Pentru cei care n-au inteles nimic, aveti urmatoarea traducere: cuplu mare si putere mica *intalnita la motoarele diesel = un boybuilder cu 70 in brat, care evident nu prea poate fugi tare. Cuplu mic si putere mare *intalnita de regula la motoarele pe benzina=un alergator de performanta, care evident doar sa alerge stie, daca-l pui sa traga greutati, nu poate.
in realitate e mai simplu: cuplul inseamna capacitatea motorului de a invinge forta de inertie a masinii (practic cuplul inseamna forta motorului de a impinge masina inainte). Puterea inseamna cu ce viteza motorul reuseste sa faca acest lucru. Daca ai de urcat o rampa, ai nevoie de cuplu mare. Daca vrei sa o urci repede, iti trebuie si putere mare. La mers in plan orizontal o masina de putere mare si cuplu mai mic va merge mai repede decat una de cuplu mare si putere mai mica. Lucrurile sunt invers daca se urca o rampa sau se tracteaza o remorca grea. Puterea=Cuplul*turatia la care se obtine respectivul cuplu/7025 sau: P=Cuplu*rpm/7025
Acest video nu este "pe limba ta" ci înseamnă "hai să îți arăt câte știu eu și nu știi tu" Și ai grija când traduci că momentum înseamnă impuls, nu moment.
Mult mai simplu: Caii putere inseamna cat de puternic lovesti un zid. Cuplul inseamna cat de departe duci zidul cu tine. Si ca un sfat, incearca sa adaugi formule/termeni in text peste videoclip, pentru o usoara intelegere. Foarte fain video, tine-o tot asa!
Eusebiu Sebi din cate am inteles eu de prin alte parti, dieselul are un cuplu mai mare decat benzina pt ca matorina arde mai greu, de aceea 'duce zidul mai mult', iar benzina dezvolta o putere putin mai mare si are o plecare mai rapida. Intr-o 'liniuta', masina pe benzina ar avea startul mai bun, dar dieselul ar reveni dintr-un anumit moment. De aceea se spune ca dieselul este pt drum lung, plus ca motorul nu se incinge asa ca la benzina, tot datorita arderii.
Cavaleria.ro in parte Ady are dreptate. Diesel-ul are cuplu mult mai mare la turatii joase fata de benzina. Hai sa incercam sa plecam "de pe loc" numai din ambreaj cu o benzina.
Explicatiile sunt excelente, numai ca de inteles, o sa le inteleaga cei cam de specialitate. Dar tu, iti faci datoria foarte bine, vorbesti coerent, logic si in terminologia literaturii tehnice de specialitate. Pe mine si pe multi altii probabil, ne ajuti mult cu aceste detalii, cu care am avut contact inca din faculate, dar nelucrand in proiectare, le mai uiti. Ca inginer de intretinere si exploatare, oricum ai nevoie de ele si in acest domeniu.Referindu-ma strict la mine, eu cu voi cei priceputi si pasionati care prezentati videoclipurile astea tehnice, recapitulez materia, si ma uit cu multa pasiune la voi. Fiind de meserie inginer de multi ani, simt tot timpul nevoia sa recapitulez si de ce nu, cateodata, mai aflu de la voi, unele noutati din tehnica, neavand suficient timp pentru documentare. Tine-ma la curent cu de toate, atat teorie, cat si practica (intretinerere si reparatii). Cred ca tratezi cam toate tipurile de subiecte din domeniul auto, nu te-am descoperit doar astazi. Succes in continuare, apreciez mult tinerii care iubesc tehnica si cunosc meserie. Sunt gata sa invat de la voi, ceea ce inca n-am experimentat, sau n-am cunoscut pana acum. O sa-ti urmaresc in continuare videoclipurile, pentru ca am vazut ca merita.
Daca nu ati inteles nimic din video, stati linistiti, nici eu. Am gasit un articol care s-ar putea sa va ajute: pasiunepentrumasini.com/cai-putere-si-cuplu-care-este-diferenta/
Cuplul motorului e usor de inteles...de fapt este forta care este exercitata pe arborele cotit, deci produsul fortei, si bratul fortei, cum am invatat in clasa a 7-a (parca)...Puterea este forta depusa pe un interval de timp, de fapt este direct proportional cu produsul dintre cuplu si turatie...
Salut!dacă am inlocuit un motor1.9 de 101cp cu unul 1.9 de 131cp dar am păstrat calculatorul celui de 101 cai, acum motorul câți cp dezvoltă sau dacă am făcut bine sau ce trebuie să mai fac?Este vorba de pasat b5.5 cel de 101cp are cod AVB și celălalt de 131 are cod AWX luat de la Audi cu tot cu cutie,turbo ,tot tot...Aștept păreri!
Te doare mintea... Clipul e praf, nu pentru ca sonorul nu e egalat ci pentru ca nici cei care au conceput explicatia nu pricep ce e cuplul si ce e puterea. Oamenii folosesc cuvinte multe ca sa explice ceva simplu. Cuplul este forta cu care motorul roteste volanta ca sa transmita puterea motorului prin cutie la roti. Puterea se masoara fie la volanta fie la roata. Daca se masoara la roata, evident ca puterea se transmite prin cutie. Evident ca forta de rotatie a volantei va creste pana la un punct maxim (xxx N/m) insa, in timp ce volanta continua sa se roteasca in momentul de cuplu maxim, puterea transmisa la roata continua sa creasca odata ce cutia de viteze isi schimba rapoartele pana la cel mai de sus raport. Daca punem cuplul si puterea pe un grafic si le reprezentam cu doua linii, linia pentu cuplu va creste si apoi va stagna iar linia pentru putere va continua sa creasca (deoarece cutia inca mai are de transferat puterea de la motor la roata la mom de cuplu maxim) si apoi va stagna si ea (acolo se inregistreaza puterea maxima). Ce e asa greu de priceput?
Cuplul = L x F, adica cuplul este egal cu produsul dintre Forta si Lungimea bratului pe care este aplicata; Calul Putere (CP) si Watt-ul (W) sunt unitati de masuara in SI (Sistemul Interunational). Deci puterea unui motor cu ardere interna se poate exprima in CP sau W
Se poate pune cutie de viteze si la un motor electric, fara probleme. Cutia de viteze amplifica (atentie) cuplul, nu forta. Este adevarat ca un motor electric are cuplul constant pe toata plaja de turatii, iar o cutie de viteze nu ar face decat sa imbunatateasca lucrurile dpdv al cuplului, nu si al vitezei unghiulare (rotatiei, care scade).
Daca definesti cuplul ca fiind o forta, adica o marime fizica o egalezi cu o alta, imi e clar cat de bine ai inteles tu principiile si definitiile:)) Plecand de la definitia cuplului, afla si tu ca nu este altceva decat Forta generata de presiunea gazelor pe faza de detenta a mototului inmultita cu lungimea manivelei arborelui cotit. (M=F*brat adica Nm). Iar puterea este produsul dintre cuplu si turatie (mai exact viteza unghiulara masurata in radiani/s) sau produsul dintre Forta si Viteza. Mai studiaza si apoi vino cu explicatii arogante.
