Historische stadswandeling met R Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.ย. 2024
  • Historische stadswandeling met R Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede.
    Vandaag een stadswandeling in het voormalige vesting stad Wijk bij Duurstede. in het zuiden van provincie Utrecht. We wandelen door historische straten langs monumentale kerken en natuurlijk in het park gelegen Kasteel ruïne Duurstede.
    Wijk bij Duurstede is rijk aan geschiedenis dat gaat in de Romeinse tijd.
    Tijdens de Romeinse tijd bevond zich op de plek van het huidige Wijk bij Duurstede aan de Rijn een Romeins castellum,(kasteel of Fort) wellicht Levefanum. Ook liep de noordelijke grens (limes) van het Romeinse Rijk dwars door Wijk bij Duurstede.
    In de vroege middeleeuwen lag hier een van de belangrijkste handelsplaatsen van Noordwest-Europa: Dorestad. Lange tijd is aangenomen dat Dorestad rond 850 viel door aanvallen van de Vikingen. Inmiddels wordt er echter ernstig rekening mee gehouden dat natuurlijke en (kerk)politieke factoren tezamen met de verschuivende machtsverhoudingen waarschijnlijk een belangrijkere rol speelden. De Rijnbedding zou zich wat verplaatst hebben, de haven zou op dat moment ook zijn begonnen te verzanden en daarenboven kwam er een waterstijging. Het verval van Dorestad betekende een periode van bloei voor Tiel, Deventer en later Utrecht. Er zijn vele vondsten gedaan in en rond Wijk bij Duurstede uit deze geschiedenisperiodes, die te zien zijn in Museum Dorestad.
    Wijk bij Duurstede kreeg in 1300 stadsrechten van Gijsbrecht van Abcoude. De plaats was gebouwd aan een in 1270 gebouwde woontoren die zou groeien tot Kasteel Duurstede. Waarschijnlijk is kort daarop ter verdediging van de stad begonnen met het aanbrengen van een aarden omwalling en omgrachting waarbij voor de omgrachting deels gebruik werd gemaakt van de oude rivierbeddingen.
    Midden 14e eeuw werd de stad in oostelijke richting uitgebreid en vermoedelijk werd in dezelfde periode de stad voorzien van een stadsmuur met stadspoorten (zoals de Veldpoort) en versterkingstorens. De stadsmuur en omgrachting werden rond 1445 vernieuwd.
    Voor meer steden en dorpen en stadswandelingen bezoek mijn kanaal / @hblommestijn en vergeet niet te abonneren om wekelijks bij te blijven en niets hoeven te missen.
    Voor nu tot de volgende.

ความคิดเห็น •