 ปีที่แล้ว

    ΧΑΙΡΕΤΑΙ
    ΤΟ Τa ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ γιατι δεν διαιρειται με το C τετραγωνο στην τριτη σειρα της εξισωσης ?

    • @dimal7439
      @dimal7439 2 ปีที่แล้ว

      γιατί είναι γινόμενο αν έχεις (a*b)/b αυτό κάνει a όχι a/b

  • @A214Official_Lavyrinthos
    @A214Official_Lavyrinthos 2 ปีที่แล้ว +1

    εαν σε ειχα καθηγητη θα ειχα παει πανεπιστημιο!! συγχαρητηρια!!!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τόσο τιμητικά σου λόγια!!!

    • @A214Official_Lavyrinthos
      @A214Official_Lavyrinthos 2 ปีที่แล้ว

      @@ChristosKiriakidis εμείς ευχαριστούμε για τις τόσο σημαντικές πληροφορίες που μας δίνεις!! Μακάρι όλοι οι καθηγητές να ήταν έτσι!!! Συγχαρητήρια 🤝

  • @user-lr5eh5cd5t
    @user-lr5eh5cd5t 3 หลายเดือนก่อน

    Tb>Ta και οχι το αναποδο οπως γραψατε. Το συμπερασμα ομως δεν καταλαβα ποιο ήταν. Η ακτινα δηλαδή έφτασε στον προορισμο της πιο αργα για τον παρατηρητή Β σε σχέση με τον παρατηρητή Α αλλά γιατί τι ειναι αυτο που κανει την διαφορά. Είναι η ταχυτητα του τρένου?

  • @user-bo7so2mq8q
    @user-bo7so2mq8q 2 ปีที่แล้ว

    Τρομερό βίντεο!!!

  • @jimrochessy4626
    @jimrochessy4626 2 ปีที่แล้ว

    Μπορούμε να έχουμε επίλυση πανελληνίων?

  • @catawina8196
    @catawina8196 ปีที่แล้ว

    Δασκαλε τι να παρατηρησω?Ηταν ολα ευκολα πριν μπει η νικολετα

  • @georgepanathas2009
    @georgepanathas2009 5 หลายเดือนก่อน

    Όπως είπε ο Νανόπουλος αυτή η ειδική θεωρία δεν ήταν το highlight του θείου Αλβέρτου θα είχε ανακαλυφθεί σε λίγα χρόνια μετέπειτα....η μαγεία του Αϊνστάιν ήταν η γενική θεωρία της σχετικότητας διότι τη διάλεξε ανάμεσα σε 50 θεωρίες σα να ήξερε ότι δουλεύει κ κάπως έτσι έγινε ο σημαντικότερος επιστήμονας μέχρι σήμερα στη φυσική τουλάχιστον

  • @Lamproukos53
    @Lamproukos53 ปีที่แล้ว

    Πολυ ωραία παρουσιαση, αλλα νομιζω οτι στο τελος μπερδεψατε τον παρατηρητή Α με τον Β! Γιατι ο χρονος για τον Β κυλαει σιγουρα πιο αργα απο τον Α που εχει μεινεο ακινητος! Ή κανω λάθος?

  • @Lazlum
    @Lazlum 2 ปีที่แล้ว

    Δηλαδη αμα τρεχω γρηγορα θα ζησω περισσοτερα χρονια?

    • @manosstyl9774
      @manosstyl9774 2 ปีที่แล้ว +1

      Τα ίδια χρονιά θα ζήσεις πχ 100. Απλά όσο εσένα περνάει ένα 24ωρο στους άλλους μπορεί να περνάνε 5 χρόνια . Αυτοί θα ζήσουν 100 χρόνια , εσύ 100 χρόνια , απλά εσένα θα είναι πιο αργά ως προς αυτούς . Πχ αν σε κοιτάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ εσύ μπορεί να μην έχεις ανοιγοκλείσει τα μάτια σου ακόμα αφού ο χρόνος θα κυλάει διαφορετικά.

    • @nicko7238
      @nicko7238 2 ปีที่แล้ว

      Οχι, το προσδοκιμο ζωης σου παραμενει το ιδιο. Αν ειναι να φτασεις μεχρι τα 90 χρονια ζωης για παραδειγμα, οσο γρηγορα και να κινεισαι, εσυ παλι θα μετρησεις και θα βιωσεις 90 χρονια. Σε σχεση με οποιον αλλο ομως ταξιδευει στο χωροχρονο με μικροτερη ταχυτητα απο σενα, για εκεινον θα κυλαει πιο γρηγορα ο χρονος. Αρα δηλαδη, οταν εσυ θα φτασεις να μετρας 90 χρονια, ο αλλος θα εχει μετρησει περισσοτερα (το ποσα, εξαρταται απο τη διαφορα της ταχυτητας σας).