Foarte fain video-ul. Ar fi mult mai usor de urmarit daca nu ar fi toate scenele cu turometre si masini care sa te intrerupa si sa iti distraga atentia.
Pe scurt, Cuplul X Turatia = Puterea Masina are nevoie de putere si ca s-o crestem avem nevoie ori//si de cuplu mai mare ori/si de turatie a motorului mai mare. Cu cat ai mai mult cuplu sau acceleratie, puterea creste, cu o singura conditie: sa fi in plaja optima de cuplu. Daca studiezi diagrama unui motor vei observa ca el produce cuplu optim si maxim intr-o anumita plaja de turatii. Peste turatie cuplului maxim mai creste pentru cateva rpm puterea. Peste turatia de putere maxima nu mai castigi nimic, ba mai mult ai numai de pierdut. De aici si dorinta multora de a avea cuplu mai mare pentru ca implicit vine si puterea. In general motoarele cu turbina sau/si compresor produc mai mult cuplu. Motorul diesel e preferat pentru ca are implicit turbina asadar produce cuplu mai mult inca de la turatii joase. Dezavantajul e ca dieselul nu e un motor de turatii si cuplul maxim se diminueaza relativ mai repede decat la un motor pe benzina. Pe de alta parte motoarele pe benzina pot avea si cuplu mare daca sunt dotate cu compresor/turbina si prin constructia sa un motor pe benzina poate fi dus in ture mai mult decat unul diesel. Deci motorul pe benzina castiga pe doua fronturi si cuplu si acceleratie. De aceea si masinile sport au fost si vor fi cele pe benzina, nu diesel. Diesel este mai popular in aceasta perioada doar pentru ca este mai economic finanicar la carburant. SI aici e o discutie lunga, cat de economic mai e un diesel per total.
Nu am inteles absolut nimic. sunt masini cu putini cai si cuplu mare (toyota hillux) si masini cu putere mare si cuplu mic (masinile pe penzina in general). Ce face puterea si ce face cuplu? Ai aruncat cu date tehnice si neologisme in mine de nu am mai inteles nimic din acest clip. am dat un dislike pentru ca nu stii sa explici pe intelesul tuturor.
Am o mica intrebare, daca am 2 masini, in speță 2 bmw 320d unul dintre ele cu 177cp dezvoltați la 4000rpm si 350nm dezvoltati pe turatia 1750-3000 rpm, iar celalalt este tot 320d dar este modelul fleet edition (are puterea redusă din fabrica), acelasi motor, insa are 163cp dezvoltați tot la 4000rpm, tot 350 nm dar dezvoltati pe alta perioada si anume, 1750-2500 rpm. Care dintre de ele ar castiga o cursă? Când s ar simti acei cai in plus? Asta înseamnă că intr.o cursa cel cu 177cp datorita acelor cativa cai in plus, la turatia de putere maxima de 4000rpm, are un impuls, un avantaj fata de celălalt? Multumesc.
Interesantă întrebare. Cel mai probabil, va câștiga cel de 177 CP, dar problema este mai complexă deoarece modelul cu mai puțini cai putere ar putea avea alt raport final al diferențialului, ceea ce îl poate avantaja la accelerare pe distanțe scurte. Pe o distanță mai lungă, cel cu mai mulți cai putere va avea un avantaj, evident. Pe scurt, modelul de 177 CP va câștiga, dar nu doar datorită faptului că are mai mulți cai, ci pentru că are o plajă mai largă pe care oferă cuplul maxim.
Atentie: Acest video explica faptul ca puterea este egala cu cuplul inmultita cu turatia. Simplu, insa aici sunt niste subtilitati greu de explicat din experienta proprie. Nu am vazut pana acum explicatii clare din care sa inteleaga majoritatea, si nici eu nu am reusit asta. Este vorba de legatura intre cuplu, putere, turatie, rapoarte de multiplicare, viteza autovehiculului, curba putere/turatie. Astea trebuiesc intelese. I Practic culplul la roata e cel care impinge masina. Cuplu constant la roata inseamna acceleratie constanta in lipsa fortelor aerodinamice. Dar daca motorul ajunge la turatie maxima, trebuie schimbata treapta de viteza iar cuplul roata va scadea cu ceva de genul 30% desi cuplul motor ramane constant (sa spunem ca e un motor cu cuplu constant intre 1500-5000). Deci chiar daca am un cuplu motor foarte mare ex. 500Nm, 3000Nm roata, cand ajung la max RPM trebuie sa schimb treapta si ajung la 500Nm motor 2100Nm roata. Insa cu un motor de cuplu mic pot avea 250 Nm motor si 3000Nm roata dar schimb trapta la 10.000RPM in loc de 5000. Acesta masina va merge la 10000RPM in treapta 1 cu aceeasi viteza ca prima masina la 5000Rpm. Cu o anumita cutie de viteze, pot pedala si produce prin forte proprii un cuplu la roata masinii mai mare decat orice autoturism de serie de pe piata. Daca crezi ca e gresit, inseamna ca nu ai inteles cum stau lucrurile.
Nicio treaba nu are explicatia ta cu intelesul pe limba tuturor. Pot spune chiar ca te-ai dus in cealalta extrema. Stiu ca poti mai mult, la ce videoclipuri am vazut de la tine...
este clar ca viteza maxima ar fi in avantajul celui de 177, dar intr.un sprint, intr.o lingura pana la 140km/h cel de 177 in momentul in care ajunge la 4000rpm in diferite trepte de viteza unde dezvoltă puterea maximă, castiga metri in plus față de cel de 163 de cai? Multumesc.
De ce sunetul nu are aceeasi intensitate pe toata durata videoclipului? Ma uit seara dupa programul de lucru si chiar nu am de gand sa trezesc toti vecinii! Din pacate nu e singurul video in care observ aceasta problema.
si pt mn e stresant... daca era un copil de 14 ani mai ziceam dar asa....plin de tehnicieni, sunetisti si oameni care stiu ce-i ala montaj si o fac pe repezeala...
Salutare! Pentru a rezolva problema cu diferenta de volum intre voce si alte clipuri luate de pe net, puneti si voi un compresor audio cu plaja de la -12 dB pana la -3 dB pe fiecare sursa. Cam asa fac si aia in radio.
nu prea stiu sa pun intrebarea :)) , ma cam încurc in idei, daca aceste 2 masini merg constant in aceiași treapta de viteza la 4000rpm unde se ajunge la puterea maxima dezvoltată, cel de 177 are cativa km/h in plus față de cel de 163?
*Simplu* : Cuplul este lucrul mecanic al pistonului (forta x distanta sau N x m) si Puterea este... puterea, adica lucrul mecanic pe o durata de timp (N x m / s). Asta inseamna ca cuplul, puterea si turatia sunt in stransa legatura.
