Hocam çok içtenlikle söylüyorum Allah sizden bin kere razı olsun. Hiç kimseye muhtaç etmeden analizlerimi yapmamı sağladınız. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inananlardanım. İşimizi kolaylaştırdınız, anlatımınız çok iyi, anlaşılır ve net. Umarım sizin de önünüzdeki tüm engeller kalksın🤲
İçten duanızı en derin bir şekilde hissettim. Ve bu duayı çok kıymetli buluyorum. Çünkü onun razı olması dünyadaki her şeyden daha kıymetli. O razı olmasa da bütün dünya razı olsa hiçbir önemi yok. Bu anlamda çok teşekkür ediyorum ve aynı duayı ben de sizin için yapıyorum. İyi çalışmalar diliyorum.
Sayın Hocam öncelikle içerikler için gerçekten çok ama çok teşekkür ediyorum. Yüksek Lisans sürecimin yegane destekçisi oldunuz. Canı gönülden söylüyorum; üzerimde çok hakkınız var. Allah sizden razı olsun. Kalın sağlıcakla.
elinize ve ağzınıza sağlık hocam, videolarla birlikte sorulara da dönüş yapmanız çok mutlu etti beni, değerli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
hocam amosda maddeleri ilgili alt boyutlara atarken yazılarda çıkıyor kutucuklarda ve acayip karışıyor diyagram. ölçeğin ilgili maddelerinin yazılarının çıkmaması için ne yapmalıyım. çünkü kutuculara yazılar sığmıyor
hocam daha önce oluşturduğum bir model üzerinden yeni bir örneklem setini test etmek istiyorum. eski modelin olduğu sayfa üzerinden veriyi tanıtarak yapabilirim gibi geldi mantıken (yeniden model çizmemek adına) ancak şöyle bir hata veriyor "The variable, x, is represented by a rectangle in the path diagram but it is not an observed variable". neden olabilir?
Aslında olabilir ama bu tür şeylerde hep sorun çıkıyor. Modelden bir madde silince bile sorunlar oluyor. Bence temiz temiz baştan yapın. Mesaj; x olarak belirttiğiniz bir ölçek maddesi gibi gözlenen değişken değil diyor.
@@TezYardımPlatformu yani önceki analizde silinmiş mi veri setinden? o yüzden mi görmüyor? ayrıca ben bu dfa analizini güvenirlik analizi çok düşük çıkan bir ölçek için uyguladım, dfa sonuçları da iyi değil, reg weights'ten en düşük olan 3 maddeyi tek tek çıkardım, her seferinde analiz sonuçları daha da kötüleşti. böyle bir durumda ne yapmam lazım?
Veriler silinmez. Sonuçlara gelince ayrıca kaydetmeyip üstüne devam ettiyseniz artık bulamazsınız diye düşünüyorum. Analizlere gelince üzerinde çalışmak gerekiyor. Ekstra söyleyebileceğim bir şey maalesef yok. Ya da profesyonel yardım almak lazım. Daha deneyimli birine sorabilirsiniz ya da bizim Platform'a başvurabilirsiniz [Reklam amaçlı yazmıyorum :)]
Hocam merhaba, benim ölçeğimde 3 faktör var. Anlattığınız gibi yapıyorum, hepsini birbirine bağlıyorum ek olarak 1 ve 3. faktörleri de birbirine bağlıyorum, analiz yapıyorum ama 7:16'daki output kısmı aktif hale gelmiyor, diagramlada herhangi bir değer yazmıyor ve rapor kısmında saturated ve independence model çıkıyor ama default model çıkmıyor. Nerde hata yapıyor olabilirim?
Bir yerde mutlaka bir hatanız var. Bununla ben de karşılaşıyorum. Bir çizgi değmiyordur ya da her alt boyutta sabit olması gereken 1 eksikliği vardır. En güzeli sıfırdan tekrar başlamak bence.
hocam Calculate estimate linkine tıklayınca uyarı alıyorum "the variable, m5. represented by a rectangle in the path diagram, but it is not an observed variable" nasıl çözebilirim?
Hocam merhaba bende spss ibm programı var amosu da ayrıca indirdim ikisini nasıl entegre edebilirim ? Veri setime ait bütün bilgiler spss programında amosun içerisinde nasıl kullanacağımı bilmiyorum yardımcı olabilirseniz çok sevinirim Saygılarımla
Merhaba, entegre etme diye bir durum yok. Amos programını açtığınızda, veri dosyası olarak spss dosyasını seçeceksiniz. Program onu oradan tanıyacak. Veri dosyasında değişiklik yaptığınızda, amostan tekrar açtığınızda o değişiklikleri yine göreceksiniz.
hocam merhabalar, üniversitenin amos programını yükledim uzaktan erişim açık olmasına rağmen yükleme yapamıyorum. The microsoft net framework version 3.5 SP1 or later was not found on your machine diye bir uyarı alıyorum. Sebebi nedir, AMOS programını yükleyebileceğim bir alternatif var mı?
Merhaba Hocam, kullandığım ölçek 20 madde ve 7 alt boyuttan oluşmakta. Fakat 1 alt boyut sadece bir maddeden oluşmakta ve name unobserved yaptığımda elips daireye F7 ataması gerekirken e21 atıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Merhaba, diğer alt boyutlarda olduğu gibi kare şeklinde bir madde ve ona bağlı bir hata dairesi çizmediğiniz için bunu yaşıyorsunuz. Yalnız zaten bir maddelik alt boyut olmaz. Bu nedenle bence bu alt boyutu kaldırmalısınız.
Merhabalar hocam. Öncelikle emeğinize sağlık. Benim ufak bir sorum olacaktı size. Daha önceden geliştirilmiş, geçerlik ve güvenirliği yapılmış bir ölçeği araştırmamızda kullanacaksak, yeni bir veri seti olduğu için DFA yapmamız şart mıdır? Kullanacağım ölçeğin orijinali ingilizce ama türkçeleştirme çalışmaları da yapılmış. Bu durumda türkçeleştirilen ölçeği kullandığımda DFA yapmam gerekli midir?
Sorunun cevabı biraz tartışmalıç Gerekli diyen de var, gereksiz diyen de. Bana göre gerek yok. Birileri AFA ve DFA yaptıysa artık bunu kullanabiliriz diye düşünüyorum. Sadece güvenirliğe tekrar bakılmalı.
@@TezYardımPlatformuhocam güvenirlikten kastınız yalnızca ölçeğin cronbach alfası mı yoksa birden fazla alt boyutu olan bir ölçeğin ayrı ayrı alt boyutlarının cronbach alfası mı?
Hocam merhaba acaba GFI değerinin 0,871 olmasını da kabul edebilir miyiz diğer degerler 0,9 üzeriyse , buna verebileceğiniz bir atıf var mıdır yardımcı olursanız çok sevinirim 🙏
Buna verilebilecek bir atıf maalesef bilmiyorum. Yalnız kabul edebilirsiniz. Yaklaşık sonuç çıktı yazıp, diğerleri uygun çıkınca kabul edilmiştir yazabilirsiniz. Sonuç olarak çok sayıda uyum değeri uygun çıkmış. Birçok çalışmada 3-4 değeri verip gerisine yer verilmediğini görüyorum.
Hocam dfa yi AMOS da yapabilmek için normallik, homojenlik gibi ön testleri yapmamız gerekir mi? Ben hesapla diyince amos dfa için sonuç vermiyor hocam. Bu on testleri yapmadım acaba verilerim uygun mu değil Hocam. Bir türlü amos programın da dfa için sonuç alamadı m Hocam sebebi bunlar olabilir mi
Bunlar da bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bence ekleme silme gibi işlemleri fazla yapmışsınızdır ya da Türkçe karakterler kullanılarak sorun oluşturmuşsunuzdur. Bence sıfırdan en baştan Türkçe karakterler kullanmadan analizlerinizi yapın sorun çözülecektir. Çok eskiden bu tür sorunları ben de yaşıyordum. Daha sonra bunlara sürekli dikkat etmeye başladım.
@@TezYardımPlatformuhocam ben zaten afa yapılmış bir ölçek ile çalışıyorum. Bu yüzden afa yap,adım bununla bir ilgisi olabilir mi hesaplama yapmamasinin
Hocam merhaba ben Amos yükledim ama spss programıyla uyum sağlamıyor diye açılmıyor başka nasıl dogrulayici faktor analizi yapabilirim yardımcı olur musunuz
Ben AMOS kullanıyorum. LISREL ve R gibi başka programlar da var ama bunları maalesef anlatmıyorum. Bence sorun başkadır. SPSS 27, AMOS 21 kullanıyorum. Hiçbir sorun yaşamıyorum.
Bu sıklıkla karşılaşılan bir durum. Normal bir durum değil. Videoda anlattığım üzere en doğru yapıyı bulmaya çalışacaksınız. Profesyonel yardım almak isterseniz platforma başvurabilirsiniz.
Merhaba, modifikasyon yaparken madde sayısına göre belli sayının üzerinde modifikasyonun yapılamayacağını duydum ancak bir kaynak bulamadım. Modifikasyon sayısı ile ilgili bir sınır var mı?
hocam merhabalar, öncelikle emeklerinizi için teşekkürler. ben tezimde türkçeye uyarlanan ölçek kulanacağım, güvenirlik testi hariç AFA veya DFA da yapmam gerekir mi ?