  • @user-cc2sn2yk5q
    @user-cc2sn2yk5q ปีที่แล้ว

    οχι:ανά ωρα,αλλά:την ωρα.πολυ καλο κι αυτο!

  • @nikosnikolakis6991
    @nikosnikolakis6991 ปีที่แล้ว

    πολύ ωραίο πραγματικά, το έχω διαβάσει και σε βιβλία αυτό το παράδειγμα αλλά δεν το "έπιανα"

  • @AlexOrProductions
    @AlexOrProductions 2 ปีที่แล้ว +2

    Εξαιρετικός! Πραγματικα συνέχισε ετσι το καναλι ανεβαινει οπως ανεβαινει και το content. Μερικες παρατηρησεις. Εαν ειναι ευκολο να μιλας λιγο πιο αργά ετσι ωστε να γινεσαι κατανοητος απο περισσοτερο κόσμο. Φερνε ατομα σε βίντεο οπως τωρα, δοκιμασε να κανεις και καποιο livestream σε συνεργασια με αλλους ελληνες TH-camrs του είδους. Θα ανεβεις ετσι πολυ γρήγορα. Παντα με ορεξη και μερακι όπως ηδη κανεις. Απο εναν φοιτητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

  • @user-lx4xw6re8l
    @user-lx4xw6re8l ปีที่แล้ว

    Η αποσταση γ δεν ειναι αυτη που λεει διοτι δεν εχει προβαλει την ταχυτητα του φωτος στην διευθυνση της υποτείνουσας γ, προσαυξημενη ομως με την προβολη της ταχυτητας του τραινου στην υποτεινουσα γ...

  • @user-rs7ie8ue4c
    @user-rs7ie8ue4c 5 หลายเดือนก่อน

    ποια απόδειξη πρέπει να χρησιμοποιήσω για να φτάσω στην αγκαλιά της Νικολέτας ;;

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  5 หลายเดือนก่อน

      Χαχχααχα. Μιας και η Νικολέτα βρίσκεται σε σχέση νομίζω ότι το σύστημα έχει πεδίο ορισμού. Απο εκεί και έπειτα θα έλεγα πως μια προσέγγιση που θα ταίριαζε είναι η αρχή της απροσδιοριστίας μιας και όσο περισσότερο θα προσπαθούσατε να μάθετε την θέση θα αυξανόταν δραματικά η ταχύτητα! Χαχαχαχα

  • @dmayrias
    @dmayrias ปีที่แล้ว

    Για να μάθουμε αν είναι ο χρόνος ίδιος για όλους πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο; 🤔

    • @dimal7439
      @dimal7439 ปีที่แล้ว

      οχι δεν πρεπει

  • @paragogosolokliroma6448
    @paragogosolokliroma6448 2 ปีที่แล้ว

    Πολύ ενδιαφέροντα τα βίντεό σου.Και τα λες πολύ απλά αλλά και αναλυτικά.
    Μια ερώτηση μόνο ήθελα να σου κάνω:Γιατί η δύναμη αδράνειας θεωρείται ψευδοδύναμη?
    Αν π.χ ένα ιπτάμενο και ακίνητο drone ως προν έναν ακίνητο παρατηρητή,το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ξεκινάει να επιταχύνεται ως προς τον παρατηρητή,αποκτάει και αυτό επιτάχυνση ως προς το αυτοκίνητο.Εφόσον έχει επιτάχυνση (ως προς το αυτοκίνητο) και μάζα,τότε ασκείται σε αυτό μία δύναμη σύμφωνα με τον 2ο νόμο Νεύτωνα.
    Εγώ σκέφτομαι το εξής εδώ:όπως και η ταχύτητα και η επιτάχυνση είναι σχετική,άρα σχετική θα είναι και η δύναμη (εφόσον η μάζα είναι σταθερή-μιλάω για ταχύτητες

  • @dimal7439
    @dimal7439 2 ปีที่แล้ว +3

    Αν Και συμφωνώ με το τελικό αποτέλεσμα νομίζω υπάρχει μία ασάφεια λέμε ότι ο χρόνος που θα περάσει για τον παρατηρητή Β για την ολοκλήρωση του φαινομένου είναι μικρότερος από ότι είναι ο χρόνος για τον παρατηρητή Α . Άρα ο χρόνος για τον παρατηρητή Β περνάει πιο αργά δηλαδή αν το σκεφτούμε ως δύο μηχανικά ρολόγια ο δείκτης στο ρολόι του παρατηρητή Β κινείται πιο αργά κινείται ας το πούμε με μικρότερη "ταχύτητα" έτσι ώστε όταν για τον παρατηρητή Α θα περάσουν 10 ώρες για τον παρατηρητή Β έχουν περάσει πέντε ώρες. Έχω δηλαδή την εντύπωση ότι σε αυτό το σημείο υπήρξε μία ασάφεια χωρίς βέβαια να είμαι 100% σίγουρος

