Bediüzzaman Bu Çağa Ne Söyler? - Yol Haritası | Yusuf Kaplan

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ก.ย. 2024
  • Yusuf Kaplan Yol Haritası 'nın bu bölümünde Bediüzzaman 'ı anlattı. Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e sarkan süreçte Bediüzzaman'ın yeri neydi?
    Cumhuriyet'te Bediüzzaman'ın etkisi şüphesiz çok büyüktü diyor Yusuf Kaplan.
    Ve ilave ediyor....
    Ancak Bediüzzaman'ın anlaşılması yönünde büyük sıkıntılar yaşıyoruz dedi. Bediüzzaman'dan yola çıkarak film yapan, müzik yapan, sanat eseri yapan insanlar olması lazım ama yok. Şart mı, evet şart çünkü ben Itri'den yola çıkarak film yapmaktan bahsediyorum. Sinan'ın dili, Itri'nin dili ile sinema arasında irtibat kurmak lazım. Tarkovsky diye bir adam çıkıyor İncil'in dili ile irtibat kuruyor ve oradan vuruyor. Tarkovsky çok büyük bir şair kamera ile şiir yazan, felsefe yapan adam aynı zamanda. Vaaz etme anlamında negatif vaaz eden adam, ama vaaz eden adam günün sonunda.
    Bir manevi hakikatin telaffuzu film dili telaffuzunu yapmakta.
    İşin ilginç yanı şu, pat diye Bediüzzaman'dan Tarkovsky'ye geldik. İlginç yanı bu ve güzel. Ancak böyle mesafe kat edebiliriz.
    Biz Kant'ın, Vagner'i ve bunları anladığımızda çağı tanıma noktasında mesafe kat edebileceğiz ve çağımızı kendimiz kurabileceğiz. Dolayısıyla çağrımız çağımızı kuracak.
    Bediüzzaman'ın çağrısı çağını kurabilecek adam.
    Kendimizi küçümsüyor olmamızdan kaynaklanan sıkıntılar var, bizden adam olmaz bakış açısından kaynaklanan sorunlar var.
    Bediüzzaman'ın neden anlaşılamamasının kolay olmadığını anlamamız açısından size iki adam söyleyeceğim. Erol Akyavaş ve Yalçın koç.
    Dünya çapında en önemli düşünürlerden ama kimse tanımaz. Erol Akyavaş görsel sanatlarda neler yapacağımızı dünyaya gösteren adam kimse tanımaz. Dünya tanır ama...
    Bediüzzaman'ın tefekkür dili kendine özgüdür, Elmalı'dan ayrılan yanı budur. Ahmet Cevdet Paşa ile Bediüzzaman'ı karşılaştırabiliriz. Doğru karşılaştırma budur.
    Bediüzzaman 'ın dili; tasavvufun dili mi, kelamın dili mi, tefsirin dili mi, felsefenin dili mi? Hiçbiri ve hepsi...
    Kibrin olduğu yerde fikir barınamaz. Bu yüzden Bediüzzaman'dan neden çaplı insanlar çıkmıyor, sanatçılar, sinemacılar, fikir adamları çıkmıyor cevabını burada aramak lazım.
    Bediüzzaman'ın özellikle lemalar kitabı ilk aşama kitaplarından ve en anlaşılabilir kitaplarından birisi.
    Bediüzzaman, Elmalılı, Babanzade, İsmail Hakkı İzmirli, Said halim Paşa önemli adamlar.. Bu isimlerin yeniden okunması lazım. Köklere inemezseniz, göklere çıkamazsınız.
    Bu bölümde Bediüzzaman ile ilgili cümleler kurmaya çalıştık ile bitirdi bölüm Yusuf Kaplan.
    Gelin, Beraber Yürüyelim...
    #mymecra​ #yolharitası​ #yusufkaplan​
    🔔 Kanalımıza Abone Olmayı Unutmayın: bit.ly/BeraberY...
    MyMecra’nın diğer oynatma listeleri:
    🔹Konu Nedir? - Uğur Işılak & Serdar Tuncer: bit.ly/KonuNedir
    🔹​Derdini Söyle | Hayati İnanç: bit.ly/Derdini...
    🔹Kendi Gökkubbemiz | İbrahim Kalın: bit.ly/İbrahim...
    🔹​Dinle Neyden | Ömer Tuğrul İnançer: bit.ly/DinleNe...
    🔹​Başarı Bedel İster | Nurullah Genç: bit.ly/BasariB...
    🔹​Yol Haritası | Yusuf Kaplan: bit.ly/YusufKa...
    🔹​Biri Bir Gün | Serdar Tuncer: bit.ly/BiriBirGun
    🔹​Bi Mesele Var | Serdar Tuncer & Orhan Karaağaç: bit.ly/BiMesel...
    🔹​Çıktım Erik Dalına | Ahmet Özhan: bit.ly/CiktimE...
    🔹​Son33 | Orhan Karaağaç : bit.ly/SON33
    🔹​Çat Kapı: bit.ly/CatKapi
    🔹Bakışlar | Bertan Rona: bit.ly/Bakislar
    🔹​Teknosapien: bit.ly/Teknosa...
    Bizi aşağıdaki Sosyal Medya Adreslerimizden takip edebilirsiniz
    🔻 Facebook: / mymecra
    🔻 İnstagram: / mymecra
    🔻 Twitter: / mymecra
    🔻 Web Sitesi: mymecra.com/
    Programlarımızı PODCAST olarak takip edebileceğiniz platformlar:
    📍 Spotify: open.spotify.c...
    📍 Anchor: anchor.fm/mymecra
    📍 Google Podcast: bit.ly/MymecraP...

ความคิดเห็น • 1.2K

  • @ahmetoguz2799
    @ahmetoguz2799 3 ปีที่แล้ว +415

    Bana: "Sen şuna buna niçin sataştın?" diyorlar. Farkında değilim; karşımda müdhiş bir yangın var.. alevleri göklere yükseliyor, içinde evlâdım yanıyor, imanım tutuşmuş yanıyor. O yangını söndürmeye, imanımı kurtarmaya koşuyorum. Yolda birisi beni kösteklemek istemiş de, ayağım ona çarpmış; ne ehemmiyeti var? O müdhiş yangın karşısında bu küçük hâdise, bir kıymet ifade eder mi? Dar düşünceler, dar görüşler... "
    "Bediüzzaman Said Nursi"

    • @av.ahmetufukunal
      @av.ahmetufukunal 3 ปีที่แล้ว +18

      Kardeşim senin yazdığın anlaşılsa yeter.

    • @FatmaDilmen
      @FatmaDilmen 3 ปีที่แล้ว +10

      Ne müthiş bir gaye

    • @yavuzselimkocayel1409
      @yavuzselimkocayel1409 3 ปีที่แล้ว +16

      Evet tek gaye bu ve Nur talebeleri de üstad dan aldıkları dersle tüm kuvvetlerini iman kurtarma hizmetine nurları insanlara ulaştırma gayesine yürüyorlar.
      Diğer büyük şahısların fikirleri ve medeniyet tasavvurları imandan sonra gelen ve talep edenin teşvik edileceği şekilde düşünülebilir. Herkese bunlar nazara verilse İslamiyetin Özüne hakiki manasına ve iman hizmetine perde olurlar...

    • @ilkinsan1242
      @ilkinsan1242 3 ปีที่แล้ว +3

      @@yavuzselimkocayel1409 insana vicdan kazandirmayan imanin hic bir kiymeti yoktur. Boylr bir iman gleenkci imandir ata imanidir. Gelenekci anlayışları birakin bu yol sapmis bir yoldur. Allah bu gibi iman anlayisinda olanlari gercek vicdan sahibi imanlilar icin ve kafirler icin imantihan konusu yapmıştir. Imanin gayesi vicdan kazandirmaktir insana.

    • @sabanarkan567
      @sabanarkan567 3 ปีที่แล้ว +2

      @@mensurtokgoz O zaman Anglikan Kilisesine cevabı Hücümatı Sitte Eserini Okumamışsın Birde İngilizlerin Arayıp İdamını İstediği Bir Şahıs

  • @rabiagul_
    @rabiagul_ 3 ปีที่แล้ว +174

    Şu istikbâl içinde en yüksek ve gür sadâ İslâm’ın sadâsı olacaktır! İnşallah
    Bediüzzaman Said Nursi ❤️

    • @seherseher1914
      @seherseher1914 3 ปีที่แล้ว

      Saidi Nursi'nin BİR TEK HATASINI söyler misin?

    • @fedaiakyuz391
      @fedaiakyuz391 3 ปีที่แล้ว +3

      @@emineuncuoglu1320 MAALESEF PAPAĞAN GİBİ HER YORUMUN ALTINA YAZIYOR BEYNİNİ KİRAYA VERMİŞ İSLAMOĞLU İLE BESLENİP GELMİŞ YORUM YAPIYOR BURADA NEYSEKİ GEREKEN CEVABI VERDİM

    • @mehmetb.752
      @mehmetb.752 3 ปีที่แล้ว

      @@seherseher1914 sigara icmesi sonradan bıraktı

    • @seherseher1914
      @seherseher1914 3 ปีที่แล้ว +1

      @@mehmetb.752 Risaleleri sormuştum ama zaten sen Risaleleri Kur'an gibi kabul ediyorsun değil mi?

    • @seherseher1914
      @seherseher1914 3 ปีที่แล้ว +1

      @@fedaiakyuz391 Sen Nursi şakirdi olabilirsin ama ben islamoğlu şakirdi değilim. Aklımı öyle birine teslim edecek kadar gafil değilim.

