Tevhid Pınarı
Tevhid Pınarı
  • 14
  • 27 089

วีดีโอ

ACELECİ OLMA - Ebu Ubeyde
มุมมอง 1.5K4 ปีที่แล้ว
ACELECİ OLMA - Ebu Ubeyde
SIRF ALLAH EMRETTİ DİYE YAP - Ebu Hanzala
มุมมอง 964 ปีที่แล้ว
Korkaklık-ürkeklik şeytanın tuzaklarındandır. Biz tohumları ekelim, meyvelerini biz toplayamasak da çocuklarımız-torunlarımız toplayacaktır İNŞAALLAH.
KAFİRLERİ EN ÇOK ÖFKELENDİREN - Murat Gezenler
มุมมอง 1164 ปีที่แล้ว
KAFİRLERİ EN ÇOK ÖFKELENDİREN - Murat Gezenler
EN AKILLI İNSANLAR KİMLERDİR - Ebu Hanzala
มุมมอง 1314 ปีที่แล้ว
İşte gerçek akıl sahipleri.
TEVEKKÜLDE ŞİRK NEDİR - Ebu Hanzala
มุมมอง 1.4K4 ปีที่แล้ว
Tevekkülde şirk nedir? Doğru tevekkül nasıl olmalı? Dinleyelim inşaAllah.
CÜBBELİ AHMET'İN DARBE RÜYASI - Ebu Haris
มุมมอง 2074 ปีที่แล้ว
Kimi güçlü görse ondan taraf olan Cübbeli en son Kemalist olmuştu. Şimdi de kendisine verilen vazifeleri ''rüya'' kılıfı ile takipçilerine yedirmeye çalışıyor. Video'nun devamı için link... th-cam.com/video/iVKOS351k60/w-d-xo.html
HEDEFİMİZ ÇOK BÜYÜK - Ebu Hanzala
มุมมอง 504 ปีที่แล้ว
Biz, yeryüzünde zayıf bırakılmış olan (mustazaflara) iyilik yapmak, onları (kendilerine uyulan) imamlar yapmak ve onları (yeryüzüne) vâris kılmak istiyoruz. (28/Kasas 5) Bizleri yeryüzüne varis kılmak isteyen Rabbimize hamd olsun. Madem ki hedefimiz yeryüzüne varisler olmak o zaman her alanda kapsamlı bir mücadeleye girişeceğiz.
NE İÇİN VE NASIL SORU SORMALIYIZ - Ebu Hanzala
มุมมอง 1444 ปีที่แล้ว
Senden önce gönderdiklerimiz de ancak kendilerine vahyettiğimiz erkeklerdi. Şayet bilmiyorsanız, zikir ehline sorun. (21/Enbiya, 7) Hangi konularda soru sormak gerekir ve faziletlidir? Soru sorarken nelere dikkat etmek gerekir? Soru sorma edebi nasıl olmalı? Dinleyip öğrenelim inşaAllah.
CEMAATİN BEREKETİ BÖYLE ARTAR - Ebu Ubeyde
มุมมอง 1.3K4 ปีที่แล้ว
(Şefkat) kanatlarını, sana uyan mü'minlere ger. (26/Şuarâ, 215) Zayıf müslümanları dışlamak ve onları değersiz görmek ne kötü ahlaktır.
ŞEFAAT MESELESİNE DİKKAT - İbrahim Gadban
มุมมอง 10K4 ปีที่แล้ว
Kardeşlerinin sözlerini güzel yorumla ey Müslüman.
NAMAZLARIMIZDAKİ HATA - Ebu Ubeyde
มุมมอง 9K4 ปีที่แล้ว
Veyl olsun o namaz kılanlara! Onlar ki namazlarında gaflet içindedirler. (Maûn/4-5) Kıyamet gününde hesaba çekileceğimiz ilk amel namazdır. Namazlarımızı ihlas içerisinde kılmaya çalışalım inşaaAllah.
ÇOCUKLARINIZA ZULMETMEYİN ! - Ebu Hanzala
มุมมอง 2194 ปีที่แล้ว
Müslümanların çocuk yetiştirirken dikkat etmesi gereken önemli bir mesele.

ความคิดเห็น

  • @anaranar536
    @anaranar536 2 หลายเดือนก่อน

    İbnul Qeyyim (رحمه الله) belə demişdir: “Müşrikin cahilliyindən birisidə, vəli və ya şəfaətçi edindiyi adamın, özünə Allah qatında şəfaat edəcəyini və fayda verəcəyini zənn etməsidir.” (Mədaricus Salikin. 1.clt. 349.s.)

