Itse muistelen kuulleeni, että se köyhdetetty uraani voisi olla myös kustannustehokasta (isoille toimijoille, kuten jenkeille, joilla mm. laivastokin pyörii monesti ydinvoimalla) ja se ilmeisesti myös panssariin osuessaan saattaa syttyä palamaan. Euroopassa panssariammuksissa on volframia, joka on about yhtä kovaa, mutta ei syty ja on ilmeisesti melko kallista. Jos noilla syntyy ikään kuin jätteenä sitä panssariammuksiin sopivaa köyhdytettyä uraania, niin se voi pelkästään jo noista syistä olla vaihtoehto sille volframille.
@@Daniel90169 On tuo ihan vakiona kuitenkin mm. panssareiden alikali-ammuksissa ja sitä on käsittääkseni myös komposiittipanssaroinnissa siinä vaunun ympärillä (chobham). Myös monet vähän isommat konetykit (25-30mm) käyttävät noita, eli noita löytyy mm. A-10 rynnäkkökoneista ja kaikista taisteluhelikoptereiden konetykeistä. Tosiaan melkein yhtä tiheää kuin volframi, mutta itsesyttyvää ja pikaisella googletuksella myös pikkaisen käytännössä vielä tehokkaampaakin kuin se - tämä vissiin "itseteroittuvan" luonteensa takia (liittyy siihen, että miten se alikali-ammus muotoutuu panssariin osuessaan, kannattaa googlettaa jos kinostelee). Tuota (ulko)muistin mukaan tosiaan saattaa syntyä ns. reaktiojätteenä, joten sikälikin sen käyttö voi olla ihan järkevää. Mitään säteilyriskiähän noissa ei ole, mutta jotain väitteitä muistelisin siitä, ettei noiden pölynä hengittely olisi välttis hirmu terveellistä - toisaalta, jos joku konetykki räkii noita sinua kohti, niin ei siellä liene missään tapauksessa kovin terveellistä.
@@JoriMikke78 Ongelma on, että sitä pölyä syntyy jo ampuvassa päädyssä. Ja tietysti ne tuhotut panssarit joku joutuu joskus siistimään pois ja siellä on sitten sitä uraanipölyä. Ja tosiaan muiden raskasmetallien tapaan melko myrkyllistä ainetta kehoon joutuessaan.
Annie "P-K ampuu yhden ydinohjuksen jenkkejä päin ja USAF vastaa siihen ampumalla mannertenvälisen ohjuksen pohjoisnavan yli P-K:hon ja se aloittaa Venäjän yli lentäessään globaalin ydinsodan" Jacobsen. Ihan höpöjä puhuu se nainen. Ja on myöntänyt jossain haastattelussa ettei ymmärrä ydinaseista tai niiden käytöstä mitään. Fallout-sarja on parempi kuvaus ydinsodasta kuin se.
23:50 Norjan ja Ruotsin reservit ovat niin paljon pienemmät, että harvemman yliopisto-opiskelijan tarvitsee mihinkään sotahommiin lähteä vaan hommasta pääsee luistamaan vielä helpommin kuin Suomessa. Varmasti sielläkin hyödynnetään asiantuntijoita, jos halukkaita on
Hyvä ja tärkeä aihe. Nyt olisin toivonut taistelijaparilta ja haastateltavalta hienman parempaa valmiatautumista asiaan. Esim. perusteet taktisista vs strategisista aseista ja niiden toimitusmetodeista. Olisi ollut hieman kiinnostavampaa kuunnella tarkempia yksityiskohtia eri asieiden vaikutuksista eikä pelkästään keskustelua määritelmistä. Toki ymmärrän, että ehkä nuoremmalle kohdeyleisölle on tarpeellista käydä keskustelu läpi tällä tasolla. Mutta kiinnostava aihe ja itseäni olisi kiinnostanut hieman enemmän yksityiskohta-taso. Tämä siis täysin rakentavasti. Kiitos herrat!