  • @cumaligunes2268
    @cumaligunes2268 3 ปีที่แล้ว +107

    Kıymetli MyMecra Editörlerinden ricam bu yorumdan Yusuf Hocayı haberdar etmeniz.
    Muasır bir İslam Alimi olan Said Nursi'yi ve onun eseri olan Lem'alar kitabını MTO gibi faydalı bir programda okunacak kitaplar arasına almış olmanız takdire şayandır.
    Genel olarak Üstad Bediüzzaman ve eserleri hakkında söyledikleriniz size has üslup ve tesbitlerinizle farklı bir bakış açısı ortaya koymuş. Sizin gibi derinlikli bir düşünürden bu üslup ile istifade etmiş olmak bizim gibi genç araştırmacılara ufuk açıcı oluyor. Allah razı olsun.
    Konuşmanızın bu kadar güzel taraflarına rağmen bir kaç noktada sizin kadar insaflı birine yine aynı insaf nazarıyla bazı noktaları beyan etmek istiyorum.
    Said Nursi tenkidle ilgili; "Tenkidi eğer insaf işletirse, hakikatı rendeçler. Eğer gurur istihdam etse tahrib eder, parçalar." demektedir.
    Bu zaviyeden;
    1- MTO'da okunacak kitap olarak Risale-i Nur Külliyatından Lem'alar kitabının seçilmesi çok büyük bir hatadır. Çünkü bizzat Said Nursi'nin nezaretinde hazırlanmış olan Tarihçe-i Hayat eseri onu ve davasını en güzel şekilde gözler önüne seren eserdir. Tarihçe-i Hayat okunacak kitap listesine alınmakla birlikte Üstadı ve davasını en iyi anlamanın yolu Risale-i Nur Külliyatı'nın tamamının okunmasını teşvik etmekle olur.
    2- Metod olarak düşülen bir yanlışı da özellikle ifade etmek gerekir. Müellif ve eseri kritize edilmesi gerekirken popülizm kaygısı güden bir kısım düşünürlerin düştüğü hataya düşülmüş. Bu konuşmanın hakkı Said Nursi ve eserleriyken, Nur talebeleri ve Risale-i Nur okuyucuları konuşmanın konusu olması Yusuf Kaplan gibi bir düşünürü hata sarmalına düşürmüş.
    3- Said Nursi ve Risale-i Nur eserinin etrafında şekillenen bir cemaat ve talebe grubu olsada Risale-i Nur Kur'an'ın malı olması hasebiyle tabiki Yusuf Kaplan'da Risale-i Nur ve müellifi hakkında çalışmalar yapacak. Bu vazife sadece kendini nur talebesi diye tesmiye eden müslümanların vazifesi değil. Ümmete mal olmuş bir mütefekkir ve eserleri her şuurlu islam aliminin derdi ve konusu olmalıdır.
    4- Son olarak Nur talebelerinin kibirli olmaları ve seküler düşünüyor olmaları konusunda yanlış tesbit ve isabetsiz cümleler sarf edildi. Nur talebelerinin kibirli olması aldıkları derse muhaliftir. Zaten bir müslüman kibirli olmaz ve olmamalıdır. Bu fiil çok çirkin bir fiildir. Sözlerinizi tesirli kılmak için bu kadar uç kelimeler kullanmanıza gerek yok.
    Seküler düşünmek ise, bırakın böylesi önemli bir konuda günlük hayattaki muamelede bile terk eden ve bu kadar dikkatli davranan Nur talebelerini seküler düşünmekle itham etmek, konuşmanızda bahsi geçen Risale-i Nur'a ait cümleyi sizin de anlamadığınızı gösteriyor.
    Sonuç olarak Yusuf Kaplan bile olsanız öncelikle Risale-i Nur külliyatını dikkat ve teenni ile okumanız gerek. Bir de Nurcu görünme korkusunu da üzerinizden atarak konuşursanız Nurcular hakkında daha isabetli düşüncelere sahip olursunuz. Zira Risale-i Nur'u ve müellifini tezkiye edeyim ama onlardan biriymişim gibi görünmeyeyim tavrı ve düşüncesi için illa da bu ağır beyanlara gerek yok. Dinleyiciye nurcu değilim çünkü seküler düşünmüyorum, çünkü kibirli değilim mesajı vermek yerine daha latif bir dille eksiklikleri ifade edebilirsiniz.
    Son olarak ve önemli bir husus da genelleme yapmak bir müminin düşmemesi gereken en önemli hatalardan biridir. Dünya'nın dört bir yanında milyonlarca Nur talebesi var. Hepsini aynı kalıba koyarak, muhtemelen bir kaç nurcu da hissettiğiniz bazı kusurları bütün hepsine teşmil etmek yanlıştır, vebali büyüktür.
    Sizi Allah için seviyoruz ve çalışmalarınızı ümmete faydalı görüp takdir ediyoruz. Vesselam.
    ومن الله التوفيق

    • @nurgulokur
      @nurgulokur 3 ปีที่แล้ว +4

      Allah razı olsun .

    • @Esvaltu
      @Esvaltu 3 ปีที่แล้ว +5

      “Sözlerinizi tesirli kılmak için bu kadar uç kelimler kullanmanıza gerek yok!”
      Bu yerinde izah için Allah(cc) razı olsun.

    • @muhammedus2285
      @muhammedus2285 3 ปีที่แล้ว

      Burdan kibirden maksadın risalelere ağırlık verip diğer ilim ve düşüncelerde yoğunlaşmama ve okumamanın neticesi olarak ortaya konan bir tavrı dile getiriyor bilinçli olarak yapılan bir kibirden bahsetmemektedir

    • @saitbayr9457
      @saitbayr9457 8 หลายเดือนก่อน +2

      katılmıyorum risalei nura muhatap olan tüm külliyatı okur zaten, yusuf hoca kendi cephesine örnek olması için lemalar seçmiş gayet yerinde bir kitap, Herkes sizin gibi şahsiyeti tenzih ve iltifat üzerinden onun eserlerine kıymet vermeyebilir. Amaç Said nursiyi anlamak olmayadabilir bu zorunlu da değildir. Amaç dindir imandır onun kuranla islamla ilgili ne söylediğidir.

    • @ytu521
      @ytu521 3 หลายเดือนก่อน +2

      Üstada eleştiri yok, talebelerine eleştiri var. Niye alındınız

  • @CSahin-sx2nu
    @CSahin-sx2nu 3 ปีที่แล้ว +73

    "Bizler muhabbet fedaileriyiz husumete vaktimiz yoktur"
    Bediüzzaman Said Nursi

  • @mustafakilinc9357
    @mustafakilinc9357 3 ปีที่แล้ว +147

    O zaman üstadımızdan bir vecize bırakalım;
    ''Ve keza iman, Şems-i Ezelî’den ihsan edilmiş bir nur olduğu gibi saadet-i ebediyeden de bir parıltıdır. Ve o parıltı ile vicdanında bulunan bütün emel ve istidatlarının tohumları, bir şecere-i tûba gibi neşv ü nemaya başlar, ebed memleketine doğru hareket eder, gider.''
    -İşârât-ül İ'caz, Said Nursi.

    • @seherseher1914
      @seherseher1914 3 ปีที่แล้ว

      Saidi Nursi'nin BİR TEK HATASINI söyler misin?

    • @mustafakilinc9357
      @mustafakilinc9357 3 ปีที่แล้ว +3

      @@seherseher1914 Aziz kardeşlerim! Üstadınız lâyuhtî değil. Onu hatasız zannetmek hatadır. Bir bahçede çürük bir elma bulunmakla bahçeye zarar vermez. Bir hazinede silik para bulunmakla, hazineyi kıymetten düşürtmez. Hasenenin on sayılmasıyla, seyyienin bir sayılmak sırrıyla insaf odur ki: Bir seyyie, bir hata görünse de, sair hasenata karşı kalbi bulandırıp itiraz etmemektir. ...
      -Barla Lâhikası, Said Nursî
      Kendisini hatasız zannetmenin hata olduğunu direk kendisi söylüyor, bununla birlikte benim ne haddim var ki onun hatasını söyleyeyim. Üstadımıza karşı ön yargılı olduğunuzu seziyorum normaldir üstadımızı tam tanımak isterseniz hizmet düsturlarini birebir yaninda öğrenen yaşayan talebesi Hüsnü Bayramoğlu ve Risale-i Nur külliyatını takip edebilirsiniz.

    • @seherseher1914
      @seherseher1914 3 ปีที่แล้ว

      @@mustafakilinc9357 Güzel kardeşim bana masal anlatma, Saidi Nursi'nin BİR TEK HATASINI biliyorsan yaz. Yoksa hatasını bulamadım diye yaz.

    • @furkangul7253
      @furkangul7253 3 ปีที่แล้ว +1

      @@seherseher1914
      Senin amacin ne bütün yorumlara girip ayni seyi yazıyorsun ruh hastasimisin git kafani tedavi ettir.

    • @seherseher1914
      @seherseher1914 3 ปีที่แล้ว

      @@furkangul7253 Bilgisi olmayanlar şahsıma saldırıyor.

  • @miktatbaran8957
    @miktatbaran8957 3 ปีที่แล้ว +118

    "Allah'ı tanıyan ve itâat eden, zindanda da olsa bahtiyardır. O'nu unutan, sarayda da olsa zindandadır, bedbahttır."
    Bediüzzaman Said Nursi Hz 🌹

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว +1

      Allah Teâlâ'nın bir kulu ;kendi özgür iradesiyle düşünüp yazdırdığı 6000 küsur sayfalık eseri için;
      "Kimin haddidir ki, bu Nurlarda yanlışlık bulsun. Onun için bir harfine dokunmayı azim (büyük) bir günah işliyor telakki ediyorum..."
      (Barla Lahikası-62) dese ,yazdırdığı bu eserini eleştirilmez,dokunulmaz ilan ederek tabulaştırmış kutsallaştırmış olmaz mı!?

    • @medeniyet2050
      @medeniyet2050 ปีที่แล้ว +1

      @@kritiker6477 Yanlış bir söz söylemiş olabilir.Hatasız kul olmaz.İslam'ı savunduğu için böyle demiş olabilir.İyi düşünmek lazım.

    • @Cjjcjcgpogyz
      @Cjjcjcgpogyz 6 หลายเดือนก่อน +1

      ​@@kritiker6477Üstad Bediüzzaman hazretleri şöyle buyurmuştur; Sözlerimi mihenge vurunuz altın çıkarsa alınız, gümüş çıkarsa bırakınız.

  • @BilTek7
    @BilTek7 3 ปีที่แล้ว +25

    Nur hareketi, fırtına gibi eserek, etrafı dağıtarak, ortalığı karıştırarak değil; Nur gibi, güneşin ışığı gibi, fark ettirmeden, okşayarak, kalpleri ve gönülleri ısındırarak ve sevdirerek yayılma istidadı gösteren bir sevgi ve tamir hizmetidir.

    • @YukselEr-dz8hl
      @YukselEr-dz8hl 24 วันที่ผ่านมา

      Çok etkileyici bir cümleydi😊

    • @savasbilgicguzelgorenguzel6411
      @savasbilgicguzelgorenguzel6411 21 วันที่ผ่านมา

      Maşallah gayet güzel ifade etmişsin Allah razı olsun

    • @asuasu962
      @asuasu962 12 วันที่ผ่านมา

      Öyle olmalıdır..

  • @ALLAHRAZIOLSUN...
    @ALLAHRAZIOLSUN... 3 ปีที่แล้ว +32

    "Mariz bir asrın, hasta bir unsurun, alil bir uzvun reçetesi ittiba-ı Kuran’dır." BEDİÜZZAMAN

  • @hilal7984
    @hilal7984 3 ปีที่แล้ว +52

    Eger O benden razı olsa bütün dünya küsse ehemmiyeti yok ..
    Eğer O kabul etse bütün dünya reddetse tesiri yok.. 🍁
    Aziz Ustadımıza rahmetle 😌

    • @YukselEr-dz8hl
      @YukselEr-dz8hl 2 วันที่ผ่านมา

      Resûlullah ın sözünden daha veciz değil😢

  • @burakylmaz5692
    @burakylmaz5692 3 ปีที่แล้ว +24

    Risale-i Nur ve Osmanlı Türkçesi konusunda hayrat vakfını tebrik ediyorum. Bu konuda ciddi çalışıyorlar.

  • @AtillaKaratas
    @AtillaKaratas 3 ปีที่แล้ว +30

    Bediüzzaman bu dünyada yaşayan ama bu dünyayı yaşamayan Adamdır 🍁

  • @tuna_akgn
    @tuna_akgn 3 ปีที่แล้ว +59

    Video'nun en faydalı kısmı 15:41 - 16:08 arasıdır. Bediüzzaman'ı anlamak istiyorsak Risale-i Nuru okumalıyızz... Selam ve hürmetle...

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว +1

      Allah Teâlâ'nın bir kulu ;kendi özgür iradesiyle düşünüp yazdırdığı 6000 küsur sayfalık eseri için;
      "Kimin haddidir ki, bu Nurlarda yanlışlık bulsun. Onun için bir harfine dokunmayı azim (büyük) bir günah işliyor telakki ediyorum..."
      (Barla Lahikası-62) dese ,yazdırdığı bu eserini eleştirilmez,dokunulmaz ilan ederek tabulaştırmış kutsallaştırmış olmaz mı!?

    • @tuna_akgn
      @tuna_akgn 3 ปีที่แล้ว +10

      O ifadeler Üstada değil talebelerine aittir. Talebeler de Risale-i Nur'u tetkik ve tahkik ettikten sonraki kanaatlerini belirtiyorlar
      Ayrıca bu tarz ifadeler eserlerin başında bulunan takrizler nevindendir. Takriz övme, övüş, bir eserin başına konulan yetkili bir kimsenin yazdığı, övücü tanıtma yazıları anlamına geliyor. Ve takrizler yapısı gereği biraz coşkulu olur.
      ALINTI: sorularlarisale

    • @serkanucar998
      @serkanucar998 3 ปีที่แล้ว +2

      Güzel detay ;)

    • @Cjjcjcgpogyz
      @Cjjcjcgpogyz 6 หลายเดือนก่อน +1

      Üstad Bediüzzaman hazretleri şöyle buyurmuştur;Sözlerimi mihenge vurunuz, altın çıkarsa alınız, gümüş çıkarsa bırakınız.