    • @dimal7439
      @dimal7439 2 ปีที่แล้ว +1

      @Pyron S Ο χρονος προφανώς επηρεάζεται από την κίνηση δεν είναι ίδιος ο χρόνος για όλους του παρατηρητές αλλά όταν κάποιος δεν καταλαβαίνει βασικές αρχές της φυσικής είναι λογικό να αμφισβητεί αυτά που δεν καταλαβαίνει έτσι είναι οι ημιμαθείς άνθρωποι δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι είναι ημιμαθείς άρα όλος ο υπόλοιπος πλανήτης πρέπει να κάνει λάθος

    • @81giorikas
      @81giorikas 2 ปีที่แล้ว

      @Pyron S Και οταν καποιος αντι να προσπαθησει να βοηθησει ειρωνευεται και λιγο τον τιτλο του μαλακα τον εχει στο τσεπακι ε?

    • @dimal7439
      @dimal7439 2 ปีที่แล้ว

      @Pyron S Όπως είπες το φως κινείται διαγώνια στο σύστημα που κινείται ο καθρέφτης άρα η αρχή και το τέλος του κύματος πέφτουν ακριβώς στο ίδιο σημείο του καθρέφτη και στα δύο συστήματα.

    • @dimal7439
      @dimal7439 2 ปีที่แล้ว

      @Pyron S Άρα η απόδειξη σου είναι λάθος όχι ότι θα μπορούσε να είναι αληθινή διότι αν ήταν θα έβγαζες δημοσίευση σε περιοδικό και δεν θα έγραφες σχόλια στο TH-cam

    • @dimal7439
      @dimal7439 2 ปีที่แล้ว +1

      @Pyron S Το μόνο πράγμα που δεν θα δεχτούν είναι να γράφεις λάθος πράγματα όπως εδώ και βασικά θα είναι σαν να τους λες ότι δημοσιεύστε τα λάθος πράγματα που σας έστειλα γιατί δεν μπορώ να στείλω κάτι σωστό

  • @emmanouilserkedakis
    @emmanouilserkedakis ปีที่แล้ว

    στο τελος τα ειπες αναποδα. στον Β παρατηρητη που ειναι μεσα στο βαγονι κυλαει πιο αργα ο χρονος απο τον Α τον απεξω παρατηρητη

  • @chipotle2417
    @chipotle2417 2 ปีที่แล้ว

    Δεν νομίζω να έχει σχέση με την θεωρία διαστολής χρόνου αλλά πάντα το είχα απορία από το σχολείο. Γιατί αν πετάξουμε κατακόρυφα ένα αντικείμενο ενώ βρισκόμαστε σε ενα τρένο που τρέχει πχ με 120 χλμ/ω (ιδανικά σταθερή) το αντικείμενο δεν κινείται στον οριζόντιο άξονα? Δεν έμεινα ποτέ ευχαριστημένος από την απάντηση του καθηγητή μου 😅😛

    • @dimal7439
      @dimal7439 2 ปีที่แล้ว +2

      Διότι όταν είσαι πανω στο τρένο και κρατάς μια μπάλα τότε εσύ η μπάλα και ο αέρας μέσα στο βαγόνι έχουν όλα την ίδια ταχύτητα π.χ. 120 χλμ/ω όταν πετάς την μπάλα κατακόρυφα προς τα πάνω τότε η μόνη δύναμη που του ασκείται είναι το βάρος στον κατακόρυφο άξονα στον οριζόντιο άξονα δεν ασκείται καμία δύναμη άρα με βάση τον πρώτο νόμο του νεύτωνα το σώμα δεν θα αλλάξει την κινητική του κατάσταση στον οριζόντιο άξονα άρα θα συνεχίσει να έχει την ίδια ταχύτητα που είχε πριν σε αυτό τον άξονα άρα για εσένα που είσαι μέσα στο τρένο η μπάλα κινείται μόνο στον κατακόρυφο άξονα

    • @chipotle2417
      @chipotle2417 2 ปีที่แล้ว

      @@dimal7439 Ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση.