Lucrul mecanic e echivalent energiei produse, cuplul e o marime total diferita de lucrul mecanic, care arata forta de rotatie axulului respectiv. P=L/t e ok. Lucrul mecanic al pistonului de exemplu in destindere e integralaF(x)dX forta inmultita cu distanta parcursa (produs scalar) adica cursa pistonului in schimb cuplul e o valoare instantanee si e produs cartezian F x r unde r e bratul bieletei si e jumate din cursa dar oricum nu au legatura
Sunt din clase diferite. Probabil că viața cu Astra G va fi mai ieftină, pentru că sunt mai multe pe drum și vei găsi piese mai ușor. Mai departe, depinde de motorizare, dotări, starea exemplarului în cauză și de ce vrei tu de la ele. Mergi la service serios cu ele înainte să cumperi, sunt mașini destul de vechi și s-ar putea să ai surprize neplăcute. Baftă!
Sicer? N am inteles absolut nimic. Nu ai spus clar ce face unul ce face altul, doar ce piese se misca cine scade cine creste. Frate explica clar, cuplul iti da forta de tragere sau ceva de genul asta, iar caii putere viteza. Ps: Nu ma pricep atat de bine la acest subiect, dar clar nu m ai lamurit absolut deloc. Nu am inteles ce face unul, ce face altul.
Un video ok insa pentru cei care folosesc casti e teribil, tu vorbesti prea incet, dau la maxim, apoi sunetul de bugatti ambalat imi rupe timpanele, si nu se intampla doar odata din pacate.
Daca puterea este produsul cuplu x viteza unghiulara (=turatie), => (rezulta) ca dubland turatia, la cuplu constant, se dubleaza puterea sau, dubland cuplul, la turatie constanta, se dubleaza tot puterea. Dubland puterea se dubleaza ori turatia, ori cuplul, ori, cate un pic din ambele, ori creste una mai mult de dublu si cealalta scade. Dar practic, niciodata in trafic nu se va mentine constanta niciuna dintre ele pentru mult timp, iar toate trei, niciodata: daca mentii viteza constanta, in aceeasi treapta de viteza, variaza cuplul si turatia functie de rezistenta de rulare, (inclinarea drumului, starea caii de rulare, viteza vantului din fata/spate/aspiratia de catre TIR-uri sau alte masini, inclinarea drumului, etc...). Daca mergi la turatie constanta, variaza cuplul si viteza, (care inseamna acceleratie, pozitiva sau negativa), functie de aceiasi factori, plus forta de inertie!, deloc neglijabila!, (F=m x a, aceleratia, notata uneori cu g!); (1g= acceleratia unui autovehicul care accelereaza constant de la viteza 0 la 96 Km/h in 2,76 secunde, cand forta de inertie a corpului tau te apasa in scaun ca si cum ai sta culcat pe spate si ai vrea sa te ridici!, insa aceasta forta se aduna vectorial cu forta de atractie a Pamantului, rezultand o forta de 1,41 de ori mai mare, inclinata cu/la 45 de grade spre bancheta spate!, devii de 1,41 ori mai ''greu'' in scaun, si la fel devine toata masina pe rotile posterioare!, usurandu-se pe cele anterioare/directoare). Treaba sta asa: la ralanti, pe loc, cuplul, turatia si puterea trebuie sa fie cat mai mici, (pentru consum orar minim de carburant, căci daca ai calcula dupa formula clasica l/100Km, consumul a ralanti ar rezulta ca fiind infinit, oricat de putin ar consuma motorul!, impartit la 0 Km este infinit!), capabil doar sa se automentina in functiune si sa livreze energie aparaturii auxiliare, (pompa de ulei si antigel, alternator, ECU, ventilatoare, etc...), iar la pornirea de pe loc, (care este o accelerare), trebuie un cuplu mult mai mare, pentru invingerea rezistentei la rulare si a fortei de inertie a masei masinii, (masa totala, cu toata incarcatura ei!), forta de inertie care este cu atat mi mare, cu cat accelerarea este mai violenta/agresiva/sportiva si masa mai mare. La viteze mari si constante, forta de inertie a masei este zero, insa sunt mult mai mari: rezistenta la rulare, si cea aerodinamica!, la care, in caz de variatii de viteza/conducere agresiva/sportiva, depasiri, etc..., pe langa ca cresc exponential, se adauga iar si forta de inertie a masei totale a masinii, care insa este liniara, functie de acceleratie, dar nu e deloc neglijabila!. Ei bine, asta e situatia in trafic, insa pe dyno e cu totul si cu totul altceva, iar cand ne referim doar la motor, masurat direct, fara cutie de viteza, diferential, planetare, etc..., e iar alta poveste!
Hai sa nu promovam acum Garage show. Pe bune, e penibil. Hai sa fim obiectivi, Cavaleria chiar evolueaza pe mai multe planuri, ii urmaresc de cand s-au lansat si rar am gasit un review facut prost. Ce-i drept, cuplu vs putere, videoclipul in cauza, nu este tocmai clar, cel putin pt mine. Ar fi fost mai simplu sa raspundeti la o intrebare sau mai bine sa faceti in realitate respectivul videoclip cu urmatoarele 2 masini: 1. O masina diesel cu o turbina si numarul x de cai si cuplul y 2. O masina pe benzina cu o turbina numarul tot x de cai si cuplul y-[cat o fi], logic mai mic. Ambele cutii automate puse pe aceeasi setare. Ideea e sa comparati diesel vs benzina pt ca acolo avem aceeasi putere dar cuplu diferit. Vesnica intrebare: avem aceeasi cai dar eu am mai mult cuplu deci te fac cu diesel? Sau nu? Te fac la plecarea de pe loc sau te fac pana la 100 si dupa revii tu? Sau dupa 100 incep sa ma indepartez eu dieselul? Pe hartie avem raspunsul depinde si de producatori, de aceea ar fi relevant sa gasim si acelasi constructor. Nu sa comparam un disel de la BMW cu un benzinar de la KIA de exemplu. Ar mai fi o discutie daca sa il comparam pe diesel single turbo cu o benzina aspirata sau cu turbina? Sunt discutii aici care sincer ma depasesc si mi-ar placea sa aud niste explicatii simple puse in practica cu exemple concrete. Succes si poate luati in considerare sfatul meu.
Omu incearca sa explice fizica care eu o stiam bine dar pe care evident el nu o intelege si evita sa spuna ce ne interesa de fapt cum afecteaza aceste doua valori performantele si senzatia de condus a masinii in general (sunt sigur ca variaza de la masina la masina) avand in vedere ca aceste valori sunt ambele la o anumita turatie exacta nu prea ne descriu comportamentul motorului in general. Deci el putea din experienta sa ne dea niste exemple poate de masini diferite sau de diferite clase unde aceste valori inseamna ca ne putem astepta la o senzatie sau la alta si nu sa ne explice fizica pe care nu o intelege nici el.
Puterea e pe hartie. Cuplul e ce simti cand o calci. Cam asta ar fi in limbajul cel mai simpu posibil. Tractorul are putere si te apuca somnul in el. O masina electrica are cuplu si te face placinta de geamuri. Ceea ce vrei tu e CUPLU. Si asta gasesti la motoarele diesel si la cele electrice.