    • @YukselEr-dz8hl
      @YukselEr-dz8hl 2 วันที่ผ่านมา +1

      ​@@Cjjcjcgpogyzben gümüşüde alırım

  • @hanifekahveci5556
    @hanifekahveci5556 3 ปีที่แล้ว +23

    Hocam, Allah razı olsun. Hepimizin üzerinde düşünmemiz lazım: Risaleler neden ümmetin değil de bir cemaatin kitabıymış gibi, neden Nur talebesi olmayan bir kardeşimiz Risale okusa "Nurcu" olacağını sanıyor, neden hemen ben anlamadım deyip tembellik ediyoruz? İman hakikatleri, derin meseleler, elbette gündelik hayatta kullandığımız 300 kelime ile açıklanamaz. Gayesi ilim irfan olan bunu bahane edemez.
    Bir de hocam kibir demişsiniz ama kibirden değil, orada bir daha düşünmenizi istirham ederim. Bediüzzaman talebelerini Risalelere odaklandırmak, onun neşri, anlaşılması için vaktini sarf etmelerini sağlamak için teşvik etmiştir. O zamanın şartlarında tüm baskı ve yasaklara rağmen iman kurtarma davası verilmiş. Şimdiki zamanın şartlarına göre düşünürsek yanlış değerlendiririz. Bediüzzaman ilahiyat fakültesinde hocalık yapıp kitap telif etmemiş. Baskılar, sürgünler, suikastlar gölgesinde bir DAVA ortaya koymuş ki bu İMAN kurtarma davasıdır. O yüzden şimdiki gibi 100 kitap listesi yapalım, o ilmi de öğrenelim bu alimden de okuyalım, çini de hinti de avucumuza alalım şeklinde bir imkan yoktu. Mesele imanı kurtarma noktasındaydı. Zaten o yüzden zaman iman kurtarma zamanı demiştir. O insanlar imanını kurtarsın diye yazdığı kitaplara nazar-ı dikkati celbediyor. Bu da hakkıdır. Her alim talebesine bir yol, bir sınır çizebilir. Buna talip olan talebe olur. Kimseyi de zorlamıyor. Zaten dersi hep kendine veriyor, ihtiyacını hisseden ona ders arkadaşı oluyor. Kardeşlerimizin şu eleştirisini de ağır bulurum: "Nur talebeleri başka kitap okumuyor". Kardeşlerim, bir tefsire, bir yola odaklanmak kibirden değildir. O insanlar "iman meselelerinde" (ilmihal, siyer vs. elbette okurlar) risalelerin kafi geldiğini düşünürler ve onu tam manasıyla anlamak için tefsir olarak Risalelere odaklanırlar. Kardeşlerim ilimden maksat nedir? Alim olmak mı? Daha iyi felsefe yapmak mı? Tüm ilimlerin gayesi Allah rızası olmalıdır kardeşlerim yoksa o ilim faydasızdır. Nur talebeleri de başka tefsirler Allah rızasını kazandırmaz demiyor, haşa! Ben bu tefsiri hakkıyla anlasam Allah'ın rahmetiyle bana yeter diyor. Zaten insanlar 2 sayfa zor okuyor, bir de okuyana neden başka birşey okumuyorsun diyoruz :) Akademik çalışma yapanlar, MTO talebeleri için vs. konuşmuyorum elbet. "Sıradan" bir müslüman için konuşuyorum. Şu an ülkemizde kaç kişi hayatında 1 kitap, 1 tefsir bitirdi, kaç kişi düzenli kitap okuyor da bu insanları eleştiriyoruz? Vakti olan ve anlayabilecek olan tüm kitapları, tüm tefsirleri, tüm düşünce kitaplarını okusun. Ama maksadın İslamı daha iyi anlamak ve Allah rızası olduğunu unutmadan. İlmi/akademik çalışma yapanlar zaten bahis dışı. Nur talebelerinin de gerekli özeleştirileri yapacağına inanıyorum. Çok uzattım vesselam. Allah hepinizden razı olsun. "Cemaatçilik" yapmaktan muhafaza buyursun.

  • @MrOkusa
    @MrOkusa 3 ปีที่แล้ว +19

    Güzel bir video olmuş istifade ettik Allah razı olsun hocam....
    Üstad Bediüzzaman'ın önümüzdeki yıllarda daha çok araştırılacağını ve eserlerinin çok farklı kitleler tarafından merakla okımacağını araştırılacağını düşünüyorum ...
    Zira Üstadın hayatından günümüze belki 15-20 sene öncesine kadar nur talabeleri imanı kurtarmak güçlendirmek vazifesine vakitlerini hasretmş ve elhamdülillah muvaffak da olunmuştur ....Başka eserlerle çok meşgul olmamaları belki de bundandır ...
    Küfre karşı çağımızın en tesirli silahını sonuna kadar kullanmak...
    Allah'ı inkar fikrinin bütün çeşitlerine karşı mücadele edilmiş ve bu memlekette küfür kök salamamış milletimizin imanı kurtulmuştur ...İman hakikatleri toplumumuzun göğsünde daha da muhkemleşmiştir....Allah'a sonsuz şükürler olsun ..
    Belki günümüzden itibaren ve gelecek yıllarda
    Yine imanı takviye etme vazifesi hız kesmeden devam etmekle beraber artık hakiki manada İslam medeniyetinin bütün diğer unsurları ve muhtelif parçaları Bediüzzaman'ın eserleri referans alınarak
    Sizin tabirinizle her cümlesi , kelimesi deşifre edilerek çalışılacak ve dünyanın hakiki İslam medeneiyetini yaşamasına vesile olunacaktır inşallah ...
    Unutmayalım Risale-i Nur kimsenin malı değildir Üstadın tabiriyle
    ".....risaleler kendi malım değil,
    Kur'anın malı olarak,
    Kur'anın reşehat-ı meziyatına mazhar olduklarını izhar etmeye mecburum.
    Evet lezzetli üzüm salkımlarının hâsiyetleri,
    kuru çubuğunda aranılmaz."
    Mektubat - 369
    Bediüzzaman ve eserlerinden her müslüman herkes istifade etmeli merakla şevkle dikkatle okumalı ve okutmalıyız ....

  • @Abdullahcnyldz48
    @Abdullahcnyldz48 3 ปีที่แล้ว +19

    Öncelikle teşekkürler Yusuf Hocam. Bediüzzaman'ın gayesi iman kurtarmaktır. Çünkü iman en önemli şeydir. İman yoksa hiçbir şey yoktur. Şimdiki zamanda ise insanlar meşgul zaman hızlı ve bu yüzden bize iman hakikatlerini anlatan bu eserleri okumak imanımızı Allah'ın izniyle kurtarıyor. Nur talebelerinin genel fikri böyledir. Yoksa diğer kitaplar okunmamalı gibi bir durum yoktur. Selam ve dua ile

  • @murattosun9417
    @murattosun9417 3 ปีที่แล้ว +28

    Köklere inilmeden göklere cıkılmaz” çok hoş bir konuyu işlediniz hocam.Allah razı olsun

  • @gencinihann
    @gencinihann 3 ปีที่แล้ว +43

    (Hilye-i Şerîf)
    Rahman Rahim Allah’ın Adıyla…
    Hz. Ali (ra) Peygamber Efendimiz(Sallallâhu aleyhi vesellem)’i şöyle anlatıyor: “Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi vesellem), ne son derece uzun ne de kısaydı; O, orta boyluydu. Saçları ne kıvırcık, ne de dümdüzdü; hafif dalgalı idi. Şişman olmadığı gibi, yüzü de yusyuvarlak değildi. Yüzünün rengi kırmızıya çalan beyazdı. Gözleri kara, kirpikleri uzundu. Kemiklerinin eklem yerleri iri ve omuzlarının arası genişti. Avuçları ve ayakları dolgundu. Yürüdüğünde yokuştan iner gibi sert adımlar atardı. Bir tarafa döndüğünde bütün vücuduyla dönerdi.
    İki omzu arasında Peygamberlik mührü vardı; zira O, peygamberlerin sonuncusuydu. İnsanların en cömerdi, gönlü en geniş olanı, en güzel ve düzgün konuşanıydı. Gayet yumuşak tabiatlı ve insani ilişkilerde arkadaş canlısı idi. Ansızın O’nu gören kimse heybetinden ilk anda çekinir; fakat tanıdıkça O’nu çok severdi. O'ndan bahseden bir kimse, ‘Ne O’ndan önce, ne de O’ndan sonra asla bir benzerini görmedim.’ demekten kendini alamazdı.”[i]
    [i] Tirmizî, Menâkıb 8.

    • @kalbim1822
      @kalbim1822 3 ปีที่แล้ว +1

      😫

    • @hulyazeren7095
      @hulyazeren7095 3 ปีที่แล้ว +5

      Allahümme Salli alâ Seyyidina Muhammed Canım peygamberim❤️❤️

    • @fatih381
      @fatih381 3 ปีที่แล้ว

      Rabbim Efendimizi (sav) gormeyi nasip etsin Insallah

  • @zehratunahan4542
    @zehratunahan4542 3 ปีที่แล้ว +296

    "Türkiye de tanınmaz dünyada tanınır!.. "

    • @hurriyetperver3796
      @hurriyetperver3796 3 ปีที่แล้ว +7

      Mateesüf

    • @MehmetKaya-iu4ru
      @MehmetKaya-iu4ru 3 ปีที่แล้ว +7

      @@hurriyetperver3796 maatteessüf*

    • @hurriyetperver3796
      @hurriyetperver3796 3 ปีที่แล้ว +2

      👍👏

    • @mustafakamil8674
      @mustafakamil8674 3 ปีที่แล้ว +11

      Zamani gelince butun dunya taniyacak ustad hz leri risaleleri insaallah butun dunyada okuttiracagim diyor.

    • @furkangul7253
      @furkangul7253 3 ปีที่แล้ว +7

      Bütün dünya tanidiktan sonra bizim memleketimiz mahcubiyetle tanımak zorunda kalacak

  • @nergizmamak4920
    @nergizmamak4920 3 ปีที่แล้ว +17

    Ne kadar güzel kafa açıcı ufka yönlendirici insanlara sahibiz. İnşallah güzel istifade edip. Neslimize güzel eserler bırakırız

  • @askimuhibbi
    @askimuhibbi 3 ปีที่แล้ว +8

    Bediüzzaman "sadece" nur talebelerine bırakılmayacak kadar kıymetli bir alimdir.

  •  3 ปีที่แล้ว +35

    Allah razı olsun
    Üstad için daha fazla program yapılır inşallah.

  • @devrimkaynakdemir9194
    @devrimkaynakdemir9194 2 วันที่ผ่านมา

    Allah razi olsun. Fevkalade anlatmışsın hocam.👍👍👍👍👍

  • @sssuheylaaa
    @sssuheylaaa 3 ปีที่แล้ว +32

    Bediüzzaman Said Nursi...
    Kur’an-ı Kerim’in zihin haritasını çözmüş bir mütefekkir...
    - Yusuf Kaplan

  • @sahinkartal9855
    @sahinkartal9855 3 ปีที่แล้ว +40

    Yusuf hocam her nur talebesi aynı seviyede entellektüel bakış açısına ve birikime sahip değil bunların içinde 7 den 70 e farklı kültür seviyesinde, derinlikte kişiler var. Sanayici, esnaf, çiftçi de var profesörler de var. Sizin dediğiniz gibi bu eserlerin sanatı, edebiyatı, siyaseti vs. etkilediginin yeni bir medeniyet teşekkülünün gözle görülür hale gelmesinin zaman alacağını düşünüyorum. Gazalinin kelam, felsefe, tasavvufta yaptığı yenilenme, özü yakalama mücadelesinin meyvesi ancak Osmanlı döneminde alınmaya başlanmıştır. Cumhuriyet tarihi boyunca bilinçli olarak unutturulmaya çalışılan bir zattan bahsediyorsunuz. Maniler ve oyunlar o kadar fazla ki...

