Yaşamak Ama Ne İçin? - Akira Kurosawa I İkiru

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ก.ย. 2024
  • IMDB’nin en yüksek not alan 250 film listesinde en fazla filmi olan yönetmenlerden olan Akira Kurosawa’nın Ikiru filmi bu hafta Arka Pencere’nin konuğu.
    Kanalımızın ilk film incelemesini “Yaşamak”, yaşamın anlamını merkezine alan bir klasik yapıta ayırdık. Mide kanseri olduğunu öğrenen bir bürokrat bu hastalık vesilesiyle bir “uyanma deneyimi” yaşıyor. Önce haz peşinde koşarak, sonrasında ise kendini insanlığın hizmetine vakfederek ölüme meydan okuyup yaşamını anlamlı kılmaya çalışıyor.
    Peki, Watanabe’nin ölümü ardından bıraktığı miras bize ne söylüyor? Umutlu olmalı mıyız?
    Doç. Dr. Mikail Boz sinemanın klasikleri arasında sayılan eser üzerine düşünmeye davet ediyor. İyi seyirler.

ความคิดเห็น • 4

  • @tewficboux6788
    @tewficboux6788 ปีที่แล้ว +1

    Filmin "Hayatın anlamı insanlığa faydalı olacak bir şey miras bırakmaktır" mesajı çok yalın ve değerli bir düşünce. Bu düşünce hayatın anlamını sorgulamanın saçma olduğunu düşünenlere, insan üstü güçlere veya dünya ötesi yerlere refere ederek kadercilikle ve yazgıcılıkla dışsal olarak içeriklendirenlere, gerici ideolojilere ve muhafazakar tutuculuğa körü körüne bağlanma olarak görenlere ve son olarak kendi kültür varlığını tümüyle reddederek kendine yabancı ve popüler kültürle doldurmaya çalışanlara karşı anlamlı bir mesaj.

  • @mehmetcumakeklik6406
    @mehmetcumakeklik6406 ปีที่แล้ว +2

    Watanabe üzerinden bir modern toplum okuması… yaşamımız ve “anlam” üzerine bir düşünüş…

  • @tewficboux6788
    @tewficboux6788 ปีที่แล้ว +1

    Yönetmenin filmde birşeylerin değerini onu kaybetmek üzereyken veya onu kaybettikten sonra anlama olgusuna özel bir dikkat çekmesi çok önemli. Olgu diyorum çünkü bu durum kişisel bir tercih değil genel bir eğilim ve bu eğilimi besleyen, insanın özüne uygun düşmeyen toplumsal ilişki biçimi (yasallık/düzen) var. Yönetmen filmde insanların özsel doğasına, düşüncelerini evrenselliğe yükseltme yetisine karşın sürü gibi öylece yaşamalarına ve hayatı birbirleri için zorlaştırmalarına özel bir vurgu yapması farkındalık oluşturmak açısından çok anlamlı. Bir kitle sanatı ve iletişim aracı olan sinema böylesi kaliteli filmlerle insanların kendi özsel doğalarıyla uyumlu bir yaşam inşaa etmelerine çok önemli katkılar sunabilir.

    • @mikailbz
      @mikailbz ปีที่แล้ว

      Evet, Kurosawa sadece ve dolaylı biçimde ideal durumu tanımlamakla kalmıyor, iyi bir yaşam ve yaşamın iyileştirilmesi için neyin gerekli ve engellerin ne olduğunu da ortaya koyuyor.