2 persoane ridica fiecare cate un obiect de 1kg la 1m inaltime. Rezulta ca ei dezvolta aceeasi forta (cuplu, la un motor). Prima persoana ridica de 10 ori obiectul, iar a doua ridica de 20 de ori. Rezulta ca a doua persoana dezvolta o putere mai mare (poate aplica forta pe o plaja mai mare de miscare jos-sus-jos-sus, sau turatie, la motor). Ca sa pui in miscare un corp (un dulap mutat/impins in casa, de ex), trebuie sa aplici o forta care sa invinga masa obiectului si frecarea cu podeaua, iar puterea se va reflecta in viteza cu care e impins acesta. Desi puterea motorului e specificata mult mai des si multi vorbesc doar de putere, cuplul e mai important de cele mai multe ori, pentru ca el pune in miscare masina, el ajuta la depasire, iar puterea se reflecta in viteza (maxima a) masinii. O masina cu motor de 1.4l, 109cp si 137Nm/3500rpm poate merge cu 50kmh la fel ca una ce are un 2.0tdi, 205cp si 500Nm de la sub 2000rpm, dar cand accelerezi cu diesel-ul la o depasire, de ex, cuplul de 500Nm se face simtit, nu puterea.
Pai nici nu am avea ce intelege,cand 60-70 % din review o reprezinta imaginile...ar fi fost mult mai bine sa spui cand este important un cuplu mai mare si cand o putere mai mare,sau ce patesc masinile cu putere rezonabila,dar cuplu mic
Stai linistit: tu si noi restul :)) Explicatia e simpla: puterea e ce scrie pe hartie, cuplul e ce simti cand o calci. Poti sa ai putere cat China si sa te apuce somnul (in tractor, ai PUTERE!) sau poti sa nu ai putere si sa te lipesti de luneta din spate si de toate geamurile (in masina electrica, ai CUPLU!).
Multa vorbarie goala si la final nu pricepe nimeni nimic. Tipic romanesc. Uite ceva pe limba poporului, scurt si la obiect: PUTEREA e un numar pe o hartie, CUPLUL e ce simti cand ii dai talpa.
La noi in video explicatia vine din partea unui om care a terminat FACULTATEA DE FIZICA SI ARE SI MASTER TERMINAT IN DOMENIU si este bazata pe date stiintifice, insa aici explicatia vine prin niste clipuri de pe youtube si cateva informatii vagi.
China Steaua Nu inteleg de ce îi subestimezi pe cei de La Garaj Show ...contentul lor este de o calitate superioara ...iar eu îi respect pentru ceea ce fac
Alt clip de tot rasul 😂😂😂 Nu stiu care e treaba dar vad ca dispar abonați foarte mulți 😂😂😂 Sa fie clipurile de doi bani ? Sa fie “prezentatorii” nesuferiți de vina ?! Sa fie lipsa de originalitate ?! Ce sa fie oare ? 😂😂😂 Un lucru e sigur, ii urmez pe ceilalți și va las cu porcăriile astea de “clipuri”.....
Scuzee, nu vreau sa fiu ironic, cunosc ce semnifica ambii parametri dar sa explici un termen prin repetarea acestuia , e clar ca nu intelege nimeni nimic: "ciuperca este o ciuperca" !!! ... cred ca tocmai ai inhalat ceva toxic si ...uite ce a iesit :-)
cand omu asta se chinuie sa-ti explice cum sta treaba cu caii putere si cuplu motorului....se gaseste cate un taran care mai are vreo 4 5 ani de rate la bmw care se strica mai mereu si masina lui e the best si drept urmare vorbeste vulgar......nu iti canvine tu te uita .....inafara de faptu ca nu tre sa platesti ca sa obtii asfel de informatii te mai si caci pe tine multumesc pentru video
Felicitări ! Ai explicat pentru tine , nu și pentru alții !! Nu am înțeles absolut nici o boaba ...
😂😂😂😂😂😂
Pentru cei care n-au inteles nimic, aveti urmatoarea traducere: cuplu mare si putere mica *intalnita la motoarele diesel = un boybuilder cu 70 in brat, care evident nu prea poate fugi tare. Cuplu mic si putere mare *intalnita de regula la motoarele pe benzina=un alergator de performanta, care evident doar sa alerge stie, daca-l pui sa traga greutati, nu poate.
nota 10 pt raspuns ca sa inteleaga si prostul :)
Exact señor Alexandru 🎉
Pana sa ma uit la video-ul asta stiam care e treaba acum sunt confuz
N am înțeles nimic xD
nici eu
in realitate e mai simplu: cuplul inseamna capacitatea motorului de a invinge forta de inertie a masinii (practic cuplul inseamna forta motorului de a impinge masina inainte). Puterea inseamna cu ce viteza motorul reuseste sa faca acest lucru. Daca ai de urcat o rampa, ai nevoie de cuplu mare. Daca vrei sa o urci repede, iti trebuie si putere mare.
La mers in plan orizontal o masina de putere mare si cuplu mai mic va merge mai repede decat una de cuplu mare si putere mai mica. Lucrurile sunt invers daca se urca o rampa sau se tracteaza o remorca grea.
Puterea=Cuplul*turatia la care se obtine respectivul cuplu/7025
sau:
P=Cuplu*rpm/7025
Theodor State
putere: cat de repede poate merge masina
Cuplu: cat de tare poate impinge masina un zid
+Victor Nitu mai simplu camion cuplu mare putere mica,masina mica cuplu mic,putere mare
complicaaaat... :)
Explicatiile foarte simple vin de la oamenii care au inteles forte bine fenomenul.
Acest video nu este "pe limba ta" ci înseamnă "hai să îți arăt câte știu eu și nu știi tu" Și ai grija când traduci că momentum înseamnă impuls, nu moment.
mai pe intelesul tuturor , puterea = cat de repede intrii in zid , cuplu = cat de departe duci zidul cu tine
lol! perfect explicat in 2 secunde! :))
Mult mai simplu: Caii putere inseamna cat de puternic lovesti un zid. Cuplul inseamna cat de departe duci zidul cu tine. Si ca un sfat, incearca sa adaugi formule/termeni in text peste videoclip, pentru o usoara intelegere. Foarte fain video, tine-o tot asa!
Drulă Ionuţ mersi.din explicatia ta am inteles.de la marian mai nimic
Este o glumă mai veche de pe internet, a apărut și la Top Gear acum câțiva ani.
Eusebiu Sebi din cate am inteles eu de prin alte parti, dieselul are un cuplu mai mare decat benzina pt ca matorina arde mai greu, de aceea 'duce zidul mai mult', iar benzina dezvolta o putere putin mai mare si are o plecare mai rapida. Intr-o 'liniuta', masina pe benzina ar avea startul mai bun, dar dieselul ar reveni dintr-un anumit moment. De aceea se spune ca dieselul este pt drum lung, plus ca motorul nu se incinge asa ca la benzina, tot datorita arderii.
Cavaleria.ro in parte Ady are dreptate. Diesel-ul are cuplu mult mai mare la turatii joase fata de benzina. Hai sa incercam sa plecam "de pe loc" numai din ambreaj cu o benzina.
@notircm
Se poate cu multe mașini, trebuie doar să acționezi cu grijă ambreiajul.
Salut, aveti videoclipuri bune si infrormative in general, multumesc. O mica critica, muzica de pe fundal e un pic cam tare. Baftă in continuare!