    • @leventer191
      @leventer191 3 ปีที่แล้ว +1

      Katılıyorum Şahin. Çok farklı düzeylerde birikimli insanı barındırıyor o yüzden bir tutamayız tüm talebeleri. Eğer üstad'dan başka bişey okumayın diye bir dayatması olsa risale-i nur talebelerinin o zaman haklılık payı verirdim hocaya. Ancak durum öyle değil herkes kendi kapasitesi miktarınca bişeyler öğrenmeye çalışıyor

    • @alaaddinmimarlar750
      @alaaddinmimarlar750 3 ปีที่แล้ว +2

      Herkes her risalenin her mes'elesini anlamasına muhtaç değil ne kadar anlarsa kâfi dir
      Barla lahikası.

  • @skyreas622
    @skyreas622 3 ปีที่แล้ว +8

    Günümüz ilim ve araştırma adamlarından Bediüzzaman hazretlerine en çok sahip çıkan kişilerden birisiniz hocam Allah sizden razı olsun.

  • @kasm8331
    @kasm8331 3 ปีที่แล้ว +7

    Bu zamanda (zamanı okumadan istikameti bulmanız çok zor) Gençlerin okuması gereken en önemli eser Risale-i Nur kulliyatıdır

  • @saidbyr
    @saidbyr 3 ปีที่แล้ว +5

    Yusuf Hocaya Katılmakla beraber burada şöyle bir durum var; Nur talebeleri ilmi derinlik ve entellektüel seviye anlamında oturup konuştuğumuzda anlıyorsunuz ki çok derin & tahkiki düzeydeler. risaleyi nuru merkezine koyup başka ilmi(kelam fıkıh lisan) konularda kendini geliştiren çok kişi var. Fakat Şöyle bir kanı var ki Risaleyi nur haricinde başka kitaplar Referanslar sohbetlerde verildiği zaman bu risaleyi nurun anlatmak istediği mananın önüne geçiyor. Fakat bu demek değildir ki sadece Risaleyi nur oku Farzları yap Günahtan sakın kendini daha da geliştirme, gelistirmeli ve guncel meselelerde sözü olan insanlar çıkmalı

  • @semahiram137
    @semahiram137 2 ปีที่แล้ว +12

    ''Ey nefsim! Deme herkes öyle, çünkü herkes kabir kapısına kadar eşlik eder. ''(Bediüzzaman Said nursi)

  • @mustafadogan2903
    @mustafadogan2903 2 ปีที่แล้ว +3

    Yusuf Bey Risaleler umumun malıdır herkesin sahiplenip istifade etmesi gereken bir tefsir kitabıdır. Sizlerde yararlandığınız gibi böyle mecralarda daha geniş dairelere okumayı tavsiye etmek yerine içindeki konuları insanlara anlatabilirsiniz ve çok daha güzel olur elinizde imkan da var. Bu şekilde düşündüğünüz takdirde aleminizde ki kibir meselesinin de ortadan kalktığını göreceksiniz zamanla. Yine de Allah razı olsun en azından tavsiye ediyorsunuz bu da güzel bir şey.

  • @yavuzmiralay1594
    @yavuzmiralay1594 3 ปีที่แล้ว +7

    Sn Hocam Allah sizden razı olsun Üstadımızı ve külliyatı çok güzel ifade ettiniz,bu külliyatı sadece Nur talebeleri değil bütün cemaatlerin de okuyup anlayıp tüm insanlığın istifadesine sunmalı.

  • @suleymandemir7089
    @suleymandemir7089 3 ปีที่แล้ว +44

    Evet! Ümitvar Olunuz, Şu İstikbal İnkılabı İçinde En Yüksek Gür Seda İslamın Sedası Olacaktır.
    Bediüzzaman Said Nursi (R.a.)

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว

      ALLAH'IN "BEDÎ' "İSMİ ,BAŞKASINA İSİM OLUR MU?
      Bu yazı,Ragıp İsfahani'nin ELFAZI'L- KUR'AN,MÜFREDAT" isimli kitabının 176. sayfasından alınmıştır.
      Ünlü alim aynen şunları yazıyor: (B D A) (El İbda) Hiç bir şeyi örnek almadan ya da taklit etmeden bir eser inşa etme, vücuda getirme,yaratma .) demektir.
      Yüce Allah'la ilgili kullanıldığı zaman, 'Bir nesneyi aletsiz, maddesiz, zamansız ve mekânsız var etmek, yaratmak' anlamına gelir.
      Bu isim yalnızca Yüce Allah'a mahsustur.
      (Bak: Beyhaki,el Esma ve's-Sıfat)
      BEDÎ' SÖZCÜĞÜ BÜTÜN ZAMANLARIN "BEDÎ'"i YOKTAN YARADANI YÜCE ALLAH'TIR.BEDÎ' SIFATI SADECE ALLAH'A MAHSUSTUR. O İSMİ BİR FANİYE,BİR KULA VEREN ŞİRKE DÜŞME TEHLİKESİ VARDIR.
      "BEDÎ'=Mübdî' anlamına da kullanılır. Örneğin, "BEDÎU'S-SEMÂVÂTİ VE'L-ARDI. Gökleri ve yeri yoktan, eşsiz ve benzersiz yaratan O'dur. "
      (Bakara 117)
      Yukarıda yapılan izahlardan da anlaşıldığı gibi ;(BEDÎ')sıfatı Allah'tan başkasına verilmez verilirse şirk tehlikesi oluşur. "
      Hem bu lakâbın Allah Teâlâ 'dan başkasına verilmesi caiz olsaydı,Âhirzaman Nebîsi Muhammed Aleyhisselam 'a
      verilmesi daha uygun olurdu.Ama ne Nebî Aleyhisselam 'a ne de Ashâb-ı Kirâm'dan hiçbir kimseye bu lakâb
      asla verilmemiştir.

  • @isaoz7067
    @isaoz7067 3 ปีที่แล้ว +3

    Selamaleykum sayın Yusuf hocam ve nurlari ve hakiki nurculari eleştiren kardeşler 42 yaşındayım 13 yaşından beri 3 cemaatle istigalim oldu hepsinden Rabbım razı olsun . 27 yaşında nurlari tanıdım ve nokta hayatımda ilk defa doğruyu bulduğumu anladım kimseyi kotulemiyorum hak olan .ve kendim hakiki bir talebe olamama rağmen anladığım şu Sizler CIDDIYET İLE KİBİR i KARISTIRIYORSUNUZ 28 yıllık cemaatler hayatımda bukadar ciddi hakiki yaşamaya çalışan bir cemaatle tanışmadım herkes payına düşeni alır. Vesselam selametle

  • @sssuheylaaa
    @sssuheylaaa 3 ปีที่แล้ว +60

    Bir BİLİM KİTABI düşünün...
    Ampulü bulan Thomas Edison’un ismi altın harflerle yazılsın.
    Güneş’i bir kandil olarak yaratan Allah’ın (c.c) ismi geçmesin.

  • @SevmiyenTikky
    @SevmiyenTikky 9 หลายเดือนก่อน +2

    Allah Razı Olsun Hocam. Bediüzzaman Muazzam Bir Zat. Karşı Propagandası Varken Zamanında Çok Etkilenmiştim. Ama Okuyup Anlamaya Başladığımda Bu Zamanın Dersi Olduğunu Anladım. Muazzam Bir Kitap Risale-i Nurlar.

  • @sssuheylaaa
    @sssuheylaaa 3 ปีที่แล้ว +92

    Birinci Said dönemi: ALİM
    İkinci Said dönemi: ARİF
    Üçüncü Said dönemi: HAKİM

  • @av.ahmetufukunal
    @av.ahmetufukunal 3 ปีที่แล้ว +45

    Bismillahirrahmanirrahim. Selamün aleyküm muhterem kardeşlerim. Rabbim rızası yolunda çalışanların yar ve yardımcısı olsun. Risale-i Nur okuyorum, elimden geldikçe kıymetli İslam davası hocalarımızı takip ediyorum. Yusuf hocamın Nur Talebeleri hakkındaki düşüncelerine katılmadığım bir noktada kendi fikrimi belirteyim. Bence Bediüzzaman anlaşılamadığı gibi Risale-i Nur talebeleri de anlaşılamıyor.
    Bediüzzaman talebelerinin davası İMAN davası. Bir insan-mümin için imandan daha mühim mesele var mı ? Tahkiki imanı elde edemeden alemin fethine çıkılır mı ? Bence imanı tahkiki olmayan insanların fikir, sanat, sinema v.b. alanlarda verdiği mücadeleler biz Müslümanlara daha zararlı olabilir. Sözlerimi üstadın bir sözüyle noktalayım "Hakiki imanı elde eden adam kâinata meydan okuyabilir."

    • @Appet12
      @Appet12 3 ปีที่แล้ว

      Çok güzel

    • @curioustraveler6550
      @curioustraveler6550 3 ปีที่แล้ว

      Kesinlikle Kesinlikle kesinlikle

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว +1

      Allah Teâlâ'nın bir kulu ;kendi özgür iradesiyle düşünüp yazdırdığı 6000 küsur sayfalık eseri için;
      "Kimin haddidir ki, bu Nurlarda yanlışlık bulsun. Onun için bir harfine dokunmayı azim (büyük) bir günah işliyor telakki ediyorum..."
      (Barla Lahikası-62) dese ,yazdırdığı bu eserini eleştirilmez,dokunulmaz ilan ederek tabulaştırmış kutsallaştırmış olmaz mı!?

    • @av.ahmetufukunal
      @av.ahmetufukunal 3 ปีที่แล้ว +2

      @@kritiker6477 kardeşim yerinden bakıp oku, cümlenin öncesi ve sonrasını hakikat o zaman anlaşılır. Senin uyguladığın metod bir kere yanlış. Hiç bir şeyde hakikaten anlamak istiyorsan böyle kesip alamazsın ki. HER METİNDE İşine geleni alıp manayı tam zıddına çıkarabilirsin.

    • @curioustraveler6550
      @curioustraveler6550 3 ปีที่แล้ว +3

      Hiçbir müfsid ben müfsidim demez.
      Daima suret-i haktan görünür.
      Yahut bâtılı hak görür.
      Evet kimse demez ayranım ekşidir.
      Fakat siz mihenge vurmadan almayınız.
      Zira çok silik söz ticarette geziyor.
      Hattâ benim sözümü de, ben söylediğim için hüsn-ü zan edip tamamını kabul etmeyiniz.
      Belki ben de müfsidim veya bilmediğim halde ifsad ediyorum.
      Öyle ise her söylenen sözün kalbe girmesine yol vermeyiniz.
      İşte size söylediğim sözler hayalin elinde kalsın, mihenge vurunuz.
      Eğer altın çıktı ise kalbde saklayınız.
      Bakır çıktı ise çok gıybeti üstüne ve bedduayı arkasına takınız, bana reddediniz gönderiniz.
      Münazarat - 14

  • @Efe.Ibrahim
    @Efe.Ibrahim 3 ปีที่แล้ว +45

    "Şimdi anlıyorum ki, ne dediğimi anlamıyorsunuz. Zira ben siz oluyorum, anlamıyorum. " Münazarat

  • @tugbadagasan1384
    @tugbadagasan1384 3 ปีที่แล้ว +8

    Çok önemli ve doğru tespitler var bu sohbette.

