Am plita Bosch montata monofazat care poate trage 7.2 kW (testat cu cleste ampermetric). Am putere instalata de 15 kW monofazat, la casa. De asemenea puterea plitei poate fi limitata de la 1 kW pana la 7, in incrementi de 0.5 kW din meniul plitei (deci ar putea fi instalata si pe un circuit normal de priza daca limitam puterea la 3.5 kW). Nu toate plitele sunt la fel.
Plitele bune de la BSH(Bosch Siemens hausgerate=electrocasnice) care sunt cele mai bune din lume ca și la frigidere au posibilitatea de management și limitarea a puterii. Stim asta și știe și domnul Adrian Chelaru dar asta am avut. Ce model de plita aveți? Daca e faceți un film și trimiteți ca presupun ca nu sunteți dispus sa aduceți plita. Sigur aver 15Kw monofazat în Romania ca puterea e limitata la 11kva=maxim 9.9kw maxim în Romania la monofazat. În ce localitate sunteți? unde scrie ca aveți 15kw la monofazat?
Da, mulțumim pentru aceste clipuri. Trebuie să avem mare grijă când instalăm așa ceva. Pentru branșamente trifazice este ok. Dar am văzut cazuri când instalația s-a topit de tot,la apartamente mai vechi. Multe cu aluminiu încă, deci dacă nu ai instalația pusă la punct, uită de plite și reșou.
Aceste plite se limitează din tabloul cu siguranțe de max. 25A, trasă cabluri suficient de groase doar pentru plită pentru un montaj monofazat. Este recomandat ca să nu fie folosite toate ochiurile plitei la maxim în aceeași timp. Oricum în mare parte doar la fierbere este necesar un amperaj mare, pentru restul gătirii este suficient jumătate, o treime sau sub acest nivel din capacitatea maximă ochiului utilizat.
Din acest motiv, trebuiesc alimentate cel puțin în varianta monofazată cu 6 mm2 si protejata cu 25A. Mii de mulțumiri Adrian pentru demonstrațiile făcute.
@@andreiiso8145 compari mere cu pere(fără supărare). Standardele Anglo. Saxone sunt total diferite fără de cele EU (vizibil și cînd compari prizele). Diferențe sunt de la țară la țară. Ex...valoarea maximă admisă a prizei de pamintare in Belgia e 30 Ohm, Romania impune 4 Ohm.
Toate plitele cu inductie cu 4 ochiuri consuma intre 6.5-7.4 kW. La legare bifazata pe 2.5 mm2 nu apar probleme in schimb la legare monofazata acestea pot trage pana la 7.4 kW. Recomandarea mea daca aveti monofazat este sa cumparati plite care au energy management, adica pot fi limitate din soft de ex. anumite modele Wirlpool si majoritatea modelelor Electrolux ofera aceasta posibilitate (limitarea se face manual din setari (nu automat) pornind de la 2.5 kW pana la puterea maxima in praguri de 0,5 kW). In caz contrar, la monofazat este necesar un circuit dedicat pe 6mm2 la plita (daca nu macar pe 4mm2). De exemplu, eu am trifazat iar plita legata bifazat si tot am limitat-o la 5kW dar din alte ratiuni (puterea instalata a casei e mica). Tot din manual mai aflam ca la legare bifazata nu va trage mai mult de 16A din fiecare faza (citisem pe undeva ca exista si o reglementare europeana in directia asta). Be safe!
Depinde de producator și tipul plitei, nu toate se comporta la fel. Sunt plite pe care le poți alimenta mono, bi sau trifazat respectiv le poți limita la valori diferite 2kW, 4kW sau 6kW, limitarea se poate face la unele din soft, la altele din conexiuni. Mesajul este corect și trebuie sa fie înțeles de toți electricieni sau utilizatori.
@@d.augustin7499 majoritatea plitelor bifazate care se pot lega la mono au opțiunea de a fi limitate din soft. Eu am la țară un whirlpool bifazat cu putere maximă de 7200. Am limitat o la 2500 pt ca am monofazat. La apartament am un electrolux monofazat putere maximă 4200w limitată de mine din soft la3000w. Fiecare plită are instrucțiunile de limitare a puterii în manual
@@d.augustin7499 Cauta whitlpool cu energy management + majoritatea plitelor Electrolux (limitarea se face manual in primele 10 secunde de la pornire in meniu). Limitarea se poate face in trepte de cate 0,5 kW la Electrolux de ex. . Trebuie studiat manualul plitei inainte sa o cumperi (acum toate manualele le gasesti online)
@@d.augustin7499 in ultima vreme tot mai multi producatori includ aceasta optiune din motive evidente. Cateva modele: BEKO HII64200SFMT, WHIRLPOOL WL S2760 BF/S
Am o plita similara alimentata monofazat pe circuit dedicat , cu fir de cupru de 6mm2 pe siguranta de 32 de amperi. O am de cativa ani si nu am avut probleme niciodata. Plita nu este bagata in priza, in spatele acesteia fiind o doza de conexiuni unde este legata direct in circuit. E drept ca nu stiu sa fi mers cu toate cele patru ochiuri in full vreodata.