  • @anaranar536
    @anaranar536 2 หลายเดือนก่อน

    Ölü olsun, diri olsun; Qiyamətdə baş verəcək şəfaəti bir insandan istəmək- böyük şirkdir! Bunu edən insan Tövhidini pozur və müşrik olur! İnsanların çoxu bunu anlamır, bəziləri də çox çətinlik çəkərək qarşılayır. Səbəb odur ki, insanlar bu əməli Tövhid əhli olduqalarını iddia etdikəri halda ediblər. Xüsusən də cihad edən camaatlar... Bunu bu şəkildə bildikdə, qəbul eləmək nəfslərinə ağır gəlir. Yəni öz əməllərinə, keçmişlərinə, ölənlərinə küfr hökmü vermək nəfslərinə ağır gəlir. Başlayırlar bu məsələni bəzəməyə “diridən istəmək şirk deyil” “Allah’ın izniylə, in şəə Allah demişdim" və s. Bu da heç yaxşı şey deyil. Məsələnin özü ondan ibarətdir ki - şəfaət, Allah’ın ﷻ qüdrətində olan, sırf Allah’a ﷻ xas olan bir şeydir. Bunu Allah’dan ﷻ başqasından istəmək - ölü və ya diri - böyük şirkdir! Kim bu əməli edirsə, böyük şirk işləyir və bununla da İslamdan çıxır. Müsəlmandırsa - mürtəd olur! Kafirdirsə - küfrünün üstünə küfr qatır!

  • @DenisEnes-n5l
    @DenisEnes-n5l 5 หลายเดือนก่อน

    Enes bin Mâlik (r.a) şöyle buyurur: “Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’den kıyamet günü bana şefaat etmesini istedim: «‒Ederim!» buyurdular. Ben: «‒Ey Allah’ın Rasûlü! Sizi nerede arayayım?» dedim. Efendimiz (s.a.v): «‒Beni ilk olarak Sırât üzerinde ara!» buyurdular. «‒Sırât üzerinde sizi bulamazsam?» dedim. «‒Mîzân’ın yanında ara!» buyurdular. «‒Sizi Mîzân’ın yanında bulamazsam!» dedim. «‒O zaman beni Havz’ın yanında ara! Mutlaka bu üç yerden birinde olurum.» buyurdular.” (Tirmizî, Kıyâmet, 9/2433; Ahmed, III, 178)

  • @elnurhuseynov1996
    @elnurhuseynov1996 9 หลายเดือนก่อน

    Onda rafizizilerede sordunda biz allahdan isdiyioruz yalnız ali veli onun yanında daha büyük kimselerdi deyə vesile gətirirlər. Kaldiki nəcd ulamalarina göre böyük şirkse nasi ibni teymiye rahmahullah buna bidat diye bilir. hocacim

  • @userr54321
    @userr54321 10 หลายเดือนก่อน

    Musrik! sefaat duanin bir novudur..istigaze, istiane kimi..sefaati kimden isteyirsensə ona dua etmis olursan..Allahdan basqasina dua edende musrikdir..Allahin guc yetire bileceyi bir seyi insandan, oluden istemek sirktir insani dinden cikarir..Allah sana izin verirse bana sefaat et. diyelim Allah ona izin verdi o kendi basina ona sefaat edemez Allah öbürki kisidende razi olmalidir yani Allah seciyo bunu o kendi basina sefaat edemez..tovbe edin

  • @Tevhid_nedir1
    @Tevhid_nedir1 ปีที่แล้ว

    Rabbim Seni Sevsin... Maşallah çok güzel bir nasihat

  • @Tevhid8845
    @Tevhid8845 ปีที่แล้ว

    Subhanallah Şehit olacağını nerden biliyor? Sahabe zamanında bile aralarında bazılarının şehit olmadığını biliyoruz öyle değilmi abi???yanlışsa düzeltin İn’şa’Allah Ayrıca benide seç diyorsun orda ya . Rabbim Hidayet versin şefaat edilecek olanada rabbim izin verecek.başkasından istiyor sende diyorsun tekfir edilmez .kendin istenmez olarak inanıyorsun tmm ama isteyeni tekfir edene laf ediyorsun tekfir dinin Aslı değil mi abi? Ayrıca kafire kafir demeyen kafir olur değilmi abi ? Sondaki sözlerinede sunu diyorum kendi açımdan ben müşrikleri uyarıyorum davet ediyorum ve ayrıca kendini tevhide nispet eden tevhid ehli zanneden kişileri de uyarıyoruz yani akidesi bozuk ama kendini tevhide nispet ediyor bu kişinin hatasını görünce uyarmayalımmı kendini tevhide nispet edince bitmiyor dinin asıllarında hata olurmu abiiii???? Görünce şirki küfrü uyaracaz tekfir edecez o kişi bilsin rabbim nasip ederse hatasından dönmesine vesile oluruz .kendini tevhide nispet etmesi onun doğru olduğu anlamına gelmez o yüzden davet edip uyarabildiklerimiz müşrik kafir uyarıyoruz.

  • @haciyev.tabriz
    @haciyev.tabriz ปีที่แล้ว

    Birinin birinden sefaet istemesi kimliyinden asli olmayaraq bir insanin insani cennete qoya bilecek ozelliyi olduguna iddia etmekdi. Cunki Sefaet kiyamet gunu olacaq bu Allaha aid meseledi. Zaten biri sehit olarsa birindende Allah razi kalmissa zaten is bitmisdir ancaq qeybi bir meseleni kimese demek bu boyuk sirkdi.