AFA'ya gerek yok. DFA konusunda da ise farklı uygulamalar var. Bazı kaynaklar yeni bir örnekleme uygulanacağı için DFA yapılmalı diyorlar. Bana sorarsanız DFA'ya da gerek yok. Zaten Türkçeye çevrilmiş geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı.
Hocam öncelikle elinize sağlık. Ben de şu IBM SPSS Amos dediğiniz kısım yok analiz kısmında. Normalde hep kullandığım program. neden acaba başka kısımda olma ihtimali var mı
Hocam merhaba doktora tez asamasindayim ankete dayali saha arastirmasi yapiyorum.Bu sebeple 254 fabrikayi kapsayan bir anket calismasi yapacagim.Anket sorularini hazirladim elde ettigim verileri degerlendirerek verimlilik analizi yapicam ancak bu konuda anket sorularimın sonuca etki edecek sekilde olup olmadigi konusunda tereddutlerim var size nasil ulasabilirim
Hocam öncelikle çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için😊 Ben datama doğrulayıcı analiz yaptım ve direct oblimin döndürme işlemini kullandım. Ve toplam 4 faktör belirtiliyor sorumda. Bende faktör sayısına 4 yazdım. Fakat Toplam Varyansın açıklandığı tabloda 5 adet faktörün değeri(öz değeri) 1'in üzerinde çıktı. Toplam Varyansın olduğu tabloda İnitial Eingenvalues kısmında 5.faktörün toplam Varyansı ne kadar açıkladığı yani değerleri görünüyor fakat Extraction Sums of Squard Loading kısmında değerleri yazmıyor. Ama Pattern Matrix tablosunda 4 faktör olarak görünüyor. Burada sormak istediğim toplam Varyans yüzdesini yazarken 5.faktörü de dahil etmem gerekir mi? Örneğin : 4 faktörün toplam yüzdesi %53, 5 faktörün toplam yüzdesi %57 Olduğunu varsayalım. Burada "toplam Varyansın %57 si açıklanır" mı demem gerekiyor? Yoksa soruda belirtildiği gibi sadece 4 faktöre bakıp bu 4 faktörün toplam Varyansı ne kadar açıkladığını yani %53 ü yazıp buna ek olarak " 5.faktör 1'in üzerinde değer almıştır" şeklinde ayrı olarak belirtmem mi gerekiyor?
Farklı videonun altındaki sorunuzu şimdi daha iyi anladım. Siz faktör sayısına müdahale etmişsiniz. 4 çıkmalı diyorsunuz ama 5 çıkıyor. Bu çok da doğru bir durum değil.
Hocam öncelikle vermiş olduğunuz bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. AFA'yı yapıp DFA'yı yapmaya çalışınca AMOS şöyle bir hata veriyor: SPSS AMOS YSTEM.ARGUMENTEXCEPTİON: YOL GEÇERLİ BİR BİÇİMDE DEĞİL HATASI. Bunu nasıl düzeltebilirim. Saygılar.
Teşekkür ederim hocam açık ve berrak anlatımınız için. Benim bir sorum daha olacaktı 17 itemli bir ölçeğin klinik popülasyonda geçerlik güvenilirlik çalışmasını yürütüyoruz. Çalışmayı 108 katılımcı ile yürütmüştük. Hem Açımlayıcı hem de doğrulayıcı faktör analizi yaptık. AFA yaparken KMO değerimiz 0,90ın üzerinde idi. DFAda ise uyumlu bir model kurduk. Bazı kaynaklarda DFA modeli kurulabilmesi için minimum 150-200 katılımcı gerekir gibi bir bilgiyle karşılaştım. Sizce 108 hasta ile yürüttüğümüz bu çalışmada DFA yapmamın bir sakıncası var mıdır
Hocam merhaba, Spss 29'u ücretli şekilde almama rağmen Amos eklentisi yok. O da ayrıca ücretliymiş sanırım. Daha önce başkası tarafından kullanılan ama anlam çıkarıcı faktör analizi yaptığımda bir alt faktörünü çıkarmam gerektiğini farkettiğim bir ölçek için tezimde anlam çıkarıcı analize mi doğrulayıcı analize mi yer vermeliyim? Şu an elimde Amos olmadığı için Anlam çıkarıcı analizini yapmış haldeyim. Yine de illa ki Amos alıp Doğrulayıcı yapmalısın mı dersiniz?
AMOS internetten çok kolay bulunur diye düşünüyorum. Evet, DFA da yapmalısınız. Hatta bunu mümkünse yeni bir örneklem üzerinden toplanmış veriler üzerinden yaparsanız süper olur. Hem AFA hem DFA sonuçlarını birlikte vermeniz çok güzel olur.
@@TezYardımPlatformu Yeni bir örneklem çok zor hocam, zar zor 300 kişiden veri topladım. Aynı örneklemden ikisini de gösterebilirim şu an ancak. Amos'un da free trialı varmış sanırım ona bakacağım. Teşekkürler
Hocam kıymetli anlatımınız için çok teşekkür ederim. Kurduğum dfa modelinde uyum indekslerine baktığımda ; cmin/df:1,5...rmsea:0,057..tli:0,92...fakat gfi 0,85,agfi:0,81.... Modifikasyon indislerine baktığımda ise önerilen düzeltmeler farklı faktörlere ait e ler arasında yani oradan pek bir düzenleme de yapamadım... Uyum indekslerinin çoğu kabul edilebilir düzeyde ama 2 tanesi uyumsuz olsa yine de model uyumludur diyebilir miyim
Merhabalar, örtük değişkenlerin (faktörler) birbiri arasındaki değerler için bir sınır var mıdır? Örneğin .30 veya daha aşağı olursa bir problem olarak görülebilir mi? Teşekkürler.
Merhaba Hocam, emeklerinize sağlık. Benim yaptığım analizlerle ilgili bazı sorularım olacak. Yanıtlarsanız sevinirim. 1) Ben tez çalışmam için ölçeği makaleden aldım. Ölçekte 4 alt boyut ve her alt boyut altında belirli sayıda ifadeler vardı. Benim topladığım veriler üzerine yaptığım analiz sonucunda yine 4 alt boyut ortaya çıktı fakat bazı ifadeler makaledeki gibi kendi alt boyutları altında dağılmadı. Bu durumda güvenirlik analizini elde ettiğim bu alt boyutlardaki ifadelere göre mi yapmam gerek yoksa makaledeki dağılıma göre mi? 2) AFA sonucunda uyumlu model elde etmek için 25 maddeden oluşan ölçekten 5 maddeyi binişik oldukları için çıkardım. Bu kadar madde çıkarmış olmam çalışmam için bir sorun oluşturur mu? Daha sonra uyumlu model elde etmek için DFA analizinde 2 madde çıkardım ve gereken değerleri elde ettim. Bu durum AFA-ni bu iki maddeyi çıkarıp tekrarlama sebebi oluşturur mu? ( Yani AFA ve DFA analizlerinde aynı sayıda madde çıkarılması ve analizlerin bir biri ile tam örtüşmesi gibi bir şart var mı? ) 3) Tez çalışmasında analiz kısmının sonuçlarını yazarken SPSS'te oluşan tabloları copy edip yorumlayabilir miyiz, yoksa tabloları kendimiz mi oluşturmalıyız? 4) Yaptığım DFA sonucunda alt boyuttaki ifadelerden birinin değeri 1,01 çıktı. Normalde 0,70 den büyük olması gerekir deniyor fakat bende değer büyük çıktı. Bu durum normal sayılır mı yoksa o ifade ile ilgili bir işlem yapılması gerekir mi? 5) DFA ve AFA sonucunda gereken maddeler çıkarılarak uyumlu bir model elde edildikten sonra örneğin frekans analizi ya da başka bir analiz yapacaksak AFA ve DFA sonucundan çıkarılan maddeleri yapacağımız frekans analizinden de çıkarıp kalan diğer maddelerle mi analizi yapmamız gerekir? Eğer bu şekilde olacaksa AFA-ni mi yoksa DFA-ni baz alarak analizi yapmak gerekir? 6) DFA-da hata değerleri arasında çizgi çizdiğimde elde ettiğim değerin negatif olması analiz ile ilgili bir sorun oluşturur mu?
1. Yeni dağılıma göre 2. Tekrarlamaya gerek yok ama tekrarlansa iyi olur. 3. Kendimiz oluşturmalıyız. 4. Çok normal gelmedi. 5. Analizleri en son hali üzerinden yapmalıyız. 6. Hayır.
Merhabalar hocam, sağlık alanında doktora tezim ve projem için istatistiksel konularda bana yol gösterecek, araştırmalarıma eşlik edecek bir hocaya nereden ulaşabilirim? ya da sizin böyle bir hizmetiniz var mı bilgi alabilir miyim?
Bizim platformun talep girişi sayfasından talebinizi iletirseniz arkadaşlarımız konuyla en iyi eşleşen hocamız ile sizi eşleştireceklerdir. Eğer çalışma benim ile eşleşirse ben de yardımcı olabilirim.