Pentru cei supărați că „nu pot pune” inductie: producătorul premium din concernul ce produce plita din clip are ceva pentru monofazat, cu 2 ZONE (NU 4), dar de 35cm latime (singura pe piata...deci scumpuță), cablu atașat din fabrică, totul pentru circuit dedicat de 16A (carte tehnică) - testat, functional, pe circuit dedicat (consum în bridge de 12A)! Nu vă gândiți că luați o plită gândită din start pentru trifazat și faceți zacuscă în perioada asta.
Sakut, interesant, dar ideea este in felul urmator, puterera este limitata pe cele 2 zone de gatit pentru a nu depasi 3600W pe o sectiune, adica o zona este stanga fata cu stanga spate si zona 2, dreapta fata cu dreapta spate, ochiurile mai mari au optiunea de a activa incalzire rapida, ccea ce duce in cazul in care sunt active si cele mici la depasirea a 3600W pe faza, atunci automat se reduce consumul pe cele mici din zona in care este activata acea optiune. Daca citesti specificatiile plitei ochiurile mari au 2 puteri date de producator, una este cea in functionare normala, cea de-a doua este cu functia putere activa (sau incalzire rapida). Limitarea consumului stiu ca exista la unele cuptoare electrice si se face din meniu, dar la plite nu am auzit inca din 6000-7000W consum total (cu toate ochiurile pornite) sa faca la 3600W, sincer nu vad rostul, atunci mai bine ramai la gaze.
Asta e inca un caz "fericit", cand ai circuit separat pentru plita, dar sunt muuuulte situatii cand o bucatarie e legata pe un singur cablu de 2 jumate.. (masina de spalat vase, rufe, cuptor, hota, fierbator electric, espressor, centrala, frigider). Doamne-fereste sa schimbi plita pe gaz cu una din asta..
Se pare ca sunt modele de plite de la Bosch, Samsung care pot fi limitate la 3000, 4000 W din meniu, din pacate subiectul nu m-a mai interesat de la crestera pretului la kW/h, Samsung avea chiar un model de cuptor electric care venea din fabrica cu stecher turnat de 16A, model performant dar si cu pret pe masura, dar chiar si asa mi se pare un risc enorm la apartamentele comuniste unde intrarea in apartamente se face pe cablu de 4mm din aluminiu, adica folosesti plita si opresti inclusiv lumina ca sa nu dai foc la bloc, ca tot omul cand s-a ars siguranta a pus una mai mare, iar de disjunctoare nu mai vorbesc, curba C, sa tina, ca doar avem motoare in casa.
Aceasta plita are poate probleme. In Italia dacă cumperi o plita care zice că face limitare și de fapt nu face, ești obligat să o duci înapoi la vanzator, nu din cauza conductorilor poate cu secțiune mica, ci din cauza contorului care declanșează automat daca depășești puterea contractuala cu mai mult de 10% timp de 15 minute și cum cei mai mulți au contracte cu putere standard, cam toți au 3KW maxim absorbiți instantaneu. Daca mai ai și alți consumatori de tipul boiler, mașină de spalat, condiționator atunci sigur trebuie ori crescuta puterea contractuala (care te arde la buzunar) sau montat un modul care prioritizeaza consumatorii. O zi plăcută!
Plita din imagine (de obicei Electrolux), cel mai probabil face limitare dar nu se face automat ( limitarea se face manual din meniu, in primele 10 secunde de la pornirea plitei si va memora setarea). Este un capitol in manual despre cum se face limitarea dorita (In praguri de 0,5 kW)
Am un model tot de la Electrolux și am sunat la ei la tehnic să întreb dacă mai pot sa activez opțiunea de limitare a puterii nefăcând asta la prima punere în funcțiune și mi-au zis ca o face ea automat când e pe mono, sa nu-mi fac griji. Am 3x4 și disjunctor 20A, si acum văzând clipul asta îmi fac griji, dacă m-au mințit.
Salut, oare nu se pot limita numarul de ochiuri functionale, gen doar doua ochiuri modificand(eliminare) 'puntile' sau 'bridele'? (scuze limbajul sunt doar rookie)
Un meseriaș de bună calitate se uită ce scrie fabricantul pe etichetă la puterea maximă a drăcoveniei și întotdeauna va monta cablul de alimentare al plitei în funcție de Pmax. Că-i mono, bi sau tri trece în plan secundar. Așa nu se va topi cablul de alimentare și nici nu va aprinde casa. Altă filosofie a chibritului nu există. Sărbători fericite și să vă fierbeți în siguranță sărmăluțele.
La plita mea producatorul da puterea maxima 3750w dar masurat cu clampmetru trage doar 14.75A nu 16.3A , înainte de măsurare nici nu am stat pe gânduri și am ales conductor de 3x4
Daca cititi bine manualul si schema, era de la sine inteles ca nu exista limitare la alimentarea monofazata!!! Testul este bun pentru cei care nu citesc cu atentie informatiile oferite de producator. In manual scrie ca limitarea este pe faza la 3,6KW si nu specifica in ce tip de conexiune: monofazat sau bifazat (si daca va uitati la schema, este normal ca plita interpreteaza alimentarea bifazata). Atentie mare la interpretarile informatiilor oferite de producatori!!!
