Roma en Sinti willen erkenning voor het oorlogsverleden

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 เม.ย. 2021
  • Als 11 jarig meisje stond Sabina Achterbergh, al op in de klas om zich uit te spreken voor erkenning van het oorlogsverleden van de Roma en Sinti slachtoffers van de Holocaust. Bijna haar hele familie werd gedeporteerd naar concentratiekampen en overleefden die niet. Ze kon het niet verkroppen dat er nergens in de geschiedenisboeken was te lezen dat er naast joden, ook 90 procent van de Sinti en Roma werden vermoord.
    Geïnspireerd door oud-verzetsman Max van den Berg, strijdt Tot op de dag van vandaag strijdt ze als voorzitter van de Vereniging Roma Sinti Woonwagenbewoners voor de belangen van haar gemeenschap. 'Discriminatie is vreselijk, maar nog niet eens het ergste. Het toelaten en je niet verzetten is het grote kwaad', Max van den Berg haar.
    Met succes streed ze tot aan het Europese Hof tegen het 'uitsterfbeleid'' dat de overheid hanteerde voor woonwagenkampen. Documentairemaker Martine Bakker gaat terug met Sabina en haar 90-jarige oudtante Zanna Weiss-Brassem naar het onderduikadres aan de Vinekstraat in de Jordaan. Hier zat Znna als 13-jarig meisje een jaar lang met haar familie ondergedoken bij de Jordanses familie Freek en Annie de Oude, die hiermee het leven van hun eigen gezin in de waagschaal stelde.
    Op 4 mei 2019 kreeg ze het na vele jaren eindelijk voor elkaar om samen met haar oudtante Zanna en neef Galit Weiss om voor het eerst zelf een krans te mogen leggen ter nagedachtenis van de Sinti en Roma slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.



    AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
    Abonneer hier op ons youtubekanaal:
    / at5
    Tips of opmerkingen?
    Whatsapp: 06 511 909 38
    Telefoon: 020 555 1155
    Volg AT5:
    www.at5.nl
    Instagram: at5.nl
    Facebook: at5nl
    Twitter: at5

ความคิดเห็น • 6

  • @camnnnr
    @camnnnr 3 ปีที่แล้ว +11

    Blij dat dit "vergeten" verhaal van de Sinti en Roma ook bekend word. Het ia belangrijk omdat niet oedereen zich herkent in het algemene verhaal.

  • @RS2006sSummon
    @RS2006sSummon 3 ปีที่แล้ว

    Oorlogsleed lijden mensen nog steeds elke dag aan, je verhaal is niet erger dan andere verhalen. Zoek maar lekker ergens anders aandacht. Zie liever huidige oorlogssituatie’s dan iemand die aandacht zoekt over haar familie’s verleden

    • @Sarina1984
      @Sarina1984 3 ปีที่แล้ว +10

      Dit is onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis en hoort thuis in onze geschiedenisboeken.
      Deze documentaire houd jou niet tegen om andere oorlogsslachtoffers te helpen.

  • @ajax020salah9
    @ajax020salah9 3 ปีที่แล้ว +5

    grootste dieven ter aarde