Öncelikle emekleriniz için teşekkürler. Spss ve doğrulayıcı faktör analizi programlarının orijinalini ücretli olarak nerede temin edebiliriz, bu konuda yardımcı olma ihtimaliniz var mıdır?
Hocam merhaba, 4 faktörlü DFA modellemesinde 1. Faktör den 4. Faktöre çizilen covaryans bağlantısı için p anlamlılık değeri 0.05 den büyük çıkıyor. Amos bu kovaryans çizgisini anlamsız buluyor. Bu kovaryans modelden kaldırılmalı mı yoksa model uyum değerleri istenen referans değerini sağladığı için modelde kalmalı mı? Maddelerin faktör yüklenimleri 0.5 den büyük ve Standardize regresyon katsayılarının p değerleri de 0.05 den büyük.
Merhaba hocam, her videonuzun sonunda tekrar tekrar size dua ediyor, Allah sizden razı olsun diyoruz, o kadar değerli ki anlattıklarınız hiç bir eğitim almadan videolarınızla analizlerimizi yapıyoruz, gerçekten de bunun bizler için önemini tahmin edemeyeceğiz kadar büyük, çok teşekkür ediyorum sizlere🙏 Sorum şöyle ben de yaptığım DFA sonucunda bir modifikasyon uyguladıktan sonra uyum değerleri istenen seviyelere iniyor ancak p anlamlılık değeri, modifikasyon öncesinde 0,05 ten küçükken, modifikasyon sonrası 0,05 ten büyük çıkıyor, bu durumu nasıl degerlendirmeliyim, bu şekilde mı raporlamam gerekiyor? Bu konudaki fikrinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum😊
İyi çalışmalar. Elimizdeki veriler ile tez yazılacak. Verilerin güvenirliği ve AFA sonuçları yeterli düzeyde. DFA da yapıyoruz çünkü örneklem gurubu farklı. DFA uyum değerleri düşük çıkıyor. Önce modifikasyon yapılmalı ama modifikasyon sonrası ölçek örnekleme bir daha uygulanmayacak. Bu durumda modifikasyon yapmanın bir anlamı olur mu? Modifikasyon ile düzelmeyen ölçeğin DFA değerlerini artırmak için madde sayısı düşürülmeli midir
DFA yapılmasının nedeni örneklem grubunun farklı olması değil, bulduğunuz yapıyı doğrulamak. Ölçeği bir daha uygulamasanız bile DFA iyi çıkmalı. Aksi halde yaptığınız çalışmanın anlamı olmaz. Evet ne gerekiyorsa yapmalı ve dfa şartlarını sağlamalısınız.
@@TezYardımPlatformu peki tezler için toplanan verilerin her zaman AFA ve DFA değerlerine bakılmalı mıdır? Ölçekleri geliştiren kişilerin yaptığı AFA ve DFA yeterli olmaz mı? AFA VE DFA hangi durumlarda yapılmalı diye de sorabiliriz sorumuzu?
@@TezYardımPlatformu ya da ölçek geliştirmenin dışında başkasının ölçeğini kullanırken her zaman AFA ve DFA yapılmalı mı? Her zaman değilse de ne zaman yapılmalıdır?
Bu konuda net bir cevap maalesef yok. Farklı yaklaşımlar göreceksiniz. Bana göre bir ölçeğin daha önce geçerlik ve güvenirliği tespit edilmişse, sadece güvenirliğine bakılmalıdır. Ben bu şekilde uyguluyorum.
Çok teşekkür ederim, videolarınızdan çok şey öğrendik emeğinize sağlık hocam. Ufak ama önemli bir sorum olacak, DFA'yı evet-hayır cevaplı değerlendirme sorularında uygulayabilir miyiz acaba? Likert ölçek şart mıdır?
Hocam merhaba. Bu bilgilendirici video için çok teşekkürler. Benim size iki sorum olacak. Öncelikle iki faktörlü ve 19 maddeden oluşan bir ölçekte 4 kovaryans oluşturmak hatalı mıdır? İkincisi ise bir maddenin her iki faktör için kovaryans ilişkisi olması normal midir? Bu madde için ne yapılmalıdır?
Genelde bir alt boyutta en fazla 3 kovaryans oluşturma problemli görülmüyor. Yalnız bir maddenin farklı bir alt boyut ile ilişkisi olması kabul edilemez bir durum.
Sayın hocam, öncelikle verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. Hocam DFA yaptığımda GFI değerinin içerisinde yer aldığı tablo çıkmıyor. Bunun özel bi nedeni olabilir mi? Dİğer verilerimde hiçbir sıkıntı yok. Yanıtlama imkanınız olursa çok memnun olurum. Saygılar
Analiz seçeneklerinde, estimates altında calculate estimates şeklinde bir seçenek olmalı. Onu işaretlemeyin. Ya da eksik veriniz olduğu için hesaplamıyordur.
Merhaba hocam, her videonuzun sonunda tekrar tekrar size dua ediyor, Allah sizden razı olsun diyoruz, o kadar değerli ki anlattıklarınız hiç bir eğitim almadan videolarınızla analizlerimizi yapıyoruz, gerçekten de bunun bizler için önemini tahmin edemeyeceğiz kadar büyük, çok teşekkür ediyorum sizlere. 🙏 😢Sorum şöyle: Ben de yaptığım DFA sonucunda bir modifikasyon uyguladıktan sonra uyum değerleri istenen seviyelere iniyor ancak p anlamlılık değeri, modifikasyon öncesinde 0,05'ten küçükken, modifikasyon sonrası 0,05'ten büyük çıkıyor. Bu durumu nasıl değerlendirmeliyim, bu şekilde mi raporlamam gerekiyor? Bu konudaki fikrinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum 😊 --- Sorunuz çok net, umarım cevabım faydalı olur!
Model fit özetinde CMIN/df nin hemen yanındaki p değeri, yani default model hizasında, Bu sorumdan bağımsız olarak ayrıca bir diğer değişkenimin de CMIN/df değeri 0,182 ve RMSEA değeri de 0,000 çıktı ancak p değeri 0,833 çıktı yani 0,05 ten büyük, bunu nasıl yorumlamaliyim?
Bu şekilde yapmaz. 1=Doğru, 2=Yanlış gireceksiniz. Yanlış cevap verdiyse hangi seçenek olursa olsun 2 olacak. Ya da 0 da olabilir. Yalnız ben hangi aeçenek ne kadar işaretlenmiş görmek istiyorum diyorsanız o zaman 1-4 arası her seçeneği numaralandıracaksınız. Ama bence bunun anlamı yok.
@@TezYardımPlatformu peki her cevap için value girebilmem için variable type numeric mi olmalı yoks cevaplar A B C D olduğu için string mi yapmalıyım teşekkürler 😊
Merhaba hocam.Bir sorum olacaktı.Örneğin 3farklı grubun matematik puanları var.Bu gruplara evdeki kitap sayıları soruluyor.Beş seçenek var bu kısımda da.Kitap sayılarıyla bu grupların matematik başarıları arasında ilişkinin olup olmamasına ya da evdeki kitap sayısının miktarının mat başarısını etkileyp etkilemediğine hangi testle karar verebilirz
Anladığım kadarıyla kitap sayıları kategorik, 3-5, 6-10 gibi.... Puanlar sürekli. Bu durumda ANOVA veya Kruskal yapacaksınız. Fark çıkarsa etki vardır. Şu videoyu mutlaka izlemenizi öneririm. Bu videoyu başka hiçbir yerde görmedim, belirtmek isterim: th-cam.com/video/8rmvFj0LbSk/w-d-xo.html
Hocam emeğinize sağlık öncelikle. Yapısal eşitlik modeli ile ilgili de bir video çekmeniz mümkün mü acaba. Gerçekten böyle bir video çok faydalı olacaktır bizler için
Hocam içerikler çok faydalı öncellikle çok teşekkürler, ben analizi yaptığımda RMR, GFI, AGFI değerlerinin olduğu tablo çıkmıyor. Bu neden olur ve nasıl bu değerleri hesaplatabilirim?
Ki-Kare/sd : 1,403; AGFI: 0,815; GFI: 0,879; NFI: 0,887; CFI: 0,964; IFI: 0,965; TLI: 0,952; RMSEA: 0,680 1- Tez analizi için DFA raporlaması yaparken yukarıdaki sizin verdiğiniz uyumluluk değerleri yeterli midir? Bir hocam lisrel de T değerleri vardı, amosu bilmem ama önemli bir değerdi T değeri dedi. Amos da böyle birşey var mıdır? 2- Yukarıdaki değerlerden AGFI: 0,815; GFI: 0,879; NFI: 0,887 değerleri kriterleri sağlamıyor. Bir çok modifikasyon önerilerini uyguladım ve madde sayısını 40 dan 23 e düşürdüm, anca bu değerler sağlandı. Ölçeğin bu veri grubu için kabul edilebilir düzeyde yapı geçerliğine sahip olduğunu söyleyebilmek için yukardaki uyumluluk değerlerinin en asgari düzeyde hangilerinin sağlanması yeterlidir? 3- Eğer yukarıdaki değerler ile uyumluluk sağlanmaz ise nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Bu durumda olan 2 ölçek var elimde. Birinin daha önce yapılmış AFA ve DFA raporlarına ulaşabildim diğerinin ise ulaşamadım.