Joo kun ei pointtina ole se, että me valmistaudutaan monta tuntia ja kysytään todella spesifejä kysymyksiä. Vaan tarkotus on jutellen käydä näitä asioita ihan perustasolta läpi. Ihan jo senkin takia, miten paljon epätietoisuutta ydinaseisiin liittyen Suomessa liikkuu, kun naapuri uhkailee niiden käytöllä. Voidaan joskus tehdä jakso siitä, että miten neutronisäteilyn ja röntgensäteilyn ominaisuudet hyödynnetään ydinaseen 'ensimmäisessä vaiheessa' ja kuinka säteilyn siirtyminen 'toiseen vaiheeseen' (fuusioreaktioon) optimoidaan nykyaikaisissa termonukleaarisissa aseissa. Tai stukki voi tehä oman podinsa siit.
@@gooffin On sillä merkittävämpi vaikutus. Ilmakehässä räjäytettynä grillaa aika laajalta alueelta suuren osan suojaamattomista sähkölaitteista ja -verkosta. Tätä tutkivat aikoinaan ihan käyttökohteinakin eli räjäytetään yläilmakehässä ja palautetaan suuri alue kivikauteen aiheuttamatta välttämättä sen massiivisempaa tuhoa maanpinnalla. Toki saman suuntaisia asioita saadaan aikaan laajalla aurinkomyrskylläkin. Semmoista odotellessa.
Kiitos, mielenkiitoinen jakso. Muinaisena fysiikan opiskelijana minua kiinnosti erityisesti ydintekniikkaan ja -aseisiin liittyvä osuus. Oma ymmärrykseni niistä taitaa sittenkin olla melko hyvä
@@tabull8180 Se että niitä on ei tee niistä välttämättä käytännöllisiä. Vaika jenkeillä onkin ydintykistökranaatteja, voi olla että erilaiset ohjukset tai tiputeltavat pommit ja torpedot ovat huomattavast käytännöllisempiä kuin davy crockett tyyliset salkkupommit missä ajoaine kantaa 30km, ja laskeuma on 50km...
@@riippumatonlinja Usalla tuskin on tarvetta kyseisiin, eiköhän ne saa ilmavoimillaan raivattua tarvittavat paikalliset aukot minne tahansa siksi ajaksi että ohjukset ja pommit ehtivät perille. Sen sijaan kun mietitään pohjois-koreaa tai Pakistania yms. maita, voi tykistö alkaa jossain tapauksissa näyttää houkuttelevalta, erityisesti taktisten ydinaseiden toimituksessa.
@@tabull8180 Näissä pienimmissä vaaditaan tiettyjä harvinaisehkoja isotooppeja koska kriittinen massa on ainoastaan niillä kyllin pieni. P-korean kaltaisen toimijan oman sentrifugituotanto on vielä vuosikymmeniä jäljessä länttä jolloin ainoa mitä kykenevät saamaan on ''perinteiset'' useiden satojen kilojen tai tonnien ydinaseet. Jolloin en usko että kummallakaan olisi ainakaan ilman kiinan apua tai venäjän neuvostovarastojen lahjoituksia minkäänlaista mahdollisuutta tuottaa moisia.
Olisin kaivannut jaksoon vähän enemmän vertailua konventionaalisten ja ydinaseiden välillä, mutta toki toive ei ole helpoimmasta päästä jo senkin vuoksi, että lähes kaikki ydinaseisiin liittyvä on onneksi teoreettista ilman käytännön kokemusta. Esimerkiksi ilmaräjäytyksen vaikutus laskeumaan ja räjähdevaikutukseen oli itselle sellaista jota ei ole ikinä edes tullut mietittyä.
Vielä sen verran jos puhumme likaisesta pommista eli radioaktiivisesta sellaisesta. Niin säteilyn lähteen pitäisi olla erittän voimakas. Ja jos se levitettäisiin vaikka helsingin kokoiselle alueelle niin sen levittäminen helsingin kokoiselle alueelle vaatisi todella ison työn, jotta sillä olisi vaikutusta koko Helsingin alueen väestölle. Paikallisesti kortteli tasolla kyllä, mutta aika äkkiä ihmiset voitaisiin evakuoida ilman että ihmisille koitusi siitä merkittävää terveys haittaa.