  • @huseyingenc1711
    @huseyingenc1711 3 ปีที่แล้ว +52

    Nasip işidir Risale-i Nur a ve Bediüzzaman a intisap etmek

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว +1

      Allah Teâlâ'nın bir kulu ;kendi özgür iradesiyle düşünüp yazdırdığı 6000 küsur sayfalık eseri için;
      "Kimin haddidir ki, bu Nurlarda yanlışlık bulsun. Onun için bir harfine dokunmayı azim (büyük) bir günah işliyor telakki ediyorum..."
      (Barla Lahikası-62) dese ,yazdırdığı bu eserini eleştirilmez,dokunulmaz ilan ederek tabulaştırmış kutsallaştırmış olmaz mı!?

    • @zanladinanlatann..........7764
      @zanladinanlatann..........7764 3 ปีที่แล้ว

      @@kritiker6477 ama zıt ti varr

    • @gokhanbedir7735
      @gokhanbedir7735 3 ปีที่แล้ว +2

      BUNU DİYEN TALEBESİ KENDİSİ DEĞİL TUTİ KUŞU GİBİ HEP BU YORUMU YAZIP DURMUŞSUN al eline kitabı baştan sona oku anla sonra yargıla

    • @zanladinanlatann..........7764
      @zanladinanlatann..........7764 3 ปีที่แล้ว

      @@gokhanbedir7735 kime dediniz bunu

    • @gokhanbedir7735
      @gokhanbedir7735 3 ปีที่แล้ว

      Kritiker64 e

  • @osmanltorunu7958
    @osmanltorunu7958 3 ปีที่แล้ว +14

    Hocam Şener dilek hocamla bir program yapsanız çok hoş olur. Mevzular güzel anlaşılır

  • @5aha5an
    @5aha5an 3 ปีที่แล้ว +8

    "Ömür sermayesi pek azdır. Lüzumlu işler pek çoktur...
    ...ebedî dünyada kalacak gibi âfâkî malayaniyat ile iştigal etmek tam bir akılsızlık bildiğimizden, biz Risale-i Nur şakirdleri, her birimizin yüz derece aklımız ziyade olsa da ancak bu vazifeye sarfetmek lâzımdır diye kanaatımız var."
    Asa-yı Musa (RNK)

    • @5aha5an
      @5aha5an 3 ปีที่แล้ว +6

      "Hem de nazar-ı dikkate almak lâzımdır ki: Kim bir şeyde çok tevaggul etse; galiben başkasında gabileşmesine sebebiyet verir. Bu
      sırra binaendir ki: Maddiyatta tevaggul eden, maneviyatta gabileşir ve sathî olur. Bu noktaya nazaran; maddiyatta mahareti olanın maneviyatta hükmü hüccet olmasına sebeb olmadığı gibi, çok defa sözü dahi şâyan-ı istima' değildir. Evet bir hasta; tıbbı hendeseye kıyas ederek, tabibe bedelen mühendise müracaat edip gösterdiği ilâcı istimal eder ise; akrabasına ta'ziye vermeye davet ve kendisi için kabristan-ı fenanın hastahanesine nakl-i mekân etmek için bir raporu istemek demektir. Kezalik hakaik-i mahza ve mücerredat-ı sırfeden olan maneviyatta, maddiyyunun hükümlerine müracaat ve fikirleriyle istişare etmek, âdeta latîfe-i Rabbaniye denilen kalbin sektesini ve cevher-i nuranî olan aklın sekeratını ilân etmek demektir. Evet herşeyi maddiyatta arayanların akılları gözlerindedir. Göz ise maneviyatı göremez..."
      Muhakemat (RNK)

  • @alifuatas7786
    @alifuatas7786 3 ปีที่แล้ว +20

    Said nursi der ki:Ben kendimi beğenmiyorum beni beğenenleride beğenmiyorum.Ayrıca üzümün hassiyeti kuru çubuğunda aranmaz.Daha birçok şey söylerim de...Öncelikle Kibir Kelimesi bizlere Yakışmaz ki o sıfat şeytanda var idi.Bu arada övüyormusun dövüyormusun belli değil.

    • @rashthunher
      @rashthunher 3 ปีที่แล้ว

      Bizler muhabbet fedaileriyiz ...

    • @abece8573
      @abece8573 ปีที่แล้ว +1

      Yusuf Kaplan şunları söylemek istedi: Sadece Bediuzzaman Said Nursi’ yi okumak ve diğer bütün İslam birikimine kendimizi kapatmak, bir çeşit kibirdir. Çünkü zaten Bediuzzaman Said Nursi de İslam birikiminden istifade etmiş. Yaklaşık 1300 yıllık bir birikimin üzerine dünyaya gelmiş kıymetli biridir.
      Bu söylemler İslam birikimine gözlerini kapatan, onları yok sayanlara söylenmiş olmalıdır kanaatimce. Yoksa her müslüman, kendisine yakın bulduğu veya iyi istifade ettiği bir kanalda, eserlerde ayrı bir uzmanlık, muhabbet oluşturabilir. Bu çok doğaldır. Yusuf Hoca’ nın üzerinde durduğu kişilerse Bediuzzaman Said Nursi dışında hiçbir alimi tanımayan, tanısa bile bu zamana çok da hitap etmeyeceğini düşünen kişilerdir. Çünkü her insan farklı olduğu gibi her eserin de hitap edeceği kesim farklıdır. Biz müslümanlar kardeşiz. Bunun ötesinde de bir şey söylemek doğru olmaz. Selam ve dua ile…

  • @cetinklcluleburgaz6809
    @cetinklcluleburgaz6809 3 ปีที่แล้ว +27

    Bediüzzaman hakkındaki fikirlerinizi kabul görmüş bir abiyle ekranda konuşursanız bazı sorular daha kolay cevap bulur Nur talebeleri anlamıyor demek büyük bir iddia bu konuyu netleştirin lütfen

    • @ihsanacar3081
      @ihsanacar3081 3 ปีที่แล้ว +4

      Efendim Risale i Nur okumada ön safta olan abiler ile irtibata geçseniz, mesala Pr Şener Dilek abi TH-camde çok dersleri var o zaman göreceksiniz Bediüzzaman Anlaşılmışmı Anlaşılmamışmı .Nurlar Bu çağın yaralarına bir melhem olduğunu bizzat müşahede ediyor.

    • @nasiptevarsakisi3192
      @nasiptevarsakisi3192 3 ปีที่แล้ว +8

      Yusuf hocanın dediğini tam olarak anlamak lazım Yusuf hoca şu noktaya odaklanmış aslında risale i nur çok daha üretken olabilecekken istenilen üretkenliği malesef gosterememistir.

    • @gurbette_bir_seyyah6771
      @gurbette_bir_seyyah6771 3 ปีที่แล้ว +2

      @@nasiptevarsakisi3192 önemli olan çokluk değildir, çokluğa bakarsak kâfirler ve gayr-ı müslimler daha çok lakin hakk olan İslâm'dır. Bu da o şekil. Çoğunluk okumuyor, genel bir yararlanma olmuyor evet lakin etkisini tam gösteremiyor tabiri olmamış. Elhamdülillah ciddiyetle, şevkle okuyanlarda etkisi çok fazla. Allah istifade etmeyi nasip etsin nurlarla, hakikate ulaşmada vasıl eylesin bizim için.

    • @nasiptevarsakisi3192
      @nasiptevarsakisi3192 3 ปีที่แล้ว +2

      @@gurbette_bir_seyyah6771 kastettiğim çokluk değil hayat dairesine bakan noktada daha üretken olabilir ben kişilerin okudukları zaman aldıkları marifet muhabbet noktası tartışılmaz bir noktadır.

    • @cetinklcluleburgaz6809
      @cetinklcluleburgaz6809 3 ปีที่แล้ว +3

      @@ihsanacar3081 evet Şener abi Alaattin abi Burhan sabaz Ahmet çolak gibi abiler Allah için çok istifadeli dersler yapıyorlar Yusuf hoca bunlarla bir mütealalı ders yapsın, böyle anlamıyorlar demek doğru değil Risale-i Nur lardan herkesin bir kabiliyetine göre hissesi olur zaten meyve bahçesine girenler misali

  • @halilsahin2951
    @halilsahin2951 11 วันที่ผ่านมา

    Allah sizden râzî olsun hocam.

  • @pskologmune
    @pskologmune 3 ปีที่แล้ว +4

    Öncelikle Allah razi olsun hocam sizden sizi cok seviyorum hem sizin 100 kitap serisini okuyorum hem risale-i nur okuyorum. Yani risalei nur mani olmuyor diğer kitaplari okumama hocam. Ancak risalei nur imani elde etmek acisindan kafidir bu anlamda tek basina okunabilir ancak diğer konularda baska kitaplari okumaya mani yoktur
    Risale-i nurun tek gayesi imanı kurtarma davası yani filmciler edebiyatcilar sanatcilar cikarmaktan ziyade bilhassa gençlerin imanini taklididen tahkiki imana çevirme davasıdır. Fennin seküler anlatımlarından ziyade fenle Allahı bulduracak sevdirecek bir eser herkese tavsiye ediyorum...

  • @muhammetertas3694
    @muhammetertas3694 ปีที่แล้ว +1

    Hocam o kadar doğru anlatmışki üniversitede yurt bulamadigim icin nurcularin içinde bulundum Bediüzzaman'ın talebeleri kendini o kadar ona kapatmışki dış İslami dunyadan da kopmuşlar kendilerince tuhaf yorumlamaları , katı kuralları var .

  • @simurgungolgesi9763
    @simurgungolgesi9763 3 ปีที่แล้ว +3

    Yusuf hocamdan ALLAH C.C razı olsun🤲

  • @ismailberberoglu857
    @ismailberberoglu857 3 ปีที่แล้ว

    Yusuf hocam, yaşadığımız bu çağ sizi de , cansiparane olarak yaptıklarınızı da, bu ülkenin Müslüman evlatları için nasıl dert sahibi olup onları İslamın ışığında ,zihinleremize vurulan prangalardan uzak bir geleceğe taşıma arzunu asla unutmayacak. ALLAH size uzun ömürler versin. Kendinize sağlığınıza Neşenize çok dikkat edin hocam. Sizin gönlünüze batan diken bizim de canımızı yakar. Huuu!

  • @ALLAHRAZIOLSUN...
    @ALLAHRAZIOLSUN... 3 ปีที่แล้ว +12

    "Azametli, bahtsız bir kıt’anın; şanlı, talihsiz bir devletin; değerli, sahipsiz bir kavmin reçetesi, ittihad-ı İslâmdır." BEDİÜZZAMAN

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว +1

      ALLAH'IN "BEDÎ' "İSMİ ,BAŞKASINA İSİM OLUR MU?
      Bu yazı,Ragıp İsfahani'nin ELFAZI'L- KUR'AN,MÜFREDAT" isimli kitabının 176. sayfasından alınmıştır.
      Ünlü alim aynen şunları yazıyor: (B D A) (El İbda) Hiç bir şeyi örnek almadan ya da taklit etmeden bir eser inşa etme, vücuda getirme,yaratma .) demektir.
      Yüce Allah'la ilgili kullanıldığı zaman, 'Bir nesneyi aletsiz, maddesiz, zamansız ve mekânsız var etmek, yaratmak' anlamına gelir.
      Bu isim yalnızca Yüce Allah'a mahsustur.
      (Bak: Beyhaki,el Esma ve's-Sıfat)
      BEDÎ' SÖZCÜĞÜ BÜTÜN ZAMANLARIN "BEDÎ'"i YOKTAN YARADANI YÜCE ALLAH'TIR.BEDÎ' SIFATI SADECE ALLAH'A MAHSUSTUR. O İSMİ BİR FANİYE,BİR KULA VEREN ŞİRKE DÜŞME TEHLİKESİ VARDIR.
      "BEDÎ'=Mübdî' anlamına da kullanılır. Örneğin, "BEDÎU'S-SEMÂVÂTİ VE'L-ARDI. Gökleri ve yeri yoktan, eşsiz ve benzersiz yaratan O'dur. "
      (Bakara 117)
      Yukarıda yapılan izahlardan da anlaşıldığı gibi ;(BEDÎ')sıfatı Allah'tan başkasına verilmez verilirse şirk tehlikesi oluşur. "
      Hem bu lakâbın Allah Teâlâ 'dan başkasına verilmesi caiz olsaydı,Âhirzaman Nebîsi Muhammed Aleyhisselam 'a
      verilmesi daha uygun olurdu.Ama ne Nebî Aleyhisselam 'a ne de Ashâb-ı Kirâm'dan hiçbir kimseye bu lakâb
      asla verilmemiştir.