Interesant.. Am la apartament un C25 cu diferențialul aferent de 300mA (de la flăcăii de la distribuție - ar fi trebuit să înlocuiască gratis la abonați cu ocazia schimbării contorului acum 10 ani dar le-a trecut 😎). Nu prea sare la nici o combinație (cuptor electric, mașina de spălat, uscător de rufe) dar plitele ar cam decuplat "principalul". Ca secțiune în zonă ar fi OK doar dacă le-aș putea lega pe două zone de 16A (cablurile sunt două cu 3x2,5.. Deci pe monofazic tragi preventiv la bucătărie secția cuptoare 6mm² și la contor protectie 32A curbă C sau fuzibil - maxim la monofazic legal.. 😢
am pus N plite in UK..ai priza cu fir legat direct si fuzibila de 40amp pe aparataj..sau daca e mai mare plita pui mai mare..fir de 6mm ..monofazicul la ei iti vine 10kw ..nu caca maca ca la noi 6kw in secolul 21...apropo..la noi in ro pe cand niste prize cu sigurante fuzibile cum sunt in UK de exemplu?
Raspunsul simplu este niciodata. Pe lung ar fi cind o sa copiem standardul Britanic dar tradus de ei, adica fix niciodata. Oricum in Europa fiecare are normele lui iar ideea de UE nu a trecut de politica, moneda si Schengen (desi la asta inca nu sunt sigur).
am zis 10k..sa nu bag mana..da..asa e..acum sunt in Ro mi a iesit ATR ul de la Electrica si nu mi pot da decat 6kw monofazat..am invertor sa injectez de 8kw si trebuie sa le cer spor de putere :)) e fain in Romanica..te distrezi
In Uk monofazicul vine standard 10kw sau daca ceri? Daca ceri si la noi iti da 10 kw monofazic. În Romania la monofazat 11kva e maximul legal care poate însemna de la 11 în jos depinde de cât considera distribuția ca poate da. De obicei aplica un factor de putere de 0.9 și îți da 11x0.9=9.9 kw.
❤❤Felicitări! Salut Adrian! Pei și cum le putem limita noi la 16 A, bineînțeles mă refer la 220V ca să poată să meargă toate ochiurile împreună fără nici o problemă sau trebuie să întrebăm de unde le cumpărăm? Credeți că vânzătorul ar știi? Noi cum ne dăm seama fără să o testăm cu clampmetrul pe funcția Amperi AC?
Chiar Adrian ti-a raspuns : folosirea unui MCB in functie de sectiunea firului de alimentare ...adica MXB -ul iti protejeaza circuitul (firul) de alimentare sa nu ia foc
"Daca aveti noroc si aveti un tablu bun." Buna observatia, tabloul electric trebuie sa fie bun, doar daca esti norocos, nu daca alegi un electrician bun si care respecta reglementarile.
Am inteles insa trebuie neaparat sa specifici si cite ochiuri are plita ta ca sa pot si eu sa spun ca am o plita Electrolux care mananca doar 3.2KWati dar cu precizarea ca are doar 2 ochiuri si asa merge ea standard , si nici vorba de vreun reglaj de meniu care sa imi permita limitarea consumului cum e cazul altor plite.
Scuze dar nu înțeleg un lucru din ceea ce ai făcut, pe desenul de pe plită îți arată că la conexiunea de 230v trebuie să conectezi nr. 1 cu nr. 2 folosind plăcuța aia în formă de U și tot la nr. 2 să legi firul de fază maro, dar la tine se vede conectat la nr. 1 firul de fază negru, aferent conexiunii pentru 400v conform desenului. Care-i faza? 🧐
Da' o sincronizare a frecventei shutterului camerei de filmat cu frecventa displayelor pt a vedea afisajele asa cum tre' era chiar asa greu de obtinut ? :P (Asta daca tot va pricepeti la electrice!) .
M-am uitat si's atent la detalii. Era un sfat tehnic! Deschizi discutia cu frecventa curentului folosit si nu pui in practica tehnica pe echipamentul filmarii. Cel putin mie-mi da cu virgula :)Dar mica polemica ajuta algoritmul stiu ca data viitoare se va avea in vedere iar perfectiunea sta in detalii (sau profesionalismul).@@alarmelectricsistem
Sunt plite care sunt limitate, dar nu este o regula! Am montat un astfel de model si cand pornea al 3-lea ochi il oprea, ramanand alimentate doar 2 din 4. D-na era cam dezamagita 😂
Nu. Nu este o solutie la problema data. Are in spate ideea de nesimultaneitate, adica in conditii normale nu pui toate incalzitoarele in maxim simultan. Dar Dl. Chelaru are dreptate in sensul ca echipamentul trebuie sa fi sigur in utilizare chiar si pentru prosti.