Merhaba, 1. Benim yazdığım uyum değerleri yeterlidir. 2. Bence t değerine gerek yok. 3. Uyum değerlerinden hangilerinin daha gerekli olduğu ile ilgili net kaynaklar ben görmedim. Kendiniz birkaçını verebilirsiniz. 4. Şartlar sağlanmıyorsa maalesef ölçeği kullanamazsınız.
@@TezYardımPlatformu Evet hocam sizin sürümde otomatik kaydetmeye yönlendiriyor ancak bazı sürümlerde yönlendirmediği için kaydetmeden analiz yapamıyoruz.
Hocam öncelikle merhaba. AMOS programına verileri girdim. PATH Diyagramını çizdim fakat veri analizine gelince izin istedi ve veri hesaplaması çalışmadı. AMOS ücretli mi ücretsiz indirebileceğim bir link mevcut mu? Ayrıca her şey için çok teşekkür ederim sayın hocam.
@@TezYardımPlatformu Hocam ayrıca AFA yaptıktan sonra veriyi kaydediyorum fakat AMOS veriyi SPSS'den çekemiyor ya da Amos'a veriyi yüklemeye çalıştığımda dosya uzantısı farklı olduğu için PATH çizmek istediğim veriyi görmüyor. Normalde dosya uzantısı sav fakat benim kaydettiklerimin dosya uzantıları farklı. AMOS'a veri çekmeyle ilgili bir videonuz varsa linkini benimle paylaşabilir misiniz? Çok teşekkür ederim sayım hocam.
Maalesef belirttiğiniz şekilde bir videomuz yok. AMOS'a veri çekme diye ayrı bir konu da yok. Normal bizim yaptığımız gibi verileri açarsınız ve analizleri yaparsınız. Probleminizi bilemiyorum, üzgünüm.
Zaten başka bir şey demenize gerek yok :) O razı olmadıktan sonra bütün dünya razı olsa ne işe yarar... O razı olduktan sonra da bütün dünya razı olmasa ne kaybınız olur... Çok sağolun.
Çok alengirli videolar. Onu şuradan bunu buradan izleyin. Ona giriyorsun şunu burada anlatmıştık burada hızlı olacağız. Öbürüne giriyorsun “Şunu öğrenmenizi de öneririm eski videolarımızda var” (tüm videolar aradından cımbızla bulmaya çalış). Anlatmış olsanız da konu bütünlüğü açısından 1-2 dakika anlatılabilir. Yeni bir videoya gidecek kadar kompleks konular değil. Kompleks bulan gidip araştıracaktır zaten. Önerim tüm videoları kendi sınıflarına göre paket halinde bir oynatma listesine bağlamanız. Anlatımı da beğendim. Kanala destek vereceğim.
Merhaba, öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum. Yalnız maalesef görüşlerinize katılmıyorum. Öncelikle bu video örnek üzerinden başlıklı bir örnek videosu. Konunun anlatıldığı video değil. Konunun anlatıldığı videoda belirttiğiniz durum çok çok azdır. İkincisi, her videoda her detayı anlatırsak videoların içinde çıkamayız. Sürekli değişken, normal dağılım, geçerlik, güvenirlik, AFA, korelasyon, regresyon vs. her bir kavramı 1-2 dakika anlatsak videolar en az 1 saat sürer ve dinleyici de sıkılır. Çünkü bunlar öğrencilerimizin %85'ine göre kompleks konular. Bu gerçekten böyle. x+2 dediğinizde x duyduğunda öğrenilmiş çaresizlik içine giren bir durum mevcut maalesef. Doğru olan temel bilgilerde eksikleri olanları kısa bir hatırlatma ile yönlendirmedir. Liste meselesine gelince, bunu zaten yaptık. Oynatma listeleri paketler halinde ve konu bütünlüğüne göre. Buradan lütfen tepki anlaşılmasın. Eleştirilere açığım ve mutlu oluyorum. Saygılar.
Hocam eğitim videolarınız ile tezime çok büyük katkınız oldu ve isim verebilirseniz tezde size teşekkür yazmak isterim. Ayrıca AMOS ile yapısal eşitlik modeli eğitim videosu da yapmanız mükemmel olacaktır.
Hocam eksik verim olmamasına rağmen (If you are using Amos Graphics, remove the check mark next to "Modification indices" in the "Analysis Properties" windows. ) hatası veriyor, ne yapmm lazim dogrulayici faktor analizini yapamiyorum.
Hocam çok içtenlikle söylüyorum Allah sizden bin kere razı olsun. Hiç kimseye muhtaç etmeden analizlerimi yapmamı sağladınız. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inananlardanım. İşimizi kolaylaştırdınız, anlatımınız çok iyi, anlaşılır ve net. Umarım sizin de önünüzdeki tüm engeller kalksın🤲
İçten duanızı en derin bir şekilde hissettim. Ve bu duayı çok kıymetli buluyorum. Çünkü onun razı olması dünyadaki her şeyden daha kıymetli. O razı olmasa da bütün dünya razı olsa hiçbir önemi yok. Bu anlamda çok teşekkür ediyorum ve aynı duayı ben de sizin için yapıyorum. İyi çalışmalar diliyorum.
Sayın Hocam öncelikle içerikler için gerçekten çok ama çok teşekkür ediyorum. Yüksek Lisans sürecimin yegane destekçisi oldunuz. Canı gönülden söylüyorum; üzerimde çok hakkınız var. Allah sizden razı olsun. Kalın sağlıcakla.
Estağfurullah. Küçücük de olsa bir faydam dokunduysa çok mutlu oldum. Bir sorunuz olur ve bilgim dahilindeyse her zaman cevaplarım, iyi çalışmalar.
elinize ve ağzınıza sağlık hocam, videolarla birlikte sorulara da dönüş yapmanız çok mutlu etti beni, değerli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Rica ederim, ne demek... Vakit buldukça cevap veriyorum.
hocam amosda maddeleri ilgili alt boyutlara atarken yazılarda çıkıyor kutucuklarda ve acayip karışıyor diyagram. ölçeğin ilgili maddelerinin yazılarının çıkmaması için ne yapmalıyım. çünkü kutuculara yazılar sığmıyor
SPSS'te o açıklamaları yazmayın.
hocam daha önce oluşturduğum bir model üzerinden yeni bir örneklem setini test etmek istiyorum. eski modelin olduğu sayfa üzerinden veriyi tanıtarak yapabilirim gibi geldi mantıken (yeniden model çizmemek adına) ancak şöyle bir hata veriyor "The variable, x, is represented by a rectangle in the path diagram but it is not an observed variable". neden olabilir?
Aslında olabilir ama bu tür şeylerde hep sorun çıkıyor. Modelden bir madde silince bile sorunlar oluyor. Bence temiz temiz baştan yapın. Mesaj; x olarak belirttiğiniz bir ölçek maddesi gibi gözlenen değişken değil diyor.
@@TezYardımPlatformu yani önceki analizde silinmiş mi veri setinden? o yüzden mi görmüyor? ayrıca ben bu dfa analizini güvenirlik analizi çok düşük çıkan bir ölçek için uyguladım, dfa sonuçları da iyi değil, reg weights'ten en düşük olan 3 maddeyi tek tek çıkardım, her seferinde analiz sonuçları daha da kötüleşti. böyle bir durumda ne yapmam lazım?
Veriler silinmez. Sonuçlara gelince ayrıca kaydetmeyip üstüne devam ettiyseniz artık bulamazsınız diye düşünüyorum. Analizlere gelince üzerinde çalışmak gerekiyor. Ekstra söyleyebileceğim bir şey maalesef yok. Ya da profesyonel yardım almak lazım. Daha deneyimli birine sorabilirsiniz ya da bizim Platform'a başvurabilirsiniz [Reklam amaçlı yazmıyorum :)]
Hocam merhaba, benim ölçeğimde 3 faktör var. Anlattığınız gibi yapıyorum, hepsini birbirine bağlıyorum ek olarak 1 ve 3. faktörleri de birbirine bağlıyorum, analiz yapıyorum ama 7:16'daki output kısmı aktif hale gelmiyor, diagramlada herhangi bir değer yazmıyor ve rapor kısmında saturated ve independence model çıkıyor ama default model çıkmıyor. Nerde hata yapıyor olabilirim?
Bir yerde mutlaka bir hatanız var. Bununla ben de karşılaşıyorum. Bir çizgi değmiyordur ya da her alt boyutta sabit olması gereken 1 eksikliği vardır. En güzeli sıfırdan tekrar başlamak bence.
Harika bir anlatım olmuş hocam, çok teşekkürler. Üzerimde o kadar stres oluşturmuştu ki DFA...
Çok mutlu oldum, geçmiş olsun...
merhaba hocam.Normal dağılıma uygun olmayan yani çarpıklık basıklık değeri artı eksi 2 nin dışında olan verilere yapısal eşitlik modeli uygulanır mı ?