Bmw e46 Bombardieru vai de tine
Mulțumim! O să ținem cont pe viitor.
tehnic vorbind, informatia cu adevarat de interes incepe la Min 3:42 - pana atunci e un luuuung intro. Dar un video interesant, bravo!
astea sunt informatiile pe care vreau sa le aud !!!
Explicatiile sunt excelente, numai ca de inteles, o sa le inteleaga cei cam de specialitate. Dar tu, iti faci datoria foarte bine, vorbesti coerent, logic si in terminologia literaturii tehnice de specialitate. Pe mine si pe multi altii probabil, ne ajuti mult cu aceste detalii, cu care am avut contact inca din faculate, dar nelucrand in proiectare, le mai uiti. Ca inginer de intretinere si exploatare, oricum ai nevoie de ele si in acest domeniu.Referindu-ma strict la mine, eu cu voi cei priceputi si pasionati care prezentati videoclipurile astea tehnice, recapitulez materia, si ma uit cu multa pasiune la voi. Fiind de meserie inginer de multi ani, simt tot timpul nevoia sa recapitulez si de ce nu, cateodata, mai aflu de la voi, unele noutati din tehnica, neavand suficient timp pentru documentare. Tine-ma la curent cu de toate, atat teorie, cat si practica (intretinerere si reparatii). Cred ca tratezi cam toate tipurile de subiecte din domeniul auto, nu te-am descoperit doar astazi. Succes in continuare, apreciez mult tinerii care iubesc tehnica si cunosc meserie. Sunt gata sa invat de la voi, ceea ce inca n-am experimentat, sau n-am cunoscut pana acum. O sa-ti urmaresc in continuare videoclipurile, pentru ca am vazut ca merita.
bravo Marian tine o tot asa petru ca ceea ce faci o faci f bine respect
Buna conduc un motor vechi ce nu prinde mai mult de 45 km/h cat inseamna asta in cai putere 3 cai putere ?
Daca nu ati inteles nimic din video, stati linistiti, nici eu. Am gasit un articol care s-ar putea sa va ajute:
pasiunepentrumasini.com/cai-putere-si-cuplu-care-este-diferenta/
Cuplul motorului e usor de inteles...de fapt este forta care este exercitata pe arborele cotit, deci produsul fortei, si bratul fortei, cum am invatat in clasa a 7-a (parca)...Puterea este forta depusa pe un interval de timp, de fapt este direct proportional cu produsul dintre cuplu si turatie...
Este mai bine sa imi iau o masina cu motor de 1.4 turbo sau 1.9?
Salut!dacă am inlocuit un motor1.9 de 101cp cu unul 1.9 de 131cp dar am păstrat calculatorul celui de 101 cai, acum motorul câți cp dezvoltă sau dacă am făcut bine sau ce trebuie să mai fac?Este vorba de pasat b5.5 cel de 101cp are cod AVB și celălalt de 131 are cod AWX luat de la Audi cu tot cu cutie,turbo ,tot tot...Aștept păreri!
Te doare mintea... Clipul e praf, nu pentru ca sonorul nu e egalat ci pentru ca nici cei care au conceput explicatia nu pricep ce e cuplul si ce e puterea. Oamenii folosesc cuvinte multe ca sa explice ceva simplu. Cuplul este forta cu care motorul roteste volanta ca sa transmita puterea motorului prin cutie la roti. Puterea se masoara fie la volanta fie la roata. Daca se masoara la roata, evident ca puterea se transmite prin cutie. Evident ca forta de rotatie a volantei va creste pana la un punct maxim (xxx N/m) insa, in timp ce volanta continua sa se roteasca in momentul de cuplu maxim, puterea transmisa la roata continua sa creasca odata ce cutia de viteze isi schimba rapoartele pana la cel mai de sus raport. Daca punem cuplul si puterea pe un grafic si le reprezentam cu doua linii, linia pentu cuplu va creste si apoi va stagna iar linia pentru putere va continua sa creasca (deoarece cutia inca mai are de transferat puterea de la motor la roata la mom de cuplu maxim) si apoi va stagna si ea (acolo se inregistreaza puterea maxima). Ce e asa greu de priceput?
E un video bun ce ai patit???
''Cuplul este forta cu care...'' total gresit, cuplul este egal cu produsul dintre Forta si Lungimea bratului pe care este aplicata
Cuplul = L x F, adica cuplul este egal cu produsul dintre Forta si Lungimea bratului pe care este aplicata; Calul Putere (CP) si Watt-ul (W) sunt unitati de masuara in SI (Sistemul Interunational). Deci puterea unui motor cu ardere interna se poate exprima in CP sau W
Se poate pune cutie de viteze si la un motor electric, fara probleme. Cutia de viteze amplifica (atentie) cuplul, nu forta. Este adevarat ca un motor electric are cuplul constant pe toata plaja de turatii, iar o cutie de viteze nu ar face decat sa imbunatateasca lucrurile dpdv al cuplului, nu si al vitezei unghiulare (rotatiei, care scade).
Daca definesti cuplul ca fiind o forta, adica o marime fizica o egalezi cu o alta, imi e clar cat de bine ai inteles tu principiile si definitiile:))
Plecand de la definitia cuplului, afla si tu ca nu este altceva decat Forta generata de presiunea gazelor pe faza de detenta a mototului inmultita cu lungimea manivelei arborelui cotit. (M=F*brat adica Nm).
Iar puterea este produsul dintre cuplu si turatie (mai exact viteza unghiulara masurata in radiani/s) sau produsul dintre Forta si Viteza.
Mai studiaza si apoi vino cu explicatii arogante.
Foarte fain video-ul. Ar fi mult mai usor de urmarit daca nu ar fi toate scenele cu turometre si masini care sa te intrerupa si sa iti distraga atentia.
am înțeles perfect ;)
Ce inseamna motor de 1.6, 1.7 s.a. ??
Pe scurt, Cuplul X Turatia = Puterea
Masina are nevoie de putere si ca s-o crestem avem nevoie ori//si de cuplu mai mare ori/si de turatie a motorului mai mare.
Cu cat ai mai mult cuplu sau acceleratie, puterea creste, cu o singura conditie: sa fi in plaja optima de cuplu.
Daca studiezi diagrama unui motor vei observa ca el produce cuplu optim si maxim intr-o anumita plaja de turatii. Peste turatie cuplului maxim mai creste pentru cateva rpm puterea. Peste turatia de putere maxima nu mai castigi nimic, ba mai mult ai numai de pierdut.
De aici si dorinta multora de a avea cuplu mai mare pentru ca implicit vine si puterea.
In general motoarele cu turbina sau/si compresor produc mai mult cuplu.
Motorul diesel e preferat pentru ca are implicit turbina asadar produce cuplu mai mult inca de la turatii joase. Dezavantajul e ca dieselul nu e un motor de turatii si cuplul maxim se diminueaza relativ mai repede decat la un motor pe benzina.
Pe de alta parte motoarele pe benzina pot avea si cuplu mare daca sunt dotate cu compresor/turbina si prin constructia sa un motor pe benzina poate fi dus in ture mai mult decat unul diesel. Deci motorul pe benzina castiga pe doua fronturi si cuplu si acceleratie. De aceea si masinile sport au fost si vor fi cele pe benzina, nu diesel.
