Girişimci kendine ne kadar maaş yazmalı? | Popcorn 16. Bölüm

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2025

ความคิดเห็น • 32

  • @tuncaucer
    @tuncaucer 29 นาทีที่ผ่านมา

    Bu video serisi girişimcilik ile ilgili herkes için ders gibi gerçekten. Ders gibi ama dersin de ötesinde. Bu 4 insanın bu kadar zamanını ayırıp bu kadar samimiyetle bunları anlatması bile çok değerli. Yorumları okuduğunuzu belirtince yazmak istedim. Herkese sevgiler.

  • @hasanyasargunes5682
    @hasanyasargunes5682 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Selamlar, her hafta izliyorum. Genç bir girişimci adayı olarak beni çok besliyor bu program. Çok sağolun, tün ekibe teşekkürler.😊

  • @bilincinontolojikizdirabi
    @bilincinontolojikizdirabi 47 นาทีที่ผ่านมา

    valla cok ogretici oluyor bu sohbetler gercekten kafami actiniz tesekkurler =)

  • @CRYPTOAIRLINES
    @CRYPTOAIRLINES 16 ชั่วโมงที่ผ่านมา +6

    Bir kurucu olarak izledim cok degerli bir podcast olmus tesekkur ederim. Ancak birkac gorusumu Paylasmak isterim
    1 kurucular Cebindeki son paraya kadar sirkete ve projeye yatirir batsin veya ciksin onemsiz
    2 yatirimcilar vcler gelecek gormedigi sirkete ve zarardayken asla girmez
    3 kurucu belli bir gelir ve karliliga ulastiginda vereceginiz 200 300 k usd ile sen su kadar maas al diyemez. Derki yatirim yapmadan sen ne kadar maas aliyorsun ne kadar ciro ve kar a ulastiginda ne kadar maas ve kar payi almak istiyorsun diye sorar limitleri belirler hedefi koyar ona gore yatirimci girer veya girmez
    3 hepimiz biliyoruz ki yatirimci ve vcler kurucular kadar akilli ,ancak bazi yatirimcilar kuruculari cogunu aptal ve para ile herseyi yapabilceklerini dusunuyorlar
    Yani biz kan ve goz yasi dokerken verecekleri 300 500 k ile ahkam kesmeye calisan vc ve yatirimcilara cok ozur dileyerek siktir cekiyorum
    Severek izliyoruz kolay gelsin

    • @alonewolf2111
      @alonewolf2111 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      aynen öyle. biz cehennemden çıkarak bu günlere geldik. verdikleri de $500-1M hani. Amerikalılar direkt $8M Seed basıyor, böyle darlamıyor.

  • @rustualtili
    @rustualtili 17 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    İşler Yolunda A.Ş Yönetim Kurulu haftalik toplantisi yapilmis 👏

  •  12 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Bu video serisinin sonu gelirse çok üzülürüm. Ağzınıza emeğinize sağlık çok aydınlatıcı herşey teşekkürler ❤

  • @husnucoban3571
    @husnucoban3571 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +3

    Girişimci yatırım almış, şirketi belirli bir büyüklüğe gelmiş ancak kafasında hayal ettiği yerlere gelemeyeceğini anlamış durumda, girişimci daha yüksek getiri elde edebileceğine inandığı başka işler yapmak istiyor ancak şirkete yatırım aldığından yatırımcıya karşı sorumluluğu var. Bu örneğin, bir game studio için launch edildikten sonra istenilen indirilmeye ulaşamamış bir oyun, bir üretim yatırımı için sektöre büyük yeni yatırım gelmesi, ihracat talebini yanlış analiz etme yahut hedeflenen bir pazar için beklenmedik gümrük vs vergi artışları. Böyle bir durumda girişimci ne yapmalı ve süreci nasıl idame ettirmeli? Yatırımcı net asset değeri olarak belki daha parasını bile çıkarmamışken "ben artık bunu yapmayacağım, yıllarımı bu işe adamak istemiyorum yolun sonunda daha pahalı exit yapabileceğim yeni bir iş kuracağım" deme ihtimali nedir? böyle bir şeyle karşılaştınız mı?

    • @alonewolf2111
      @alonewolf2111 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      çok iyi soru. Umut bey bunu da sorun lütfen