BUNA SEARA ,PLITA NU SE LIMITTEAZA NOI TREBUIE SA LIMITA CONSUMULSI SA NU TRAGEM DIRECT DIN PANOURI,SE POT DISTRUGE LA UN CONSUM PREA MARE,DIN INVERTOR SI BATERIA DE ACUMULATORI....ASA CRED
parerea mea: nu se renteaza la un apartament, unde de obicei esti limitat la 25A monofazat fie din tabloul electric din apartament, fie din FDCP. Daca ai gaz, mai bine folosesti gaz cand stii ca ai o bucatarie "industriala" si esti chef Gordon Ramsay, folosindu-te la maxim de toate zonele de gatit 🤣dar na, trendul este electric peste tot, de inteles, insa nu prea tine reteaua...iar distribuitorii cunosc situatia asta.
Se rentează oriunde chiar și la apartament . Ideal e sa ai și gaz și inducție. Vara folosești doar inducția ca nu îți face cald în casa iar iarna folosești la alegere ce vrei. Poti cere spor de putere(11kva maximul la monofazat ) daca ai cabluri inițiale bune de 10mm2 de exemplu cum avut eu.
@@ASEAngelica exact ce ziceam de problema retelei, sporul de putere ti-l ofera daca iti permite reteaua, in zona Obor din Bucuresti vara sunt caderi regulate de tensiune la orele cele mai calduroase ale zilei deoarece toata lumea isi porneste AC... e usoara solutia de spus dar in imaginea de ansamblu mi se pare o problema complicata.
M-am lovit recent de o situatie in care plita(inductie,7kw) a venit cu cablu de 5x1,5mm,cu posibilitate de alimentare bifazica sau monofazica.Doar pe cablu era atasata o eticheta pe care se specifica a se dubla conductorul de nul(albastru) cu conductorul nefolosit(gri).In manualul plitei nu specifica nimic.Mare atentie la instalare ca sunt din ce in ce mai multe incendii provenite de la instalatiile electrice.PS: Poloboacele erau omologate VDE?(joke) :D
e bine sa legi aceste plite cu 6 milimetrii patrati iar daca iei in calcul armonicile de rang 3 cred ca si la bifazic si chiar trifazic cred ca trebuiesa fii atent ca sa nu mai spunem de ce sectiune ai la bransament sau pe coloana de la bloc daca mai pui si factorii k1 si k2 cred ca trebuie 10🤣
foarte utila informatie si mare atentie pentru cei care cumpara ``doar de frumusete``
Foarte interesantă și utilă această demonstrație, care demonstrează mitul limitării de putere al acestor plite! Spor la treabă!
Mulțumim frumos pentru explicații
Am plita Bosch montata monofazat care poate trage 7.2 kW (testat cu cleste ampermetric). Am putere instalata de 15 kW monofazat, la casa. De asemenea puterea plitei poate fi limitata de la 1 kW pana la 7, in incrementi de 0.5 kW din meniul plitei (deci ar putea fi instalata si pe un circuit normal de priza daca limitam puterea la 3.5 kW). Nu toate plitele sunt la fel.
Plitele bune de la BSH(Bosch Siemens hausgerate=electrocasnice) care sunt cele mai bune din lume ca și la frigidere au posibilitatea de management și limitarea a puterii.
Stim asta și știe și domnul Adrian Chelaru dar asta am avut. Ce model de plita aveți? Daca e faceți un film și trimiteți ca presupun ca nu sunteți dispus sa aduceți plita.
Sigur aver 15Kw monofazat în Romania ca puterea e limitata la 11kva=maxim 9.9kw maxim în Romania la monofazat. În ce localitate sunteți? unde scrie ca aveți 15kw la monofazat?
Da, mulțumim pentru aceste clipuri. Trebuie să avem mare grijă când instalăm așa ceva.
Pentru branșamente trifazice este ok. Dar am văzut cazuri când instalația s-a topit de tot,la apartamente mai vechi. Multe cu aluminiu încă, deci dacă nu ai instalația pusă la punct, uită de plite și reșou.
Si cat de puturos roman sa fii si sa nu tragi un simplu fir direct din tablou?!!😅😮😂
Plita cu inductie nu e resou!!!😂 Cum Caprioara nu e oaie!😂😂
Aceste plite se limitează din tabloul cu siguranțe de max. 25A, trasă cabluri suficient de groase doar pentru plită pentru un montaj monofazat. Este recomandat ca să nu fie folosite toate ochiurile plitei la maxim în aceeași timp. Oricum în mare parte doar la fierbere este necesar un amperaj mare, pentru restul gătirii este suficient jumătate, o treime sau sub acest nivel din capacitatea maximă ochiului utilizat.
Din acest motiv, trebuiesc alimentate cel puțin în varianta monofazată cu 6 mm2 si protejata cu 25A. Mii de mulțumiri Adrian pentru demonstrațiile făcute.
Am vazut ~32A la 230V . Sunt suficienti 25A la 230V ?
Punînd 25 A limitezi Pmax consumata.