Diesel este mai popular in aceasta perioada doar pentru ca este mai economic finanicar la carburant. SI aici e o discutie lunga, cat de economic mai e un diesel per total.
Mia placut foarte interesant
Hyundai ix35 motor de 2, 186 cp 220 pe bord și merge maxim 197km oră cum sa fac sa pot atinge 220?
Cipul sau turbina
Da, pe intelesul tuturor, felicitari Marian, pe cand un vlog numai al tau?
Nu am inteles absolut nimic. sunt masini cu putini cai si cuplu mare (toyota hillux) si masini cu putere mare si cuplu mic (masinile pe penzina in general). Ce face puterea si ce face cuplu? Ai aruncat cu date tehnice si neologisme in mine de nu am mai inteles nimic din acest clip. am dat un dislike pentru ca nu stii sa explici pe intelesul tuturor.
Am o mica intrebare, daca am 2 masini, in speță 2 bmw 320d unul dintre ele cu 177cp dezvoltați la 4000rpm si 350nm dezvoltati pe turatia 1750-3000 rpm, iar celalalt este tot 320d dar este modelul fleet edition (are puterea redusă din fabrica), acelasi motor, insa are 163cp dezvoltați tot la 4000rpm, tot 350 nm dar dezvoltati pe alta perioada si anume, 1750-2500 rpm. Care dintre de ele ar castiga o cursă? Când s ar simti acei cai in plus? Asta înseamnă că intr.o cursa cel cu 177cp datorita acelor cativa cai in plus, la turatia de putere maxima de 4000rpm, are un impuls, un avantaj fata de celălalt? Multumesc.
Interesantă întrebare. Cel mai probabil, va câștiga cel de 177 CP, dar problema este mai complexă deoarece modelul cu mai puțini cai putere ar putea avea alt raport final al diferențialului, ceea ce îl poate avantaja la accelerare pe distanțe scurte. Pe o distanță mai lungă, cel cu mai mulți cai putere va avea un avantaj, evident. Pe scurt, modelul de 177 CP va câștiga, dar nu doar datorită faptului că are mai mulți cai, ci pentru că are o plajă mai largă pe care oferă cuplul maxim.
Atentie: Acest video explica faptul ca puterea este egala cu cuplul inmultita cu turatia. Simplu, insa aici sunt niste subtilitati greu de explicat din experienta proprie. Nu am vazut pana acum explicatii clare din care sa inteleaga majoritatea, si nici eu nu am reusit asta. Este vorba de legatura intre cuplu, putere, turatie, rapoarte de multiplicare, viteza autovehiculului, curba putere/turatie. Astea trebuiesc intelese. I
Practic culplul la roata e cel care impinge masina. Cuplu constant la roata inseamna acceleratie constanta in lipsa fortelor aerodinamice. Dar daca motorul ajunge la turatie maxima, trebuie schimbata treapta de viteza iar cuplul roata va scadea cu ceva de genul 30% desi cuplul motor ramane constant (sa spunem ca e un motor cu cuplu constant intre 1500-5000).
Deci chiar daca am un cuplu motor foarte mare ex. 500Nm, 3000Nm roata, cand ajung la max RPM trebuie sa schimb treapta si ajung la 500Nm motor 2100Nm roata. Insa cu un motor de cuplu mic pot avea 250 Nm motor si 3000Nm roata dar schimb trapta la 10.000RPM in loc de 5000. Acesta masina va merge la 10000RPM in treapta 1 cu aceeasi viteza ca prima masina la 5000Rpm.
Cu o anumita cutie de viteze, pot pedala si produce prin forte proprii un cuplu la roata masinii mai mare decat orice autoturism de serie de pe piata. Daca crezi ca e gresit, inseamna ca nu ai inteles cum stau lucrurile.
Nicio treaba nu are explicatia ta cu intelesul pe limba tuturor. Pot spune chiar ca te-ai dus in cealalta extrema. Stiu ca poti mai mult, la ce videoclipuri am vazut de la tine...
este clar ca viteza maxima ar fi in avantajul celui de 177, dar intr.un sprint, intr.o lingura pana la 140km/h cel de 177 in momentul in care ajunge la 4000rpm in diferite trepte de viteza unde dezvoltă puterea maximă, castiga metri in plus față de cel de 163 de cai? Multumesc.
De ce sunetul nu are aceeasi intensitate pe toata durata videoclipului? Ma uit seara dupa programul de lucru si chiar nu am de gand sa trezesc toti vecinii! Din pacate nu e singurul video in care observ aceasta problema.
Problema asta am observat-o si cand pun o melodie peste, sau alt clip. Cam de amatori editarea video
si pt mn e stresant... daca era un copil de 14 ani mai ziceam dar asa....plin de tehnicieni, sunetisti si oameni care stiu ce-i ala montaj si o fac pe repezeala...
Salut la un motor 1,6/benzina 70kw/95 cp.care este putere cuplu motor. Mersi
se poate traduce si pentru cine nu a facut politehnica ?
Frumoase ceasurile de golf 4 din thumbnail :)))
AppleTechPro passat biturbo
fanace sunt și pe golf Bora din anii 99-04
AppleTechPro alea nu au 300 in bord
Salutare! Pentru a rezolva problema cu diferenta de volum intre voce si alte clipuri luate de pe net, puneti si voi un compresor audio cu plaja de la -12 dB pana la -3 dB pe fiecare sursa. Cam asa fac si aia in radio.
nu mai bine stam noi cu mana pe butonul de la boxe :)))
Sau și mai simplu:
Cuplu=tracțiune, accelerație/demaraj
Putere=viteza maximă
Dacă îmi pun pe un motor turbo o turbina de 350 de cai se întâmpla ceva cu motorul
nu prea stiu sa pun intrebarea :)) , ma cam încurc in idei, daca aceste 2 masini merg constant in aceiași treapta de viteza la 4000rpm unde se ajunge la puterea maxima dezvoltată, cel de 177 are cativa km/h in plus față de cel de 163?
Nu neapărat, asta depinde de rapoartele cutiei
super pe intelesul tuturor
Ar fi intreesant, sa faci un vs, intre un benzinar si un motorinar avand amandoi aceiasi cai si aceasi capacitate cilindrica
Eu stiam despre puetere,cuplul nu il intelegeam prea bine. Acum am inteles. Apropo,cand va fi acel concurs din Brasov la care paricipi tu?
pe limba cui vorbești?
M-am uitat primele 30 de sec si pe langa sunete si imagini adaugate aiurea, n-am inteles nimik...
💪💪
*Simplu* : Cuplul este lucrul mecanic al pistonului (forta x distanta sau N x m) si Puterea este... puterea, adica lucrul mecanic pe o durata de timp (N x m / s). Asta inseamna ca cuplul, puterea si turatia sunt in stransa legatura.
Lucrul mecanic e echivalent energiei produse, cuplul e o marime total diferita de lucrul mecanic, care arata forta de rotatie axulului respectiv. P=L/t e ok.