Toivottavasti on, ja luotetaan niihin laitteisiin. Eikös se mennyt Tsernobylin onnettomuudenkin kohdalla niin että ilmatieteenlaitos totesi että neljällä asemalla meni säteily yli asteikon, niin kuitattiin häiriönä ja virheenä, eikä kukaan tehnyt mitään 3 vuorokauteen... =) Eli meni just niin kuin tossa 16 minsan kohdalla totesi...
Ydinpommin Tai aseen käytöllä haetaan lähinnä suurta alueelliista vaikutusta ja myös psykologista se säteily siinä on lähinnä ei toivottu sivutuote. Vaan se paine ja lämpö vaikutus on se mitä haetaan ja varsinkin kun puhutaan taktisista ydinaseista. Halutaan tuhota iso alue tai tukikohta sillä säteilyllä ei sinänsä ole väliä vaan lähinnä se on "plussaa" Cesium 137 on lähinnä voimakas beeta säteilyn lähde. Ja esimerkiksi paksu vaatetus vaimentaa sitä säteilyä voimakkaasti. jja tärkeintä on ettei sitä pääse sinun sisälle nieltynä tai hengitettynä.
Kun puhumme saastumisesta niin puhutaan ehkä enneminkin biologisesta saastumisesta eli olet ollut jonkin biologisen aseen vaikkutamisen alueella. Eli olet mahdollisesti saanut jonkin vaarallisen viruksen jota voit tartuttaa muihin. Mutta kun puhutaa ydinaseesta ja ydinsäteilystä niin säteily ei itsestään vaan altistus aika ja säteilyn "tyyppi" eli alfa, beeta vai gamma. sSe ratkaisee. Ydinpommi tai ase on hengenvaarallinen niille ihmiselle jotka ovat sen aseen välittömän vaikutusalueen sisällä. Eli osa menehtyy välittömästi osa tuntien sisällä ja osa päivien tai viikkojen sisällä. Ja suurin osa näistä menehtyneistä ei menehdy säteilyyn ja siitä aihetuviin sairauksiin vaan sen pommin muihin välittömiin vaikutuksiin eli lähinnä lämpö ja paine vaikutus. Suurin osa ihmisistä ei ymmärrä säteilystä tuon taivaallista ja panikoi turhaan. Säteilyhän ei itsestään emittoidu sinuun muuten kuin hiukkasten pölyn ym. kautta. Alfa säteily ei läpäise ihoa, beeta läpäisee jonkin verran mutta molemmat ovat hengen vaarallisia esim nieltynä tai hengitettynä voimakkaina lähteinä ja gamma sitten taas läpäisee sinut, mutta se ei emitoi sinua vaan se kulkee sinun läpi ja sinä et muutu radioaktiiviseksi. Mutta se säteily kulkiessaan sinun läpi, jos se on riittävän voimakasta saattaa aiheutaa vaikutuksia sinun dna:n ja sitä kautta lisätä syöpä riskiä. Ja vielä mitä tulee likaiseen pommiin ydisäteilyn kannalta nii se on höpö höpö juttu ja vaikutus lähinnä psykologinen. jos jotkut terroristit onnistuu kasaamaan riittävän määrän voimakkaasti säteilevää ainetta esim. plutoniumia niin he todennäköisesti menehtyisivät itse ennen kuin ehtisivät sitä levittää. Mutta biologinenn pommi onkin sitte jo toinen asia.