Parțial greșit! Lucrez în UK și la plite se vine cu 10mm² și mcb B40.
@@andreiiso8145 compari mere cu pere(fără supărare). Standardele Anglo. Saxone sunt total diferite fără de cele EU (vizibil și cînd compari prizele). Diferențe sunt de la țară la țară. Ex...valoarea maximă admisă a prizei de pamintare in Belgia e 30 Ohm, Romania impune 4 Ohm.
Multumim pentru suport ! ( in numele beneficiarilor ) .
😊
Toate plitele cu inductie cu 4 ochiuri consuma intre 6.5-7.4 kW. La legare bifazata pe 2.5 mm2 nu apar probleme in schimb la legare monofazata acestea pot trage pana la 7.4 kW. Recomandarea mea daca aveti monofazat este sa cumparati plite care au energy management, adica pot fi limitate din soft de ex. anumite modele Wirlpool si majoritatea modelelor Electrolux ofera aceasta posibilitate (limitarea se face manual din setari (nu automat) pornind de la 2.5 kW pana la puterea maxima in praguri de 0,5 kW). In caz contrar, la monofazat este necesar un circuit dedicat pe 6mm2 la plita (daca nu macar pe 4mm2). De exemplu, eu am trifazat iar plita legata bifazat si tot am limitat-o la 5kW dar din alte ratiuni (puterea instalata a casei e mica). Tot din manual mai aflam ca la legare bifazata nu va trage mai mult de 16A din fiecare faza (citisem pe undeva ca exista si o reglementare europeana in directia asta). Be safe!
deci am facut foarte bine , plita de 8kw am tras cablu din tablou 5x4mm si am legato bi fazata in tablou am montat siguranta dubla B16A
Depinde de producator și tipul plitei, nu toate se comporta la fel.
Sunt plite pe care le poți alimenta mono, bi sau trifazat respectiv le poți limita la valori diferite 2kW, 4kW sau 6kW, limitarea se poate face la unele din soft, la altele din conexiuni.
Mesajul este corect și trebuie sa fie înțeles de toți electricieni sau utilizatori.
Salut! Știi să dai și niște exemple de astfel de plite cu inductie care pot fi reglate pentru monofazat și 16a?
@@d.augustin7499 majoritatea plitelor bifazate care se pot lega la mono au opțiunea de a fi limitate din soft. Eu am la țară un whirlpool bifazat cu putere maximă de 7200. Am limitat o la 2500 pt ca am monofazat. La apartament am un electrolux monofazat putere maximă 4200w limitată de mine din soft la3000w. Fiecare plită are instrucțiunile de limitare a puterii în manual
@@d.augustin7499 Cauta whitlpool cu energy management + majoritatea plitelor Electrolux (limitarea se face manual in primele 10 secunde de la pornire in meniu). Limitarea se poate face in trepte de cate 0,5 kW la Electrolux de ex. . Trebuie studiat manualul plitei inainte sa o cumperi (acum toate manualele le gasesti online)
@@d.augustin7499 in ultima vreme tot mai multi producatori includ aceasta optiune din motive evidente. Cateva modele: BEKO HII64200SFMT, WHIRLPOOL WL S2760 BF/S
@@dovlecelatomiccum ai reușit să limitezi din soft ?
Am o plita similara alimentata monofazat pe circuit dedicat , cu fir de cupru de 6mm2 pe siguranta de 32 de amperi. O am de cativa ani si nu am avut probleme niciodata. Plita nu este bagata in priza, in spatele acesteia fiind o doza de conexiuni unde este legata direct in circuit. E drept ca nu stiu sa fi mers cu toate cele patru ochiuri in full vreodata.
Salut Adi. Mulțumim pentru demonstrație. 😘
Pentru cei supărați că „nu pot pune” inductie: producătorul premium din concernul ce produce plita din clip are ceva pentru monofazat, cu 2 ZONE (NU 4), dar de 35cm latime (singura pe piata...deci scumpuță), cablu atașat din fabrică, totul pentru circuit dedicat de 16A (carte tehnică) - testat, functional, pe circuit dedicat (consum în bridge de 12A)! Nu vă gândiți că luați o plită gândită din start pentru trifazat și faceți zacuscă în perioada asta.
Sakut, interesant, dar ideea este in felul urmator, puterera este limitata pe cele 2 zone de gatit pentru a nu depasi 3600W pe o sectiune, adica o zona este stanga fata cu stanga spate si zona 2, dreapta fata cu dreapta spate, ochiurile mai mari au optiunea de a activa incalzire rapida, ccea ce duce in cazul in care sunt active si cele mici la depasirea a 3600W pe faza, atunci automat se reduce consumul pe cele mici din zona in care este activata acea optiune. Daca citesti specificatiile plitei ochiurile mari au 2 puteri date de producator, una este cea in functionare normala, cea de-a doua este cu functia putere activa (sau incalzire rapida). Limitarea consumului stiu ca exista la unele cuptoare electrice si se face din meniu, dar la plite nu am auzit inca din 6000-7000W consum total (cu toate ochiurile pornite) sa faca la 3600W, sincer nu vad rostul, atunci mai bine ramai la gaze.