  • @muhammedfatihtosun3083
    @muhammedfatihtosun3083 3 ปีที่แล้ว +3

    TH-cam’daki Nur talebeleriyle bir program yapmanızı çok isterim. Nur talebeleri ve Yusuf Hocamız iyi bir istişare, fikir alışverişinde bulunurlarsa hem iki taraf açısından hem izleyenler açısından çok verimli olur.

  • @m.bozdag1850
    @m.bozdag1850 3 ปีที่แล้ว +21

    13.11 saniyede "Mevlanaya nispetle Mesnevi Nuriye yazdı. Kendini onun yerine koydu"
    Cümle kabul edilir değil.
    Bediüzzaman ne Mevlana Hazretlerini ne de diğer İslam Alimlerini geride bırakmak ve onlara nisbet etme derdi değil O'nun derdi, dersi milletin imanı idi. Diğer büyük İslam alimlerinde olduğu gibi ve zamanın yangınına göre daha fazlası ile...

    • @levoseva2375
      @levoseva2375 3 ปีที่แล้ว +2

      aslında şunu demek istedi mevlananın ayak izlerini buldu,gördü o yol üzerine mesnevi i nuriye yazdı. Aslında mevlana hz ne övgüde var

    • @YukselEr-dz8hl
      @YukselEr-dz8hl 2 วันที่ผ่านมา

      ​@@levoseva2375keramette köy.

  • @elifekinci4209
    @elifekinci4209 2 ปีที่แล้ว +4

    "Bu çağda, en büyük ihsan imânı kurtarmaktır." (BDS)

  • @eminedonmez7667
    @eminedonmez7667 3 ปีที่แล้ว +6

    Hayırlı yayınlar şuan yoldayım inşaAllah tekrarını izlemek nasip olur.❤️🇹🇷

  • @rabiaaaa5953
    @rabiaaaa5953 27 วันที่ผ่านมา +1

    "Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz".

  • @semayozgat2983
    @semayozgat2983 3 ปีที่แล้ว +9

    Yusuf hocama katılıyorum. Ben karşılaştığım nur talebelerinde hocamın dediklerini gerçekten görüyorum. Çok haklı bir konuşma olmuş. Emeğinize sağlık

  • @HuaweiPlite-zk3us
    @HuaweiPlite-zk3us 3 ปีที่แล้ว +2

    Lütfen Allah rızası için bu konuyu tekrar yapın çocuklarımın çok ihtiyacı var Allah razı olsun inşallah

  • @turkishdelight1
    @turkishdelight1 3 ปีที่แล้ว +7

    Selamun Aleykum MyMecra ailesi 🇹🇷
    Allah cümlemizden razi olsun InsaAllah

    • @selcenyildirim9672
      @selcenyildirim9672 3 ปีที่แล้ว

      Arkadaslar ufkunuzu biraz genis tutun lütfen..Kiymetli insanlarin yaptiklari elestiriler de kiymetlidir.O minvalde dinleyip anlarsanız bu kadar gocunma yaşamazsınız. Vesselam

  • @sefikabelmen7085
    @sefikabelmen7085 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah sizlerden binlerce kez razı olsun
    İstikametiniz hep dosdoğru olsun
    Dinledikçe düşüncelerinize hayran kalmamak elde değil🤲🏻

  • @eneserdinc3697
    @eneserdinc3697 3 ปีที่แล้ว +13

    Hocam Bediüzzaman'ın hakkını vermişsiniz Allah razı olsun. Ama bütün talebelerinde kibir ittihamında bulunmanız size yakışmadı. O nur talebeleri size hakkını helal edecek affediciliğe ve merhamete sahiplerdir. Affın ve merhametin olduğu bir kalpte kibre inşallah yer yoktur. Siz ters psikoloji yapmakla Nur Talebelerinin diğer eserlere vakma kabuğunu kıramazsınız. Müellifin kendisi bulanmamamız için harici bakmamamızı emretmiş. Bizde sadakatimiz gereği bakmıyoruz. Yoksa kibir değil...

  • @serdaraydemir7378
    @serdaraydemir7378 3 ปีที่แล้ว +2

    Berhudar olasin sen Yusuf Kaplan.
    Saglikli,basarili,uzun omurler diliyorum sana guzel insan.

  • @gencyazar6980
    @gencyazar6980 3 ปีที่แล้ว +41

    Hocam sizi o kadar sevmemle birlikte. Nur talebeleri kibirli görmenizle ayni zamanda sizde onları hor görmeniz beni hayrete düşürdü. Kesinlikle nur talebeleri kendi dünyasına kapanmış bir kitle değildir. Her bir fert kendi uzmanlik alanini risale nur ile cok güzel analiz edebiliyor. Ve biz Üstadın geçmişin ilmi birikimi ile büyük alemlerden faydalandığıni biliyoruz. Üstadin da fen ve ilmi ayrı bir yere koymadigini aksina fende dini hikmetin gösterdiğide biliyoruz

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว +1

      Allah Teâlâ'nın bir kulu ;kendi özgür iradesiyle düşünüp yazdırdığı 6000 küsur sayfalık eseri için;
      "Kimin haddidir ki, bu Nurlarda yanlışlık bulsun. Onun için bir harfine dokunmayı azim (büyük) bir günah işliyor telakki ediyorum..."
      (Barla Lahikası-62) dese ,yazdırdığı bu eserini eleştirilmez,dokunulmaz ilan ederek tabulaştırmış kutsallaştırmış olmaz mı!?

    • @gencyazar6980
      @gencyazar6980 3 ปีที่แล้ว +1

      @@kritiker6477 eksik yazmissiniz. Ve bir nur talebesinin bir heyecan ve tutkusudur

    • @mertgazi7094
      @mertgazi7094 ปีที่แล้ว +2

      Ne yazıkki kendi içlerine kapılmış bir cemaat ben içlerinde kaldım 10 yıl şükür şuan tüm alimlerden istifade ediyorum

  • @gulvadeacksoz6993
    @gulvadeacksoz6993 3 ปีที่แล้ว

    Sizleri dinledikçe kendimizin ne kadar boş işlerle meşgul olduğumuzu anlıyoruz.Allah razı olsun.My mecra ya teşeklürler👏👏

  • @munzevibiri8653
    @munzevibiri8653 3 ปีที่แล้ว +42

    Kardeşler Risale-i Nur okumak istiyorsanız Osmanlıcadan okuyunuz. Neden derseniz, usulü böyle. Ki zaten Yusuf hocam mto da Osmanlıca dersi veriyor. Osmanlıcadan okumak çok çok önemli.

    • @munzevibiri8653
      @munzevibiri8653 3 ปีที่แล้ว +5

      @@erayniyaz-i7597 kardeş öyle değil o iş... Eğer Kur'an okumayı biliyorsan Osmanlıca Hayli hayli okursun. Ve üstad Osmanlıca yasak olduğu bir dönemde Osmanlica yazıyor. Ve Osmanlıca okuyun diyor. O yüzden Kur'an bilen biri kesinlikle Osmanlıca okunmalı. Yusuf hocamız boş yere Osmanlıca öğretmiyor. Çok çok önemli.

    • @munzevibiri8653
      @munzevibiri8653 3 ปีที่แล้ว +5

      @@erayniyaz-i7597 aynen öyle kardeş, Osmanlica da inanılmaz bir ruh var. Kur'an okumayı bilip hâlâ Osmanlıcadan risale okumamak büyük bir hata. Zira üstad çok defa belirtiyor Osmanlıcanın önemini

    • @ahireteyolcu6852
      @ahireteyolcu6852 3 ปีที่แล้ว +11

      Neden ecdadımız kendi harflerini bırakıp, kuran harflerini kullandı?
      Çünkü kuran harfleri Şeairi İslamiye denilen İslam alametlerindendir.
      Namaz, Ramazan Orucu, Ezan gibi ibadetler;
      sarık ve tesettür gibi islâmî kıyafetler;
      Kur’an yazısı ve harfleri, camiler ve minareler şeairden olup gören herkese İslamiyeti görünüşleriyle ders verirler.
      Şeairin iki büyük toplumsal faydası vardır:
      Birincisi müslümanlara sürekli olarak dinlerini ve Allah’ı hatırlatır. Devamlı surette imanlarına bir dayanak noktası, kuvvet kaynağı olur. Müslümanlık şuur ve kimliğini telkin eder.
      İkincisi, İslam toplumu içinde yaşayan gayri müslimlerin İslamiyet’i tanıyıp öğrenmelerine ve zamanla İslam’la müşerref olmalarına sebep olur.
      Bizler nasılki ezanımıza, sakala, tesettüre, namazımıza sahip çıkıyoruz, ırzımız gibi.. Aynen öyle de Kuran harflerinede sahip çıkmalıyız.. Yani eskide kalmadı. Bu İslam alameti midir? bitti.. Ezan gibi Tesettür gibi Azizdir, koruyacağız, bırakmayacağız.
      Bu yüzden bizler de Osmanlıcayı en yakın zamanda öğrenmeye gayret edip Risalei Nurları Osmanlıca okumalıyız. Zaten üstüne varan en fazla iki haftada Osmanlıcadan okumaya başlar. Yani okumak kolaydır.
      Osmanlıca ayrı bir dil değildir. Türkçenin kuran harfleriyle yazılması dır.
      Üstad Risale-i Nur’un Latin harfleriyle okunmasından kalben razı olmadı.
      Bilmeyen Latin harfleriyle başlayabilir okumaya, fakat en yakın zamanda Osmanlıca öğrenelim. Kuran harfleriyle okumanın müthiş bir lezzeti var...

    • @munzevibiri8653
      @munzevibiri8653 3 ปีที่แล้ว +5

      @@ahireteyolcu6852 kardeş aklımdan geçen herşeyi döktün ya. Aynen öyle şeari İslamdir Osmanlıca. Ve okuması müthiş zeklidir. Okudukça okuyasın gelir çünkü Kur'an harfidir....

    • @ikbalkaradag6212
      @ikbalkaradag6212 3 ปีที่แล้ว

      Yalnız MTO'da Osmanlı Türkçesi dersini veren Ahmet Hüsrev hocam da Yusuf Hocamın tabiriyle 'KİBİRLİ,SEKÜLER, KENDİNİ KAPATMIŞ' dediği bir Risale-i Nur talebesi,Hayrat Vakfı,Hüsrev Altınbaşak Cemaati...

  • @turgaykizilkaya3657
    @turgaykizilkaya3657 ปีที่แล้ว

    Yusuf hocama kısmen katılmakla beraber bir iki kelam yazma ihtiyacı hissettim.
    Üstad Bediüzzaman hazretlerinin hizmet metodu etkisini bizler farkedemesek de göstermiş ve gösteriyor.
    Elimizden geldiğince okuyup anlayıp yaşamaya ve anlatmaya gayret ediyoruz. Allah'ın kanunudur ki; hadiseler gerçekleşirken belirli sebepler altında bazı süreçlerden geçerler. Bu her sahada olduğu gibi dini, içtimai meselelerde de böyledir. Belki henüz yapılan hizmetlerin neticeleri görünmüyor ancak zaten biz müslümanlar neticeyle meşgul olmadan hizmetle meşgul olmanın gayretinde olmalıyız. Bu dünya hizmet ve çalışma yeri. Meyvelerden istifade yeri bu dünya değil.
    Yıllardır Risaleler okuna gelmektedir. Belki de okunmasa, dersler sohbetler olmasa (Allah muhafaza buyursun) belalar sel gibi üzerimize yağacak.
    Ayrıca beklentiler kişilere göre değiştiği için, herkes kendi beklentisine göre meselelere bakıyor. Ortada istikametli güzel bir hizmet var. Daha güzel daha muvaffakıyetli olabilir mi? Elbette olabilir. Bu hizmet bu zamana kadar böyle gelmiş ise bundan sonra da böyle devam edecek diye bir garanti yok. Allah'ın dinine hizmet niyetleri "her zaman daha iyiye ve daha güzele" şeklindedir.
    Mevla kalan hizmet ömrümüzü geçen hizmet ömrümüzden daha ihlaslı daha gayretli ve muvaffakıyetli eylesin.

