Soru Cevap: Mülakat, Staj, Witcher...

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ก.ย. 2024
  • Bu haftanın Soru Cevap videosu ile uzun süredir yorumlarda birikmiş pek çok soruyu cevapladım.
    Yalın Kod Hakkında:
    Yazılım sektöründesiniz. Kariyerinizi proaktif şekilde yönlendirmek istiyorsunuz. Amacınız, hem teknik olarak önünde durulamaz bir güç haline gelmek, hem de sosyal yönden, takımınızın saygı ve güvenini kazanmak. Böylece dünyanın heryerinde, büyük veya küçük bütün takımlarda, en yeni ve zor problemleri çözmek.
    Ama kariyer yönetmeyi okulda öğretmiyorlar. İş görüşmeleri nasıl çalışır, teknik ve sosyal yetiler nasıl geliştirilir, işe nasıl girilir, nasıl terfi olunur, yaşanan zorluklarla nasıl başa çıkılır, nasıl iş değiştirilir.Bunlari bilmiyoruz.
    Enerjiniz her gün günlük temponuza harcanırken bu engelleri nasıl aşabilirsiniz?
    İşte Yalın kod bunu cevaplamaya çalışıyor.
    Benim adım Bilgem Çakır. Yaklaşık 30 yıldır yazılım üretiyorum. Türkiye'de, Avrupa'da ve Amerika'da 1 kişiden 3000 kişiye kadar ekiplerin, 9 aydan 4 yıla kadar sürelerde çalıştığı projelerde rol aldım. Onlarca ülkeden binlerce mühendis, sanatçı, yönetici, pazarlamacı ile yollarım kesişti.
    Bu insanların hangi davranışlar ile öne çıkabildiğini gözlemleme imkanım oldu. Bu gözlemlerin, Türkiye'deki mühendislere farklı ve faydalı bir perspektif sunmasını umarak Yalın Kod’u başlattım.
    Yalın Kod’dan tek birşey hatırlayacaksanız şunu hatırlayın.
    Kariyerimizin iplerini ele alıp yönlendirmezsek, bunu bizim için yapacak başka biri yok. Rüzgarda savrulmak istemiyorsak, bu konularda proaktif şekilde düşünmek, araştırmak ve öğrenmek zorundayız. Çünkü mutlu ve tatminkar bir kariyere giden sihirli bir kısayol yok...
    Bilgem Çakır Hakkında:
    Bilgem Çakır, kodda yalınlığa ve başlanan projelerin bitirilip yayınlanmasına öncelik veren ihtiyar bir mühendis. Küçük yaşta demoscene'de grafik efektleri kodlayarak başlayan merak on yıl sonunda kariyere dönüştü. Kariyerinin ilk yarısında Türkiye ve Avrupa'da, tüketici elektroniği cihazları ve oyun sektöründe yıllarca yer aldıktan sonra, ABD'de Microsoft DirectX takımına katıldı. Windows 7 ve 8'de yer aldıktan sonra Amazon'a geçen Bilgem, orada 3 boyutlu telefonlar ve kasiyersiz dükkanlar gibi bir takım çılgın projelerde rol oynadı. Sonunda bilgisayar grafikleri, oyunlar ve performans optimizasyonları üzerine yoğunlaşmış olarak geçen yaklaşık iki dekatlık bir kurumsal hayatı bırakıp, kendi indie oyun stüdyosunu kurdu. Bir yandan bir dizi oyunun geliştirmesini solo olarak yürütürken, bir yandan da Yalın Kod kanalı aracılığıyla deneyimlerini ve düşüncelerini sektörle paylaşıyor.
    yalinkod.com
    / yalinkod
    / bilgemcakir
    / bilgem_cakir

ความคิดเห็น • 37

  • @harununal7432
    @harununal7432 6 ปีที่แล้ว +53

    Kameranın önünde oturan ve konuşan bir adam var arkadaşlar. Blurlandığı yerde punduna getirip, bize dil falan çıkarmıyor. Net olsa nolur, 360p olsa 4k olsa nolur. Dinle, faydalan yeter yahu. Dilinize sağlık.

  • @omeryalcn5797
    @omeryalcn5797 5 ปีที่แล้ว +5

    Bu insanoğlu ne garip hakikaten "videonun fokusuna" takılmışlar. Ben her videonuzdan sonra sizden aldığım yararlı şeylerin verdiği doygunluktan, video da var olabilecek kusurların bile farkına varamıyorum.Emekleriniz için çok teşekkürler.

  • @nazimilhan1783
    @nazimilhan1783 6 ปีที่แล้ว +1

    sesiniz ve bilginiz bizim için çok önemli saygılar

  • @kalpazansuat7811
    @kalpazansuat7811 6 ปีที่แล้ว +15

    witcherı görünce geldim

  • @johanelmander3787
    @johanelmander3787 5 ปีที่แล้ว

    Şöyle izah edeyim, H1B aracılığıyla Amerika'daki bir şirkette çalışma vizesi alabilmek için neredeyse bütün şirketlerin şart koştuğu şey Akredite kuruluştan mezun olmaktır. Türkiyede mühendislik akreditasyon kurumu MÜDEK'tir, okul ve bölüm seçerken MÜDEK'in sitesin girip akreditasyon alıp almadığına bakmalısınız. Biz yandık siz yanmayın. Avustralya yeni mühendis vizesi var, o da akredite bir kurumdan mezun olma şartı arıyor. LAnet olsun ki bizim okulda hocalar ingilizce bile bilmiyor.