Asta e inca un caz "fericit", cand ai circuit separat pentru plita, dar sunt muuuulte situatii cand o bucatarie e legata pe un singur cablu de 2 jumate.. (masina de spalat vase, rufe, cuptor, hota, fierbator electric, espressor, centrala, frigider). Doamne-fereste sa schimbi plita pe gaz cu una din asta..
Se pare ca sunt modele de plite de la Bosch, Samsung care pot fi limitate la 3000, 4000 W din meniu, din pacate subiectul nu m-a mai interesat de la crestera pretului la kW/h, Samsung avea chiar un model de cuptor electric care venea din fabrica cu stecher turnat de 16A, model performant dar si cu pret pe masura, dar chiar si asa mi se pare un risc enorm la apartamentele comuniste unde intrarea in apartamente se face pe cablu de 4mm din aluminiu, adica folosesti plita si opresti inclusiv lumina ca sa nu dai foc la bloc, ca tot omul cand s-a ars siguranta a pus una mai mare, iar de disjunctoare nu mai vorbesc, curba C, sa tina, ca doar avem motoare in casa.
Multumim frumos...nu as fi crezut..ca mono poate trage 30A😮😮
Aceasta plita are poate probleme. In Italia dacă cumperi o plita care zice că face limitare și de fapt nu face, ești obligat să o duci înapoi la vanzator, nu din cauza conductorilor poate cu secțiune mica, ci din cauza contorului care declanșează automat daca depășești puterea contractuala cu mai mult de 10% timp de 15 minute și cum cei mai mulți au contracte cu putere standard, cam toți au 3KW maxim absorbiți instantaneu. Daca mai ai și alți consumatori de tipul boiler, mașină de spalat, condiționator atunci sigur trebuie ori crescuta puterea contractuala (care te arde la buzunar) sau montat un modul care prioritizeaza consumatorii.
O zi plăcută!
Plita din imagine (de obicei Electrolux), cel mai probabil face limitare dar nu se face automat ( limitarea se face manual din meniu, in primele 10 secunde de la pornirea plitei si va memora setarea). Este un capitol in manual despre cum se face limitarea dorita (In praguri de 0,5 kW)
Am un model tot de la Electrolux și am sunat la ei la tehnic să întreb dacă mai pot sa activez opțiunea de limitare a puterii nefăcând asta la prima punere în funcțiune și mi-au zis ca o face ea automat când e pe mono, sa nu-mi fac griji. Am 3x4 și disjunctor 20A, si acum văzând clipul asta îmi fac griji, dacă m-au mințit.
Salut Adrian ar fi bine să porți o lavaliera că nu prea se aude
DA ,ADEVARAT DIN SOFT SE POATE LIMITA PUTEREA,DAR LA UNELE MODELE...ELE NU STIU CA PRIZ,CUPLA,FISA DUCE 16A/220V,CAND AI CONTACTE BUNE
Se poate folosi un convertizor de frecvență pt a alimenta???
Salut, oare nu se pot limita numarul de ochiuri functionale, gen doar doua ochiuri modificand(eliminare) 'puntile' sau 'bridele'? (scuze limbajul sunt doar rookie)
Un meseriaș de bună calitate se uită ce scrie fabricantul pe etichetă la puterea maximă a drăcoveniei și întotdeauna va monta cablul de alimentare al plitei în funcție de Pmax. Că-i mono, bi sau tri trece în plan secundar. Așa nu se va topi cablul de alimentare și nici nu va aprinde casa. Altă filosofie a chibritului nu există. Sărbători fericite și să vă fierbeți în siguranță sărmăluțele.
La plita mea producatorul da puterea maxima 3750w dar masurat cu clampmetru trage doar 14.75A nu 16.3A , înainte de măsurare nici nu am stat pe gânduri și am ales conductor de 3x4
👍👍👍👍👍👍👍
Daca cititi bine manualul si schema, era de la sine inteles ca nu exista limitare la alimentarea monofazata!!! Testul este bun pentru cei care nu citesc cu atentie informatiile oferite de producator. In manual scrie ca limitarea este pe faza la 3,6KW si nu specifica in ce tip de conexiune: monofazat sau bifazat (si daca va uitati la schema, este normal ca plita interpreteaza alimentarea bifazata). Atentie mare la interpretarile informatiilor oferite de producatori!!!
haideti ma ca daca ai o plita din asta si o masina de splata cu uscator trebuie sa faci cerere la distribuitorul de energie pt marirea puterii
Se poate limita din softul ei . La mine sunt 4 limitări . 2500w ,3600w , 4500w și 7200
Salut! Ce plită ai? Ce model? E la fel ca cea din video?
👍👍👍👍👍
Interesant.. Am la apartament un C25 cu diferențialul aferent de 300mA (de la flăcăii de la distribuție - ar fi trebuit să înlocuiască gratis la abonați cu ocazia schimbării contorului acum 10 ani dar le-a trecut 😎).