Lucrul mecanic al pistonului de exemplu in destindere e integralaF(x)dX forta inmultita cu distanta parcursa (produs scalar) adica cursa pistonului in schimb cuplul e o valoare instantanee si e produs cartezian F x r unde r e bratul bieletei si e jumate din cursa dar oricum nu au legatura
mai am o intrebare :)) ce masima este mai buna/rentabila: opel vectra b sau opel astra g? 😂
Sunt din clase diferite. Probabil că viața cu Astra G va fi mai ieftină, pentru că sunt mai multe pe drum și vei găsi piese mai ușor. Mai departe, depinde de motorizare, dotări, starea exemplarului în cauză și de ce vrei tu de la ele.
Mergi la service serios cu ele înainte să cumperi, sunt mașini destul de vechi și s-ar putea să ai surprize neplăcute. Baftă!
si pana la urma...ce e cuplu..? :))
Multă matematica 😂🙄😒
Sicer? N am inteles absolut nimic. Nu ai spus clar ce face unul ce face altul, doar ce piese se misca cine scade cine creste.
Frate explica clar, cuplul iti da forta de tragere sau ceva de genul asta, iar caii putere viteza.
Ps: Nu ma pricep atat de bine la acest subiect, dar clar nu m ai lamurit absolut deloc. Nu am inteles ce face unul, ce face altul.
Foarte simplu. Acum mi-am dat seama ca am nevoie de un motor da la 4.4 in sus, cât despre cuplu!!? O sa fi și el acolo 😘
Nu e mai deloc pe intelesul tuturor. Pentru cei care vreti informatii clare cautati videoclipul celor de la Garaj Show.
Sterge canalul)))
Passat W8 B5.5 o legendă..
Un video ok insa pentru cei care folosesc casti e teribil, tu vorbesti prea incet, dau la maxim, apoi sunetul de bugatti ambalat imi rupe timpanele, si nu se intampla doar odata din pacate.
Fa un clip despre masinile cu Start . Stop . Avantaje si dezavantaje
prea încărcat clipul cu clipuri aiurea
0:28 RIP URECHI PA PA ADIO TIMPAN s-a dus !
fara subtitrari ?
Daca puterea este produsul cuplu x viteza unghiulara (=turatie), => (rezulta) ca dubland turatia, la cuplu constant, se dubleaza puterea sau, dubland cuplul, la turatie constanta, se dubleaza tot puterea. Dubland puterea se dubleaza ori turatia, ori cuplul, ori, cate un pic din ambele, ori creste una mai mult de dublu si cealalta scade. Dar practic, niciodata in trafic nu se va mentine constanta niciuna dintre ele pentru mult timp, iar toate trei, niciodata: daca mentii viteza constanta, in aceeasi treapta de viteza, variaza cuplul si turatia functie de rezistenta de rulare, (inclinarea drumului, starea caii de rulare, viteza vantului din fata/spate/aspiratia de catre TIR-uri sau alte masini, inclinarea drumului, etc...). Daca mergi la turatie constanta, variaza cuplul si viteza, (care inseamna acceleratie, pozitiva sau negativa), functie de aceiasi factori, plus forta de inertie!, deloc neglijabila!, (F=m x a, aceleratia, notata uneori cu g!); (1g= acceleratia unui autovehicul care accelereaza constant de la viteza 0 la 96 Km/h in 2,76 secunde, cand forta de inertie a corpului tau te apasa in scaun ca si cum ai sta culcat pe spate si ai vrea sa te ridici!, insa aceasta forta se aduna vectorial cu forta de atractie a Pamantului, rezultand o forta de 1,41 de ori mai mare, inclinata cu/la 45 de grade spre bancheta spate!, devii de 1,41 ori mai ''greu'' in scaun, si la fel devine toata masina pe rotile posterioare!, usurandu-se pe cele anterioare/directoare).
Treaba sta asa: la ralanti, pe loc, cuplul, turatia si puterea trebuie sa fie cat mai mici, (pentru consum orar minim de carburant, căci daca ai calcula dupa formula clasica l/100Km, consumul a ralanti ar rezulta ca fiind infinit, oricat de putin ar consuma motorul!, impartit la 0 Km este infinit!), capabil doar sa se automentina in functiune si sa livreze energie aparaturii auxiliare, (pompa de ulei si antigel, alternator, ECU, ventilatoare, etc...), iar la pornirea de pe loc, (care este o accelerare), trebuie un cuplu mult mai mare, pentru invingerea rezistentei la rulare si a fortei de inertie a masei masinii, (masa totala, cu toata incarcatura ei!), forta de inertie care este cu atat mi mare, cu cat accelerarea este mai violenta/agresiva/sportiva si masa mai mare. La viteze mari si constante, forta de inertie a masei este zero, insa sunt mult mai mari: rezistenta la rulare, si cea aerodinamica!, la care, in caz de variatii de viteza/conducere agresiva/sportiva, depasiri, etc..., pe langa ca cresc exponential, se adauga iar si forta de inertie a masei totale a masinii, care insa este liniara, functie de acceleratie, dar nu e deloc neglijabila!.
Ei bine, asta e situatia in trafic, insa pe dyno e cu totul si cu totul altceva, iar cand ne referim doar la motor, masurat direct, fara cutie de viteza, diferential, planetare, etc..., e iar alta poveste!
Hai sa nu promovam acum Garage show. Pe bune, e penibil.
Hai sa fim obiectivi, Cavaleria chiar evolueaza pe mai multe planuri, ii urmaresc de cand s-au lansat si rar am gasit un review facut prost.
Ce-i drept, cuplu vs putere, videoclipul in cauza, nu este tocmai clar, cel putin pt mine. Ar fi fost mai simplu sa raspundeti la o intrebare sau mai bine sa faceti in realitate respectivul videoclip cu urmatoarele 2 masini:
1. O masina diesel cu o turbina si numarul x de cai si cuplul y
2. O masina pe benzina cu o turbina numarul tot x de cai si cuplul y-[cat o fi], logic mai mic.
Ambele cutii automate puse pe aceeasi setare.
Ideea e sa comparati diesel vs benzina pt ca acolo avem aceeasi putere dar cuplu diferit. Vesnica intrebare: avem aceeasi cai dar eu am mai mult cuplu deci te fac cu diesel? Sau nu? Te fac la plecarea de pe loc sau te fac pana la 100 si dupa revii tu? Sau dupa 100 incep sa ma indepartez eu dieselul?
Pe hartie avem raspunsul depinde si de producatori, de aceea ar fi relevant sa gasim si acelasi constructor. Nu sa comparam un disel de la BMW cu un benzinar de la KIA de exemplu. Ar mai fi o discutie daca sa il comparam pe diesel single turbo cu o benzina aspirata sau cu turbina? Sunt discutii aici care sincer ma depasesc si mi-ar placea sa aud niste explicatii simple puse in practica cu exemple concrete.
Succes si poate luati in considerare sfatul meu.
Ce inseamna 15 kw la motor
Omu incearca sa explice fizica care eu o stiam bine dar pe care evident el nu o intelege si evita sa spuna ce ne interesa de fapt cum afecteaza aceste doua valori performantele si senzatia de condus a masinii in general (sunt sigur ca variaza de la masina la masina) avand in vedere ca aceste valori sunt ambele la o anumita turatie exacta nu prea ne descriu comportamentul motorului in general. Deci el putea din experienta sa ne dea niste exemple poate de masini diferite sau de diferite clase unde aceste valori inseamna ca ne putem astepta la o senzatie sau la alta si nu sa ne explice fizica pe care nu o intelege nici el.