  • @mehmetorhan5352
    @mehmetorhan5352 ปีที่แล้ว

    Şu videoya 1 yorum bile gelmemiş vah bizim hâlimize. Allah subhanehu ve teåla, Razı olsun senden Hocam. Bizleri İslâm üzere sabit kılsın ve cem etsin ve mümin müslümanlar olarak canımızı alsın. Allahumme amîn velhamdu lillahi rabbil ålemîn 🤲

  • @ferdi6515
    @ferdi6515 ปีที่แล้ว

    5:10’da sahabe böyle bişi yapmamıştır ve bu bid’attir diyorsunuz hocam. Halbuki Ubade ibni samit ra Sunabihi ra izin verilirse sana şefaat edecem diyor. O zaman sahabe bidat işledi size göre haşa! Cariye gelip Nebî asmdan istemiş bu da bidat. Allah rasülü asm bidat olan bişeye sükut etti ve bu amelin kabul olması için dr ayrıca tavsiyede bulundu secdelerini çoğalt dedi.

    • @Sine558
      @Sine558 8 หลายเดือนก่อน

      Peygamberden istemek ayrı bşr konudur onun şefaati haktır ve müjde verilmiştir ama diğer insanlara izin verilmesi kıyamette belli olur. Elbette tüm şefaat izni peygamberde dahil ALLAH’ın iznine bağlıdır

  • @omeromerov1851
    @omeromerov1851 2 ปีที่แล้ว

    Gadban hoci siz kendiniz bi şey anladiniz mi hic bu zikirden Allahin haqqin diyon ondan başkasindan istenmesini bidat goruyosun bu nasil bi tevhid oldu

  • @vuqarbayramov6068
    @vuqarbayramov6068 2 ปีที่แล้ว

    Allah s.t səni esirlikden KURTARSIN, ALLAHUMMƏ AMIN

  • @tulaykaya3005
    @tulaykaya3005 2 ปีที่แล้ว

    Yalnız Allah la ilahe illallah sefaat Allah a aittir la ilahe illallah

  • @Dini_paylashimlar
    @Dini_paylashimlar 2 ปีที่แล้ว

    Allah bizleride böyle namaz kılanlardan eylesin

  • @muvahidali4699
    @muvahidali4699 2 ปีที่แล้ว

    Sen öyle bir kafirsinki.

  • @abdurrahmanabdullahmusab8490
    @abdurrahmanabdullahmusab8490 2 ปีที่แล้ว

    ALLAH AZZE VE CELLE RAZI OLSUN KARDEŞİM ☝️ ALLAHUEKBER VE İZZETULİLLAH ☝️. ALLAH AZZE VE CELLE SABREDENLERLE BERABERDİR ☝️.

  • @abdurrahmanabdullahmusab8490
    @abdurrahmanabdullahmusab8490 2 ปีที่แล้ว

    Rasulullah ın MENHECİ. Tevhidi işitmek, itaat etmek, davet etmek, cemaat olmak, hicret etmek,cihad etmek..

  • @tevhid_ehli
    @tevhid_ehli 2 ปีที่แล้ว

    Şefaat konusunda insanları tekfir edenler genel olarak selefin kitaplarından habersiz kimselerdir.

  • @abdullahselefi
    @abdullahselefi 2 ปีที่แล้ว

    şefaat duadır.Allahdan başkasından istemek şirkdir bunu yapan muşrikdir kafirdir.ona kafir demeyen kafirdir

  • @abdusselamalnc7458
    @abdusselamalnc7458 2 ปีที่แล้ว

    70 bin tane cennete gidecek müjdesi hadis-i hakkında yorumunuz nedir

  • @Salihakan1983
    @Salihakan1983 2 ปีที่แล้ว

    selam hidayete tabi olanların üzerine olsun öncelikle rabbim seni esaretten kurtarsın çünkü bu size apaçık bir zulümdür şefaat meselesine gelince rabbim size hidayet versin kendi vidyonuzda kendinize reddiye yapmışsınız ama farkında değilsiniz Allah'tan başkasından şefaat isteyenin gaybi bilmesi gerekir ki bunu idda eden sirke girmiştir şehid olduğu bize gayp bizden razı olduğu gayp bize izin vereceği gayp şehit olduğunu idda edenin bunları bilmesi gerekir ki bu bize gayptir bide hadisi carptirmayalip peygamberin şefaat edeceği nasla belli peygamberin şefaatini istemeyen varmı senin şefaatini umuyorum diyor bunu nasıl kıyas ettininiz mucahitten şefaat istemeye rabbim size hidayet versin deki sefatin tümü allahindir sefaat Allah'ın mulkudur hakimiyet nasıl allahinsa şefaat allahindir Allah'tan garisinden şefaat isteyen sirke giren dua ibadettir ibadette Allah'a yapılır Allah'tan istemek zormu geliyor.