Nu prea sare la nici o combinație (cuptor electric, mașina de spălat, uscător de rufe) dar plitele ar cam decuplat "principalul".
Ca secțiune în zonă ar fi OK doar dacă le-aș putea lega pe două zone de 16A (cablurile sunt două cu 3x2,5..
Deci pe monofazic tragi preventiv la bucătărie secția cuptoare 6mm² și la contor protectie 32A curbă C sau fuzibil - maxim la monofazic legal.. 😢
am pus N plite in UK..ai priza cu fir legat direct si fuzibila de 40amp pe aparataj..sau daca e mai mare plita pui mai mare..fir de 6mm ..monofazicul la ei iti vine 10kw ..nu caca maca ca la noi 6kw in secolul 21...apropo..la noi in ro pe cand niste prize cu sigurante fuzibile cum sunt in UK de exemplu?
Raspunsul simplu este niciodata. Pe lung ar fi cind o sa copiem standardul Britanic dar tradus de ei, adica fix niciodata. Oricum in Europa fiecare are normele lui iar ideea de UE nu a trecut de politica, moneda si Schengen (desi la asta inca nu sunt sigur).
Chiar mai mult de 10KW...pe general ai in apartamente 63-80A iar la case 80-100A....fata de mizeriile di Ro unde ai max 32A,dar am vazut multe de 25A
am zis 10k..sa nu bag mana..da..asa e..acum sunt in Ro mi a iesit ATR ul de la Electrica si nu mi pot da decat 6kw monofazat..am invertor sa injectez de 8kw si trebuie sa le cer spor de putere :)) e fain in Romanica..te distrezi
In Uk monofazicul vine standard 10kw sau daca ceri?
Daca ceri si la noi iti da 10 kw monofazic. În Romania la monofazat 11kva e maximul legal care poate însemna de la 11 în jos depinde de cât considera distribuția ca poate da. De obicei aplica un factor de putere de 0.9 și îți da 11x0.9=9.9 kw.
❤❤Felicitări! Salut Adrian! Pei și cum le putem limita noi la 16 A, bineînțeles mă refer la 220V ca să poată să meargă toate ochiurile împreună fără nici o problemă sau trebuie să întrebăm de unde le cumpărăm? Credeți că vânzătorul ar știi? Noi cum ne dăm seama fără să o testăm cu clampmetrul pe funcția Amperi AC?
Chiar Adrian ti-a raspuns : folosirea unui MCB in functie de sectiunea firului de alimentare ...adica MXB -ul iti protejeaza circuitul (firul) de alimentare sa nu ia foc
@@ytALEX-24k asta știam că MCBul este cel mai bun
"Daca aveti noroc si aveti un tablu bun." Buna observatia, tabloul electric trebuie sa fie bun, doar daca esti norocos, nu daca alegi un electrician bun si care respecta reglementarile.
Salut am facut si eu măsurătoarea cu clampmetru si măsoară 14.75A pe specificațiile plitei scrie 3750w trebuia sa măsoare 16.3 A
Am inteles insa trebuie neaparat sa specifici si cite ochiuri are plita ta ca sa pot si eu sa spun ca am o plita Electrolux care mananca doar 3.2KWati dar cu precizarea ca are doar 2 ochiuri si asa merge ea standard , si nici vorba de vreun reglaj de meniu care sa imi permita limitarea consumului cum e cazul altor plite.
In varianta de alimentare bifazata, ce sectiune ar trebui sa aiba conductorul si ce fel de MCB? Mulțumesc!
Min 4mm² protejat de un B20
Bunda ziua pe eticheta din spate nu 3.65kw scrie ci 7.35kw deci consumul este corect .
Scuze dar nu înțeleg un lucru din ceea ce ai făcut, pe desenul de pe plită îți arată că la conexiunea de 230v trebuie să conectezi nr. 1 cu nr. 2 folosind plăcuța aia în formă de U și tot la nr. 2 să legi firul de fază maro, dar la tine se vede conectat la nr. 1 firul de fază negru, aferent conexiunii pentru 400v conform desenului. Care-i faza? 🧐
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Da' o sincronizare a frecventei shutterului camerei de filmat cu frecventa displayelor pt a vedea afisajele asa cum tre' era chiar asa greu de obtinut ? :P (Asta daca tot va pricepeti la electrice!) .
Nu asta era tema. Dacă tot te-ai uitat ar fi trebuit sa înțelegi.
M-am uitat si's atent la detalii. Era un sfat tehnic! Deschizi discutia cu frecventa curentului folosit si nu pui in practica tehnica pe echipamentul filmarii. Cel putin mie-mi da cu virgula :)Dar mica polemica ajuta algoritmul stiu ca data viitoare se va avea in vedere iar perfectiunea sta in detalii (sau profesionalismul).@@alarmelectricsistem
Sunt plite care sunt limitate, dar nu este o regula! Am montat un astfel de model si cand pornea al 3-lea ochi il oprea, ramanand alimentate doar 2 din 4. D-na era cam dezamagita 😂
Salut. Ce protecție ar trebui sa avem la o astfel de plita. Eu cred că un RCBO 16 A . Secțiune cablu 6 mm2. E ok?