Se montun koko kai riippuu aika pitkälti sen ydinaseen räjähdyskorkeusta, koska esimerkiksi juuri se ilmaräjäytys ei kovin isoa kuoppaa synnytä. Pintaräjähdyksen osalta kun katsoo kaavoja niin tuollainen vaikka 1kt:n taktinen lataus ei tuota loppujen lopuksi kuin alle 40 metriä halkaisijaltaan ja alle kymmenen metriä syvän kuopan. Toki vahvasti linnoitettua kohdetta vastaan on olemassa omat versionsa, joiden tarkoitus on juuri tunkeutua maahan ja räjähtää siellä muodostaen maassa kulkevan "maanjäristys"aallon ja pintaräjähdystä syvemmän kuopan, joka on kaavojen mukaan noin 30 metriä syvä 1kt latauksella. Nämä esimerkit ja kaavat löytyvät kirjasta, jonka löytää internetistä hakemalla "The Effects of Nuclear Weapons". Muutenkin kyllä taktisen ydinaseen vaikutukset riippuvat melko paljon taktisen ydinaseen määritelmästä. Esimerkiksi nykyaikaisia määrityksiä käyttäen Little Boy ja Fat Man olisivat käytännössä taktisen ydinaseen haarukan sisällä räjähdysvaikutuksensa puolesta ja esimerkiksi F-35:lle sertifioitu ja Eurooppaan sijoitettu B61-12 lasketaan myös taktiseksi ydinaseeksi, vaikka sen räjähdysvaikutus on arvioitu olevan 50kt eli nelinkertainen verrattuna tuohon Little Boyhin. Tämän kaiken saa selville pienellä harrastuneisuudella ja open source lähteillä, niin olisikin mielenkiintoista jos jossain vaiheessa saataisiin haastateltavaksi podcastiin joku ydinaseiden doktriineihin ja esimerkiksi juuri niiden ydinaseiden taktiseen käyttöön perehtynyt henkilö. Siinä voisi avata vaikka esimerkiksi miten kylmän sodan aikana oli suunniteltu NATOn puolelta Varsovan liiton panssarikolonnien pysäyttämiseksi taktisilla ydinaseilla, kuten tykistöammuksilla tai ATACMSin edeltäjän MGM-52 Lance kaltaisilla aseilla ja vaikka mikä rooli esimerkiksi laskeumalla olisi ollut area denial tyyppisenä vaikutuksena.
Millaista tuhoa ydin ase tekee.. kukaan ei koskaan ole nähnyt ydinase testejä.. tsar pommi esim.. :D Esim jos pohjois korea ampuu yhen ydinohjuksen amerikkaan, amerikka vastaisi viime tiedon mukaan 53kpl vastaavilla, joten pohjoiskoreaa ei olis enää ollenkaan.
Itse muistelen kuulleeni, että se köyhdetetty uraani voisi olla myös kustannustehokasta (isoille toimijoille, kuten jenkeille, joilla mm. laivastokin pyörii monesti ydinvoimalla) ja se ilmeisesti myös panssariin osuessaan saattaa syttyä palamaan. Euroopassa panssariammuksissa on volframia, joka on about yhtä kovaa, mutta ei syty ja on ilmeisesti melko kallista.
Jos noilla syntyy ikään kuin jätteenä sitä panssariammuksiin sopivaa köyhdytettyä uraania, niin se voi pelkästään jo noista syistä olla vaihtoehto sille volframille.
Erittäin hyvä nosto sieltä+
@@JoriMikke78 Harvoin sitä on käytetty. Irakissa ja Bosniassa, siellä muistin mukaan käytetettiin.
@@Daniel90169 On tuo ihan vakiona kuitenkin mm. panssareiden alikali-ammuksissa ja sitä on käsittääkseni myös komposiittipanssaroinnissa siinä vaunun ympärillä (chobham).
Myös monet vähän isommat konetykit (25-30mm) käyttävät noita, eli noita löytyy mm. A-10 rynnäkkökoneista ja kaikista taisteluhelikoptereiden konetykeistä.
Tosiaan melkein yhtä tiheää kuin volframi, mutta itsesyttyvää ja pikaisella googletuksella myös pikkaisen käytännössä vielä tehokkaampaakin kuin se - tämä vissiin "itseteroittuvan" luonteensa takia (liittyy siihen, että miten se alikali-ammus muotoutuu panssariin osuessaan, kannattaa googlettaa jos kinostelee).
Tuota (ulko)muistin mukaan tosiaan saattaa syntyä ns. reaktiojätteenä, joten sikälikin sen käyttö voi olla ihan järkevää. Mitään säteilyriskiähän noissa ei ole, mutta jotain väitteitä muistelisin siitä, ettei noiden pölynä hengittely olisi välttis hirmu terveellistä - toisaalta, jos joku konetykki räkii noita sinua kohti, niin ei siellä liene missään tapauksessa kovin terveellistä.