  • @davutaslan7862
    @davutaslan7862 2 ปีที่แล้ว

    selam hidayete tabi olanların üzerine olsun öncelikle rabbim seni esaretten kurtarsın çünkü bu size apaçık bir zulümdür şefaat meselesine gelince rabbim size hidayet versin kendi vidyonuzda kendinize reddiye yapmışsınız ama farkında değilsiniz Allah'tan başkasından şefaat isteyenin gaybi bilmesi gerekir ki bunu idda eden sirke girmiştir şehid olduğu bize gayp bizden razı olduğu gayp bize izin vereceği gayp şehit olduğunu idda edenin bunları bilmesi gerekir ki bu bize gayptir bide hadisi carptirmayalip peygamberin şefaat edeceği nasla belli peygamberin şefaatini istemeyen varmı senin şefaatini umuyorum diyor bunu nasıl kıyas ettininiz mucahitten şefaat istemeye rabbim size hidayet versin deki sefatin tümü allahindir sefaat Allah'ın mulkudur hakimiyet nasıl allahinsa şefaat allahindir Allah'tan garisinden şefaat isteyen sirke giren dua ibadettir ibadette Allah'a yapılır Allah'tan istemek zormu geliyor.

  • @muratkarabocek
    @muratkarabocek 2 ปีที่แล้ว

    Peki o mücahıdin şehit olduğunu nerden bılıyorsunuz

  • @allahnqululilhillllah1860
    @allahnqululilhillllah1860 2 ปีที่แล้ว

    Bu adam boş bir kelamçı

  • @islamahizmet99
    @islamahizmet99 2 ปีที่แล้ว

    Bişey sorucam sofiler de melekler şefaat edicekler ya da alimlerde şefaat edicekler bizde onlara şefaat yetkisi verileceğine inanıyoruz ve bu şekilde istiyoruz dediklerinde arada ne fark kalıyor???

    • @tevhiddavet6225
      @tevhiddavet6225 ปีที่แล้ว

      Müşrik ahi onlarda bunlar da, şefaat taleb etmek şirktir! Birinden ahiretteki şefaati istiyen adam ona dua etmiştir ! Şirk de budur...

    • @DenisEnes-n5l
      @DenisEnes-n5l 5 หลายเดือนก่อน

      Enes bin Mâlik (r.a) şöyle buyurur: “Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’den kıyamet günü bana şefaat etmesini istedim: «‒Ederim!» buyurdular. Ben: «‒Ey Allah’ın Rasûlü! Sizi nerede arayayım?» dedim. Efendimiz (s.a.v): «‒Beni ilk olarak Sırât üzerinde ara!» buyurdular. «‒Sırât üzerinde sizi bulamazsam?» dedim. «‒Mîzân’ın yanında ara!» buyurdular. «‒Sizi Mîzân’ın yanında bulamazsam!» dedim. «‒O zaman beni Havz’ın yanında ara! Mutlaka bu üç yerden birinde olurum.» buyurdular.” (Tirmizî, Kıyâmet, 9/2433; Ahmed, III, 178)

    • @alipirqurban1058
      @alipirqurban1058 4 หลายเดือนก่อน

      Hoca bu ameli yapin demiyor bidat diyor dogru duzgun dinle dersi

  • @tevhid7478
    @tevhid7478 2 ปีที่แล้ว

    Allah aze ve cella razı olsun.

  • @İklim_endüstriyel_soğutma
    @İklim_endüstriyel_soğutma 2 ปีที่แล้ว

    Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in kabrine seslenerek kıyamet günü bana şefaat et demesi hakkında bir tartışma var, buna cevap verebilirmisiniz?

    • @Sine558
      @Sine558 8 หลายเดือนก่อน

      Ölüden şefaat istemez. Sağ olsaydı gidip isteyebilirdin çünkü o peygamberdi ve sahabelerden biri de peygamberden şefaat istemiştir.