  • @nightbeezer
    @nightbeezer 14 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    VC'ler bence şu hatayı yapıyorlar:
    1) Girişimci projeyi en pahalı kaynak olan hisse ile ödeme yaparak fonluyor yatırım alırken. Aldığı yatırımın karşılığını zaten ödemiş. Bir de maaşıyla ödemesini bekleyemezsiniz.
    2) Girişimci zaten yatırım alırken size maaş planını sunuyor (sunmuyorsa zaten başka bi sorun var). Zaten bunu kabul ederek yatırım yapıyor olmalısınız.
    3) VC'ler zaten artık preseed yatırım yapmıyor, yapıyoruz deseler de. Yatırım yaparken hem takımda stanford, MIT vs. mezunu olsun, hem traction olsun, hem revenue olsun vs istiyorlar. Böyle bi şirket zaten bir sürü başka VC'den yatırım alabilir veya bootstrap edebilir. Eğer finansal sıkıntı yaşamaya devam edecekse, o zaman zaten yatırım da almaz sizden...
    4) Zaten Founder'lar sizin önünüze gelene kadar büyük fedakarlık yapmış oluyor çoktan.
    5) Founder'lar VC lerin, müşterilerin, çalışanların veya bir başkasının kölesi değil. Founder'lar yeterince iyi pazarlık yapmadığı için herkes sevimli sevimli yaklaşıp üzerlerine çullanıyor.
    6) Şirket founder maaşlarından ötürü batıyorsa eğer, ondan en çok kaybeden VC değil yine founder. Eğer VC çok büyük bir yüzde almadıysa böyle olmalı. Siz eğer gidip %10 dan fazla hisse alıyorsanız zaten problem var.

    •  10 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Turkiyede kaynak az-yetenek az olunca bu problemler oluyor.

  • @kuzumecit-warzone5621
    @kuzumecit-warzone5621 13 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    13:00 Umut iyi demiş, böyle derin yorumlara biraz daha fazla ağırlık vermeli bence. Sevgiler

  • @dimark112
    @dimark112 17 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    Pre-seed yatırımlar yapılmadığı sürece Türkiye'de yüksek çarpan yapan ve VC fonlarına yüksek kazanç sağlayacak girişimlerin çıkması çok zordur.

  • @bsy33
    @bsy33 16 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Vc'nin yatırım süresini bilmem ama şu seri bi 20 30 sene devam edebilir mi :). Bu arada Bora abi bok besinlerin oksitlenmiş kalıntısı kısaltması diyorlar hatta belgeseli de varmış bence argo sayılmaz.

  • @gokhanunall
    @gokhanunall 13 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Ben bir girişimciyim projeme bütün sermayemi yatırdım . Bu sermaye bu projenin arge sürecinde ve yazılım sürecinde bitti üzerine borçlandım . Şimdi bir yatırımcı benim projemde ışık görüp yatırım yapacak olursa eğer burada bugüne kadar tüm birikimimi harcamamı üzerine borçlanmamı göz önüne almayacak ise ve aylık maaş konusunda motivasyonumuzun düşmesine sebep olacak bir maaş ile bu girişimi nasıl büyütebiliriz? Ben hayatımı adamışım tabi ki dengeli bir maaş olmak zorunda ama girişimcinin motivasyonunu göz ardı etmeniz çok saçma!

  • @talemc8446
    @talemc8446 18 ชั่วโมงที่ผ่านมา +4

    Oha düşünsenize, ali karabey beysiniz, bi' tane founder ile konuşuyorsunuz diyor ki "ben başka bi şirkette çalışsam daha fazla maaş alırdım", bunu duysam yıkılırdım :D

    • @aytekinerdogan1987
      @aytekinerdogan1987 18 นาทีที่ผ่านมา

      Bana cok abes gelmedi... 212 halihazirda zaten belirli bir ARR'a ulasmis sirketlere yatirim yapiyor. Oralara gelene kadar girisimci zaten buyuk sikintilar atlatmis oluyor. Bence hakkidir da diyebiliriz :) Kisaca, Bora abinin dedigi zamanla normale donmesi gerektigini dusunuyorum. Obur turlu girisimciyi cezalandirmaya basliyorsun bir noktada.

  • @CagrKaanCOLAK
    @CagrKaanCOLAK 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Abilerim ağzınıza sağlık. Fakat erken aşama girişimler ve genç bir kurucu ikilemi geldiği zaman neye bakıyorsunuz ? Yani adamın/kadının ilk olarak zaten deneyimi yok -genellikle üniversiteden atlayıp bir iş kurma eğiliminde-, eğitimi standart, hayat tecrübesi yaş ile ilişkili zaten yok. Yani herkeste duyduğum bir şey var '' günün sonunda biz fikre değil insana/ekibe bakıyoruz''. Ekibin neyine inanıyorsunuz da bu yatırım gerçekleşiyor. Buradaki metrik nedir ? Aydınlatırsanız memnuniyet duyarım.

  • @pccopat85
    @pccopat85 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Ahaha 3-5 sene içinde girişim battığında founder ot yediğine yanacak 😂
    Allah vc insafına bırakmasın… değer exposure yüksek olmasına rağmen sen ot yiyorsan yemişim girişimi…
    Bence founder maaşı minimum şirketteki extremitileri budanmış en yüksek maaş olmalı. Maksimumda da. Bu en yüksek maaşın yıllık enflasyon oranı kadar yükseği olabilir.
    Ot yiyin ot sıraya risk sermayesinin daha kötü günleri bitmedi 😂

  • @erenkymz1
    @erenkymz1 11 นาทีที่ผ่านมา

    Argumanlar cok kisir ya inanamiyorum ilk 10 dk konu icin

  • @CANYARAN
    @CANYARAN 18 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    %2.5

  • @ucretsiztakipci6612
    @ucretsiztakipci6612 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    31:00

  • @kaanselimoglu5580
    @kaanselimoglu5580 10 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    İyi ki Swipeline.