@@JoriMikke78 Ongelma on, että sitä pölyä syntyy jo ampuvassa päädyssä. Ja tietysti ne tuhotut panssarit joku joutuu joskus siistimään pois ja siellä on sitten sitä uraanipölyä. Ja tosiaan muiden raskasmetallien tapaan melko myrkyllistä ainetta kehoon joutuessaan.
@@lassenikulainen6722 Joo USA:n sotilaissa sitä oli mitattavia määriä. Varmaan vältetään harjoitustilanteissa käyttö minimiin.
Aiheeseen liittyen kannattaa lukea kirja: Nuclear War: A Scenario, kirjoittaja Annie Jacobsen.
Kiitti vinkistä!
Sama kirja tuli mieleen kun podia kuuntelin, varsin realistisen ja erittäin synkkä ydinsotaskenario.
Annie "P-K ampuu yhden ydinohjuksen jenkkejä päin ja USAF vastaa siihen ampumalla mannertenvälisen ohjuksen pohjoisnavan yli P-K:hon ja se aloittaa Venäjän yli lentäessään globaalin ydinsodan" Jacobsen. Ihan höpöjä puhuu se nainen. Ja on myöntänyt jossain haastattelussa ettei ymmärrä ydinaseista tai niiden käytöstä mitään. Fallout-sarja on parempi kuvaus ydinsodasta kuin se.
23:50
Norjan ja Ruotsin reservit ovat niin paljon pienemmät, että harvemman yliopisto-opiskelijan tarvitsee mihinkään sotahommiin lähteä vaan hommasta pääsee luistamaan vielä helpommin kuin Suomessa. Varmasti sielläkin hyödynnetään asiantuntijoita, jos halukkaita on
Hyvä lisäys!
Hyvä ja tärkeä aihe. Nyt olisin toivonut taistelijaparilta ja haastateltavalta hienman parempaa valmiatautumista asiaan. Esim. perusteet taktisista vs strategisista aseista ja niiden toimitusmetodeista. Olisi ollut hieman kiinnostavampaa kuunnella tarkempia yksityiskohtia eri asieiden vaikutuksista eikä pelkästään keskustelua määritelmistä. Toki ymmärrän, että ehkä nuoremmalle kohdeyleisölle on tarpeellista käydä keskustelu läpi tällä tasolla. Mutta kiinnostava aihe ja itseäni olisi kiinnostanut hieman enemmän yksityiskohta-taso. Tämä siis täysin rakentavasti. Kiitos herrat!
Joo kun ei pointtina ole se, että me valmistaudutaan monta tuntia ja kysytään todella spesifejä kysymyksiä. Vaan tarkotus on jutellen käydä näitä asioita ihan perustasolta läpi. Ihan jo senkin takia, miten paljon epätietoisuutta ydinaseisiin liittyen Suomessa liikkuu, kun naapuri uhkailee niiden käytöllä.
Voidaan joskus tehdä jakso siitä, että miten neutronisäteilyn ja röntgensäteilyn ominaisuudet hyödynnetään ydinaseen 'ensimmäisessä vaiheessa' ja kuinka säteilyn siirtyminen 'toiseen vaiheeseen' (fuusioreaktioon) optimoidaan nykyaikaisissa termonukleaarisissa aseissa. Tai stukki voi tehä oman podinsa siit.
Mutta kiitoksia!
Juttelin ruotsalaisten Gripen lentäjien kanssa, niin heillä oli reserviläisparta ja kohta vetelivät tuhatta ja sataa taivaalla.
Taitaa olla aika vähän kaasuja siellä ohjaamossa, tai ydinjätepölyjä.
Jenkeissä oli taktisen ilmaräjäytyksen kohdalla miehiä kokeeksi ja vanhoiksi elivät. Siinä ei tule laskeumaa, vain säteilyä.
Kuolivat mutta kaikki kuolee sodassa.