  • @sabankilci9405
    @sabankilci9405 3 ปีที่แล้ว +20

    Yaşasın MTO, yaşasın üstad Bediüzzaman hazretleri ve sair islam uleması...

    • @nuransimsek7389
      @nuransimsek7389 3 ปีที่แล้ว

      Helal kardeşim

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว

      ALLAH'IN "BEDÎ' "İSMİ ,BAŞKASINA İSİM OLUR MU?
      Bu yazı,Ragıp İsfahani'nin ELFAZI'L- KUR'AN,MÜFREDAT" isimli kitabının 176. sayfasından alınmıştır.
      Ünlü alim aynen şunları yazıyor: (B D A) (El İbda) Hiç bir şeyi örnek almadan ya da taklit etmeden bir eser inşa etme, vücuda getirme,yaratma .) demektir.
      Yüce Allah'la ilgili kullanıldığı zaman, 'Bir nesneyi aletsiz, maddesiz, zamansız ve mekânsız var etmek, yaratmak' anlamına gelir.
      Bu isim yalnızca Yüce Allah'a mahsustur.
      (Bak: Beyhaki,el Esma ve's-Sıfat)
      BEDÎ' SÖZCÜĞÜ BÜTÜN ZAMANLARIN "BEDÎ'"i YOKTAN YARADANI YÜCE ALLAH'TIR.BEDÎ' SIFATI SADECE ALLAH'A MAHSUSTUR. O İSMİ BİR FANİYE,BİR KULA VEREN ŞİRKE DÜŞME TEHLİKESİ VARDIR.
      "BEDÎ'=Mübdî' anlamına da kullanılır. Örneğin, "BEDÎU'S-SEMÂVÂTİ VE'L-ARDI. Gökleri ve yeri yoktan, eşsiz ve benzersiz yaratan O'dur. "
      (Bakara 117)
      Yukarıda yapılan izahlardan da anlaşıldığı gibi ;(BEDÎ')sıfatı Allah'tan başkasına verilmez verilirse şirk tehlikesi oluşur. "
      Hem bu lakâbın Allah Teâlâ 'dan başkasına verilmesi caiz olsaydı,Âhirzaman Nebîsi Muhammed Aleyhisselam 'a
      verilmesi daha uygun olurdu.Ama ne Nebî Aleyhisselam 'a ne de Ashâb-ı Kirâm'dan hiçbir kimseye bu lakâb
      asla verilmemiştir.

  • @celalakca8284
    @celalakca8284 3 ปีที่แล้ว +2

    Allah razı olsun. Nice hayırlı hizmet ömürü temennisiyle

  • @kalbim1822
    @kalbim1822 3 ปีที่แล้ว +3

    Gözden kalbe inen yol mu daha hızlı ya da sözden kalbe giden yol mu? Söz mü daha çabuk tesir eder ya da davranış mı? Şairi dinlemek mi daha etkileyici, ya da şair gibi dolaşanı seyretmek mi?
    Ben hocaların günlük hayatlarını, davranışlarını çok merak ediyorum.
    Mesela Hayati hocam' ın eşiyle sohbeti ☺ Ya da şiirlere dalıp hüzünlenmesi.
    Geçen Uğur abi' nin kahve yapışını izledik mesela. Çok güzeldi 😊. İyi, merhametli, dürüst insanların hayat tarzları ve davranışlarını görmeye ihtiyacımız var. Çünkü biz onlara baktıkça, biz de iyi, dürüst ve merhametli olucaz.
    (İçimden geldiği için yazdım, linç etmeyin lütfen)

  • @emiryuce1017
    @emiryuce1017 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun Yusuf hocam çok farklı bir bakış açısı kattiniz

  • @hasansabbah342
    @hasansabbah342 3 ปีที่แล้ว +8

    M.e.b.Risali i Nur külliyatı ni mecburi olarak ders olarak okutulması gerekir ki saten Timurtaş hocamız da tavsiye etmiştir.

    • @yavuzkestane9952
      @yavuzkestane9952 3 ปีที่แล้ว +2

      Çocuklarımızı o kitaplarla zehirletmememiz lazım. Daha bilimsel ve felsefi kitapların müfredatta olması zorunludur.

    • @aheristanbul9955
      @aheristanbul9955 3 ปีที่แล้ว +1

      @@yavuzkestane9952 hangi kitaplarlarla zehirletmemek lazım?

    • @hasansabbah342
      @hasansabbah342 3 ปีที่แล้ว

      @@yavuzkestane9952 hangi kitaplardan bahsettin hayrdr?😡

    • @deniz728
      @deniz728 3 ปีที่แล้ว +1

      Cumhurbaşkanımız yanılmıyorsam 2016 yılında Isparta da bunun müjdesini verdi kardeşim çok yakında osmanlıca derslerine ek Risale-i Nur dersleri olacak inşaallah

    • @hasansabbah342
      @hasansabbah342 3 ปีที่แล้ว +1

      @@deniz728 inşallah Allah izin verirse Vatan a millete hayırlı uğurlu olması dileğiyle Allah utantrmasin İnşallah.

  • @yaseminulucay7800
    @yaseminulucay7800 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun hocam programlarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum

  • @besiktasli2294
    @besiktasli2294 3 ปีที่แล้ว +3

    Yol haritası yine güzel bir bölümle bizi buluşturdu

  • @senatorayaz2943
    @senatorayaz2943 2 ปีที่แล้ว

    Gerçekten yusuf hocamızı anlayabilen kesimden olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Islamin oncu kuşaklarından olmak bu davaya sahip çıkmak istiyorum. İnşallah yakın zamanda da mto'lu olmak istiyorum.

  • @suleymandemir7089
    @suleymandemir7089 3 ปีที่แล้ว +6

    Bismillah her hayrın başıdır 🌹

  • @fuatuysal5869
    @fuatuysal5869 2 ปีที่แล้ว

    Yusuf Kaplan hocamız Allah razı olsun. Çok kıymetli tespitlerde bulundular. İsteyen üzerine düşünüp bundan hisse çıkarır. Dileyen ise koruma refleksi ile kardeşin kardeşe tavsiyesine kendisini İhtiyaç görmez görür....

  • @cennetkorkmaz2242
    @cennetkorkmaz2242 3 ปีที่แล้ว +4

    Müzik yapan var (Sulhperver) adıyla EMİRHAN PEKŞEN "Gayet kaliteli içeriklerle müzik icra ediyor kendisi" 👏

  • @fuatuysal5869
    @fuatuysal5869 2 ปีที่แล้ว +1

    Müslümanlar birbirlerinin kardeşleridirler. Birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye ederler....

  • @mehmetkocak4176
    @mehmetkocak4176 3 ปีที่แล้ว +8

    Değerli hocam “ kibirli” ithamı hiç olmadı.

  • @solmayangul1486
    @solmayangul1486 3 ปีที่แล้ว +2

    Süper kafa açıcı hocam iyi ki varsınız 🇹🇷🇹🇷🌹🇹🇷

  • @katre8953
    @katre8953 3 ปีที่แล้ว +5

    "BEDİÜZZAMAN ÇAĞI GÜZELLEŞTİREN ADAM"

  • @fuatuysal5869
    @fuatuysal5869 2 ปีที่แล้ว

    Yusuf Kaplan hocamız Üstadımız Said'i Nürsiye dair güzel tespit ve tavsiyelerde bulundu. Allah razı olsun...

  • @ahmetserkan9399
    @ahmetserkan9399 3 ปีที่แล้ว +5

    Hocam, sizin gibi bir mütefekkirin çerçevesinden üstad Bediüzzaman ve risale -i nur değerlendirmesi dinlemekten çok memnun oldum. Nur talebelerine yönelik eleştirileriniz de sizin şahsınızın değeri ölçüsünde kabuldür dikkate değerdir. Selam ve dua ile. .

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว

      ALLAH'IN "BEDÎ' "İSMİ ,BAŞKASINA İSİM OLUR MU?
      Bu yazı,Ragıp İsfahani'nin ELFAZI'L- KUR'AN,MÜFREDAT" isimli kitabının 176. sayfasından alınmıştır.
      Ünlü alim aynen şunları yazıyor: (B D A) (El İbda) Hiç bir şeyi örnek almadan ya da taklit etmeden bir eser inşa etme, vücuda getirme,yaratma .) demektir.
      Yüce Allah'la ilgili kullanıldığı zaman, 'Bir nesneyi aletsiz, maddesiz, zamansız ve mekânsız var etmek, yaratmak' anlamına gelir.
      Bu isim yalnızca Yüce Allah'a mahsustur.
      (Bak: Beyhaki,el Esma ve's-Sıfat)
      BEDÎ' SÖZCÜĞÜ BÜTÜN ZAMANLARIN "BEDÎ'"i YOKTAN YARADANI YÜCE ALLAH'TIR.BEDÎ' SIFATI SADECE ALLAH'A MAHSUSTUR. O İSMİ BİR FANİYE,BİR KULA VEREN ŞİRKE DÜŞME TEHLİKESİ VARDIR.
      "BEDÎ'=Mübdî' anlamına da kullanılır. Örneğin, "BEDÎU'S-SEMÂVÂTİ VE'L-ARDI. Gökleri ve yeri yoktan, eşsiz ve benzersiz yaratan O'dur. "
      (Bakara 117)
      Yukarıda yapılan izahlardan da anlaşıldığı gibi ;(BEDÎ')sıfatı Allah'tan başkasına verilmez verilirse şirk tehlikesi oluşur. "
      Hem bu lakâbın Allah Teâlâ 'dan başkasına verilmesi caiz olsaydı,Âhirzaman Nebîsi Muhammed Aleyhisselam 'a
      verilmesi daha uygun olurdu.Ama ne Nebî Aleyhisselam 'a ne de Ashâb-ı Kirâm'dan hiç kimseye bu lakâb
      asla verilmemiştir.

  • @elifdegirmenci1797
    @elifdegirmenci1797 3 ปีที่แล้ว +1

    CANım Serdar abim, CAN Yusuf hocam:) ömrünüze bereket, ayağınıza taş değmesin; Rabbim rızası yolunda insanlığa yaptığınız katkıyı, ibadetlerin en güzelleriyle birlikte kabul buyursun inşaAllah...

  • @ahmetoguz2799
    @ahmetoguz2799 3 ปีที่แล้ว +13

    Elhamdülillah nihayet MYMECRA da "BEDİÜZZAMAN SAİD NURSÎ" hazretlerinden hakkıyla bahsedildi.. Devamını zat-ı alilerinizden intizar ederiz.. Hocam Nur talebelerini eleştiriyor amma insaflı olan her eleştiriye eyvallah... Kişi Yeter ki Hakikatbin olsun.. . 👏👏👏

    • @muhammedcebir2657
      @muhammedcebir2657 3 ปีที่แล้ว +1

      Hoca sadece Nur talebelerini değil,Risalei Nuru okumayan Tasavvuf Sofi kardeşlerimizi,Diyanette görevli Risalei Nur okumayan Hocalarımızıda eleştiriyor dikkat buyurursan !