  • @aydoganmustafa68
    @aydoganmustafa68 5 ปีที่แล้ว +1

    mesleğiniz ile alakalı değil ama oyun yapımında Grafik Tasarımcıların hakkında küçük değinmeler yaparmısınız

  • @atakansahin7553
    @atakansahin7553 2 ปีที่แล้ว

    Kaliteli bir kanalınız var, her videonuzu dikkatle takip ediyorum, lakin yeni video yayınlanmıyor bir süredir. Umarım iyisinizdir.

  • @ismailyou
    @ismailyou 6 ปีที่แล้ว

    Çok değerli bi iş yapıyosun. Tebrikler. Devam.

  • @jamesmcelroy414
    @jamesmcelroy414 6 ปีที่แล้ว +1

    Soru cevap videolarında cevapladığın soruların dakikalarını açıklamaya yazarsanız daha iyi olur bence

  • @Weirdo1414
    @Weirdo1414 6 ปีที่แล้ว +4

    Abi merhaba.Semih demirer'le yaptığınız sohbette cv nin amerika'da kabul görmesi için c,c++ üzerinde çalışanların yapması gerekenleri kendi adıma cevaplayabilirim demiştin.Bununla ilgili bir video faydalı olabilir.

  • @mertfurkansezgin6506
    @mertfurkansezgin6506 5 ปีที่แล้ว

    Yazılımla ilgili olan bölümleri okuyan öğrencilere tavsiye olarak bir video çekebilirmisiniz ? Ortalamak yapmak, etkin olmak, öğrenci klüpleri, sosyal yaşam, online eğitim, etkili ve verimli çalışmak, odak noktası saglamak, genişlemesine bilgimi derinlemesinemi ?
    Bilim ve Teknoloji Universitesi - Ingilizce Yönetim Bilişim Sistemleri 1.sınıf.

  • @murath3135
    @murath3135 4 ปีที่แล้ว +1

    2:20 hocam niye öylw diyosunuz ya yakışıklı adamsınız valla

  • @djan0889
    @djan0889 6 ปีที่แล้ว

    bil. müh. 1. sınıfım comodore olayına çok takılmıştım . hocalarımız 3.sınıflar çok kötü siz onlardan da kötüsünüz derdi 1.sınıflar olarak psikolojimiz yerlerde :D . eskilere bakınca o comodore evresinin , o tutkunun eksikliğini hissedebiliyoruz :)

  • @omermindivanli2981
    @omermindivanli2981 6 ปีที่แล้ว

    1.30 saat sonra mulakata giricem bu teknikleri uygulucam bakalım ne olucak :)

  • @mustafaginis2587
    @mustafaginis2587 5 ปีที่แล้ว +6

    abi odtü elektrik elektronik bitirdin ama bu kadar yazılım bilgisini nasıl öğrendin

    • @mustafaerdem140
      @mustafaerdem140 4 ปีที่แล้ว +1

      Diger muhlerden yazilima kayan cok var. Matlari iyi oldugu icin gecis kolay oluyor heralde

    • @mustafaerdem140
      @mustafaerdem140 4 ปีที่แล้ว

      Az da olsa ortak dersler de vardir zaten

    • @kadir9765
      @kadir9765 4 ปีที่แล้ว +1

      Herhangi bir alanda derinleşen kişi, aynı derinlik doğrultusunda farklı alanaa hemen geçebilir. Bunun sebebi, yapabileceğini kendine kanıtlaması sonucu inancının çok yüksek eşiğe çıkmış olması (özgüven)

    • @denizcansevercevirileri
      @denizcansevercevirileri 2 ปีที่แล้ว +1

      @@kadir9765 haklısınız.

  • @baybrlgsc967
    @baybrlgsc967 6 ปีที่แล้ว +1

    Sevgili dost,
    İos programming hakkındaki düşünceleriniz nelerdir acaba ?Sizce swift & obj. C dil yapısı geliştirme bakımından diğer dilleri de yan yana koyduğumuzda yapılabilirlik durumu nedir ? Sonuçta en kalite bir emeğin bile storeda kâr payı var. Uğraşılmalı mı, yoksa hayır şu dil varken ios’ da kaybolma denilebilir mi? Teşekkürler.

  • @emreagca3776
    @emreagca3776 6 ปีที่แล้ว

    önceki videolarınızın birinde ingilizce olan kanalınızda mocap ile ilgili videolar çekeceğinizi söylemiştiniz. Bu fikrinizi hala hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?

  • @atakansenkaya
    @atakansenkaya 6 ปีที่แล้ว

    Ben NBA veya farklı editler yapıyorum ama Türkiye'de maalesef ilgi yok. Bence video başlıklarını ve açıklamalarını hatta etiketlerini bile ingilizce yazıyorum. Kanalımda editlediğim videolara bakabilirsiniz.