Çok değişkenli normallik adı verilen normallik şartı sağlanması gerekiyor. Bunun için en iyisi bir kitaba bakmalısınız.
hocam Calculate estimate linkine tıklayınca uyarı alıyorum "the variable, m5. represented by a rectangle in the path diagram, but it is not an observed variable" nasıl çözebilirim?
Görmeden anlamam maalesef mümkün değil.
Bence uyarı yazısını Google translaten çevirin, belki faydası olur
merhabalar hocam analizi yapması için calculate estimates dediğimde hata ekranı çıkıyor ve mods yöntemini kullanmayın diyor. bu durumda ne yapmalıyım
Merhaba, kayıp veriniz olabilir ve estimate means and intercepts seçeneğini işaretlememiş olabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim, sayenizde doğru bir şekilde tamamladım.
Rica ederim.
Hocam merhaba bende spss ibm programı var amosu da ayrıca indirdim ikisini nasıl entegre edebilirim ? Veri setime ait bütün bilgiler spss programında amosun içerisinde nasıl kullanacağımı bilmiyorum yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
Saygılarımla
Merhaba, entegre etme diye bir durum yok. Amos programını açtığınızda, veri dosyası olarak spss dosyasını seçeceksiniz. Program onu oradan tanıyacak. Veri dosyasında değişiklik yaptığınızda, amostan tekrar açtığınızda o değişiklikleri yine göreceksiniz.
hocam merhabalar, üniversitenin amos programını yükledim uzaktan erişim açık olmasına rağmen yükleme yapamıyorum. The microsoft net framework version 3.5 SP1 or later was not found on your machine diye bir uyarı alıyorum. Sebebi nedir, AMOS programını yükleyebileceğim bir alternatif var mı?
Bu problemi maalesef bilmiyorum. İndirebilecek bir alternatif de maalesef bilmiyorum.
Merhaba Hocam, kullandığım ölçek 20 madde ve 7 alt boyuttan oluşmakta. Fakat 1 alt boyut sadece bir maddeden oluşmakta ve name unobserved yaptığımda elips daireye F7 ataması gerekirken e21 atıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Merhaba, diğer alt boyutlarda olduğu gibi kare şeklinde bir madde ve ona bağlı bir hata dairesi çizmediğiniz için bunu yaşıyorsunuz. Yalnız zaten bir maddelik alt boyut olmaz. Bu nedenle bence bu alt boyutu kaldırmalısınız.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim Hocam.
Merhabalar hocam. Öncelikle emeğinize sağlık. Benim ufak bir sorum olacaktı size. Daha önceden geliştirilmiş, geçerlik ve güvenirliği yapılmış bir ölçeği araştırmamızda kullanacaksak, yeni bir veri seti olduğu için DFA yapmamız şart mıdır? Kullanacağım ölçeğin orijinali ingilizce ama türkçeleştirme çalışmaları da yapılmış. Bu durumda türkçeleştirilen ölçeği kullandığımda DFA yapmam gerekli midir?
Sorunun cevabı biraz tartışmalıç Gerekli diyen de var, gereksiz diyen de. Bana göre gerek yok. Birileri AFA ve DFA yaptıysa artık bunu kullanabiliriz diye düşünüyorum. Sadece güvenirliğe tekrar bakılmalı.
Çok teşekkür ederim hocam.
@@TezYardımPlatformuhocam güvenirlikten kastınız yalnızca ölçeğin cronbach alfası mı yoksa birden fazla alt boyutu olan bir ölçeğin ayrı ayrı alt boyutlarının cronbach alfası mı?
Bence her alt boyuta ayrı ayrı bakılmalı.
Hocam merhaba acaba GFI değerinin 0,871 olmasını da kabul edebilir miyiz diğer degerler 0,9 üzeriyse , buna verebileceğiniz bir atıf var mıdır yardımcı olursanız çok sevinirim 🙏
Buna verilebilecek bir atıf maalesef bilmiyorum. Yalnız kabul edebilirsiniz. Yaklaşık sonuç çıktı yazıp, diğerleri uygun çıkınca kabul edilmiştir yazabilirsiniz. Sonuç olarak çok sayıda uyum değeri uygun çıkmış. Birçok çalışmada 3-4 değeri verip gerisine yer verilmediğini görüyorum.
Hocam dfa yi AMOS da yapabilmek için normallik, homojenlik gibi ön testleri yapmamız gerekir mi? Ben hesapla diyince amos dfa için sonuç vermiyor hocam. Bu on testleri yapmadım acaba verilerim uygun mu değil Hocam. Bir türlü amos programın da dfa için sonuç alamadı m Hocam sebebi bunlar olabilir mi
Bunlar da bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bence ekleme silme gibi işlemleri fazla yapmışsınızdır ya da Türkçe karakterler kullanılarak sorun oluşturmuşsunuzdur. Bence sıfırdan en baştan Türkçe karakterler kullanmadan analizlerinizi yapın sorun çözülecektir. Çok eskiden bu tür sorunları ben de yaşıyordum. Daha sonra bunlara sürekli dikkat etmeye başladım.
@@TezYardımPlatformuhocam ben zaten afa yapılmış bir ölçek ile çalışıyorum. Bu yüzden afa yap,adım bununla bir ilgisi olabilir mi hesaplama yapmamasinin
Hayır, bununla da bir ilgisi yok.
Hocam merhaba ben Amos yükledim ama spss programıyla uyum sağlamıyor diye açılmıyor başka nasıl dogrulayici faktor analizi yapabilirim yardımcı olur musunuz
Ben AMOS kullanıyorum. LISREL ve R gibi başka programlar da var ama bunları maalesef anlatmıyorum. Bence sorun başkadır. SPSS 27, AMOS 21 kullanıyorum. Hiçbir sorun yaşamıyorum.
Hocam bej dogrulayici faktor analizi yaparken olcegin alt boyutu ile benim alt boyutum farkli çıktı nasıl yapabilirim yardımcı olabilri misiniz
Bu sıklıkla karşılaşılan bir durum. Normal bir durum değil. Videoda anlattığım üzere en doğru yapıyı bulmaya çalışacaksınız. Profesyonel yardım almak isterseniz platforma başvurabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu evet yardım almak istiyorum ama bulamadım hocam
Platforma nereden başvuru yapabilirim hocam
hocam verileri küçükten büyüğe sıraladıktan sonra eski haline nasıl getiriyoruz sıralamayı?
En başında id sütunu oluşturmadıysanız getiremezsiniz.
Merhaba, modifikasyon yaparken madde sayısına göre belli sayının üzerinde modifikasyonun yapılamayacağını duydum ancak bir kaynak bulamadım. Modifikasyon sayısı ile ilgili bir sınır var mı?
Net bir kaynak olmasa da alt boyut başına en fazla 3 adet yapılması bekleniyor.
@@TezYardımPlatformu Teşkkürler.
Sayın hocam 3 maddeli ölçekte χ²/df değeri vermiyor program, bunun nedeni ne olabilir?
Bilemiyorum. Örnekleminiz de yeterli gelmemiş olabilir.
Hocam videolarınız gerçekten çok güzel sıkılmadan izliyorum bunun için teşekkürler. bide hocam Diskriminant analizi videosu da ceker misiniz lütfen
Mutlu oldum. Kısa sürede çok mümkün değil ama notlarım arasına alayım.
hocam merhabalar, öncelikle emeklerinizi için teşekkürler. ben tezimde türkçeye uyarlanan ölçek kulanacağım, güvenirlik testi hariç AFA veya DFA da yapmam gerekir mi ?
AFA'ya gerek yok. DFA konusunda da ise farklı uygulamalar var. Bazı kaynaklar yeni bir örnekleme uygulanacağı için DFA yapılmalı diyorlar. Bana sorarsanız DFA'ya da gerek yok. Zaten Türkçeye çevrilmiş geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı.
Hocam Türkçe geçerlik güvenirliği yapılmış bir ölçeğe dfa uygulanmasına gerek yoktur diyebileceğimiz bir kaynak göstermeniz mümkün mü acaba ? 🙏
Böyle bir kaynak yok. 🙂
sayın hocam çok teşekkürler. Özledik yeni videolarınızı. Umarım linear mixed modellerle ilgili de video çekerseniz yakın zamanda. Saygılar
Rica ederim. Yoğunluktan maalesef vakit bulamıyorum. Ben de çok istiyorum. Çok sağolun ...
Hocam öncelikle elinize sağlık. Ben de şu IBM SPSS Amos dediğiniz kısım yok analiz kısmında. Normalde hep kullandığım program. neden acaba başka kısımda olma ihtimali var mı
Rica ederim. O ayrı bir program. Onu kurarsanız buradan kısayolu açılıyor 🙁
Hocam merhaba doktora tez asamasindayim ankete dayali saha arastirmasi yapiyorum.Bu sebeple 254 fabrikayi kapsayan bir anket calismasi yapacagim.Anket sorularini hazirladim elde ettigim verileri degerlendirerek verimlilik analizi yapicam ancak bu konuda anket sorularimın sonuca etki edecek sekilde olup olmadigi konusunda tereddutlerim var size nasil ulasabilirim
Bu konuda platforma mail atarak yardım talep edebilirsiniz. Bir arkadaşımız da bakabilir. Bana da gönderebilirler
Hocam öncelikle çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için😊
Ben datama doğrulayıcı analiz yaptım ve direct oblimin döndürme işlemini kullandım.