Ydinaseet vs konventionaaliset keskustelussa taisi ydinaseen EMP vaikutus jäädä käsittelemättä?
@@jussitoivanen2667 totta muuten! Tunti on yllättävän lyhyt aika 😅
@@gooffin On sillä merkittävämpi vaikutus. Ilmakehässä räjäytettynä grillaa aika laajalta alueelta suuren osan suojaamattomista sähkölaitteista ja -verkosta.
Tätä tutkivat aikoinaan ihan käyttökohteinakin eli räjäytetään yläilmakehässä ja palautetaan suuri alue kivikauteen aiheuttamatta välttämättä sen massiivisempaa tuhoa maanpinnalla.
Toki saman suuntaisia asioita saadaan aikaan laajalla aurinkomyrskylläkin. Semmoista odotellessa.
Renne Korppila haastattelussa.
Kiitos, mielenkiitoinen jakso. Muinaisena fysiikan opiskelijana minua kiinnosti erityisesti ydintekniikkaan ja -aseisiin liittyvä osuus. Oma ymmärrykseni niistä taitaa sittenkin olla melko hyvä
Kiitoksia kovasti! 💪
29:00 kulkee nimellä suojanaamari m/23, oli jo saapumiserällä 1/23 säkylässä. Itse sluk 2/23, meillä oli noi ja kaikilla muillaki yksiköillä säkylässä
Makeeta!
Eli ovatko tykistön ydinasekranaatit myytti?
Kohdassa 46:23 manittiin kyseiset
@@tabull8180 Se että niitä on ei tee niistä välttämättä käytännöllisiä. Vaika jenkeillä onkin ydintykistökranaatteja, voi olla että erilaiset ohjukset tai tiputeltavat pommit ja torpedot ovat huomattavast käytännöllisempiä kuin davy crockett tyyliset salkkupommit missä ajoaine kantaa 30km, ja laskeuma on 50km...
@@riippumatonlinja Usalla tuskin on tarvetta kyseisiin, eiköhän ne saa ilmavoimillaan raivattua tarvittavat paikalliset aukot minne tahansa siksi ajaksi että ohjukset ja pommit ehtivät perille. Sen sijaan kun mietitään pohjois-koreaa tai Pakistania yms. maita, voi tykistö alkaa jossain tapauksissa näyttää houkuttelevalta, erityisesti taktisten ydinaseiden toimituksessa.
@@tabull8180 Näissä pienimmissä vaaditaan tiettyjä harvinaisehkoja isotooppeja koska kriittinen massa on ainoastaan niillä kyllin pieni. P-korean kaltaisen toimijan oman sentrifugituotanto on vielä vuosikymmeniä jäljessä länttä jolloin ainoa mitä kykenevät saamaan on ''perinteiset'' useiden satojen kilojen tai tonnien ydinaseet. Jolloin en usko että kummallakaan olisi ainakaan ilman kiinan apua tai venäjän neuvostovarastojen lahjoituksia minkäänlaista mahdollisuutta tuottaa moisia.
Olisin kaivannut jaksoon vähän enemmän vertailua konventionaalisten ja ydinaseiden välillä, mutta toki toive ei ole helpoimmasta päästä jo senkin vuoksi, että lähes kaikki ydinaseisiin liittyvä on onneksi teoreettista ilman käytännön kokemusta. Esimerkiksi ilmaräjäytyksen vaikutus laskeumaan ja räjähdevaikutukseen oli itselle sellaista jota ei ole ikinä edes tullut mietittyä.
Samoin.
Vertailu tavanomaisen räjähdemäärän (vaikka tonni RDX:ää) vs ydinase tuhoalueen suhteen olisi ollut mielenkiintoinen.