Puterea e pe hartie.
Cuplul e ce simti cand o calci.
Cam asta ar fi in limbajul cel mai simpu posibil.
Tractorul are putere si te apuca somnul in el.
O masina electrica are cuplu si te face placinta de geamuri.
Ceea ce vrei tu e CUPLU. Si asta gasesti la motoarele diesel si la cele electrice.
La motor electric poti avea cuplu fara putere (la plecarea de pe loc)
Primul care a dat like
Mai intrebi daca a fost greu...nu ti-ai dat seama singur?
E asa de simplu.... poti avea si 1000 de cai.... daca nu ai cuplu nu misti masina din loc. Punct.
esti pe langa
Inteleg mai bine de la voi decat de la La Garaj :D
Cu cuplu mare urci o panta mai ușor, iar cu cai putere mai mulți urci mai repede
ai facut-o mult prea complicat...sunt pe yt mai simple dar in limba engleza
Nu, nu e. Ce dracu e puterea, ce e cuplul??
Da, ești nebun, am înțeles tot! Ăhă
Si tot nu ai fost capabil sa explici cuplul si ce fel actioneaza ca forta de tractiune si ce fel functioneaza puterea
Mai pe romaneste n-am inteles nimic! 😃
2 persoane ridica fiecare cate un obiect de 1kg la 1m inaltime. Rezulta ca ei dezvolta aceeasi forta (cuplu, la un motor). Prima persoana ridica de 10 ori obiectul, iar a doua ridica de 20 de ori. Rezulta ca a doua persoana dezvolta o putere mai mare (poate aplica forta pe o plaja mai mare de miscare jos-sus-jos-sus, sau turatie, la motor).
Ca sa pui in miscare un corp (un dulap mutat/impins in casa, de ex), trebuie sa aplici o forta care sa invinga masa obiectului si frecarea cu podeaua, iar puterea se va reflecta in viteza cu care e impins acesta.
Desi puterea motorului e specificata mult mai des si multi vorbesc doar de putere, cuplul e mai important de cele mai multe ori, pentru ca el pune in miscare masina, el ajuta la depasire, iar puterea se reflecta in viteza (maxima a) masinii. O masina cu motor de 1.4l, 109cp si 137Nm/3500rpm poate merge cu 50kmh la fel ca una ce are un 2.0tdi, 205cp si 500Nm de la sub 2000rpm, dar cand accelerezi cu diesel-ul la o depasire, de ex, cuplul de 500Nm se face simtit, nu puterea.
Pai nici nu am avea ce intelege,cand 60-70 % din review o reprezinta imaginile...ar fi fost mult mai bine sa spui cand este important un cuplu mai mare si cand o putere mai mare,sau ce patesc masinile cu putere rezonabila,dar cuplu mic
Sa mor aici dacă am înțeles ceva:(((
Stai linistit: tu si noi restul :))
Explicatia e simpla: puterea e ce scrie pe hartie, cuplul e ce simti cand o calci.
Poti sa ai putere cat China si sa te apuce somnul (in tractor, ai PUTERE!) sau poti sa nu ai putere si sa te lipesti de luneta din spate si de toate geamurile (in masina electrica, ai CUPLU!).
Nu am înțeles multe nu ma pricep la mașini 😂🤨🤨
1:48baietii de pe dyno au supraturat motorul 😂
Cuplul cat mai mare = Ex: 0-100 km/h in cat mai putine secunde
Putere cat mai mare = viteza maxima a masinii
Asa cred eu.
Eu tot nu am ințeles:((
Slăbuț clipul, câteva imagini cu niste mașini turate , mă așteptam la ceva mai bun... Iar explicația putere/cuplu putea fi explicata mai bn
Sincer.... nu am inteles prra mult.... pe mine ma intereseaza sa nu moara in depasire :D
Multa vorbarie goala si la final nu pricepe nimeni nimic. Tipic romanesc.
Uite ceva pe limba poporului, scurt si la obiect:
PUTEREA e un numar pe o hartie,
CUPLUL e ce simti cand ii dai talpa.
Cautati LA GARAJ SHOW daca vreti explicatii adevarate, nu desene animate....
Pleaca cu aia ca habar nu au !!
daca intram la tine pe canal ai 12 ani si ai vazut masini doar in gta :)))))
La noi in video explicatia vine din partea unui om care a terminat FACULTATEA DE FIZICA SI ARE SI MASTER TERMINAT IN DOMENIU si este bazata pe date stiintifice, insa aici explicatia vine prin niste clipuri de pe youtube si cateva informatii vagi.
catalin Ionut - gresesti. am explicat si cuplul motor si caii putere, inainte de explicatia benzina versus diesel.
China Steaua Nu inteleg de ce îi subestimezi pe cei de La Garaj Show ...contentul lor este de o calitate superioara ...iar eu îi respect pentru ceea ce fac
Scoate trasnaia aia de zgomot de motor sau sterge totul
Primul este vw passat w8 :>
Ma pis pe ea 😂😂🖕
Alt clip de tot rasul 😂😂😂
Nu stiu care e treaba dar vad ca dispar abonați foarte mulți 😂😂😂
Sa fie clipurile de doi bani ? Sa fie “prezentatorii” nesuferiți de vina ?! Sa fie lipsa de originalitate ?! Ce sa fie oare ? 😂😂😂
Un lucru e sigur, ii urmez pe ceilalți și va las cu porcăriile astea de “clipuri”.....
Mai tare m-ai incurcat, intelegeam mai bine inainte.
Și eu :)))))
Și eu:)))
Totusi 3.5 likeuri cum se face? :)))
Nimic n-am inteles ca pl explici
Vai, mai complicat de atat nu puteai sa-l faci.
+1 minut intro la un video de 5 min.
sa stii ca in notiunile prezentate ai cateva erori
Măcar dacă era subtitrat.
Scuzee, nu vreau sa fiu ironic, cunosc ce semnifica ambii parametri dar sa explici un termen prin repetarea acestuia , e clar ca nu intelege nimeni nimic: "ciuperca este o ciuperca" !!! ... cred ca tocmai ai inhalat ceva toxic si ...uite ce a iesit :-)
fara formule de fizica, dar totusi, folosindu-le :))) Nu am inteles mare lucru :)
Aha.nu am inteles nimic
Sunetul de la un diesel stock este destul de nașpa.
cand omu asta se chinuie sa-ti explice cum sta treaba cu caii putere si cuplu motorului....se gaseste cate un taran care mai are vreo 4 5 ani de rate la bmw care se strica mai mereu si masina lui e the best si drept urmare vorbeste vulgar......nu iti canvine tu te uita .....inafara de faptu ca nu tre sa platesti ca sa obtii asfel de informatii te mai si caci pe tine multumesc pentru video
tastatura asta......italy
Bataie de joc! Nu am inteles nimic
Un bugati e un nimic pe lângă un A380!😉
N am intelea nimic. Cred ca nici tu.