  • @Subhanallah.Elhamdullillah
    @Subhanallah.Elhamdullillah 2 ปีที่แล้ว

    LA ILAHE ILLALLAH MUHAMMEDUN RESULLULLAH

  • @muhammedaxi2156
    @muhammedaxi2156 2 ปีที่แล้ว

    Bezi tipoylar berke bu derse kulak assalar hakki gorerler

  • @muhammedaxi2156
    @muhammedaxi2156 2 ปีที่แล้ว

    th-cam.com/video/Sah7mixY0PQ/w-d-xo.html

  • @rifatcakan6768
    @rifatcakan6768 2 ปีที่แล้ว

    🤲

  • @ismayl9463
    @ismayl9463 2 ปีที่แล้ว

    Bu okuduklarınızı bu hakta konuşan birisine yazdım.Abdulkadir Polata tabe olan sapık cahillere ait birisine. Her kese faydası olsun hak bilinsin deye kopyalayıp tüm şefaetle ilgili konuşmalarda bunu asacağım. "Ne sen ne de senin hocan olan Abdulkadir Polat şefaetin ş-sinden dahi haberi olmayan cahil mülhidlerdir.Hocana telegram üzerinden onca soru sordum. Darultevhid cemaatı ile alakalı,hiç birine cevap vermedi,vere de bilmez zaten. Neden kendisine sormadınız,bu nasıl bir munazara ? Kendi beyanlarına zıt olan bir akideyi kendilerinin akidesiymiş gibi gorsetdin ? Neden bizzat kendileri ile degil de,kim olduğu belli olmayan birini onlardanmış gibi gösterib,akideleri budur dedin ? İster sitelerinde,isterse de telegram kanallarında bizim akidemiz bu deye defalarca beyanda bulundular. Sizin hocanız ise onları salata yemek küfürmüş deye bir akideleri var deye lanse etmeye çalışdı. Şunun boyu bu kadar çekisi şu kadar deye deye "ilmi munazara" apardı hocanız. Aslında bir az ihlasınız olsa idi bu adama bu soruları yönelterdiniz. Tevhidi bilmediyiniz gibi en basit üsul kaidelerini de anlamaktan acizsiniz. Böyle zındıkca konuşmalar yapıb selef adina leke getirdiniz Allahın duşmanları. Rafizilerin yanında dahi rezil olmaya mahkumsunuz unutmayın bunu. İslam ümmeti bu konuda tafsilata gitdi.Allahın hakkı olan şefaeti bir başkasına verenler icma ile kafirdirler. Bunun dışında şefaet talebine gelince ümmet ihtilaf etdi( selefden sonra gelenler,selefe kadar ise bidatdir),kimisine gore bidat,kimisine gore ise caiz hatta mustehabdir. Tevhidi bilmez isen eger sapar gidersin bu konuda.Allahı mahlukata benzetmek,vasiteciye ihtiyacı olan biri yerine koymak,kendi sifetlerinde bir ortağı olduğuna inanmak budur şirk olan şefaet talebi. Lakin rasul ve ya bir başka saleh zat,kabrinde işitir,Allaha dua ede bilir ,ondan istemek diriden istemek gibidir deye meseleye yaklaşan ise büyük şirk işlemiş sayilmaz,küçük şirk işlemiş sayilar ve ya bidat Konu bu kadar basit. Halef ulaması ise bu emeli caiz ve mustehab gördü.Dogru olan bunun bidat olduğudur. Budur hak akide. Allah hepimize hidayet etsin amin"

  • @ebuumare6607
    @ebuumare6607 2 ปีที่แล้ว

  • @sh617
    @sh617 2 ปีที่แล้ว

    Ebu Lehebden soruwsaydilarki yeri goyù kim yaradib deyerdi Allah.saptirma insanlari

  • @uguryldz3409
    @uguryldz3409 3 ปีที่แล้ว

    Doğrusunu Allah bilir

  • @osmanhazar3007
    @osmanhazar3007 3 ปีที่แล้ว

    Nisa Suresi 4:85. Her kim, iyi bir işte şefaat(1) ederse, ona o işten bir pay vardır. Her kim de kötü bir işte şefaat ederse, ondan da ona bir pay vardır. Allah Her Şeyi Gözeten'dir. (1) Aracılık ederse, yardımda bulunursa.

  • @osmanhazar3007
    @osmanhazar3007 3 ปีที่แล้ว

    Bakara Suresi 2:255. Allah: O'ndan başka ilah yoktur. O, sürekli diridir, koruyup gözetendir. O'nda ne bir dalgınlık olur ne de O'nu bir uyku tutar. Göklerde ve yerde olan her şey O'nundur. İzni olmaksızın(1) O'nun katında şefaatte bulunabilecek kimmiş? Onların(2) önlerinde ve arkalarında(3) olan her şeyi bilir. Onlar, O'nun ilminden ancak dilediği kadarını kavrayabilirler. O'nun egemenliği yeri ve göğü kuşatmıştır. Bunları korumak O'na ağır gelmez. O, Çok Yüce ve Çok Güçlü'dür. (1) "İzni olmaksızın şefaate bulunabilecek kimmiş" ile kast edilen şey; şefaat etmek için birilerine izin verileceği anlamı değildir. Bir önceki ayette ve daha birçok ayette de denildiği gibi Kur'an'a göre "şefaat inancı" kesinlikle şirktir. Burada, müşriklere cevap verilmekte, onların kendilerine şefaat edeceklerini öne sürdükleri ilahları için, onlara böyle bir yetkinin verilmediği ifade edilmektedir. Birilerinin şefaat edebilmesi için Allah'ın yetki vermesi gerekir, Allah da yetki vermediğine göre, kimse şefaat edemeyecektir, denmektedir. (2) Yarattıklarının, kullarının. (3) Geçmiş ve geleceklerini, bildiklerini bilmediklerini.