Joo! Sinne oltais menty jos olis ollu lisää aikaa. Jotenkin pitää rajata. Mennää ens kerralla siihen. Kiitti kuuntelusta! 💪
Vielä sen verran jos puhumme likaisesta pommista eli radioaktiivisesta sellaisesta. Niin säteilyn lähteen pitäisi olla erittän voimakas. Ja jos se levitettäisiin vaikka helsingin kokoiselle alueelle niin sen levittäminen helsingin kokoiselle alueelle vaatisi todella ison työn, jotta sillä olisi vaikutusta koko Helsingin alueen väestölle. Paikallisesti kortteli tasolla kyllä, mutta aika äkkiä ihmiset voitaisiin evakuoida ilman että ihmisille koitusi siitä merkittävää terveys haittaa.
Onko tää Arto Lauri?
Ei.
@mightyfinland8118 näin arvelinkin 🤔😉😀
Hienoa että meillä on osaamista.
Eikö! 💪
Toivottavasti on, ja luotetaan niihin laitteisiin. Eikös se mennyt Tsernobylin onnettomuudenkin kohdalla niin että ilmatieteenlaitos totesi että neljällä asemalla meni säteily yli asteikon, niin kuitattiin häiriönä ja virheenä, eikä kukaan tehnyt mitään 3 vuorokauteen... =) Eli meni just niin kuin tossa 16 minsan kohdalla totesi...
Ydinpommin Tai aseen käytöllä haetaan lähinnä suurta alueelliista vaikutusta ja myös psykologista se säteily siinä on lähinnä ei toivottu sivutuote. Vaan se paine ja lämpö vaikutus on se mitä haetaan ja varsinkin kun puhutaan taktisista ydinaseista. Halutaan tuhota iso alue tai tukikohta sillä säteilyllä ei sinänsä ole väliä vaan lähinnä se on "plussaa"
Cesium 137 on lähinnä voimakas beeta säteilyn lähde. Ja esimerkiksi paksu vaatetus vaimentaa sitä säteilyä voimakkaasti. jja tärkeintä on ettei sitä pääse sinun sisälle nieltynä tai hengitettynä.
Niitä testejä on utuupissa aika monta eiku kaivelee vaan
Nähty on!
Kun puhumme saastumisesta niin puhutaan ehkä enneminkin biologisesta saastumisesta eli olet ollut jonkin biologisen aseen vaikkutamisen alueella. Eli olet mahdollisesti saanut jonkin vaarallisen viruksen jota voit tartuttaa muihin. Mutta kun puhutaa ydinaseesta ja ydinsäteilystä niin säteily ei itsestään vaan altistus aika ja säteilyn "tyyppi" eli alfa, beeta vai gamma. sSe ratkaisee.
Ydinpommi tai ase on hengenvaarallinen niille ihmiselle jotka ovat sen aseen välittömän vaikutusalueen sisällä. Eli osa menehtyy välittömästi osa tuntien sisällä ja osa päivien tai viikkojen sisällä. Ja suurin osa näistä menehtyneistä ei menehdy säteilyyn ja siitä aihetuviin sairauksiin vaan sen pommin muihin välittömiin vaikutuksiin eli lähinnä lämpö ja paine vaikutus.
Suurin osa ihmisistä ei ymmärrä säteilystä tuon taivaallista ja panikoi turhaan. Säteilyhän ei itsestään emittoidu sinuun muuten kuin hiukkasten pölyn ym. kautta.
Alfa säteily ei läpäise ihoa, beeta läpäisee jonkin verran mutta molemmat ovat hengen vaarallisia esim nieltynä tai hengitettynä voimakkaina lähteinä ja gamma sitten taas läpäisee sinut, mutta se ei emitoi sinua vaan se kulkee sinun läpi ja sinä et muutu radioaktiiviseksi. Mutta se säteily kulkiessaan sinun läpi, jos se on riittävän voimakasta saattaa aiheutaa vaikutuksia sinun dna:n ja sitä kautta lisätä syöpä riskiä.
Ja vielä mitä tulee likaiseen pommiin ydisäteilyn kannalta nii se on höpö höpö juttu ja vaikutus lähinnä psykologinen. jos jotkut terroristit onnistuu kasaamaan riittävän määrän voimakkaasti säteilevää ainetta esim. plutoniumia niin he todennäköisesti menehtyisivät itse ennen kuin ehtisivät sitä levittää. Mutta biologinenn pommi onkin sitte jo toinen asia.