Ve toplam 4 faktör belirtiliyor sorumda. Bende faktör sayısına 4 yazdım. Fakat Toplam Varyansın açıklandığı tabloda 5 adet faktörün değeri(öz değeri) 1'in üzerinde çıktı. Toplam Varyansın olduğu tabloda İnitial Eingenvalues kısmında 5.faktörün toplam Varyansı ne kadar açıkladığı yani değerleri görünüyor fakat Extraction Sums of Squard Loading kısmında değerleri yazmıyor.
Ama Pattern Matrix tablosunda 4 faktör olarak görünüyor. Burada sormak istediğim toplam Varyans yüzdesini yazarken 5.faktörü de dahil etmem gerekir mi? Örneğin :
4 faktörün toplam yüzdesi %53, 5 faktörün toplam yüzdesi %57
Olduğunu varsayalım.
Burada "toplam Varyansın %57 si açıklanır" mı demem gerekiyor?
Yoksa soruda belirtildiği gibi sadece 4 faktöre bakıp bu 4 faktörün toplam Varyansı ne kadar açıkladığını yani %53 ü yazıp buna ek olarak " 5.faktör 1'in üzerinde değer almıştır" şeklinde ayrı olarak belirtmem mi gerekiyor?
Farklı videonun altındaki sorunuzu şimdi daha iyi anladım. Siz faktör sayısına müdahale etmişsiniz. 4 çıkmalı diyorsunuz ama 5 çıkıyor. Bu çok da doğru bir durum değil.
Bende default model görünmüyor. Ne yapmalıyım?
Bu AMOS maalesef çok sinir bozucu. Bir yerde bir problem vardır ama nerede bunu bulmak zor. Size verilen raporu okuyun bence.
Hocam öncelikle vermiş olduğunuz bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. AFA'yı yapıp DFA'yı yapmaya çalışınca AMOS şöyle bir hata veriyor: SPSS AMOS YSTEM.ARGUMENTEXCEPTİON: YOL GEÇERLİ BİR BİÇİMDE DEĞİL HATASI. Bunu nasıl düzeltebilirim. Saygılar.
Bu konuda maalesef bir bilgim yok.
Hocam merhaba 14 faktörlü bir ölçek için çalışacağım fakat kovaryansları sayfaya nasıl sığdırabilirim bilmiyorum bir fikriniz var mı :))
Sayfayı yan yatırarak.
Teşekkür ederim hocam açık ve berrak anlatımınız için.
Benim bir sorum daha olacaktı
17 itemli bir ölçeğin klinik popülasyonda geçerlik güvenilirlik çalışmasını yürütüyoruz.
Çalışmayı 108 katılımcı ile yürütmüştük. Hem Açımlayıcı hem de doğrulayıcı faktör analizi yaptık. AFA yaparken KMO değerimiz 0,90ın üzerinde idi. DFAda ise uyumlu bir model kurduk. Bazı kaynaklarda DFA modeli kurulabilmesi için minimum 150-200 katılımcı gerekir gibi bir bilgiyle karşılaştım. Sizce 108 hasta ile yürüttüğümüz bu çalışmada DFA yapmamın bir sakıncası var mıdır
Hiçbir sakıncası yok. Süper sonuçlar bulmuşsunuz, iyi çalışmalar...
Hocam merhaba, Spss 29'u ücretli şekilde almama rağmen Amos eklentisi yok. O da ayrıca ücretliymiş sanırım. Daha önce başkası tarafından kullanılan ama anlam çıkarıcı faktör analizi yaptığımda bir alt faktörünü çıkarmam gerektiğini farkettiğim bir ölçek için tezimde anlam çıkarıcı analize mi doğrulayıcı analize mi yer vermeliyim? Şu an elimde Amos olmadığı için Anlam çıkarıcı analizini yapmış haldeyim. Yine de illa ki Amos alıp Doğrulayıcı yapmalısın mı dersiniz?
AMOS internetten çok kolay bulunur diye düşünüyorum. Evet, DFA da yapmalısınız. Hatta bunu mümkünse yeni bir örneklem üzerinden toplanmış veriler üzerinden yaparsanız süper olur. Hem AFA hem DFA sonuçlarını birlikte vermeniz çok güzel olur.
@@TezYardımPlatformu Yeni bir örneklem çok zor hocam, zar zor 300 kişiden veri topladım. Aynı örneklemden ikisini de gösterebilirim şu an ancak. Amos'un da free trialı varmış sanırım ona bakacağım. Teşekkürler
Hocam kıymetli anlatımınız için çok teşekkür ederim. Kurduğum dfa modelinde uyum indekslerine baktığımda ; cmin/df:1,5...rmsea:0,057..tli:0,92...fakat gfi 0,85,agfi:0,81....
Modifikasyon indislerine baktığımda ise önerilen düzeltmeler farklı faktörlere ait e ler arasında yani oradan pek bir düzenleme de yapamadım... Uyum indekslerinin çoğu kabul edilebilir düzeyde ama 2 tanesi uyumsuz olsa yine de model uyumludur diyebilir miyim
Bence diyebilirsiniz. Belirttiğiniz 2 indeks yakın çıkmış zaten. Ama hocanıza sormalı, onayını almalısınız.
Çok teşekkür ederim hocam... Peki estimates değerleri olarak faktör yükü 0,6nın altında olan itemleri mutlaka çıkarmalı mıyız modelden
Hayır, 0,32'ye kadar inebilirsiniz.
Merhabalar, örtük değişkenlerin (faktörler) birbiri arasındaki değerler için bir sınır var mıdır? Örneğin .30 veya daha aşağı olursa bir problem olarak görülebilir mi? Teşekkürler.
Böyle bir problem ve sınır hatırlayamadım ama bence 0,30 ve üstü olsa güzel olur.
Merhaba Hocam, emeklerinize sağlık. Benim yaptığım analizlerle ilgili bazı sorularım olacak. Yanıtlarsanız sevinirim.
1) Ben tez çalışmam için ölçeği makaleden aldım. Ölçekte 4 alt boyut ve her alt boyut altında belirli sayıda ifadeler vardı. Benim topladığım veriler üzerine yaptığım analiz sonucunda yine 4 alt boyut ortaya çıktı fakat bazı ifadeler makaledeki gibi kendi alt boyutları altında dağılmadı. Bu durumda güvenirlik analizini elde ettiğim bu alt boyutlardaki ifadelere göre mi yapmam gerek yoksa makaledeki dağılıma göre mi?
2) AFA sonucunda uyumlu model elde etmek için 25 maddeden oluşan ölçekten 5 maddeyi binişik oldukları için çıkardım. Bu kadar madde çıkarmış olmam çalışmam için bir sorun oluşturur mu? Daha sonra uyumlu model elde etmek için DFA analizinde 2 madde çıkardım ve gereken değerleri elde ettim. Bu durum AFA-ni bu iki maddeyi çıkarıp tekrarlama sebebi oluşturur mu? ( Yani AFA ve DFA analizlerinde aynı sayıda madde çıkarılması ve analizlerin bir biri ile tam örtüşmesi gibi bir şart var mı? )
3) Tez çalışmasında analiz kısmının sonuçlarını yazarken SPSS'te oluşan tabloları copy edip yorumlayabilir miyiz, yoksa tabloları kendimiz mi oluşturmalıyız?
4) Yaptığım DFA sonucunda alt boyuttaki ifadelerden birinin değeri 1,01 çıktı. Normalde 0,70 den büyük olması gerekir deniyor fakat bende değer büyük çıktı. Bu durum normal sayılır mı yoksa o ifade ile ilgili bir işlem yapılması gerekir mi?
5) DFA ve AFA sonucunda gereken maddeler çıkarılarak uyumlu bir model elde edildikten sonra örneğin frekans analizi ya da başka bir analiz yapacaksak AFA ve DFA sonucundan çıkarılan maddeleri yapacağımız frekans analizinden de çıkarıp kalan diğer maddelerle mi analizi yapmamız gerekir? Eğer bu şekilde olacaksa AFA-ni mi yoksa DFA-ni baz alarak analizi yapmak gerekir?
6) DFA-da hata değerleri arasında çizgi çizdiğimde elde ettiğim değerin negatif olması analiz ile ilgili bir sorun oluşturur mu?
1. Yeni dağılıma göre
2. Tekrarlamaya gerek yok ama tekrarlansa iyi olur.
3. Kendimiz oluşturmalıyız.
4. Çok normal gelmedi.
5. Analizleri en son hali üzerinden yapmalıyız.
6. Hayır.
@@TezYardımPlatformu Teşekkür ederim yanıtladığınız için
Emeğinize sağlık Hocam teşekkürler.
Rica ederim
Merhabalar hocam, sağlık alanında doktora tezim ve projem için istatistiksel konularda bana yol gösterecek, araştırmalarıma eşlik edecek bir hocaya nereden ulaşabilirim? ya da sizin böyle bir hizmetiniz var mı bilgi alabilir miyim?