  • @orhantopdag2614
    @orhantopdag2614 6 ปีที่แล้ว

    hocam c# projesine c++ dll eklerken p invoke methodlarını mı yoksa cmake i mi kullanmalıyız.

  • @isimsizyorumcu1719
    @isimsizyorumcu1719 4 ปีที่แล้ว

    Abi yeni videolar gelmeyecek mi?

  • @ugurcanakkok1056
    @ugurcanakkok1056 6 ปีที่แล้ว

    Abi cevap verirsen bir lise son öğrencisi olarak çok memnun olurum..
    Matematik bu sektörde ne kadar önemli ? Matematik bilgimiz bizi ne kadar diğer yazılımcılardan ayırır işe alımlarda? Bazı kısımlarda pek de önemli değil galiba hangi kısımlarda olmazsa olmaz ?

    • @spaceofsoftware7408
      @spaceofsoftware7408 6 ปีที่แล้ว +13

      Aslında alanına bağlı olarak değişir. Yani eğer ki web gibi alanlarda çalışacaksan pek ayırt edici bir şey değil fakat biraz araştırırsan göreceksin ki yapay zeka gibi alanlarda matematik ön planda olan bir şey ve ayırt edici oluyor, yani alana göre değişir. İleri programlamada işin içine matematik giriyor fakat bu iş için matematiğin verilme amacı programlama ile matematiğin düşünme mantığı benziyor olması, sana matematik bir bakış açısı kazandırır bu da programlamada çok işine yarar(öğrenme aşamasında kolaylık sağlar). Fakat yine kesin bir şey diyemeyiz. Örneğin mobil programlama öğrenmek için matematik kullanmayız ama yapacağınız uygulamaya bağlı olarak değişir. Örneğin angry birds diye bir oyun vardı herkesin bildiği bu oyun yapabilmek için fizik bilmek gerekir, ve fizik formülleri de kullanılır. Yani senin yapacağın uygulamaya veya işe bağlı olarak da değişir. Deriz ki "web alanında matematik kullanmaya gerek yoktur" tamam ama örneğin bir upload sitesi (dropbox, google drive vs..) yapmak istersin oturur yaparsın eyvallah ama diğerlerinden bir farkı olmalı ki insanlar halihazırda kullandığı siteyi bırakıp senin sitene geçsin ne yapıyım diye düşünürsün dersinki dosyalar daha hızlı upload olsun, boyutları küçülsün yer işgal etmesin ve indirmesi hızlı olsun diye onun için dosyayı upload etmeden önce parçalayıp, parçaları upload ettikten sonra tekrar birleştiren bir algoritma geliştirmek istediğin zaman burda matematik kullanmak ZORUNDASIN. Siteleri veya firmaları (aynı kapıya çıkıyor) ayırt edici ve öne geçiren şey kullandıkları algoritmadır ve bu türlü gelişmiş algoritmaları tasarlamak çok emek ister. Yazılımcı insanlar boşuna sabahlamıyorlar bu iş çok emek istediği için sabahlıyorlar yani mecburiyetten. Çok emekten kastım bu işin eğitimini iyi almış üzerinde sürekli çalışmalar yapmış kendini geliştirmiş olmak demektir. Zaten bu işlerde ilerlemek istediğin zaman matematik yine karşına ister istemez çıkacaktır. He eğer dersen 2 3 bin lira maaş bana yeter o zaman giriş seviye bir şeyler öğrensen yeter, ki onun içinde üniversiteye gidipde 4 yılını heba etmene değmez şuna emin ol sektörde ilerleyen kişiler hiçte azımsanmayacak maaşlar alıyor. Hangi dalda olursan ol emek olmadan ekmek olmaz bu sektörde iyi maaşlar almak istiyorsan çok çalışmalısın. Yukarıya doğru yürüdükçe artan bir çalışan (vasıflı eleman denilen işlerden iyi anlayan kişi) ihtiyacı oluşuyor ve bu ihtiyaç her gün artıyor fakat üniversiteler min 4yılda bir mezun verdiği için bu açık kolay bir şekilde kapanmıyor. Umarım azda olsa yardımcı olabilmişimdir.

    • @baybrlgsc967
      @baybrlgsc967 6 ปีที่แล้ว

      Ticcy Robby her durumda olurlardan olmalı diye düşünüyorum. İlişkilendir ve çöz.

    • @terihanpeyze9512
      @terihanpeyze9512 6 ปีที่แล้ว +1

      Çok güzel açıklamışsın , teşekkürler.

    • @enagla9566
      @enagla9566 6 ปีที่แล้ว +1

      Space of Software ne kadar güzel açıklamışsın çok teşekkür ederiz

  • @lindbergmatvey7416
    @lindbergmatvey7416 6 ปีที่แล้ว

    Bize bir oyun yapmayı gösterir misiniz seri şeklinde ?

  • @mesutguneri5519
    @mesutguneri5519 6 ปีที่แล้ว +2

    AMERİKADA ARKA SOKAKLAR DİZİSİ VAR MI?