  • @tevhidiuyanis
    @tevhidiuyanis 3 ปีที่แล้ว

    Şirk pınarı Allahtan kork

  • @abuyusufmammadov6662
    @abuyusufmammadov6662 3 ปีที่แล้ว

    Allah yardim etsin

  • @Aydinliginyolu
    @Aydinliginyolu 3 ปีที่แล้ว

    ŞEFÂAT Bir kimsenin bağışlanmasını istemek; bir kimseden, başka bir kimse için iyilik yapmasını ve zarardan vazgeçmesini rica etmek; yardım etmek; başkası hesabına yalvarmak, rica etmek; birinin önüne düşüp işinin görülmesi için dua ve niyazda bulunmak. Şefâat edene eş-şâfi', eş-şefi (başkası lehine taleb eden) denilir. Bu ayette şefâat; aracı olmak, yardım etmek ve öncülük etmek anlamlarına gelir: "Kim güzel bir şefâatla (hayır ve iyiliklere aracı, vasıta olmakla) şefâat ederse, bundan kendisine bir sevab (hisse) vardır. Kim de kötü bir şefâatle (kötülüğe delil olmak ve yardım etmekle veya kötülük çığırını açmakla) şefâatde bulunursa, ondan kendisine bir günah payı vardır. Allah her şeye kadirdir" (en-Nisâ, 4/85) . Şefâat-ı hasene, iman edip Allah'ın ve kullarının haklarına riayetle beraber, mü'minlerin iyiliği için uğraşmak, onları kötülüklerden ve zararlardan korumaya çalışmaktır. Şefaat-ı seyyie, mü'minlerin ve insanların zarara uğramaları ve kötülüklere düşmeleri için çalışmak ve kötülük çığırları açmaktır. Hangi hususta olursa olsun, bir insan, menfaat sağlayıp zarara uğramasını engelleme yolunda sırf Allah rızası için şefâatta bulunana dünyada ve ahirette bundan nasib ve ecir vardır. Kötülüğe ve zararlara sebeb olanın da bu şefâat-ı seyyienin vebal ve günahından nasibi vardır. Ahiretteki şefâate gelince, dünyada işlenen bazı günahların âhirette cezalandırılmasından vazgeçilmesi için talebte bulunmak, aracı olmak ve bunun için dua etmektir. Şu halde şefâat, bir mü'minin günahlarının bağışlanması için Allah'a dua edip yalvarmaktır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), "Her Peygamberin bir duası vardır. Ben ise, inşaallah duamı kıyamet gününde ümmetime şefâat etmek için saklamak istiyorum" buyurmuştur (Buhârî, Daavât, I; Tevhid, 31; Müslim, Nşr. M. Fuâd Abdulbaki, İman, 86). Ahirette, kendilerine şefâat izni verilen her şefi'in şefâatının sınırı, Allah katındaki yakınlığı ve derecesi nisbetinde nail olacağı izin ve imkânın şâmil olduğu günahkâr mü'minler ile mütenasibtir. Şefâat olunacak mü'minlerin de şefâat edilmeye lâyık olmaları şarttır. Allah'ın, kullarından faziletli birisinin diğer bir mü'min için hayır isteğine icabet ederek bundan bir zararı gidermesi, yahut onun günahlarını affetmesi, insanlara sonsuz nimet ve lütuflarının bir kısmıdır. Mü'minin, mü'min kardeşinin günahlarının affı için duası Allah katında ona şefâatı türündendir. Allah katında hayırlı bir kulun bu duası ister dünyada iken sağ olan mü'min için olsun, ister ölmüş mü'min için olsun yahud âhirette meydana gelsin aynıdır. Dünyada iken Hz. Peygamber (s.a.s.)'in mü'minlere duası, onlara bir çeşit şefâatidir. O daha bu dünyada hayatta iken mü'minlere dua ederek şefâatta bulunmuştur. Nitekim Hz. Âişe (r.an)'nın naklettiğine göre, Rasûlüllah (s.a.s.) çok defa geceleri yatağından kalkar, mü'min ölülere Allah'tan mağfiret istemek için "Bakîu'l-Ğarkad" mezarlığına giderdi (Müslim, Cenaiz, 35). Yüce Allah'ın kendi yanında mukarreb ve derecesi yüksek bir kulunun diğeri hakkında şefâatını -birine kendi katında itibarı olduğunu göstererek ikram için, ötekine zayıf ve muhtaç olduğundan rahmet olarak- kabul etmesine aklen hiçbir engel yoktur. Allah'ın âhirette, peygamberlerine ve râzı olduğu bir takım zatlara şefâat etmeleri için müsaade etmesi, kendisinin bileceği adalet ve lütuf kanununa dahil olan hikmetindendir. Uhdesinde kul hakları bulunanlar hariç, günahkâr mü'minleri Allah Teâlâ'nın, Lütuf ve fazlıyla affetmesi caiz olunca, peygamberler, mukareb ve iyi kimselerden birinin şefâatına mazhariyetleri halinde bunların Allah'ın mağfiretine nail olmaları da mümkündür. Ahirette şefâatın olacağı Kitab ve sünnetle sabittir: Peygamber, velî, şehid ve bildikleri ile amel eden imanlı âlimler ve kâmil mü'minler gibi Allah'ın müsaade ettiği, rızasına mazhar olmuş, nezdinde bir değer ve yakınlığa erişmiş kimselere şefâat etme izni verilebilecektir (el-Bakara, 2/255; Yûnus, 10/3; Meryem, 19/87; Tâhâ, 20/109; ez-Zuhruf, 43/86). Peygamberler ve