    • @kritiker6477
      @kritiker6477 3 ปีที่แล้ว

      ALLAH'IN "BEDÎ' "İSMİ ,BAŞKASINA İSİM OLUR MU?
      Bu yazı,Ragıp İsfahani'nin ELFAZI'L- KUR'AN,MÜFREDAT" isimli kitabının 176. sayfasından alınmıştır.
      Ünlü alim aynen şunları yazıyor: (B D A) (El İbda) Hiç bir şeyi örnek almadan ya da taklit etmeden bir eser inşa etme, vücuda getirme,yaratma .) demektir.
      Yüce Allah'la ilgili kullanıldığı zaman, 'Bir nesneyi aletsiz, maddesiz, zamansız ve mekânsız var etmek, yaratmak' anlamına gelir.
      Bu isim yalnızca Yüce Allah'a mahsustur.
      (Bak: Beyhaki,el Esma ve's-Sıfat)
      BEDÎ' SÖZCÜĞÜ BÜTÜN ZAMANLARIN "BEDÎ'"i YOKTAN YARADANI YÜCE ALLAH'TIR.BEDÎ' SIFATI SADECE ALLAH'A MAHSUSTUR. O İSMİ BİR FANİYE,BİR KULA VEREN ŞİRKE DÜŞME TEHLİKESİ VARDIR.
      "BEDÎ'=Mübdî' anlamına da kullanılır. Örneğin, "BEDÎU'S-SEMÂVÂTİ VE'L-ARDI. Gökleri ve yeri yoktan, eşsiz ve benzersiz yaratan O'dur. "
      (Bakara 117)
      Yukarıda yapılan izahlardan da anlaşıldığı gibi ;(BEDÎ')sıfatı Allah'tan başkasına verilmez verilirse şirk tehlikesi oluşur. "
      Hem bu lakâbın Allah Teâlâ 'dan başkasına verilmesi caiz olsaydı,Âhirzaman Nebîsi Muhammed Aleyhisselam 'a
      verilmesi daha uygun olurdu.Ama ne Nebî Aleyhisselam 'a ne de Ashâb-ı Kirâm'dan hiçbir kimseye bu lakâb
      asla verilmemiştir.

  • @cetinkaya318
    @cetinkaya318 3 ปีที่แล้ว +2

    Yusuf hocam Allah razı olsun istifadeli bir ders.siz nasıl bir mesele , kişi,eser hakkında mütalaanizi, eleştirilerinizi yapıyorsunuz 🌒 aynı şekilde kendiniz,eseriniz,meseleleriniz hakkında nasıl bir tefekkür içindesiniz.dedikleriniz elhak doğru luk payları olan tenkitler lakin tavsiye ve telkinlerinizi yapmaktan sizi alıkoyan kim.sizin sadedenizde demiyorum ama çok rağbet gören başkasının ne yapması gerektiğini konuşmak genelde çoğu kimsenin anlamadığı ni, bilmediğini,yanildiğini ve göremediğini söylemek babında kendisini gören,bilen,anlayan ve farklı bir derinlik ve yücelik olduğunu idda ettiği halde, kendine malum olanı gösterememek gibi bir çelişki var.zira herkesin önceliği,zevki,idrakinin 🌒 aynı olması beklenmesi gerekmez.derecati taktir farklı olduğu gibi idrakin dereceleri de farklı dir.yani kendi idrakinizdekini vücuda getirinki bir emsal ve mehaz teşkil olmuş olsun.çünkü bahsettiğiniz zatlar sizin hangi konuşmanız ve müzakereniz varki beklentinizi karşılayan bir idrake rastlamış olsun.ben mi yapacam diyorsunuz onu nur talebeleri yapmalı.halbuki Bediüzzaman nin şöyle bir sözü var:mademki yapan bilir elbette bilen konuşur.birakin nurculari başkalarının idrak düşüklüğünü külliyat yayıncılıkta bahsettiğiniz meselere dair eseriniz ortaya koyun talibi gelsin muhatap olsun.bediüzzaman eserleri bir hesab ve proje mahsulü ile olmadi.bir meziyetin varsa hafa turabina koyki ta neşvünema bulsun diyor hazret.siz ekin gayrin teveccüh ve taktirine ne hacet hak ve hakikat kendi kendini tenvir eder aşıklarını kendine celb eder vesselam

  • @beyaztema8584
    @beyaztema8584 3 ปีที่แล้ว +3

    Seviliyorsun hocam. Allah razı olsun

  • @saidagca6462
    @saidagca6462 29 วันที่ผ่านมา

    Birinci hikâye:
    İki sene evvel benim hakkımda bir müdür sebebsiz, gıyabımda tezyifkârane, hakaretli sözler söylemişti. Sonra bana söylediler. Bir saat kadar Eski Said damarıyla müteessir oldum. Sonra Cenab-ı Hakk'ın rahmetiyle şöyle bir hakikat kalbe geldi, sıkıntıyı izale edip o adamı da bana helâl ettirdi. O hakikat şudur:
    Nefsime dedim: Eğer onun tahkiri ve beyan ettiği kusurlar, şahsıma ve nefsime ait ise; Allah ondan razı olsun ki, benim nefsimin ayıblarını söyler. Eğer doğru söylemiş ise, beni nefsimin terbiyesine sevkeder ve gururdan beni kurtarmaya yardımdır. Eğer yalan söylemiş ise, beni riyadan ve riyanın esası olan şöhret-i kâzibeden kurtarmaya yardımdır. Evet ben nefsim ile musalaha etmemişim. Çünki terbiye etmemişim. Benim boynumda veya koynumda bir akrep bulunduğunu biri söylese veya gösterse; ondan darılmak değil, belki memnun olmak lâzım gelir. Eğer o adamın tahkiratı, benim imana ve Kur'ana hizmetkârlığım sıfatıma ait ise, o bana ait değil. O adamı, beni istihdam eden Sahib-i Kur'ana havale ediyorum. O Aziz'dir, Hakîm'dir. Eğer sırf beni sövmek, tahkir etmek, çürütmek nev'inden ise; o da bana ait değil. Ben menfî ve esir ve garib ve elim bağlı olduğundan, haysiyetimi kendi elimle düzeltmeye çalışmak bana düşmez. Belki misafir olduğum ve bana nezaret eden şu köye, sonra kazaya, sonra vilayete hükmedenlere aittir. Bir insanın elindeki esirini tahkir etmek, sahibine aittir; o müdafaa eder. Madem hakikat budur, kalbim istirahat etti.
    وَاُفَوِّضُ اَمْر۪ٓى اِلَى اللّٰهِ اِنَّ اللّٰهَ بَص۪يرٌ بِالْعِبَادِ
    dedim. O vakıayı olmamış gibi saydım, unuttum. Fakat maatteessüf sonra anlaşıldı ki, Kur'an onu helâl etmemiş...
    Mektubat - 64

  • @ysf5924
    @ysf5924 3 ปีที่แล้ว +4

    Risalei nuru anlayarak okumaya çalışan nur taleberini istisna tutarsanız büyük bir akıllılık yapmış olursunuz. Zira köydeki teyze de risalei nur okuyabilir (ki okuyor) üniversite de akılları sönmemiş gençler de risalei nur okuyor. Söz ağızdan çıktıktan sonra onun esiri olursunuz.. Ciddi talebeler bilimin dahi Allah'ın dini olduğunu bilirler ve oyle de terakki ederler. Bahsettiğiniz nur talebesi güruhu kimdir? Buyuk sıkalası olan bir gruptan söz ediyorsunuz. O halde peşin hükümden önce kesin bilgiye sahip olmalısınız.

  • @josefjosef5313
    @josefjosef5313 3 ปีที่แล้ว +1

    Hocam risaleleri okuyan biri olarak aynen katılıyorum bediüzzaman sevmek ile anlamak birbirinden çok farklı kavramlar

  • @ehliyetterapimerkezi2484
    @ehliyetterapimerkezi2484 3 ปีที่แล้ว +5

    Hakkın hatırı âlidir, hiçbir hatıra feda edilmez..

  • @MAVIUCURTMA
    @MAVIUCURTMA 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah cc razı olsun inşallah hayırlı ve bereketli yayınlar serdar hocam allah cc razı olsun inşallah yusuf kaplan hocamada hayırlı ve huzurlu sağlıklı uzun ömürler versin inşallah hayırla kalın allah cc amanet olun inşallah duâ bekleriz inşallah

  • @enas7470
    @enas7470 3 ปีที่แล้ว +3

    Ya serdar abiiiiiii... Yüzümüzü güldüyorsun eksik olma 😂🤗

  • @saidnursitafsillihayat1293
    @saidnursitafsillihayat1293 3 ปีที่แล้ว

    Yorumlara bakiyorum da ne güzel, kaliteli insanlar varmış. Allah razı olsun sizlerden. Herhalde dunya da cenneti bir nevi bu olsa gerek. Serdar Bey Kardeşim e de teşekkür ederim, güzel insan. Rabbim sizinle beraber neslinize Kur'an a hadim eylesin. Dünya ve uhra saadeti nasib etsin

  • @kubranuraydemir6628
    @kubranuraydemir6628 3 ปีที่แล้ว +3

    Çook güzeldi yine👏👏haftaya cemil meriç var oleyyy.. 👍☺️

  • @ismailhakkdiler3317
    @ismailhakkdiler3317 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah Üstaddan razı olsun, bizi de talebesi olmayı nasip etsin..

  • @saidnursitafsillihayat1293
    @saidnursitafsillihayat1293 3 ปีที่แล้ว +3

    Taassub var hocam..Bediüzzaman da taassub yok, talebe gecinenlerde var. Bu dediklerinizi tafsilen hayatını tekrar okuyunca anladım; tebrik ederim. Allah razı olsun. Sizinle her ne kadar twettir da çarpışsak da ki çarpışma mevzumuz bu mevzu gibiydi, din kardeşim (büyüğümüz) olduğunuz için sizi seviyorum. Nur Cemaati geçinen fakat cemaatle alakası olmayan, muhabbetleri boğazdan aşağıya geçmeyen reisin tabiriyle bir kısım takımlar Bediüzzaman ı ve eserlerini ve tabilerini mahvettiler. Bunların arkasında da komiteler var. Uhuvvet Risalesi okuyorlar güya, ama uhuvvettin gereği olan ittifak aralarında yok. Hem zaten niye ayrılmışlar ki..Güya hepsi askeriyenin farklı kolları gibi aynı yere hizmet ediyor, deniyor. Zerre alakası yok. Alakası varsa da hakikata hizmet değil.. hizmet

  • @alidemir2688
    @alidemir2688 3 ปีที่แล้ว +1

    Bir seferinde elimde ilmi ve tasavvufi bir eser okuyordum bir nur talebesi arkadaşım yanıma geldi ,,,bana dediki risale-i nur varken onu niçin okuyorsun onun bu söylemi okuduğunum o kitabın yazarına bir nevi hakartti ve bunu bir kaç defa yaşadım,,,,,,,bu Üstad dan değil bazı burnu havada olan ķişilerin kendisini nurculukla itham etmeleridir

  • @emirhankarakabak2134
    @emirhankarakabak2134 3 ปีที่แล้ว +4

    Beddiüzamana kapanmak Beddiüzzamanı anlayamamaktır.

  • @ilkergursel76
    @ilkergursel76 3 ปีที่แล้ว

    Köklere inemessem göklere yükselemezsin
    Ne güzel söyledin hocam
    Yüreğine sağlık

  • @smyy_
    @smyy_ 3 ปีที่แล้ว +5

    Hoşgeldiniz hocam ☺

  • @bunyaminsertogullarindan1069
    @bunyaminsertogullarindan1069 3 ปีที่แล้ว

    Allah razı olsun Yusuf hocam Üstadı çok güzel anlamışsınız. Nur talebelerine serzenişiniz beklentinizden dolayı olmuş