Taktinen ydinase kyllä se ison montun tekee 🤔🤔🤣🤣
Kyllä! 😂
Onneksi ei sen pahempaa
Se montun koko kai riippuu aika pitkälti sen ydinaseen räjähdyskorkeusta, koska esimerkiksi juuri se ilmaräjäytys ei kovin isoa kuoppaa synnytä. Pintaräjähdyksen osalta kun katsoo kaavoja niin tuollainen vaikka 1kt:n taktinen lataus ei tuota loppujen lopuksi kuin alle 40 metriä halkaisijaltaan ja alle kymmenen metriä syvän kuopan. Toki vahvasti linnoitettua kohdetta vastaan on olemassa omat versionsa, joiden tarkoitus on juuri tunkeutua maahan ja räjähtää siellä muodostaen maassa kulkevan "maanjäristys"aallon ja pintaräjähdystä syvemmän kuopan, joka on kaavojen mukaan noin 30 metriä syvä 1kt latauksella. Nämä esimerkit ja kaavat löytyvät kirjasta, jonka löytää internetistä hakemalla "The Effects of Nuclear Weapons".
Muutenkin kyllä taktisen ydinaseen vaikutukset riippuvat melko paljon taktisen ydinaseen määritelmästä. Esimerkiksi nykyaikaisia määrityksiä käyttäen Little Boy ja Fat Man olisivat käytännössä taktisen ydinaseen haarukan sisällä räjähdysvaikutuksensa puolesta ja esimerkiksi F-35:lle sertifioitu ja Eurooppaan sijoitettu B61-12 lasketaan myös taktiseksi ydinaseeksi, vaikka sen räjähdysvaikutus on arvioitu olevan 50kt eli nelinkertainen verrattuna tuohon Little Boyhin.
Tämän kaiken saa selville pienellä harrastuneisuudella ja open source lähteillä, niin olisikin mielenkiintoista jos jossain vaiheessa saataisiin haastateltavaksi podcastiin joku ydinaseiden doktriineihin ja esimerkiksi juuri niiden ydinaseiden taktiseen käyttöön perehtynyt henkilö. Siinä voisi avata vaikka esimerkiksi miten kylmän sodan aikana oli suunniteltu NATOn puolelta Varsovan liiton panssarikolonnien pysäyttämiseksi taktisilla ydinaseilla, kuten tykistöammuksilla tai ATACMSin edeltäjän MGM-52 Lance kaltaisilla aseilla ja vaikka mikä rooli esimerkiksi laskeumalla olisi ollut area denial tyyppisenä vaikutuksena.
Millaista tuhoa ydin ase tekee.. kukaan ei koskaan ole nähnyt ydinase testejä.. tsar pommi esim.. :D Esim jos pohjois korea ampuu yhen ydinohjuksen amerikkaan, amerikka vastaisi viime tiedon mukaan 53kpl vastaavilla, joten pohjoiskoreaa ei olis enää ollenkaan.
Näihä se olis 😊
Olisiko oikeasti. 53kpl pata ilotulitteita.
@HarhaUkko kappas harhaukko :D
@@HarhaUkko amerikka on ainoo joka on ydinaseita käyttäny.. en lähtis kyseenalaistaan herkästi.
@@TheNismo777 eikä ole. Tarkasta historia.
Voi jessus ydinfyysikko 😂 ettei vaan uusi Pekka Toveri
Miltä on tuntunut, kun on joutunut opettelemaan muitakin henkilöitä ja nimiä trollaukseen kun Toveri ei ehdi aina olemaan paikalla?
puten fanipojat taas liikenteessä
Joo tää seppä on aina täällä :D antaa olla, ei paljoo paina.
Havuilla harjataan ja eikun menoks😂
Jep 😅
@@mightyfinland8118 ei meinannu velpojalla pokka pysyä, ku aikoinaan häneltä aiheesta tenttasin? Oli sentään kultaisen 80-luvun toimiupseereita.
@@mattiL No kyllä mä sillä havulla mielelläni pyyhkisin pois sen radioaktiivisen kaman mun päältä 😅