Cum întinerim un măr bolnav, care are roade puține

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 31

  • @ingrijireapomilor2657
    @ingrijireapomilor2657  3 ปีที่แล้ว +9

    Dragi prieteni, vreau sa fac doua precizari. Clipul nu a fost filmat de fiica mea, deci, va rog sa treceti cu vederea daca in unele locuri calitatea mai lasa de dorit. Si, am taiat acest mar desi mai avea ceva roade pentru ca sora mea (proprietara marului) m-a rugat sa o ajut si fiind un pom bolnav, cu roade putine si de proasta calitate, nu a contat decat refacerea lui. Am filmat saptamana trecuta, in Banat. Multumesc.

    • @mirceaovidiuisfan509
      @mirceaovidiuisfan509 3 ปีที่แล้ว +1

      Aceasta taiere se putea face si in primavara anului viitor?

    • @sorinnitu1580
      @sorinnitu1580 ปีที่แล้ว

      Exact, f prost filmat, de multe ori prea aproape, mișcă rău camera, etc.pacat de ce faceți și de toate lucrurile bune pe care vreți să le împărtășiți cu noi, dar nu-i nimic incercam să deducem unele tăieri și să învățăm cat mai mult de la dvs.
      Vă mulțumim mult și așteptăm cat mai multe materiale de la dvs.

  • @monicasuteu4267
    @monicasuteu4267 3 ปีที่แล้ว +1

    Fiecare face cum poate, cum știe! Eu, asta am înțeles. Drum bun, și multă iubire!

    • @dncviorel
      @dncviorel 3 ปีที่แล้ว +1

      Mai uitati-va o data atunci. :)))

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  3 ปีที่แล้ว

      Multumesc pentru comentariu. Filmarea a fost facuta saptamana trecuta, nu mai sunt in Banat :) Dar avem mai multe clipuri de acolo.

  • @gililazar7167
    @gililazar7167 3 ปีที่แล้ว +1

    Domnule sunte-ti un om serios, și apreciez experiența dvs.Va urmăresc de ceva timp.
    Nu trebuie să acordați atenție spațiului public negativist.! Probabil nu am văzut tot de la dvs. Așa că intru in problema.!? Am in posesie un teren riveran cu apa deschidere 100 m lineari pe apa ,deasemenea pe acest teren se afla un pom fructifer Pa'r la distanță de 20 - 30m de albie. După mine are cel puțin 200 ani.Circumferinta trunchiului ,cred aprox 1 m.urmeaza să îl masor. L-am văruit ,nu l-am stropit cu substanțe niciodată. L-am ajustat de uscaturi. Urmează să fac ajustarea crengilor uscate de toamna. Am văzut video cu aplicarea vaselinei pentru pomii tineri, dar pentru prelungirea vieții lui ce ar trebui în primul rând să fac !? Fara pesticide eventual !? Acum.. , daca a rezistat 100-200 de ani fara chimicale .....!? De ce ar fi nevoie de ele..? Aștept sfatul dvs.Vă mulțumesc anticipat anticipat.Dumnezeu să va ajute in tot ce este bine.!

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  3 ปีที่แล้ว +2

      Va sfatuiesc sa il stropiti cu bicarbonat de potasiu (fungicid bio) daca vedeti probleme la el. Ca sa ii prelungiti viata, trebuie sa ii faceti taieri de regenerare. Din marimea coroanei, 30% pe an si in 3 ani il puteti reintineri. Dar in timpul taierilor drastice, sa ii puneti gunoi de grajd in circumferinta coroanei pentru ca radacinile sunt cam egale cu ea. In loc de var, va sfatuiesc sa folositi TeraCalco, este calciu pur care intareste coaja si ajuta pomul, are nevoie si de calciu. Multumesc ca ma urmariti si va doresc si eu spor si numai bine!