diğer şefâatçıların şefâatları, Allah'ın râzı olacağı ve haklarında şefâat edilmeğe izin verdiği kimseler hakkında olacaktır (el-Enbiyâ, 21/27-28; ed-Duhân, 44/41-42; Buharî, Cihad, 189; Müslim, İmare, 6). Kâfirler için şefâat kapıları kapalıdır (el-Bakara, 2/48, 123, 254; en-Nisâ, 4/116; el-A'râf, 7/53; el-Mü'min, 40/18; es-Secde, 32/4; ez-Zümer, 39/44; el-Müddessir, 74/48; el-İnfitâr, 82/19). Peygamberler bile kâfirlere şefâat edemeyeceklerdir. Kâfirler layık oldukları cezâlarını çekeceklerdir. Hz. İbrahim'in -âhirette babası ile karşılaştığında- onun için hiçbir şefâatta bulunamaması, Allah'tan "Kâfirlere ben cenneti haram kıldım " cevabını alması da buna delâlet eder (Buharî, Tefsir, Sûre 26). Bu konuyla ilgili olarak (bkz. Buharî, Enbiya, 8; Tefsir, Sûre 6; Rikak, 45, 53; Müslim, Fadail, 9). Yalnız Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadisinde, şefâatı sebebiyle amcası Ebû Talib'in ateş çukurunun topuğuna kadar gelen yerinde bulunacağını söylemiştir (Buharî, Meğazi, 73; Müslim, İman, 90). Bu da sadece Rasûlüllah'a tanınan bir şefâat hakkı olsa gerektir. Çünkü Ebû Talib, Rasûlüllah'a pek çok yardım ve iyiliklerde bulunmuştur. Peygamberlerin şefâatı: Âhirette peygamberlerin hepsine mü'minlere şefâat etme hakkı tanınmıştır (Buhârî, Rikak, 45; Tevhid, 33; Müslim, İman, 81;Ebû Dâvûd, Cihâd, 26;Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 94 vd. 325, V, 43; Tirmizî, II, 66). Her peygamber kendi ümmetine şefâat edecektir (Buhârî, Tefsir Sûre 18). İnsanlar muhakeme olunmak için mahşerde toplandıklarında, peygamberler, "Allah'ım selâmet ver, Allah'ım selâmet ver" diye duâ edeceklerdir (Buhârî, Rikak, 52; Müslim, İman, 81). Peygamberlerin ve Hz. Peygamberin şefâatı "Şübpesiz ki Allah, kendisine eş tanınmasının (şirk kosulmasının) günahını yargılamaz. Ondan başka dileyeceği kimsenin günahını mağfiret eder" (en-Nisâ, 4/116) âyetinin hükmünce, Allah'ın izniyle mü'minlere olabilecektir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) hadislerinde büyük günah işleyenler de dahil, mü'minlerin şefâatına nail olacaklarını söylemiştir (Buhârî, Rikak, 51; Ebû Dâvûd, es-Sünne, 20; Tirmizi, II, 66). Peygamberler içinde ilk defa şefâat edecek ve şefâatı kabul olunacak peygamber, Hz. Muhammed (s.a.s.)'dir. (Müslim, Fadâil, 2). Âhirette Hz. Muhammed (s.a.s.)'in bu ilk şefâatı, mahşer halkının muhakemeye başlanılması hakkındaki umûmî ve büyük şefâattır. Hz. Peygamber (s.a.s.)'in bir çok hadis kitaplarında zikredilen bu büyük şefâatının (eş-Şefâ'atü'l'uzmâ) ana hatları şöyledir: Allah, insanların hepsini düz ve geniş bir sahâda hüküm ve hesab için toplayacaktır. Orada insanların meşakkat ve gamı dayanılmayacak bir dereceye varacaktır. Bu sırada insanların bir kısmı, diğer bir kısmına, "Size erişen şu fâciayı görmüyor musunuz? Rabbinize size şefâat edecek birisine gidiniz" derler. Sırasıyla Âdem (a.s.), Nûh (a.s.), İbrahim (a.s.), Mûsâ (a.s.) ve İsâ (a.s.) peygamberlere gelirler. Bu peygamberlerden her biri onları diğerine gönderir. Nihayet Hz. İsâ, onları Hz. Muhammed (s.a.s.)'e gönderir. O vakit Hz. Peygamber (s.a.s.) Arş'ın altında secdeye kapanır. Allah ona secdesinde yapılacak hamdlerin en güzelini ilham eder. O Allah'a hamdettiği sırada "Başını kaldır, işte, verilir. Şefâat eyle şefâatın kabul olunur" cevabını alır. Muhakemeye başlanır. Bundan sonra Hz. Peygamber'in şefâatıyla imanlılardan bir miktar cehennemden çıkarılır. Rasûlüllah, bir kaç defa daha secdeye kapanarak Allah'a hamd ve dua eder. En nihayet onun şefâatıyla, Allah'ın izin ve takdiri dahilinde mü'minlerden büyük bir çoğunluk cehennemden çıkarılacaktır. İşte Hz. Peygamber (s.a.s.)'in haiz olduğu bu şefâat makamı "Makâm-ı Mahmûd"dur (el-İsrâ', 17/79; Buhârî, Tevhid, 24; Müslim, İman, 84). Hz. Peygamber'in şefâatıyla hesaba ve sorguya çekilmeden Cennet'e girecekler de olacaktır (Buhârî, Tefsir, Sûre 18; Müslim, İman, 84). Cennet'te derecelerin artırılması için ilk şefâat edecek peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.)'dir. Bundan dolayı Hz. Peygamber bir hadisinde, "Cennet'te insanların ilk önce şefâatte bulunanı benim" buyurmuştur (Müslim, İman, 85). Mu'tezile, Cennet'te derecelerin artırılması için yapılacak şefâattan başka şefâatları kabul etmez