  • @ferdicebeci1216
    @ferdicebeci1216 17 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Bora beyin gerekirse eşin sponsor olacak dedikten sonrasını dinlemeyi bıraktım :)

    • @selimkaya400
      @selimkaya400 14 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

      sacmalamıs

    • @CagrKaanCOLAK
      @CagrKaanCOLAK 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

      @@selimkaya400 gayet oluyor abicim. Hatta bırak eşini bana sırf hayallerime inandığı için kız arkadaşım yatırımcım/sponsorum oldu.

    •  9 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Turkiuede kaynak az oldugu icin bootstrapping bekleniyor.
      Turkiyede startupsan ya da preseed de cok sey bekleniyor.
      Revenue×multiplier×growth vs ile yatirim yapmak kolay.
      Bi github projeme guvenip bi ekibe 2 milyon dolari verecek kimse yoktur tr de. Vermesjn zaten de daha dusugunu verecek de yoktur. Kaynak kisitli diye her sey rekabetci

    • @ferdicebeci1216
      @ferdicebeci1216 3 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      @ Üstadım çoğu girişimciye işin en başında ailesi sevdikleri eşi dostu bir şekilde destek oluyor ancak bu VC seviyesinde benim maaşım x olmalı hayır efendim eşin falan destek olsun ilerde zaten zengin olcan demesi çok farklı geldi bana. Bu adamlar bence TR nin en bilgili yatırımcıları arasında kendilerinden mentorlükte aldım ve çok şey öğrendim ama bu zamana kadar herhangi bir girişimi sıfırdan başlatıp mutfağa girip hatta eşinden sponsor desteği alıp devam ettirdiklerine inanmıyorum.

  • @alonewolf2111
    @alonewolf2111 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Umut Bey, bir dahakine lütfen sorunuzu sorar mısınız? SS alıp, bir sonraki turda sorabilirsiniz. Founder, tam anlamıyla agresif bir karakter. VC’ler "70 bin maaş al" diyor, founder ise "Hayır, ben 130 bin maaş alacağım. En yakın sağ kolum olan CTO'ya ve CFO'ya bile iyi maaşlar vericem. Benim pahalı ve kaliteli kıyafetler giymem gerek, iyi kokmam gerek. Startup olarak, gemiyi ilerletmek adına iş yapacağım Holding patronlarıyla ilişkiler kurmam için Golf kulübüne kayıt olmam gerek. Bu gemi benim, kaptanı da benim. Siz buraya bilerek geldiniz, bu gemide benim kurallarım geçer. Tıpkı %14 hissesiyle tüm META'yı kontrol eden Mark Zuckerberg gibi, bu şirkette tamamen Founder-led bir startup! Hedef 2030 IPO! Kasada $5 milyon dolar seed round parası var, benim maaşımla ilgilenmeyin. Ha! Şirketi büyütmek için çok kaliteli çalışan, müşteri getirseniz, stratejik hamle önerilerini masama getirseniz amenna! Ama bana sataşmaya kalkmayın! Maaşımla ve şirket harcamalarıyla ilgilenmeyin! Biz ölümüne saldırıyoruz!!"
    "Kiralık lüks Mercedes altıma çekip KOBİ’lere ve kurumsal müşterilere satış yapmam gerek. Renault ile gidersem, beni adam yerine koymazlar! Mercedes, prestijdir. Satış yapacağımız şirketlerin satın almacıları için rüşvet bütçemizi hazırladık. Biz her türlü senaryoya karşı hazırız merak etmeyin. Siz masa başında e-posta okuyan, pitch deck inceleyen, siyasetten, satıştan ve teknoloji geliştirmeden anlamayan, sadece teoride var olan nerd adamlarsınız. Bu işin ne olduğunu, nasıl döndüğünü bilmezsiniz. Yönetim Kurulu'nda da kontrol tamamen bende. İşinize gelirse! Ha, koyduğun parayı geri mi istiyorsun? O zaman dışarıdan kredi ayarlayayım, senin hisselerini aynı fiyattan geri alırım. Ya da bir sonraki roundda başka bir fona satıp çıkarsınız veya Secondary markette hisselerinizi satıp çıkarsınız!" şeklinde küstahça çıkışlar yapan benim gibi agresif founder’lara karşı yatırımcılar nasıl yaklaşır, merak ediyorum. (Not: benim Yatırımcılarımın tamamı zaten Amerikalı olacak. Ama Türk VC'lerin tepkisini merak ediyorum.)