    • @dimal7439
      @dimal7439 2 ปีที่แล้ว

      @@chipotle2417 τιποτα

  • @user-gs2mu7vw2t
    @user-gs2mu7vw2t ปีที่แล้ว +1

    Ενω με την εμπειρια ο χρονος του φωτος φαινεται να κυλαει πιο αργα για τον παρατητητη β και εξηγουμε οταν το φως ξεκινησει σε ενα δευτερολεπτο θα χει ταξιδεψει 300000χλμ ο παρατηρητης απου ειναι σταθεροςσε ενα σημειο θα δει το φως να απομακρυνεται 300000 χλμ ανα δευτερολεπτο απ τον ιδιο ενω αν ο παρατηρητης β κινηται με την ταχυτητα του φωτος θα εχει την εντυπωση οτι το φως ειναι ειναι πιο αργο αν οχι ακινητο αφου δεν μπορει να τον προσπερασει

  • @antonyterzis7243
    @antonyterzis7243 2 ปีที่แล้ว

    Φίλε πολύ καλός και ανυπομονούσατε για αυτό το βιντεάκι…..αλλά όταν πας με 100 km/h το χέρι σ δεν κρατάει καφέ αλλά το τιμόνι 😅

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว

      Χαχαχαχα!! Σωστός! Σε ευχαριστώ πολύ!!!

  • @Tsik
    @Tsik 2 ปีที่แล้ว

    ρε συ, ωραιο δεν ειχα ξαναδει την συγκεκριμενη αποδειξη

  • @gozzi2917
    @gozzi2917 ปีที่แล้ว

    Άρα ο tα θα δει πιο αργά το φως ; Στην ουσία;

  • @alex_dante81
    @alex_dante81 3 หลายเดือนก่อน

    μια ερωτηση μονο οταν εκανες την διαιρεση με το c στο τετραγωνο δεν πρεπει να διαιρεση και το Ta2 δλδ ολο αυτο Ta2 (C2-V2) με το c2 το 2 ειναι η τετραγωνικη ριζα γτ εκανες διαιρεση μονο την παρενθεση και οχι το ta2

  • @oustampasidisnikolaos8975
    @oustampasidisnikolaos8975 2 ปีที่แล้ว +1

    το t(A) αν πολλαπλασιαστει με 0,001 θα γινει μικροτερο απ το t(Β)οποτε t(Β) < t(A)

  • @user-ec6nf5qn5q
    @user-ec6nf5qn5q 2 ปีที่แล้ว

    Κατ' εμέ' η πιο κατανοητή παρουσίαση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας

  • @user-fg7wj5wg6y
    @user-fg7wj5wg6y ปีที่แล้ว

    Χαζή ερώτηση. Αν ένα αριθμό πχ 0,2 το πολλαπλασιάσουμε με δεκαδικό μικρότερο της μονάδας τότε ο αριθμός μικραίνει σωστά; άρα στο τέλος το tB πρέπει να είναι μεγαλύτερο του tA κι όχι μικρότερο που έγραψες. Σωστά; Ή κάτι μου διαφεύγει;

  • @goldenphoenix5.113
    @goldenphoenix5.113 หลายเดือนก่อน

    Κε καθηγητά μήπως υπάρχει κάποια εξίσωση που να κάνει το χρόνο στη δουλειά να περνάει γρηγορότερα;;;;

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  27 วันที่ผ่านมา

      Χαχαχαχα. Μόνο αν σου αρέσει η δουλειά σου!

  • @nickmerix2900
    @nickmerix2900 ปีที่แล้ว

    Γιατι δεν κανεις το πειραμα με τη δεσμη φωτος με οριζοντια κατευθενση αντι για καθετη;

    • @nickmerix2900
      @nickmerix2900 ปีที่แล้ว

      @Pyron S θα δει λιγοτερο χρονο για το φως που παει προς τα πισω και περισσοτερο για την επιστροφη οποτε στο συνολο θα δει τον ιδιο χρονο με τον παρατηρητη που ειναι μεσα. Τα μαθηματικα δεν ανταποκρινονται παντοτε στην πραγματικοτητα

  • @procicko
    @procicko 2 ปีที่แล้ว

    Ζεμαριστηκα παλι!!!! πολυ καλο!!!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  2 ปีที่แล้ว +1

      Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

    • @procicko
      @procicko 2 ปีที่แล้ว

      @@ChristosKiriakidis Εμεις ευχαριστουμε!!!!

  • @glukoagkalitsas
    @glukoagkalitsas 2 ปีที่แล้ว +1

    σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχετε 100 χιλιάδες

  • @ShaolinMonkster
    @ShaolinMonkster 2 ปีที่แล้ว

    Μπραβο τελειο