Grote of Martinikerk Doesburg

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 ก.ค. 2015
  • De Grote of Martinikerk is de hoofdkerk van de Hanzestad Doesburg in de provincie Gelderland. Andere gebruikte namen zijn: Hervormde Kerk, Sint-Maartenskerk en Sint-Martinuskerk. Hij is gebouwd in laatgotischestijl.
    Geschiedenis
    De voorganger van de huidige kerk werd in 1340 verwoest bij een overstroming. De nieuwe kerk, ook gewijd aan Sint Maarten, werd in het hart van de stad gebouwd. De huidige vorm ontstond in hoofdzaak in de 15e eeuw. Rond 1430 was de toren gereed. In 1483 richtte een brand grote schade aan. Hierna werd de kerk in de oude vorm weer opgetrokken. Aan het formaat en de rijke afwerking is te zien dat Doesburg destijds een belangrijke Hanzestad was. De vorm is een basiliek in zogeheten Nederrijnse gotische stijl, zonder dwarsschip. De zijbeuken lopen door langs de toren en tot langs het koor. Oorspronkelijk bezat waarschijnlijk het hele schip stenen gewelven, nu resten alleen nog in de zijbeuken netgewelven. In 1547 zorgde blikseminslag voor veel brandschade; enkele traveeën van het schip verloren toen hun gewelven. In 1552 kwam er nog een gewelf naar beneden, zoals nog te lezen valt op een pilaar. Sinds 1888 heeft het schip houten gewelvenDe Grote of Martinikerk is de hoofdkerk van de Hanzestad Doesburg in de provincie Gelderland. Andere gebruikte namen zijn: Hervormde Kerk, Sint-Maartenskerk en Sint-Martinuskerk. Hij is gebouwd in laatgotischestijl.
    Het Walckerorgel
    Het orgel in de voormalige nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam werd gebouwd door de firma Walcker en Co, Hoforgelbaumeister te Ludwigsburg in Duitsland. Het orgel was een schenking aan de kerk door de heer H. Bos, houthandelaar te Rotterdam.
    Het orgelfront is een ontwerp van de architect Tj. Kuipers. Het werd vervaardigd van Indisch teakhout, rustend op een onderbouw van Egyptische steen.
    Na het gereed komen van het orgel is het bespeeld geworden door 2 grote organisten t.w. van
    1916 tot 1929 door de heer J.H. Besselaar jr. en van
    1929 tot 1967 door de heer Piet van den Kerkhoff.
    Laatst genoemde organist verzorgde het orgelspel tijdens de kerkdiensten en tevens tal van orgelconcerten waarbij muziek van Bach en Vierne en de nodige improvisaties ten gehore werden gebracht.
    Door grote teruggang van het kerkbezoek werd besloten de kerk te sluiten en af te breken.
    Bij openbare verkoop d.d. 20 november 1968 heeft de Ned. Hev. gemeente te Doesburg het orgel gekocht.
    28 oktober 1968 vond het slotconcert door 2 leerlingen van P van den. Kerkhoff (welke zelf niet meer in staat was dit te doen wegens ernstige ziekte) t.w. Addie de Jong en Aad v.d. Hoeven.
    Piet van den Kerkhoff stierf 2 dagen na het slotconcert op 20 oktober 1968. Voor het laatst in de nieuwe Zuiderkerk werd het orgel nog eenmaal bespeeld bij zijn uitvaartdienst op 4 november 1968.
    Het aan de kerk van Doesburg verkochte orgel werd gedemonteerd door de firma Jos Vermeulen te Alkmaar en werd in 12 transporten vervoerd naar de Martinikerk te Doesburg.
    In 1970 begon genoemde firma met de restauratie en plaatsing van het orgel. Het geheel was gereed in augustus 1972 en werd 31 augustus 1972 met een feestelijk concert in gebruik genomen.
    Het vierde manuaal was oorspronkelijk verbonden met het zgn. Fernwerk, waarvan het geluid via een lange koker boven het plafond van de kerk in de kerkruimte kwam. Dit had heel bijzondere effecten. In Doesburg is het Fernwerk gewijzigd in een zgn. Kroonpositief waarvoor in het orgelfront een roosterversiering is aangebracht. Huidige organist is de heer Wilbert Berendsen.

ความคิดเห็น •