Bizim platformun talep girişi sayfasından talebinizi iletirseniz arkadaşlarımız konuyla en iyi eşleşen hocamız ile sizi eşleştireceklerdir. Eğer çalışma benim ile eşleşirse ben de yardımcı olabilirim.
@@TezYardımPlatformu teşekkürler 🌸
Öncelikle emekleriniz için teşekkürler. Spss ve doğrulayıcı faktör analizi programlarının orijinalini ücretli olarak nerede temin edebiliriz, bu konuda yardımcı olma ihtimaliniz var mıdır?
Rica ederim. Spss ve Amos programları IBM'e ait. Siteleri mevcut.
Hocam merhaba, 4 faktörlü DFA modellemesinde 1. Faktör den 4. Faktöre çizilen covaryans bağlantısı için p anlamlılık değeri 0.05 den büyük çıkıyor. Amos bu kovaryans çizgisini anlamsız buluyor. Bu kovaryans modelden kaldırılmalı mı yoksa model uyum değerleri istenen referans değerini sağladığı için modelde kalmalı mı? Maddelerin faktör yüklenimleri 0.5 den büyük ve Standardize regresyon katsayılarının p değerleri de 0.05 den büyük.
Çalışmayı görmeden net bir şey söylemek maalesef mümkün değil.
@@TezYardımPlatformu Mail adresi verseniz, İstediğiniz tabloların ve modelin görüntüsünü size atsam inceleyebilir misiniz? .
Maalesef, üzgünüm. Bu defa herkese yapmam gerekir. Bunun için inanın hiç vaktim yok.
Merhaba hocam, her videonuzun sonunda tekrar tekrar size dua ediyor, Allah sizden razı olsun diyoruz, o kadar değerli ki anlattıklarınız hiç bir eğitim almadan videolarınızla analizlerimizi yapıyoruz, gerçekten de bunun bizler için önemini tahmin edemeyeceğiz kadar büyük, çok teşekkür ediyorum sizlere🙏
Sorum şöyle ben de yaptığım DFA sonucunda bir modifikasyon uyguladıktan sonra uyum değerleri istenen seviyelere iniyor ancak p anlamlılık değeri, modifikasyon öncesinde 0,05 ten küçükken, modifikasyon sonrası 0,05 ten büyük çıkıyor, bu durumu nasıl degerlendirmeliyim, bu şekilde mı raporlamam gerekiyor? Bu konudaki fikrinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum😊
Merhaba Recep bey, benim de çalışmamda aynı durum çıktı, siz nasıl yorumladınız acaba?
Hocam emeğinize sağlık.
Rica ederim. Faydalı olmuştur umarım.
İyi çalışmalar. Elimizdeki veriler ile tez yazılacak. Verilerin güvenirliği ve AFA sonuçları yeterli düzeyde. DFA da yapıyoruz çünkü örneklem gurubu farklı. DFA uyum değerleri düşük çıkıyor. Önce modifikasyon yapılmalı ama modifikasyon sonrası ölçek örnekleme bir daha uygulanmayacak. Bu durumda modifikasyon yapmanın bir anlamı olur mu? Modifikasyon ile düzelmeyen ölçeğin DFA değerlerini artırmak için madde sayısı düşürülmeli midir
DFA yapılmasının nedeni örneklem grubunun farklı olması değil, bulduğunuz yapıyı doğrulamak. Ölçeği bir daha uygulamasanız bile DFA iyi çıkmalı. Aksi halde yaptığınız çalışmanın anlamı olmaz. Evet ne gerekiyorsa yapmalı ve dfa şartlarını sağlamalısınız.
@@TezYardımPlatformu peki tezler için toplanan verilerin her zaman AFA ve DFA değerlerine bakılmalı mıdır? Ölçekleri geliştiren kişilerin yaptığı AFA ve DFA yeterli olmaz mı? AFA VE DFA hangi durumlarda yapılmalı diye de sorabiliriz sorumuzu?
@@TezYardımPlatformu ya da ölçek geliştirmenin dışında başkasının ölçeğini kullanırken her zaman AFA ve DFA yapılmalı mı? Her zaman değilse de ne zaman yapılmalıdır?
Bu konuda net bir cevap maalesef yok. Farklı yaklaşımlar göreceksiniz. Bana göre bir ölçeğin daha önce geçerlik ve güvenirliği tespit edilmişse, sadece güvenirliğine bakılmalıdır. Ben bu şekilde uyguluyorum.
Çok teşekkür ederim ilginiz için. İyi çalışmalar
Çok teşekkür ederim, videolarınızdan çok şey öğrendik emeğinize sağlık hocam. Ufak ama önemli bir sorum olacak, DFA'yı evet-hayır cevaplı değerlendirme sorularında uygulayabilir miyiz acaba? Likert ölçek şart mıdır?
Çok sağlıklı sonuçlar çıkar mı emin değilim ama evet uygulayabilirsiniz.
Hocam merhaba. Bu bilgilendirici video için çok teşekkürler. Benim size iki sorum olacak.
Öncelikle iki faktörlü ve 19 maddeden oluşan bir ölçekte 4 kovaryans oluşturmak hatalı mıdır?
İkincisi ise bir maddenin her iki faktör için kovaryans ilişkisi olması normal midir? Bu madde için ne yapılmalıdır?
Genelde bir alt boyutta en fazla 3 kovaryans oluşturma problemli görülmüyor. Yalnız bir maddenin farklı bir alt boyut ile ilişkisi olması kabul edilemez bir durum.
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim hocam. Peki bu maddeyi ölçekten çıkarmak uygun olur mu DFA aşamasında?
Tabiki. DFA bunun için var. Doğrulanmıyorsa, modeli bozuyorsa çıkarmalısınız.
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim hocam bilgilendirici videonuz ve dönütleriniz için.
Hocam merhaba size nasıl ulaşabilirim bir konu hakkinda yardimci olmanizi istiyorum
Genel olarak sorularınızı buradan sorabilirsiniz. Daha detay bir sorunuz varsa tezyardimplatformu@gmail.com'dan bana ulaştırırlar.
Sayın hocam, öncelikle verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. Hocam DFA yaptığımda GFI değerinin içerisinde yer aldığı tablo çıkmıyor. Bunun özel bi nedeni olabilir mi? Dİğer verilerimde hiçbir sıkıntı yok. Yanıtlama imkanınız olursa çok memnun olurum. Saygılar
Analiz seçeneklerinde, estimates altında calculate estimates şeklinde bir seçenek olmalı. Onu işaretlemeyin. Ya da eksik veriniz olduğu için hesaplamıyordur.
Merhaba hocam, her videonuzun sonunda tekrar tekrar size dua ediyor, Allah sizden razı olsun diyoruz, o kadar değerli ki anlattıklarınız hiç bir eğitim almadan videolarınızla analizlerimizi yapıyoruz, gerçekten de bunun bizler için önemini tahmin edemeyeceğiz kadar büyük, çok teşekkür ediyorum sizlere. 🙏
😢Sorum şöyle:
Ben de yaptığım DFA sonucunda bir modifikasyon uyguladıktan sonra uyum değerleri istenen seviyelere iniyor ancak p anlamlılık değeri, modifikasyon öncesinde 0,05'ten küçükken, modifikasyon sonrası 0,05'ten büyük çıkıyor. Bu durumu nasıl değerlendirmeliyim, bu şekilde mi raporlamam gerekiyor? Bu konudaki fikrinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum 😊
---
Sorunuz çok net, umarım cevabım faydalı olur!
Merhaba, dualarınız çok değerli. Çok teşekkür ediyorum. // Hangi p değeri anlamsız oluyor?
Model fit özetinde CMIN/df nin hemen yanındaki p değeri, yani default model hizasında,
Bu sorumdan bağımsız olarak ayrıca bir diğer değişkenimin de CMIN/df değeri 0,182 ve RMSEA değeri de 0,000 çıktı ancak p değeri 0,833 çıktı yani 0,05 ten büyük, bunu nasıl yorumlamaliyim?
@@TezYardımPlatformusoruma cevap veremeniz benim için çok önemli 🙏
Soruma cevap verirseniz çok mutlu olurum 🙏
p değerlerini dikkate almanıza gerek yok. sadece indekslere bakın ve yorumlayın derim.
Merhaba A B C D seçenekli sorularda doğru ve yanlış cevapların veri girişi ve daha sonrasında analizi nasıl yapılır acaba?
Doğru cevaplar için 1, yanlış cevaplar için 0 gireceksiniz. Bizim veri girişi videolarımızı izlemenizi öneririm.
@@TezYardımPlatformu Örneğin doğru cevap A ise A=1 ,B=0 C=0 D=0 kabul etmiyor
Bu şekilde yapmaz. 1=Doğru, 2=Yanlış gireceksiniz. Yanlış cevap verdiyse hangi seçenek olursa olsun 2 olacak. Ya da 0 da olabilir. Yalnız ben hangi aeçenek ne kadar işaretlenmiş görmek istiyorum diyorsanız o zaman 1-4 arası her seçeneği numaralandıracaksınız. Ama bence bunun anlamı yok.
@@TezYardımPlatformu peki her cevap için value girebilmem için variable type numeric mi olmalı yoks cevaplar A B C D olduğu için string mi yapmalıyım
teşekkürler 😊
Bir bağımsız iki bagımlı değişken için hangi analiz yapılır
Çalışmanızın amacına, ne yapmak istediğinize göre değişir.