40 amp...toate au 7kw ..
😮 pai cum 40 A ?!... Cand la noi majoritatea nici la o casă noua nu au branșament mai mare de 32A 😅
@@83glacius daca înmulțești 16 cu 5 pentru curba B o să declanșeze l maxim 80 A
@@83glacius la 40 A nu mai declanșează.
@@dragosstefanminai4328aici e vorba de suprasarcina nu de scurtcircuit...
In curand vine si raspunsul cu “REZOVAREA PROBLEMEI”
Nu?
Nu. Nu este o solutie la problema data. Are in spate ideea de nesimultaneitate, adica in conditii normale nu pui toate incalzitoarele in maxim simultan. Dar Dl. Chelaru are dreptate in sensul ca echipamentul trebuie sa fi sigur in utilizare chiar si pentru prosti.
BUNA SEARA ,PLITA NU SE LIMITTEAZA NOI TREBUIE SA LIMITA CONSUMULSI SA NU TRAGEM DIRECT DIN PANOURI,SE POT DISTRUGE LA UN CONSUM PREA MARE,DIN INVERTOR SI BATERIA DE ACUMULATORI....ASA CRED
Nu era bun un conductor de 3?
Conductor de 3mm nu este standardizat.
Nu e o surpriza ca a sarit peste deoarece si a mea ce o am acasa la fel sare de 16 usor de aia an pus si fir de 6 la ea
Discuție veche și fără sfirsit.
Si dibacii le pun asa pe cablu de 2.5.
@catagsm parca ar trebuii sa-i arăți filmul lu duaman arhitect electric
Like
7.36 kw mai mult cat imi scire mie in crontract de la enel
TIP - incearca sa folosesti un microfon lavaliera pentru sunet mai bun.
parerea mea: nu se renteaza la un apartament, unde de obicei esti limitat la 25A monofazat fie din tabloul electric din apartament, fie din FDCP. Daca ai gaz, mai bine folosesti gaz cand stii ca ai o bucatarie "industriala" si esti chef Gordon Ramsay, folosindu-te la maxim de toate zonele de gatit 🤣dar na, trendul este electric peste tot, de inteles, insa nu prea tine reteaua...iar distribuitorii cunosc situatia asta.
Se rentează oriunde chiar și la apartament . Ideal e sa ai și gaz și inducție. Vara folosești doar inducția ca nu îți face cald în casa iar iarna folosești la alegere ce vrei.
Poti cere spor de putere(11kva maximul la monofazat ) daca ai cabluri inițiale bune de 10mm2 de exemplu cum avut eu.
@@ASEAngelica exact ce ziceam de problema retelei, sporul de putere ti-l ofera daca iti permite reteaua, in zona Obor din Bucuresti vara sunt caderi regulate de tensiune la orele cele mai calduroase ale zilei deoarece toata lumea isi porneste AC... e usoara solutia de spus dar in imaginea de ansamblu mi se pare o problema complicata.
fir de 6mm dedicat..siguranta de 32amp ca n romanica de abia ai 40 amp pe.general🤣...si o legi pe direct fara priza ca noi suntem in secolul 14 inca..
M-am lovit recent de o situatie in care plita(inductie,7kw) a venit cu cablu de 5x1,5mm,cu posibilitate de alimentare bifazica sau monofazica.Doar pe cablu era atasata o eticheta pe care se specifica a se dubla conductorul de nul(albastru) cu conductorul nefolosit(gri).In manualul plitei nu specifica nimic.Mare atentie la instalare ca sunt din ce in ce mai multe incendii provenite de la instalatiile electrice.PS: Poloboacele erau omologate VDE?(joke) :D
e bine sa legi aceste plite cu 6 milimetrii patrati
iar daca iei in calcul armonicile de rang 3 cred ca si la bifazic si chiar trifazic cred ca trebuiesa fii atent
ca sa nu mai spunem de ce sectiune ai la bransament sau pe coloana de la bloc
daca mai pui si factorii k1 si k2 cred ca trebuie 10🤣
B16
SA NU FIARBA PRIZA,CUPLA,FISA...SAU E DIRECT..DRIVE ...LEGAT DIRECT
Ală variantă nu ai numa să vi din tablou pe siguranță dedicată cu conductor de 6 mm? Crezi că femeile adună w când pornește toate ochiurile?😂😂😂
Nu contează doar cablul de alimentare al plitei, ci și secțiunea conductorului din coloană până la tabloul tau.
Ce grija ma foamea nu ocoleste merge pe deadreptu
Niciodata in lumea reala nu vei folosi 4 ochiuri odata. La cat se mai gateste, un ochi e arhisuficient
Cine e nebunul sa dea drumul la toate 4 odata?😂
De ai sti cati fac asta mai ales acum in prag de Sarbatori…🤦♂️
Nevasta-mea 😂
Vina producatorului.
Prima dată am crezut că ai un morcov în mână...