  • @Salihakan1983
    @Salihakan1983 3 ปีที่แล้ว

    Size soru sorduklarında eğer mesele küfür veya haram ise haram veya sirk kişinin niyetine inşallah allah izinvirse seklinde kayıt getirmeniz sirki sirklikten çıkarmaz. Fetva verirken şirkin kapısını kapatki ihtilaf olmasın her şeye kayıt getirmeniz getiren müslümanlar bölük pörçük oldular asillar üzerinde kalın bu kadar basit mesele sefaatmi 1saat açıklama yapman gereksiz safaat allahtan başkasından istenmez sefaitin tümü allahindir bu kadar basit insanların kafasını niye bilandiriyorsunuz

    • @allahinkulu5779
      @allahinkulu5779 3 ปีที่แล้ว

      Cünkü slogan her zaman hakli degildir. Bende slogan atayim hüküm sadece Allah‘a aittir diye sonra Alimlerin Maide 44‘ün kücük küfür olan kismi icin diyeyim ki niye böyle uzattiniz Hüküm sadece Allah‘a aittir, bu büyük küfürdür deyip gecseydiniz ya diyeyim? olur mu olmaz

    • @Salihakan1983
      @Salihakan1983 3 ปีที่แล้ว

      @@allahinkulu5779 evet aynen öyle küfre giden yolları kapatır teferruat ise kadıya kalmıştır sana bana değil

    • @allahinkulu5779
      @allahinkulu5779 3 ปีที่แล้ว

      @@Salihakan1983 Teferruat tam da bu günlerde konusulmasi lazim gördügün gibi herkes ortalikta onu bunu tekfir ederek dolasiyor

    • @allahinkulu5779
      @allahinkulu5779 3 ปีที่แล้ว

      @@Salihakan1983 ibn Abbas‘in yaptigi gibi haricilige kaymis kardeslerimize acikliyor hocalar ihtiyac var demekki yapiyorlar

    • @Salihakan1983
      @Salihakan1983 3 ปีที่แล้ว

      Hocalara ihtiyaç yok demiyorum fitneye yol açacak fetvalar dan ve şüpheli şeyler hakkında fetva vermeye gerek yok diyorum

  • @Salihakan1983
    @Salihakan1983 3 ปีที่แล้ว

    Küfre kapı acmayin mekkeli müşriklerin kufrune benziyor bu söyledikleriniz allah zinaya yaklaşmayın diyor yani haramin onunu kapatıyor siz ise küfrün kapısını aciyosunuz insallahla masallahla küfür caiz olmaz dua allahtan başkasına yapilmaz

  • @allahbirdir9948
    @allahbirdir9948 3 ปีที่แล้ว

    ibrahim gadbanın şədaət mesəlesind küfrü var

    • @vasif198
      @vasif198 2 ปีที่แล้ว

      @@sh617 başqa hansıdır?

    • @nesatyalcner357
      @nesatyalcner357 ปีที่แล้ว

      Sübhanallah

  • @ayseaksoy6842
    @ayseaksoy6842 3 ปีที่แล้ว

    Allah c.c emeği geçen herkesten razı olsun.Tüm müslimlerin esaret bağlarını çözsün.Allahümme amin.

  • @lailaheillallah8303
    @lailaheillallah8303 3 ปีที่แล้ว

    İyi de şehit olan hakikaten şehitmidir bunu kesin biliyormuyuz da şefaat isteyelim kalbi niyetini Allah bilir.yani kimin şehitliğ garantidir kime göre.mahşerde göreceğiz hep birlikte kim kime şefat edebilecek edilecek.

  • @ummuzeyd805
    @ummuzeyd805 3 ปีที่แล้ว

    💝

  • @ebudavud9357
    @ebudavud9357 3 ปีที่แล้ว

    Halis bayancuka gönderme yapıyor....

  • @ebudavud9357
    @ebudavud9357 3 ปีที่แล้ว

    Bugün bölük bölük olmuşlar.....

  • @ebuyusuff2849
    @ebuyusuff2849 3 ปีที่แล้ว

    Hocam nolur size nasıl ulaşa bilirim bir sorum vardi

  • @muslimzeyid2699
    @muslimzeyid2699 3 ปีที่แล้ว

    Ibni Teymiye Harda bu Emele bidet deyib ay belam