@@TezYardımPlatformu dayanışmanın umut ve ruh sağlığı üzerindeki etkisine bakıcam
Merhaba hocam.Bir sorum olacaktı.Örneğin 3farklı grubun matematik puanları var.Bu gruplara evdeki kitap sayıları soruluyor.Beş seçenek var bu kısımda da.Kitap sayılarıyla bu grupların matematik başarıları arasında ilişkinin olup olmamasına ya da evdeki kitap sayısının miktarının mat başarısını etkileyp etkilemediğine hangi testle karar verebilirz
Anladığım kadarıyla kitap sayıları kategorik, 3-5, 6-10 gibi.... Puanlar sürekli. Bu durumda ANOVA veya Kruskal yapacaksınız. Fark çıkarsa etki vardır. Şu videoyu mutlaka izlemenizi öneririm. Bu videoyu başka hiçbir yerde görmedim, belirtmek isterim: th-cam.com/video/8rmvFj0LbSk/w-d-xo.html
Çok teşekkür ederim hocam,videoyu hemen izleyeceğim
Hocam emeğinize sağlık öncelikle. Yapısal eşitlik modeli ile ilgili de bir video çekmeniz mümkün mü acaba. Gerçekten böyle bir video çok faydalı olacaktır bizler için
Rica ederim. İnşallah. Kısa süre içinde peşpeşe videolar gelecek yalnız çoğu üyelere özel olacak.
@TezYardımPlatformu olsun hocam yapısal eşitlik modeli ile ilgili bir videoya ihtiyacım var çünkü ve sizden dinlemek istiyorum
Teşekkür ediyorum.
Hocam içerikler çok faydalı öncellikle çok teşekkürler, ben analizi yaptığımda RMR, GFI, AGFI değerlerinin olduğu tablo çıkmıyor. Bu neden olur ve nasıl bu değerleri hesaplatabilirim?
Bunu da bazen ben de karşılaşıyorum. Ya örneklem sayınız yeterli değildir. Ya çok fazla kayıp veri vardır.
Ki-Kare/sd : 1,403; AGFI: 0,815; GFI: 0,879; NFI: 0,887; CFI: 0,964; IFI: 0,965; TLI: 0,952; RMSEA: 0,680
1- Tez analizi için DFA raporlaması yaparken yukarıdaki sizin verdiğiniz uyumluluk değerleri yeterli midir? Bir hocam lisrel de T değerleri vardı, amosu bilmem ama önemli bir değerdi T değeri dedi. Amos da böyle birşey var mıdır?
2- Yukarıdaki değerlerden AGFI: 0,815; GFI: 0,879; NFI: 0,887 değerleri kriterleri sağlamıyor. Bir çok modifikasyon önerilerini uyguladım ve madde sayısını 40 dan 23 e düşürdüm, anca bu değerler sağlandı. Ölçeğin bu veri grubu için kabul edilebilir düzeyde yapı geçerliğine sahip olduğunu söyleyebilmek için yukardaki uyumluluk değerlerinin en asgari düzeyde hangilerinin sağlanması yeterlidir?
3- Eğer yukarıdaki değerler ile uyumluluk sağlanmaz ise nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
Bu durumda olan 2 ölçek var elimde. Birinin daha önce yapılmış AFA ve DFA raporlarına ulaşabildim diğerinin ise ulaşamadım.
Merhaba,
1. Benim yazdığım uyum değerleri yeterlidir.
2. Bence t değerine gerek yok.
3. Uyum değerlerinden hangilerinin daha gerekli olduğu ile ilgili net kaynaklar ben görmedim. Kendiniz birkaçını verebilirsiniz.
4. Şartlar sağlanmıyorsa maalesef ölçeği kullanamazsınız.
Çok teşekkür ederim
hocam yol geçerli değil diye uyarı veriyor tek boyutlu ölçeğin doğrulayıcı faktör analizi yapılabilir mi teşekkür ederim
Tek boyutlu ölçekte yaptığınızda uyum vb. değerlere ulaşmış olursunuz ama bence gerek yok. Buradaki probleminizi maalesef anlayamadım.
Hocam analize basmadan önce veriyi farklı kaydet yapmanız gerekiyor. O zaman hata almıyorsunuz
@@talhapekel Öyle mi? Teşekkür ediyorum bu bilgi için.
@@TezYardımPlatformu Evet hocam sizin sürümde otomatik kaydetmeye yönlendiriyor ancak bazı sürümlerde yönlendirmediği için kaydetmeden analiz yapamıyoruz.
Hocam öncelikle merhaba. AMOS programına verileri girdim. PATH Diyagramını çizdim fakat veri analizine gelince izin istedi ve veri hesaplaması çalışmadı. AMOS ücretli mi ücretsiz indirebileceğim bir link mevcut mu? Ayrıca her şey için çok teşekkür ederim sayın hocam.
Rica ederim. Bu aşamaya kadar geldiyseniz sorun lisans değil. Model oluşmamış. Hata veriyor. Size bir mesaj veriyor ve durumu açıklıyordur.
@@TezYardımPlatformu Hocam ayrıca AFA yaptıktan sonra veriyi kaydediyorum fakat AMOS veriyi SPSS'den çekemiyor ya da Amos'a veriyi yüklemeye çalıştığımda dosya uzantısı farklı olduğu için PATH çizmek istediğim veriyi görmüyor. Normalde dosya uzantısı sav fakat benim kaydettiklerimin dosya uzantıları farklı. AMOS'a veri çekmeyle ilgili bir videonuz varsa linkini benimle paylaşabilir misiniz? Çok teşekkür ederim sayım hocam.
Maalesef belirttiğiniz şekilde bir videomuz yok. AMOS'a veri çekme diye ayrı bir konu da yok. Normal bizim yaptığımız gibi verileri açarsınız ve analizleri yaparsınız. Probleminizi bilemiyorum, üzgünüm.
Allah sizden razı olsun başka da bisey demiyorum
Zaten başka bir şey demenize gerek yok :) O razı olmadıktan sonra bütün dünya razı olsa ne işe yarar... O razı olduktan sonra da bütün dünya razı olmasa ne kaybınız olur... Çok sağolun.
@@TezYardımPlatformu ne guzel yazdınız hocam siz sagolun
Çok alengirli videolar. Onu şuradan bunu buradan izleyin.
Ona giriyorsun şunu burada anlatmıştık burada hızlı olacağız. Öbürüne giriyorsun “Şunu öğrenmenizi de öneririm eski videolarımızda var” (tüm videolar aradından cımbızla bulmaya çalış). Anlatmış olsanız da konu bütünlüğü açısından 1-2 dakika anlatılabilir. Yeni bir videoya gidecek kadar kompleks konular değil. Kompleks bulan gidip araştıracaktır zaten.
Önerim tüm videoları kendi sınıflarına göre paket halinde bir oynatma listesine bağlamanız. Anlatımı da beğendim. Kanala destek vereceğim.
Merhaba, öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum.
Yalnız maalesef görüşlerinize katılmıyorum. Öncelikle bu video örnek üzerinden başlıklı bir örnek videosu. Konunun anlatıldığı video değil. Konunun anlatıldığı videoda belirttiğiniz durum çok çok azdır. İkincisi, her videoda her detayı anlatırsak videoların içinde çıkamayız. Sürekli değişken, normal dağılım, geçerlik, güvenirlik, AFA, korelasyon, regresyon vs. her bir kavramı 1-2 dakika anlatsak videolar en az 1 saat sürer ve dinleyici de sıkılır. Çünkü bunlar öğrencilerimizin %85'ine göre kompleks konular. Bu gerçekten böyle. x+2 dediğinizde x duyduğunda öğrenilmiş çaresizlik içine giren bir durum mevcut maalesef. Doğru olan temel bilgilerde eksikleri olanları kısa bir hatırlatma ile yönlendirmedir. Liste meselesine gelince, bunu zaten yaptık. Oynatma listeleri paketler halinde ve konu bütünlüğüne göre.
Buradan lütfen tepki anlaşılmasın. Eleştirilere açığım ve mutlu oluyorum. Saygılar.
Merhabalar amosu nasıl indirebilirim ?
Güvenli bir site bilgim maalesef yok.
Abi sesin çok etkileyici ya
🙂 Bana çok normal geliyor...
Hocam eğitim videolarınız ile tezime çok büyük katkınız oldu ve isim verebilirseniz tezde size teşekkür yazmak isterim.
Ayrıca AMOS ile yapısal eşitlik modeli eğitim videosu da yapmanız mükemmel olacaktır.
Rica ederim. Teklifiniz için teşekkür ediyorum. Şimdilik ismim olmadan devam etme düşüncesindeyim :) Sağ olun...
Hocam eksik verim olmamasına rağmen (If you are using Amos Graphics, remove the check mark next to "Modification indices" in the "Analysis Properties" windows. ) hatası veriyor, ne yapmm lazim dogrulayici faktor analizini yapamiyorum.
Böyle bir hatayı ilk defa görüyorum. Bu konuda maalesef bir bilgim yok.