    • @gililazar7167
      @gililazar7167 3 ปีที่แล้ว +2

      Vă mulțumesc foarte mult pentru sfatul profesionist. Voi incerca sa rezolv aceasta problema mai ales pentru faptul că nu a fost îngrijit niciodată de fostul proprietar. Sincer .! mai rar oameni ca dvs.. !Multumesc anticipat !

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  3 ปีที่แล้ว +2

      @@gililazar7167 Pentru putin. Sa va fie de folos. Si eu invat continuu. Numai bine!

    • @gililazar7167
      @gililazar7167 3 ปีที่แล้ว +1

      @@ingrijireapomilor2657 Va mulțumesc !.

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  3 ปีที่แล้ว

      @@gililazar7167 Cu placere.

  • @iosifdragomir5024
    @iosifdragomir5024 3 ปีที่แล้ว +4

    Aveţi un fierăstrău foarte bun. Puteţi afişa marca lui?

  • @vasilepetris1959
    @vasilepetris1959 3 ปีที่แล้ว +3

    👍🙏

  • @danielladinno6095
    @danielladinno6095 3 ปีที่แล้ว +1

    Chiar am observat că e filmat altfel,cd făceați tăierile era total nefocusat ,nu se vedea unde și ce se taie,nu înțelegeam nimic.multum oricum ptr video ,sunt f utile pot noi

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  3 ปีที่แล้ว +1

      Multumim pentru intelegere. Fiica mea nu a fost cu mine si a trebuit sa filmeze altcineva. Care a facut tot ce a putut mai bine.

  • @MarioLopez-ij8mj
    @MarioLopez-ij8mj 3 ปีที่แล้ว +1

    👍🤝👏

  • @dancote2497
    @dancote2497 3 ปีที่แล้ว +1

    Se pot face si la par taieri asemenea in septembrie?

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  3 ปีที่แล้ว +1

      Da, cat timp frunzele sunt verzi. Dar sa irigati bine pomul dupa si sa il hraniti cu gunoi de grajd. Acum e sezonul propice pentru taieri.

  • @Dr_V
    @Dr_V 3 ปีที่แล้ว

    Nu e riscant sa tai gros in plina vegetatie? Mai are timp marul sa inchida ranile pana vine gerul? Eu pana acum am facut taieri masive doar in negru, imi puteti spune ce specii permit o reformare radicala a coroanei in verde si in ce intervale? Ma ocup de livezi doar ca hobby si nu am timp sa fac toate lucrarile necesare pentru toata familia, ar fi grozav daca as putea extinde intervalul in care pot face taierile de intretinere, mai ales la socrii care stau la 300Km de noi.

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  3 ปีที่แล้ว +1

      Specialistii spun ca cel mai bun moment pentru taieri drastice sunt cat timp frunzele sunt verzi pe pom, la toate speciile. Pana la iarna este timp sa se inchida ranile daca sunt dezinfectate si date cu mastic cupric, daca sunt irigati pomii si hraniti bine cu gunoi de grajd sau NPK. Taierile din iunie, inceputul lui iulie dau cresteri mari, vegetative de aceea se taie mai mult pomii tineri atunci, care vrem sa aiba cresteri. De la mijlocul lui iulie pana la mijlocul lui august sunt cresteri intre 20-35 de cm, iar de la jumatatea lui august pana la sfarsitul lui octombrie, nu mai sunt cresteri. Spor!

  • @liviugiurgiu9010
    @liviugiurgiu9010 ปีที่แล้ว

    Despre dud nu ne spui nimic ?
    Cum se formează coroana ?
    Vas s au ax central .

  • @valentinzamfirache3026
    @valentinzamfirache3026 3 ปีที่แล้ว

    Deci interior nu se lasa cep iar la taierile exterioare se lasa cep

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  3 ปีที่แล้ว +2

      Da, la interior nu se lasa cep pentru ca nu avem nevoie de lastari noi. Iar cepii la mar sa ii lasati la o crenguta mica, prin reductie sau daca nu aveti crenguta, vedeti daca sunt macar 2 muguri pe cepul ce ramane. Altfel, cepul se poate usca.